'Meldplicht huisarts bij vrouwenbesnijdenis'

Redactie
Het melden van vrouwenbesnijdenis moet worden verplicht als blijkt dat artsen dat niet uit zichzelf doen. Dat stelt staatssecretaris van Volksgezondheid Jet Bussemaker (PvdA) in een interview met het tijdschrift voor huisartsen Huisarts in Praktijk.

De Nederlandse wet verbiedt genitale verminking van vrouwen. Het wordt beschouwd als mishandeling en als schending van de mensenrechten. In december tekenden Nederlandse imams een verdrag waarin ze beloven het besnijden van vrouwen tegen te gaan.

Volgens Bussemaker hebben artsen een morele meldplicht bij het vermoeden dat meisjes slachtoffer gaan worden van genitale verminking, of dat onlangs zijn geworden. Als die morele meldplicht niet werkt, moet er volgens haar een juridische meldplicht komen. "We moeten er in overleg alles aan doen om binnen een jaar tot goede regels voor de uitvoering van die morele meldplicht te komen, want als dat niet lukt zal ik toch zoeken naar mogelijkheden om tot een juridische meldplicht te komen", zegt Bussemaker in het huisartsenblad.

Bussemaker antwoordt instemmend op de vraag of een huisarts direct een melding moet doen als een moslimgezin met een 12-jarige dochter op vakantie gaat naar Eritrea, waar vrouwenbesnijdenis voorkomt. "Absoluut. Hij moet dan direct het Meldpunt Kindermishandeling inschakelen als hij een serieus signaal ziet", stelt de staatssecretaris.