Peggle

Het is alweer enige tijd geleden dat ik met Peggle in aanraking kwam. De game was al een flinke tijd uit en was erg succesvol voor PopCap Games, maar ik raakte er pas mee in aanraking toen Valve de Orange Box uitbracht. Als goede Half-Life fan had ik de game uiteraard in de pre-order staan, wat betekende dat ik recht had op Peggle Extreme, een Half-Life 2 versie van Peggle met een stuk of tien levels. Ik weet niet zo goed wat er gebeurde, maar voor ik het wist had ik een grote grijns op mijn gezicht door de aanblik van een sukkelige eenhoorn met een headcrab op zijn hoofd en was ik naargeestig bezig om oranje balletjes te raken met mijn balletjeskanon bovenin het scherm. Niet veel later heb ik de volledige versie gekocht en heb ik ook dagen achter elkaar gespeeld. Peggle is één van die weinige games die daadwerkelijk verslavend zijn, en ik ben blij dat ik deze verslaving ken.

Nu is er de kans voor Peggle om nog meer mensen te infecteren met zijn verslavende gameplay en sukkelig leuke graphics. De opzet van de gameplay is heel simpel: jij bestuurt een kanon bovenin het scherm die balletjes uitpoept. Je scherm is gevuld met andere balletjes en vlakjes die weggaan zodra je ze raakt, maar niet voordat ze jouw balletjes hebben afgeketst. Je doel is om alle oranje balletjes/vlakjes kapot te schieten, waarna je in Fever-mode nog wat extra puntjes kunt scoren.

Punten scoren doe je, zoals je wel zou kunnen verwachten, door de balletjes aan te tikken en weg te spelen. Leuker wordt het echter gemaakt doordat des te minder oranje balletjes/vlakjes er nog over zijn, des te hoger je multiplier komt te liggen en dus des te meer punten je kunt halen. Daarnaast zijn er ook nog groene bollekes waarmee je de special kracht van jouw karakter vrijspeelt. Want ja, je bent niet zomaar een kanon bovenin het scherm! Nee, je bent Bjorn de Eenhoorn, Jimmy Lightning de Bever, Claude de Kreeft en zo zijn er nog zeven andere helden. Iedere held heeft dus een eigen kracht, van de mogelijkheid om te zien waar je balletje heen zal stuiteren bij Bjorn en een multiball bij Jimmy Lightning tot de flipperkast-powerup van Claude. Daarnaast is ook nog een paars bolletje te vinden, deze is simpelweg enorm veel punten waard.

En juist in die relatief simpele gameplay ligt de kracht van Peggle, want ook al speelt geluk een grote rol, het komt er niet helemaal op neer. Je moet je schot goed plaatsen en zeker in latere levels goed nadenken (en timen zodra de bolletjes/vlakjes gaan bewegen) maar daarna wordt het wel geluk. Je kunt immers niet enorm ver vooruit denken waar je balletje zal landen dus het blijft altijd spannend waar je nu weer zult eindigen! Daarnaast is het enorm verslavend om een zo hoog mogelijke score te halen, oftewel: om zo snel mogelijk zoveel mogelijk oranje bolletjes weg te knallen om daarna punten te gaan oogsten door je hoge multiplier. Ook zijn er nog extra punten te verdienen door mooie schoten te maken, bijvoorbeeld door een oranje bolletje weg te spelen door een bal vanaf de andere kant van het scherm te ketsen.