Massademonstratie tegen maffia in Napels

Circa 150.000 mensen zijn vandag de straat opgegaan in het Italiaanse Napels om de slachtoffers van de maffia te herdenken en te eisen dat er een einde komt aan de houdgreep van de georganiseerde misdaad op Italië. Dat meldde het Italiaanse persbureau ANSA.

Familieleden van slachtoffers droegen foto's bij zich. "Jullie hebben ze niet vermoord. Ze lopen met ons mee" was er op een spandoek te lezen. De namen van ongeveer negenhonderd mensen die zijn vermoord door de maffia werden voorgelezen.

De actie in Napels was georganiseerd door de beweging Libera, die sinds 1995 tegen de georganiseerde misdaad in Italië strijdt. Een van de sprekers was de president van de regio Napels, Antonio Bassolino. "De maffia is noch onverslaanbaar noch onsterfelijk", zei Bassolino.

Onder de betogers was onverwacht ook de met de dood bedreigde maffia-auteur Roberto Saviano. Hij werd met luid applaus onthaald door de menigte. Saviano dook in 2006 onder na de publicatie van zijn boek Gomorra zijn, waarin hij zijn ervaringen tijdens een infiltratie in de maffia beschrijft.

Van de maffiagroepen in Italië is de 'Ndrangheta', de maffia van de regio Calabrië ten zuiden van Napels, de machtigste. De Ndrangheta' draait naar schatting een omzet van 45 miljard euro per jaar door drugshandel, afpersingen en het verstrekken van leningen met woekerrentes.
Submitter:  Bron: ANP