Het sportmoment van Zeroku II

FOK!sport presenteert "Het sportmoment van..." Elke keer vertelt een ander crewlid van FOK!sport wat hun ultieme of memorabele sportmoment is. Dit keer is het de beurt aan Zeroku. Hieronder is Deel II van Zeroku te lezen, Deel I staat hier.

Nadat ik eerder mijn verhaal had gedaan over de poulefase van Oranje zal ik deze keer verder gaan met mijn ervaringen tijdens de wedstrijd Nederland – Rusland.

De mensen die de wedstrijd tegen de Russen hebben gezien zullen deze wedstrijd niet snel vergeten. Nederland was aan een fantastisch EK 2008 bezig, en leek hard op weg richting de finale. Rusland had het een stuk lastiger om in de kwartfinales te belanden. Zij verloren hun eerste wedstrijd tegen de Spanjaarden kansloos met 4-1 om vervolgens tegen Griekenland en Zweden te zegevieren.

Genoeg gezwets, op naar de wedstrijd!

Het bier werd nog maar eens opengetrokken, dit kon toch niet fout gaan? Met dit team zouden wij echt niet verliezen van het kleine Rusland. Het was Van Basten tegen Hiddink, Van Basten die nog niet zo lang meeliep als trainer tegen Hiddink de ervaren rot die al zoveel had klaargespeeld als trainer. Van Basten had een team tot zijn beschikking met internationale namen als Van der Sar, Sneijder, Kuijt en Van Nistelrooy. Hiddink had een enkele naam er tussen zitten die iemand misschien vaag herkende. Rusland was dus in de underdogpositie en Hiddink liet dit ook regelmatig doorschemeren in interviews vooraf.

Oranje begon in dezelfde formatie als tegen Italië en Frankrijk, dit had immers al succes opgeleverd dus waarom deze keer niet? Rusland wijzigde ook niet veel aan zijn opstelling, de resultaten die waren behaald waren immers ook niet verkeerd. Tegen Spanje was het gewoon duidelijk dat ze kwaliteit te kort kwamen.

Vanaf het begin af aan werd al duidelijk dat Nederland dit niet zo makkelijk zou klaren. Rusland was veel feller, zette steeds druk en bleef maar kansen krijgen. Het was dankzij de keeper van het toernooi Edwin van de Sar dat het 0-0 bleef. Nederland reageerde op deze aanvallen met gevaarlijke momenten, vooral uit stilstaande situaties. Rusland keek het aan, en in plaats van allemaal te gaan verdedigen gingen ze nog meer aanvallen, dit was Nederland niet gewend. Ik zat bijna lachend in mijn stoel, niet zozeer omdat Oranje verloor maar meer omdat heel Nederland de Russen zwaar had onderschat.

De wedstrijd ging verder, en Boulahrouz werd gewisseld voor Heitinga omdat de verdediger geblesseerd geraakt was. Deze wissel was echter de aanzet tot de eerste goal. Rusland brak uit en Heitinga startte te laat. Pavlyuchenko kreeg de bal en kon deze in doel schuiven. Nederland moest nu komen, dit was de eerste keer dat het op achterstand kwam dit EK. Nederland zette druk, en wilde koste wat kost weer op gelijke hoogte komen. En ze kwamen gelijk; vier minuten voor tijd scoorde Van Nistelrooy met het hoofd de gelijkmaker. Nederland was in extase, en iedereen had er opeens weer hoop in. Zou het dan toch nog gaan lukken?

De tijd tot aan de verlenging werd door beide teams schuchter uitgespeeld, angst om alsnog een tegengoal te krijgen. Het zweet stond op mijn handen, als het nu fout gaat is het afgelopen. Nederland had echter geen wissels meer over, en het merendeel van het team zag er vermoeid uit. Rusland oogde nog fris en fit en het beeld van de wedstrijd veranderde niet in de blessuretijd. Rusland bleef druk zetten om op voorsprong te komen, en in de 112de minuut was het raak. Man of the match Andrei Arshavin schoof de bal voor de voeten van Torbinski en deze schoot de bal binnen. Het leek alsof een oranje ondoordringbare bunker instortte. Het werd meteen duidelijk dat Nederland niet meer langszij kon komen, en Arshavin zelf maakte het debacle compleet; 3-1.

Iedereen die oranje was gekleurd was verbaasd, hoe kon 'ons' team nou winnen van de wereldkampioen en ex-wereldkampioen en toch verliezen van Rusland.

Alle Nederlandse fans, waaronder ik, waren met stomheid geslagen. Alles leek zo goed te gaan tegen Frankrijk, Italië en in mindere mate tegen Roemenië, en toch gaat het wéér vroegtijdig fout. Die kampioenschappen zijn al vaak een probleem voor Oranje geweest en ik denk dat het in Zuid-Afrika niet veel anders zal gaan, helaas.

Submitter:  Bron: FOK!Sport