'H&M'-affiche Wilders naar museum

Rob (R@b)

Een affiche dat in een Bredase reclamezuil hing met PVV-leider Geert Wilders wordt opgenomen in de collectie van het Graphic Design Museum in Breda. 

Op de nep-reclameposter staat Wilders afgebeeld met een horloge als  boegbeeld van modeketen H&M. Een gemeenteambtenaar haalde het enige exemplaar vorige week  weg nadat er discussie over was ontstaan.

Het affiche maakte deel uit van het Graphic Design Festival dat nu in Breda wordt gehouden.   De directie van het festival zegt dat na overleg met de gemeente is gebleken dat er feitelijk niks mis was met de poster. Daarom wordt het vandaag kort teruggehangen. Daarna verdwijnt het, om problemen met H&M te voorkomen, in de permanente collectie van het Graphic Design Museum, zo heeft directeur Dennis Elbers van het Graphic Design Festival vandaag laten weten.

Het Wilders-affiche maakte deel uit van  67 verschillende (kunst)posters die in kader van het festival in mupi's in de stad mochten worden opgehangen.  De makers, ontwerpgroep 75B, wilden er mee aantonen hoe een boodschap beladen kan worden als je twee onverwachte iconen met elkaar combineert, zo schrijft dagblad BN/DeStem.

Overigens is er nog een uiting van het festival verwijderd. Dat betreft een filmprojectie bij het ROC aan de Markendaalseweg. Daarbij werd middels een animatie een blote vrouw heupwiegend geprojecteerd op een buitenmuur. De schooldirectie van het Cingel College vond te beelden te aanstootgevend. Er wordt daar nog gezocht naar een oplossing.

Gaat naar het Graphic Design Museum te Breda

Te bloot (Projector Spectre)