FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 1 juni 2008

[RG] Nadal naar kwartfinales

Rafael Nadal heeft zich op eenvoudige wijze geplaatst voor de kwartfinales van Roland Garros. Hij was in drie sets te sterk voor zijn landgenoot Fernando Verdasco: 6-1, 6-0, 6-2.

De wedstrijd werd enkele keren door regen onderbroken. Dat mocht echter niet deren voor Nadal, hij bleef goed spelen. Het is voor de Spanjaard de 25ste overwinning op rij op Roland Garros. Verder was het opvallend dat Nadal op dit toernooi tot nu toe alleen maar tegen linkshandige tegenstanders heeft gespeeld. De Spanjaard moet het nu opnemen tegen Nicolas Almagro, ook een landgenoot.

Postiga verruilt Porto voor aartsrivaal

Hťlder Postiga is vanaf volgend seizoen in het shirt van Sporting Portugal te bewonderen. De aanvaller maakt de overstap van aartsrivaal FC Porto. Met de transfer is een bedrag van iets meer dan drie miljoen euro gemoeid.

Postiga speelde sinds 2001 voor FC Porto, met uitzondering van ťťn seizoen. Hij heeft ook een jaar op de loonlijst van Tottenham Hotspur gestaan. De aanvaller werd door Porto onder meer uitgeleend aan het Griekse Panathinaikos en het Franse St. Etienne. Postiga behoort komend EK tot de selectie van de Portugezen.

Leger en politie verhogen druk in Zimbabwe

Een hoge Zimbabwaanse generaal heeft alle soldaten van het land opgeroepen om op Robert Mugabe te stemmen in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Doen ze dat niet, dan worden ze verzocht uit het leger te stappen. Dat meldt de Herald, de staatskrant van Zimbabwe.

Generaal Martin Chedondo is van mening dat soldaten niet apolitiek zijn. "Alleen huurlingen zijn apolitiek. We hebben getekend en ingestemd om te vechten en de principes van de regerende partij te verdedigen. Als je er anders over denkt, dan moet je je uniform uitdoen". Volgens de generaal staat Mugabe aan het hoofd van defensie en moeten alle soldaten zich daarom achter hun leider scharen. Hij denkt ook dat de oppositiepartij van Morgan Tsvangirai gesteund wordt door de Britten en hun Westerse bondgenoten, die zo weer imperialistische invloed zouden willen verkrijgen in het land. Zimbabwe was tot de onafhankelijkheid in 1980 een Britse kolonie, Rhodesië geheten.

Robert Mugabe
President Robert Mugabe

De denktank International Crisis Group, dat conflicten in de wereld probeert te voorkomen, heeft in een rapport dat afgelopen woensdag is uitgebracht, gewaarschuwd voor het risico van een coup door generaals die tegen Tsvangirai zijn. De coup zou zowel net vóór de tweede ronde van de presidentsverkiezingen van 27 juni, als net erna gepleegd kunnen worden, met als doel Tsvangirai van het presidentsschap af te houden of het hem te ontnemen.

In Zimbabwe werden op 29 maart van dit jaar tegelijkertijd parlements- en presidentsverkiezingen gehouden. Het duurde weken voordat de uitslag bekend werd en veel stemmen moesten worden 'herteld'. Uiteindelijk wist de oppositiepartij MDC (de Beweging Voor Democratische Verandering) meer dan de helft van de 210 parlementszetels in de wacht te slepen en ze heeft zich inmiddels uitgeroepen tot de nieuwe regerende partij van Zimbabwe. Ook won Tsvangirai zelf de presidentsverkiezing, maar net niet met een absolute meerderheid, waardoor een tweede ronde vereist is.

Volgens onafhankelijke mensenrechtenorganisaties gaan politie en leger zich ondertussen te buiten aan geweld tegen tegenstanders van de regering. De oppositiepartij beweert dat zeker vijftig aanhangers van Tsvangirai zijn gedood en duizenden met geweld uit hun huizen zijn gezet.

