FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 21 maart 2009

Rugbyers Ierland winnen zeslandentoernooi

De rugbyers van Ierland zijn de winnaar geworden van het zeslandentoernooi. Het is voor de Ieren de eerste overwinning sinds 1985 en zelfs de eerste ongeslagen toernooizege in 61 jaar.

In Cardiff klopte het vanavond titelverdediger Wales met 15-17. Een goal van Ronan O’Gara, goed voor drie punten, zorgde voor de beslissing. Dat was de vijfde op rij, na Engeland, Frankrijk, Schotland en Italië. "Wat een manier om het kampioenschap te pakken. Een dropgoal vlak voor tijd," aldus de Ierse premier Brian Cowen. "Dit team heeft alle Ieren ter wereld heel trots gemaakt."

In de straten van Dublin barstte vervolgens een volksfeest los, inclusief autoclaxons en heel veel bier, uiteraard vooral Guinness. "Heerlijk om dit te vieren. De economische recessie heeft ons in een wurggreep. Beter nieuws dan dit konden we niet krijgen," vatte supporter Rory McDaid de emoties samen.

Sherlock speurt verder op de Xbox 360

In de afgelopen jaren bracht Frogwares Studio reeds vier Sherlock Holmes-spellen uit op de PC. In mei volgt het vijfde deel, waarin Sherlock op jacht gaat naar de beruchte seriemoordenaar Jack The Ripper. Zoals beschreven in de preview tracht Frogwares zo dicht mogelijk bij de historische feiten van de daadwerkelijk gebeurde moorden te blijven al geven ze natuurlijk hun eigen draai aan het verhaal.

Naast een handvol nieuwe screenshots voor de PC-versie, die je hieronder vindt, kwamen Frogwares en uitgever Focus Home Interactive met het nieuws dat dit vijfde deel ook op de Xbox 360 uitgegeven zal worden. De Parijse studio Spiders Games draagt zorg voor de omzetting naar de spelconsole.

De serie spellen is tamelijk populair, wereldwijd werden van de eerste vier spellen zo'n anderhalf miljoen exemplaren verkocht. Uniek aan de laatste paar delen is dat de speler op elk gewenst moment kan schakelen tussen eerste- en derdepersoons standpunt. Een releasedatum voor de Xbxo 360-versie is er helaas nog niet.

Truckers krijgen beveiligde parkeerplaatsen

Weggebruikers kunnen vanaf vandaag nieuwe borden langs de weg zien staan. Die wijzen truckers de weg naar veilige parkeerplaatsen. Minister Camiel Eurlings (Verkeer) onthulde vandaag het eerste bord.

De beveiligde parkeerplaatsen zijn nodig omdat de transportsector jaarlijks ruim 300 miljoen euro schade lijdt als gevolg van vernielingen en ladingdiefstal. De twintig minst veilige parkeerplaatsen langs de snelwegen worden voorzien van beveiliging, zo is afgesproken tussen de transportsector, politie en overheid.

Er komen drie categorieën bewaakte parkeerplaatsen. "Zodat vrachtwagenchauffeurs bewust een keuze kunnen maken waar zij pauze nemen”, aldus het ministerie van Verkeer. Parkeerplaatsen van de eerste categorie zijn gewone standaard parkeerplaatsen. Die van de tweede categorie hebben hekken en een slagboom. De meest beveiligde derde categorie heeft ook bewaking en toegangscontrole. "Chauffeurs met speciale en kostbare lading in de wagen kunnen daar overnachten."

Truckers krijgen beveiligde parkeerplaatsen  (foto: DAG)

Dinosaurusskelet kopen?

Altijd al een dinosaurusskelet in de huiskamer willen hebben? In New York werd onlangs een compleet skelet van een dryosaurus geveild. De verwachte opbrengst bedroeg een half miljoen dollar. Het geraamte werd uiteindelijk niet verkocht.

Het skelet is redelijk bijzonder aangezien er tot nu toe slechts twee volledige skeletten van een dryosaurus ontdekt zijn. Het exemplaar op de veiling werd in 1993 in de Amerikaanse staat Wyoming gevonden en is bijna drie meter lang.

De dryosaurus leefde 150 miljoen jaar geleden in Afrika en Noord-Amerika. Het dier jaagde in kuddes en kon sprinten met een snelheid van 60 kilomter per uur.

Wie minder geld tot zijn beschikking had maar toch een prehistorisch geraamte in huis wilde halen kon op dezelfde veiling bieden op de stoffelijke resten van een 20 duizend jaar geleden gestorven mammoet. Ook werd het ruim zes meter lange skelet van een prehistorisch zeereptiel te koop aangeboden.

Midnight Club 'South Central' uitbreiding weer vertraagd

Zoals jullie wellicht gemerkt hebben is de South Central DLC voor Midnight Club: Los Angeles nog niet verschenen voor de Xbox 360 en wel op de PlayStation 3. Volgens Rockstar komt dit door een onvoorziene bug.

We are currently working as quickly as we can to resolve this issue, and we will notify everyone as soon as the DLC is made available. Thank you for understanding and your patience. Please note that this issue does not affect the DLC on the PlayStation Network - it is currently live and available for download. - aldus Rockstar.

Wij zijn zeer benieuwd of de DLC komende week wèl zal verschijnen op Xbox Live.

Uitslag Sparta Rotterdam - Heracles Almelo

Vanavond stond er om 20.45 in de Eredivisie een wedstrijd op het programma. Sparta Rotterdam nam het thuis op tegen Heracles Almelo. Hieronder vind je de uitslag.

Sparta Rotterdam - Heracles Almelo 1-0
49’ Duplan 1-0

Toeschouwers: 10.212
Scheidsrechter: Van Hulten
Stadion: Sparta Stadion, Rotterdam
Gele kaart: Touzani, Slijngaard (Sparta Rotterdam), Wuytens (Heracles Almelo)
Rode kaart: Looms (46/2xgeel), Maertens (90+3/2xgeel) (Heracles Almelo)

Opstellingen

Sparta Rotterdam: Cássio, Vermes, Touzani (Adeleye/65), Promes, Slijngaard, Strootman, Slot (Rutjes/46), Falkenburg, Duplan, Poepon, John (Godee/79)

Heracles Almelo: Pieckenhagen, Boakye, Maertens, Wuytens, Looms, Quansah, Shayesteh (Douglas/80), Fledderus, John, Everton (Dost/61), Overtoom (Schulmeister/67)

Ecclestone kwaad op Formule 1-teams

Formule 1-baas Bernie Ecclestone is kwaad op de teams dat ze een beslissing van de World Motor Sport Council hebben teruggedraaid. Dinsdag werd besloten dat de coureur met de meeste overwinningen wereldkampioen zou worden, maar vrijdag is dit door de protesten van de teams van tafel gegaan.

De organisatie van Formule 1-teams FOTA kwam met het plan dat de winnaar van de race twaalf punten moest geven in plaats van de huidige tien. Ecclestone reageerde door in plaats van zijn medaillesysteem het plan in te dienen dat de coureur met de meeste overwinningen wereldkampioen zou worden. Dit voorstel werd uiteindelijk aangenomen, maar ging vrijdag doordat de teams er niet mee instemden de prullenbak in.

"Het simpele feit is dat de sportieve reglementen er nu liggen en de FIA er niets tegen kan doen tot volgend jaar. Maar volgend jaar kunnen de teams er ook niets meer tegen doen", zei een verontwaardigde Ecclestone in de Daily Mail. "Het is erg zonde dat de fans en het publiek nu niet de strijd zouden zien die ze gekregen zouden hebben onder het systeem dat ik heb voorgesteld."

De teams gaan nu dit voorjaar met de FIA om tafel om voor het seizoen 2010 een voorstel over een nieuw puntensysteem te praten.

Doden door stormloop bij pausbezoek

Zeker twee inwoners van Angola zijn vandaag om het leven gekomen tijdens een stormloop bij een stadion in de hoofdstad Luanda. Paus Benedictus XVI was daar eregast tijdens een bijeenkomst van katholieke jongeren. Meer dan 30.000 mensen slaagden erin een plek in het stadion te bemachtigen. Het incident gebeurde uren voordat de paus zijn entree maakte. Nog eens acht mensen raakten gewond.

Angola is de tweede en laatste stop tijdens de eerste Afrikareis van deze paus. Eerder deze week bracht de geestelijke al een bezoek aan Kameroen.

De reis van de paus wordt overschaduwd door uitspraken over condooms die hij in het vliegtuig onderweg naar Kameroen maakte. Hij zei dat condooms geen oplossing zijn voor de aidsepidemie zijn en die zelfs verergeren. Daarop barstte wereldwijd kritiek los, waardoor de aandacht voor zijn presentatie van het werkdocument voor de bisschoppensynode over Afrika verbleekte.

Doden door stormloop bij pausbezoek  (foto: ANP)

Meer informatie Boom Blox: Bash Party in interview

In 2008 lanceerde Electronic Arts in samenwerking met Steven Spielberg de Wii-game Boom Blox. In Boom Blox gaat het voornamelijk om het omver schieten van blokkentorens, maar de gameplay gaat nog een stuk dieper dan dat.

In de lente van dit jaar moet het vervolg verschijnen in de vorm van Boom Blox: Bash Party. Deze game moet met zijn verbeterde grafische engine nog meer bieden dan de eerste Boom Blox. Vandaag is er een interview verschenen op IGN dat ons meer inzicht geeft over de game.

Migranten verdrinken na kapseizen schip

Zeker zeven vluchtelingen zijn vandaag in de Jemenitische havenstad Aden verdronken nadat hun schip kapseisde. Dat meldde een woordvoerder van de kustwacht in de republiek in het uiterste zuiden van het Arabische schiereiland.

De boot was overbevolkt met ongeveer honderd mensen. Zij waren voornamelijk afkomstig uit Somalië. Zeventig opvarenden werden in veiligheid gebracht, 22 anderen raakten gewond en werden overgebracht naar ziekenhuizen.

Dit jaar hebben zich al een aantal dodelijke incidenten voorgedaan met boten met vluchtelingen. Vorig jaar werden naar schatting 50.000 mensen vanuit Somalië en Ethiopië op deze wijze naar Jemen gesmokkeld.

Bleekemolen acht titel nog mogelijk

A1GP-coureur Jeroen Bleekemolen acht de titel voor Team Nederland nog mogelijk. Nederland heeft zeventien punten achterstand op leider Zwitserland met nog twee raceweekenden te gaan. Bleekemolen denkt dat deze achterstand te overbruggen is.

"Voor Kyalami zou ik hebben gezegd dat we absoluut uitgeschakeld waren, maar daar heeft iedereen kunnen zien hoe snel de zaken kunnen omdraaien", aldus de Nederlander op A1GP.com. "We hebben nu nog steeds kans op het kampioenschap, al hebben we ook wat geluk nodig. Vooral met de nieuwe regels waarbij je powerboost een keer mag gebruiken in de kwalificatie, is het erg moeilijk geworden om twee goede resultaten te behalen in een weekend."

Wat nog roet in het eten voor Nederland kan gooien is de regel dat dit jaar het slechtste resultaat niet mee zal tellen. In dat klassement heeft Nederland nu vijftig punten, wat zes minder is dan het huidige aantal. Team Ierland gaat daar aan de leiding met zeventig punten, wat betekent dat Robert Doornbos en Bleekemolen twintig punten in moeten lopen om kampioen te worden.

Mogelijke protesten tegen 'illegale' diffusers

Er bestaat nog steeds onduidelijkheid over de legaliteit van de diffusers die gemonteerd zijn op de Formule 1-auto's van Brawn GP, Toyota en Williams. Er gaan geruchten dat er in Australië protesten tegen die teams ingediend gaan worden.

Enkele teams zijn het niet eens met de interpretatie van de regels door de drie teams en willen dat de FIA het ontwerp verbiedt. Volgens FIA-president Max Mosley is het nu te kort dag om daar een uitspraak over te doen.

"Er valt wat voor te zeggen om het ontwerp van deze teams illegaal te verklaren, maar er valt ook genoeg voor te zeggen om dat niet te doen. Het is een moeilijke discussie," aldus Mosley in The Daily Telegraph.

"Als de protesterende teams hun gedetailleerde bezwaren eerder hadden opgestuurd, was er meer tijd geweest om tot een oordeel te komen en duidelijkheid te geven. Nu zal dat waarschijnlijk pas in Melbourne gebeuren."

"Vroeg of laat zal de zaak worden voorgelegd aan de stewards en dan is het aan hen een besluit te nemen. Wie er ook wordt benadeeld, ik verwacht dat er protest zal worden aangetekend tegen deze beslissing. Dan zal het Court of Appeal uiteindelijk het laatste woord krijgen." aldus Mosley.

Mosley niet op hoogte van protesten teams

FIA-president Max Mosley was er dinsdag bij de vergadering van de World Motor Sport Council van uitgegaan dat de teams unaniem stonden achter de voorgestelde wijziging dat een wereldkampioen in de Formule 1 bepaald wordt door het aantal behaalde overwinningen. Daarom werd er met de wijzing ingestemd.

"Bernie Ecclestone had me gezegd dat hij met alle teams had gepraat en dat iedereen blij was met het voorstel", zei Mosley in The Daily Telegraph. "Ik geloofde daarom dat iedereen het er mee eens was. De World Council had daarom ook het idee dat alle teams het er mee eens waren."

De FOTA was niet blij met de voorgestelde wijzigingen en wees op het reglement dat voorschrijft dat wijzigingen voor 30 november plaats moeten vinden, tenzij er een unaniem akkoord was en dat is door het niet instemmen van de teams met de wijzigingen niet het geval. Daarom wordt er binnenkort door de FOTA met de FIA gesproken over wijzigingen voor 2010.

Eeckeleers wint Una Voce Particolare

John Eeckeleers uit het Belgische Mechelen is vanavond winnaar geworden van het NCRV-programma Una Voce Particolare. De omroep heeft dat laten weten. De 43-jarige Eeckeleers versloeg in de finale vijf andere kandidaten met zijn versie van de aria E lucevan le stelle uit de opera Tosca van Giacomo Puccini.

De jury vond Eeckeleers unaniem de beste. Jurylid Hans van Willigenburg: "Je hebt me zo geraakt. Je hebt niet alleen de aria gezongen, maar ook de emotie overgebracht." De jury werd verder gevormd door zangeres/directeur Internationaal Vocalisten Concours 's Hertogenbosch (IVC) Annett Andriesen en zanger Marco Bakker.

Het was de tiende reeks van het programma waarin presentator/zanger Ernst Daniël Smid op zoek gaat naar een bijzondere stem.

Jurylid Marco Bakker  (foto: ANP)

Officiële herdenkingsbijeenkomst in Winnenden

In het Duitse Winnenden werd vandaag de officiële herdenkingsbijeenkomst gehouden van het bloedbad op een school anderhalve week geleden. De autoriteiten verwachten enkele tienduizenden belangstellenden.

De religieuze dienst en officiële plechtigheid met de Duitse president Horst Köhler in de Sankt Karl Borromäus kerk wordt rechtstreeks uitgezonden op tv-zender ARD en zal te zien zijn in talrijke gebouwen en kerken in het district Rems-Murr-Kreis. Ook bondskanselier Angela Merkel komt naar Winnenden. Ongeveer 20.000 mensen kunnen plaatsnemen in het Herbert-Winter-Stadion, waar de herdenkingsbijeenkomst op een groot scherm te zien is.

De 17-jarige Tim Kretschmer schoot anderhalve week geleden vijftien mensen dood, voordat hij zelfmoord pleegde. Hij had het wapen uit een kast bij zijn vader thuis gehaald.

Officiële herdenkingsbijeenkomst in Winnenden  (foto: DAG)

50.000 Vrijwilligers in touw op MADD

Ongeveer 50.000 vrijwilligers hebben gisteren en vandaag de handen uit de mouwen gestoken voor het goede doel. Volgens een woordvoerster van Make a Difference Day (MADD) was de actie een groot succes. Het initiatief van onder meer het Oranje Fonds vond dit jaar voor de vijfde keer plaats.

In heel het land hebben mensen 'het verschil gemaakt', door bijvoorbeeld kinderboerderijen op te knappen en in bejaardentehuizen te helpen. MADD had ook een koninklijk tintje: gisteren staken prins Willem-Alexander en prinses Máxima de handen uit de mouwen voor het opknappen van een speeltuin. vandaag bezocht koningin Beatrix een kunstinstituut voor blinden en slechtzienden in Zeist. Pieter van Vollenhoven deed vandaag mee aan een controle bij de vrijwillige politie in Limburg.

Volgens de woordvoerster was de zon een welkome gast: "We hadden niet durven dromen dat het zulk mooi weer zou worden. Het draagt bij aan het goede gevoel waarmee de vrijwilligers terugkijken op deze dag."

