'Maak Madoff minister van FinanciŽn'

Peter Schiff, Amerikaans econoom, investeerder en voorspeller van de huidige financiële crisis, vindt dat meesterfraudeur Bernard Madoff Amerikaans minister van Financiën moet worden. Dit zei Schiff recentelijk in een speech bij een conferentie voor liefhebbers van de Oostenrijkse economische school.

Volgens Schiff is Madoff uitermate geschikt voor de functie, omdat de Amerikaanse overheid net als Madoff een piramidespel speelt: "Als we tekorten hebben lenen we geld bij de Chinezen. Als we daar dan rente over moeten betalen lenen we nog meer geld. En als we schulden moeten aflossen doen we dat door weer andere schulden aan te gaan."

Volgens Schiff worden de Chinezen, die veel Amerikaanse staatsobligaties opkopen, door de VS voor schut gezet: "Ze denken toch niet dat de Amerika ooit al die schulden af gaat betalen? Als de Chinezen het geld terugwillen zal de VS zeggen dat zij ons in de eerste plaats nooit geld hadden moeten lenen omdat we failliet zijn."

Schiff vreest dat de crisis uitmondt in een nieuwe Grote Depressie met hyperinflatie in plaats van deflatie, wanneer het buitenland stopt met het financieren van de Amerikaanse schulden: "Als dat gebeurt zal de Amerikaanse centrale bank de Fed alle schulden op gaan kopen, maar dat zal resulteren in een val van de dollar. Ik denk dat binnen Obama's eerste termijn er prijscontrole komt op bijvoorbeeld voedsel en benzine. Amerikanen zullen in de rij moeten gaan staan voor brood en een pak melk. Ook zal goud, wat gezien wordt als een veilige haven tegen inflatie, verboden worden."

Hij noemt dat de huidige inflatie in de VS op maandbasis al 0,4 procent is: "Dat is bijna 5 procent op jaarbasis. En dat terwijl we in de grootste crisis zitten sinds de Grote Depressie. Wat gebeurt er met inflatie als de dollar waardeloos wordt?"

De wereldeconomie zou veel beter af zijn zonder Amerika denkt Schiff: "Amerika is niet de locomotief van de wereldeconomie, maar het treinwrak. De trein zal een stuk sneller gaan wanneer Amerika losgekoppeld wordt. Waarom kopen de Chinezen niet hun eigen spullen in plaats van Amerika geld te lenen zodat zij Chinese spullen kunnen kopen?" De val van de dollar zal volgens Schiff leiden tot een welvaartsexplosie op langere termijn in met name Azië: "De Chinezen kunnen dan met hun eigen valuta veel meer goederen kopen dan voorheen."

Ook vindt Schiff de vallende huizenprijzen in de Westerse wereld geen probleem: "Dit is juist de oplossing voor het probleem op de woningmarkt. Nu kunnen mensen met spaargeld eindelijk een huis betalen zonder enorme hypotheken te nemen. Dit is veel beter dan dat men enorme hypotheken opneemt tegen kunstmatig lage rentes en teveel betaalt voor een huis." 

De (korte) speech van Peter Schiff