'Amerika is failliet'
Jim Rogers, de bekende excentrieke Amerikaanse belegger en ondernemer, verklaart Amerika failliet. Deze opmerkelijke uitspraak deed Rogers afgelopen week in Nederland in een speech bij ABN Amro.
Rogers vindt de Amerikaanse staatsobligaties, de papieren die de staatsschuld van de VS dekken, totaal overgewaardeerd. "Dit is de laatste zeepbel ter wereld. Amerika heeft 13.000 miljard dollar (13 biljoen) schuld en leent elk jaar 1.000 miljard dollar bij." Rogers vindt deze situatie onhoudbaar. Hij blijkt wel positief te zijn over Nederlandse staatsobligaties: "Die zijn wel safe."
De opmars van de Amerikaanse dollar van de afgelopen tijd zal volgens Rogers niet lang meer duren: "Het is tijdelijk, je moet binnen een jaar uit de dollar. Fundamenteel is de dollar een drama." De dollar stijgt tijdelijk omdat veel beleggingsfondsen hun schulden moeten aflossen, en daarvoor moeten zij dollars kopen.
Rogers, die de afgelopen tijd veel geld verloor door de dalende grondstofprijzen van de afgelopen maanden, blijft positief over zijn investeringen in grondstoffen. Rogers: "Of de olie nu op 45 dollar of op 145 dollar staat, maakt fundamenteel niets uit. Het gaat om het feit dat bijvoorbeeld bij olie, maar ook bij veel andere grondstoffen, het aanbod minder wordt, terwijl de vraag stijgt. Dat leidt op lange termijn altijd tot forse stijging van de prijzen." Hij verwacht dat de productie van olie de komende jaren met zes tot negen procent per jaar gaat dalen.
"Dat de wereld gaat veranderen, dat kan niet anders. Als je dit niet ziet en je kan je nu niet aanpassen, dan zit je over 5 jaar te lijden. Chinezen zien op tv hoe wij leven in het Westen, dat willen ze ook! Dat zorgt voor enorm veel vraag naar producten en grondstoffen."
De belegger denkt niet dat een keuze voor Obama of McCain veel gaat uitmaken: "Het zijn kalkoenen, ze nemen de verkeerde beslissingen." Rogers vindt ook Amerikaanse centrale bank-voorzitter Bernanke een drama. Lachend vertelt Rogers: "Bernanke gaat net zolang door met het drukken van geld, totdat alle bomen op zijn in Amerika." Over de voorzitter van de Europese Centrale Bank Trichet is Rogers veel positiever: "Die weet in ieder geval wat hij doet en waar het om gaat."
Volgens Rogers is de rol van de dollar als wereldvaluta over 15 tot 20 jaar uitgespeeld: "Er maar één munt die die rol zou kunnen overnemen: de Chinese renminbi. Andere valuta kunnen de rol van de dollar niet overnemen, ook de euro niet." Over het beroep boer is Rogers uiterst positief: "Over een tijdje rijden de boeren in Maserati's en zijn alle beurshandelaren taxichauffeur. Het domste wat je nu kunt doen is je boerderij verkopen en daarvoor in de plaats een huis in de stad kopen. De huizenmarkt is over haar top heen." De vraag naar voedsel zal volgens Rogers de komende decennia flink toenemen.
Met dank aan pberends voor de herschreven submit.