FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 25 december 2009

Birgit biedt Jensen excuses aan

Birgit Schuurman wil de strijdbijl begraven. De zangeres heeft haar excuses aangeboden voor haar uitlatingen over talkshowhost Robert Jensen.

De 'rel' begon met de opmerking "ik wil niet zeggen dat ik Jensen haat, maar ik zou het niet erg vinden als ik zijn overlijdensbericht zou lezen." Schuurman deed deze uitspraak op TMF. Jensen reageerde met een filmpje op zijn website. Hij stelde dat Schuurman geen zangeres was, maar 'iemand die ritmisch praat'. "Waarom komt dit vergif eruit bij dit non-talent?", vroeg de talkshowhost zich af.

Inmiddels wil Birgit een einde aan alle 'onrust' op het internet. "Mijn uitlatingen over het wel en wee van de heer Jensen zijn niet erg subtiel geweest en dat spijt me," laat ze weten. "Enige nuance was op zijn plaats geweest."

De zangeres geeft aan dat ze zich liever anders had uitgedrukt. "Voor mij is deze 'rel' klaar. Ik wens iedereen mooie dagen en een mooi leven… Ook Robert."

[Upd] Mislukte aanslag op vlucht NL-VS

In een vliegtuig dat van Schiphol naar Detroit vloog is vanavond knalvuurwerk afgestoken. Meerdere passagiers raakten daarbij lichtgewond, één passagier moest naar het ziekenhuis. De dader werd direct overmeesterd. Het vliegtuig landde veilig op de luchthaven in Detroit.

In het vliegtuig, een Airbus A-330, zaten 278 inzittenden. Het was een combivlucht van KLM en Northwest Airlines.

De dader zou volgens ABC News een Nigeriaan zijn. Onduidelijk is nog wat zijn motief was. Vlak voor de landing stak hij het vuurwerk af. De FBI onderzoekt het incident.

Update 23.47 uur:
ABC News meldt dat de man zou hebben gezegd dat hij in opdracht van Al-Qaida handelde. De bedoeling was om een explosie te veroorzaken tijdens de vlucht boven Amerikaans grondgebied. De man staat niet op de "no-fly" lijst van de Amerikaanse of Nederlandse regering.

Met dank aan DannyM en F4T4L_3RR0R voor de submit!

Wegen over het algemeen weer goed berijdbaar

De doorgaande wegen zijn vanavond over het algemeen weer goed berijdbaar. In het begin van de avond waarschuwden het KNMI en de ANWB nog voor gladheid in het noordoosten van het land, maar zij trokken die waarschuwing in de loop van de avond in.

In de kerstnacht begon het weer te sneeuwen waardoor het plaatselijk glad werd. In de ochtend ging de neerslag vanuit het zuidwesten over in regen en liep de temperatuur op. In de middag werd het vanuit het zuidwesten droger.

Rijkswaterstaat strooide van gisteravond tot  afgelopen middag overal minimaal twee keer pekel. In een aantal districten, zoals op de Veluwe, bij Zwolle, Arnhem en Nijmegen gingen de wagens ook een derde keer de weg op. De dienst verwacht voorlopig geen (grote) problemen meer, maar de inspecteurs houden de wegen scherp in de gaten. Rijkswaterstaat waarschuwt mensen goed op te letten en zich te laten informeren voordat ze de weg op gaan.

Volgens de ANWB en het Korps landelijke politiediensten (KLPD) was het vanochtend rustig op de wegen. Bij het KLPD kwamen in afgelopen enkele meldingen van ongevallen binnen door gladheid uit het midden van het land. Alle treinen reden volgens de dienstregeling.

Later op eerste kerstdag werd het wel druk op de wegen. Het traditionele familiebezoek aan familie of vrienden en een slecht wegdek op een aantal plaatsen zorgden voor files. Tegen vier uur werd het weer rustiger, omdat iedereen zo'n beetje op de plaats van bestemming was.

De temperatuur liep vanmiddag op tot 5 graden Celsius. De aankomende nacht is het vrijwel overal droog, volgens het KNMI. De minimumtemperatuur ligt dan boven nul, op een graad of 2. Het blijft de komende dagen dooien. Op tweede kerstdag regent het af en toe in het noordwesten, elders blijft het droog.

10 verwachte dingen die niet gebeurden in 2009

Autosport.com heeft een lijstje samengesteld van tien onderwerpen die verwacht werden in 2009, maar uiteindelijk toch niet uitkwamen.

1. BMW Sauber wordt een team om rekening mee te houden
BMW Sauber heeft altijd te kennen gegeven een speler van formaat te willen worden in de Formule 1. 2009 zou het jaar voor het team moeten worden en ze offerden zelfs de titelkansen van Robert Kubica in 2008 op om alles op het seizoen van 2009 te zetten. Eén van de pijlers waarop het team zich richtte was KERS, maar helaas bleek dit uiteindelijk één van de oorzaken van de matige prestaties omdat het systeem niet goed werkte.

2. Donington komt terug in de Formule 1
Er waren beloftes en zelfs uitgewerkte parkeerplannen, gebekvecht en loopgraven aangelegd. Uiteindelijk overleefde de race het jaar 2009 zelfs niet eens voordat er een race verreden werd.

3. Toyota blijft in de Formule 1
Ondanks de beloftes van Toyota trok het team zich toch terug uit de Formule 1. Dit was direct te relateren aan de slechte prestaties. Dit terwijl het team één van de grootste budgetten had. De teller stopte op 139 starts, 278,5 punten en nul overwinningen.

4. Sebastien Loeb maakt zijn debuut
De geruchten dat rallyrijder Sebastien Loeb zijn entree zou maken in de Formule 1 hingen er het hele seizoen. En ook de coureur zelf was er positief over, echter bleek Toro Rosso wat minder te porren. De doodsteek werd geleverd door het ontbreken van de benodigde superlicentie.

5. Schumachers Ferrari-comeback
Toen het duidelijk werd dat Felipe Massa lang afwezig zou zijn vanwege zijn crash, doken de geruchten al op dat Michael Schumacher zijn rentree zou maken. Een nekblessure gooide een vroegtijdige rentree echter in het water en zorgde er voor dat Luca Badoer op 38-jarige leeftijd weer in de rode wagen kon stappen.

6. De hereniging van Williams en Renault
Lang zag het er naar uit dat Williams in 2010 weer gebruik zou gaan maken van Renault-motoren waar het team in het verleden zo succesvol mee was. 'Crashgate' gooide echter roet in het eten, waardoor het team volgend jaar met Cosworth-motoren zal gaan rijden.

7. Formule 1 toegankelijker voor de fans
Er waren grootste plannen om de Formule 1 en de fans weer dichterbij elkaar te brengen in 2009. Uiteindelijk bleef het bij een extra handtekeningensessie voor de fans in een gebied waar de meeste fans niet eens toegang tot hadden.

8. Red Bull Racing gaat rijden met Mercedes-motoren
De kans dat Red Bull in 2010 met Mercedes-motoren zou gaan rijden, was zeer groot. De breuk tussen Mercedes en McLaren gooide echter roet in het eten en maakte het allemaal wat moeilijker. Uiteindelijk moest Red Bull haar motoren ergens anders gaan halen.

9. Prodrive en Aston Martin terug in de Formule 1
Onder leiding van David Richards leek Prodrive op weg te zijn naar een plaatsje op de startopstelling in 2010 onder de naam Aston Martin. Richards is geen onbekende in de Formule 1 en leek dus een uitstekende kandidaat. Tot ieders verrassing werd het team echter niet geselecteerd voor een plaatsje in 2010, maar Prodrive heeft de hoop nog niet opgegeven.

10. Rosberg gaat rijden voor BMW
Al vanaf de race in Monaco gaf Nico Rosberg te kennen in 2010 voor een ander team te willen gaan rijden. Vele geruchten linkten de coureur aan McLaren, maar de voorkeur leek al snel uit te gaan naar BMW. De plannen van Mercedes doorkruisten echter dit plan en Rosberg tekende als eerste bij Mercedes.

Complete inboedel ingepakt

Een man in Chicago is voorlopig nog wel bezig met het uitpakken van zijn kerstcadeaus. Terwijl de man op reis was, hebben zijn vrienden zich uitgeleefd. Werkelijk alle bezittingen van de man hebben ze voor de grap ingepakt.

Zestien vrienden van de man zijn acht uur bezig geweest in de woning. Met maar liefst 35 rollen pakpapier pakten ze alle bezittingen van Louie Saunders in. Van de bierflesjes in de koelkast tot de kussens op de bank.

Saunders heeft tot nu toe pas een tiende van de pakjes uitgepakt. Hij reageert luchtig: "Met elk pakje vind ik iets dat ik juist nodig heb."

7. Zingen voor je leven

Net als je denkt dat het in het leven niet erger kan worden, zak je nog een stukje dieper. Eerst krijg je leven in Apeldoorn. Daaronder krijg je kerstavond als kassameisje in Apeldoorn werken. Vervolgens krijg je ontvoerd en vrijwel naakt opgesloten worden met het meest achterlijke deel van je clientèle. Daaronder zit tien meter van de meest gore troep die je je maar kan voorstellen, en vervolgens sta je op de rand van de ergste vernedering die een mens kan ondergaan. Daar ga ik je nu over vertellen.

Riool gesprongen in Amsterdam-Zuid

De Veluwelaan in Amsterdam-Zuid is blank komen te staan door een gesprongen rioolbuis. Omdat de breuk vlak voor een zorgcentrum zit, kunnen de bewoners van dat tehuis daar vooralsnog niet naar binnen of naar buiten.

Om de oorzaak van het incident te achterhalen en de gesprongen rioolbuis te repareren, is de pomp van het zogeheten persriool, een verzamelriool dat afvalwater naar de zuiveringsinstallatie transporteert, uitgezet. Dit heeft verder geen gevolgen voor bewoners die bijvoorbeeld van het toilet gebruik willen maken.

Je dacht dat jij stoer was met je lichtslangetjes?!

Zo, dus jij dacht dat je heel wat was met je lampjes en die arreslee in je tuin? Jij vindt die vrolijk versierde tuinen bij Piet Paulusma het toppunt van Kerst? Kijk maar eens naar het volgende filmpje dan. Dit, ongetwijfeld Amerikaanse, huis is versierd met maar liefst 45.000 lampjes. Middels 176 kanalen is de verlichting volledig computer gestuurd. Naar verluidt is het huis zo populair, dat drie man de toeristenstroom in goede banen moeten leiden.

