FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 2 juni 2008

Räikkönen had achteraan moeten starten

Kimi Räikkönen had in Monaco volgens de reglementen achteraan moeten starten, omdat een van zijn banden bij het drie minuten signaal nog niet gemonteerd was. Omdat de wedstrijdleiding niet alert op deze regel was, kreeg de Fin slechts een drive-through penalty opgelegd.

Räikkönen kreeg in de openingsfase van de race in Monaco straf opgelegd, omdat er een probleem was met een van de wielmoeren van de Ferrari. Formule 1 RaceReport-medewerker Adam Cooper heeft zich in de reglementen verdiept en kwam tot de volgende uitleg: "Met nog drie minuten te gaan moeten op alle auto's de banden zijn gemonteerd. Na dit signaal mogen de banden alleen nog gewisseld worden in de pitstraat. Of op de grid als de race is stilgelegd. Zitten de banden op dat moment nog niet onder de auto dan moet de coureur achteraan starten of vanuit de pitstraat. Een marshall met gele vlag zal dan voor de desbetreffende auto gaan staan. De coureur kan vervolgens pas wegrijden en beginnen aan zijn opwarmronde als het hele veld hem is gepasseerd."

Opvallend was dat geen enkel ander team het voorval gezien had en dat protesten dus uitbleven, want Räikkönen had voordeel bij de drive-through penalty, omdat hij door de omstandigheden geholpen weer als vierde de baan op kwam. Echter maakte hij het zichzelf onnodig lastig door twee keer zijn voorvleugel te beschadigen, waaronder de aanvaring met Adrian Sutil van Force India. Door buiten de punten te finishen is het incident met een sisser afgelopen.

Betrapt op orale seks in biechtstoel

Een 31-jarige man en een 32-jarige vrouw zijn gisteren door de Italiaanse politie betrapt op het houden van orale seks in een biechtstoel. Een kerkganger hoorde tijdens de zondagsmis in de Dom van Cesena gekreun en vreemde geluiden uit de biechtstoel en alarmeerde de politie.

Die ontdekten vervolgens het stel dat achter het gordijntje de liefde aan het bedrijven was. Tegen hen is aangifte gedaan wegens obscene handelingen in het openbaar en verstoring van een religieuze cermonie. Als 'excuus' gebruikte het koppel dat ze atheïsten zijn.

Aanklacht tegen Theo Maassen ingetrokken

Persfotografe Ilvy Njiokiktjien heeft vanavond haar aangifte tegen cabaretier Theo Maassen ingetrokken. Die aanklacht had ze afgelopen weekeinde ingediend omdat hij haar camera had vernield.

Omdat hij, samen met de organisatie van het festival waar het incident plaatshad, borg staat voor de geleden schade trekt Njiokiktjien de aangifte in. "Zowel de camera, de telelens, emotionele schade en de derving van inkomsten zullen zij vergoeden", vertelde ze vanavond. "Ik ben blij dat we uiteindelijk samen tot een oplossing zijn gekomen en heb de politie laten weten dat hiermee de zaak wat mij betreft is afgedaan. De afgelopen dagen zijn voor mij zeer hectisch geweest. Ik heb Maassens excuses aanvaard en ben blij dat de zaak hiermee is afgesloten. Ik hoop zo snel mogelijk weer normaal aan het werk te kunnen."

Maassen gooide zaterdagavond tijdens een voorstelling op een comedyfestival in Amsterdam de camera van de fotografe kapot (geschatte waarde 15.000 euro), in de veronderstelling dat zij opzettelijk zijn optreden verstoorde. De fotografe had echter toestemming van de organisatie om haar werk te doen, terwijl Maassen juist geen fotografie wilde toestaan. Volgens de betrokkenen was er sprake van een communicatiefout.

Ciske de Rat grote winnaar bij Musical Awards

De musical Ciske de Rat van Joop van den Ende Theaterproducties was vanavond in Hilversum met zeven prijzen de grote winnaar van het het negende John Kraaijkamp Musical Awards Gala. Zo kreeg Paul Eenens de prijs voor de beste regie.

Dit was ook wel de verwachting: de musical werd door pers en publiek al hemelhoog geprezen. André Breedland kreeg de onderscheiding voor beste script en beste liedteksten in deze musical, Henny Vrienten voor de muziek.

Les Misérables was goede tweede met vier prijzen. De ANWB Publieksprijzen voor beste grote en kleine musical waren voor Tarzan en De Fabeltjeskrant. De Oeuvre Award ging postuum naar Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink. De prijs voor de beste vrouwelijke hoofdrol in een grote musical was voor Mariska van Kolck voor haar prestatie in Ciske de Rat, terwijl Ruth Jacott de onderscheiding voor beste vrouwelijke hoofdrol in een kleine musical kreeg dankzij haar vertolking van Billie Holiday.

René van Kooten won met zijn rol in Les Misérables de award voor beste mannelijke hoofdrol in een grote productie en Alex Klaasen de prijs voor de beste man in een kleine musical, Verplichte figuren. Prijzen voor de beste bijrollen waren er voor Marjolijn Touw (Ciske de Rat), Martine de Jager (Verplichte figuren), Jamai Loman (Les Misérables) en Arie Cupé (De Fabeltjeskrant).

Freek Bartels kreeg de prijs voor aanstormend talent voor zijn bijdragen aan Into the Woods en Les Misérables. Stanley Burleson kreeg een onderscheiding voor zijn choreografie en 'staging' van Ciske de Rat.

 

Ik voel me zo verdomd alleen

Ananda wint Holland's Next Top Model

De 21-jarige Ananda is vanavond uitgeroepen tot Holland's Next Top Model. Tijdens de laatste aflevering van het populaire tv-programma kozen het publiek en de jury haar als beste model van de vier overgebleven kandidaten.

Tijdens de finale van het rechtstreekse programma moesten Ananda, Jennifer, Patricia en Yvette de kijkers en de jury van hun kwaliteiten op de catwalk overtuigen. De half-Canadese Ananda kwam als beste uit de bus en wint een contract bij modellenbureau Modelmasters The Agency.

De jury van de vierde editie van het RTL5-programma bestond uit voormalig model Rosalie van Breemen, hoofdredacteur van Grazia Hilmar Mulder, catwalk-coach Mariana Verkerk, topfotograaf Philip Riches, directeur van Modelmasters The Agency Anneriet van Schaijk en presentatrice Daphne Deckers.

De 18-jarige Patricia belandde eerder dit jaar in het ziekenhuis met een darmperforatie. Ze lag vijf weken op de intensive care en het was tot vandaag nog onzeker of ze bij de finale aanwezig kon zijn.

EGM weigert Metal Gear Solid 4 cijfer te geven

Volgens geruchten zouden redacteuren bij tijdschriften die druk bezig zijn geweest de laatste tijd met Metal Gear Solid 4 testen, niks mogen zeggen over de installatietijden en duur van de filmpjes. Het Amerikaanse tijdschrift was hier niet erg gelukkig mee en besloot dan ook een soort van protest te initiëren. Het blad heeft namelijk geweigerd de game met een eindcijfer te beoordelen. De officiele reden van EGM waren "limitaties die Konami wilde opleggen aan de recensie".

Toyota heeft nieuwe remmen

Japanse renstal Toyota heeft komend weekend in Canada een totaal nieuw remsysteem. De remmen krijgen het zwaar te verduren op het circuit van Gilles Villeneuve, met de lange rechte stukken en de chicanes waar ze bijna stil staan.

Pascal Vasselon, de technische man van Toyota, vertelt over hun nieuwste vinding: "We hebben de wagen op een paar punten weten te verbeteren voor de komende race. Zo hebben we een nieuw remsysteem ontwikkeld, waardoor onze wagen beter zou moeten gaan presteren. De grootste technische uitdaging van deze race is de koeling van de remmen. De wagens bereiken hoge snelheden en moeten flink afremmen voor de chicanes, waardoor de temperaturen van de remmen enorm op kunnen lopen. Ik weet zeker dat onze nieuwe remmen goed om kunnen gaan met dit probleem en ben vol vertrouwen dat we in Canada een beter resultaat kunnen scoren dan in Monaco."

KNVB voert degradatie Jupiler League in

Vanaf komend seizoen zal men ook uit de Jupiler League kunnen degraderen. De nummer laatst degradeert naar de hoofdklasse van de amateurs.

"Een doorbraak", aldus KNVB directeur Henk Kesler. "We moeten het een en ander natuurlijk nog wel even formaliseren. Maar daar hebben we tot 1 augustus de tijd voor en dat is ruimschoots voldoende. De degradatieregeling kan wat mij betreft op één velletje papier." Afgelopen zaterdag ging de algemene vergadering amateurvoetbal van de KNVB al akkoord, vandaag deed ook Kesler dat.

"Nee, we hebben het degradatievoorstel niet in stemming gebracht. Zo democratisch als bij de amateurs zijn we niet bij de profs", grapte Kesler. "Het bestuur betaald voetbal gaat over de competities in de eredivisie en Jupiler League. De eredivisieclubs waren in elk geval unaniem voor en ook uit de eerste divisie kwam weinig weerstand. Die clubs hebben op 23 mei niet voor niets besloten dat in 2010 de Jupiler League in principe nog maar uit zestien clubs mag bestaan. In 2009 is dan een versterkte degradatieregeling van kracht", legde Kesler uit. "Dat bekent dat er één ploeg terug moet naar de amateurs en dat er nog geen promotie is vanuit de amateurs. Het kan best zijn dat we in het jaar daarna twee ploegen laten degraderen en maar één promoveren. Dat moeten we nog allemaal even uitzoeken. Wel staat vast dat de eerstedivisieclub die in 2009 degradeert meteen in het daaropvolgende seizoen moet kunnen terugkeren via promotie. Dat is wel zo eerlijk."

Het plan van een Topklasse is afgelopen zaterdag door de amateurclubs afgewezen. Vertegenwoordigers van diverse geledingen uit het betaalde voetbal en het amateurvoetbal gaan de huidige plannen de komende maanden nog eens onderzoeken en komen in de najaarsvergadering met een nieuw voorstel.


Met dank aan gvak93 voor de submit.

Alonso: Ferrari of McLaren

Fernando Alonso wil dit weekend in Canada punten pakken. Vorig jaar werd de Spanjaard, toen nog in een McLaren, voorbij gereden door Takuma Sato (Super Aguri) wat hem pijn deed.

Alonso denkt dat de Ferrari's en de McLaren's favoriet zijn voor de zege zondag. "We hebben in Monaco niet bereikt wat we onder normale omstandigheden zouden moeten kunnen bereiken, dus het eindresultaat was erg teleurstellend. We zijn niet om het kampioenschap aan het vechten, dus we namen wat meer risico's in Monaco, maar helaas heeft ons dat niets opgeleverd. Ik kijk nu uit naar het weekend in Canada, om te kijken wat we daar kunnen doen. Montreal is weer een totaal ander circuit. In 2006 heb ik hier de Grand Prix gewonnen, dus ik bewaar mooie herinneringen aan deze plek. Het wordt vast en zeker een interessante race."

De wereldkampioen van 2005 en 2006 hoopt zelf te verrassen op het circuit van Gilles Villeneuve. "Ik zie niet in waarom niet. Het team is zich al enkele weken aan het voorbereiden op deze race, onder meer met een test op Paul Ricard. We hebben onlangs een paar goede stappen voorwaarts gezet en we zullen proberen zoveel mogelijk progressie te blijven boeken. Sinds de Spaanse GP kunnen we het tempo goed volgen en dat zou in Canada ook het geval moeten zijn. We zullen daar in elk geval ons best voor doen."

Barrichello heeft de smaak te pakken

Rubens Barichello wil na Monaco ook in Canada weer punten pakken. In het Vorstendom haalde Rubinho voor het eerst sinds Brazilië 2006 weer punten, door zesde te worden.

Over de race in Monaco zei hij het volgende: "Het was erg bevredigend om in Monaco punten te kunnen scoren. De wagen presteerde het hele weekend goed en het was dan ook een verdiend resultaat. Ik hoop dat dit het begin is van een reeks mooie resultaten. Het is belangrijk dat we hard en geconcentreerd blijven werken aan het boeken van meer vooruitgang."

De Braziliaan zegt dat de vrijdag en zaterdag erg belangrijk zijn in Canada. "Het circuit van Montreal is totaal anders dan het krappe en bochtige stratencircuit van Monaco. In Canada zal de wagen afgesteld moeten worden voor weinig downforce. We zullen de trainingen op vrijdag en zaterdag vooral moeten besteden aan het zoeken naar een goede balans."

Glock houdt van Montreal

In 2004 kwam Timo Glock in Canada als zevende over de streep, toen nog als Jordan-coureur. Op datzelfde circuit werd hij in 2005 tweede in een Champ Car-race, Spanjaard Oriol Servia won die.

Glock rijdt dit seizoen voor Toyota en heeft nog geen punt gescoord. "Ik zal mijn eerste Formule 1-race nooit vergeten. Ik werd meteen zevende. Dat was een fantastische ervaring en ik was enorm trots op de twee punten die ik in mijn debuutrace had gescoord. In 2005 reed ik met de Champ Cars over dit circuit en werd ik tweede. Tot dusver heb ik het dus erg goed gedaan in Montreal en ik hoop dat ik komend weekend opnieuw een positief resultaat kan scoren. We hebben in elk geval een auto waarmee we punten moeten kunnen pakken."

Doornbos rijdt eerste rondjes in Renault

Afgelopen vrijdag reed Robert Doornbos voor het eerst met de Renault F1. De shakedown in Silverstone was voor de Rotterdammer ter voorbereiding op Bavaria City Racing waar hij op 17 augustus in zijn stad zal rijden.