Deze week is ook een politicus opgepakt omdat hij onwaarheden over Mugabe zou hebben gepubliceerd. De bewuste politicus, Arthur Mutambara, leidt een eigen fractie die zich had afgescheiden van de belangrijkste oppositiepartij MDC. Hij schreef in april een kritisch artikel over de zittende president van Zimbabwe. De redacteur die het artikel had gepubliceerd in zijn krant, was vorige maand al gearresteerd. Het is overigens niet de eerste keer dat Mutambara wordt opgepakt. Zo werd hij eind jaren '80 al eens gearresteerd toen hij studentenprotesten tegen de regering leidde. In de afgelopen jaren heeft Mutambara meerdere malen enkele dagen vastgezeten tijdens het voeren van campagne voor zijn eigen fractie.

Zimbabwe was altijd grotendeels afhankelijk van de landbouwopbrengsten van met de name de blanke boeren. Nadat Mugabe de verkiezingen in 2000 al bijna verloor van de MDC, heeft hij op grote schaal het land van blanke boeren onteigend om het vertrouwen van een groot deel van de bevolking terug te winnen. Hij gaf de grond voornamelijk aan zwarte politieke vrienden, maar omdat deze niet bekend waren met moderne landbouwtechnieken, raakte landbouwgrond verwilderd en liepen oogsten terug. Er konden veel minder agrarische producten geëxporteerd worden en dus kwam er minder geld Zimbabwe binnen. Meer en meer hongersnoden ontstonden en ook de hyperinflatie waar we eerder over berichtten, is deels hierop terug te voeren. Momenteel verkeert Zimbabwe volgens verscheidene organisaties in de grootste humanitaire crisis sinds haar onafhankelijkheid.

Inflatie Zimbabwe
De inflatie in Zimbabwe is inmiddels opgelopen tot een miljoen procent

Zwitsers wijzen voorstel extreemrechts af

Een voorstel dat was ingediend door de extreemrechtse Zwitserse Volkspartij (SVP) is vandaag door middel van een referendum afgewezen. Het voorstel moest het voor buitenlanders moeilijker maken de Zwitserse nationaliteit te krijgen.

Het voorstel omvatte een plan om de lokale autoriteiten de mogelijkheid te geven om paspoortaanvragen van buitenlanders te weigeren aan de hand van een referendum. Deze wet was juist vijf jaar geleden afgeschaft door het Zwitserse hooggerechtshof nadat tegenstanders het racistisch vonden dat gemeentes regelmatig aanvragen van bepaalde bevolkingsgroepen weigerden.

In de aanloop naar het referendum werden overal in Zwitserland posters opgehangen met een racistische ondertoon. Op de posters stonden gele en zwarte handen die Zwitserse paspoorten grepen. Ook werden folders verspreid met informatie over misdaden van immigranten.

[MotoGP] Wederom zege Rossi

Valentino Rossi heeft bij de Grand Prix van ItaliŽ zijn derde zege op rij in de MotoGP geboekt. Het was voor de Italiaan zijn zevende opeenvolgende zege in Mugello.

The Doctor begon op poleposition, maar had een slechte start. Binnen enkele ronden en een paar inhaalacties was Rossi weer aan de kop van de wedstrijd en zou deze niet meer afgeven. De naaste belager van Rossi in het WK, Jorge Lorenzo, ging in de zesde ronde onderuit en haalde de finish niet. De tweede plek ging naar Casey Stoner, Dani Pedrosa maakte het podium vol.

Immigranten Zuid-Afrika naar tentenkampen

De autoriteiten in Zuid-Afrika zijn vandaag begonnen met het vervoeren van immigranten van politiebureaus naar tentenkampen. Afrikaanse asielzoekers, vluchtelingen en immigranten sloegen drie weken geleden op de vlucht voor gewelddadige Zuid-Afrikanen die vonden dat ze hun huizen en banen innamen, berichtte de BBC vandaag. Ze zochten bescherming in politieposten en andere gemeenschapscentra, maar daar zijn onvoldoende voorzieningen.

In de komende weken worden tien verschillende kampen opgezet voor 10 duizend personen. De autoriteiten hebben bussen ingezet. De geweldsuitbarstingen als gevolg van vreemdelingenhaat kostten ruim zestig levens. Zeker 100 duizend mensen sloegen op de vlucht. Het ergste geweld had plaats in Johannesburg.

Zeeburgertunnel dicht voor onderzoek OM

De Zeeburgertunnel in de Amsterdamse ringweg A10 wordt maandagnacht in de richting Zaandam afgesloten. Het Openbaar Ministerie gaat in de tunnel nader onderzoek doen naar de oorzaak van een dodelijk ongeval in 2006. De weg wordt afgesloten tussen 23.00 en 04.00 uur, zo maakte Rijkswaterstaat zondag bekend.