Zorgcentrum ontruimd wegens brand

In zorgcentrum De Hoprank in Peize (Drenthe) is vanavond brand uitgebroken. Vanwege het vuur is een deel van het tehuis ontruimd, zo meldt de politie. De brandweer heeft het vuur snel onder controle gekregen.

Rond negen uur vatte een persoon door nog onbekende oorzaak vlam. Hoewel een verpleegkundige hem snel wist te blussen, liep de man ernstige brandwonden op. Een andere persoon kreeg ademhalingsmoeilijkheden.

Kerstactie: FOK! voor Madalief

Op het Forum loopt een mooie Kerstactie: Stuur een kind in Madagaskar naar school, steun Madalief!

Madalief is een initiatief van een aantal Nederlandse dames die erg werden geraakt door de armoede in Madagaskar en het lot van de vrouwen en kinderen daar. In eerste instantie was het een samenwerking met een lokale stichting die al allerlei dingen deden daar, maar later is het een zelfstandige stichting geworden met een eigen kindertehuis en eigen projecten in een arme wijk van Ambositra.

In het kindertehuis zitten kinderen die wees zijn en kinderen wiens ouders niet (goed) meer voor ze kunnen zorgen. De kinderen wonen daar, krijgen 3 maaltijden per dag, gaan naar school en als ze thuis komen, dan kunnen ze gewoon kind zijn en spelen. 

En jullie kunnen ze helpen om dit mooie werk voort te kunnen zetten. Op het forum kun je lezen hoe jij jouw steentje kan bijdragen.

Spookrijdster rijdt 12 km over A2

Een 82-jarige automobiliste heeft vanochtend op de A2 een afstand van twaalf kilometer afgelegd als spookrijder. Ze heeft vanaf haar woonplaats Born tot aan Elsloo op de verkeerde weghelft gereden.

Diverse geschrokken automobilisten waarschuwden de alarmcentrale. Een tegemoetkomende automobilist raakte van de weg bij een uitwijkmanoeuvre, maar bleef zelf ongedeerd.

De vrouw was op weg naar Wittem en verliet de A2 bij Elsloo, om via knooppunt Kerensheide de A76 op te rijden, inmiddels op de goede rijbaan. Bij Spaubeek kon de politie haar onderscheppen.

Belaagster 'wilde paus geen kwaad doen'

De vrouw die gisteravond paus Benedictus XVI besprong, had geen kwaad in de zin. Dat heeft ze gezegd tegen de artsen die haar behandelen, meldde de Italiaanse krant La Repubblica vandaag. Toch is nog altijd niet duidelijk wat haar motief wel was.

De 25-jarige Zwitserse Susanna Maiolo sprong kort voor de middernachtmis in de Sint Pieter in Rome over een versperring en probeerde zich op de paus te storten. Ze werd tegengehouden door beveiligers, maar wist in het tumult toch de 82-jarige kerkvorst ten val te brengen. Benedictus XVI bleef ongedeerd, maar een Franse kardinaal brak een been.

De vrouw zou vorig jaar ook al hebben geprobeerd de paus te bespringen. De aartsbisschop van Genua, kardinaal Bagnasco, noemde de aanval vandaag laconiek "een poging van een dame om de Heilige Vader te begroeten".

De besprongen paus bleef ongedeerd  (foto: ANP)

Totti ziet Toni graag komen

Francesco Totti juicht de komst van Luca Toni naar AS Roma toe. De spits mag transfervrij vertrekken bij Bayern München na zijn vele ruzies met Louis van Gaal. La Gazetta dello Sport meldt dat Roma de belangrijkste gegadigde is om hem in te lijven.

"Toni is een meer dan degelijke spits en betrouwbaar als het aankomt op scoren. Je wordt niet voor niets wereldkampioen," zei Totti. AS Roma wil het resterende salaris voor de spits tot medio 2010 betalen, waarna er in de Italiaanse hoofdstad een tweejarig contract op hem wacht. Zijn manager Tullio Tinti houdt alle opties open. "Nog niets is zeker. Van beide kanten bestaat er interesse."

FOK! televisie-tip: Alles is Liefde

Het doel van de makers van Alles is Liefde was vanaf het begin duidelijk: een Nederlandse versie van Love Actually maar dan met Sinterklaas in plaats van met kerst. Het is dan ook niet erg logisch dat vandaag, op eerste kerstdag, de film een tv-première krijgt.

Waar gaat het over?
In Alles is Liefde lopen maar liefst zes verhaallijnen door elkaar. Zo is er de op de klippen gelopen relatie van Klaasje (Wendy van Dijk) en Dennis (Peter Paul Muller). Vraagt Simone (Anneke Blok) zich af of haar man Ted (Thomas Acda) haar nog wel aantrekkelijk vindt. Staat Victor (Paul de Leeuw) op het punt te trouwen met zijn grote liefde Kees (Daan Schuurmans) en droomt Kiki (Carice van Houten) van de ware, die dichterbij lijkt dan ze denkt, in de vorm van prins Valentijn (Jeroen Spitzenberger). De komst van Sinterklaas lijkt de juiste sfeer te brengen waarin de liefdesperikelen tot een goed eind gebracht kunnen worden. Helaas sterft Sinterklaas vroegtijdig en moet er snel een vervanger gevonden worden. De zonderlinge Jan (Michel Romeyn) wordt met enige tegenzin bereid gevonden deze taak op zich te nemen.

Wat vindt FOK! van Alles is Liefde?
Het concept van de film is natuurlijk hetzelfde als dat van Love Actually, meeslepende liefdesverhalen met grote namen. Gelukkig lukt het Alles is Liefde uitstekend om dit te vertalen naar een Nederlandse versie. Het kiezen voor Sinterklaas in plaats van Kerstmis zet meteen al de juiste toon. Daarnaast wordt Amsterdam op een mooie manier in beeld gebracht. Originaliteit is niet één van de speerpunten van Alles is Liefde, maar dat maakt niets uit als je het overige maar perfect uitvoert en dat doet de film. De beelden zijn prachtig, de muziek passend en de verhaallijnen boeiend. Je moet wel een grote pessimist zijn wil je je uiteindelijk niet mee laten slepen door Alles is Liefde; de romantische komedie van het jaar.

Alles is Liefde wordt vandaag om 21.05 uitgezonden op Nederland 1. Inderdaad, lekker zonder reclame! Kijk hier voor de andere films op televisie vandaag.

6. Stille nacht

Ze zitten me allemaal aan te kijken, staren eigenlijk, en uit de mondhoek van de dronkenlap drupt een beetje kwijl. Pas dan merk ik de afwezigheid van mijn kleren op. Gelukkig is er iemand, en ik ben diegene uiterst dankbaar, zo galant geweest om een deken over me heen te gooien, maar door het wakker worden en rechter op gaan zitten, is hij deels van me afgegleden. Mijn volle cup E glanst in het schaarse licht. Ik zucht eens diep met de gedachte “Mannen!” in mijn achterhoofd en vraag of iemand me kan vertellen wat we hier in ’s hemelsnaam doen, waar we zijn, waarom we hier zijn, en meer van dat soort cruciale vragen.

Jongens opgepakt voor poging tot inbraak

In de wijk Hambaken in Den Bosch zijn gistermiddag twee jongens van vijftien en zeventien jaar oud opgepakt voor een poging tot inbraak. De politie heeft de jeugdige criminelen vastgezet voor verhoor.

Buurtbewoners vermoedden dat er in de woning aan de Smaragd werd ingebroken en waarschuwden de politie. Agenten troffen verse sporen in de sneeuw en schade aan de kozijnen aan. Al snel vond de politie de twee jongens die voldeden aan het signalement dat de buurtbewoners hadden opgegeven.

De bewoonster van de woning is gisteren teruggekomen van een korte vakantie. Ze heeft direct aangifte gedaan bij de politie.

Aonoma werkte aan Link's Crossbow Training 2

Zoals je wellicht eerder op FOK!games hebt gelezen, was Link's Crossbow Training geen fantastisch spel. Toch wilde Eiji Aonoma, bekend van een boel Zelda-games sinds Ocarina of Time, werken aan vervolg. Hij ging er vanuit dat ze hier en daar de game konden verbeteren. Zo wilde Aonoma er een vorm van multiplayer aan toevoegen, local of online, om het spel intenser te maken. Echter, Aonoma stopte met het werken aan deze titel, omdat andere Nintendo-medewerkers hem hadden overgehaald aan Zelda Wii te werken. Wie weet kunnen we echter ooit nog een deeltje twee verwachten van Links kruisbogentraining?!

"To tell you the truth, I actually wanted to create Link’s Crossbow Training 2. I thought that we should do something more and better in the field of the first person shooter, based on our experience of the first game. For example, I was thinking that maybe we could intensify the multiplayer mode. The original game was really just a solo game but I thought that we could add a true multiplayer mode with multiple users playing together, from remote areas, over the Wi-Fi Connection. I thought that we could add a true multiplayer mode. The fact of the matter is that a lot of people inside Nintendo insisted that I should work on a new Legend Of Zelda title rather than working on more Crossbow Training." - Eiji Aonuma

Fans hebben alle Ocarina of Time-tracks georkestreerd

Een boel game-series hebben een boel loyale fans. Die loyale fans kunnen soms de mooiste dingen voor elkaar krijgen! Wist je dat een groep Zelda-fans al zes jaar bezig zijn met het maken van georkestreerde versies van alle Ocarina of Time-tracks? Geloof het of niet, maar de groep van Zelda Reorchestraded heeft eindelijk zijn doel bereikt! Het hele album bevat in totaal 82 nummers en is te downloaden via hun website. Het is natuurlijk hartstikke knap wat deze mensen bereikt hebben. Ze zijn echter nog bezig met alle andere Zelda-titels, dus klaar zijn ze nog lang niet!

Kesler wil belverbod in stadions

Henk Kesler overweegt een belverbod in voetbalstadions, dit om de 'belchinezen' te weren uit de stadions.

Recent raakten FC Eindhoven en FC Oss in opspraak omdat er Chinezen op de tribune waren gesignaleerd die allerlei informatie doorbelden. "Het is lastig om mensen niet toe te laten, want het is juridisch niet houdbaar puur bellende Chinezen te weren. In plaats van standaardvoorwaarden kunnen clubs wel in hun huisregels opnemen dat er niet gebeld mag worden," aldus Kesler.

De directeur betaald voetbal wijst naar het golf, waar bellen op de golfbaan ook niet is toegestaan. "Hang een bordje op: verboden te bellen. Via huisregels verzoeken telefoons uit te schakelen, dat mag."

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport.