Het is voor het eerst dat MADD in de lente gehouden wordt. ''Dat is een natuurlijk moment dat mensen in actie willen komen. De afgelopen jaren waren de MADD-dagen altijd in het najaar'', zei de voorlichtster.

Bea, kunst en blinden op MADD  (foto: ANP)

CU/SGP: 'Stop homo-emancipatie'

De oppositiepartij SGP en de regeringspartij ChristenUnie vinden dat minister Koenders veel te ver gaat in zijn drang tot homo-emancipatie in ontwikkelingslanden.  De twee Kamerleden beschuldigen de minister van het hebben van een "bekeringsdrang".

SGP-Kamerlid Van der Staaij: "Er spreekt een soort seculiere zendingsdrang uit het beleid van Koenders: homoseksualiteit moet normaal worden gevonden in de derde wereld.” ChristenUnie-Kamerlid Voordewind is het met Van der Staaij eens: "Onze insteek en ook die van onze bewindslieden is: homodiscriminatie tegengaan: ja; homo-emancipatie bevorderen: nee."

Al eerder gaf een aantal christelijke organisaties aan dat ze het beleid van Koenders niet zien zitten. Ook zij gaven aan van mening te zijn dat aanvaarding van homoseksualiteit teveel wordt opgedrongen.

Meer Belgische hulp voor Afghanistan

Belgie gaat meer doen voor Afghanistan, zo heeft de Belgische premier Herman van Rompuy toegezegd. De premier reageerde daarmee op een pleidooi van de nieuwe Amerikaanse president Barack Obama aan zijn bondgenoten.

Van Rompuy zei nog niet wat de extra bijdrage concreet wordt. Het kan gaan om extra trainers voor het Afghaanse leger en politie of hulp bij het organiseren van de verkiezingen dit najaar. Mogelijk sturen de zuiderburen ook een extra vrachtvliegtuig C130 naar de westerse troepenmacht ISAF.

Momenteel heeft België zo’n vijfhonderd militairen in Afghanistan, die voornamelijk het vliegveld van Kabul bewaken. België heeft er ook enkele F16-gevechtsvliegtuigen, die de Nederlandse troepen bij Uruzgan ondersteunen.

Op 31 maart wordt in Den Haag een internationale conferentie gehouden over Afghanistan. Die loopt vooruit op een NAVO-top van regeringsleiders op 3 en 4 april in de Franse stad Straatsburg.

Meer Belgische hulp voor Afghanistan  (foto: DAG)

Ietsje minder omzet Boekenweek

De 74e Boekenweek verloopt prima. De boekhandels verwachten aan het einde, om zes uur vanavond, vrijwel alle 968.000 Boekenweekgeschenken te hebben uitgedeeld. De klanten besteden dit jaar 1 tot 2 procent minder dan vorig jaar, blijkt uit cijfers van de Stichting CPNB.

Het dierenthema Tjielp Tjielp - De literaire zoo heeft het goed gedaan. De voor deze Boekenweek uitgegeven 4e editie van Anton Koolhaas’ verzamelde verhalen over dieren was in vijftien dagen uitverkocht. De 3e editie deed er vijftien jaar over. De 95.000 exemplaren van het Boekenweekessay "Piep" van Midas Dekkers waren ook snel uitverkocht.


Foto bij: Ietsje minder omzet Boekenweek  (foto: DAG)

Uitslag PSV - Vitesse

Om kwart voor acht begon de wedstrijd tussen PSV en Vitesse. Hieronder vind je de uitslag.

PSV - Vitesse 2-0
24’ Afellay 1-0
70’ Toivonen 2-0

Toeschouwers: 33.000
Scheidsrechter: Allaerts (Bel)
Stadion: Philips Stadion
Gele kaart: Van Wolfswinkel (Vitesse)

Opstellingen

PSV: Isaksson, Culina, Marcellis, Bréchet, Salcido (Pieters/65), Simons, Afellay, Bakkal (Kromkamp/71), Amrabat (Lazovic/59), Toivonen, Dzsudzsák

Vitesse: Velthuizen, Verhaegh, Sprockel, v.Diermen, Drost, Claudemir, v.d.Struijk(Jenner/83), Kolk, Sansoni, v.Wolfswinkel (Büttner/76), Nilsson (Junker/89)

FNV verbolgen over bonus voor ANWB-top

FNV Bondgenoten gaat er van uit dat de top van de ANWB dit jaar bonussen krijgt uitgekeerd, terwijl het personeel straks loon inlevert om het pensioenfonds op peil te houden. Volgens de FNV is dat "slecht gevallen" bij de bond en het personeel.

Een woordvoerder van de ANWB laat in een reactie weten dat de top van de ANWB ook inlevert als het voorstel aan het personeel daartoe wordt aangenomen. De ANWB heeft het personeel voorgesteld de beloofde salarisverhoging per 1 april van 3,3 procent in het pensioenfonds te stoppen. Het fonds kampt met grote tekorten.

Bestuurder Ralph Smeets van de bond noemt het "onbestaanbaar" dat de top van de organisatie tegelijkertijd bonussen zou incasseren. "De top heeft ons nog niet laten weten daar vanaf te zien. Dat is onverteerbaar." De bond verwacht dat de ANWB-leiding de bonus voor 2008 volledig inlevert. Volgens de zegsman van de ANWB zal het praten over het salaris van de top niet bijdragen aan een oplossing voor het pensioenfonds.

MP: Minder klagen, sneller bouwen

Premier Jan Peter Balkenende wil een speciale crisis- en herstelwet waardoor allerlei (bouw)projecten veel sneller kunnen worden uitgevoerd. Dat is nodig om de economie aan te jagen.

Balkenende kondigde zijn initiatief vandaag aan tijdens het CDA-congres in Utrecht. De wet, die hij samen met CDA-minister Camiel Eurlings (Verkeer) en PvdA-minister Jacqueline Cramer (VROM) wil indienen, moet "regelvrije gebieden” aanwijzen waardoor tijdrovende (bezwaar)procedures van bijvoorbeeld de milieubeweging flink kunnen worden ingekort.

Balkenende riep eerder dit jaar de lokale overheden al op investeringen naar voren te halen om zo de economie aan te jagen. De nieuwe wet moet het de provincies en gemeenten gemakkelijker maken om projecten te steunen of uit te voeren.

Massademonstratie tegen maffia in Napels

Circa 150.000 mensen zijn vandag de straat opgegaan in het Italiaanse Napels om de slachtoffers van de maffia te herdenken en te eisen dat er een einde komt aan de houdgreep van de georganiseerde misdaad op Italië. Dat meldde het Italiaanse persbureau ANSA.

Familieleden van slachtoffers droegen foto's bij zich. "Jullie hebben ze niet vermoord. Ze lopen met ons mee" was er op een spandoek te lezen. De namen van ongeveer negenhonderd mensen die zijn vermoord door de maffia werden voorgelezen.

De actie in Napels was georganiseerd door de beweging Libera, die sinds 1995 tegen de georganiseerde misdaad in Italië strijdt. Een van de sprekers was de president van de regio Napels, Antonio Bassolino. "De maffia is noch onverslaanbaar noch onsterfelijk", zei Bassolino.

Onder de betogers was onverwacht ook de met de dood bedreigde maffia-auteur Roberto Saviano. Hij werd met luid applaus onthaald door de menigte. Saviano dook in 2006 onder na de publicatie van zijn boek Gomorra zijn, waarin hij zijn ervaringen tijdens een infiltratie in de maffia beschrijft.

Van de maffiagroepen in Italië is de 'Ndrangheta', de maffia van de regio Calabrië ten zuiden van Napels, de machtigste. De Ndrangheta' draait naar schatting een omzet van 45 miljard euro per jaar door drugshandel, afpersingen en het verstrekken van leningen met woekerrentes.

Uitslag NEC Nijmegen - Willem II

Om kwart voor zeven begon te wedstrijd tussen NEC en Willem II. Hieronder vind je de uitslag.

NEC Nijmegen - Willem II 0-0

Toeschouwers: 12.200
Scheidsrechter: Van Meenen
Stadion: De Goffert
Gele kaart: Pothuizen (NEC Nijmegen), Wau (Willem II)

Opstellingen

NEC Nijmegen: Babos, Koenders, Pothuizen, Zomer, El-Akchaoui, Sibum, Schöne, Davids, Rommedahl (Bouaouzan/76),v.Beukering, Ntibazonkiza

Willem II: Aerts, Wau, Martha, Biemans, Swinkels, Boutahar, Kargbo, Messoudi, Reniers (Vorthoren/46), Demouge, Muhamadu (Zijler/74)

Guardiola hekelt kritische Spaanse pers

Pep Guardiola, de trainer van FC Barcelona, vindt dat de Spaanse media minder kritisch moet zijn op met name Samuel Eto'o. De pers suggereert dat de spits uit Kameroen komende zomer uit Camp Nou vertrekt.

"Eto'o verdient respect," aldus Guardiola tegenover Marca. "Hij heeft ontzettend veel voor Barça gegeven. Samuel verdient dit niet."

"Jullie weten niet eens hoe de onderhandelingen gaan, en dát is waar het fout gaat. Jullie weten ook niet met wie de spelers in contact zijn en welke beslissingen er al zijn gemaakt. Uit respect voor de spelers zouden jullie dat niet moeten doen, of ze hier nou een half jaar of vijftien jaar spelen," vervolgt de coach zijn verhaal.

Guardiola kan vooral niet begrijpen dat er juist transfergeruchten op gang komen nu Barcelona zo goed presteert. "Ik begrijp dat er geruchten ontstaan als een team slecht presteert. Maar als je ziet hoe wij nu voetballen, dan snap ik er niets van."

70.000 Aziatische kinderen in prostitutie

Meer dan 70 duizend kinderen zijn werkzaam in de Aziatische seksindustrie. Dat zegt Frans van Dijk van de organisatie Terre Des Hommes. Pedoseksueel sekstoerisme komt veel voor in Azië en dan met name in Cambodja, Indonesië, de Filipijnen en Thailand.

Van Dijk stelt dat het moeilijk is vast te stellen om hoeveel kinderen het precies gaat. "Maar we zijn er zeker van dat het in werkelijkheid om veel meer kinderen gaat dan de eerder geschatte 60 tot 70 duizend."  Volgens Van Dijk doen ouders van slachtoffers uit schaamte geen aangifte, of worden ze betaald om hun mond te houden. Voor sommige kinderen wordt in ruil voor hun diensten het schoolgeld betaald, andere kinderen werken in de seksindustrie om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien.

Naast sekstoerisme is ook bijgeloof een belangrijke oorzaak voor het massale misbruik. Sommige Aziaten geloven dat seks met kinderen leidt tot een langere levensduur.

McClaren: "Defensief moeten we goed staan"

Morgen zal FC Twente de degens gaan kruisen met FC Groningen. De trainer van de Tukkers, Steve McClaren, verwacht dat zijn ploeg niet zomaar van de Trots van het Noorden zal gaan winnen.

"We zullen defensief goed moeten staan," aldus McClaren tegenover RTV Oost. "Groningen beschikt over een paar spelers die fouten gelijk afstraffen."

Het meespelen van Sander Boschker is op dit moment nog onzeker. De doelman heeft last van zijn kuit. In ieder geval is Theo Janssen wegens een hamstringblessure niet van de partij.

Nederlandse finale in Caltanissetta

De finale van het challengertoernooi in de Italiaanse plaats Caltanissetta morgen is een Nederlands onderonsje.

Nadat eerder Jesse Huta Galung de eindstrijd bereikte, is daar nu ook Thiemo de Bakker in geslaagd. De Bakker verloor in zijn halve finale tegen de Belg Xavier Malisse, als derde geplaatst, nog wel de eerste set met 3-6. De tweede won de Nederlander nipt met 7-5 en in de derde maakte hij het karwei met 6-1 vrij eenvoudig af.

Bromfietser krijgt anderhalve ton boete

De Bredase politie heeft vandaag een veertigjarige bromfietser aan de kant gezet. De beste man moest namelijk een boete betalen van 143.192 euro. Verder moest de man nog 1095 dagen zitten.

De politie heeft een speciaal undercoverteam moeten inzetten om de crimineel te pakken te krijgen. Uiteindelijk lukte het de politie om de man klem te rijden, terwijl hij op zijn brommertje door de stad reed.

De man moest de hoge boete betalen vanwege de zogenoemde Pluk-ze-wetgeving. De bromfietser, overigens zonder vaste woon- of verblijfplaats, had namelijk een fortuin vergaard met een hennepkwekerij.

Deuren openbreken in screenshots van The Dark Eye

Op de Games Convention in Leipzig kondigde het Duitse TGC vorig jaar aan dat ze de rechten hadden verkregen om een game uit te brengen rond The Dark Eye-licentie. Sindsdien hebben we weinig meer gehoord van de game, op een paar screenshots na. Nu zal deze maand er een artikel staan in het Duitse PC Gameplay over de game, maar voor mensen wiens Duits niet zo goed is hebben we helaas alleen twee nieuwe screenshots. Het enige dat verder nog officieel naar buiten is gebracht over de game is dat het een action-RPG moet worden die "grenzen zal verleggen binnen het genre met onder andere een episch verhaal".

The Dark Eye: Demonicon is in ontwikkeling voor de Xbox 360 en PC.Van Basten spaart Lindgren

Marco van Basten heeft Rasmus Lindgren buiten zijn selectie gelaten voor de competitiewedstrijd van Ajax morgen tegen NAC Breda.

Ook al is de Zweedse middenvelder hersteld van de hersenschudding die hij vorige week opliep in de UEFA Cup-wedstrijd tegen Olympique Marseille, Van Basten wil geen risico's nemen met Lindgren.

Gabri en Jan Vertonghen zijn door blessures nog niet inzetbaar morgen.

Sluiter naar finale

Bij zijn officiële rentree in het tenniscircuit heeft Raemon Sluiter meteen al de finale bereikt. De Rotterdammer won vanmiddag in de halve eindstrijd van het futuretoernooi van Albufeira van landgenoot Antal van der Duim.

Sluiter was tegen Van der Duim, de nummer 745 van de wereld, met 6-1 en 6-2 oppermachtig. In de finale morgen moet Sluiter het opnemen tegen de Portugees Leonardo Tavares die in de andere halve finale de Duitse qualifier Tony Holzinger met 6-3 en 7-5 versloeg.

Justitie onderzoekt kliniek Schoemacher

Het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt de financiële administratie van het Medisch Centrum Scheveningen, een kliniek voor plastische chirurgie. Directeur Robert Schoemacher maakte dat vandaag bekend naar aanleiding van een publicatie in De Telegraaf. In dat artikel wordt Schoemacher beschuldigd van een 'megafraude' waarmee 1,5 miljoen euro is gemoeid.

Volgens Schoemacher is justitie in juli 2007 met het onderzoek begonnen. Van een megafraude is volgens hem geen sprake, en ook het bedrag van 1,5 miljoen euro is onjuist, stelt hij in een schriftelijke verklaring. Hij was vandaag onbereikbaar voor een toelichting.

Zwart geld
"Het Medisch Centrum Scheveningen heeft volledige medewerking verleend en bespreekt thans de mogelijkheden deze zaak te schikken", aldus de verklaring. Het OM wilde geen commentaar geven op de zaak. De fraude zou hebben bestaan uit 'zwart' opereren. Daardoor zou onder meer de belastingdienst zijn benadeeld.

Paus waarschuwt voor tovenarij

Paus Benedictus XVI heeft op de tweede dag van zijn bezoek aan Angola gewaarschuwd voor de gevolgen van tovenarij en hekserij. Hij riep op tot een verdere evangelisatie in het Afrikaanse land.

"Zo velen leven in angst voor geesten, voor boosaardige en bedreigende krachten”, zei de paus tegen lokale geestelijken en leken in de Sao Paulo-kerk in de hoofdstad Luanda. "Het is aan u, broeders en zusters, om in de voetsporen van de heldhaftige en heilige boodschappers van God, de herrezen Christus aan uw landgenoten aan te bieden."

Met de komst van de Portugezen vijfhonderd jaar geleden werd ook het christendom in Angola geïntroduceerd. Het katholicisme is dominant in het land, maar nog altijd zoeken veel Angolezen hun heil in oude en heidense rituelen, zoals lokale medicijnmannen om de boze geesten uit te drijven.

Het bezoek aan de paus wordt vooralsnog gekenmerkt door opvallende uitspraken. Zo verkondigde Paus Benedictus vorige week nog dat condooms het aids-probleem alleen maar verergeren.

Eerste aflevering TV Kantine goed bekeken

De TV Kantine, het nieuwe programma van Carlo Boszhard en Irene Moors, was gisteren het best bekeken programma op televisie. Volgens cijfers van de Stichting Kijkonderzoek keken er 1.780.000 mensen naar de eerste aflevering.

In het RTL4-programma worden bekende Nederlanders nagedaan.