De Rookie van het jaar vorig seizoen in de CCWS was na afloop tevreden: "Ik heb vrijdag mijn eerste meters gemaakt met het team van Renault, op het Stowe-circuit van Silverstone. Doel was om bekend te worden met de auto, het team en de systemen. En dat is prima gelukt! Hoewel het al best een tijdje geleden was dat ik voor het laatst met een Formule 1-auto had gereden, voelde ik me direct thuis in de cockpit."

Bezoeker Pinkpop overleden in trein

Een bezoeker van het Pinkpop festival in Landgraaf is gisterenavond overleden in de trein richting Heerlen. De 26-jarige man, afkomstig uit het westen van het land, zat net in de trein toen hij werd getroffen door een hartstilstand.

De man is in de trein door ambulancepersoneel gereanimeerd, maar dat tevergeefs. Onderzoek wees uit dat de man een natuurlijke dood stierf. Door dit drama lag het treinverkeer richting Heerlen ruim een half uur stil.

[Upd] Cannavaro mist EK

Fabio Cannavaro is maandag tijdens de training van Italië met de brancard van het veld gedragen. De verdediger van de Italianen lijkt zijn enkel te hebben verstuikt. Het is nog niet bekend hoe ernstig de blessure precies is.

De aanvoerder van de Azzurri kwam in botsing met Giorgio Chiellini. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht, maar daar kon nog niet met zekerheid worden gezegd wat er precies aan de hand was. Teamarts Paolo Zeppilli denkt dat het om een verstuiking gaat. "We moeten afwachten, maar het is in elk geval niet niks," aldus Zeppilli. Cannavaro en Italië zijn 9 juni de eerste tegenstander van Nederland op het EK.

Update:
Zojuist heeft het Italiaanse persbureau Ansa bekend gemaakt dat Fabio Cannavaro het EK aan zich voorbij moet laten gaan. De blessure aan zijn enkel, die de aanvoerder opliep tijdens de training, blijkt zo ernstig dat hij niet in actie kan komen tijdens het komende EK.

Licentie Van Hanegem in gevaar

FC Utrecht trainer Willem van Hanegem loopt het risico zijn licentie kwijt te raken. In de komende weken zal hij snel alsnog zijn coachpunten moeten halen om aan de eisen van de KNVB te voldoen.

De KNVB heeft FC Utrecht aangeschreven met de mededeling dat van Hanegem voor 1 juli het benodigde aantal punten moet hebben. Mocht dit niet lukken, dan mag de Kromme geen hoofdtrainer meer zijn. KNVB directeur Henk Kesler: "We hebben hem en FC Utrecht in maart een duidelijk traject voorgehouden, waarin hij op verscheidene fronten de noodzakelijke punten kan behalen, door het geven van clinics bijvoorbeeld. Tot op heden is dat echter nog niet gebeurd. De tijd begint nu wel te dringen."

FC Utrecht voorzitter Jan-Willem van Dop heeft bevestigd dat de KNVB een ultimatum heeft gesteld aan Van Hanegem. "We zijn samen met Willem druk bezig met ons huiswerk", aldus van Dop. "Ik zie het positief in. Willem is nu eenmaal geen lid van de belangenvereniging coaches betaald voetbal. Hierdoor is hij ook niet aanwezig op bijeenkomsten van de CBV, die punten opleveren. Voor Willem is het daarom wat moeilijker om zijn vereiste score te halen. Maar het gaat best lukken voor 1 juli".

Massagraf uit WO1 ontdekt

In het dorpje Frommelles in het Noord-Franse arrondissement Nord-Pas de Calais is door Britse archeologen een massagraf uit de Eerste Wereldoorlog ontdekt. In het graf liggen volgens de onderzoekers mogelijk de resten van meer dan honderd Britse en Australische soldaten.

Meer dan 92 jaar geleden verloren de Britse en Australische troepen in de buurt van het Franse dorpje een grote veldslag tegen de Duitsers. Deze slag is één van de zwarte bladzijdes uit de Eerste Wereldoorlog voor de Britten en de Australiërs.

Door slechte planningsstrategieën kwamen zeker 5000 Australische en 1500 Britse soldaten om het leven. Archeologen troffen in het massagraf ook Duitse spades en brancards aan. Deze zijn door de Duitsers gebruikt om de lijken na de verwoestende veldslag te begraven.

Als het massagraf helemaal bloot is gelegd moeten de landen beslissen wat ze met de resten doen. Ze kunnen ervoor kiezen om de resten te herbegraven of om ze in het massagraf te laten liggen. In dat geval zal er een groot gedenkteken geplaatst worden. Kleine voetnoot bij dit bericht: Adolf Hitler zou ook meegevochten hebben in deze slag.

Rosberg gaat voor punten

Nico Rosberg denkt dat Williams net als vorig jaar goed voor de dag zal komen in Canada. Toen werd Alexander Wurz namelijk derde in de chaotische race.

De 22-jarige coureur klapte in Monaco hard van de baan maar is desondanks fit om te racen zondag. "In Monaco had ik een moeilijke race. Dat was erg jammer, want we waren het hele weekend erg competitief. Na de incidenten in de beginfase van de race was ik net weer in een goed ritme aan het komen, toen de achterkant van de wagen plotseling wegbrak, waarschijnlijk doordat ik op een plas water remde. Nadat ik door de artsen ter plekke was onderzocht, ben ik uit voorzorg nog naar het ziekenhuis gegaan. Daar bleek dat er niets aan de hand was, dus ik kon zondagavond gelukkig alweer naar huis."

Ook kijkt hij uit naar het circuit in Montreal. "Het team van Williams doet het meestal erg goed op het circuit Gilles Villeneuve en dat stemt me optimistisch voor komend weekend. Ik kijk ernaar uit om weer in de auto te stappen, want de snelheid in Monaco was veelbelovend. Onze wagen zou het ook op dit circuit goed moeten kunnen doen."

Piquet jr. blijft rustig

Nelson Piquet jr. zal komend weekend voor het eerst in Montreal racen. Het debuutseizoen van de Braziliaan verloopt tot op heden nog niet zoals gewenst.

In zes races zag hij maar tweemaal de finish, met de elfde plaats in Maleisië als beste resultaat. En uiteraard neemt de druk op de Renault-coureur toe. "Ik moet kalm en geconcentreerd blijven," weet de zoon van drievoudig F1-kampioen Nelson Piquet sr. Hoe bereidt de jongeling zich voor op de race in Canada? "Ik bereid me niet anders voor dan anders. Ik moet proberen om zo rustig mogelijk te blijven in de aanloop naar deze race. Mijn doel is om het circuit zo snel mogelijk te leren kennen en zo snel mogelijk een goed gevoel over de wagen te krijgen."

Ook legt Piquet nog even uit wat er in Monaco verkeerd ging. "Monaco is zonder twijfel het moeilijkste circuit op de kalender. We hadden wat problemen in de kwalificatie, maar de beginfase van de race verliep wel goed, dus dat is positief. Montreal is een eenvoudigere baan en ik ben vol vertrouwen dat ik daar een solide race kan rijden."

Bos: embryoselectie ook voor PvdA principekwestie

De kwestie rond de selectie van embryo's ligt voor de PvdA net zo principieel als voor de ChristenUnie. Dat zei PvdA-leider Wouter Bos maandag in actualiteitenrubriek EénVandaag. "De ChristenUnie heeft geen monopolie op principe en geweten", zei de vicepremier.

Binnen het kabinet ontstond vorige week een rel nadat staatssecretaris van Volksgezondheid Jet Bussemaker (PvdA) een brief over embryoselectie aan de Kamer stuurde. Ze zei daarin embryoselectie voor ivf-baby's voor ouders met een genetische vorm van borstkanker toe te staan. Dat was tegen het zere been voor de ChristenUnie en partijleider André Rouvoet. De minister voor Jeugd en Gezin was vooraf niet ingelicht over de brief en was het faliekant oneens met Bussemakers standpunt. Zij werd gedwongen haar brief in te trekken en deze eerst met haar collega's in het kabinet te bespreken, waarmee embryoselectie van de baan leek.

Bos leek in EénVandaag echter aan te geven dat de PvdA het standpunt van de ChristenUnie niet zonder meer zal slikken. Bos gaf geen antwoord op de vraag of de kwestie hem een kabinetscrisis waard was, zoals die dat voor Rouvoet wel zou zijn.

Bos sprak in het interview ook over de koers van zijn partij. Hij voelt niets voor een traditionele of liberale stroming, waarvoor respectievelijk fractievoorzitter Mariëtte Hamer en staatssecretaris van Europese Zaken Frans Timmermans (PvdA) zich hebben uitgesproken. Hamer wil toenadering tot de SP, terwijl Timmermans in D66 en GroenLinks logischer bondgenoten ziet. "We hebben al een D66 en een SP", zei Bos. "Beide stromingen horen zich thuis te voelen bij de PvdA."

Kurt Cobains as gejat

De stoffelijke resten van Kurt Cobain zouden zijn gestolen. De as van de superster, die helaas in 1994 het leven liet, zou zijn gejat uit het huis van Kobains weduwe Courtney Love.

Love zou manliefs as samen met een haarlok van hem hebben bewaard in een teddybeervormig tasje. Dit tasje zou nu samen met enkele juwelen en kledingstukkenzijn ontvreemd uit haar huis in Los Angeles.

"Ik vind het walgelijk en heb zelfmoordneigingen. Ik weet niet wat ik zal doen als ik de as niet terug krijg", zegt Courtney. "De as is alles wat ik nog van mijn man heb."

De frontman van de succesvolle groep Nirvana werd veertien jaar geleden dood aangetroffen na een zelfmoordpoging. Een deel van zijn as werd uitgestrooid bij zijn huis in de Amerikaanse staat Washington. Een ander deel belandde bij een New Yorkse boeddhistische tempel. De rest van de as mocht Courtney houden.

[RG] Sharapova onderuit

Maria Sharapova heeft in de vierde ronde op Roland Garros verrassend verloren van haar Russische landgenote Dinara Safina. De nummer een van de wereld bij het vrouwentennis verloor in drie sets van de als dertiende geplaatste Safina. De setstanden waren 7-6 (6), 6-7 (5) en 2-6.

In het begin van de partij leek er niet aan de hand voor Sharapova die de set via een tiebreak naar zich toetrok. In de tweede set kwam Sharapova bij een 5-3 voorsprong op matchpoint, maar wist deze niet te verzilveren. Daarna is zij in die set nog enkele malen dichtbij de winst geweest, maar leverde uiteindelijk de set toch in bij haar landgenote. In het begin van de derde set leek Sharapova een beslissende voorsprong te nemen, maar Safina brak terug, waarna het met Sharapova gedaan was. Na drie uur kwam het zusje van Marat Safin juichend van de baan af.

In de volgende ronde neemt Safina het op tegen haar landgenote Jelena Dementieva, die in drie sets te sterk was voor Vera Zvonareva.

Vrouwelijke jihadisten eisen gelijke rechten

Ook mannelijke moslimfundamentalisten hebben te kampen met vrouwenemancipatie. Neem nu  Ayman al Zawahiri, de tweede man en de ideoloog van het terroristische netwerk al Qaida van Osama bin Laden, die vindt dat vrouwen geen rol horen te spelen binnen het terreurnetwerk. Onlangs stelde Al Zawahiri dat vrouwen gewoon achter het aanrecht horen en kinderen moeten krijgen en verzorgen.

Vrouwelijke jihadisten zijn nu woedend op de Al Qaida-ideoloog. Op de verschillende radicale islamitische websites leidden zijn opmerkingen  tot een storm van verontwaardiging, vooral onder vrouwen die de jihad omarmen.

In Irak spelen vrouwen overigens wel degelijk een rol binnen Al Qaida. Daar worden zelfs regelmatig zelfmoordaanslagen door vrouwen gepleegd. Al-Qaïda in Irak prijst juist het vrouwelijke aandeel in de strijd tegen de Amerikanen. Deze tegenstrijdigheid komt doordat Al Zawahiri feitelijk niets te vertellen heeft in Irak. De strijders aldaar delen slechts een ideologie maar niet de strategie.

De rol van vrouwen binnen jihadistische netwerken is niet nieuw. Toen al-Qaïda nog niet eens bestond, speelden moslima's reeds een belangrijke rol bij de jihad-strijd. Bijvoorbeeld in de Algerijnse burgeroorlog, maar ook in de Palestijnse gebieden.

De radicale moslima zal evenwel nog een behoorlijke emancipatiestrijd moeten voeren voor gelijkwaardigheid binnen het al-Qaïda van Al Zawahiri, dat vooral actief is in Afghanistan en delen van Pakistan.

Met dank aan G.Z.N. voor de submit.

Bo Diddley (79) overleden

De Amerikaanse zanger en gitarist Bo Diddley is vandaag overleden. Dat heeft een woordvoerder van de familie gemeld. De artiest kwakkelde met zijn gezondheid na een beroerte vorig jaar.

Bo Diddley werd in 1928 geboren in Mississippi en verhuisde op jonge leeftijd naar Chicago. Daar speelde hij aanvankelijk op straathoeken. In 1955 brak Diddley door met het nummer Bo Diddley, dat de eerste plaats in de R&B-hitlijst haalde.

De manier waarop Bo Diddley speelde, de Bo Diddley Beat, had een grote invloed op de rock 'n roll. In 1987 werd hij opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame en in 1998 kreeg hij een Grammy Award voor zijn hele oeuvre.