China verhindert spelen online games

China houdt al meer dan 4,65 miljoen computers in ongeveer 80.000 internetcafés in de gaten om het spelen van gewelddadige of seksueel getinte games op internet onmogelijk te maken. Dat meldden Chinese staatsmedia vandaag.

Het Chinese ministerie van Cultuur heeft 219 internetspellen op een lijst van verboden games gezet, omdat ze "obsceen, pornografisch of gewelddadig" zouden zijn. De overheid verhinderde dit jaar zeker 87 miljoen keer dat Chinezen konden inloggen bij deze spellen.

Van de zeker 338 miljoen internetgebruikers in China zou meer dan 64 procent online games spelen. Op 1 juli dit jaar trad 'de Groene Dam' in werking, een controversieel softwarepakket, waarmee de Chinese overheid volgens critici haar greep op het internet wil versterken. De autoriteiten zeggen dat Groene de Dam bedoeld is om de Chinese jeugd te beschermen tegen pornografisch materiaal en andere 'ongezonde' informatie op het internet.

Belgen strooien zout voor veldrit

Het winterweer had niet alleen Nederland de afgelopen tijd in zijn greep, maar ook onze zuiderburen. Om morgen een veldrit doorgang te laten vinden strooien de Belgen zout op het circuit van Zolder. Het is voor het eerst dat dit gebeurt.

Het circuit was door het sneeuw en ijs niet begaanbaar. Onder meer Niels Albert klaagde over de gladheid die nare blessures tot gevolg kon hebben. Zout kan er voor zorgen dat asfalt brokkelig wordt en hierdoor mag er op circuits niet gestrooid worden. "Met de artikels in de kranten en op Teletekst kon ik Sonja Claes, de burgemeester van Heusden-Zolder, en Peter Windels van het circuit toch overtuigen om voor het eerst zout te mogen strooien," zei de organisator van de veldrit Koen Monu.

"We hebben drie strooiwagens ingezet en de sneeuw weggeschept. De maatregelen hadden hun effect en de piste is ijsvrij. Strooien was het ultieme reddingsmiddel. We probeerden het eerst nog met een machine die warme lucht blaast, maar waar het ontdooid was, vroor het een paar meter verder weer aan. Deze vrijdagochtend heeft het wel nog even gesneeuwd hier in Zolder, maar de officiële keuring van de UCI is vrijdagmiddag goed verlopen. Er zijn nog enkele plaatsen die we ijsvrij moeten krijgen, maar als het niet min 10 vriest vannacht, kunnen we morgen crossen," zei Monu tegen Sporza.

Giggs: "Geen geduld meer in het voetbal"

Het ontslag van coach Mark Hughes bij Manchester City verbaasde Ryan Giggs, zijn oud-ploeggenoot van stadsrivaal Manchester United, niet.

Volgens Giggs is het ontslag van Hughes te wijten aan de huidige tijdgeest en zijn coaches zich ervan bewust dat hun pad naar succes binnen een kort tijdsbestek behaald dient te worden. "Dat is de voetbalwereld waarin we nu leven. Er is tegenwoordig niet veel geduld. Coaches weten dat ze in hun functie de supporters en de pers over zich heen krijgen, nadat er een paar slechte resultaten zijn behaald", aldus Giggs in de Engelse media.

"Je hebt niet zoveel tijd als tien of vijftien jaar geleden. Dat is moeilijk als je probeert een team op te bouwen. Maar alle coaches bevinden zich nu in die situatie. Hughes deed het aardig bij City, maar hij is geen uitzondering."

Doden en gewonden door noodweer in Marokko

Zware regenval heeft vandaag in Marokko zeker vijf levens geëist en grote gebieden onder water gezet. Dat meldden lokale media.

In de buurt van Agadir stierven drie familieleden. Ze zaten in een auto die door een watermassa werd meegesleurd. In de buurt van Marrakech kwam een Spaanse vrouw om het leven. Ook zij werd in haar auto door hoog water gegrepen. Haar Marokkaanse echtgenoot en hun kind konden worden gered. Bij het noordoostelijk gelegen Taza liep de poging van een vrouw om een ondergelopen dal over te zwemmen, fataal af.

Tientallen mensen raakten gewond in Casablanca en Marrakech door instortende huizen, die de met bakken uit de lucht vallende regen niet meer konden dragen. Ook in Tanger en Tetouan in Noord-Marokko zette de regen hele stadsdistricten onder water.

Doden en gewonden door noodweer in Marokko  (foto: ANP)

"Cavendish is één na grootste wielericoon"

De baas van de wielerploeg van Columbia vindt de terugkeer van Lance Armstrong in het peloton een zegen. Bob Stapleton zegt dat de aandacht die de zevenvoudig Tourwinnaar voor de sport genereert goed is.

"Niet alleen zijn rentree, ook de manier waarop hij fietste genereerde veel publiciteit. De wielersport haalde dankzij Armstrong weer het wereldnieuws in juli, de kijkcijfers in de Verenigde Staten namen met veertig procent toe," zei Stapleton die blij is dat er met de komst van de Amerikaan meer sponsoren richting de sport worden gelokt.

Armstrong weet de wielersport in zijn eentje te dragen. Alberto Contador zal volgens Stapleton dat niet kunnen, Columbia-renner Mark Cavendish in de toekomst wel. "Ik zie veel overeenkomsten tussen hen, zowel in hun houding als de manier waarop ze naar zichzelf kijken. Zowel Lance als Mark heeft heel veel geloof in eigen kunnen. Ze zijn zeer zelfbewust. Het is interessant dat de grootste icoon weer volop meedoet in het peloton en het stokje overdraagt aan de op één na grootste icoon, van Lance naar Mark."

5. Kassameisje

“Anders voel ik me zo bloot,” grinnik ik ondeugend terwijl ik een lapdance uitvoer. Mijn baas heeft zeker nooit eerder zoiets meegemaakt. Zijn ogen worden groot als schoteltjes en zweet parelt op zijn voorhoofd. “Nu begin ik zelf ook gek te worden!” schreeuwt hij, terwijl ik zijn overhemd los knoop. Want een beetje frisse lucht kan de beste man wel gebruiken, zo te zien. Maar wat gek! Hij kijkt helemaal niet naar mijn borsten zoals ik had verwacht, maar hij kijkt over mijn rechterschouder naar de deur van zijn kantoor.

Spelers Moeskroen staken wederom

De spelers van Excelsior Moeskroen weigeren morgen te spelen tegen KV Kortrijk. De voetballers zijn het niet eens met de gang van zaken bij de noodlijdende Belgische club. Vorige week staakten ze nog vanwege het slechte weer.

Moeskroen staat op de rand van een faillissement door een miljoenenschuld. Daarbovenop kwam de ontdekking dat de club de belasting ontdoken had. Dit leverde de ploeg een boete op van vijf miljoen euro. Ook werd de licentie van Moeskroen al ingetrokken, maar hangende een gerechtelijke procedure mag het team nog blijven voetballen.

De spelers worden niet meer uitbetaald en hebben nu de vakbond ingeschakeld. "We betreuren het gebrek aan communicatie door de directie en de betalingsachterstanden. Op basis daarvan vinden we dat de werkgevers hun plichten niet meer nakomen. Maar we benadrukken een zaak. Op geen enkele manier heeft deze actie tot doel het voortbestaan van Royal Excelsior Moeskroen in gevaar te brengen," zo luidde een verklaring.

Bijna 300 auto's van de weg getakeld

Sinds gisteravond zijn van de Nederlandse wegen ongeveer 280 auto's weggetakeld na een ongeval. Het gaat daarbij om ongevallen waarbij een auto betrokken is, de zogeheten eenzijdige ongelukken.

Vooral in Flevoland en in Het Gooi ging het vaak mis. Dat meldde een medewerker van pechhulporganisatie Mondial Assistance vanmiddag. Hij noemde het "iets drukker dan normaal".

De zegsman schatte dat er in totaal ongeveer 2100 'schadegevallen' op de wegen zijn gebeurd. Veelal kwam de auto na een slippartij terecht tegen de vangrail of naast de weg.

Het aantal pechhulpverleningen aan Nederlanders in het buitenland ligt rond deze kerstdagen veel hoger dan een jaar geleden. De woordvoerder spreekt van een stijging van 60 tot 70 procent, maar exacte aantallen kon hij niet geven.

Lammers wil 'groene' raceklasse opstarten

Jan Lammers is bezig met het opzetten van zijn eigen raceklasse. Hij wil in de nieuwe klasse alleen maar elektrische bolides aan de start laten verschijnen. Het plan is om in 2011 te beginnen met deze nieuwe vorm van autosport.

"Ik wil graag de elektrische racewagen op de markt brengen. Ik zou graag mijn naam gebruiken ter bevordering van de promotie en imago-ondersteuning. De elektrische racewagen moet net zo snel kunnen gaan als een vergelijkbare wagen met verbrandingsmotor," zei Lammers die zich in wil spannen om de sport groener te maken.

Lammers zal met zijn bedrijf de bolides niet zelf produceren. "Het is de bedoeling dat er uiteindelijk een raceklasse uit voort komt. Ik zou het prototype graag op de markt willen brengen."

Pac-Man bekender dan Mario

Pac-Man is nog altijd één van de bekendste game-karakters ooit. Pac Man werd begin jaren '80 geboren als geel blobje met een hele grote mond en een daarbij behorende honger naar ronde balletjes. Het spelconcept rond de beste kerel behoeft verder maar weinig uitleg.

Pac-Man is zo bekend dat hij door meer mensen wordt herkend dan Mario. Pac-Man wordt, zo blijkt uit onderzoek, door maar liefst 94% van de Amerikaanse bevolking herkend. Daarmee stijgt de gele rakker met 1% uit boven Mario. Hiermee heeft Pac-Man een plekje gekregen in het Guinness Book of Records. Wij zijn benieuwd of hij dit volgend jaar vast weet te houden of dat Mario er weer overheen gaat knallen. Wellicht weet de woede van Kratos volgend jaar wel iedereen te bereiken?Overige zes procent: een kettinkje met magneten?

Waardevolle iconen gestolen uit Griekse kerk

Dieven hebben uitgerekend kerstavond uitgezocht om een kleine kerk in Noord-West-Griekenland te beroven van tientallen waardevolle iconen en andere voorwerpen. Ondanks de aanwezigheid van vele tientallen kerkgangers in het gebouw in het dorpje Koukouli wisten de dieven de miljoenenbuit ongezien achterover te drukken, aldus Griekse media.

Het gaat om meer dan vijftig iconen, waarvan er veel uit de zestiende en zeventiende eeuw stammen. De politie is een zoekactie begonnen.