Ook hebben veel kijkers (1.713.000) op dezelfde zender de eerste liveshow van X Factor gevolgd. Op het NOS Journaal van 20.00 uur stemden 1.614.000 mensen af.

Grote uitslaande brand in winkelcentrum Almelo

In een loods van een tapijtenzaak in het winkelcentrum van Almelo is vanmiddag een uitslaande brand uitgebroken. De brandweer probeert te voorkomen dat het vuur overslaat naar panden in de omgeving. Volgens een woordvoerder van de brandweer is nog onduidelijk of er gewonden zijn gevallen.

De brand werd om half vijf gemeld door een medewerker van de zaak. Het winkelend publiek wordt op afstand gehouden. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

Kroon: "Nooit eerder zo goed hier"

Tijdens de laatste beklimming van Milaan - San Remo, de Poggio, reed Karsten Kroon bij de eerste vijf, voelde zich super, maar uiteindelijk eindigde hij als veertiende in de klassieker.

"Ik zat klaar om aan te vallen, maar Rebellin was me voor", aldus Kroon nadat hij over de finish was gekomen. "Ik heb me in deze koers nog nooit zo goed gevoeld. Op de Cipressa ging ik makkelijk met de eersten mee. Eigenlijk was ik de hele dag goed. Op de Poggio zat ik klaar om aan te vallen, maar Rebellin ging, de mannen er achter weken uit naar rechts en ik moest even remmen."

Kroon sprak van een gemiste kans. "Als ik mee ben, was het in de afdaling 'de dood of de gladiolen' geweest. Dan weet je het nooit."

In de afdaling werden de aanvallers teruggepakt, en de wedstrijd eindigde in een massasprint die nipt werd gewonnen door de Brit Mark Cavendish.

Van Gelder pakt goud

Yuri van Gelder heeft bij de wereldbekerwedstrijd turnen in het Duitse Cottbus goud gepakt op ringen. Van Gelder scoorde in de finale 15.850 punten, de Griek Tampakos werd tweede met 15.700 punten. De Fransman Rodrugues eindigde als derde (15.600).

Na afloop was Van Gelder zeer tevreden. “Dat zijn allemaal concurrenten voor de Europese titel. Ik lig wel op schema voor het EK begin volgende maand in Milaan. Het liep vandaag soepel, maar het kan nog iets beter. Ik voel dat de vorm groeit.”

Bij het onderdeel brug greep de 15-jarige Nederlandse turnster Wyomi Msaela net naast de medailles en werd vierde. Pas na de laatste oefening van de Belgische Aagje van Vanwalleghem, die tweede werd, duikelde Masela met 12.925 van het podium. De zege ging met overmacht naar de Duitse Anja Brinker die 14.825 scoorde.

Masela werd op het onderdeel sprong zesde met een puntentotaal van 13.587. De Zwitserse Ariella Käslin zegevierde op dat onderdeel met 14.550 punten.

'Vegetariërs hebben meer kans op darmkanker'

Uit onderzoek van de European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) blijkt dat vegetariërs meer kans hebben op het krijgen van darmkanker. EPIC, verbonden aan de Universiteit van Oxford, volgde jarenlang 63.550 mensen tussen de 20 en 89 jaar oud. Men deed onderzoek naar het eetpatroon en de gezondheid en deelden de groep op in vegetariërs, viseters en vleeseters.

De slotsom die uit het onderzoek naar buiten kwam was dat er minder kanker voorkomt bij viseters en vegetariërs. Wat opmerkelijk was is dat er bij vegetariërs meer darmkanker werd geconstateerd, terwijl deze vorm van kanker vaak het gevolg is van het veelvuldig eten van rood vlees. De onderzoekers zijn van mening dat er verder onderzoek nodig is omdat naast voeding ook andere leefstijlfactoren van invloed kunnen zijn op het krijgen van kanker.

Bushaltes Veolia zijn parkeerplaatsen

De bushaltes van Veolia in Limburg zijn volgens de rechtbank in Roermond geen bushaltes, maar parkeerplaatsen. Een inwoner van Swalmen vocht met succes een boete aan die hij had gekregen voor het parkeren bij een bushalte. De man was het niet eens met de boete, omdat een officieel haltebord ontbrak.

Elke bushalte dient volgens het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens voorzien te zijn van een officieel haltebord. Veolia heeft echter in 2007 alle officiële halteborden in Limburg vervangen door eigen borden, waardoor de bushaltes feitelijk parkeerplaatsen zijn geworden. De andere consequentie is, dat bussen geen voorrang meer hebben bij het wegrijden. Het vervoersbedrijf wil pas reageren als het de uitspraak zorgvuldig heeft bestudeerd.

Met dank aan Frenky90 voor de submit.

Protest bij luchtmachtbasis Nieuw Milligen

Enige tientallen demonstranten voeren vanmiddag actie bij het terrein van de luchtmacht in Nieuw Milligen op de Veluwe. Het motto van actiegroep Ontwapen! is '60 jaar Navo is meer dan genoeg'. Rond half vier had de politie in totaal negen actievoerders aangehouden.

Demonstranten proberen van verscheidene kanten over de hekken heen te klimmen waarmee het uitgestrekte terrein wordt afgeschermd. De eveneens aanwezige mensen van politie, ME en marechaussee proberen dat te voorkomen waardoor zich eigenlijk een kat- en muisspel rond de basis afspeelt. Enkele actievoerders slaagden erin over de hekken te klimmen.

De politie en marechaussee waren op de actie voorbereid. Op 13 februari klommen vier actievoerders van Ontwapen! al in een defensiemast bij Nieuw Milligen. Zij ontvouwden toen een spandoek waarop de actie van zaterdag werd aangekondigd.

Waar de aangehouden personen precies van worden verdacht, kon een politiewoordvoerster niet zeggen. Het gaat om zes mannen en drie vrouwen.

Protest bij luchtmachtbasis Nieuw Milligen  (foto: ANP)

Porno is leerzaam

Uit een onderzoek van onderzoeksbureau Qrius blijkt dat ruim de helft van de Nederlandse jongeren porno best leerzaam vindt. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van BNN, dat de resultaten zal gebruiken in een aflevering van het programma Spuiten en Slikken.

De mannelijke ondervraagden waren positiever over porno dan de vrouwelijke deelnemers: van de ondervraagde vrouwen en meisjes zei 46% iets op te steken van een pornofilm, van de mannelijke deelnemers vindt 65% dat porno ze iets leert. 34% van de vrouwelijke deelnemers ziet porno als een waardevolle bijdrage aan hun seksleven. 40% van de mannen is die mening toegedaan.

Ongeveer de helft van de jongeren vindt dat seks niet per se met liefde te maken hoeft te hebben. Genot en plezier kan volgens hen ook genoeg reden zijn om eens flink van bil te gaan.

Cavendish wint Milaan - San Remo

Mark Cavendish is de winnaar geworden van Milaan - San Remo. De Brit was de sterkste in de massasprint.

In de bijna 300 kilometer lange klassieker ontstond pas na 120 kilometer de eerste kopgroep. Tien renners, waaronder Maarten Tjallingii. De maximale voorsprong werd meer dan vijf minuten, maar op de voorlaatste beklimming werd de groep ingerekend. Het peloton bestond na de beklimming van de Cipressa nog uit ongeveer 70 renners.

Op 6 kilometer van de finish was de laatste beklimming, de Poggio, hierop slaagde niemand weg te rijden, waardoor een massasprint overmijdelijk werd. Daarin leek de zege te gaan Heinrich Haussler toen die enkele meters voorsprong pakte. Cavendish slaagde er echter nog net in de Duitser te passeren en de zege te grijpen.

De Roover opgelucht

Na maanden van blessureleed maakt Sepp de Roover morgen in het competitieduel met FC Twente zijn rentree in de basis. De verdediger van FC Groningen stond al die tijd buitenspel met een liesblessure.

"Ik ben opgelucht dat ik eindelijk weer kan spelen”, aldus De Roover tegenover het Dagblad van het Noorden. "Twente-uit is direct een mooie wedstrijd om na vier maanden weer te beginnen. Dat toekijken vanaf de tribune is helemaal niks in ieder geval."

Eén van de specialiteiten van de Roover is dat hij graag mee opkomt. "Sepp maakt ons wel sterker", vindt Groningen-trainer Ron Jans. "Hij zal in eerste instantie aan zijn verdedigende taken moeten denken."

Poulsen: "Mijn vrienden hebben me uitgelachen"

Tegen FC Groningen, een maand geleden, speelde Simon Poulsen voor het eerst als linksback van AZ. Inmiddels lijkt het weer normaal.

"Mijn favoriete plek is nog steeds linkerspits, maar ik kan nu ook linksback spelen", zegt de Deen tegen NOS Langs de Lijn. "Dat is leuk. Ik wist niet dat ik het kon, maar ik vind dat het heel goed gaat."

"Eerst vond ik het een beetje raar, maar hij is een heel slimme trainer", zegt hij over trainer Louis van Gaal. "Hij ziet in spelers wat ze kunnen en wat ze niet kunnen. Hij laat zien dat hij vertrouwen in mij heeft en dat vind ik gewoon leuk."

"In de Deense media hadden ze het ook niet verwacht, maar de bondscoach Morten Olsen heeft ooit al wel eens gezegd dat ik linksback kon spelen. Mijn vrienden hebben me natuurlijk wel uitgelachen."

De wedstrijd van morgen tegen Feyenoord ziet Poulsen met vertrouwen tegemoet. "Feyenoord heeft de laatste wedstrijden gewonnen, maar wij spelen thuis en wij hebben heel goed gevoetbald hier. Ik denk dat wij gaan winnen."

Huta Galung in finale Caltanissetta

Jesse Huta Galung heeft de finale bereikt van het challengertoernooi in Caltanissetta. De Nederlandse tennisser versloeg in de halve eindstrijd de Spanjaard David Marrero in drie sets. De setstanden waren 2-6, 6-4 en 6-3.

De finale kan overigens een Nederlands onderonsje worden. Thiemo De Bakker neemt het in de andere halve eindstrijd op tegen de als derde geplaatste Belg Xavier Malisse.

Ziekenhuizen in nood

Mede als gevolg van de kredietcrisis is meer dan de helft van de Nederlandse ziekenhuizen financieel ongezond. Door de crisis is het voor de ziekenhuizen onmogelijk om te investeren en worden nieuwbouwplannen uitgesteld. Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit is de situatie zorgelijk.

De geldnood blijkt uit een analyse van Prismant, een kennis- en expertisecentrum voor de zorg. De onderzoekers concluderen verder dat er als gevolg van geldgebrek een onderscheid ontstaat tussen goede en slechte ziekenhuizen.

Patiënten merken nog weinig tot niets van het geldprobleem. "Maar," stelt Elize de Jong van de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen, "nieuw- en verbouw vinden natuurlijk niet voor niets plaats. Dat gebeurt om de zorg te verbeteren." Daarom zal de zorg in sommige ziekenhuizen minder snel verbeteren.

Geen operatie voor Nieuwenburg

Een meevaller voor pechvogel John Nieuwenburg: hij hoeft niet geopereerd te worden.

De middenvelder van HFC Haarlem, in zijn carrière al meerdere malen langdurig geblesseerd geraakt, hoopt dat hij door hersteltrainingen sneller zijn rentree kan maken dan via de operatieve weg.

"Ik ben nu vierenhalf jaar fit en daar heb ik enorm van genoten. Ik ben er wel kapot van, maar ik ga gewoon door met voetballen", zei Nieuwenburg na het oplopen van de blessure.

Haarlem-trainer Jan Zoutman hoopt, zo zei hij tegen RTV Noord-Holland, aan het begin van het seizoen weer te beschikken over de oud-Ajacied.

Robotvissen meten vervuiling

In de haven van Gijon in het noorden van Spanje zullen robotvissen uitgezet worden om de mate van vervuiling vast te stellen. De vissen zien eruit als karpers, zijn ongeveer anderhalve meter lang en zwemmen met een snelheid van een meter per seconde. Er zullen vijf robotvissen worden uitgezet.

Volgens Rory Doyle van BMT Group, het bedrijf dat de vissen bouwt, is de vormgeving van de apparaten niet om louter cosmetische redenen tot stand gekomen. "We gebruiken een ontwerp dat door honderden miljoenen jaren evolutie ontstaan is. Dat maakt de vorm ongelofelijk efficiënt."

De zwemmende machines kosten zo’n 20 duizend euro per stuk. Het project wordt betaald door de Europese Commissie.

 

 

Penisnijd

Noem het ouderwets, maar in mijn beleving moeten vrouwen zitten en mannen staan voor een plas. Stiekem benijd ik de heren om hun fijne uitrusting. En met mij veel vrouwen, weet ik toevallig. De uitvinder van de plastuit prijs ik om zijn inventiviteit, maar ik vind het niks. Nothing beats the real thing. Mijn mond viel dus ook open van verbazing toen een of ander babbelprogramma melding maakte van het feit dat toiletjuffrouwen en echtgenotes het manvolk liever zittend op de pot hebben. Ik was verbijsterd. Dat wij dames het zelf niet kunnen, is toch geen reden het de heren ook te verbieden?

Atkinson na thriller onderuit

Vanessa Atkinson is er vandaag niet in geslaagd om voor de tweede keer dit jaar een WISPA toernooi, meetellend voor de wereldranglijst, op haar naam te schrijven.

De 33-jarige squashster, die in 2004 wereldkampioene werd, moest in de eindstrijd van de NSC Series No.4 2009 haar meerdere erkennen in Shelley Kitchen. De als eerste geplaatste Nederlandse leek lang op een overwinning af te stevenen tegen de één positie lager ingeschaalde Nieuw-Zeelandse. De mondiale nummer elf won de eerste twee games en nam ook in het derde bedrijf een voorsprong. Vanaf dat moment slaagde Atkinson er echter niet in om haar kansen te benutten, waarvoor ze uiteindelijk de prijs betaalde: 11-8, 11-2, 11-13, 12-14 en 11-13. De partij duurde 63 minuten.

De toernooizege van Kitchen, de nummer twaalf van de wereld, was al weer de derde van deze jaargang. Eerder dit jaar won de boomlange ‘Kiwi’ al de eerste twee toernooien uit de NSC Series 2009, een reeks van proftoernooien in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur.

Bij de mannen ging de zege verrassend naar qualifier Farhan Mehboob. De 18-jarige Pakistaan, die in het kwalificatietoernooi maar nipt de Nederlander Piedro Schweertman de baas was, was in de finale met 6-11, 11-9, 6-11, 11-7 en 12-10 net iets sterker dan Mohd Nafiizwan Adnan (2) uit het gastland.

Ook in Zwitserland deed een Nederlandse squashster vandaag van zich spreken. De 23-jarige Orla Noom bereikte daar namelijk de halve finales van de Swiss Open 2009. De als tweede ingeschaalde Hoofddorpse moest daar echter wel hard voor werken. Nadat ze in de eerste ronde eenvoudig (11-8, 11-5 en 11-7) qualifier Laura Pomportes uit Frankrijk, had uitgeschakeld, stond ze tegen de Engelse Emma Chorley (6) vijf games op de baan: 11-8, 11-7, 10-12, 7-11 en 11-8. De nummer veertig van de wereld had dat echter enigszins aan zichzelf te danken. In de derde game liet ze een wedstrijdpunt onbenut.

In de halve eindstrijd moet Noom het later vandaag opnemen tegen Nicolette Fernandes.

[Special] Italiaanse 'loterij' viert jubileum II

Eind februari is met de Belgische semi-klassieker de Omloop het Nieuwsblad het klassieke voorjaar van deze wielerjaargang in gang geschoten. Voor FOK!sport de hoogste tijd om de meest in het oog springende koersen van deze lente onder de loep te nemen. Milaan - Sanremo kan dan niet ontbreken, want de race draagt dit jaargetijde als bijnaam met zich mee: La Primavera.

Deel II

De oplettende lezer is het opgevallen dat de beslissing in de eerste decennia nooit op de Poggio (162 meter) viel, laat staan de Cipressa (240 meter). Niet gek, want in de beginjaren kon het verschil enkel op de Passo del Turchino (532 meter) en de Capi - de snedige heuvels in de finale: Capo Mele (65 meter), Capo Cervo-Mimosa (77 meter) en Capo Berta (130 meter) - worden gemaakt. Eerstgenoemde puisten zijn namelijk pas later, in 1960 (Poggio) en 1982 (Cipressa), aan het parkoers toegevoegd omdat de organisatie vond dat de koers vinniger moest zijn. Vóór 1960 ging het vanuit het vertrek in Milaan naar de Turchino-klim, vervolgens de afdaling tot in Voltri en vandaar langs de Rivièra naar Sanremo, om daar na bijna 300 kilometer over de finish te snellen. Die route bleek in de pioniersjaren van de wielersport als aanvaller selectief genoeg om vooruit te blijven, zo illustreerde Constante Girardengo in 1918 met een 200 kilometer lange solovlucht: zijn eerste van zes zeges, hij won verder in '21, '23, '25, '26 en '28. Enkel Eddy Merckx heeft er met zeven meer. Vanaf de jaren twintig en vooral de jaren dertig, bleek een vlucht echter niet altijd de beste tactiek. Spurts, al dan niet in omvangrijke groepjes, werden meer regel dan uitzondering.

