Ophef over dure aankoop Belgisch parlement

Het Belgische parlement heeft 139,5 miljoen euro neergeteld voor een pand dat het in 2005 nog te duur vond. Toen bedroeg de vraagprijs 22,5 miljoen. De krant De Morgen heeft dat vandaag gemeld. De Vlaamse socialisten, die in de oppositie zitten, noemen de dure aankoop in deze tijd van economische crisis "ongehoord".

De Belgische Kamer kampt al een tijdje met plaatsgebrek. Vier jaar geleden liet zij het oog vallen op een aanpalend gebouwencomplex, maar zag uiteindelijk van de aankoop af, omdat ze aanhikte tegen het bedrag van 22,5 miljoen euro. Een investeringsmaatschappij kocht het pand, knapte het op en ontvangt er nu ruim het zesvoudige voor.

Senator John Combez van de socialistische SP.A is woedend. Hij wijst erop dat het bedrag van 139 miljoen meer is dan het budget dat de Belgische regering heeft uitgetrokken voor een belastingkorting om werklozen aan de slag te helpen.

Maar Kamervoorzitter Patrick Dewael noemt de aankoop noodzakelijk vanwege de behoefte aan meer ruimte. Bovendien zal de Kamer door de verhuizing van diensten die nu elders gehuisvest zijn, heel wat huurkosten uitsparen, zegt hij.