Britse koningin noemt 2009 een moeilijk jaar

De Britse koningin Elizabeth II heeft vandaag in haar traditionele kersttoespraak gezegd dat 2009 voor velen een moeilijk jaar is geweest. "Vooral degenen die met de aanhoudende gevolgen van de recessie te maken hebben", aldus de koningin.

Ook zei de Britse vorst in haar 57ste kerstboodschap, dat ze bedroefd is door de gevallenen in Afghanistan. Ze voegde echter toe dat "we trots kunnen zijn op de bijdrage die onze militairen leveren". Dit jaar werden tot nu toe zeker 106 Britse militairen gedood. In totaal zijn sinds de operatie in Afghanistan in 2001 begon, 243 militairen uit Groot-Brittannië omgekomen.

Ook prees Elizabeth het Britse Gemenebest van Naties, waar Groot-Brittannië en voornamelijk oud-kolonies in verenigd zijn. "Het is zestig jaar geleden dat het Gemenebest werd opgericht en op dit moment, met meer dan een miljard mensen jonger dan 25 jaar, is en blijft het voor altijd een sterke organisatie en praktische macht", zei de koningin. De aangesloten naties werken op veel gebieden samen. "Het is op veel manieren het gezicht van de toekomst", aldus de koningin over het Gemenebest.

LED-lichtjes in korfbalpalen als experiment

De korfbalbond zak tijdens de aankomende TIME for Korfbal Challenge verschillende experimenten uitvoeren. Eén daarvan is LED-lichtjes in de korfbalpalen.

De lichtjes dienen als toevoeging op de schotklok en verspringen van groen, naar oranje, naar rood om de resterende tijd aan te geven. Een ander experiment zijn de technische time-outs, na vijftien minuten in de eerste en vijftien in de tweede helft.

Ook is het aantal keren dat er gewisseld mag worden uitgebreid van vier naar twaalf keer. waarbij gewisselde spelers ook weer terug mogen keren. Dat geldt dan wel weer als een wissel.

De experimenten dienen ervoor om de sport aantrekkelijker te maken. In de afgelopen jaren zijn al diverse experimenten vast ingevoerd, waaronder het vervangen van de rieten korf door één van kunststof en het invoeren van de schotklok.

TIME for Korfbal Challenge vindt plaats van 27 tot en met 30 december in het Topsportcentrum Rotterdam. De deelnemers zijn de nationale teams van België, Taiwan, zaalkampioen DOS'46, veldkampioen Koog Zaandijk, Fortuna en de Tulips, een selectie van Nederlandse talenten.

Veel interesse voor Huntelaar

Arsenal en Genoa hebben zouden na de winter graag over Klaas-Jan Huntelaar willen beschikken. Dit is vandaag bekend geworden. Naast deze twee ploegen hengelen ook Manchester United, FC Twente en Hamburger SV naar de voormalig Ajacied.

Afgelopen zomer deed Arsenal al een poging om Huntelaar aan te trekken. De spits koos er toen voor om zijn loopbaan bij AC Milan voort te zetten. Inmiddels zijn The Gunners hard op zoek naar een vervanger voor Robin van Persie, die tot het einde van het seizoen is uitgeschakeld.

Mocht Huntelaar daadwerkelijk naar Arsenal gaan, dan mag hij niet in de Champions League uitkomen. De aanvaller kwam met AC Milan ook al in actie tijdens het miljoenenbal.

Daarnaast meldt de Italiaanse krant La Gazzetta dello Sport dat Genoa Huntelaar graag aan haar selectie toe zou willen voegen. De Italiaanse formatie staat op dit moment elfde in de Serie A en wil dolgraag Europees voetbal halen. Hiervoor zou de ploeg graag beroep doen op de diensten van oud-Ajacied.

Benzema niet naar Premier League

Karim Benzema vertrekt niet naar Engeland. Chelsea en Manchester City zouden de aanvaller van Real Madrid graag in willen lijven, maar de international van Frankrijk gaat niet op deze avances in.

"Ik wil City en Chelsea bedanken voor hun belangstelling, maar ik ben ervan overtuigd dat ik met Real Madrid prijzen ga pakken," liet Benzema aan de Spaanse sportkrant MARCA weten. Afgelopen zomer verliet de Fransman Olympique Lyon en ging bij De Koninklijke aan de slag. De Spaanse ploeg moest hiervoor wel 35 miljoen euro op tafel leggen.

Benzema speelde tot nu toe dertien officiële wedstrijden voor Real Madrid en trof daarin vijf keer doel.

Kesler wil belverbod in stadions

Henk Kesler overweegt een belverbod in voetbalstadions, dit om de 'belchinezen' te weren uit de stadions.

Recent raakten FC Eindhoven en FC Oss in opspraak omdat er Chinezen op de tribune waren gesignaleerd die allerlei informatie doorbelden. "Het is lastig om mensen niet toe te laten, want het is juridisch niet houdbaar puur bellende Chinezen te weren. In plaats van standaardvoorwaarden kunnen clubs wel in hun huisregels opnemen dat er niet gebeld mag worden," aldus Kesler.

De directeur betaald voetbal wijst naar het golf, waar bellen op de golfbaan ook niet is toegestaan. "Hang een bordje op: verboden te bellen. Via huisregels verzoeken telefoons uit te schakelen, dat mag."

'Sonck vertrekt naar Qatar'

Het zou zomaar kunnen dat Wesley Sonck op korte termijn naar Qatar vertrekt. De Belgische speler komt bij Club Brugge, zijn huidige werkgever, naar eigen zeggen nauwelijks aan spelen toe.

Het is nog niet duidelijk om welke club uit Qatar het gaat. De betreffende club merkte Sonck in elk geval op, nadat België met 2-0 van de nationale ploeg van het oliestaatje had gewonnen. De spits speelde toen een zeer goede wedstrijd.

Club Brugge heeft Sonck inmiddels ook een nieuw bod gedaan. Het contract van de Belg loopt eind mei af, maar hij krijgt nu de kans om deze te verlengen. Toch is het nog maar de vraag of de spits zijn overeenkomst wil open breken. De onderhandelingen lopen namelijk al sinds de zomer.

Dodental nachtclubbrand Perm stijgt verder

Het dodental door de brand die op 5 december uitbrak in een nachtclub in het Russische Perm, is vandaag gestegen tot 152. Eerder stond het dodental op 145. Dat hebben lokale autoriteiten vandaag bekendgemaakt. Er liggen nog 74 mensen in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Door de brand hebben 99 kinderen een ouder verloren en zijn negen kinderen wees geworden.

In de uitgaansgelegenheid in Perm ontstond een vlammenzee door het afsteken of ontploffen van vuurwerk. Op dat moment waren ongeveer 250 mensen in het gebouw. Delen van het interieur vatten ogenblikkelijk vlam. Volgens premier Vladimir Poetin waren brandveiligheidsinspecteurs nalatig geweest bij het uitvoeren van controles. President Dmitri Medvedev heeft laten weten dat de verantwoordelijken stevig gestraft worden.

Na de brand hebben brandweerinspecteurs zeker 15.000 nachtclubs opnieuw gecontroleerd, waarvan er 2700 niet aan de veiligheidseisen bleken te voldoen. Ze werden deze week tijdelijk gesloten en een rechter gaat bepalen of een club definitief dicht moet.

Bloemen: "Moet de 5.000 meter winnen"

Ted-Jan Bloemen is één van de vele schaatsers die hoopt met Sven Kramer mee te kunnen doen op de olympische 5.000 meter in Vancouver. Veel van zijn concurrenten hebben een nominatie, iets wat Bloemen niet heeft. Zijn opdracht is dan ook duidelijk: winnen op het AKT.

"Klopt. Een andere optie is er niet, als ik de Spelen wil halen," zei hij tegen KNSB TV. "Het NK was niet goed, maar daarna heb ik een stijgende lijn te pakken gekregen. Momenteel voel ik me beter dan ooit, vorige week heb ik nog de Eindhoven Cup gewonnen. Daar waren natuurlijk niet alle toppers aanwezig, maar toch. Of ik de 5.000 meter kan winnen op het AKT? Wie weet."

Bloemen presteerde zwak op het NK afstanden, waardoor hij het hele seizoen al achter de feiten aanloopt. Hij kon niet meedoen aan de wereldbekerwedstrijden en had zodoende geen kans om een olympische nominatie binnen te halen. Nu is Bloemen echter vol vertrouwen en wil naast een olympisch startbewijs zich ook plaatsen voor het NK allround.

"Daar wil ik graag heen. Daarom rij ik ook de 1.500 meter. Ik wil tijdens het AKT gewoon drie goede races rijden, op de 1.500, 5.000 en 10.000 meter. Dan zien we daarna wel voor welk toernooi ik me geplaatst heb."

Wegen in hele land redelijk begaanbaar

De (natte) sneeuw die nu nog in het midden, oosten en noorden van het land valt, zorgt voor weinig problemen op de weg. Rijkswaterstaat heeft sinds gisteren in het begin van de avond tot nu overal minimaal twee keer pekel gestrooid.

In een aantal districten, zoals op de Veluwe, bij Zwolle, Arnhem en Nijmegen zijn de wagens ook al een derde keer de weg opgegaan, zei een woordvoerder vandaag aan het begin van de middag.

Lokaal kan het wel glad zijn, doordat de grond nog bevroren is. Op de doorgaande wegen kunnen op- en afritten, bruggen, viaducten en verbindingslussen glibberig zijn. Rijkswaterstaat verwacht voorlopig geen (grote) problemen meer, maar de inspecteurs houden de wegen scherp in de gaten. De dienst waarschuwt mensen goed op te letten en zich te laten informeren voordat ze de weg op gaan.

Volgens de ANWB en het Korps landelijke politiediensten (KLPD) was het vanochtend rustig op de wegen. Bij het KLPD kwamen in de nacht van gisteren op vandaag enkele meldingen van ongevallen binnen door gladheid uit het midden van het land. Alle treinen rijden volgens de dienstregeling.

In het zuiden en westen van het land heeft het de afgelopen nacht en vroege ochtend ook gesneeuwd. In de loop van de ochtend ging het daar regenen. De regen trekt naar het noordoosten weg. In het begin van de middag werd het vanuit het zuidwesten droog. Er kan daana plaatselijk nog een bui vallen. De temperatuur loopt vanmiddag op tot 5 graden Celsius. De komende nacht is het vrijwel overal droog, volgens het KNMI. De minimumtemperatuur ligt dan boven nul, op een graad of 2.