 

[RG] Federer naar kwartfinale

Roger Federer heeft zich geplaatst voor de kwartfinales op Roland Garros. De Zwitser rekende in drie sets af met de Fransman Julien Benneteau. De setstanden waren 6-4, 7-5 en 7-5.

De nummer een van de wereld had moeite om van de nummer 55 van de wereld van zich af te slaan. Benneteau maakte in iedere set een vroege break ongedaan, maar moest telkens in de eindfase van de set zich gewonnen geven. Het Franse publiek kreeg in de partij vele fraaie punten voorgeschoteld. Wel lag de partij door regenval anderhalf uur stil, maar beide spelers hadden geen last van de onderbreking.

In de kwartfinale neemt Federer het op tegen de Chileen Fernando González, die met 7-6 (4), 6-3 en 6-1 afrekende met de Amerikaan Robby Ginepri.

Pinkpop 2008

Pinkpop 2008: The Clash of the TitansDonderdagavond en -nacht leek even een weeralarm wel toepasselijk te worden in het zuiden van Limburg. Het enige alarm dat echter klonk op Pinkpop was de inleiding op één van de titanen die dit jaar een rockavond op 39e Pinkpop mochten afsluiten.

Door het slechte weer gingen de campings gelukkig eerder open en konden de zompige velden al snel bomvol gebouwd worden met tenten. Het publiek mocht daarna eigenlijk niet meer klagen, want het aantal zonne-uren lag uitzonderlijk hoog dit jaar en op de laatste dag liepen er zelfs felrood verbrandde kreeftjes rond.

Belangrijker dan het weer was uiteraard het programma, en dat stond dit jaar niet als een huis maar als een bunker. De kaartverkoop liep hierdoor storm na het bekend maken van al die grote namen. De uiteindelijke teller kwam op ongeveer 94.000 bezoekers te staan, waarvan er 40.000 drie dagen in Landgraaf bivakkeerden. Al deze gelukkigen werden getrakteerd op een steengoed programma met voornamelijk gitaarmuziek en her en der een uitstapje naar een ander muziekgenre.


Overzicht promotie / degradatie hoofdklasse

Gisteren werden de laatste duels om promotie richting de hoofdklasse voor het seizoen 2008/09 gespeeld. Hieronder een overzicht van alle gepromoveerde en gedegradeerde clubs.

In de zaterdaghoofdklasse degradeerden SHO, TOGR (beiden uit A), Nivo Sparta, Kloetinge (beiden uit B), ACV en DOS Kampen (beiden uit C) rechtstreeks. LRC Leerdam (B) en VVOG (C) wisten hun promotie / degradatie-wedstrijd niet te winnen en degradeerden eveneens.

De vijf kampioenen Volendam, Scheveningen, Heerjansdam, SDC Putten en Harkemase Boys promoveerden direct. ARC en Berkum wisten hun p/d-tje te winnen van een hoofdklasser. Jodan Boys versloeg een andere eersteklasser, Achilles Veen, en promoveerde als achtste ploeg.

In de zondaghoofdklasse degradeerden DCV, DWS (beiden uit A), Geldrop / AEK, UDI '19 / Beter Bed (beiden uit B), SC Enschede en Rheden (beiden uit C) rechtstreeks. SVBO ging er via de nacompetitie uit.

Promotie was er voor de kampioenen FC Hilversum, HBS, LONGA, Venray, Germania en SC Joure. Alcides promoveerde via de nacompetitie.

De nieuwe indeling van de zes competities zal spoedig volgen. Vanavond vergaderen enkele zaterdagclubs hierover, bij de zondag is dit al zo goed als rond.

[IndyCar] Uitslag Milwaukee

Ryan Briscoe heeft zijn eerste IndyCarrace gewonnen. Op de Milwaukee Mile won hij een rechtstreeks gevecht met Scott Dixon, die vorige week nog de Indy 500 won.

Marco Andretti startte vanaf zijn eerste poleposition ooit, hij was tevens de jongste polesitter in de IndyCar ooit. Bij de start verloor Oriol Servia zijn voorvleugel in een pile-up in bocht 1 en er werd direct een gele vlag gegeven. Servia verloor een ronde door zijn pitstop en pakte bij de herstart direct zijn ronde terug op leider Andretti. Rahal verloor zijn tweede plaats aan Dixon en Kanaan, die op zoek gingen naar de koppositie.

Dertig ronden later had Dixon aansluiting gevonden bij Andretti en nam de leiding over. Rahal en Kanaan raakten elkaar in het gevecht om de derde plaats en terwijl Kanaan, die deze race in 2006 en 2007 won, terugviel, pakte Rahal de tweede plaats van Andretti, die wegliggingsproblemen ontwikkelde en al snel uit de top tien viel.

Na 55 ronden onder groen, werd de wedstrijd geneutraliseerd vanwege brokstukken op de baan en het hele veld maakte hun eerste pitstop. Vanwege de fusie met de Champ Car World Series reed er een recordaantal wagens op de baan, wat betekende dat de pitboxen verkleind waren om iedereen ruimte te geven. In het gedrang verloor Rahal zijn tweede plaats aan Castroneves en Rice won zelfs zeven posities.

Rahal reed sterk en wist tijdens de volgende lange periode zonder gele vlaggen de tweede plaats vast te houden. Met minder dan honderd ronden te gaan, verslikte hij zich echter in achterblijver Darren Manning en vernielde zijn wagen in de muur. De neutralisatie kwam als geroepen voor de rest van de coureurs, omdat zij zich al hadden opgemaakt voor een pitstop onder groen.

Ryan Briscoe, vorige week nog betrokken in een controversiële crash met Danica Patrick, was op de elfde plaats gestart maar wist zich naar de tweede plaats te werken, ten koste van onder andere zijn Penske-teamgenoot Helio Castroneves. Hij wist met veertig ronden voor de boeg zelfs de leiding te pakken van Scott Dixon. Tien ronden later maakte Briscoe zijn laatste pitstop, zonder gele vlag. Dat gaf hem een ronde achterstand op Dixon en bijna werd zijn race verpest door Viso, die zijn wagen nog maar net uit de muur wist te houden. Als er een neutralisatie was gegeven, had Briscoe met een ronde achterstand moeten toekijken hoe de andere coureurs een veilige stop konden maken en hem voor konden blijven. De baanstatus bleef echter groen en Briscoe kreeg zijn leiding terug toen de rest van het veld hun stops maakten.

Met nog twintig ronden op klok liep de wedstrijd uit in een shoot-out tussen Briscoe en Dixon. Dixon was sneller, maar Briscoe wist handig gebruik te maken van de achterblijvers en Dixon op afstand te houden. Met drie ronden te gaan reden Ed Carpenter en Marco Andretti op elkaar en de gele vlag die volgde, stelde Briscoe's eerste overwinning veilig. De crash kreeg nog een spectaculair staartje, omdat Vitor Meira de wagen van Andretti niet meer kon ontwijken en gelanceerd werd.

Top of Flop: Weezer

De laatste Top of Flop werd positief beoordeeld: "Otro día en el mundo" van Vetusta Morla is een top,  dus. flowerdje verwoordde jullie mening als beste: "Klinkt zeker lekker. Top"

We hebben er weer eentje voor jullie.

Maak kennis met  Weezer, een rockband uit Los Angeles. De band wordt gevormd door Rivers, Patrick, Brian en Scott. Morgen gaat hun nieuwe CD ("Weezer") in de verkoop. De videoclip van de eerste single van deze CD ("Pork and Beans") werd begin mei opgenomen in North Hollywood. In deze clip figureren een groot aantal YouTube celebrities, o.a. Eepybird, Tay Zonday, de Numa Numa guy en Chris Crocker. 

Brammie1 vond het "een vette clip ".

Franse trein grijpt volle schoolbus

Een Franse schoolbus met 56 mensen aan boord is vanmiddag op een spoorwegovergang in botsing gekomen met een trein.  In de bus zaten 50 kinderen, zowel lagere- als middelbare scholieren. Zes van hen overleefden de klap niet. Er zijn  31 gewonden waarvan vier zeer ernstig.

Het ongeval vond plaats in het oosten van Frankrijk in de Haute-Savoie bij de plaats Mesinges, nabij de Zwitserse grens. De oorzaak van de botsing wordt nog onderzocht.

Vijftien arrestaties voor reeks overvallen Almere

De politie denkt met het aanhouden van vijftien verdachten een reeks van achttien overvallen in Almere te hebben opgelost. De verdachten zijn tussen de 16 en 25 jaar en allen afkomstig uit Almere. Dat laat de politie maandag weten.

Onder de arrestanten zijn ook de 19- en 20-jarige jongens die eind februari werden aangehouden in verband met een gewapende overval op een McDonalds-filiaal aan de Oorweg begin die maand. De politie had na de overval een achtervolging ingezet en daarbij gericht geschoten. De 20-jarige verdachte werd daarbij geraakt in zijn been, maar kon ontkomen.

Na zijn aanhouding verklaarde de man de verwondingen aan zijn been te hebben opgelopen door een val van zijn scooter. Na onderzoek van een arts bleek het om schotwonden te gaan.

Almere werd sinds begin dit jaar opgeschrikt door een reeks overvallen op restaurants en winkels. De politie, die nog niet meer informatie wilde geven, heeft een aantal zaken nog in onderzoek. Zij sluit meer aanhoudingen niet uit.

Escortbureau klaagt CWI aan wegens discriminatie

Escortbureau He & She spant een kort geding aan tegen de Groningse vestiging van het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) wegens discriminatie. Het bedrijf wilde op de website van het CWI vacatures plaatsen voor prostituees en een telefoniste, maar het arbeidsbemiddelingsbureau weigerde dit.

Het escortbureau was op zoek naar een telefoniste en klopte bij het CWI aan. "In eerste instantie mocht ik van het CWI mijn vacature plaatsen, maar toen ik later ook vacatures voor prostituees wilde plaatsen, werden beide advertenties geweigerd," licht eigenaar Job te Boekhorst toe.

Het CWI voert 'gewoon zijn beleid uit', zegt een woordvoerder. "Wij bemiddelen niet bij bedrijven in de prostitutiebranche."

Plaspauze leidt tot ongeluk

De hoge nood van een Duitse vrachtwagenchauffeur heeft vandaag tot een ongeluk geleid op een parkeerplaats langs de A3 bij Helmstadt. De 56-jarige man uit Frankfurt wilde snel uit de cabine stappen, maar gleed uit.

Hij probeerde zich nog vast te grijpen en trok daarbij de handrem los. Hij smakte op de grond en brak zijn arm, terwijl de vrachtwagencombinatie wegrolde. De oplegger doorboorde de benzinetank, waardoor 500 liter diesel op de weg terechtkwam.

'Meldplicht huisarts bij vrouwenbesnijdenis'

Het melden van vrouwenbesnijdenis moet worden verplicht als blijkt dat artsen dat niet uit zichzelf doen. Dat stelt staatssecretaris van Volksgezondheid Jet Bussemaker (PvdA) in een interview met het tijdschrift voor huisartsen Huisarts in Praktijk.

De Nederlandse wet verbiedt genitale verminking van vrouwen. Het wordt beschouwd als mishandeling en als schending van de mensenrechten. In december tekenden Nederlandse imams een verdrag waarin ze beloven het besnijden van vrouwen tegen te gaan.

Volgens Bussemaker hebben artsen een morele meldplicht bij het vermoeden dat meisjes slachtoffer gaan worden van genitale verminking, of dat onlangs zijn geworden. Als die morele meldplicht niet werkt, moet er volgens haar een juridische meldplicht komen. "We moeten er in overleg alles aan doen om binnen een jaar tot goede regels voor de uitvoering van die morele meldplicht te komen, want als dat niet lukt zal ik toch zoeken naar mogelijkheden om tot een juridische meldplicht te komen", zegt Bussemaker in het huisartsenblad.

Bussemaker antwoordt instemmend op de vraag of een huisarts direct een melding moet doen als een moslimgezin met een 12-jarige dochter op vakantie gaat naar Eritrea, waar vrouwenbesnijdenis voorkomt. "Absoluut. Hij moet dan direct het Meldpunt Kindermishandeling inschakelen als hij een serieus signaal ziet", stelt de staatssecretaris.

99-Jarige Belg trouwt met 'buurmeisje' van 64

Nooit te oud voor de liefde van je leven. Dat geldt voor een 99-jarige Belg die met zijn 64-jarige verloofde wil trouwen. Tenminste, als zijn familie het niet tegenhoudt, want die vermoedt dat het mevrouw om het geld van de oude baas te doen is.

Een half jaar geleden zaten Achilles Demey en Huguette Notredame allebei nog met een depressie in een psychiatrische inrichting. Daar sloeg de vonk al snel over tussen de twee, die veertig jaar in dezelfde straat hebben gewoond.

De tortelduifjes besloten al snel te trouwen. "Doe het mij maar eens na: Op mijn leeftijd nog zo'n jonge mokke strikken", zei Achilles vandaag in de krant Het Laatste Nieuws. Voor Huguette is het geen probleem dat haar aanstaande 35 jaar ouder is: "Jonge springers zeggen me niks. Bovendien ziet Achilles er nog heel patent uit."

9 Juni wordt hun grote dag, maar de familie van Achilles wil dat via de rechter tegenhouden. Ze vrezen dat Huguette op het geld van opa uit is. Achilles wil daar niet van horen en heeft zijn beste pak al klaarliggen. "Eigenlijk bedoeld voor mijn begrafenis, maar die hoop ik nog een tijdje uit te stellen."

Man verspreidt seksfilm minderjarige ex-vriendin

Een 20-jarige Maastrichtenaar is vorige week aangehouden voor het maken en verspreiden van een film waarin te zien is hoe zijn toenmalige vriendin seksuele handelingen verricht. Het meisje was ten tijde van de opnamen 15 jaar oud, meldt de politie.