Vooral de laatste jaren leek de race naar de città dei fiori (bloemenstad) steeds meer het domein van het sprintersgilde te worden. Zo mocht onder meer Erik Zabel viermaal het overwinningsgebaar maken: in '97, '98, '00 en '01. Hoewel, feitelijk gezien klopt de vorige zin niet. De Duitser stak namelijk ook in 2004 zijn handen triomfantelijk ten hemel, maar toen kwam Oscar Freire in extremis nog onderlangs. Met drie centimeter verschil wist de kwieke Spanjaard toen La Primavera op zijn naam te schrijven. Milaan - Sanremo stond dan ook synoniem voor een sprinterskoers. De vraag rijst echter of dat nog wel zo is, want vorig jaar wist Fabian Cancellara op indrukwekkende wijze de spurters een loer te draaien. Het Zwitserse krachtmens profiteerde optimaal van de inbreng van een nieuwe helling in het parkoers: Le Manie. De organisatie was vorig jaar, vanwege een aardverschuiving, genoodzaakt om honderd kilometer voor de meet een omleiding over deze puist op te nemen. Dit zorgde er niet alleen voor dat de koers acht kilometer langer werd, maar ook dat de spurters - in tegenstelling tot andere jaren - een stuk minder fris aan de traditionele finale over de Capi, Cipressa en Poggio begonnen.

Daarmee lijkt de organisatie wederom een troef te hebben gevonden om het de spurters lastig te maken om de lente écht goed te beginnen. Dat onderschreef ook Erik Breukink, de ploegleider van Rabobank, vorig jaar na afloop van de bloemenklassieker: "Le Manie heeft het koersverloop veranderd. De spurtersploegen zaten kapot op het einde. Als die omleiding over Le Manie er in blijft, is het duidelijk dat ook de organisatie denkt iets gevonden te hebben om te voorkomen dat de wedstrijd steeds op een sprint uitdraait." Het is dus afwachten hoe de koers zich de komende jaren evolueert. Tot die tijd zal toch de onvoorspelbaarheid van de race de charme blijven van Milaan-Sanremo. Je kunt immers nooit met zekerheid zeggen welk scenario zich dit jaar weer ten toon zal spreiden. Een succesvol afgeronde monstervlucht,zoals in ’82 toen de Franse neoprof en volslagen onbekende Marc Gomez de sterkste bleek van een groep naamlozen die al na tien kilometer was weggereden? Of juist een explosieve demarrage op de Poggio a la Claudio Chiapucci in '91, die zich op zeven kilometer van de meet met succes ontdeed van zijn metgezel Rolf Sørensen? Of zou een uitval in l’ultimo chilometro het succesverhaal zijn, zoals de Belg Andrei Tchmil in 1999 en Filippo Pozzato in 2006. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het meest waarschijnlijke scenario: de massaspurt.

In de Classicissima is het dus zaak om op de juiste manier te anticiperen op hetgeen er in de koers gebeurt. Niet alleen omdat de onvoorspelbaarheid van de race daarom vraagt, maar ook omdat het nerveuze koersgedrag dat vraagt. Voor veel coureurs maakt dat laatste van la Primavera dan ook een vervelende klus. "Het is gewoon een kutkoers. Ik kan de schoonheid van de wedstrijd inzien, maar ik zal er nooit van houden. Zeventien keer per dag bijna verongelukken. Ze vallen overal. Voor in het peloton, achterin het peloton, middenin het peloton. Weet je waarom ik wel uitkijk naar Milaan - Sanremo? Omdat het vanwege zijn lengte een ideale voorbereiding is op alles wat nog komen gaat", aldus oud-wereldkampioen Tom Boonen. Daar is Hugo Camps, columnist bij de NRC, het allerminst mee eens: "Sommigen zeggen: Milaan - Sanremo is tactisch een strontkoers. Sowieso een vluchtkoers. Als hazen zitten ze op de fiets. Maar dat is schijn. Wie deze lenteklassieker wil winnen, moet vijfentwintig scenario's voor ogen houden. Elk foutje is fataal. Kom daar maar eens om bij de Belastingdienst."

Milaan - Sanremo blijft dan ook een loterij. Deze namiddag de trekking, omstreeks half vijf. Niet op de mythische Via Roma , maar op de de Lungomare delle Nazioni. De belangrijkste winkelstraat van Sanremo zal - net als vorig jaar - worden gemeden omdat die een opknapbeurt krijgt.

Klik hier voor Deel I

[Special] Italiaanse 'loterij' viert jubileum I

Eind februari is met de Belgische semi-klassieker de Omloop het Nieuwsblad het klassieke voorjaar van deze wielerjaargang in gang geschoten. Voor FOK!sport de hoogste tijd om de meest in het oog springende koersen van deze lente onder de loep te nemen. Milaan - Sanremo kan dan niet ontbreken, want de race draagt dit jaargetijde als bijnaam met zich mee: La Primavera.

De temperatuur kruipt langzaam omhoog en de dagen worden langer. Het sein voor de bloemen om ogenschijnlijk spontaan in bloei te schieten. Bovendien lijkt het de vogeltjes te motiveren om zich weer eens van hun beste kant te laten zien en er lustig op rond te fluiten. De natuur weet het al: de lente is aangebroken. Een spannende periode voor onze flora en fauna. Maar niet enkel de dieren- en plantenwereld hunkert al enkele maanden naar dit jaargetijde, ook de Italianen - vooral de wielerfanatici onder de Laarsbewoners - verlangen naar la Primavera. Tijdens de lente staat namelijk Milaan - Sanremo (Sanremo is de Italiaanse variant van de foutieve spelling San Remo, die veelal buiten Italië gangbaar is geworden) op het programma. Voor un Italiano vero, een échte Italiaan, is de Classicissima de eerste grote afspraak van het seizoen; la prima vera, de eerste echte!

Wat de Ronde van Vlaanderen is voor de Vlamingen, is Milaan - Sanremo voor de Italianen: het is de wielerhoogmis van het jaar. Of dat nog niet genoeg reden is om uit te kijken naar de eerste klassieker van het seizoen, staat er vandaag ook nog een festa op het menu. Het wielermonument, met 298 kilometer de langste uit zijn soort, viert dit jaar namelijk zijn honderdste editie. Eerder werd in 2007 al de honderdste verjaardag - 100 anni di Classicissima - uitbundig gevierd. Vanwege de Eerste en Tweede Wereldoorlog kon de lentekoers namelijk zowel in 1919 als 1945 geen doorgang vinden.

Eugenio Costamagna had in 1907 nooit kunnen bevroeden dat hij destijds in een café in de Noord-Italiaanse havenstad de basis legde voor een wielerwedstrijd die zou uitgroeien tot één van de funderingen van de wielersport. De vakantievierende directeur van La Gazetto dello Sport kwam op het idee tijdens een bezoek aan het koffiehuis Rigolo, waar hij in gesprek kwam met enkele lokalen. De stedelingen hoopten met de koers meer publiciteit te vergaren voor hun streek, net zoals in 1896 bij Parijs-Roubaix was gebeurd. Een autorace van Milaan naar Sanremo was vanwege de slechte weersomstandigheden op niets uitgelopen: slechts twee van de dertig vierwielers haalden de finish. Daarop werd besloten het parkoers door wielrenners te laten verkennen: tien coureurs, onder wie Luigi Ganna – de allereerste winnaar van de Giro d'Italia (1909) - reden een eerste Classicissima op proef.

De eerste officiële wedstrijd, toegankelijk voor amateurs en profs, ging op 14 april 1907 op een regenachtige zondag in Milaan van start. Naast dertig Italianen had de organisatie ook nog drie Franse beroepsrenners weten te contracteren: oud-Tour de France-winnaar Louis Trousselier, Gustave Garrigou en Lucien Petit-Breton, de laureaat van de laatste editie van Parijs-Tours. Petit-Breton zou de eerste uitgave van de Primavera, na een tumultueuze finale, op zijn naam schrijven. De Argentijn - zoals de bijnaam van Petit-Breton luidde - lag na driehonderd kilometer samen met diens landgenoot Garrigou en de Italiaan Giovanni Gerbi op kop. Gerbi wou als 'Italiano vero' de koers winnen. Petit-Breton, die net als Gerbi voor Bianchi uitkwam, ging daarmee akkoord, maar Garrigou vond dat niks. Gerbi was daar zo verbolgen over dat hij Garrigou net voor de rode vlag in de hekken reed. Petit-Breton profiteerde van het akkefietje en kwam na dik elf uur als winnaar over de streep. Woedend protest van Garrigou leverde Gerbi nog wel een declassering op, maar zichzelf niet meer dan de tweede stek.

Het was wachten tot 1909 voor de Italiaanse tifosi voor de eerste maal 'echt' konden juichen: Luigi Ganna - in 1908 nog tweede achter de Belg Cyrille van Hauwaert - was in dat jaar namelijk goed voor de allereerste Italiaanse zege. Een fantastische prestatie, want de wedstrijd werd dat jaar verreden onder erbarmelijke omstandigheden: het parkoers was door de vele regen en sneeuw spekglad geworden (met als gevolg veel valpartijen) en daar bovenop hadden de coureurs ook nog te maken met barre kou en een striemende tegenwind. Ganna maakte deel uit van een kopgroep toen hij, nog ver van Sanremo, een demarrage van de Fransman Emile Georget pareerde. Beiden kwamen voorop te zitten, maar met nog honderd kilometer voor de wielen kwam de metselaar uit Varese, nadat ook Georget door een stuurfout tegen het asfalt ging, alleen vooraan te zitten. De Italiaan Ganna, die in 1908 het werelduurrecord pakte, gaf dat niet meer uit handen en kwam met een voorsprong van dik drie minuten als winnaar over de finish.

Dat het nog véél helser kan, bewees de editie van 1910. De vierde editie van de Classicissima werd namelijk een legendarische helletocht, omdat het werd verreden in onmenselijke omstandigheden. Zo kregen de 63 gestarte renners – oorspronkelijk hadden 94 coureurs zich aangemeld - te maken met winterse weersomstandigheden (sneeuw, ijzige vrieskou en strakke rukwinden) en daaraanvolgend onbegaanbare wegen: op sommige paden lag wel twintig centimeter sneeuw. Ook op de Passo del Turchino, in de beginjaren dé scherprechter van de klassieker. "Niet ver van de top (van de Turchino, red.) moest ik van mijn fiets, omdat ik me slecht begon te voelen. Mijn vingers waren stijf, mijn benen gevoelloos en ik was constant aan het bibberen. Ik begon te lopen en rennen om weer gevoel in mijn lijf te krijgen", vertelt de latere winnaar Eugène Christophe. "Weldra sprong ik weer op mijn fiets en klom ik naar de top van de col."

Daarmee was de Fransman echter nog niet gevrijwaard van ander onheil. Zo kreeg hij ook in het vervolg van de koers te maken met dikke pakken sneeuw. "Elke keer moest ik van mijn fiets en duwen. Totdat ik met maagpijn moest stoppen. Ik zetelde me op een steen langs de weg. Het was stervenskoud. Het enige wat ik nog kon doen, was mijn hoofd een beetje van links naar rechts, en vice versa, bewegen." Ondanks de hachelijke situatie waarin hij verkeerde, wou wilde hij niet opgeven. Zijn geluk was dat een Italiaan hem te hulp schoot. "Hij pakte me bij mijn arm en nam me mee naar zijn huis. De huisbaas kleedde me uit en wikkelde me in een handdoek. Ik mompelde 'aqua caldo'(heet water, red.) en wees naar de flessen rum." Daar knapte Christophe zienderogen van op. "Ik deed enkel strekoefeningen en kreeg het gevoel in mijn lijf terug. Ik wou weer gaan, maar de patron wou dat niet."

"Maar na 25 minuten, waarin ik vier coureurs, of liever stapels modder voorbij zag komen, besloot ik te gaan. Ik ontdeed me van de huisbaas door te zeggen dat ik iemand kon ontmoeten die me met de trein naar San Remo kon brengen." Hij klom op zijn zadel en snelde langs de coureurs in de frontlinie, waarna hij - met nog honderd kilometer voor de boeg- alleen op kop kwam. De weg naar de overwinning lag open. Christophe (plaatje), die ruim twaalf uur nodig had om de 289,3 kilometer lange tocht te volbrengen, zou nadien voor een maand worden opgenomen in het ziekenhuis om te herstellen van koudvuur. Pas na twee jaar keerde hij terug op zijn oude niveau. Uiteindelijk zouden in 1910 maar vier renners de finish halen, te meer omdat Luigi Ganna gediskwalificeerd werd; hij zou een deel van de koers per auto hebben afgelegd.

Een andere heroïsche zegetocht is die van Fausto Coppi in 1946. Il Campionissimo wint la Primavera, na een aanval op de Turchino en eenzame vlucht van 147 kilometer, met een voorsprong van bijna een kwartier op Lucien Teisseire en bijna twintig minuten op een groep onder aanvoering van zijn eeuwige rivaal, Gino Bartali. In '48 doet hij dit huzarenstukje nog eens dunnetjes over, maar dan met een solo van een 'schamele' veertig kilometer. De hattrick vervolmaakt Coppi in '49, wanneer hij er op de Capo Berta, met nog 32 kilometer, alleen vandoor gaat. Zijn naast belagers zagen hem daarna pas weer bij de streep terug. Daarmee kwam hij qua overwinningen gelijk met Bartali, ware het niet dat Il Vecchio er in 1950 nog een zege aan zijn totaal van drie overwinningen toevoegde: '39, '40 en '47.

Dat hadden er vijf kunnen zijn, ware het niet dat Bartali in 1935 te maken kreeg met Enmilio Colombo, hoofdredacteur van de organiserende sportkrant. De jongeling, die destijds pas enkele maanden professional was en geen vast contract had, kwam in Milaan - Sanremo alleen op kop te zitte na een aanval op de Capo Mele. Een fantastische prestatie, vooral als je bedenkt dat hij een defect versnellingsapparaat had dat door de modder op een klein verzet was blijven steken. Vedetten als Learco Guerra (winnaar in '33), Giuseppe Olmo en Mario Ciprani waren zo gedoemd te achtervolgen. Tot onvrede van Colombo, die om zakelijke redenen liever een beroemde renner in de trui van een echte firma zag winnen. Hij zette zijn auto naast de voortdenderende Bartali en knoopte een gesprek aan. Bartali was zo onder de indruk dat hij niet in de gaten had dat Colombo stiekem steeds iets langzamer ging rijden. Daardoor kwam het trio vanuit de achtergrond weer terug, en werd Bartali in de sprint, die gewonnen werd door Olmo, met zijn bergversnelling genadeloos naar de vierde plaats verwezen.


Passo del Turchino

Klik hier voor Deel II

Dodelijke spin in supermarkt

In een supermarkt in Tulsa in de Amerikaanse staat Oklahoma is een zeer gevaarlijke spin opgedoken. Een volwassen persoon zou na een beet van de spin binnen een klein half uur komen te overlijden.

Een medewerker van Whole Foods Market kwam het levensgevaarlijke dier tegen tussen de bananen en wist hem te vangen met verpakkingsmateriaal. De spin is overgebracht naar de Universiteit van Tulsa.

Het gaat om een Braziliaanse zwerfspin, ook wel bekend als de bananenspin. Het dier dat in de supermarkt werd aangetroffen was afkomstig uit Honduras. De Braziliaanse zwerfspin komt voor in Zuid- en Centraal Amerika. De spin meet zo'n vier centimeter en kan ongeveer 70 centimeter ver springen.

  Braziliaanse zwerfspin

De Braziliaanse zwerfspin

Leisel Jones niet naar WK zwemmen

Ze plaatste zich door de 100 meter schoolslag vandaag te winnen in het Australische Sydney. Desalniettemin doet Leisel Jones komende zomer niet mee aan het WK zwemmen in Rome.

De wereld- en olympische kampioene op de 100 meter schoolslag heeft het in die periode namelijk te druk met haar opleiding tot schoonheidsspecialiste. Jones denkt er overigens nog niet aan om een punt te zetten achter haar zwemloopbaan.

'Britten willen eigen Guantanamo'

Groot-Brittannië wil een eigen 'Guantanamo' in de haven van het Franse Calais openen. Dat kopt de Britse krant The Independent vandaag.

Een detentiecentrum in het controlegebied bij de Kanaaltunnel in Calais, dat onder de Britse wet valt, moet een snellere uitzetting van illegale migranten bevorderen. De Britten hopen zo illegalen en mensensmokkelaars af te schrikken.