Verkiezing: kwartfinale Sporter van het Jaar 2009

Het jaar 2009 loopt alweer bijna op zijn eind, wat dus betekent dat de sporters weer de vele verkiezingen kunnen aflopen. Ook wij doen hieraan mee, want in een speciaal toernooi kunnen jullie kiezen wie volgens FOK! de beste Nederlandse sporter van het afgelopen jaar was.

Er zijn 64 sporters genomineerd. Zij zullen via een knock-out systeem uitmaken wie er met de titel FOK!sporter van het jaar 2009 vandoor gaat.

Links naar vorige rondes:
Nominaties in dit bericht en dit topic
Eerste ronde in dit bericht en dit topic
Tweede ronde in dit bericht en dit topic
Derde ronde in dit bericht en dit topic

Onder dit bericht en in het topic op het Sport-forum kun je stemmen. Dit kan door met gebruik te maken van de [ b] en [ /b] tags. (gebruik deze zonder de spaties rond de naam van je keuze).

voorbeeld:
Martin Verkerk – Roger Federer

Bij een gelijkspel zal er een tiebreak volgen van 24 uur. De kwartfinale sluit op vrijdag 25 december om 20.00 uur.

De loting:
Ranomi Kromowidjodjo - Epke Zonderland
Robin van Persie - Robert Gesink
Sven Kramer - Marianne Vos
Naomi van As - Sem Schilt

Nadal wil meer rust op de ATP Tour

Rafael Nadal zou graag zien dat er in de toekomst verandering komt in het speelschema van de ATP Tour. De Spanjaard, nummer twee van de wereld, vind dat de spelers minder belast moeten worden.

"We hebben een schema dat je verplicht te spelen van januari tot december, wat het erg moeilijk maakt om je doelen te verwezenlijken," aldus Nadal, die vanwege een zware blessure dit jaar Wimbledon moest missen. Nadal vind dat vooral op het einde van het jaar meer rust ingebouwd moet worden voor de spelers.

"Als je ook nog de Davis Cup-finale moet spelen, heb je geen moment om uit te rusten. Maar de spelers en de ATP zijn hard bezig om hier verbetering in te brengen. Als het ons niet lukt, dan doen we dat in ieder geval voor de generaties na ons."

McEwen terug van blessure

Robbie McEwen zal twee januari zijn rentree maken in het profpeloton. De Australische renner keert terug van een knieblessure. Deze liep de sprinter afgelopen mei op tijdens de Ronde van België.

McEwen zal zijn opwachting in eigen land maken tijdens de Jayco Bay Classic. Deze wordt volgende week zaterdag verreden. Inmiddels is McEwen vol in training om zo volgende week mee te kunnen doen voor de zege.

De Jayco Bay Classic is een bekende rit voor McEwen. Hij won deze koers namelijk al vijfmaal. Samen met de Nieuw-Zeelandse renner Greg Henderson komt McEwen eenmalig uit voor Team Mazda.

Koningin kritisch over virtuele contacten

Koningin Beatrix is kritisch over virtuele contacten via sms en internet. Technische vooruitgang maakt de mensen onafhankelijker en afstandelijker, zei de vorstin vandaag in haar jaarlijkse kersttoespraak.

In moeilijke omstandigheden is echter "tastbare nabijheid" nodig om solidariteit en compassie op te roepen, aldus Beatrix. "Echt contact ontstaat in daden en woorden. Taal is onmisbaar bij het opbouwen van vertrouwen."

Vroeger kende men elkaar, maar de moderne mens is volgens de koningin vooral met zichzelf bezig. "We zijn geneigd van de ander weg te kijken en onze ogen en oren te sluiten voor de omgeving. Tegenwoordig zijn zelfs buren soms vreemden. Je spreekt elkaar zonder gesprek, je kijkt naar elkaar zonder de ander te zien. Mensen communiceren via snelle korte boodschapjes."

Onze samenleving wordt steeds individualistischer, waarschuwt de vorstin. "Persoonlijke vrijheid is los komen te staan van verbondenheid met de gemeenschap. Maar zonder enig 'wij-gevoel' wordt ons bestaan leeg. Met virtuele ontmoetingen is die leegte niet te vullen. Integendeel, afstanden worden juist vergroot."

Koningin roept in kersttoespraak op tot echt contact  (foto: ANP)

Jovetic beste van Montenegro

Stevan Jovetic is in zijn vaderland Montenegro uitgeroepen tot Voetballer van het Jaar 2009. De speler van Fiorentina is pas twintig jaar oud, maar reeds een begenadigd talent.

Mirko Vučinić sleepte de prijs de afgelopen drie jaar in de wacht, maar dit seizoen finishte hij als tweede met zeventien punten minder dan de winnaar Jovetic. De coaches en aanvoerders van teams uit Montenegro kenden de punten toe.

"Dit is een goede afsluiting van een goed jaar", vertelde Jovetic op de site van de UEFA. "Maar ik hoop dat dit slechts het begin is en dat ik volgend jaar nog veel beter zal presteren."

Jovetic scoorde in de groepsfase van de Champions League twee keer. En beide keren was het tegen het grote Liverpool FC. "Die wedstrijd zal ik nooit vergeten. Het was vooralsnog het mooiste moment in mijn carrière."

Aachen wil ook Makaay inlijven

Alemannia Aachen wil naast Kevin Hofland ook diens ploeggenoot bij Feyenoord Roy Makaay binnenhalen. Dit vertelde de nieuwe technisch directeur van Aachen, Erik Meijer, tegen de Aachener Zeitung.

Meijer zegt dat hij Makaay graag wil inlijven, maar het lijkt hem wel onwaarschijnlijk dat het gebeurd. "Makaay zal flink moeten inleveren qua salaris. Hij haalt anders onze hele structuur overhoop." Meijer sprak ook over de kwestie rond Kevin Hofland: "Hij komt zeker niet in de winterstop. We hebben al gesprekken gevoerd, maar eerder dan de zomer komt hij niet. Hofland past goed bij de club. Hij heeft het perfecte profiel."

Geen OS voor Hiroshima en Nagasaki samen

Het Japans Olympisch Comité heeft bekendgemaakt dat de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki zich niet gezamenlijk kanidaat mogen stellen voor de Olympische Zomerspelen van 2020. Beide steden werden als enige in de wereldgeschiedenis getroffen door een nucleaire aanval.

Het Japans Olympisch Comité kwam tot het besluit omdat volgens hun de zogenaamde 'co-hosting' niet past in de olympische traditie. De steden mogen zich wel individueel kandidaat stellen voor de Zomerspelen van 2020.

Tokio is nog wel in de race om de Zomerspelen van 2020 te organiseren. Onlangs werd bekend dat de Japanse hoofdstad naast de Spelen van 2016 had gegrepen. Het comité maakt binnenkort bekend welke stad de Japanse kandidaat zal worden.

Scheidsrechter De Bleeckere stopt er in 2012 mee

Scheidsrechter Frank De Bleeckere zal eind 2011 stoppen met het fluiten van wedstrijden. De Belg liet dit weten tijdens een vraaggesprek met Sporza. Komende zomer wordt hij waarschijnlijk nog wel afgevaardigd naar het WK in Zuid-Afrika.

De Bleeckere bereikt over twee jaar de leeftijd van 45 jaar en daarmee bereikt hij zijn internationale vervaldatum. "Dan is het tijd voor een nieuw leven", aldus de scheidsrechter.

De arbiter mag dan nog wel duels uit de Belgische competitie fluiten, maar ziet het niet zitten om alleen deze wedstrijden nog te begeleiden: "'Als ik internationaal moet stoppen, stop ik ook in eigen land."

In zijn loopbaan floot De Bleeckere tal van grote wedstrijden. Hoogtepunten in zijn loopbaan tot nu toe waren de wedstrijden tijdens het WK van 2006 en het EK van 2008. Ook floot hij regelmatig knock-outwedstrijden in de eindfase van de Champions League.

Bruyneel: "Heb een déjà vu-gevoel"

Johan Bruyneel maakt zich geen zorgen over de beschuldigingen van de Franse krant Le Monde over dat zijn voormalige ploeg Astana de Franse dopingweg zou hebben overtreden. De Belg zegt de zaak niet serieus te nemen.

"Eigenlijk heb ik er geen reactie op," zei hij tegen Het Nieuwsblad. Volgens Bruyneel zijn de Fransen nog steeds bezig hem en Lance Amstrong, met wie hij volgend jaar bij RadioShack zit, in diskrediet te brengen. "Ik heb een zwaar déjà vu-gevoel. Het was in het verleden nooit anders. Dit is de zoveelste keer dat de Franse media zulke feiten omhoog gooien. We kunnen ons er onmogelijk tegen verdedigen. We gaan er ook onze slaap niet voor laten."

Paus verlangt acceptatie migranten

Welvarende landen moeten migranten die de armoede en intoleratie thuis ontvluchten, accepteren en verwelkomen. Dat stelde paus Benedictus XVI vandaag tijdens de traditionele kerstzegening urbi et orbi (voor de stad Rome en de wereld) vanaf een balkon van de St.-Pieter in Rome.

In zijn boodschap riep de leider van de rooms-katholieke kerk op tot solidariteit en een vreedzaam samenleven, ook in tijden van crises. Volgens hem is de mensheid niet alleen diep door een ernstige economische crisis getroffen, maar meer nog door een "morele crisis".

Net zoals elk jaar wenste hij in zijn reeks internationale kerstgroeten ook Nederland fijne kerstdagen: "Een zalig en gelukkig Kerstmis."

Benedictus XVI was gisteravond nog door een vrouw belaagd.

RBC-speler Gündogan mag weer voetballen

Umut Gündogan mag weer voetballen. De middenvelder van RBC Roosendaal kreeg groen licht van de cardiologen.

Begin deze maand kreeg Gündogan het advies voorlopig met het bedrijven van profvoetbal te stoppen. De negentienjarige Belg was onwel geworden tijdens een training en onderzoek wees uit dat hij een verdikking van de hartspierwand heeft. Gündogan is nader onderzocht en kreeg te horen dat de verdikking geen gevolgen heeft voor zijn inzetbaarheid en fysieke prestaties.

De Brusselaar, die dit seizoen elf wedstrijden speelde in de Jupiler League en daarin drie keer scoorde, meldt zich na de winterstop weer op de training bij RBC.

Bijna 200 auto's van de weg getakeld

Sinds gisteravond zijn van de Nederlandse wegen ongeveer 180 auto's weggetakeld na een ongeval. Het gaat daarbij om ongevallen waarbij een auto betrokken is, de zogeheten eenzijdige ongelukken. Vooral op de A7 ging het vaak mis.

Dat meldde vanmorgen een medewerker van pechhulporganisatie Mondial Assistance. Hij noemde het "iets drukker dan normaal".

