Bos worstelt met bonussen bankiers

Minister van Financiën Bos staat onder toenemende druk om hard in te grijpen bij de bonussen van banken. Maar hij gaat vooralsnog niet zover om, net als in de Verenigde Staten, prestatiebonussen van bankiers te belasten. Wel zegde Bos toe bij nieuwe reddingsacties voor banken strengere eisen op te leggen aan de bonussen.

De oppositie in de Tweede Kamer dringt aan op een speciale belastingheffing voor bankiersbonussen. Een welkomstbonus die een nieuwe bestuurder bij ING donderdag kreeg, is voor de oppositie (VVD, PVV, SP en GroenLinks) aanleiding een spoedwet in te dienen.

De regeringspartijen overwegen dit initiatief te steunen. 'De ergernis loopt hoog op,' zegt CDA-Kamerlid De Neree. PvdA-Kamerlid Tang noemt 'belastingheffing à la Obama' een 'interessante optie'. De Amerikaanse president lanceerde deze week een speciaal belastingtarief van 90 procent voor bonussen bij geredde banken.

Bos wil eerst met de bankiers gaan praten voor hij een beslissing neemt. 'Ik sluit niets uit. Het liefst goedschiks, desnoods kwaadschiks', zei Bos gisteren na afloop van de ministerraad.

De oppositie is ook verbolgen dat Bos niks doet om 300 miljoen euro aan uitgekeerde prestatiebonussen bij ING terug te vorderen. 'Wouter, je moet desnoods een rechtszaak aanspannen om de bonussen terug te draaien', zegt VVD-woordvoerder Frans Weekers.

Sinds de redding van ABN Amro, Fortis, ING en Aegon is Bos al vele malen door de Tweede Kamer op het matje geroepen over de uitbetaling van bonussen aan bankiers. Aanvankelijk straalde de redding van de banken af op Bos en groeide zijn populariteit. Maar de laatste weken duiken telkens nieuwe affaires op met bonussen voor bankiers.

Beloningen zijn voor Bos een gevoelig onderwerp, omdat hij in het verleden vaak heeft aangekondigd excessen te willen aanpakken. Oud-staatssecretaris en partijgenoot Willem Vermeend raadt partijgenoot Bos daarom aan zo'n speciale bonusbelasting snel in te voeren. 'Een wet is zo in elkaar getimmerd', zegt hij. Bos kan ook de contracten openbreken, vult hoogleraar en PvdA-lid Sweder van Wijnbergen aan.


Bos worstelt met bonussen bankiers  (foto: DAG)