Volgens de krant kan het uitlopen op Guantanamo-perikelen, aangezien de natie in het verleden al heeft laten zien dat het inhumaan omgaat met asielzoekers die wachten op uitzetting. De Verenigde Staten hebben een gevangenenkamp op legerbasis Guantanamo Bay in Cuba, waar terrorismeverdachten gemarteld werden danwel worden.

Frankrijk wil echter geen nieuw Sangatte, zoals het in 2002 gesloten asielzoekerscentrum in Calais heette. Volgens de Franse minister van Immigratie, Eric Besson, zou een nieuw opvangcentrum Frankrijk weer in een ingewikkelde situatie brengen.

[IJshockey] Beslissingswedstrijd nodig

HYS Den Haag heeft een beslissingwedstrijd afgedwongen. Door de 4-2 overwinning van vrijdagavond komt de stand in de series op 2-2. De Hagenaren kwamen terug van een 0-2 achterstand in deze wedstrijd.

In het begin van de wedstrijd zag het daar echter niet naar uit. Den Haag begon vrij zwak. Wel had HYS meer puckbezit, maar buiten een paar kansloze afstandsschoten werd daar weinig mee gedaan. Tilburg leek daarentegen geconcentreerd op weg naar de derde titel op rij. Na tien minuten spelen kwamen zij dan ook op voorsprong door een harde one-timer van Don Nichols. Anderhalve minuut later was het weer raak na een uitbraak in een ondertalsituatie.

In de tweede periode begon Den Haag wel met de nodige felheid, maar de aanvallers konden alleen op doel schieten vanaf de zijkanten, waardoor Billy Thompson vaak eenvoudig kon redden. Tilburg kreeg wederom een uitbraak in ondertalsituatie, maar dit keer wist goalie Tim Knudsen redding te bieden. Drie minuten voor tijd wist Den Haag dan toch te scoren in een vier-tegen-driesituatie. Duncan Dalmao schoot de puck achter Billy Thompson na een uitstekend opgezet screen van Josh Mizerek. De gelijkmaker viel ook nog in deze periode. John Hecimovic maakte een pass op de inschaatsende Marcel Bruinsma, en die had geen moeite om de puck het doel in te werken.

In de derde periode was het zelfvertrouwen van HYS flink gegroeid en was de spanning in de ijshal flink gestegen. In de 48e minuut sloeg de vlam in de pan. Bjorn Willemse werkte John Gordon in de boarding maar kwam goed weg met twee minuten voor cross-checking. Jan Bohac kwam verhaal halen bij Willemse en mocht ook direct twee minuten afkoelen op de strafbank. John Gordon bleek snel weer verder te kunnen spelen. Vijf minuten voor het einde van de wedstrijd leek Tilburg de beslissende treffer te hebben gemaakt via Lance Monych, maar deze werd afgekeurd door arbiter Bergman. Er zou een speler in de crease (blauwe deel voor de doel) hebben gestaan. Monych gaf later aan dat dit niet het geval was.

Dit bleek het keerpunt in de wedstrijd, want twaalf seconden voor tijd bracht een uitstekende pass van Josh Mizerek Jan Bohac in stelling. De Tsjech twijfelde geen moment en liet de 3-2 optekenen, waarna de Uithof ontplofte van vreugde. Bohac scoorde vervolgens direct na de face-off in het lege net van de Tilburgers, waarna de wedstrijd definitief beslist was.

Betogers willen opheffing NAVO

Enkele honderden demonstranten belegeren vandaag het hoofdkwartier van de NAVO in Brussel. Ze willen dat secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer het militaire bondgenootschap opheft.

Aanleiding is het zestigjarig bestaan van de NAVO op 4 april. "De NAVO creëert meer problemen dan ze oplost. De organisatie mag van ons worden opgedoekt", zegt actievoerder Roel Steynen. Hij wijst op de NAVO-acties in Afghanistan, waarvoor steeds meer troepen nodig zijn om de orde te bewaren.

De politie is massaal aanwezig rondom het hoofdkwartier.

Strachan hoopt dat Vennegoor blijft

Als het aan Celtic ligt, blijft Jan Vennegoor of Hesselink ook na dit seizoen speler van The Bhoys. De aanvaller speelt één van zijn mindere seizoenen in zijn carrière en werd deze week ook buiten de selectie van het Nederlands elftal gehouden.

Het contract van de aanvaller, voorheen speler van FC Twente en PSV, loopt aan het einde van het seizoen af. Celtic-trainer Gordon Strachan wil zijn speler behouden. "Ik wil al mijn goede spelers behouden, dus ik wil dat Vennegoor of Hesselink blijft."

"Ik heb de intentie om hem te behouden. Het is nu echter aan hemzelf om te bepalen wat hij wil. Als hij ergens een ton per week wil gaan verdienen, dan heb ik er niets over te zeggen. Hij weet in ieder geval dat wij hem bij Celtic willen houden", aldus de trainer tegen de BBC.

Heijblok: "Hard werken levert punten op"

Erik Heijblok speelde gisteravond, tijdens het duel tegen sc Heerenveen (2-0), een belangrijke rol. De doelman van De Graafschap verrichtte een paar belangrijke reddingen en zorgde ervoor dat zijn ploeg drie punten wist te pakken.

"We hebben niet super gevoetbald," aldus Heijblok tegenover de camera's van Eredivisie Live. "Maar we hebben hard gewerkt, geknokt voor elkaar en dat levert dus drie punten op. Dat is super belangrijk voor ons."

De Graafschap kon de punten in elk geval goed gebruiken, aangezien de ploeg nog altijd tegen degradatie vecht. "Je kent alle clichés wel, de drie punten zijn het belangrijkst. We willen ons zo snel mogelijk veilig spelen, het liefst volgende week al. Maar daar heb je niks over te zeggen. We willen een ploeg onder ons houden en dat is het streven. We zullen zes finales moeten spelen, wederom een cliché, maar het is zo."

Komend weekend zijn De Superboeren vrij, omdat er WK-kwalificatiewedstrijden op de rol staan. Dat komt de ploeg uit Doetinchem in elk geval goed uit. "We kunnen ons nu rustig richten op Vitesse. Als we iedere wedstrijd alles geven, zoals vanavond, dan komt het wel goed, hoop ik."

Geschiedenis van de striptease(2)

…..de geschiedenis van de striptease en de macht van de blote venusheuvel…….(deel 2)

De macht van de blote venusheuvel …. Een spreekwoord zegt: “Kleren maken de man”, hieraan zou je kunnen toevoegen: “naaktheid siert een mooie vrouw” en daarin speelt de meest begeerde, typisch vrouwelijke ronding, de venusheuvel een glanzende hoofdrol.

De naakte venusheuvel heeft zelfs de macht over mannen welke door hun kledij (uniform of smoking) als man aanzien hebben! Aldus speelt de venusheuvel in de geschiedenis al eeuwen lang een glanzende hoofdrol.

Kovalainen is gek op circuit Melbourne

Heikki Kovalainen denkt dat hij dit jaar een minder goede race op het circuit van Melbourne zal rijden. Vorig jaar reed de Fin op de tweede plaats, maar een safety car-situatie zorgde er uiteindelijk voor dat hij vijfde werd.

Gezien de huidige vorm van McLaren is de kans vooralsnog klein dat Kovalainen in de eerste race van het nieuwe seizoen weer om de tweede plaats kan gaan strijden.

"Mijn eerste race voor Mercedes vorig jaar in Melbourne was echt geweldig," blikte Kovalainen terug op de race van vorig jaar. Toen slaagde de Fin er overigens in om Kimi Räikkönen in te halen. "Het is ook een circuit waar ik erg van houd. Je moet hier echt aanvallen als je het beste uit de auto wil halen. De S-bochten aan het einde van het circuit zijn misschien het zwaarst. Als je daar goed uitkomt, geeft dat een geweldig gevoel."

"Ik geniet altijd van de sfeer tijdens het eerste raceweekend. Je ontmoet iedereen weer en vertelt verhalen van de winter," ging de Fin van McLaren verder. "We starten dit seizoen dan niet als favorieten, maar toch is iedereen in het team erg gemotiveerd om zo snel mogelijk terug aan de top te komen."

IJsbeertje Swimmer dood

Het jonge ijsbeertje Swimmer is dood. Aan het eind van de ochtend lag het diertje plotseling bewegingloos op de grond. Swimmer is een van de twee beertjes die op 14 december door ijsbeer Huggies in Ouwehands Dierenpark op de wereld gezet werden.

Afgelopen dinsdag ging de ijbeertweeling voor het eerst naar buiten. Het leek prima te gaan met Swimmer, hoewel hij behoorlijk veel kleiner was dan zijn broertje Walker. Ook vanochtend liep Swimmer nog gewoon gezond rond.

Moeder Huggies bleef na de dood nog bij het dode jong en snuffelde aan hem. Zij moet eerst naar binnen voordat verzorgers het berenkinderlijk kunnen weghalen. Er zal onderzoek worden gedaan naar de doodsoorzaak.

Rosberg gaat voor het podium

Nico Rosberg liet eerder al weten dat Williams zich in het nieuwe seizoen aan de voorzijde van het middenveld zal laten zien. De Duitser is inmiddels nog wat optimistischer geworden en denkt dat zijn team zich in de strijd om het podium kan mengen.

"Deze winter ging het erg goed tijdens het testen, al zitten we nog niet helemaal op het gewenste niveau. Toch hebben we dankzij de nieuwe regels een enorm groot potentieel, dus we hopen flinke progressie te boeken om vervolgens om het podium te kunnen strijden," aldus Rosberg. "De nieuw regels zijn volgens mij ook erg goed. Er wordt waarschijnlijk meer ingehaald, waardoor de sport ook spannender wordt."

De teamgenoot van Rosberg, Kazuki Nakajima, is wat voorzichtiger met zijn uitspraken en wil niet te veel voorspellingen doen. "Het zal in ieder geval dicht bij elkaar zitten. Onze auto zal ons ook in staat stellen om competitief te zijn, maar hoe competitief weet ik niet. Dat zal gedurende het jaar wel duidelijk worden, aldus de Japanner. "We hopen natuurlijk dat er meer ingehaald zal worden, maar volgende week zondag weten we pas hoeveel dit zal gebeuren."

Van Grunsven tweede met Painted Black

Anky van Grunsven is er zaterdag, tijdens de Grand Prix Special van Indoor Brabant, tweede geworden. Dit deed de Brabantse dressuuramazone met het paard Painted Black.

De winst was voor Laura Bechtolsheimer met Mistral Hoiris weggelegd. De Britse wist 75,250 punten bij elkaar te sprokkelen. Van Grunsven had een score van 73,000.

Imke Schellekens-Bartels was op de zevende plaats terug te vinden. Het is voor het eerst sinds de Olympische Spelen dat zij weer met Hunter Douglas Sunrise in actie komt. Het paard raakte daar afgelopen zomer geblesseerd.

Aan de Grand Prix Special deden overigens combinaties mee, die niet voor de wereldbekerwedstrijden in Den Bosch zijn geplaatst.

Simons nog lang niet uitgekeken op PSV

In 2005 verruilde Timmy Simons het Belgische Club Brugge voor PSV. Momenteel is de Belgische middenvelder aanvoerder en erg tevreden bij de Eindhovenaren. Het ziet ernaar uit dat dit in de nabije toekomst zo zal blijven.

Simons voelt zich op zijn gemak bij PSV en de Rode Duivel hoopt dat hij ook na zijn spelerscarrière in Eindhoven actief kan blijven. Simons heeft een contract dat nog twee jaar doorloopt. Het contract bevat een optie voor nog een seizoen.

De middenvelder heeft al gesproken over een functie na zijn carrière als voetballer. "Eerste ploeg, beloften, jeugd, het kan allemaal. Mijn contract loopt nog twee jaar met een optie voor één seizoen. Ik zal dan 35,5 jaar zijn, een mooie leeftijd om afscheid te nemen," aldus Simons tegenover HBvL.

Sahar: "Het was vechten, vechten, vechten"

De Graafschap-aanvaller Ben Sahar was enorm tevreden met de winst van De Superboeren tegen sc Heerenveen (2-0).

"Het was enorm belangrijk voor ons om de laatste plaats te verlaten. We waren ontzettend scherp. Het was vechten, vechten, vechten: zo zijn wij," zo berichtte Ben Sahar aan Omroep Gelderland.

Daarnaast blijkt de huurling van Chelsea ook goed overweg te kunnen met zijn ploeggenoot Luuk de Jong. "Hij is een uitstekende speler en ook buiten het veld een goede vriend en goede vrienden degraderen niet. We willen er graag in blijven, ook voor onze fantastische supporters."

Donner toont begrip voor startbonus ING-topman

Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) heeft begrip voor de startbonus die bankverzekeraar ING wil geven aan de nieuwe financieel topman Patrick Flynn. Hij zei vandaag tijdens het CDA-congres in Utrecht dat het concern behoefte heeft aan een bestuurder die het vertrouwen van de financiële wereld geniet.

"Dan moet je soms iemand ergens wegkopen", aldus Donner. "En dan moet je soms een som betalen waarvan je zegt: dat is van de dwaze, omdat een normaal mens dat niet verdient." Maar, zei de minister, ING moet voorkomen dat klanten hun vertrouwen in het bedrijf verliezen en hun geld van de rekening halen. In zo'n geval zou het financiële concern kunnen instorten, aldus de minister.

ING wil de Ier Flynn binnenhalen als financieel topman. Hij krijgt bij zijn aantreden 100.000 aandelen in het concern als compensatie voor inkomsten die hij misloopt door zijn overstap naar ING. Het aandelenpakket kan Flynn maximaal 1,3 miljoen euro opleveren.

De startbonus heeft geleid tot grote verontwaardiging.

Donner: begrip voor bonus  (foto: ANP)

België overweegt rookverbod ouders thuis

België overweegt een rookverbod in huizen en auto's waar kinderen zijn. Senator Patrik Vankrunkelsven heeft daartoe een wetsvoorstel ingediend, zo heeft hij vandaag bekendgemaakt.

De politicus van het liberale Open VLD verwerpt kritiek dat het verbod moeilijk te controleren is door de politie. "Er zijn zoveel verboden die morele verboden zijn, zoals kindermishandeling en verwaarlozing. Dat zijn verplichtingen die we ouders opleggen en waarvoor we niet elke dag binnenvallen om ze te controleren", verdedigde Vankrunkelsven tegen de Vlaamse omroep VRT.

De ronddwarrelende rook van sigaretten kan opgroeiende kinderen schaden, omdat ze nog in de groei zijn.

Het roken op de werkplek en in restaurants is in België al verboden, net als in Nederland. Deze week is de topman van spoorbedrijf NMBS veroordeeld tot 750 euro boete, omdat hij in zijn werkkamer een sigaretje had opgestoken.

Go Ahead Eagles wil een ton van Liverpool

Go Ahead Eagles is van mening dat de Engelse topclub Liverpool nog bij de club uit Deventer in het krijt staat.

Het betreft de transfer van Jan Kromkamp (momenteel in dienst bij PSV) van Liverpool naar Villarreal, die in 2005 plaatsvond. In Deventer genoot de rechtsback van PSV zijn jeugdopleiding en om die reden beweert Go Ahead Eagles recht te hebben op een percentage van de transfersom die Liverpool destijds van Villarreal ontving, zo meldt RTV Oost.

Na meer dan drie jaar had Go Ahead Eagles nog niets vernomen van Liverpool en besloot daarop naar de FIFA te stappen. De FIFA stelde Go Ahead Eagles in het gelijk.

Wisselbeleid zit Emanuelson niet lekker

Ajax-speler Urby Emanuelson lijkt zich niet prettig te voelen met het wisselbeleid van Marco van Basten. Zelf is de middenvelder de afgelopen duels ook regelmatig gewisseld.

Emanuelson werd de afgelopen acht competitiewedstrijden vijf keer gewisseld. "Ik ben de laatste tijd redelijk bezig en voel het vertrouwen van de spelersgroep. Het is vervelend dat de trainer dat soms anders ziet," aldus de middenvelder tegenover RTV Noord-Holland.

De duels tegen De Graafschap en Olympique Marseille had Emanuelson meer geluk: in beide wedstrijden mocht hij negentig minuten lang spelen. Dit seizoen kwam Emanuelson 25 competitieduels in actie, waarin hij tot tweemaal toe het doel wist te treffen.

Tankink pas eind volgende week weer op fiets

Het zal langer dan verwacht duren voordat Bram Tankink zijn rentree in het peloton zal maken.

Tijdens Parijs - Nice viel de Raborenner uit met een steenpuist op zijn zitvlak, ook wel bekend onder de naam derde bal. Dat is ook de reden dat hij vandaag niet aan de start verscheen van Milaan - San Remo. De ploegarts van Rabobank, Dion van Bommel, zei gisteren dat hij verwacht dat Tankink pas eind volgende week weer kan fietsen.

