KNVB voert degradatie Jupiler League in

Stefan (sportfreak)
Vanaf komend seizoen zal men ook uit de Jupiler League kunnen degraderen. De nummer laatst degradeert naar de hoofdklasse van de amateurs.

"Een doorbraak", aldus KNVB directeur Henk Kesler. "We moeten het een en ander natuurlijk nog wel even formaliseren. Maar daar hebben we tot 1 augustus de tijd voor en dat is ruimschoots voldoende. De degradatieregeling kan wat mij betreft op één velletje papier." Afgelopen zaterdag ging de algemene vergadering amateurvoetbal van de KNVB al akkoord, vandaag deed ook Kesler dat.

"Nee, we hebben het degradatievoorstel niet in stemming gebracht. Zo democratisch als bij de amateurs zijn we niet bij de profs", grapte Kesler. "Het bestuur betaald voetbal gaat over de competities in de eredivisie en Jupiler League. De eredivisieclubs waren in elk geval unaniem voor en ook uit de eerste divisie kwam weinig weerstand. Die clubs hebben op 23 mei niet voor niets besloten dat in 2010 de Jupiler League in principe nog maar uit zestien clubs mag bestaan. In 2009 is dan een versterkte degradatieregeling van kracht", legde Kesler uit. "Dat bekent dat er één ploeg terug moet naar de amateurs en dat er nog geen promotie is vanuit de amateurs. Het kan best zijn dat we in het jaar daarna twee ploegen laten degraderen en maar één promoveren. Dat moeten we nog allemaal even uitzoeken. Wel staat vast dat de eerstedivisieclub die in 2009 degradeert meteen in het daaropvolgende seizoen moet kunnen terugkeren via promotie. Dat is wel zo eerlijk."

Het plan van een Topklasse is afgelopen zaterdag door de amateurclubs afgewezen. Vertegenwoordigers van diverse geledingen uit het betaalde voetbal en het amateurvoetbal gaan de huidige plannen de komende maanden nog eens onderzoeken en komen in de najaarsvergadering met een nieuw voorstel.


Met dank aan gvak93 voor de submit.