De man liet de opnamen aan zijn vrienden zien, waarna de film via een derde partij op het internet belandde. Volgens de politie hebben 'veel mensen' het filmpje kunnen zien, onder wie jongeren die de verdachte en zijn ex kennen.

Behalve de 20-jarige Maastrichtenaar zijn nog twee verdachten gehoord. Meer informatie kon de politie nog niet geven.

Ratelband: burgers wees ongehoorzaam

Tsjakkaa. Een goed idee van niemand minder dan Emile Ratelband, de enorm succesvolle politicus, emigrant, ondernemer en echtgenoot. Hij roept namelijk op tot burgerlijke ongehoorzaamheid. Op die manier moet de regering wel weer naar de mensen gaan luisteren, meent de NLP-goeroe.

Even wat voorbeelden van hoe wij tegen problemen als files, vlieg- en verpakkingtax en nog honderd andere overheidsplannen kunnen protesteren: Gebruik massaal de vluchtstrook. Gebruik spitsstroken buiten de spits om, breek desnoods het hek af. Bij snelheidscontroles allemaal seinen met groot licht. Blokkeer de vluchtstrook als er een AA-nummerbord (koningshuis) overheenrijdt tijdens de file.

Ook kunnen wij burgers zelf al wat doen tegen files. Heb je een oneven nummerbord dan rij je op even dagen en andersom. Ratelband over zijn plannen: "Vanuit de burgers moet het verzet komen, als je je vrouw zo behandelt zoals de overheid haar burgers behandelt, dan beland je in de gevangenis. Het is tijd voor een harder optreden tegen de overheid."
Altijd lachen met Ratelband.

KNMI waarschuwt voor heftig onweer

Grote delen van Nederland moeten zich opmaken voor heftig onweer. Door de hitte kunnen de buien bijzonder heftig worden, waarschuwt het KNMI maandagmiddag.

Het vochtige warme weer ontaardt maandagmiddag en -avond in onweer, meldt de weersdienst. Buien ontstaan in gebieden waar zeer warme lucht in aanraking komt met koelere lucht. Dit overgangsgebied ligt nu boven Nederland.

Vooral in het oosten is het warm. Op sommige plekken is het maandag meer dan 30 graden. Groningen en Friesland maken goede kans het noodweer te ontlopen, weet de weerdienst.

Gordon heeft suikerziekte

Gordon heeft suikerziekte. Dat laat de zanger weten op zijn website. De blonde entertainer moet op aanraden van zijn artsen 'absolute rust' houden in verband met een verhoogde bloedsuikerspiegel.

In verband met zijn gezondheid moest de zanger, die vorige week met de Toppers nog drie keer in een uitverkochte Amsterdam Arena stond, zaterdag verstek laten gaan bij zijn radioshow Gordon on Air op Radio 538. Momenteel bevindt hij zich wel in Zuid-Frankrijk, voor de opnamen van het programma Villa Felderhof, waar hij te gast is samen met Yolanthe Cabau van Kasbergen.

Een op zes vrouwen ongelukkig met bevalling

Een op de zes vrouwen die een kind ter wereld hebben gebracht, is drie jaar later niet gelukkig met de manier waarop de bevalling is verlopen. Dat blijkt uit een onderzoek van TNO onder ruim 1300 Nederlandse vrouwen.

De kans op een slechte ervaring is groter, als vrouwen naar een gynaecoloog zijn verwezen of in het ziekenhuis zijn bevallen. Ook vrouwen die een keizersnee of kunstverlossing hebben gehad of slecht met de baringspijn konden omgaan, zijn ontevredener.

Een slechte ervaring met een bevalling kan een vrouw langdurig een ongelukkig gevoel bezorgen. Ook kan die grote invloed hebben op de relatie met haar partner en met hun kind en op de beslissing om een volgend kind te willen.

De resultaten van het onderzoek zijn maandag gepubliceerd in het toonaangevende Amerikaanse tijdschrift Birth.

'Rage' laat Pinkpop net zo dreunen als in 1994

De band Rage Against The Machine heeft zondagavond de festivalweide van Pinkpop net zo laten dreunen als tijdens hun Pinkpopshow in 1994. Toen werden, bij wijze van ludieke actie, door het KNMI de trillingen in de grond gemeten. Sindsdien was dat niet meer gebeurd.

Omdat de band afgelopen Pinkpopweekeinde terugkeerde in Landgraaf hebben de seismologen van het KNMI echter nog een keer goed naar de statistieken bij het Limburgse Landgraaf gekeken. Dat vertelde seismoloog Bernard Dost van het KNMI maandag.

Omdat het gewicht van de deinende massa niet vergelijkbaar is met een aardbeving, wil Dost de geconstateerde beweging in de grond liever niet kwalificeren. "In 1994 hebben we gezegd dat het een beving was van 1 op de schaal van Richter, maar eigenlijk kun je dat niet zo zeggen. De gemeten trillingen zijn echter vergelijkbaar met het optreden van Rage Against The Machine in 1994. Wij kunnen ook duidelijk zien dat er meer beweging was toen die band optrad dan tijdens de andere optredens zondag. Dat komt waarschijnlijk door het ritme van nummers van Rage Against The Machine", aldus Dost.

De tv-uitzending van Pinkpop zondagavond op Nederland 3, waarin live optredens werden uitgezonden en eerdere optredens uit het festivalweekeinde voorbij kwamen, is gemiddeld door 317.000 mensen bekeken. Dat bleek maandag uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek.

Rage against the machine - Killing in the name of

Barcelona aast op trio

FC Barcelona heeft haar zinnen gezet op een drietal spelers om de club voor volgend seizoen te versterken. Daniel Alves, Martín Cáceres en Alexandr Hleb moeten de Catalaanse club volgend jaar weer prijzen gaan bezorgen.

Voor Sevilla-speler Alves is Barcelona bereid om tweeëndertig miljoen euro te betalen. Eerder weigerde Sevilla nog een bod van vijfentwintig miljoen voor de rechtsback. De geboren Braziliaan zelf ziet een overgang wel zitten. Barça wil de Uruguayaanse centrale verdediger Cáceres voor vijftien miljoen inlijven. Cáceres werd vorig jaar uitgeleend door Villarreal aan Recreativo de Huelva waar hij indruk maakte.

De derde versterking voor Barcelona moet Hleb van Arsenal worden. De aanvallende middenvelder van Arsenal moet volgens Barça net als Cáceres vijftien miljoen kosten. Naast Barcelona aast ook Real Madrid op de Wit-Rus.

Mourinho naar Inter

Inter Milan heeft José Mourinho aangesteld als nieuwe trainer. Hij wordt hiermee de opvolger van Roberto Mancini die vorige week ontslagen is.

Mourinho tekende een contract voor drie jaar bij de kampioen van Italië. Eerder doken er al geruchten op over de aanstelling van Mourinho, maar maandag kwam de officiële bevestiging van Internazionale.

De Portugese coach met een uitgesproken mening was in het verleden succesvol met Chelsea, waarbij hij twee landstitels, 2 Leaguecups, een FA-cup en een Community Shield behaald heeft. Daarvoor was hij werkzaam bij FC Porto waar hij onder andere de Champions League en de UEFA-cup gewonnen heeft.

Waterexpo in Spanje bedreigd door overstromingen

Storm en overstromingen bedreigen een internationale waterexpositie in het Spaanse Zaragoza. Dat heeft de organisatie vandaag bekend gemaakt.

De expo 'water en duurzame ontwikkeling' opent 14 juni op de oevers van de rivier de Ebro, maar die dreigen onder te lopen. Het waterpeil van de Ebro is gestegen tot 5,30 meter, vier meter hoger dan normaal rond deze tijd. De organisatie hoopt op meer dan zes miljoen bezoekers die de paviljoens van 102 landen kunnen bekijken.

Honderdjarige spookrijder veroorzaakt botsing

Twee echtelieden van 100 en 99 jaar oud zijn gisteravond in het Nieuw-Zeelandse Wellington met hun auto in de verkeerde richting de snelweg opgereden. Ze kwamen na 2 kilometer frontaal in botsing met een tegenligger.

De politie van Wellington heeft vandaag meegedeeld dat alle betrokkenen bij het ongeluk, de spookrijders en de tegenligger, slechts wat oppervlakkige verwondingen hebben opgelopen.

[RG] Gonzalez naar laatste acht

Voor de tweede keer in zijn carričre heeft Fernando Gonzales zich voor de kwartfinales van Roland Garros geplaatst. In de vierde ronde ontdeed de Chileense tennisser zich met 7-6, 6-3 en 6-1 van de Amerikaan Robby Ginepri.

Zijn beste prestatie was in Australië. Gonzalez was de finalist van de Australian Open in 2007. Hij verloor de finale van Roger Federer met 7-6(2), 6-4 en 6-4. Op Roland Garros is hij nooit verder gekomen dan de kwartfinales. In de strijd om een plek bij de laatste vier speelt Gonzalez of tegen de nummer één van de wereld, de Zwitser Roger Federer, of de Fransman Julien Benneteau. Die partij ligt nu stil vanwege de regen, en Federer staat voor met 2-0 in sets.

CD: Elvis Costello - This Year's Model Deluxe Edition

Eindlijstjes en geschiedkundige polls geven vaak een behoorlijk goede indicatie van de kwaliteit van een album. Zo ook voor de eigenlijk immer ondergewaardeerde Elvis Costello and The Attractions. Als de wikipedia opsomming mogen geloven zijn dit enkele van de statistieken: "It was voted the best album of the year in The Village Voice Pazz & Jop critics poll [1]. In 2000, Q magazine placed This Year's Model at number 82 in its list of the 100 Greatest British Albums Ever. In 1987, Rolling Stone magazine ranked it number 11 on its list of the best albums of the period 1967-1987. In 2003, the album was ranked number 98 on Rolling Stone magazine's list of the 500 greatest albums of all time.. In his 1995 book, "The Alternative Music Almanac", Alan Cross placed the album in the #7 spot on the list of '10 Classic Alternative Albums'."

Adam homo? Even Apeldoorn bellen!

Sinds de komst van internet is er een plek voor afgekeurde commercials. Neem bijvoorbeeld de in straattaal pratende Douwe Egbertsbejaarden. Nieuw is de afgekeurde Centraal Beheer-commercial waarin Adam en Eva in het paradijs worden opgevoerd.

We zien Eva lekker ronddarren door het paradijs op zoek naar gezelschap. Zoals we allemaal weten is dat Adam. Maar wat als Adam homo was geweest? De commercial werd vorig jaar gemaakt maar afgekeurd, naar verluidt door de hoogste baas bij CB, omdat het de spot zou drijven met het geloof en homoseksualiteit. Eerder trok Centraal Beheer al spotjes terug met voetballer Kalou in de hoofdrol en een over spookrijdende truckers. Of het Adam en Eva spotje inderdaad bespottelijk is kun je nu zelf zien. Wat André Rouvoet er van vindt is nog niet bekend.


Ronaldo: "Voor EK keuze bekend"

Christiano Ronaldo wil voor het EK nog zijn keuze over zijn voetbaltoekomst bekend maken. De aanvaller van Manchester United meldde dit na afloop van de door Portugal met 2-0 gewonnen oefenwedstrijd tegen Georgië.

"Ik hoop dat er snel nieuws is. Binnen twee tot drie dagen zal ik mijn beslissing aankondigen," aldus de 23-jarige Portugese aanvaller. Hiermee lijkt hij te kiezen voor Real Madrid, een club waar hij in de media al aan gelinkt was. Real Madrid ontkende eerder nog een overgang van de topscorer in de Premier League.

De Portugese bondscoach Felipe Scolari heeft zich ook uitgelaten over een mogelijke transfer van Ronaldo: "Ik heb hem verteld dat je in het voetbal niet kunt leven van herinneringen. Je moet de kans grijpen als die zich aan doet, want misschien komt die nooit meer."

Brawn: "Te weinig topsnelheid"

Teambaas van Honda Ross Brawn ziet de race in Canada somber in voor zijn team. Het circuit in Canada kent enkele lange rechte stukken, waar de Honda RA108 volgens Brawn duidelijk snelheid te kort komt.

"We zijn erg tevreden over de prestaties van onze wagen in Monaco. Het was bemoedigend om weer wat punten te scoren. Canada is echter een heel ander verhaal. Daar hebben we gemiddeld tot weinig downforce nodig, in tegenstelling tot Monaco, waar juist veel downforce is vereist. Hoewel ik tevreden ben over de vooruitgang die we de afgelopen races hebben geboekt, denk ik dat we te weinig topsnelheid hebben om maximaal te kunnen presteren op de lange rechte stukken. Het is aan ons om zoveel mogelijk snelheid uit de auto te halen," aldus de Brit.

Vorig jaar kwam Button op het circuit Gilles Villeneuve niet aan de finish, terwijl Barrichello twaalfde en laatste werd.

[RG] Dementieva naar kwartfinales

De Russische tennisster Elena Dementieva heeft zich geplaatst voor de kwartfinales van Roland Garros. Ze won van haar landgenote Vera Zvonareva met 6-4, 1-6 en 6-2.

Ze zal in de kwartfinales weer een landgenote treffen. Haar tegenstander zal uit de partij tussen Maria Sjarapova en Dinara Safina komen. Dementieva brak in 1999 door in de top 100 van de wereld na haar eerste WTA halve finale te hebben gespeeld in Palermo. In de Fed Cup redde ze de Russische eer tegen de Verenigde Staten: door Venus Williams te verslaan, won ze het enige punt voor haar land. In 2004 schitterde ze in de finale van Roland Garros, maar verloor van Anastasia Myskina met 1-6 en 2-6.