'Marsreis' begint eind maart

Aan het einde van deze maand zullen zes proefpersonen beginnen aan een 'reis naar Mars'. Het gesimuleerde project, een ruimtereis naar Mars, genaamd Mars500, is een samenwerking tussen de Europese ruimtevaartorganisatie ESA en Rusland. Aanvankelijk zou de proef 500 dagen duren, maar dit is teruggebracht naar 105 dagen.

Jennifer Ngo-Anh, programmamanager van het project, zegt: "De mens is de zwakste schakel bij een ruimtereis." Doel van het project is dan ook inzicht krijgen in de mentale en fysieke gevolgen van langdurige isolatie bij een dergelijke reis. "Zo kijken we of eenzaamheid het werk beïnvloedt."

De zes deelnemers, vier Russen, een Duitser en een Fransman moeten tijdens de 'reis' zware fysieke en psychische tests doorstaan. Zo kunnen ze zich tijdens de proef niet douchen en er is in beperkte mate voedsel aanwezig. In de weekeinden hoeven de mannen geen werk te verrichten, maar blijven ze wel in het 'ruimteschip'.

Sinds 1960 worden er al onbemande vluchten naar de rode planeet uitgevoerd. De eerste succesvolle missie dateert uit 1964. Ruimtesonde Mariner 4 werd in november van dat jaar gelanceerd en acht maanden later bereikte het vaartuig de planeet en stuurde gedetailleerde foto's van het oppervlak terug. De bedoeling is dat er in 2040 voor het eerst mensen op Mars staan.

Mars
 
De rode planeet.

 

Davydenko en Sharapova niet in Key Biscayne

Nikolai Davydenko en Maria Sharapova hebben zich allebei afgemeld voor het Masters-tennistoernooi in Key Biscayne van volgende week.

Davydenko, die het toernooi vorig jaar won, kampt nog steeds met de gevolgen van een hielblessure.

Sharapova heeft nog een trainingsachterstand. Vorige week maakte Sharapova in het dubbelspel van Indian Wells haar rentree op de WTA-Tour. Maar haar rentree in het enkelspel in Key Biscane komt nog te vroeg.

Kleuter getuige van brute overval op oma

Afgelopen donderdag heeft een tweejarige kleuter toe moeten kijken hoe haar oma beroofd werd in haar eigen huis in Spijkenisse. Twee gewapende donkere mannen drongen de woning van de 65-jarige Philomena binnen en eisten geld van de doodsbange vrouw. De vijfhonderd euro die ze van de slaapkamers van één van haar dochters haalde, was niet genoeg. 

Omdat ze meer geld wilden, dreigden ze om de vrouw te mishandelen met een kokendheet strijkijzer. Hoewel ze dit uiteindelijk nalieten, werd wel haar mond dichtgeplakt met plakband. Hierna werd ze op zolder vastgebonden op een stoel. Haar kleindochter Gerriviene zag alles gebeuren, maar raakte wonderlijk genoeg niet in paniek.

Philomena werd na een uur gevonden en bevrijd door één van haar dochters. Na een uitgebreid verhoor door de politie vertelt ze: "Ik dacht echt dat ze me wilden doodmaken". Ze verwachtte mensen aan de deur, omdat ze een aankondiging van onderhoud aan de dakgoten had gekregen. Daarom opende ze de deur voor de overvallers.

Rina, een van de uitwonende dochters, verklaarde: "Ze hebben het huis gewoon een tijd geobserveerd." De overvallers belden aan op een moment dat de man van Philomena naar zijn werk was, en de inwonende dochter weg was voor een bezoekje aan de dokter. Hoewel ze dolgelukkig is dat haar moeder niets mankeert, is ze woedend omdat haar nichtje getuige is geweest van de brute roofoverval. De kleuter zelf doet alsof er niets gebeurd is: ze krijgt een koekje van een buurvrouw en bedankt daar netjes voor waarna ze vrolijk doorspeelt voor het huis van oma.

Er is een signalement bekend van beide daders. Ook hebben de buren verklaard dat ze een witte bestelbus met piepende banden zagen wegrijden.

Klinsmann focust op wedstrijd tegen Karlsruher SC

Bayern München zal het in de Champions League opnemen tegen Barcelona, maar voorlopig focust coach Jürgen Klinsmann zich op de eerstvolgende competitiewedstrijd, waarin Karslruher SC als tegenstander fungeert.

"We moeten de Champions League nu zo snel mogelijk uit ons hoofd zetten. Het gaat maar om één ding: Karlsruher, Karlsruher en nog eens Karlsruher!", aldus Jürgen Klinsmann op de clubsite van Bayern München.

"Onze absolute prioriteit is de landstitel. We moeten blijven pushen. Een overwinning houdt de druk op Hertha en onze rivalen. We mogen Karlsruher absoluut niet onderschatten. Ze zijn veel beter dan hun positie op de ranglijst doet vermoeden," aldus Klinsmann.

"Het zal verdomd hard werken worden. Karlsruher is een goede, voetballende ploeg die de laatste wedstrijden geen geluk heeft gehad. De bal weigerde er gewoon in te gaan."

CBS: huizenprijzen Nederland dalen

Na makelaarsvereniging NVM melden het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) en het Kadaster ook officieel een daling van huizenprijzen in Nederland. De prijzen zijn in februari 0,5 procent gedaald ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Dit is voor het eerst sinds 1995.

Vrijwel alle type woningen daalden in prijs, vooral hoekwoningen en appartementen. Tussenwoningen stegen nog wel in prijs. De financiële crisis lijkt nu ook zijn uitwerking te gaan hebben op de huizenprijzen in Nederland. De druk op het kabinet om de huizenmarkt met maatregelen te ondersteunen, neemt toe.


Prijsontwikkeling Nederlandse huizen 1985-2008 (1985=100%)

Walcott mogelijk lang langs de kant

Theo Walcott was slechts net weer teruggekeerd in de Arsenal-selectie, maar de kans is aanwezig dat Arsène Wenger zijn speler tot het einde van het seizoen zal moeten missen dankzij een nieuwe blessure.

Volgens The Guardian liep Theo Walcott gisteren een knieblessure op die hem langs de kant zal houden op het moment dat Arsenal het in de Champions League opneemt tegen Villarreal, de halve finale van de FA Cup tegen Chelsea en de kwalificatiewedstrijd van Engeland tegen Oekraïne.

"Hij is mentaal sterk, maar ik heb hem vandaag geschokt aangetroffen. Hij is volledig van de kaart. De training verliep normaal, misschien heeft hij tijdens het trainen wat gedaan en is dat naar buiten gekomen na de training," aldus Arsenal-coach Arsène Wenger.

Wijnaldum: "Ik heb veel aan Verbeek te danken"

Als het aan Georginio Wijnaldum had gelegen, had Gertjan Verbeek niet uit de Kuip weggestuurd hoeven te worden.

"Van mij had hij niet weggehoeven," zo meldt Georginio Wijnaldum over het vertrek van Gertjan Verbeek.

Aanvoerder Giovanni van Bronckhorst beweerde echter dat de Feyenoord-selectie als team had besloten niet voldoende vertrouwen meer te hebben in Gertjan Verbeek."Gio wilde daarmee volgens mij aangeven dat we één team zijn en zo is het ook wel," aldus Wijnaldum over Van Bronckhorst.

"Ik heb veel aan Verbeek te danken. Nog steeds heb ik veel contact met hem. Eerst belden we meestal, nu spreken we elkaar geregeld via sms. We hebben het over voetbal of over alledaagse dingen. Gewoon over hoe het gaat en zo. Verbeek heeft veel voor mij gedaan. Hij hielp me met school door adviezen te geven of door rekening te houden met examens. Toen mijn oma ziek was, heeft hij ervoor gezorgd dat ze toch naar het stadion kon. Hij regelde een speciale plek voor haar, waar ze goed en warm kon zitten," aldus Wijnaldum tegenover het Algemeen Dagblad.

DSB Bank onder de loep bij AFM

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) doet onderzoek naar fouten bij leningen die zijn verstrekt door DSB Bank. Een woordvoerder van de financiële waakhond bevestigde vandaag berichtgeving daarover in De Telegraaf.

Volgens de AFM zijn er "relatief veel signalen en klachten" over producten en adviezen van het bankconcern binnengekomen. Zo zou er veel mis zijn met de hypotheekleningen. Die zouden in sommige gevallen zo hoog zijn, dat het voor de klanten onmogelijk is om uit de schulden te geraken.

De AFM doet al een poosje onderzoek naar DSB Bank. De waakhond kwam in actie na een reeks van klachten van klanten en adviseurs. De AFM beschikt inmiddels over een behoorlijk dossier. Er bestaat een mogelijkheid dat de klachten tot sancties tegen DSB zullen leiden.

'Maak Madoff minister van Financiën'

Peter Schiff, Amerikaans econoom, investeerder en voorspeller van de huidige financiële crisis, vindt dat meesterfraudeur Bernard Madoff Amerikaans minister van Financiën moet worden. Dit zei Schiff recentelijk in een speech bij een conferentie voor liefhebbers van de Oostenrijkse economische school.

Volgens Schiff is Madoff uitermate geschikt voor de functie, omdat de Amerikaanse overheid net als Madoff een piramidespel speelt: "Als we tekorten hebben lenen we geld bij de Chinezen. Als we daar dan rente over moeten betalen lenen we nog meer geld. En als we schulden moeten aflossen doen we dat door weer andere schulden aan te gaan."

Volgens Schiff worden de Chinezen, die veel Amerikaanse staatsobligaties opkopen, door de VS voor schut gezet: "Ze denken toch niet dat de Amerika ooit al die schulden af gaat betalen? Als de Chinezen het geld terugwillen zal de VS zeggen dat zij ons in de eerste plaats nooit geld hadden moeten lenen omdat we failliet zijn."

Schiff vreest dat de crisis uitmondt in een nieuwe Grote Depressie met hyperinflatie in plaats van deflatie, wanneer het buitenland stopt met het financieren van de Amerikaanse schulden: "Als dat gebeurt zal de Amerikaanse centrale bank de Fed alle schulden op gaan kopen, maar dat zal resulteren in een val van de dollar. Ik denk dat binnen Obama's eerste termijn er prijscontrole komt op bijvoorbeeld voedsel en benzine. Amerikanen zullen in de rij moeten gaan staan voor brood en een pak melk. Ook zal goud, wat gezien wordt als een veilige haven tegen inflatie, verboden worden."

Hij noemt dat de huidige inflatie in de VS op maandbasis al 0,4 procent is: "Dat is bijna 5 procent op jaarbasis. En dat terwijl we in de grootste crisis zitten sinds de Grote Depressie. Wat gebeurt er met inflatie als de dollar waardeloos wordt?"

De wereldeconomie zou veel beter af zijn zonder Amerika denkt Schiff: "Amerika is niet de locomotief van de wereldeconomie, maar het treinwrak. De trein zal een stuk sneller gaan wanneer Amerika losgekoppeld wordt. Waarom kopen de Chinezen niet hun eigen spullen in plaats van Amerika geld te lenen zodat zij Chinese spullen kunnen kopen?" De val van de dollar zal volgens Schiff leiden tot een welvaartsexplosie op langere termijn in met name Azië: "De Chinezen kunnen dan met hun eigen valuta veel meer goederen kopen dan voorheen."

Ook vindt Schiff de vallende huizenprijzen in de Westerse wereld geen probleem: "Dit is juist de oplossing voor het probleem op de woningmarkt. Nu kunnen mensen met spaargeld eindelijk een huis betalen zonder enorme hypotheken te nemen. Dit is veel beter dan dat men enorme hypotheken opneemt tegen kunstmatig lage rentes en teveel betaalt voor een huis." 

De (korte) speech van Peter Schiff

[NBA] Stand per 21-03-2009

Hieronder staan de stand in de Eastern en de Western Conference van de NBA

Eastern Conference

Atlantic W L PCT GB CONF DIV HOME ROAD L 10 STREAK
Boston 52 18 0.743 0.0 34-9 13-1 28-6 24-12 5-5 W 2
Philadelphia 34 33 0.507 16.5 21-19 6-7 20-14 14-19 5-5 L 2
New Jersey 30 39 0.435 21.5 19-22 7-6 15-19 15-20 4-6 W 2
New York 28 40 0.412 23.0 17-25 3-10 18-17 10-23 4-6 L 3
Toronto 24 45 0.348 27.5 15-26 4-9 13-20 11-25 1-9 L 2


Central W L PCT GB CONF DIV HOME ROAD L 10 STREAK
Cleveland 55 13 0.809 0.0 32-9 11-3 31-1 24-12 9-1 W 7
Detroit 34 34 0.500 21.0 21-18 7-5 18-17 16-17 5-5 W 1
Chicago 32 37 0.464 23.5 15-25 6-6 21-11 11-26 6-4 W 3
Milwaukee 31 39 0.443 25.0 19-25 4-11 20-15 11-24 3-7 L 1
Indiana 28 42 0.400 28.0 16-26 4-7 19-14 9-28 3-7 L 5

Southeast W L PCT GB CONF DIV HOME ROAD L 10 STREAK
Orlando 50 18 0.735 0.0 29-11 11-2 26-7 24-11 8-2 W 1
Atlanta 41 28 0.594 9.5 26-17 10-4 27-7 14-21 8-2 W 7
Miami 36 32 0.529 14.0 22-19 7-5 24-11 12-21 5-5 L 3
Charlotte 31 38 0.449 19.5 17-24 5-8 20-16 11-22 7-3 W 3
Washington 16 54 0.229 35.0 7-35 0-14 11-24 5-30 2-8 L 3

Western Conference

Northwest W L PCT GB CONF DIV HOME ROAD L 10 STREAK
Denver 45 25 0.643 0.0 27-14 9-3 27-8 18-17 6-4 W 5
Utah 43 26 0.623 1.5 29-11 10-3 29-6 14-20 7-3 W 2
Portland 43 26 0.623 1.5 22-19 7-5 28-6 15-20 6-4 L 1
Minnesota 20 49 0.290 24.5 10-33 2-11 10-25 10-24 2-8 L 3
Oklahoma City 19 50 0.275 25.5 12-32 3-9 14-22 5-28 5-5 L 2

Pacific W L PCT GB CONF DIV HOME ROAD L 10 STREAK
L.A. Lakers 54 14 0.794 0.0 37-7 12-2 31-5 23-9 6-4 W 1
Phoenix 37 31 0.544 17.0 22-17 9-4 21-13 16-18 4-6 W 3
Golden State 25 44 0.362 29.5 14-25 4-9 19-16 6-28 5-5 W 1
L.A. Clippers 17 52 0.246 37.5 9-33 1-13 10-26 7-26 2-8 L 1
Sacramento 15 54 0.217 39.5 14-26 6-4 10-23 5-31 3-7 W 1

Southwest W L PCT GB CONF DIV HOME ROAD L 10 STREAK
San Antonio 45 23 0.662 0.0 29-12 9-4 24-10 21-13 6-4 L 1
Houston 46 25 0.648 0.5 29-13 7-6 29-8 17-17 7-3 W 3
New Orleans 43 25 0.632 2.0 25-15 7-4 25-10 18-15 7-3 W 2
Dallas 42 28 0.600 4.0 22-20 5-7 25-8 17-20 6-4 W 1
Memphis 17 51 0.250 28.0 10-34 4-11 12-23 5-28 2-8 L 3

Ayatollah Khamenei uit keiharde kritiek op Obama

De geestelijk leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, heeft vandaag keiharde kritiek geuit op de toenaderingspoging van de Amerikaanse president Barack Obama. "Pas als jullie veranderen zijn wij bereid ons gedrag te veranderen", aldus Khamenei in een televisietoespraak.

De Verenigde Staten worden volgens de oppermachtige ayatollah gehaat in de wereld en moeten stoppen zich met binnenlandse aangelegenheden te bemoeien. "Jullie roepen change (verandering) maar in de praktijk is hier niets van te zien", aldus de ayatollah.

Een dag eerder had het islamitische regime in Teheran Obama's handreiking nog bestempeld als hoopvol. Wel was er ook toen de aanmerking dat Washington fouten uit het verleden moet toegeven en zijn beleid "fundamenteel moet wijzigen".

Obama had in een videoboodschap die direct gericht was tot het Iraanse volk gezegd, dat zijn regering de problemen tussen beide landen op diplomatieke wijze wil oplossen, op basis van wederzijds respect.

Nirvana opnieuw uitgebracht op vinyl

De succesalbums van de Amerikaanse grungeband Nirvana worden opnieuw uitgebracht. Dat heeft het muziekvakblad Billboard gisteren gemeld.

De platenmaatschappij Original Recordings Group gaat de albums Nevermind (1991), In Utero (1993) en Unplugged (1994) dit jaar herdrukken op vinyl. Nevermind zal als eerste worden uitgebracht.