De woordvoerder schatte dat er in totaal ongeveer 1500 'schadegevallen' op de wegen zijn gebeurd. Veelal kwam de auto na een slippartij terecht tegen de vangrail of naast de weg.

'Chelsea wil Casillas aantrekken'

Iker Casillas staat volgens de Spaanse krant Sport op het verlanglijstje van Chelsea. Trainer van The Blues Carlo Ancelotti zou het vertrouwen in doelman Petr Cech kwijt zijn en daarom na het WK in Zuid-Afrika de doelman van Real Madrid naar Londen willen halen.

Casillas heeft een contract tot 2017 bij de Koninklijke en zijn afkoopsom bedraagt 150 miljoen euro. Chelsea hoopt dat de doelman van het Spaanse nationale elftal van club wil veranderen en hoopt dat Real mee wil werken aan een eventuele overgang. Veel zal hierbij afhangen van de verhouding tussen Casillas en voorzitter van Real Madrid Florentino Pérez.

De sluitpost wil nu eindelijk tot de beter betaalde spelers gaan behoren na ruim 550 wedstrijden in het eerste van de Koninklijke gespeeld te hebben. Eerder wilde Casillas nog niets van een vertrek uit Madrid weten. "Als god het wil, ontwikkel ik me en stap ik in de voetsporen van coaches als Del Bosque en Camacho. Daarna zou ik graag voorzitter willen worden, wanneer ik wat meer op leeftijd ben."

Storm teistert Zwitserse bergen

Wind met orkaankracht teistert vandaag de Zwitserse bergen. Op 2500 meter hoogte in de Appenzeller Alpen bereikten rukwinden een snelheid van 136 kilometer per uur. Iets lager in het Pilatus-massief op 2000 meter kwamen rukwinden voor van meer dan 110 kilometer per uur, aldus de weerdienst Meteonews.

De harde wind speelt onder meer de wintersporters parten. Niet alleen doordat de kabelbanen zijn stilgelegd, maar ook door lawinegevaar. Voor het kanton Graubünden en in de Tessiner Alpen geldt de op twee na hoogste waarschuwing.

Dode door brand in Bakel

Door een brand in een recreatiehuisje op een camping aan de Kanthoeve in Bakel (Noord-Brabant) is vanochtend een persoon om het leven gekomen. Dat liet de politie weten.

Het slachtoffer bewoonde samen met zes andere buitenlandse werknemers de woning, waar vlak voor vijf uur vanochtend brand uitbrak. Drie bewoners waren niet thuis, drie anderen wisten te vluchten, maar het slachtoffer bleef achter en werd een uur later verkoold door de brandweer gevonden. De zes andere bewoners, vijf Polen en een Let, worden door de politie verhoord. Oorzaak van de brand en identiteit van het slachtoffer zijn nog onbekend.

Contador: "A. Schleck grootste rivaal voor Tour"

Alberto Contador beschouwt de Luxemburger Andy Schleck als zijn grootste concurrent voor de zege in de Tour de France in 2010. De renner uit de Saxo Bankploeg eindigde dit jaar nog op vier minuten achter winnaar Contador, maar de Spanjaard denkt dat het volgend jaar anders is.

"Andy zal in 2010 beter voor de dag komen in de bergen. Hij zal meer gerijpt en ervarener zijn. Het parcours ligt ons allebei wel. Ik denk dat we veelvuldig samen op kop zullen rijden in de bergetappes," zei Contador in AS. De Astana-renner ziet ook vanuit Team RadioShack gevaar komen. "Levi Leipheimer en Andreas Klöden zullen er zeker staan. Lance Armstrong heeft natuurlijk altijd kans, met zijn team en routine."

"Het wordt een moeilijke Tour, om meerdere redenen. Zo moeten we waakzaam zijn op de kasseistroken in de eerste week. Je kunt nog beter lossen en wat tijd verliezen dan vallen. Het belangrijkste is om niet te veel risico te nemen." Dit doet Contador met behulp van zijn teamgenoten. "We zijn sterk. Ik denk dat Alexandre Vinokourov een belangrijke rol zal spelen. Natuurlijk heeft hij zelf ook ambities, maar als die overeenkomen met die van mij is er niets aan de hand. We onderhouden een goede relatie en hij zal me zeker terzijde staan."

[MotoGP] Lorenzo dacht aan stoppen

Jorge Lorenzo heeft onthuld dat hij aan stoppen dacht na zijn vele zware crashes in de MotoGP in 2008. De Spanjaard ging als rookie vorig jaar bij Yamaha erg goed van start, maar de vele valpartijen wierpen hem ver terug.

Zo brak Lorenzo bij een crash in de trainingen in China beide enkels en miste hij door een hersenschudding zijn thuisrace in Barcelona. Op dat moment spookte er in het hoofd van de jonge Spanjaard het woord stoppen. "Ik had de gedachte dat het voor mij over was. Na de vierde zware crash die me in de trainingen Barcelona overkwam brak ik bijna mijn hoofd. Ik kreeg een harde klap aan de zijkant te verwerken en twee dagen lang wist ik niet wie ik was. Ik kon me mijn eigen naam niet eens meer herinneren, laat staan wat mijn beroep was," zei Lorenzo tegen Motosprint.

"Toen ik het wel weer wist en me realiseerde wat er gebeurd was, besloot ik te stoppen met racen. Sterker nog, ik zei: 'als je hier mee doorgaat, dan wordt het vroeg of laat mijn dood.'" De Spanjaard zei dat hij op dat moment angst voor het racen had en dat het enkele races kostte om zijn zelfvertrouwen weer op pijl te krijgen. Ook verdween toen de gedachte om te stoppen.

In Donington en op Assen werd Lorenzo zesde voor hij in Laguna Seca wederom onderuit ging. Hij moest toen weer vanaf nul beginnen, maar knokte zich in Misano wel naar het podium. Uiteindelijk werd de Spanjaard in 2008 vierde in het kampioenschap. Dit jaar deed hij het aanmerkelijk beter en vocht hij een spannende strijd uit met zijn Yamaha-teamgenoot Valentino Rossi die er uiteindelijk met de titel vandoor ging.

Spanje voert FIFA-lijst aan zonder WK-winst

Spanje is het eerste land dat op de FIFA-ranglijst eerste staat zonder een wereldtitel te hebben gewonnen. De Zuid-Europeanen voeren de lijst aan sinds de winst van de Europese titel in 2008.

In 2008 was Spanje in Zwitserland en Oostenrijk de sterkste. Het lukte een elftal nog nooit om zonder het winnen van de wereldtitel bovenaan de FIFA-ranglijst te staan. De voorgangers Duitsland, Brazilië, Italië, Frankrijk en Argentinië wonnen alleen een WK.

Dat Spanje nog nooit een dergelijk toernooi op zijn naam schreef is opvallend te noemen, daar Real Madrid en FC Barcelona zich al sinds de vijftiger jaren meten met de wereldtop.

Wellicht wint het Zuid-Europese land in 2010 wel de wereldtitel in Zuid-Afrika. Het sterrenelftal van bondscoach Vicente Del Bosque zal hoe dan ook in staat moeten zijn de vierde plaats van het WK van 1950 te verbeteren. Tot nog toe was dat de beste prestatie op een WK van Spanje.

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport.

Wapens in kastje NBA-speler Arenas

NBA-speler Gilbert Arenas heeft tegen de regels in wapens in zijn kleedkamerkastje verborgen. Dat maakte zijn club Washington Wizards gisteren bekend. De NBA stelt een onderzoek in. NBA-basketballers mogen wapens bezitten, maar in het stadion zijn ze verboden.

Sterspeler Arenas zei in de Amerikaanse krant Washington Times dat hij de wapens na de geboorte van zijn dochtertje niet meer in huis wilde hebben. Hij wist niet dat hij de regels overtrad. De ongeladen wapens werden ontdekt omdat Arenas ze na een week overdroeg aan de beveiliging met het verzoek ze bij de politie in te leveren.

De bijna 28-jarige Arenas werd in 2004 al eens geschorst vanwege een niet-geregistreerd pistool. De basketballer, die in Washington een zesjarig contract ter waarde van 111 miljoen dollar (77 miljoen euro) heeft, is met een gemiddelde van 22,2 punten per wedstrijd een belangrijke speler voor de Wizards.

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport.

Kroatië kiest nieuwe president

De dag na kerst, overmorgen, zal er in Kroatië een nieuwe president gekozen worden. Dit zal de derde president van Kroatië worden sinds de onafhankelijkheid in 1991, aangezien het huidige staatshoofd, Stipe Mesic, niet herkiesbaar is. Mesic is nu twee ambtstermijnen achter elkaar president van Kroatië geweest.

Momenteel loopt de kandidaat van de sociaaldemocratische oppositie, hoogleraar in de rechten Ivo Josipovic, voorop in de opiniepeilingen. Volgens de enquêtes zit er een absolute meerderheid overigens niet in voor hem, waardoor er op 10 januari mogelijk een tweede ronde moet komen tussen de twee kandidaten met de meeste stemmen.

De president van Kroatië kent met name een ceremoniële rol, ondanks het feit dat het staatshoofd opperbevelhebber van de strijdkrachten is en de geheime diensten controleert. De president geeft ook samen met de regering vorm aan het buitenlandse beleid van het land. Bovenaan op de agenda staat de beoogde toetreding tot de Europese Unie van Kroatië in 2012.

Wil het land zich werkelijk bij de Europese Unie aansluiten, dan zal het land eerst wat moeten doen aan de wijdverspreide corruptie en moet het grensgeschil met EU-lid Slovenië opgelost worden. De belangrijkste presidentskandidaten zijn een groot voorstander van een EU-lidmaatschap voor Kroatië.

Overmorgen mogen 4,4 miljoen kiesgerechtigden hun stem uit komen brengen. Van dit aantal wonen er meer dan 400.000 in het buitenland, met name in Bosnië. 

Spanje voert FIFA-lijst aan zonder WK-winst

Spanje is het eerste land dat op de FIFA-ranglijst eerste staat zonder een wereldtitel te hebben gewonnen. De Zuid-Europeanen voeren de lijst aan sinds de winst van de Europese titel in 2008.

In 2008 was Spanje in Zwitserland en Oostenrijk de sterkste. Het lukte een elftal nog nooit om zonder het winnen van de wereldtitel bovenaan de FIFA-ranglijst te staan. De voorgangers Duitsland, Brazilië, Italië, Frankrijk en Argentinië wonnen alleen een WK.

Dat Spanje nog nooit een dergelijk toernooi op zijn naam schreef is opvallend te noemen, daar Real Madrid en FC Barcelona zich al sinds de vijftiger jaren meten met de wereldtop.