Geschorste honkballers terug

De zeven geschorste honkballers van aartsrivalen Pioniers en Kinheim mogen volgend weekend weer spelen. Het zevental had een straf opgelegd gekregen van tien wedstrijden schorsing, waarvan twee voorwaardelijk.

De schorsingen werden opgelegd naar aanleiding van een massale vechtpartij op 18 mei tijdens het duel tussen Pioneers en regerend landskampioen Kinheim. Saillant detail is dat de geschorste honkballers hun rentree volgend weekend maken terwijl er een competitiewedstrijd tussen de twee kemphanen op het programma staat.

Zonder de afwezigen had lijstaanvoerder Kinheim thuis weinig problemen met HCAW. Na een 4-0 voorsprong in de eerste inning liep Kinheim simpel uit naar 12-3 maar in de return ging de landskampioen lelijk onderuit met 2-1. De Pioniers lieten de Venezolaanse werper Mieres tegen Sparta/Feyenoord drie innings debuteren als slagman om hem speelgerechtigd te krijgen voor de rest van het seizoen. De Hoofddorpers wonnen met 4-2 maar verloren in Rotterdam met 7-2. Amsterdam had veel moeite met ADO. In Den Haag leidde de thuisploeg in de vijfde inning nog met 5-4 en pas in de zevende beurt viel de beslissing met 6-7. In de tweede ontmoeting werd het een benauwde 4-2. Lijstaanvoerder Neptunus liet zich niet verrassen door hekkensluiter RCH. De Rotterdammers wonnen zaterdag met 11-5 en gisteren met 2-6. Ze staan hierdoor weer gedeeld op de eerste plek.

Domenech roept Flamini alsnog op

Raymond Domenech, bondscoach van Frankrijk heeft Mathieu Flamini van AC Milan uit voorzorg toegevoegd aan zijn selectie voor het Europees kampioenschap. De fitheid van aanvoerder Patrick Viera is de reden dat de Arsenal-middenvelder is opgeroepen.

Viera ontbrak in de laatste twee oefenduels tegen Ecuador en Paraguay. De aanvoerder verliet vrijdag de training voortijdig in verband met klachten aan zijn dijbeen. Viera zal op 23 juni zijn 32ste verjaardag vieren. Zondag was hij in staat om een lichte training af te werken.

Flamini heeft tot nu toe twee interlands op zijn naam staan en was samen met Hatem Ben Arfa, Djibril Cissé, Mickaël Landreau, Alou Diarra, Julien Escudé en Philippe Mexčs buiten de selectie gelaten op 28 mei. Domenech vroeg hem toen al stand-by te blijven voor eventuele blessures. Dinsdag in het Stade de France tegen Colombia kan hij zijn waarde bewijzen. Frankrijk is op 13 juni tegenstander van Nederland bij het EK.

Chelsea en Man U azen op Robinho

Robinho heeft de interesse gewekt van Chelsea en Manchester United. De Braziliaan heeft nog een doorlopend contract maar zegt geen moeite te hebben met een vertrek uit Madrid.

De 24-jarige aanvaller, die sinds 2005 bij Real Madrid speelt, heeft moeite met de reserverol die hij heeft bij de Koninklijke. In het begin van zijn Europese droom werd Robson de Souza, zoals Robinho voluit heet, bestempeld als de nieuwe Pelé. Robinho heeft echter nog niet aan die verwachtingen kunnen voldoen. Ondanks zijn aandeel in het kampioenschap van Real Madrid van tien doelpunten zegt Robinho graag voor Chelsea of Manchester United te willen spelen. "Ik heb nooit mijn wens om bij Real Madrid te blijven onder stoelen of banken gestoken maar als de interesse serieus is heb ik er geen probleem om te vertrekken uit Madrid" aldus Robinho.

Verwarde man (82) wandelt over A4

Een 82-jarige zeer verwarde man heeft gisteren een wandeling gemaakt over de A4. Enkele motorrijders haalden de man bij de rotonde bij Den Hoorn van de weg en bleven bij hem totdat de politie arriveerde. Dat maakte de politie vandaag bekend.

De man was erg verward en dacht dat hij in België was. Op het politiebureau noemde hij de naam van zijn dochter, die in Vlaardingen bleek te wonen. Zij was opgelucht om te horen dat haar vader weer terecht was. De vrouw had hem eerder die dag als vermist opgegeven.

Van Nistelrooy nadert Cruijff

Ruud van Nistelrooy kan op het EK Johan Cruijff evenaren of zelfs voorbij gaan op de eeuwige topscorerslijst van Oranje.

Van Nistelrooy heeft op dit moment 31 doelpunten op zijn naam staan als international. Cruijff maakte er 33. Het verschil is dat de legendarische nummer 14 er maar 48 interlands voor nodig had, Van Nistelrooy speelde er inmiddels 61. De lijst wordt aangevoerd door Patrick Kluivert met veertig treffers in 79 interlands. Dennis Bergkamp staat op dit moment tweede met 37 doelpunten.

Osteopaat helpt Robben

Zondag speelde Arjen Robben een goede wedstrijd voor Oranje. De geplaagde speler van Real Madrid was afgelopen jaren meer geblesseerd dan fit. De nieuwe trainer van Schalke 04, Fred Rutten, deelde een geheim met Robben. Het geheim is een Limburgse osteopaat.

Rutten had in zijn voetbalcarriere last van heupslijtage. De oefenmeester tipte de behandeling aan de vader van Robben. "Die osteopaat trok meteen de conclusie dat mijn rug en wervelkolom op zeker acht tot tien plaatsen vast zaten. Hij heeft de boel losgemaakt", vertelt de rappe aanvaller. "Bij het tweede consult zaten er nog vijf tot zes wervels vast, daarna drie tot vier en een paar weken terug, bij de laatste check voor de EK-voorbereiding, waren het er nog maar één of twee. Tussendoor heeft hij ook nog mijn enkel die vastzat losgemaakt."

De pech van de speler was geen stom toeval en dat was fijn om te weten. Met de behandeling zal de blessureleed behoorlijk af gaan nemen. De rol van de osteopaat is groot hierin. "Ik heb bijvoorbeeld geleerd hoe je voelt dat je bekken niet helemaal recht staat en er stijfheid in de rug ontstaat. Er komen geen pillen of zalfjes aan te pas. De enige crčme die ik gebruik, is voor mijn gezicht."

'H&M'-affiche Wilders naar museum

Een affiche dat in een Bredase reclamezuil hing met PVV-leider Geert Wilders wordt opgenomen in de collectie van het Graphic Design Museum in Breda. 

Op de nep-reclameposter staat Wilders afgebeeld met een horloge als  boegbeeld van modeketen H&M. Een gemeenteambtenaar haalde het enige exemplaar vorige week  weg nadat er discussie over was ontstaan.

Het affiche maakte deel uit van het Graphic Design Festival dat nu in Breda wordt gehouden.   De directie van het festival zegt dat na overleg met de gemeente is gebleken dat er feitelijk niks mis was met de poster. Daarom wordt het vandaag kort teruggehangen. Daarna verdwijnt het, om problemen met H&M te voorkomen, in de permanente collectie van het Graphic Design Museum, zo heeft directeur Dennis Elbers van het Graphic Design Festival vandaag laten weten.

Het Wilders-affiche maakte deel uit van  67 verschillende (kunst)posters die in kader van het festival in mupi's in de stad mochten worden opgehangen.  De makers, ontwerpgroep 75B, wilden er mee aantonen hoe een boodschap beladen kan worden als je twee onverwachte iconen met elkaar combineert, zo schrijft dagblad BN/DeStem.

Overigens is er nog een uiting van het festival verwijderd. Dat betreft een filmprojectie bij het ROC aan de Markendaalseweg. Daarbij werd middels een animatie een blote vrouw heupwiegend geprojecteerd op een buitenmuur. De schooldirectie van het Cingel College vond te beelden te aanstootgevend. Er wordt daar nog gezocht naar een oplossing.

Gaat naar het Graphic Design Museum te Breda

Gijzelinggrap houdt politie hele nacht bezig

De politie in Almere is de hele zondagnacht druk geweest na een melding over een gijzeling van een jongetje. Tegen het ochtendgloren, toen een arrestatieteam was ingeroepen om een woning te betreden, bleek dat het om een grap ging, meldt de politie maandag.

Drie getuigen hadden afzonderlijk van elkaar gemeld dat ze op de Veluwedreef een auto voorbij hadden zien rijden met een jongetje van rond de 10 jaar. Hij had tape op zijn mond en was schijnbaar in paniek tegen de ramen van de auto aan het bonken. De getuigen waren zich volgens de politie rotgeschrokken.

Agenten gingen met hulp van een politiehelikopter op zoek naar de auto. Grootschalig rechercheonderzoek leidde uiteindelijk naar een woning in de Parkwijk. Een arrestatieteam viel de woning binnen en trof een 22-jarige Nijmegenaar aan samen met een 8-jarige jongen.

De twee wisten direct waar de politie voor kwam en legden uit dat het om een grap ging. De politie gaat de kosten van de vrij massale inzet mogelijk verhalen op de bedenkers. Wat de relatie tussen de man en de jongen is, is niet bekendgemaakt. Wat de twee met de grap beoogden, is niet duidelijk. De man zit nog vast.

Vraagtekens rondom PS3-versie C&C: Red Alert 3

Red Alert 3 is officieel aangekondigd voor de PC, PS3 en Xbox 360. Maar in een recente walktrough trailer van Electronic Arts werd er aangegeven dat de game uit zou komen voor de PC en 360. De PS3-versie werd daarbij dus niet genoemd.

De Red Alert 3 community manager van EA heeft momenteel aangegeven dat hij niet kan praten over de PS3-versie: "I can't speak of the PS3 version right now...". Er wordt gevreesd door menige gamers dat de PS3-versie is uitgesteld of geannuleerd.Rechter: opheffen blokkade Nijkerk voor 14.00 uur

De melkveehouders die de melkfabriek van Friesland Foods in Nijkerk blokkeren, moeten die blokkade voor 14.00 uur vanmiddag opheffen. Dat heeft de rechtbank in Haarlem bepaald.

De inhoudelijke behandeling van de zaak is aangehouden tot 12 juni, omdat de Dutch Dairymen Board (DDB) niet in persoon is verschenen. Mochten de boeren de blokkade niet voor 14.00 uur vanmiddag hebben beëindigd, dan komt de rechter alsnog met een verstekvonnis. De advocaat van de DDB heeft inmiddels telefonisch de toezegging gedaan dat de blokkade beëindigd wordt.

[UPD] Gewonden bij ongeluk met volle touringcar

Bij een aanrijding tussen een vrachtwagen en een volle touringcar op de A67 bij Eindhoven zijn vanochtend rond half tien meerdere personen zwaargewond geraakt. Een politiewoordvoerster heeft dat gemeld.

Om hoeveel slachtoffers het gaat is niet duidelijk. Politie, brandweer, ambulances en een traumahelikopter zijn uitgerukt. Volgens berichten zit de buschauffeur bekneld en zijn ook vier personenauto's betrokken bij de aanrijding. Het ongeluk gebeurde in westelijke rijrichting. De A67 is in de richting van België helemaal afgesloten. Achter het ongeval staat een file van 12 kilometer. Richting Venlo is de linkerrijstrook dicht, aldus de ANWB.

Update 12:25 uur: Inmiddels is bekend geworden dat één van de slachtoffers van de botsing overleden is. Twee andere personen zijn zwaargewond geraakt en 27 andere inzittenden raakten lichtgewond.

De gewonde passagiers zijn naar het ziekenhuis gebracht. De overige inzittenden van de bus zijn inmiddels opgevangen in Hotel Eindhoven. De touringcar, met een Italiaans kenteken, botste vanochtend achterop een Poolse vrachtwagen.  

Met dank aan lizardtattoo voor de submit.

'Terugdraai' pedofiel ontkent beschuldigingen

Een Canadese pedofiel die in Thailand terechtstaat op verdenking van ontvoering en seksueel misbruik, heeft vandaag alle beschuldigingen ontkend.

De man, Christopher Paul Neil, zou een aantal Thaise jongens hebben ontvoerd en seksueel misbruikt. Hij had foto's van zijn daden op internet verspreid. Daarbij had hij zijn gezicht onherkenbaar gemaakt.

Computerexperts wisten dat terug te draaien. Interpol verspreidde vervolgens de foto's van de man, in de hoop dat dit zou leiden tot tips. Na een zoektocht werd Neil vorig jaar in Thailand aangehouden.

Teruggedraaid
En achter de tralies

Theo Maasen vergoedt camera Njiokiktjien

Cabaretier Theo Maassen betreurt het dat hij zaterdagavond op het Comedy Festival in Amsterdam de camera van fotografe Ilvy Njiokiktjien heeft stukgesmeten op het podium. Hij zal samen met de organisatie van het festival de peperdure camera - waarde 15.000 euro -  vergoeden. Het Amsterdam Comedy Festival zei vanochtend al naar een oplossing te zoeken.

De grappen- en grollenmaker uit Brabant zegt dat met de organisatie was afgesproken dat er niet zou worden gefotografeerd. Fotografe  Njiokiktjien had echter, zonder dat Maassen het wist, toch toestemming om foto's te maken.