Het verkeer richting Zaandam moet via de A10 West en de Coentunnel rijden. Bezoekers van een concert van Celine Dion in de Arena maandagavond moeten na afloop eveneens gebruik maken van de westzijde van de ring.

Automobilist misdraagt zich op woonboulevard

Een automobilist uit Beek is zaterdag aangehouden omdat hij zich zou hebben misdragen op een woonboulevard in Heerlen. De 45-jarige wordt ervan verdacht een verkeersregelaar opzettelijk te hebben aangereden, meldt de politie. Het slachtoffer raakte overigens niet gewond.

De automobilist had zijn auto volgens de verkeersregelaar op het voetgangersgedeelte geparkeerd. Hij wilde de automobilist hierop aanspreken en ging voor zijn auto lopen. Op dat moment trok de bestuurder op en raakte de man. De automobilist reed vervolgens door op het voetpad, waardoor enkele bezoekers opzij moesten springen. Na het raken van een reclamebord ging hij er vandoor. De man is aangehouden en verhoord.

'Mathijsen wint strijd van Bouma'

Marco van Basten heeft laten weten dat hij voorlopig Joris Mathijsen links in het centrum van de verdediging laat staan. Wilfred Bouma moet genoegen nemen met een plaats op de reservebank. Dit liet de bondscoach na afloop van de wedstrijd tegen Wales weten.

De verdediger van Hamburger SV was de laatste weken in een hevige concurrentiestrijd met Bouma verwikkeld. "Maar ik heb Bouma laten weten dat Joris nu de voorkeur geniet", aldus Van Basten. De bondscoach vertelt verder: "Ik vind dat er weinig verschil zit tussen beide spelers. Maar Joris heeft de laatste jaren altijd een heel goede indruk gemaakt. Hij heeft laten zien dat hij goed kan verdedigen. Dat vind ik belangrijk. Bouma heeft de boodschap goed opgepakt. Hij blijft goed en hard trainen. Zo hoort dat ook."

Over de twee plekken vůůr de verdediging is nog niets beslist. Alle mogelijkheden liggen nog open. Afgelopen week stonden Demy de Zeeuw en Orlando Engelaar op deze plaatsen, maar Van Basten ziet ook andere mogelijkheden: "Maar ik vond Nigel de Jong ook wel heel sterk invallen."

Inspectie: 'Bussen Hermes niet in orde'

Bij een controle van bussen van het openbaar vervoerbedrijf Hermes in Eindhoven zijn tien van de vijftien exemplaren afgekeurd. Dit heeft de Inspectie Verkeer en Waterstaat vandaag laten weten. De bussen voldoen niet aan de veiligheidseisen.

Tien van de vijftien gecontroleerde bussen vertoonden ernstige mankementen op het gebied van reminrichting (5), wielophanging (2) of stuurinrichting (3). Het betrof bussen die voor het merendeel ouder waren dan vijf jaar en minimaal een half jaar geleden voor APK waren aangeboden. Deze bussen waren vooraf geselecteerd aan de hand van een risicoanalyse.

De inspectie eist nu dat in totaal 35 van de 78 bussen opnieuw worden herkeurd voordat ze weer passagiers mogen vervoeren. Voor de overtredingen wordt proces-verbaal opgemaakt.

LTO: melkveehouders stop met blokkades

Landbouworganisatie LTO roept protesterende melkveehouders vandaag op de laatste blokkades op te heffen. Volgens LTO is het niet de bedoeling dat melkveehouders die wel normaal hun melk willen leveren, financiële schade lijden en de dupe worden van deze acties.

Cees Romijn, vice-voorzitter van LTO Melkveehouderij, ziet mogelijkheden om met de zuivelverwerkers te praten. "We moeten voorkomen dat door de acties nog meer schade wordt geleden. Daar is niemand bij gebaat."

Volgens LTO staat een grote meerderheid van de Nederlandse melkveehouders niet achter de protesten. Ze delen de zorgen over de kostprijs, maar zien blokkades niet als de beste manier om een hogere melkprijs af te dwingen. 65 procent van de Nederlandse melkveehouders is aangesloten bij LTO; gezamenlijk leveren ze 70 procent van de melk.

