Bos: embryoselectie ook voor PvdA principekwestie

De kwestie rond de selectie van embryo's ligt voor de PvdA net zo principieel als voor de ChristenUnie. Dat zei PvdA-leider Wouter Bos maandag in actualiteitenrubriek EénVandaag. "De ChristenUnie heeft geen monopolie op principe en geweten", zei de vicepremier.

Binnen het kabinet ontstond vorige week een rel nadat staatssecretaris van Volksgezondheid Jet Bussemaker (PvdA) een brief over embryoselectie aan de Kamer stuurde. Ze zei daarin embryoselectie voor ivf-baby's voor ouders met een genetische vorm van borstkanker toe te staan. Dat was tegen het zere been voor de ChristenUnie en partijleider André Rouvoet. De minister voor Jeugd en Gezin was vooraf niet ingelicht over de brief en was het faliekant oneens met Bussemakers standpunt. Zij werd gedwongen haar brief in te trekken en deze eerst met haar collega's in het kabinet te bespreken, waarmee embryoselectie van de baan leek.

Bos leek in EénVandaag echter aan te geven dat de PvdA het standpunt van de ChristenUnie niet zonder meer zal slikken. Bos gaf geen antwoord op de vraag of de kwestie hem een kabinetscrisis waard was, zoals die dat voor Rouvoet wel zou zijn.

Bos sprak in het interview ook over de koers van zijn partij. Hij voelt niets voor een traditionele of liberale stroming, waarvoor respectievelijk fractievoorzitter Mariëtte Hamer en staatssecretaris van Europese Zaken Frans Timmermans (PvdA) zich hebben uitgesproken. Hamer wil toenadering tot de SP, terwijl Timmermans in D66 en GroenLinks logischer bondgenoten ziet. "We hebben al een D66 en een SP", zei Bos. "Beide stromingen horen zich thuis te voelen bij de PvdA."