Toen Maassen zaterdagavond merkte dat  Njiokiktjien fotografeerde, sommeerde hij de regie om de zaallichten aan te doen en beval haar het podium op te komen. Hij pakte vervolgens het toestel af en gaf het publiek de keus: "Wanneer iedereen hard applaudisseert, gooi ik hem kapot, wanneer het stil blijft, krijgt mevrouw het terug". Uiteraard volgde applaus waarna het toestel op de vloer werd stukgegooid. Fotografe huilen, publiek joelen waarop Maassen zei: als het je niet bevalt donder je maar op, wat tientallen mensen ook deden.

De fotografe werd begin dit jaar door de jury van de Zilveren Camera uitgeroepen tot talent van het jaar waarmee ze een camera ter waarde van 15.000 euro won. Precies het exemplaar dat Maassen zaterdag stuk smeet. Lolbroeken stellen daarom nu dat de cabaretier wellicht beter de fotografe ''lens had kunnen slaan'': was goedkoper geweest.

DualShock 3 vanaf juli verkrijgbaar?

De Amerikaanse, Japanse en Australische gamers hebben hem al een tijdje, maar het ziet er naar uit dat ook wij Nederlands binnenkort gebruik kunnen maken van de nieuwe Dualshock 3 controller.

Speelgoedwinkel Bart Smit heeft namelijk de nieuwe controller al in zijn assortiment staan. Volgens de site zal de DualShock 3 vanaf 1 juli verkrijgbaar zijn voor een bedrag van 54,95 euro. Of dit naast het feit dat het op de site staat waar is, is onbekend. Sony heeft namelijk nog geen officiele datum vrijgegeven.Belgische notaris schiet op doof paar

Een notaris in Crisnée bij Luik heeft zaterdag met een revolver op een doofstom paar geschoten dat hem de weg kwam vragen naar een verjaardagsfeestje. Hoewel de doven hem de uitnodiging voor het feestje toonden, dacht de notaris dat ze overvallers waren.

Hij sloeg eerst de dove man met de kolf van zijn revolver. Toen het doofstomme koppel vluchtte, vuurde hij in de richting van hun auto. In de auto zaten drie kinderen. Notaris Georges D. (62), net twee weken met pensioen, is aangehouden voor poging tot doodslag. Hij verklaarde dat hij niet weet wat hem heeft bezield.

Eriksson en Man City uit elkaar

Na één seizoen vertrekt Sven-Göran Eriksson weer bij Manchester City. De Engelse club meldde vanochtend dat de trainer en zij uit elkaar zijn gaan.

Eriksson startte het seizoen nog uitstekend, en wist City lange tijd in de kop van het Premiership te houden. Na een slechte tweede seizoenshelft leek Europees voetbal niet meer haalbaar, maar de Citizens hebben door middel van fairplay alsnog de voorronde van de UEFA Cup bereikt. Bovendien was de negende plaats in de Premier League de hoogste in de historie van de club. Het vertrek van de Zweed was al langere tijd aanstaande, nadat de Thaise eigenaar Thaksin Shinawatra in april reeds aankondigde liever een nieuwe trainer aan te stellen.

"Ik heb genoten van mijn tijd bij Manchester City, en ik bedank de fans, spelers en staf voor hun steun gedurende het seizoen", aldus Eriksson. De Zweed, die voorheen onder meer actief was bij de clubs Benfica, Sampdoria en Lazio, en als bondscoach van Engeland, was zeer populair in Manchester. Alistair Mackintosh, City's chief executive, vertelde: "De directie en iedereen bij Manchester City willen Sven bedanken voor zijn inzet. We wensen hem succes in de toekomst, en natuurlijk blijft hij een vriend van de club."

Het is nog onduidelijk wie Eriksson moet opvolgen bij Manchester City. Over de toekomst van de trainer is ook nog onduidelijkheid, al geniet hij interesse vanuit Mexico om daar bondscoach te worden.

Bos: minder afhankelijk worden van olie

Nederland moet zijn economie minder afhankelijk maken van olie, vindt minister Wouter Bos van Financiën. Hij zei dat in reactie op de hoge olieprijs en een Frans verzoek om de olieaccijns in de EU te verlagen.

"Belangrijker dan om iets aan de accijns te doen is om onze economie minder afhankelijk te maken van olie", zei Bos voor aanvang van beraad van euroministers vandaag in Frankfurt.

Het idee van de Franse president Nicolas Sarkozy voor lagere olieaccijns is volgens Bos vooral slecht voor Frankrijk zelf. "Frankrijk heeft al problemen om zijn begroting op orde te brengen. Verlies aan belastinginkomsten maakt dat probleem alleen maar groter." Ook de Duitse en Spaanse ministers van Financiën zeiden het geen goed idee te vinden om de hoge brandstofprijzen te compenseren met accijnsverlaging.

In Nederland hielden truckers vorige week een claxonprotest tegen de prijzen. Elders blokkeren vissers havens om lagere dieselprijzen af te dwingen.

Minister Wouter Bos van Financiën

EK 2008: Boete voor flitspaal-TomTom Zwitserland

Automobilisten die in Zwitserland onder meer naar het Europees kampioenschap voetbal gaan, mogen geen flitspaalsignalering in hun navigatiesysteem hebben. De ANWB zegt dat de Zwitserse politie er streng op controleert. In sommige gebruiksaanwijzingen staat de waarschuwing ook.

Volgens de ANWB kan de politie met een laptop langs de weg controleren of er flitspaalwaarschuwingen zitten in een navigatiesysteem. "Als de politie het ontdekt, ben je je spullen kwijt en krijg je een forse boete, ook als het ongebruikt in je kofferbak ligt''.

Poll: Ben jij klaar voor het rookverbod?

Nog een maandje en de horeca gaat op rookvrij. Geen peuk meer na het eten, geen sigaret meer tijdens het bowlen en ook de openingszin 'heb je misschien een vuurtje voor me' kan in de prullenbak. Wat wij van jou willen weten, ben je klaar voor een rookvrije horeca?

Overigens denkt het Kankerbestrijdingsfonds dat veel rokers 1 juli zullen aangrijpen om te stoppen met roken, althans een poging te wagen. Misschien ook een reden voor jou? Of rook je toch al niet en ben je blij met het verbod. Of wellicht negeer je het verbod en steek je er toch een op in de kroeg. De maatregel is met name omdat werknemers in een rookvrije omgeving moeten kunnen werken en dat geldt dan ook voor horecapersoneel. Alleen in coffeeshops mag nog gerookt worden, al moet de verkoop van softdrugs weer elders plaatsvinden.

Stem nu!Dit meisje moet een nieuwe fetisj zoeken.

Toekomst Negredo snel duidelijk

Álvaro Negredo zal volgende week duidelijkheid krijgen over zijn toekomst. De spits van het Spaanse Almería geniet belangstelling vanuit Engeland.

Afgelopen zomer vertrok Negredo vanuit Real Madrids jeugdelftal Castilla naar promovendus Almería, en kende een uitstekend seizoen met dertien competitiedoelpunten. De Madrilenen lieten echter een terugkoopclausule optekenen in het contract, waardoor hij nu voor ¤4 miljoen teruggehaald kan worden. Hierdoor kan de Koninklijke hem met winst doorverkopen aan geďnteresseerde Engelse clubs.

Bronnen in Spanje meldden dat Newcastle United en West Ham United tot ¤12 miljoen neer willen tellen voor de 22-jarige aanvaller. Ook Tottenham Hotspur, dat eerder al belangstelling toonde, wordt genoemd. Volgende week zal er volgens de zaakwaarnemer van de Spanjaard meer duidelijkheid komen. "We hebben vooralsnog geen nieuws, maar volgende week hebben we een bespreking met Real Madrid", aldus Juanma López. "Als Real er niet uitkomt dan zal hij gewoon bij Almería blijven."

[Upd] 'Ten Cate assistent bij Panathinaikos'

Panathinaikos wil graag Henk ten Cate als nieuwe trainer. Deze week heeft de trainer een gesprek met de Griekse club.

Henk ten Cate zit sinds kort zonder club nadat hij bij Chelsea werd ontslagen als assistent-trainer. Hiervoor was hij onder andere trainer van Ajax en assistent-trainer van FC Barcelona.

Update
Eerder werd al gemeld dat Michael Laudrup hoofdtrainer wordt bij Panathinaikos. Ten Cate komt in aanmerking om Laudrup te assisteren. Het gaat dus niet om de functie van hoofdtrainer maar om die van assistent-trainer.

Ballack nadert Bierhoff op doelpuntenlijst

Chelsea-middenvelder Michael Ballack nadert zijn 37-jarige teammanager Oliver Bierhoff op de ranglijst van doelpunten in het Duitse nationale elftal.

De oud-speler van onder meer Bayern München en Bayer Leverkusen scoorde de bevrijdende 2-1 tegen Servië afgelopen zaterdagavond. Hiermee is de middenvelder op 36 doelpunten gekomen in 81 wedstrijden. Bierhoff heeft 37 doelpunten gemaakt voor Die Mannschaft. De meest succesvolle actieve speler op dit moment is Miroslav Klose. De spits van Bayern München staat met 38 treffers op de zevende plaats op de eeuwige ranglijst. Gerd Müller is nog altijd de koploper en het ziet er ook niet naar uit dat hij snel ingehaald zal worden. De oud-spits maakte maar liefst 68 doelpunten.

García-García naar Vitesse

Gonzalo García-García gaat van SC Heerenveen overstappen naar Vitesse. De aanvaller uit Uruguay speelde sinds de winterstop van het afgelopen seizoen op huurbasis bij Heracles Almelo. Hij zal een meerjarig contract tekenen in Arnhem.

De voetballer, die bij Real Madrid opgeleid is, werd drie jaar geleden ontdekt bij het Spaanse Palencia door Ted van Leeuwen, toenmalig technisch directeur van AGOVV Apeldoorn. Van Leeuwen is nu hoofd scouting bij Vitesse. García-García maakte een goede indruk bij Heracles Almelo, mede dankzij drie goals en drie assists.

Doden door aanslag op Deense ambassade Pakistan

De Deense ambassade in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad is vandaag het doelwit geworden van een aanslag. Daardoor vielen meerdere slachtoffers. Ooggetuigen zagen ten minste twee lichamen op straat liggen.

In Pakistan wordt al sinds 2006 geregeld gedemonstreerd tegen het Scandinavische land vanwege de cartoons van de profeet Mohammed die Deense tekenaars maakten. Nederland, de laatste maanden ook geregeld het doelwit van protesterende moslims vanwege de anti-Koranfilm van Geert Wilders, heeft eerder dit jaar uit angst voor aanslagen zijn ambassade in Islamabad verplaatst.

Stevens zoekt contact met Gomes

Huub Stevens is druk bezig contact op te zoeken met Heurelho Gomes. De nieuwe trainer van PSV wil graag voor de start van de voorbereiding duidelijkheid hebben over het behoud van de goalie.

De 27-jarige Braziliaan liet, na het behalen van de landstitel, weten dat hij weg uit Eindhoven weg wil zolang Jan Reker algemeen directeur is. "Ik zou een slechte trainer zijn als ik me daarbij neer zou leggen", zegt Stevens. "Ik neem binnenkort contact op met Gomes. Als het nodig is zal ik zelfs naar Brazilië afreizen. Een aantal maanden geleden heb ik een prima gesprek met hem gehad, daarna is er veel gebeurd en gezegd. Ik denk echter dat er nog steeds een opening is. Bovendien staat hij nog steeds onder contract. Pas als een club de afkoopsom (zo’n veertien miljoen euro, red.) die in zijn contract staat wil betalen, leg ik me neer bij zijn vertrek."

PSV wil graag ook een aantal spelers kwijt raken die overbodig zijn geworden. Op dit moment bestaat de selectie uit 28 spelers, inclusief de aankopen Manco, Amrabat en Rodríguez. "We willen een selectie van 23 of 24 spelers", zegt Jan Reker. "Afgelopen seizoen kwamen jonge talenten te weinig aan spelen toe omdat de selectie te groot was." Tot nu toe heeft alleen Mika Väyrynen laten weten dat hij PSV wil verlaten ondanks een tot juli 2009 lopend contract.

Stemacteur lekt releasedatum Gears of War 2?

[Update] De Franse site Jeux-France claimt dat de releasedatum 17 november is. Dit komt dus redelijk overeen met de uitspraak van Rasta. De site noemt alleen geen bron en voorlopig moeten we het dan ook blijven afdoen als een gerucht.

Met dank aan Sackboy voor de bron

Originele bericht
Een van de meest populaire games op de Xbox 360 van 2006 was ongetwijfeld Gears of War, veel fans zitten dan ook vol spanning te wachten op het tweede deel in de serie. Het lijkt er nu op alsof er een datum is waar iedereen naar toe kan leven, want tijdens een gesprek over de GoW-gerelateerde replica's zei Mighty Rasta (Augustus Cole / Cole Train) dat mensen op 16 november nog maar eens over de releasedatum moesten vragen. Dit impliceert in ieder geval dat de game in november in de winkels zou kunnen verschijnen.

Microsoft en Epic houden uiteraard hun lippen stijf op elkaar en zullen ook niet ingaan op geruchten. Het blijft dus even afwachten of deze man niet gewoon in het wilde weg praatte.Street Fighter IV keert terug in epische trailer

De schop-m-verrot klassieker Street Fighter komt terug, maar dat was je waarschijnlijk nog niet ontgaan. Nu heeft Capcom een trailer vrijgegeven ter ondersteuning van de onlangs aangekondigde console release. In de trailer zien we oud en nieuw in elkaar overgaan, dus ben je nog aan het twijfelen of het wel of niet de naam van Street Fighter mag dragen dan kun je hieronder kijken of je mening vorm krijgt.
Street Fighter IV gaat binnenkort eerst de arcade hallen onveilig maken, om later de huiskamers binnen te vallen. Wanneer we het spel mogen gaan spelen is nog niet bekend, wel weten we dat het spel voor de PS3, 360 en PC wordt ontwikkeld.