Wellicht wint het Zuid-Europese land in 2010 wel de wereldtitel in Zuid-Afrika. Het sterrenelftal van bondscoach Vicente Del Bosque zal hoe dan ook in staat moeten zijn de vierde plaats van het WK van 1950 te verbeteren. Tot nog toe was dat de beste prestatie op een WK van Spanje.

Smárason: "Het moest ons jaar worden"

Arnór Smárason kende een erg mooi begin van het jaar 2009, maar uiteindelijk is het uitgedraaid op een moeilijk jaar bij sc Heerenveen. De middenvelder raakte geblesseerd en is dat nu nog steeds. De diagnose? Die is er niet.

"Het gaat nog steeds moeilijk en het herstel gaat langzaam. We zijn in principe nog steeds bezig met het stellen van een diagnose. Ik heb nog altijd last van mijn rechterhamstring. Ik kan wel gewoon fietsen, op de loopband trainen en krachttraining doen, maar het echte werk lukt nog niet. Dat mis ik enorm", zegt de hoofdpersoon op de clubsite.

De pas 21-jarige speler raakte tijdens een interlandweek in juni geblesseerd en speelde sindsdien niet meer. "Je speelt heel veel in het begin van het jaar, dat wil je natuurlijk doorzetten. En dan gebeurt dit. Dat is heel erg vervelend. Het moest ons jaar worden. Voor zowel mij als de club zou het een schitterend jaar moeten zijn. Momenteel ziet het er voor ons beiden niet zo heel goed uit."

Daarom komt de winterstop op het juiste moment. Zo kan de speler even uitrusten. "Rust helpt zeker", weet Smárason. De IJslander is strijdlustig. "Deze blessure is een leermoment. Ik kom hier mentaal en fysiek sterker uit. Bovendien ga ik veel meer genieten van het voetbal wanneer ik fit ben. Ik heb ontzettend veel zin om weer te beginnen."


Praat ook op het forum mee over sc Heerenveen!

Belaagster paus naar ziekenhuis

Een woordvoerder van het Vaticaan heeft vandaag laten weten dat de vrouw die paus Benedictus XVI gisteren kort voor de nachtmis in de Sint Pieter in Rome belaagde, naar het ziekenhuis is gebracht voor onderzoek. Volgens de zegsman betreft het een 25-jarige 'psychisch onstabiele' vrouw met een Italiaanse en Zwitserse nationaliteit. De vrouw was niet gewapend.

De vrouw sprong vlak voor de nachtmis over de versperring, waarna ze zich op de paus wilde storten. Door de belaging van de vrouw kwam de 82-jarige paus ten val, maar hij werd snel weer op de been geholpen en liep zonder problemen naar het altaar om aan de traditionele nachtmis te beginnen.  

Na de aanval bleek dat de vrouw vorig jaar ook al had geprobeerd om dichter bij de paus te komen door over een versperring te klimmen. Waarom de vrouw zich op de paus wilde storten is nog niet bekend.

Nijland op huurbasis naar Willem II

Stef Nijland speelt voor de rest van het seizoen op huurbasis bij Willem II. De aanvaller wordt door PSV voor de duur van een half seizoen verhuurd aan de Tricolores en zal op 4 januari aansluiten bij de spelersgroep van trainer Alfons Groenendijk.

Willem II meldt in een persbericht dat in de eerste week van het nieuwe jaar de formaliteiten worden afgewikkeld. De talentvolle aanvaller werd door PSV in een eerder stadium van FC Groningen overgenomen.

In Eindhoven beleefde Nijland nog geen echte doorbraak. Voor PSV speelde de voorhoedespeler vorig seizoen veertien wedstrijden. Bij FC Groningen was Nijland in 23 wedstrijden actief en daarin scoorde hij vier keer.

Nijland, die een contract tot 2013 heeft bij PSV, kon afgelopen zomer ook al naar Willem II. Dat gebeurde echter niet. Henry van der Vegt, technisch directeur, is blij dat het de Tilburgers nu wel gelukt is.

"Het bestuur heeft extra inspanningen moeten leveren om dit voor elkaar te krijgen. Het spreekt voor zich dat we als club enorm blij zijn met deze versterking. Stef is multifunctioneel en inzetbaar op meerdere posities, kan in meerdere systemen spelen, is talentvol en heeft de nodige Eredivisie-ervaring. Kortom een welkome aanvulling", aldus Van der Vegt.

Kerstman woont in Australië

De echte Kerstman lijkt niet op de Noordpool te wonen, maar in Australië. Dit is namelijk het tweede jaar op een rij dat de Australiër Dennis Stevenson al zijn bezittingen weggeeft.

Vorig jaar mocht iedereen een geschenk uitkiezen in het huis van Stevenson en dit jaar heeft hij zelf een winkeltje geopend. Hij nodigt andere gulle schenkers ook uit om cadeautjes naar de winkel te komen brengen.

"Het is geweldig om dit met kerstmis te kunnen doen`, laat Stevenson weten. Hij opende de deuren van zijn kerstwinkel op 22 december en al negentig procent van de cadeautjes is inmiddels uitgedeeld. Met name op kerstavond was het een drukte van jewelste bij het winkeltje. Mensen stonden aan te schuiven voor een last-minute geschenkje.

Kiss-rocker aangeklaagd voor mishandeling

Gene Simmons, voorman van de rockformatie Kiss, wordt voor de rechter gesleept wegens mishandeling. Een stelletje klaagt de langgetongde rocker aan omdat hij hen de keel zou hebben afgeknepen, aldus de Amerikaanse showbizzwebsite TMZ gisteren.

Eergisteren wist de 60-jarige Simmons een straatverbod dat het tweetal aanvroeg succesvol af te wenden, waarop het stelletje, Nathan Marlowe en Cynthia Manzo, besloot om gisteren een civiele rechtszaak aan te spannen. Zij eisen nu een onbekend geldbedrag van de zanger en bassist van de rockformatie.

Het voorval waar zij over spreken vond op 19 december plaats. Het tweetal probeerde Simmons te filmen, maar deze was hier blijkbaar niet van gediend. Toen Marlows een vraag stelde over het seksleven van de voorman reageerde deze blijkbaar met een kopstoot en een wurggreep. Hij zette zijn daden kracht bij met de tekst: "Ik vermoord je". Volgens het stel pakte hij de camera van de man af en greep hij de vrouw bij haar keel, waarna Simmons er met de auto vandoor ging, met de camera nog in zijn handen.

Met dank aan Vince_Taylor voor de submit.

Fakkeltocht Eindhoven vooral gezellig

Ongeveer zesduizend mensen hebben gisteren de kou en gladheid getrotseerd om in Eindhoven mee te kunnen lopen met de achttiende fakkeltocht. Er was dit jaar een nieuw parkoers uitgezet: de zee van vlammetjes trok rondom het Wilhelminaplein.

Wethouder Mary Fiers hield voorafgaand aan de tocht een toespraak waarzin zij wees op de vele vreemdelingen die in de loop der eeuwen de weg naar Eindhoven wisten te vinden en de stad daarmee maakte wat hij nu is: de vijfde stad en de tweede economie van Nederland. De fakkeltocht, die wordt gehouden voor verdraagzaamheid, stond ook in het teken van gezelligheid.

Voor veel mensen is de fakkeltocht een traditie geworden en 'een mooi moment om vrienden te ontmoeten en bij te praten'. Veel Eindhovenaren lopen vooral voor de sfeer mee. "Het is een prachtig gezicht, maar of het helpt? Ik denk niet dat we hiermee de wereldproblemen oplossen", laat Eindhovenaar Wilko Relou weten.

Boek: C.J. Box - Het Ultimatum

Drie weken. Zo lang hebben Jack en Melissa McGuane om afscheid te nemen van hun geadopteerde dochtertje. Negen maanden nadat ze haar thuis hebben gebracht, hebben ze bericht van het adoptiebureau gekregen: de tot dan onvindbare biologische vader heeft formeel nooit afstand gedaan van de baby en wil haar terug. De verbeten strijd van het stel staat centraal in Het Ultimatum, het meest recente boek van de Amerikaanse auteur C.J. Box.

Artis-nijlpaard Tanja overleden

Het is een treurige Eerste Kerstdag in Artis. Vanochtend vroeg is Tanja, het hoogbejaarde nijlpaard overleden, zo liet een woordvoerder van de Amsterdamse dierentuin vandaag weten. Tanja is 49 jaar oud geworden.

Tanja kwakkelde al lange tijd met haar gezondheid en haar toestand was de laatste tijd ook sterk verslechterd. Een dierenarts heeft vanochtend vroeg besloten het dier in te laten slapen. De verzorgers van Tanja zijn erg aangeslagen door de dood van de bewoner. Het nijlpaard zag op 2 juni 1960 het levenslicht in Artis en woonde haar hele leven in de Amsterdamse dierentuin.

 

2. Een geheimzinnige vondst

De deur naar het flessenhok stond op een kier. Ik zette mijn boodschappen neer en duwde heel langzaam de deur verder open. Het was een enorme chaos. Overal lagen kapotte flessen. Voorzichtig met mijn voeten de scherven wegschuivend liep ik wat verder het hok binnen. Het was groter dan ik had gedacht. Eigenlijk was het geen flessenhok, maar een magazijn, waarin de flessen via de emballageautomaat terecht kwamen.

Boy George krijgt 'Big Brother'-verbod

Popzanger Boy George mag van een Britse rechter niet meedoen aan het realityprogramma 'Celebrity Big Brother'. De rechter deed deze uitspraak omdat de 48-jarige muzikant nog steeds onder huisarrest staat nadat hij zich begin dit jaar schuldig maakte aan het vastketenen en mishandelen van een mannelijke escort.

Het incident vond in 2007 al plaats. De voormalig frontman van de Culture Club had de escort, de 29-jarige Noorse Audun Carlsen, met handboeien aan een bed getekend om hem vervolgens met een metalen ketting te slaan toen deze het appartement van de zanger wilde ontvluchten.

'Wel vastgeketend, niet mishandeld'
Boy George, die overigens in het echt George O'Dowd heet, bekende dat hij de handboeien had omgedaan en dat hij hem had vastgeketend in april 2007, maar hij ontkende dat hij de man had mishandeld. Volgens de zanger kwamen de littekens op het lichaam van Carlsen door aids.

Boy George leerde de Noor via de homosite Gaydat kennen, waarna Carlsen begin 2007 voor het eerst bij Boy George langs kwam. Ze maakten toen naaktfoto's van elkaar en deden gezellig een lijntje coke. Na dit bezoek beweerde de zanger volgens Carlsen dat de escort in zijn computer had ingebroken, maar desondanks keerde Carlsen na een paar maanden terug naar Boy George.

