Het sportmoment van Zeroku I

FOK!sport presenteert "Het sportmoment van..." Elke keer vertelt een ander crewlid van FOK!sport wat hun ultieme of memorabele sportmoment is. Dit keer is het de beurt aan Zeroku. Het vorige sportmoment was van TJDoornbos.

Ik had net de telefoon weggelegd, en stapte op mijn fiets. Op weg naar een vriend om met een groep vrienden het Europees Kampioenschap voetbal in Zwitserland en Oostenrijk (2008) te gaan kijken. Onderweg was het net een spookstad, overal was het leeg en zag je het licht van de tv. Bij kroegen was het loeidruk en ook daar was het de tv die in het middelpunt stond. Nederland was immers in de oranjegekte aangekomen, precies zoals het ieder kampioenschap gaat. Tuinen waren versierd en overal hingen leeuwen, maar zoals gezegd: iedereen zat binnen.

Eenmaal aangekomen bij plek van bestemming stond er een koude pot bier te wachten. Ook wij waren in de stemming om Nederland weer eens aan het werk te zien. De eerste wedstrijd zou Oranje tegen Italië spelen, het land dat twee jaar geleden nog wereldkampioen werd. Het begin was wat onwennig, maar na een vrije trap scoorde Ruud van Nistelrooy de 1-0. De goal die daarna nogal wat los maakte; het leek buitenspel maar Panucci lag op de achterlijn, waardoor die het buitenspel ophief. Opeens waren de mensen toen wel buiten te zien, overal hoorde je toeters en geschreeuw. De stemming werd steeds beter.

Daarna verwachtte iedereen dat Italië druk zou zetten, en ze kwamen ook. Door snel spel probeerden ze veel druk op de verdediging van Oranje te zetten, maar zonder succes. Een kopbal van de Italianen werd in die tijd ook van de lijn gehaald door Giovanni van Bronckhorst, die begon aan een sprint van tachtig meter, ontving de bal en legde deze precies op het hoofd van Kuijt, deze kopte hem door naar Sneijder en die maakte het daarna zeer fraai af. Oranje verdubbelde zijn score. Het bier vloog in het rond, mensen renden naar buiten om herrie te maken en ga zo maar door. Het geluk kon niet op, nog niet wetend dat het nog fraaier zou worden. Als Italië 2-1 zou scoren zou het nog steeds niet afgelopen zijn, dus ze moesten geconcentreerd blijven voetballen.

Italië kwam weer, en zette zo mogelijk nog meer druk. Maar het was weer van Bronckhorst die beslissend was. Kuijt kreeg een open kans maar miste deze, Kuijt kreeg de bal echter weer terug en plantte hem boven op het hoofd van Gio. Deze knikte goed naar beneden en zo werd het 3-0. De wereldkampioen was verslagen, dus wat kon er nu nog mis gaan?

De fantastische sfeer werd meegenomen naar de wedstrijd tegen Frankrijk. Ook fans die geen kaartje hadden weten te bemachtigen waren euforisch, er werden grote pleinen afgezet met grote schermen zodat zij ook nog de wedstrijd konden volgen. Tienduizenden fans van Oranje zochten Bern, Basel en andere steden op om hier samen met andere fans feest te vieren, en er was zeker reden voor. Ook de wedstrijd van Frankrijk werd er eentje om nooit te vergeten.

Tegen de Fransen begon Oranje flitsend, al snel stond het 1-0 dankzij Kuijt en we gingen er eens goed voor zitten. Zou het dan weer zo makkelijk gaan? Een kort antwoord: ja. Nederland speelde de sterren van de hemel en ook Les Bleus konden Oranje niet tegenhouden, de aanvallen bleven maar komen en het was wachten op een doelpunt. Dat kwam in de tweede helft van de voet van Robin van Persie; 2-0. Frankrijk zette aan en probeerde de aansluiting te vinden. Met nog iets minder dan een half uur te spelen was het Thierry Henry die de 2-1 binnenschoot, de eerste tegentreffer voor Edwin van der Sar. Echter, meteen vanaf de aftrap was het Robben die scoorde en de marge was weer twee. In de blessuretijd maakte Wesley Sneijder het nog een beetje pijnlijker voor de Fransen: 4-1. Weer een klinkende overwinning. De kwartfinales waren bereikt. Het enige wat nu nog resteerde was de wedstrijd tegen de Roemenen, na de twee overtuigende overwinningen kon dit ook bijna niet meer fout gaan.

De wedstrijd tegen Roemenië werd een uiterst saaie wedstrijd, Nederland was toch al door en kwam dus met een B-elftal opdraven. Maar zelfs dit elftal bleek te sterk voor de Roemenen, Nederland kreeg enkele kansen en in de 54ste minuut scoorde Huntelaar de 1-0. Nederland had ondertussen wel door dat ze er waren en ging achterover leunen. Van Persie scoorde drie minuten voor tijd nog de 2-0, en gooide de wedstrijd hiermee op slot.

Het vervolg is hier te lezen.

Submitter:  Bron: FOK!Sport