Nirvana scoorde begin jaren negentig hits als Smells like teen spirit, Lithium en Come as you are. Zanger Kurt Cobain schoot zichzelf door het hoofd op 5 april 1994.

Cohen: wen aan onschuldigen oppakken

"Hoe kunnen we nu voorkomen dat dit nooit meer gebeurt? Dat er nooit meer onschuldige mensen worden opgepakt?” Het antwoord van burgemeester Job Cohen van Amsterdam was gisteravond tijdens een bijeenkomst met een afvaardiging van de Marokkaanse gemeenschap luid en duidelijk. "Ik heb een treurige mededeling: dat gaan we niet voorkomen. Ik vrees dat we er meer aan zullen moeten wennen."

Cohen kwam praten in jongerencentrum Argan naar aanleiding van de terreurdreiging van vorige week. De aanhouding van zeven Amsterdammers van Marokkaanse afkomst leidde tot onrust onder de gemeenschap. Vooral het feit dat de driehoek van burgemeester, hoofdcommissaris van de politie en hoofdofficier van justitie melding deden dat de verdachten van Marokkaanse afkomst waren, viel verkeerd.

Cohen: 'We moeten eraan wennen dat we onschuldigen oppakken'  (foto: DAG)

Misbruik Rihanna leidt tot campagne tegen geweld

De vermeende mishandeling van zangeres Rihanna door haar vriend Chris Brown heeft geleid tot een campagne tegen geweld.

DoSomething.org, een organisatie die ideële reclame maakt, heeft een video uitgebracht om het geweld in tienerrelaties onder de aandacht te brengen. De makers van de video, waarin een gewelddadige ruzie tussen twee tieners wordt nagespeeld, werden geïnspireerd door de affaire rondom Rihanna en de R&B-zanger Brown.

"Deze campagne is een antwoord op het incident rondom Rihanna en haar vriend. Het geweld in tienerrelaties is een serieus probleem waar niet veel over gesproken wordt”, aldus een woordvoerder van DoSomething.org gisteren.

De 19-jarige Brown is aangeklaagd voor het slaan van de 21-jarige Rihanna, vorige maand. Het koppel werd daarna echter snel weer samen gesignaleerd.


Misbruik Rihanna leidt tot campagne tegen geweld  (foto: DAG)

Begrotingstekort VS naar $1,85 biljoen

Naar verwachting zal het begrotingstekort van de VS dit jaar uitkomen op 1,67 tot 1,85 biljoen dollar. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Begrotingskantoor van het Amerikaanse Congres. Voor 2010 verwacht het kantoor aan een begrotingstekort van 1,4 biljoen dollar. President Obama noemde eerder een bedrag dat ongeveer 200 miljard dollar lager lag.

Het tekort loopt vooral op door de vele reddingsplannen voor de financiële sector en het stimuleringsplan van president Obama. Ook de belastinginkomsten drogen tijdens economische krimp snel op. Het tekort is in nominale termen een all time high. Het oude record stamt uit het Bush-jaar 2008, met een tekort van 459 miljard dollar. Het tekort als percentage van de Amerikaanse economie, zo tussen de 12 en 13 procent, is het grootste sinds de Tweede Wereldoorlog.

Begrotingstekorten Amerikaanse overheid 2005-2009

Ferguson:"Benítez heeft meer uitgegeven dan wij"

De rivaliserende coaches Rafael Benítez (Liverpool) en Alex Ferguson (Manchester United) hebben een nieuw onderwerp gevonden waarmee ze elkaar kunnen bestoken: de uitgaves aan nieuwe spelers.

Liverpool-coach Rafael Benítez beweerde dat Alex Ferguson meer dan 100 miljoen euro meer heeft uitgegeven dan hijzelf. De Manchester United-coach was het hier stellig mee oneens en gaf zijn medewerkers de opdracht te onderzoeken hoeveel beide coaches hebben uitgegeven vanaf het moment dat Benítez in dienst trad bij Liverpool (Ferguson was destijds reeds coach bij Manchester United).

Volgens de cijfers van Manchester United heeft Benítez ruim 24 miljoen euro meer uitgegeven dan Ferguson.

"Ik was stomverbaasd. Ik heb een aantal mensen van de afdeling sporttechnologie om dat te onderzoeken. De afgelopen jaren staat hij een straatlengte voor op ons als het gaat om uitgaven. Hij zegt dat wij meer kunnen uitgeven, maar hij heeft 24 miljoen euro meer uitgegeven dan ons. Men spreekt van een recessie, maar met de verlenging van het contract van Benítez denk ik dat daar bij Liverpool geen sprake van zal zijn," aldus Alex Ferguson

Mulder moet Oranje-B wellicht uit het hoofd zetten

Excelsior staat doelman Erwin Mulder niet graag af aan Nederland-B. De Feyenoord-huurling is door bondscoach Johan Neeskens opgeroepen voor de aanstaande twee oefeninterlands.

Komende vrijdag zal Oranje-B tegen Jong Duitsland oefenen, op dezelfde dag als wanneer Excelsior op bezoek gaat bij Cambuur Leeuwarden.

Excelsior-directeur Simon Kelder is van mening dat Erwin Mulder zich moet afmelden. "Als hij dat niet doet, heeft hij een groot probleem, want wij betalen hem. Het is onzin om hem voor een oefenduel te laten gaan, zeker omdat ook Kenneth Vermeer en Piet Veldhuizen geselecteerd zijn," aldus Kelder tegenover RTV Rijnmond.

CD: Steven Wilson - Insurgentes

Zijn ouders kochten met Kerst ooit Dark Side Of The Moon van Pink Floyd. Hij was toen pas acht jaar, maar het album zou zijn muzikale interesses laten ontwaken en hem richting de muziek trekken. Invloeden van deze band zouden later mede verantwoordelijk zijn voor zijn progressieve en experimentele uitspattingen bij onder andere Porcupine Tree. We hebben het over het jochie Steven Wilson. Een kind dat op jonge leeftijd een beetje tegen zijn wil in gitaar leerde spelen, maar later toch zelf de regie in handen nam en begon te experimenteren met het instrument. Zijn vader was elektrotechnisch goed onderlegd en bouwde een opname-installatie voor hem.

Hiddink: "AZ kan in CL meedraaien"

Louis van Gaal vertelde enige tijd geleden in een interview dat zijn club AZ het niveau van de Champions League aan zou kunnen. Guus Hiddink moet de trainer van de Alkmaarders daar gelijk in geven.

Ook de manager van Chelsea denkt dat AZ het niveau van de Champions League aan kan. "Als ik zie hoe fantastisch de ploeg zich dit seizoen in Nederland heeft gemanifesteerd, dan denk ik dat ze het op dat hogere niveau ook gaan waarmaken", aldus Hiddink in De Telegraaf.

Hiddink heeft respect voor het werk dat de laatste jaren is verricht in Alkmaar: "Ik vind dat AZ respect verdient voor de manier waarop de club zich dit seizoen heeft doorontwikkeld met de aanstaande landstitel als terechte beloning. Voor een deel is dat terug te voeren op de rust die wordt uitgestraald door de leiding en dan de president in het bijzonder."

Federer niet in Monte Carlo

Hij was er de afgelopen drie jaar nog finalist, maar dit jaar zal Roger Federer niet meedoen aan het Masters Seriestoernooi van Monte Carlo dat van 11 tot en met 19 april wordt gespeeld.

Dat mag gerust opvallend worden genoemd omdat Monte Carlo bekend staat als één van de voorbereidingstoernooien van Roland Garros, het enige grand slamtoernooi dat Federer nog nooit wist te winnen.

Naast Federer doet ook Andy Roddick niet mee aan het graveltoernooi. De Amerikaan concentreert zich liever op de voorbereiding van Wimbledon.

Bos worstelt met bonussen bankiers

Minister van Financiën Bos staat onder toenemende druk om hard in te grijpen bij de bonussen van banken. Maar hij gaat vooralsnog niet zover om, net als in de Verenigde Staten, prestatiebonussen van bankiers te belasten. Wel zegde Bos toe bij nieuwe reddingsacties voor banken strengere eisen op te leggen aan de bonussen.

De oppositie in de Tweede Kamer dringt aan op een speciale belastingheffing voor bankiersbonussen. Een welkomstbonus die een nieuwe bestuurder bij ING donderdag kreeg, is voor de oppositie (VVD, PVV, SP en GroenLinks) aanleiding een spoedwet in te dienen.

De regeringspartijen overwegen dit initiatief te steunen. 'De ergernis loopt hoog op,' zegt CDA-Kamerlid De Neree. PvdA-Kamerlid Tang noemt 'belastingheffing à la Obama' een 'interessante optie'. De Amerikaanse president lanceerde deze week een speciaal belastingtarief van 90 procent voor bonussen bij geredde banken.

Bos wil eerst met de bankiers gaan praten voor hij een beslissing neemt. 'Ik sluit niets uit. Het liefst goedschiks, desnoods kwaadschiks', zei Bos gisteren na afloop van de ministerraad.

De oppositie is ook verbolgen dat Bos niks doet om 300 miljoen euro aan uitgekeerde prestatiebonussen bij ING terug te vorderen. 'Wouter, je moet desnoods een rechtszaak aanspannen om de bonussen terug te draaien', zegt VVD-woordvoerder Frans Weekers.

Sinds de redding van ABN Amro, Fortis, ING en Aegon is Bos al vele malen door de Tweede Kamer op het matje geroepen over de uitbetaling van bonussen aan bankiers. Aanvankelijk straalde de redding van de banken af op Bos en groeide zijn populariteit. Maar de laatste weken duiken telkens nieuwe affaires op met bonussen voor bankiers.

Beloningen zijn voor Bos een gevoelig onderwerp, omdat hij in het verleden vaak heeft aangekondigd excessen te willen aanpakken. Oud-staatssecretaris en partijgenoot Willem Vermeend raadt partijgenoot Bos daarom aan zo'n speciale bonusbelasting snel in te voeren. 'Een wet is zo in elkaar getimmerd', zegt hij. Bos kan ook de contracten openbreken, vult hoogleraar en PvdA-lid Sweder van Wijnbergen aan.


Bos worstelt met bonussen bankiers  (foto: DAG)

Vergeten sporters: Wim Ruska

Nederland kent een groot aantal Vergeten sporters. Sporters waarvan je niets meer hoort terwijl ze in het verleden toch zeer goede prestaties hebben neergezet. Maar het kunnen ook sporters zijn die maar eenmaal wisten te vlammen en die vorm nooit meer wisten te halen. De vorige keer ging het over Hans van Helden. Vandaag het verhaal over Wim Ruska.

Wim Ruska werd op 29 augustus 1940 geboren in Amsterdam. Al op zijn vijftiende ging hij bij de marine. Aan boord van de Karel Doorman kwam Ruska voor het eerst in aanraking met judo. Hij bleek meteen een natuurtalent en speelde binnen een paar maanden met zijn tegenstanders alsof het beginnelingen waren. Het was de basis voor een zeer succesvolle judocarrière. Bij de wereldkampioenschappen van 1967 in Salt Lake City nam Ruska het in de finale op tegen de Japanner Maejima. Met een armworp maakte Ruska de beslissende ippon. Deze was zo hard, dat de Japanner nog minstens drie keer stuiterde voor hij tot stilstand kwam op de mat. De teleurstelling bij de Japanner was zo groot, dat hij nooit meer een voet op de mat heeft gezet. Twee jaar later greep Ruska op het WK het zilver, en in 1971 veroverde hij zijn tweede wereldtitel.

Zijn grootste succes moest echter nog komen. Bij de Olympische Spelen van 1972 in München won Ruska op 31 augustus het goud bij de zwaargewichten. Ruska kreeg hierdoor een unieke kans op eeuwige roem. Hij zou namelijk een week later ook nog uitkomen in de open klasse. En twee keer goud, dat had zelfs Anton Geesink niet gepresteerd. Op 5 september veranderde echter alles. Palestijnse terroristen drongen het olympisch dorp binnen en gijzelden de Israëlische ploeg. De bevrijdingsactie liep uit op een bloedbad. Elf atleten en officials van de Israëlische ploeg kwamen om het leven. Veel van de Nederlandse sporters besloten om naar huis te gaan en ook Ruska twijfelde. Zijn coach Wim Luiten haalde hem echter over om te blijven: "Ik zei: "Willem, Anton Geesink was de eerste die goud won, in Japan nog wel. Als jij het beter wil doen, moet jij ook die tweede medaille winnen. Anders blijf je de jongen die ook een gouden plak heeft." Dat sprak hem heel erg aan. Eerst werd hij kwaad, maar toen ging hij er voor en zijn we weer hard gaan trainen."

Ruska won zijn tweede gouden medaille, maar een warm onthaal kreeg hij niet. Veel Nederlanders verweten hem dat hij na het gijzelingsdrama was gebleven. Ruska heeft zijn hele leven het gevoel gehad dat hij er op aan werd gekeken dat hij destijds bij de Olympische Spelen is gebleven. "Zonder publiciteit heb je niet gewonnen," zei Ruska jaren later. "De sporters die naar huis gingen, kregen meer aandacht dan ik. Het deed er niet toe dat het mensen waren die geen kans maakten op medailles." Na de Spelen bleef het stil rond Ruska. Hij is nooit gehuldigd maar kreeg een half jaar later, samen met Andre Hazes, een speldje van de stad Amsterdam. Meer was er niet. Hij stopte met judo, werd uitsmijter op de Wallen in Amsterdam en opende later met het verdiende geld een café in Wormerveer. Zijn grootste hobby werd zeilen, in zijn eentje welteverstaan.

Een koninklijke onderscheiding, normaal gesproken vanzelfsprekend voor olympische kampioenen, heeft Ruska nooit gekregen. De reden kreeg hij in 2005 te horen: hij werd in zijn tijd bij de marine een keer dronken op het dek aangetroffen en kwam toen in Nieuwersluis, de militaire gevangenis, terecht. Ruska had zo'n onderscheiding prachtig gevonden, maar nu hoeft het voor hem niet meer. In 2001 werd hij getroffen door een hersenbloeding. Zijn spraakvermogen raakte hij grotendeels kwijt en het café moest gesloten worden. Sindsdien slijt Ruska zijn dagen voor de televisie. Veel steun van mensen uit de sportwereld krijgt hij niet. "In het begin wilde iedereen komen," aldus zijn vrouw Liza. "Ze wilden allemaal even zien hoe Willem er aan toe was. Maar dat was gewoon apies kijken, want er kwam niemand terug. Aan zulke aandacht heeft Willem geen behoefte."

Voorarrest verdachten beroving buschauffeur verlengd

De twee verdachten van een gewelddadige beroving van een buschauffeur in Rijswijk blijven voorlopig vastzitten, hun voorlopige hechtenis werd gisteren met negentig dagen verlengd. Het tweetal, een 16-jarige jongen uit Rijswijk en een 18-jarige Hagenaar, wordt verdacht van een geweldaddige beroving op een buschauffeur eerder dit jaar.

Op zaterdag 28 februari van dit jaar rond 07:00 uur in de morgen stapten de twee jongens in lijn 18 van de HTM. Ze bedreigden de 35-jarige buschauffeur met een mes en beroofden hem van zijn portemonnee en strippenkaarten toen de bus bij een halte stopte.

De politie is de daders op het spoor gekomen nadat een ander persoon betrapt werd op het gebruik van één van de gestolen strippenkaarten. Deze buskaarten zijn namelijk alleen in de bus te koop, een oplettende chauffeur informeerde de politie. De politie hield de verdachten op 4 maart aan.

Ivanovic naar finale Indian Wells

Ana Ivanovic heeft bij het toernooi in Indian Wells nog steeds kans om haar titel te prolongeren. De Servische tennisster, als vijfde geplaatst, versloeg in de halve finales het 17-jarige Russische talent Anastasia Pavlioetsjenko met 6-2 en 6-3.

In de eindstrijd komt Ivanovic uit tegen de als vierde geplaatste Russische Vera Zvonareva. Zij was met tweemaal 6-3 te sterk voor haar Wit-Russische dubbelpartner Victoria Azarenka.

In Indian Wells bereikte Ivanovic voor het eerst dit jaar de halve finales van een WTA-toernooi. "De overwinningen in Indian Wells hebben me het nodige zelfvertrouwen gegeven. Dat had ik even nodig", aldus de winnares van vorig jaar.

Roddick schakelt Djokovic uit

Andy Roddick heeft tijdens het tennistoernooi van Indian Wells de Serviër Novak Djokovic uitgeschakeld. De Amerikaan won in de kwartfinales met 6-3 en 6-2 van de winnaar van vorig jaar.

Roddick, voor de derde keer in zijn loopbaan bij de laatste vier in Indian Wells, moet het in de halve eindstrijd opnemen tegen Rafael Nadal. De Spanjaard versloeg de Argentijn Juan Martin del Potro met 6-2 en 6-4.