Basketbaltitel voor Amsterdam

De basketballers van MyGuide Amsterdam hebben de Nederlandse titel veroverd. Het won vandaag de beslissende wedstrijd tegen EiffelTowers Den Bosch met 83-74.

In de best-of-seven serie van de play-offs finale was de stand 3-3, waardoor de wedstrijd van vandaag allesbeslissend was. Den Bosch begon het best aan de wedstrijd en wist zelfs een grote voorsprong te nemen, maar gaandeweg het duel kwam Amsterdam terug om uiteindelijk de wedstrijd te winnen en de zesde titel in geschiedenis van de club te pakken.

Sponsorloop Walk the World een succes

Ruim 4000 mensen hebben vanmiddag in Rotterdam gewandeld tegen honger in de wereld. Aan de wereldwijde sponsorloop, Walk the World, liepen in totaal ongeveer 1 miljoen mensen mee. Samen zamelden zij geld in voor het schoolvoedselprogramma van de Verenigde Naties.

In Rotterdam voerde de route over de Erasmusbrug en door de binnenstad. Minister Bert Koenders van Ontwikkelingssamenwerking opende de sponsorloop. In de middag was 100.000 euro opgehaald, maar de organisatie verwacht dat het eindbedrag hoger zal uitvallen.

De afstand was in alle tijdzones 5 kilometer. "Dit is de gemiddelde afstand die een kind in een ontwikkelingsland van huis naar school loopt, vaak zonder te hebben gegeten", aldus de organisatie. Daarin zitten in Nederland TNT, Unilever en DSM.

In Rotterdam kwamen vandaag ook tien postbodes aan die voor hetzelfde doel vanuit Barcelona naar Rotterdam waren gefietst.

Staking streekvervoer treft mbo-leerlingen

In bijna het gehele land kunnen ook morgen scholieren en forenzen niet met de streekbus. De chauffeurs zijn vandaag voor onbepaalde tijd in staking gegaan, na weken van protest voor een hoger loon.

Vooral examenkandidaten in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) zullen de gevolgen merken: 20 tot 30 procent van deze leerlingen reist met de streekbus. Om scholieren geen examens te laten missen, treft een aantal scholen maatregelen, weet de MBO-raad. Ze huren bijvoorbeeld bussen om de leerlingen op tijd op school te krijgen.

De 19-jarige Pim woont in Oosterhout en gaat in Tilburg naar school. Normaal gesproken reist hij met de streekbus. De afgelopen weken kreeg Pim al het nodige voor zijn kiezen en ook morgen moet hij improviseren. "Als ze alleen in de spits reden en mijn rooster sloot daar niet op aan moest ik van alles regelen. We zijn al twee weken aan het klooien. Waarom doen ze het niet in een keer goed?", vraagt hij zich af.

Scholen in het middelbaar beroepsonderwijs bepalen zelf wanneer zij hun examens plannen; het overgrote deel doet dit aan het eind van het schooljaar. "Dit hebben we ons niet gerealiseerd", erkende FNV-bestuurder Janny Koppens eerder het ongemak voor de mbo-leerlingen. "Maar het verandert niets."

Volgens Koppens zijn de chauffeurs zo boos dat de actieplannen niet meer worden aangepast. "Dat gebeurt alleen als de werkgevers alsnog over de brug komen." De bonden stellen dat de chauffeurs het vervelend vinden dat ze voor overlast zorgen. "Maar ze vechten voor een betere cao", aldus de FNV-woordvoerster. Ook vandaag zeiden de bonden nog te wachten op een uitnodiging van de werkgevers. Als die stilte blijft, wordt er ook morgen gestaakt.


Ook morgen geen streekbussen in een groot deel van het land

Pinkpop 'meer dan uitverkocht'

Pinkpop is volgens festivalbaas Jan Smeets "meer dan uitverkocht". "Voor zondag waren aan de kassa van het terrein nog kaarten te koop, maar over het hele weekeinde gezien zaten we helemaal vol."

In totaal hebben 94 duizend mensen het popfestival bezocht. Op vrijdag waren er 60 duizend bezoekers, zaterdag 58 duizend en zondag genieten 64 duizend liefhebbers van hun favoriete bands en het lekkere weer. In totaal hebben 42 duizend mensen de afgelopen nachten op de campings van het evenement doorgebracht.

