Räikkönen: "Had bij McLaren kunnen tekenen"

Kimi Räikkönen heeft een kans om bij McLaren Mercedes te rijden in 2010 laten schieten. De Fin zou volgens eigen zeggen een contract hebbben kunnen tekenen, maar deed dat niet omdat hij het niet eens was over de voorwaarden.

Bij Ferrari was er na drie seizoenen geen plaats meer voor Räikkönen en zijn contract bij de Italiaanse renstal werd afgekocht. Räikkönen kon echter wel bij McLaren aan de slag: "Ik had het niet erg gevonden om in dezelfde auto als Lewis Hamilton te moeten rijden. Ik ken veel mensen bij McLaren, dus het was niet zo moeilijk geweest om terug te keren." De Fin, die in 2007 wereldkampioen werd in de F1 bij Ferrari, reed reeds eerder vijf seizoenen voor het Britse team.

Jenson Button werd uiteindelijk coureur bij McLaren naast Hamilton. Dat was te laat voor Räikkönen, die uiteindelijk niet geheel tevreden was met het geboden contract: "Ik had mijn handtekening kunnen zetten, maar ik wist niet honderd procent zeker wat ik wilde. Het had niet zozeer met geld te maken, meer met andere dingen. Ik heb wel vaker gezegd: als ik niet akkoord ben met een contractvoorstel, zie ik ook geen reden er op in te gaan."

Dat had ook zeker te maken met de afkoopsom die Ferrari zou betalen als Räikkönen in 2010 niet zou rijden in de Formule 1. Wanneer de Fin bij een concurrent aan de slag zou gaan, zou het bedrag van 17 miljoen euro lager uitvallen. "Klopt. En ik snap niet waarom het zo moet zijn dat ik minder geld krijg als ik ergens race. Het lag allemaal erg gecompliceerd, maar toen puntje bij paaltje kwam, ging het niet om geld. Al denken velen ongetwijfeld van wel. Maar het was niet wat ik wilde."

Onlangs stapte Räikkönen over naar het World Rally Championship (WRC), om voor het Junior Team van Citroën te gaan rijden. In een interview zei de 30-jarige Fin dat die overstap wel eens definitief kon zijn.