Deel tracklist Guitar Hero: Aerosmith bekend

Eind juni komen Neversoft en Activision met het eerste deel in de Guitar Hero-serie, dat draait om één enkele band, namelijk Aerosmith. Je zult in dit deel door de geschiedenis van Aerosmith spelen, waardoor je veel nummers van de band zelf kan spelen, maar ook muziek van bands die in hun voorprogramma zaten bijvoorbeeld. Een deel van de tracklist is inmiddels bekend:

The Clash – Complete Control
New York Dolls – Personality Crisis (cover)
Aerosmith – Livin' on the Edge
Aersomith – Ragdoll
Aerosmith – Love in an Elevator
Lenny Kravitz – Always on the Run
Black Crowes – Hard to Handle (cover)
Aerosmith – Back in the Saddle
Aerosmith – Beyond Beautiful
Aerosmith – Dream On
The Cult – She Sells Sanctuary
Run-D.M.C. – King of Rock
Aerosmith – Bright Light Fright
Aerosmith – Nobody's Fault
Run-D.M.C. featuring Aerosmith – Walk This Way
Cheap Trick - Dream Police
Joan Jett & the Blackhearts - I Hate Myself for Loving You
Mott the Hoople - All the Young Dudes
The Kinks - All Day and All Night (cover)

Fulham zet zinnen op Mudingayi

Het ziet er naar uit dat Gaby Mudingayi Italië gaat verruilen voor een avontuur in Engeland. De middenvelder van Lazio Roma staat in de belangstelling van Fulham.

De scouts van Fulham waren vrijdagavond aanwezig om de Belg in actie te zien tijdens de verloren oefeninterland tegen Italië. De Belgen verloren de wedstrijd met 3-1. De 27-jarige international heeft zeker wel interesse in een vertrek naar Engeland. Hij speelde dit seizoen 28 competitiewedstrijden voor Lazio. Eerder speelde hij voor Torino FC en AA Gent. De middenvelder werd eerder in verband gebracht met onder andere AC Milan en AS Monaco.

Zingende krantenbezorger mishandeld

Afgelopen zaterdag is een 16-jarige krantenbezorger in Hengelo flink mishandeld omdat hij zingend de kranten bezorgde. Twee jongens konden niet tegen het gezang en schopten en sloegen de jongen in elkaar. Het slachtoffer heeft aangifte van mishandeling gedaan.

De krantenbezorger zong mee met een liedje op zijn MP3-speler, tot grote ergernis van het tweetal dat hem mishandelde. Hij kreeg rake klappen en schoppen in zijn gezicht nadat de jongens aan hem vroegen waarom hij zong. Vervolgens vertrokken de daders, om nog éénmaal terug te komen om de MP3-speler af te pakken en weg te gooien. Daarna fietsten zij op één fiets weg.

Denen geven Wilders staande ovatie

‘Geen wilde met slachttanden.’ ‘Geen satan.’ ‘Geen vampier.’ ‘Maar een aimabele, elegante, welbespraakte en intelligente man.’ De toehoorders van Geert Wilders in de voormalige Eerste Kamer in het parlementsgebouw in Kopenhagen zijn stuk voor stuk lyrisch over ‘de duivel die we in Denemarken nog nooit hebben kunnen zien’.

Wilders kreeg zondag in Christiansborg tot drie keer toe een staande ovatie van ongeveer 150 leden van Trykkefrihedsselskabet, een vereniging die opkomt voor de vrijheid van meningsuiting. Ze werden op een zomerse dag ingewijd in het hoe en waarom van Fitna - de film en kunnen in debat met de man die uitgroeit tot hun held. Als hij dat al niet is, in deze zaal gelijkgestemden. ‘Een warm bad’, noemt de politicus het zelf. ‘Wat een dappere man. Ik ben gek op hem’, zegt de uit Iran afkomstige auteur en columnist Farshad Kholghi (37), die in 1984 vluchtte uit het Iran van ayatollah Khomeini. ‘We voeren dezelfde strijd. Tegen de politieke correctheid die de vrijheid van meningsuiting aan het vernietigen is. Al moet hij gezien zijn veiligheidssituatie wel heel veel offers brengen.’

Onder de aanwezigen zijn opvallend veel leden van de populistische Dansk Folkeparti, die achtereenvolgende regeringen heeft gedwongen strenge immigratiewetten in te voeren. Partijleidster Pia Kjærsgaard zit op de eerste rij en klinkt zelfbewuster dan ooit. ‘Er is geen premier zonder de Dansk Folkeparti’, lacht ze, over de gedoogsteun die ze geeft aan de liberaal-rechtse regering van Anders Fogh Rasmussen. Dat Wilders zegt dat de Koran en daarmee de moslims een bedreiging voor het Westen vormen, ‘dat weten de Denen al lang’.

Lars Hedegaard Jensen heeft voorafgaand aan het debat geen goed woord over voor de manier waarop Wilders in Nederland wordt gedemoniseerd. ‘Jullie moeten je schamen. Fitna is een gematigde film, waarin niets wordt getoond dat in strijd is met de wet. Met de dood van Pim Fortuyn en Theo van Gogh hebben jullie twee politieke moorden gehad. Daar moeten jullie bang voor zijn, maar in plaats daarvan is Wilders de grote vijand.’ Hedegaard (65) is de man achter Trykkefrihedsselskabet, dat hij in 2004 oprichtte, nadat hij als journalist en historicus was geweigerd als lid van PEN. In I krigens hus (In het huis van oorlog) dat hij over de Islam had geschreven, zou hij aanzetten tot haat. ‘Mijn boek gaat over hoe moslims tegen de westerse wereld aankijken. Onze vereniging komt op voor de vrijheid van meningsuiting. Maar het lijkt er steeds meer op dat die vrijheid alleen nog betekent dat je mag zeggen wat in de smaak valt.’ Eerder op de dag heeft Kjaersgaard met Wilders geluncht, in attractiepark Tivoli in het centrum van Kopenhagen. De waardering is geheel wederzijds. Zij: ´Een excellente, dappere man.’ Hij: ‘Haar partij heeft een prachtig profiel. Streng als het gaat om de islam, immigratie en integratie, maar tegelijkertijd een sociaal beleid voeren. Dat spreekt me aan.’

De eerste vragensteller is Bent, van de Zweedse Democraten, een neonazipartij die in sommige Zweedse steden in de gemeenteraad zit. Hij vroeg Wilders hoe hij een eventuele samenwerking op Europees niveau voor zich ziet. Echte samenwerking op Europees niveau wil Wilders niet, antwoorde hij op de vraag van Bent. Maar er moeten meer ideeën worden uitgewisseld, ‘zodat we van Amsterdam tot Kopenhagen op onze eigen manier in het parlement kunnen strijden’. De enige vraag die in de buurt van een kritische opmerking komt, gaat over hoe de vrijheid van meningsuiting die Wilders propageert zich verhoudt tot zijn oproep om de Koran te verbieden. Wilders snapt dat dit vragen oproept in een land waar Mein Kampf, in tegenstelling tot in Nederland, niet verboden is. Het gaat om een totalitair boek, legde Wilders uit.

Een dag eerder had Wilders eindelijk zijn ontmoeting gehad met Kurt Westergaard, de Deense tekenaar van Mohammed met een bom in zijn tulband. De ondergedoken Westergaard doet vanuit zijn negende safehouse geen mededelingen over het privégesprek, dat Wilders omschrijft als ‘heel open en aangenaam’. Over de financiële genoegdoening die Westergaard eist voor het zonder toestemming gebruiken van zijn cartoon in Fitna, is niet gesproken. Dat laten beiden aan hun advocaat over. Westergaard: ‘En ik heb een heel goede.’

Communicatiefout leidde tot incident camera

Het Amsterdam Comedy Festival heeft cabaretier Theo Maassen toegezegd dat er niet gefotografeerd zou worden tijdens zijn voorstellingen. Het festival heeft ook toestemming verleend aan fotografe Ilvy Njiokiktjien om plaatjes te schieten. Dat heeft het festival gisteren laten weten.

Maassen gooide zaterdagavond tijdens de voorstelling de camera van de fotografe kapot (geschatte waarde 15.000 euro), in de veronderstelling dat zij opzettelijk zijn optreden verstoorde. Het festival "erkent dat de communicatie hierover naar pers en publiek toe in gebreke is gebleven. De boodschap was onduidelijk en is niet volledig gebracht." De organisatie zegt het gebeuren te betreuren en er alles aan te zullen doen om een schikking te treffen.

Ugly Betty wordt musical

De successerie Ugly Betty wordt bewerkt tot een musical. Dat meldt de Los Angeles Times vandaag op zijn website. De musicalversie van de televisiekomedie over een lelijk meisje dat zich staande probeert te houden op de redactie van een hip modeblad moet binnen afzienbare tijd op Broadway te zien zijn.

Het plan verkeert nog in een vroeg stadium, maar is wel serieus, bevestigt acteur Micheal Urie, die in de serie de homoseksuele voetveeg vanéén van de redactrices speelt. De bedoeling is dat een aantal acteurs uit de serie ook in de podiumversie te zien zal zijn.

Bovendien zal in seizoen drie, dat volgend jaar op de Amerikaanse televisie te zien is, ook een speciale aflevering zitten die helemaal als musical wordt gezongen. Eerder werd dit ook al eens gedaan in de serie Buffy The Vampire Slayer.

Johnny Depp wint twee MTV Movie Awards

Acteur Johnny Depp is gisteravond de grote winnaar geworden op de uitreiking van de MTV Movie Awards. De acteur kreeg in Los Angeles zowel de prijs voor beste schurk (Sweeney Todd) als voor beste komische rol (Pirates of the Caribbean 3).

De MTV Movie Awards worden toegekend door de kijkers van de populaire muziekzender. Zij riepen het actievehikel Transformers uit tot beste film van 2007. De prijs voor beste actrice ging naar Ellen Page, die in de komedie Juno een zwangere tiener vertolkt. Als beste nieuwkomer werd acteur Zac Efron uitgeroepen, die in de filmversie van succesmusical Hairspray televisiepresentator Link Larkin speelde.

Raad voor Journalistiek berispt NOVA

De Raad voor de Journalistiek vindt dat het actualiteitenrubriek NOVA onjuist en tendentieus heeft bericht over de vermeende radicalisering van de Nederlandse Moslim Omroep (NMO). Dat heeft de NMO gisteren bekendgemaakt. De omroep had bij de raad een klacht ingediend tegen het programma.

Volgens de Raad heeft NOVA in twee reportages onterecht de indruk gewekt dat de NMO als gevolg van een vermeende radicalisering geen liberale programma's meer uitzendt. De makers van de reportage voeren alleen maar personen op die met de NMO in conflict zijn. Daardoor is de kijker eenzijdig en inadequaat geïnformeerd.

Hollandse nieuwe op Nederlandse bodem

De eerste Hollandse nieuwe is gisteravond aangekomen in de haven van Scheveningen. De vangst zal morgen onder de hamer gaan, als het eerste vaatje haring geveild wordt. Dat is dan meteen de opening van het haringseizoen.

De schepen Wiron 5 en 6 zijn op 24 mei vertrokken naar de Noordelijke Noordzee om haring te gaan vangen. Het Nederlands Visbureau liet gisteren weten dat de twee vissersboten rond 19.00 uur terug waren met een ruim vol verse haring.

Volgens de vissers hebben ze "in geen jaren zulke goede haring gevangen". "Er zat veel plankton in zee, dus het is lekker vette haring", aldus een woordvoerster van het Visbureau.

Kabinet wil Spelen in 2028

Volgens Maria van der Hoeven, minister van Economische Zaken, moet Nederland zich kandidaat stellen om de Olympische Spelen van 2028 te organiseren.

Als Nederland de Spelen naar zich toe zou kunnen trekken, zou de economie sterk vooruit gaan. Dat blijkt uit een rapport dat door het kabinet aan de Kamer overhandigd wordt. Het is de eerste keer dat het kabinet zich uitspreekt over het organiseren van de Olympische Spelen. Nederland hoeft zich pas in 2016 kandidaat te stellen voor de organisatie van de Spelen.

Australië beëindigt missie in Irak

Australië heeft gisteren officieel een eind gemaakt aan de militaire missie in Irak. In de stad As Samawah in het zuiden van het Arabische land namen ze in de afgelopen dagen afscheid van Iraakse bestuurders.

De Australische militairen hebben hun taken aan Amerikaanse troepen overgedragen. Eind juni moeten 550 Australische militairen weer terug zijn in hun land.

Een half jaar geleden liet Kevin Rudd van de Labor Party na de winst in de parlementsverkiezingen weten dat hij de Australische gevechtstroepen uit Irak zou halen. Het was een verkiezingsbelofte van Rudd de troepen geleidelijk terug te trekken.

Enkele honderden militairen blijven in Irak achter, onder meer voor de beveiliging van diplomaten.

Tientallen gewonden door explosie in hotel Dhaka

Ongeveer vijftig mensen zijn vandaag gewond geraakt door enkele explosies in een luxe hotel in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh. Onder de gewonden zijn buitenlanders. Dat heeft de politie in het Aziatische land laten weten.

De gewonden zijn naar ziekenhuizen overgebracht. De oorzaak is niet bekend. Een brandweerman zei dat de ontploffingen vermoedelijk niet door een bom zijn veroorzaakt.

Arveladze krijgt baan bij AZ

Shota Arveladze zal volgend jaar weer deel uitmaken van AZ. Hij treedt niet in dienst als speler, maar Arveladze krijgt een belangrijke functie binnen de selectie.