Grote vraag naar WK-kaarten

Sinds de start van de verkoop op 20 februari van de kaarten voor het WK in Zuid-Afrika, zijn al 28 van de 64 wedstrijden uitverkocht.

"De vraag naar kaarten is groot. Inmiddels zijn al 28 van de 64 duels uitverkocht”, liet secretaris-generaal Jerome Valcke van de wereldvoetbalbond FIFA gisteren weten.

Op 20 februari startte de verkoop van de toegangskaarten online. Sindsdien zijn er 800.000 aanvragen ingediend. De meeste interesse komt uit Engeland en de Verenigde Staten.

Robbemond bezig aan laatste seizoen

Reinier Robbemond stopt aan het einde van dit seizoen met voetballen. De 37-jarige middenvelder vindt het na twintig seizoenen genoeg geweest.

Na zijn loopbaan als profvoetballer wordt Robbemond jeugdtrainer bij AZ. Bij de club uit Alkmaar was hij eerder actief als speler.

Naast AZ speelde Robbemond ook voor Dordrecht '90 en FC Utrecht. Dit seizoen staat hij onder contract bij De Graafschap. Daar zit hij dit seizoen veel op de bank en moet het met enkele invalbeurten doen.

FNV werkt aan acties tegen crisisaanpak

De vakcentrale FNV gaat vanaf komende week acties voorbereiden tegen de wijze waarop het kabinet de economische crisis aanpakt en vooral de overheidsfinanciën op peil wil houden. De vakcentrale heeft daartoe samen met de zeventien aangesloten FNV-bonden een actiecomité ingesteld.

De FNV licht de actievoorbereidingen vandaag toe in Utrecht bij het congres van het CDA. FNV-voorzitter Agnes Jongerius verwelkomt daar 's ochtends de leden van de regeringspartij met een 'sterke man' om te symboliseren dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen en deelt 'crisiscroissants' uit.

De FNV is vooral bevreesd dat door het beleid van minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) pensioenfondsen niet genoeg tijd krijgen om hun geslonken buffers op orde te brengen en pensioenuitkeringen moeten verlagen, ook wel afstempelen genoemd. De FNV roept CDA-leden op de plannen van Donner "af te stempelen".

Het actiecomité begint dinsdag met het voorbereiden van acties op lokaal, regionaal en landelijk niveau. De FNV hoopt dat de voorbereidingen voor niets zullen zijn en binnenkort nog een sociaal akkoord tussen kabinet, werkgevers en de vakbeweging wordt gesloten over het aanpakken van de crisis.
/
FNV-voorzitter Jongerius  (foto: ANP)

Kerkgangers woedend op boeren

Een honderd meter lang stuk van een kerkenpad houdt Houwerzijl al een jaar in zijn greep. Volgens veel inwoners van het Groningse dorp hoort het pad tussen Niekerk en Houwerzijl bij de openbare weg en is het stijlloos dat twee boeren van dit pad misbruik maken.

De kerkgangers gingen dan ook langs de deuren en met succes. Vorig jaar kreeg het college van B en W maar liefst 123 handtekeningen aangeboden. Hierbij stelde men de vraag of de gemeente hard wil optreden tegen de boeren, omdat het hier om een openbare weg zou gaan. "Als de wethouder hard maakt dat het anders is, hoor je ons niet meer. Maar tot dusver heeft hij de bewijzen daarvoor nog niet geleverd", aldus Houwerzijlster Attie Bos.

Zoals het er nu naar uitziet, komt er voorlopig nog geen einde aan de koude oorlog tussen de twee strijdende partijen in het dorp. "Inmiddels is het pad al bij het weiland getrokken en helemaal onbegaanbaar gemaakt doordat een van de boeren waterschap Noorderzijlvest toestemming heeft gegeven het slib, afkomstig uit de haven, er te deponeren."

Wethouder Menne van Dijk is verbaasd over de illegale dump van slib. Hij wacht echter op het advies van de commissie voor beroep en bezwaar over deze ruzie, omdat hij meent dat de gemeente er geen partij in is. "Ik heb een mislukte bemiddelingspoging gedaan en daarmee houdt het op. Ik zou willen dat de rechter hier een uitspraak over doet."

Mexico arresteert drugsbaas

Militairen in Mexico hebben gisteren een drugsbaas opgepakt die een tv-zender en een Amerikaans consulaat zou hebben aangevallen. Ook zou de man verantwoordelijk zijn voor het martelen en doden van negen militairen, meldden Mexicaanse media zaterdag.

President Felipe Calderon liet weten dat het gaat om Sigifredo Najera, een leider binnen het meedogenloze Golf-kartel. Hij is opgepakt in de noordelijke stad Saltillo bij het Amerikaanse Texas.

In oktober schoten gewapende mannen op het consulaat in de stad Monterrey en gooiden een granaat die niet explodeerde. In dezelfde maand werden in Monterrey negen militairen gedood. In januari openden gewapende mannen het vuur op tv-zender Televisa tijdens een avonduitzending, en wierpen een granaat.

Madoff niet op borgtocht vrij

Een hooggerechtshof in de VS heeft gisteren bepaald dat de van fraude verdachte vermogensbeheerder Bernard Madoff niet op borgtocht wordt vrijgelaten. Rechters bevestigden het oordeel van een lagere rechtbank om hem vast te zetten voorafgaand aan de rechtszaak. Ze vonden het ontsnappingsgevaar te groot, meldden Amerikaanse media.

De 70-jarige Madoff moet terechtstaan omdat hij klanten voor tientallen miljarden dollars zou hebben opgelicht. Hij bekende eerder schuld aan alle aanklachten tegen hem en kan mogelijk 150 jaar celstraf tegemoet zien.

Voor vele gedupeerden is dat nauwelijks voldoende. Vrijdag brachten aanklagers e-mails naar buiten die woedende slachtoffers naar het Openbaar Ministerie hadden gestuurd. Een schrijver zei dat zijn familie al haar spaargeld kwijt was geraakt. "Wij worden gemarteld in een nachtmerrie van angst en het onbekende." Een ander vond dat Madoff in een supermarkt te werk moet worden gesteld en toiletten moet schoonmaken.

Canada weigert Brits parlementariër

De Britse parlementariër George Galloway is toegang tot Canada ontzegd omdat hij een bedreiging zou vormen voor de nationale veiligheid. De Britse autoriteiten hielden onlangs de Nederlandse parlementariër Geert Wilders om dezelfde reden tegen.

Galloway steunt de radicaalislamitische Palestijnse Hamas-beweging en is daarom volgens een regeringswoordvoerder niet meer welkom in het land. Hamas wordt door de Canadese regering beschouwd als een terreurorganisatie. Volgens de zegsman sympathiseert Galloway ook met de Canadese vijanden in Afghanistan.

In Canada werd het besluit bekritiseerd door de Nieuwe Democratische Partij, de partij ziet de weigering als een beperking van het recht op vrije meningsuiting.

Galloway maakte een deel uit van de socialistische Labour-fractie in Groot-Brittannië maar werd uit de partij gezet nadat hij Britse militairen opriep niet in Irak te vechten.

Griezelen aan de top in de Dutch Charts

Het blijft toch elke week weer interessant om te zien welke games er het meest zijn verkocht in Nederland. Wederom staat de lijst vol met games die er al maanden in staan. Wii Fit blijft in de top drie hangen, Mario & Sonic At the Olympic Games behoudt de vierde plek en Mario Kart sluit de top vijf af.

Vorige week nog op één, nu gezakt naar plek zeven is Empire Total War. Killzone 2 is uit de top drie geslagen en staat nu op de achtste plek. Meest populaire game van afgelopen week is Resident Evil 5. Deze staat op de eerste en tweede plek waarbij de Playstation 3 versie het beter doet dan die voor de Xbox 360.

Wil je weten welke games er het meest zijn verkocht voor jouw favoriete console, neem dan hier een kijkje.

1 RESIDENT EVIL 5 (PS3)
2 RESIDENT EVIL 5 (XBOX 360)
3 WII FIT (Wii)
4 MARIO & SONIC AT THE OLYMPIC GAMES (Wii)
5 MARIO KART (Wii)
6 MARIO POWER TENNIS (Wii)
7 EMPIRE TOTAL WAR (PC)
8 KILLZONE 2 (PS3)
9 SPORTS ISLAND (Wii)
10 TOM CLANCY'S H.A.W.X. (XBOX 360)

Wi - 5i
Playstation 3 - 2
Xbox 360- 2
PC - 1

Vin Diesel kan alles in Wheelman trailer

Vin Diesel kan het allemaal. Acteren, oppassen, acteren dat hij een oppasser is, mensen de nek omdraaien en tegenwoordig heeft hij een nieuwe truc: vanaf een rijdende motor op een rijdende auto springen. Dit doet hij in Wheelman, de actiegame van Midway Newcastle die binnenkort verschijnt op de Xbox 360, Playstation 3 en PC. De game kent over-the-top actie, veel gekreukeld staal en gebroken ruiten, en speelt zich af in Barcelona. Hoe Vin Diesel het er vanaf brengt in Wheelman zie je in onderstaande trailer, voorzien van een gezellig muziekje.

Interview met Carmen Elektra over Leisure Suit Larry

Vanaf volgende week donderdag, 26 maart, is Leisure Suit Larry: Box Office Bust verkrijgbaar op de Xbox 360, Playstation 3 en PC. Larry doet deze keer vakantiewerk in de filmstudio van zijn oom en probeert ondertussen naam te maken in Tinseltown. Tijdens zijn werkzaamheden ontdekt hij echter dat een rivaliserende studio van plan is om in de roddelbladen eens flink de vuile was buiten te hangen over de studio van zijn oom. Het is nu is aan Larry om daar een stokje voor te steken en de reputatie van zijn ooms studio te redden. Uiteraard zit de game boordevol dames en pikante situaties.

De stemmen in Leisure Suit Larry: Box Office Bust zijn ingesproken door een groot aantal bekende stemartiesten, waaronder Jay Mohr, bekend van Simpsons, Family Guy, West Wing, Scrubs. Jay kruipt in de huid kruipt van Larry Loveage terwijl Baywatch Babe Carmen Electra, ook bekend uit Starsky & Hutch, de stem vertolkt van Ginger Vitus. Beide sterren zijn geïnterviewd over hun rol in dit nieuwe avontuur van Larry.


BioShock 2 krijgt een gelijktijdige lancering

Omdat de PS3-versie van BioShock ruim een jaar na de Xbox 360- en de PC-versie verschenen is, gingen de geruchten dat ook BioShock 2 geen gelijktijdige launch zou gaan kennen. Een vertegenwoordiger van 2K Games heeft het verlossende woord mogen spreken: BioShock 2 komt op dezelfde dag uit op de PS3, Xbox 360 en PC. Tevens wist hij te vertellen dat er binnenkort meer bekend wordt gemaakt over de eventuele multiplayer die de game zou gaan bevatten.


Uitslagen Jupiler League speelronde 31

Dit weekend werd in de Jupiler League de 31e speelronde afgewerkt. Hieronder vind je alle uitslagen, de vernieuwde stand, de topscorers en het programma voor aankomende week.

Keisuke Honda heeft vanavond drie belangrijke punten gepakt voor VVV-Venlo in de strijd om het kampioenschap. Op bezoek in Sittard maakte Honda de enige goal van de wedstrijd in de 65e minuut. Zo pakte hij drie belangrijke punten voor VVV.

Achtervolger RKC mocht het in Waalwijk opnemen tegen MVV en boekte een 2-0 overwinning door doelpunten van Benson in de eerste helft en Garcia in de tweede helft. Cambuur leek tegen AGOVV de drie punten op zak te hebben, maar gaf de wedstrijd in de laatste minuten toch nog uit handen. Een 2-0 voorsprong werd uiteindelijk 2-2.Uitslagen:
ThuisUitUitslagen
Fortuna Sittard VVV-Venlo 0-1
Helmond Sport RBC Roosendaal 0-1
RKC Waalwijk MVV 2-0
Telstar FC Dordrecht 0-1
FC Omniworld FC Eindhoven 2-0
Go Ahead Eagles FC Emmen 0-1
SC Cambuur-Leeuwarden AGOVV Apeldoorn 2-2
BV Veendam Haarlem 0-0
Excelsior FC Zwolle 0-2

Stand:
#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1 VVV-Venlo 31 21 4 6 67 71 - 33
2 RKC Waalwijk 31 14 16 1 58 52 - 26
3 SC Cambuur-Leeuwarden 31 15 8 8 53 56 - 44
4 Excelsior 31 13 11 7 50 46 - 32
5 FC Zwolle 31 14 7 10 49 50 - 44
6 MVV 31 12 11 8 47 46 - 34
7 FC Den Bosch 30 12 8 10 44 53 - 37
8 Haarlem 31 13 5 13 44 36 - 44
9 Helmond Sport 31 11 10 10 43 44 - 41
10 Go Ahead Eagles 31 10 12 9 42 29 - 34
11 RBC Roosendaal 31 11 7 13 40 37 - 38
12 TOP Oss 30 11 6 13 39 41 - 48
13 AGOVV Apeldoorn 31 11 6 14 39 47 - 56
14 FC Emmen 31 10 7 14 37 39 - 56
15 Telstar 31 8 11 12 35 38 - 46
16 FC Dordrecht 31 8 10 13 34 32 - 34
17 Fortuna Sittard 31 8 8 15 32 30 - 47
18 FC Eindhoven 31 6 13 12 31 48 - 67
19 BV Veendam 31 7 9 15 27 37 - 54
20 FC Omniworld 31 7 5 19 26 35 - 52

Topscorers:
#SpelerClubDoelpunten
1Calabro VVV-Venlo 21
2Koç FC Eindhoven 18
=Plet Telstar 18
4Ars RBC Roosendaal 15
5Keisuke Honda VVV-Venlo 14
=Thiebaut MVV 14
7Höcher Helmond Sport 13
8Bokila AGOVV Apeldoorn 12
=Ter Heide SC Cambuur-Leeuwarden 12
10Stroeve FC Emmen 11

Programma:
DatumThuisUit
zo 22/3 FC Den Bosch TOP Oss
vr 27/3 TOP Oss BV Veendam
vr 27/3 RKC Waalwijk Helmond Sport
vr 27/3 RBC Roosendaal FC Dordrecht
vr 27/3 FC Eindhoven Fortuna Sittard
vr 27/3 FC Emmen Telstar
vr 27/3 SC Cambuur-Leeuwarden Excelsior
vr 27/3 Haarlem FC Omniworld
vr 27/3 FC Zwolle FC Den Bosch
vr 27/3 MVV VVV-Venlo
zo 29/3 AGOVV Apeldoorn Go Ahead Eagles

Sucker Punch geeft ons twee Infamous video's

Sucker Punch is lekker bezig. Gisteren hadden we verse beelden van hun Playstation 3 game Infamous, en ook vandaag zijn er twee nieuwe video's verschenen. Als het zo door gaat hebben we de hele game al gezien voordat we er eind van het jaar zelf mee aan de slag mogen. Maar dat moment is nog lang niet gekomen, dus kijk gerust naar onderstaande video's.


Nieuwe game van de makers van de Sly Cooper games, belooft een third-person actiegame te worden waarin je een persoon bent met superkrachten. Gebruik je deze echter voor het goede, of voor het kwade?

'Groenendijk moet Been opvolgen bij NEC'

Alfons Groenendijk kan op de interesse rekenen van NEC. De 44-jarige trainer, momenteel werkzaam als hoofdcoach bij Willem II, staat bovenaan het kandidatenlijstje van de club uit Nijmegen.

Groenendijk is sinds medio februari hoofdtrainer van Willem II, nadat Andries Jonker terugtrad uit deze positie en weer technisch directeur werd van de Tilburgers.

Een andere naam die veel genoemd werd, Adrie Koster, wordt wellicht niet de nieuwe trainer van NEC. De 54-jarige Zeeuw kan zijn contract bij Jong Ajax verlengen en staat ook in de belangstelling van Club Brugge. Komende maandag beslist Koster over zijn toekomst.

Mogelijk Nederlandse finale in Caltanissetta

Het Challenger-toernooi van het Italiaanse Caltanissetta zal mogelijk een geheel Nederlandse finale kennen. Nadat eerder Huta Galung zich plaatste voor de halve finales, wist ook Thiemo de Bakker zich te plaatsen ten koste van Stefano Galvani.

De Bakker, de nummer 248 van de wereldranglijst, won in twee sets van de Italiaanse nummer 244 van de wereld: 6-3 en 6-2. De partij lag overigens een tijdje stil door regenval.

Morgen zal eerst de als zesde geplaatste Huta Galung het moeten opnemen tegen de Spanjaard David Marrero. Daarna staat de partij tussen De Bakker en de Belg Xavier Malisse op het programma. Malisse, die ooit de 19e plek op de ranglijst bezette, is als derde geplaatst.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #956
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.