Voor het vastketenen en mishandelen van Carlsen kreeg de zanger een gevangenisstraf van vijftien maanden opgelegd, waarvan hij er vier heeft uitgezeten in de gevangenis. De overige elf maanden mag Boy George thuis uitzitten, maar hij heeft wel een enkelband omgekregen. Door het besluit van de rechter, dat hij niet mee mag doen aan het televisieprogramma, loopt hij een bedrag van 225.000 euro mis.

Brittany Murphy in besloten kring begraven

De Amerikaanse actrice Brittany Murphy (32) is in besloten kring begraven. Dat meldden lokale Amerikaanse media gisteravond.

Familie en vrienden namen op kerstavond afscheid van de jonge actrice in een kerk in Los Angeles. Murphy overleed zondag plotseling, vermoedelijk aan hartproblemen. De officiële doodsoorzaak is nog niet bekendgemaakt. Murphy was vooral bekend van haar rollen in de films Clueless en 8 Mile.

Nachtmissen ondanks winterweer druk bezocht

Kerkgangers hebben zich gisteravond ondanks waarschuwingen voor gladde wegen niet laten weerhouden om de nachtmissen te bezoeken.

Pastoor Ad van der Helm van de St. Jacobusparochie in Den Haag was in zijn nopjes dat "de mensen zich niet bang hebben laten maken, maar gewoon zijn gekomen." De banken in de Jacobuskerk waren net zo goed gevuld als andere jaren.

Pastoor Van der Helm is "blij dat de mensen vertrouwen in God hebben gesteld". Aan het einde van de mis werd het kindeke Jezus in de kribbe gelegd, waarna het kerstfeest kon beginnen. Na afloop van de nachtmis aten de Haagse kerkgangers beschuit met muisjes: een traditie die voor veel christenen hoort bij de viering van de geboorte van het kindeke Jezus.

Ook de familiemis gisteravond in de Sint-Jan in Den Bosch werd niet minder druk bezocht dan andere jaren. In de Sint-Jan waren er gisteren drie vieringen. Behalve de 'kindermis' was er een viering om negen uur 's avonds en een pontificale nachtmis om middernacht, opgedragen door bisschop Antoon Hurkmans. De Sint-Jan zit op kerstavond altijd bomvol. Met extra stoelen kunnen er twaalfhonderd mensen in de kathedraal.

Weinig problemen op de weg door winterweer

Het winterweer zorgt vanmorgen niet voor grote problemen op de weg. De ANWB en het Korps landelijke politiediensten (KLPD) zeggen dat het erg rustig is op de wegen. In grote delen van het land heeft Rijkswaterstaat preventief gestrooid. Lokaal kan het glad zijn. Alle treinen rijden volgens de dienstregeling.

Bij het KLPD kwamen afgelopen nacht enkele meldingen van ongevallen binnen door gladheid uit het midden van het land. Een woordvoerder van de ANWB zegt dat het ook op provinciale wegen glibberig kan zijn. De gladheid kan volgens hem wel de hele ochtend duren. Op sommige snelwegen geldt een aangepaste maximumsnelheid.

Door preventief strooien vallen problemen mee  (foto: ANP)

Chinese dissident krijgt elf jaar cel

De bekende Chinese dissident Liu Xiaobo is vandaag in Peking veroordeeld tot elf jaar gevangenisstraf. Dat heeft een van zijn advocaten laten weten. De 53-jarige hoogleraar literatuur stond terecht voor "pogingen de bestaande orde omver te werpen".

De Verenigde Staten, de Europese Unie en mensenrechtengroepen spraken eerder van een politiek gemotiveerde rechtszaak en riepen China op de activist vrij te laten.

Liu behoort tot de bekendste critici van de manier waarop de Chinese autoriteiten met de burgerrechten omgaan. Hij werd vorig jaar vastgezet wegens betrokkenheid bij de lancering van de zogeheten Charta 08-petitie, waarin wordt gepleit voor verandering van het communistische eenpartijstelsel.

Taliban tonen video VS-soldaat

De radicaalislamitische Taliban-beweging in Afghanistan heeft vandaag videobeelden vrijgegeven van een gevangen genomen Amerikaanse militair. Het zou gaan om soldaat Bowe Robert Bergdahl.

Hij werd ongeveer een half jaar geleden gekidnapt. Hij is de eerste Amerikaanse militair die in Afghanistan gevangen werd genomen sinds de door de VS geleide invasie eind 2001.

Het korte fragment toont Bergdahl in legerkleren. Hij draagt een helm en zonnebril. Hij waarschuwt ervoor dat Afghanistan voor de Amerikanen een tweede Vietnam kan worden als het Amerikaanse volk geen einde maakt aan "al deze onzin".

Cijfers over seksueel misbruik VN

De Verenigde Naties hebben gisteren een website onthuld met cijfers van seksueel wangedrag van VN-personeel. Het gaat om gevallen die zich sinds 2006 hebben voorgedaan tijdens politieke en vredesmissies wereldwijd. De website is in handen van de gedrag- en discipline-eenheid van de VN.

Zo is in grafieken te zien hoeveel gevallen bewezen werden verklaard en of er actie is ondernomen tegen de daders. De site is de meest recente inspanning van de VN om seksueel wangedrag door VN-personeel aan de kaak te stellen.

VN-leiders eisten maatregelen in 2004 toen de vredesmissie in Congo (Monuc) onder vuur kwam te liggen. VN-soldaten werden ervan beschuldigd te betalen voor seks met minderjarige meisjes in het Afrikaanse land. Een 14-jarige Congolese zei bijvoorbeeld dat ze twee eieren had gekregen voor seks met een militair.

Dit jaar zijn er veertig klachten over seksueel misbruik tegen Monuc ingediend. Dat is beduidend meer dan bij de andere missies. Ook tegen de missie in Liberia (Unmil) zijn veel klachten ingediend, vijftien in het afgelopen jaar.

Berlusconi wil maffiavrij Italië in 2013

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft gezworen de georganiseerde misdaad in zijn land te verslaan in 2013. "De maffia is een ziekelijk fenomeen dat we voor eens en altijd willen overwinnen aan het einde van mijn termijn", zei de mediamagnaat gisteren op de nationale radio in Italië.

Berlusconi deed zijn uitlatingen vanuit zijn woning in Milaan, waar hij herstelt van de aanval met een miniatuurbeeldje van 13 december. "Geen enkele regering treedt zo vastberaden en efficiënt op tegen criminele organisaties", stelde de premier. Volgens Berlusconi arresteert de politie gemiddeld acht maffiosi per dag voor afpersing, wapen- en drugshandel.

Ex-maffioso Gaspare Spatuzza beweerde begin december dat Berlusconi begin jaren negentig connecties had met de Siciliaanse maffia, de Cosa Nostra. De spijtoptant getuigt tegen senator Marcello Dell'Utri, een bondgenoot van Berlusconi. Die werd veroordeeld voor banden met de georganiseerde misdaad, maar de zaak wordt in hoger beroep behandeld.

Berlusconi ontkent de beschuldigingen. Volgens zijn woordvoerder probeert de maffia hem in diskrediet te brengen.

Kolossale storm trekt over midden VS

Een zware winterstorm trok gisteren over het midden van de Verenigde Staten. IJskoude regen en zware sneeuwval zorgden voor chaos op de wegen en in het luchtverkeer, berichtten Amerikaanse media.

Zeker negentien mensen kwamen om door de slechte weersomstandigheden in onder meer Nebraska, Kansas en Arizona. De nationale weerdienst (NWS) waarschuwde voor hevige sneeuwstormen in onder andere North en South Dakota, Wisconsin en Minnesota.

"Er trekt een kolossale storm over het midden van het land, van de noordelijke Canadese grens tot het zuidelijke Texas en van Colorado tot Illinois", zei een woordvoerder van de weerdienst. "De storm spreidt zich uit over twee derde van het land." De ijskoude regen in combinatie met stormachtige wind maakt de weg opgaan volgens hem extreem gevaarlijk. Tientallen kerkdiensten op kerstavond gingen niet door.

Het gure winterweer begon eergisteren en houdt naar verwachting aan tot morgen.

Advocaten eisen miljoenen van Nicolas Cage

Nicolas Cage heeft opnieuw een flinke claim aan zijn broek. Dit keer eist een vastgoedmaatschappij het lieve sommetje van omgerekend 25,5 miljoen euro van de Amerikaanse Hollywoodacteur. Dat meldde de website van showbizzblad People gisterenavond.

Cage zou een lening van 3,5 miljoen euro niet hebben terugbetaald aan Red Curb Investments. Advocaten van de investeerders beschuldigen de acteur er bovendien van dat hij zijn slechte financiële situatie bewust stil hield.

De bezittingen van Cage blijken fors minder waard dan verwacht, terwijl eerder al bekend werd dat hij een miljoenenschuld heeft bij de Amerikaanse belastingdienst. Cage zegt zelf dat hij geruïneerd is door zijn voormalige accountant.

De advocaten eisen niet alleen het uitgeleende bedrag terug, maar vragen ook forse bedragen voor onder meer rente, schade en advocatenkosten. De raadsman van Cage zegt: "Iedere bewering dat Nicolas Cage betrokken is bij fraude of andere strafbare feiten, is absurd en belachelijk."

Christenen komen samen in warm Bethlehem

Duizenden christenen zijn in Bethlehem samengekomen om de geboorte van Jezus Christus te herdenken. Volgens de Bijbel is de stichter van het christendom in die stad op de Westelijke Jordaanoever geboren. In de stad is het met 20 graden Celsius ongewoon warm. Terwijl veel Europeanen en Amerikanen rillen van de kou, kopen de pelgrims gekoeld sap en doen zij hun jas en trui uit.

Terwijl kerstliederen ten gehore worden gebracht, stromen de pelgrims naar de Geboortekerk, die gebouwd is boven de plaats waar Christus het levenslicht zou hebben aanschouwd. Viel in de eerste jaren van de 21e eeuw het aantal pelgrims sterk terug wegens de tweede intifada, de Palestijnse opstand in de bezette gebieden, de laatste jaren is van een sterke toename sprake. Hotels verwachten dit jaar een sterke groei in het aantal boekingen.

Gelovigen herdenken de geboorte van Jezus Christus  (foto: ANP)
Laatste reviews en specials
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #159
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #946
special
Random Pics van de Dag #945
special
Random Pics van de Dag #944
©FOK.nl e.a.