Arveladze wordt in ieder geval geen assistent-trainer. Hij heeft daar namelijk niet de papieren voor. Wat zijn precieze rol wel wordt, gaat trainer Louis van Gaal nog met hem bespreken. Arveladze moet er in ieder geval voor gaan zorgen dat de hiërarchie binnen de selectie weer klopt. Iets wat vorig seizoen fout ging.

Kabinet: Spelen van 2028 naar Nederland

Nederland moet zich kandidaat stellen voor de Olympische Spelen in 2028. Dat zegt minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) vandaag in een interview met het AD. Volgens haar biedt de organisatie geweldige kansen voor Nederland. Het evenement zal volgens de minister een enorme 'boost' voor de economie betekenen.

Het is voor het eerst dat het kabinet zich onomwonden uitspreekt voor het binnenhalen van de Spelen in 2028. Nederland hoeft zich overigens pas in 2016 officieel kandidaat te stellen voor de sportmanifestatie. De bewindslieden hopen voor die tijd het Nederlandse bedrijfsleven enthousiast te krijgen voor het plan. Uit een rapport dat het kabinet vandaag naar de Kamer stuurt, blijkt volgens Van der Hoeven dat sport een belangrijke bijdrage aan de economie levert. De enige keer dat Nederland tot nu toe gastland was voor de Olympische Spelen, was in 1928.

 

Extra drukke ochtendspits verwacht

Als je de weg op moet, is het raadzaam even te kijken waar er files staan. Rijkswaterstaat verwacht namelijk een extra drukke ochtendspits. Er zijn opnieuw acties in het streekbusvervoer. De chauffeurs zijn gisteren voor onbepaalde tijd in staking gegaan omdat er nog steeds geen doorbraak is in de cao-onderhandelingen. Ze staken nu ook in de spits, omdat de eindexamens in het voortgezet onderwijs achter de rug zijn. De bonden houden geen rekening met mbo-scholieren die nog examen moeten doen.

Op sommige plaatsen kan de spits nog drukker worden door problemen met de spitsstroken langs de snelweg. Door blikseminslag in een centrale in Wolfheze zijn de camera's in het oosten van het land uitgevallen. De spitsstroken op de A50 tussen Apeldoorn en Arnhem, die zo'n 30 kilometer lang zijn bij elkaar, blijven daardoor dicht.

Modeontwerper Yves Saint Laurent overleden

De Pierre-Bergé-Saint Laurent Foundation heeft laten weten dat haar oprichter Yves Saint Laurent gisteravond in Parijs op 71-jarige leeftijd is overleden. Hij was vaak depressief en was al langere tijd ziek. In 2002 stopte hij met werken.

De Fransman van Algerijnse komaf werd op 1 augustus 1936 geboren. Op zijn negentiende ging hij als assistent werken voor Christian Dior en twee jaar later volgde hij hem op als hoofdontwerper bij het modehuis. Yves Saint Laurent wordt met Dior, Coco Chanel en Hubert de Givenchy gezien als de belangrijkste ontwerpers van de Franse haute couture.

Na vier jaar verliet Saint Laurent Dior, richtte hij zijn eigen modehuis op en startte een samenwerking met Pierre Bergé. Zijn ontwerpen worden vaak gezien als gedurfd en elegant. Bekende creaties zijn de smoking voor vrouwen, de doorzichtige blouse, het broekpak en de pantalon.


Yves Saint Laurent
Met dank aan PV voor de submit

Uitslagen oefeninterlands

Het afgelopen weekend werden er wederom oefeninterlands afgewerkt, voor veel EK-deelnemers de laatste wedstrijd voor het toernooi aankomende zaterdag van start gaat. Hieronder vind je de uitslagen.

vrijdag 30 mei

Tsjechië* - Schotland 3-1
59' Sionko 1-0
84' Kadlec 2-0
85' Clarkson 2-1
90' Sionko 3-1

Letland - Estland 1-0
48' Laizans 1-0 (Pen)

Zwitserland* - Liechtenstein 3-0
23' Frei 1-0
31' Frei 2-0
68' Vonlanthen 3-0

Oostenrijk* - Malta 5-1
8' Aufhauser 1-0
11' Linz 2-0
41' Mifsud 2-1
67' Linz 3-1 (Pen)
77' Vastic 4-1
90' Harnik 5-1

Italië* - België 3-1
9' Di Natale 1-0
41' Di Natale 2-0
49' Camoranesi 3-0
90' Sonck 3-1

zaterdag 31 mei

Guatemala - El Salvador 0-0

Honduras - Venezuela 1-1
1' Mendoza 1-0
78' Maldonado 1-1 (Pen)

Litouwen - Estland 1-0
87' Mizigurskis 1-0
90' Kink (Estland)

Duitsland* - Servië 2-1
18' Jankovic 0-1
74' Neuville 1-1
82' Ballack 2-1

Portugal* - Georgië 2-0
19' Joăo Moutinho 1-0
45' Simăo 2-0

Roemenië* - Montenegro 4-0
15' Mutu 1-0
49' Ghionea 2-0
55' Dica 3-0
70' Dica 4-0

Hongarije - Kroatië* 1-1
23' N. Kovac 0-1
44' N. Kovac 1-1 (e.d.)

Frankrijk* - Paraguay 0-0

Spanje* - Peru 2-1
38' Villa 1-0
76' Rengifo 1-1
90' Capdevila 2-1

zondag 1 juni

Brazilië - Canada 3-2
4' Diego 1-0
11' Friend 1-1
44' Luís Fabiano 2-1
56' De Guzman 2-2
63' Robinho 3-2

Letland - Litouwen 2-1
57' Gorkss 1-0
80' Alunderis 2-0 (e.d.)
84' Beniusis 2-1

Nederland* - Wales 2-0
35' Robben 1-0
54' Sneijder 2-0

Polen* - Denemarken 1-1
28' Vingaard 0-1
36' Zurawski (Polen)
43' Krzýnowek 1-1

Zweden* - Oekraďne 0-1
83' Nazarenko 0-1

Armenië - Griekenland* 0-0

Bosnië-Herzegowina - Azerbeidzjan 1-0
73' Nikolic 1-0

Guatemala - Panama 0-1
66' Garces 0-1

Trinidad & Tobago - Engeland 0-3
12' Barry 0-1
16' Defoe 0-2
49' Defoe 0-3

* = EK-deelnemer.

[RG] Djokovic dendert door

Novak Djokovic heeft zonder al teveel moeite de kwartfinales bereikt van Roland Garros. De Fransman Paul-Henri Mathieu werd met 6-4, 6-3, 6-4 aan de kant geschoven. De als derde geplaatste Djokovic treft in de kwartfinales zijn vroegere trainingsmaatje Ernests Gulbis.

Djokovic, die in 2007 de halve finales bereikte, liet zich vooral zien tijdens de belangrijke punten. Mede door zijn sterke opslag, hij sloeg 14 aces, kon Mathieu weinig inbrengen. Slechts één keer leverde Djokovic zijn opslag in, maar werkte hij dit weer snel weg.

Zijn volgende tegenstander Gulbis maakte eveneens korte metten met een Fransman. Michael Llodra moest er met 6-4, 7-6 (4), 6-3 aan geloven. Gulbis, de enige proftenniser die Letland ooit voortgebracht heeft, is de jongste deelnemer aan het toernooi in Parijs. De 19-jarige Let moest het tijdens zijn partij tegen Llodra vooral hebben van zijn sterke opslag en krachtige groundstrokes. De Fransman had hier geen antwoord op en verloor kansloos in drie sets.

AK-47

“Wil jij?” vroeg hij. Ik zat rustig op het bankje te luisteren naar de gesprekken, terwijl ik als een soort figurant in een Vietnam-film afwezig magazijnen vol aan het proppen was met munitie. Ik wilde dolgraag. Ik pakte één van de door mij met vijf kogels volgeduwde magazijnen, ging liggen, pakte het geweer, en schoof het magazijn erin. “Huh?” Het lukte niet. Mijn broer deed het voor, en ik deed het na. “'t Is toch altijd moeilijker dan in spelletjes”, zei ik. Ik keek door de kijker naar het zelfgemaakte vlaggetje, richtte, hield mijn adem in, en haalde de trekker over.

Minister VS wijst onderhandelingen met Al-Qaida af

De Amerikaanse minister voor binnenlandse veiligheid Michael Chertoff ziet er geen heil in om te proberen te onderhandelen met Al-Qaida. De ideologie van deze extremistische islamitische groepering is er een van totale vijandigheid tegenover andere godsdiensten en democratie, zei hij in een zondag uitgezonden interview met de Britse zender Sky News.

"Hun belang is de vernietiging van het Westen en tenzij je bereid bent te praten over hoe je vernietigd wil worden, lijkt het mij een volstrekt speculatieve en onrealistische oefening", zei hij.

Chertoff reageerde op de suggestie van de Britse politiechef in Noord-Ierland, Hugh Orde, om met Al-Qaida te gaan praten. Orde beriep zich op zijn ervaringen met het Ierse Republikeinse Leger, waarmee geheime onderhandelingen werden gevoerd voordat er vrede werd gesloten in Noord-Ierland.

Chertoff zei dat Al-Qaida het afgelopen jaar in Pakistan en Afghanistan sterker is geworden, maar verzwakt is in Irak. Ook zei hij dat Europa nog steeds een doelwit lijkt te zijn en dat mensen in de zomermaanden voorzichtig moeten blijven.

Nacht van de Fooi brengt 110.000 euro op

De Nacht van de Fooi, die zaterdagnacht plaatsvond in zeven steden, heeft maar liefst 110.000 euro opgeleverd. Alle deelnemende horecagelegenheden gooiden de fooienpot van de nacht op een hoop, waardoor nu projecten in de derde wereld ondersteund kunnen worden.

Dat heeft een woordvoerster van de organisatie zondag laten weten. Vorig jaar leverde de Nacht van de Fooi 100.000 euro op. "We hebben dus flink meer opgehaald en zijn dus dik tevreden'', aldus de zegsvrouw. Tijdens de eerste Nacht van de Fooi (in 2005) werd 8000 euro opgehaald.

De Nacht van de Fooi werd gevierd in 527 horecagelegenheden in Groningen, Rotterdam, Amsterdam, Nijmegen, Delft, Breda en Utrecht.

Obama rekent op nominatie deze week

Barack Obama gaat ervan uit dat hij nog deze week de presidentsnominatie van de Democratische Partij in de wacht sleept. Dat heeft zijn woordvoorder Robert Gibbs zondag gezegd. De leiding van de partij besloot eerder de omstreden resultaten van de voorverkiezingen in de tot nog toe buitengesloten staten Florida en Michigan slechts voor de helft te laten meetellen. Het besluit was een zware tegenvaller voor Obama's rivale Hillary Clinton.

Clinton won zondag de voorverkiezingen in Puerto Rico, maar veel schoot zij er niet mee op. Ook Obama kreeg er veertien gedelegeerden naar de partijconventie bij. Hij is hierdoor nog maar vijftig gedelegeerden verwijderd van de 2118 die nodig zijn voor de nominatie.

De laatste gedelegeerden worden dinsdag vergeven bij voorverkiezingen in South Dakota en Montana.

Feyenoord wil Vennegoor of Hesselink

Als het aan Peter Bosz ligt, speelt Jan Vennegoor of Hesselink volgend seizoen zijn thuiswedstrijden in de Kuip. Feyenoord heeft de aanvaller van Celtic benaderd.

Vennegoor of Hesselink speelt sinds 2006 voor de Schotse landskampioen. Hij kwam eerder uit voor PSV. De 29-jarige spits scoorde onlangs in de kampioenswedstrijd tegen Dundee United het winnende doelpunt voor zijn club. Daardoor werd Celtic kampioen.

Of de international daadwerkelijk haalbaar is voor Feyenoord, durft technisch directeur Bosz niet te zeggen: "Er is een aantal opties waarvan we de haalbaarheid onderzoeken. Of Vennegoor haalbaar is? Daar valt nog niet veel over te zeggen."

Open Transport Tycoon Deluxe 0.6.1 is uit

Open Transport Tycoon Deluxe is voortzetting van de oude game Transport Tycoon Deluxe waarin je een tof transportnetwerk moest opzetten. Het werkt simpel, je zoekt je oude cd op, zet de bestanden in het mapje van OTTD en Transport Tycoon is weer klaar om gespeeld te worden, alleen nu met bugfixes, nieuwe features en een veel gespeelde multiplayer.

Vandaag is deze open source game naar versie 0.6.1 gegaan, waar voornamelijk een heleboel kleine bugfixes inzitten. (Een uitgebreide changelog lijkt er niet te ziijn) Je kan de nieuwe versie *hier* downloaden.

Choose Your Own Adventure: Pong in boekvorm

Er stond al eerder op de site een text adventure over Pacman, waarin je epische dingen moest doen, zoals het typen 'go left' en 'go right'. Mocht Pacman nou niet helemaal je ding zijn, is er nu ook een text adventure van Pong. Dit is in de stijl van 'Choose your own adventure' waar je aan de hand van paginanummers op andere plekken in het verhaal uitkomt. In dit geval is dat kiezen of je jouw peddeltje naar boven of beneden beweegt.

Klik *hier* om de game te spelen, als je de gewone Pong nog niet langzaam genoeg vindt. Het is ook te bestellen als boek, wat misschien handig is als je ooit Pong wilt spelen als de stroom is uitgevallen.

spoiler
Er schijnt overigens geen pagina te zijn waarop je wint.

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
review
Charlie's Angels
©FOK.nl e.a.