Alanis Morissette, die vandaag aan het einde van de middag op het programma stond, is op de laatste festivaldag jarig. Smeets en zijn mensen hebben een taart voor de jarige job gebakken, en hopen die aan haar te kunnen overhandigen. "Het zou natuurlijk heel leuk zijn als dat op het podium kan", aldus Smeets.


Pinkpop opnieuw een groot succes

Vulkaanuitbarsting op Galapagos-eilanden

Op de Galapagos-eilanden is dit weekeinde een vulkaan uitgebarsten. De Cerro Azul spuwt na tien jaar rust weer lava uit.

Gevaar voor de bijzondere populatie reuzenschildpadden van het eiland Isabella is er niet, aldus natuurbeschermers. Tijdens de laatste uitbraak, in 1998, takelden reddingswerkers met helikopters reuzenschildpadden uit de krater om hen te redden van de gloeiende lavastroom. Nu stroomt de lava echter de andere kant uit.

De Galapagos-eilanden horen bij Ecuador en liggen duizend kilometer ten westen van het Zuid-Amerikaanse continent. De Engelse bioloog Charles Darwin ontwikkelde zijn evolutietheorie nadat hij er de unieke dieren had onderzocht. De eilanden zijn dunbevolkt, maar de Verenigde Naties waarschuwden vorig jaar dat toerisme en immigratie de natuur van de archipel bedreigen.


Vulkaanuitbarsting op de Galapagos-eilanden

Contador winnaar Giro d'Italia

Alberto Contador is de winnaar geworden van de 91e Giro d'Italia. De zege in de slotetappe ging naar Marco Pinotti.

In de slotrit in Milaan begon Contador de individuele tijdrit met een voorsprong van vier seconden op Ricardo RiccÚ. De zege kwam voor Contador geen moment in gevaar, hij eindigde de tijdrit met een voorsprong van 1 minuut 50 op RiccÚ. Goed genoeg voor de ritzege was dit echter niet. Pinotti had het geluk dat hij al vroeg op de dag in actie kon komen en zo kon profiteren van een gunstige wind. Voor Franco Pellizotti verliep de tijdrit dramatisch, hij komt na de tijdrit twee seconden tekort voor het podium.

De overwinning van Contador, die deze Giro geen enkele etappe won, is opmerkelijk. Pas een week voor de start kreeg Contadors ploeg Astana te horen dat het mocht deelnemen, waardoor de voorbereiding niet ideaal was. Desondanks verliep de ronde uitstekend en mag Contador zich de eerste Spaanse winnaar van de Giro sinds Miguel Indurain in 1993 noemen.


Uitslag 21e etappe:

#NaamLandPloegTijd
1M.PinottiItaHro32,45
2T.Martin DuiHro+0,07
3M.Ignatjev RusTkf+0,10
4B. Wiggins GbrHro+0,13
5C. Vandevelde VSSlp+0,22

Eindklassement Giro d'Italia:

#NaamLandPloegTijd
1A. Contador SpaAst89.56,49
2R. RiccÚItaSdv+1.57
3M. BruseghinItaLam+2.54
4F. PellizottiItaLiq+2.56
5D. MenchovRusRab+3.37

[EK] Special: Polen

In de aanloop naar het EK neemt FOK!sport elk deelnemend land onder de loep. Belangrijk: houd de Specials in gedachten, je hebt ze namelijk nodig voor de EK Pool! Gisteren schreven we al over Duitsland.

Polen
Polen speelt in juni voor het eerst op het EK. De organisator van het volgende EK in 2012 wist zich vorig jaar als groepswinnaar te kwalificeren voor de eindronde op het EK.

EK-geschiedenis
Polen heeft waarschijnlijk de kortste EK-historie van alle deelnemende landen. Polen wist zich nog nooit te kwalificeren voor een EK. Dit in tegenstelling tot het WK waar Polen wel zeven keer van de partij was. Polen was vooral succesvol op de WK's van '74 en '82 waar zij de derde plaats haalden. Op het WK in 1974 was Polen zelfs dicht bij, heel dicht bij de finale. Pas in de laatste groepswedstrijd werd er met 1-0 verloren van gastheer en uiteindelijke winnaar West-Duitsland. Dus met een beetje meer geluk had Polen zomaar in de finale gestaan tegen het Nederlands elftal van Rinus Michels. En wie weet hoe de finale dan was verlopen.

Road to...
Polen kwam in een zware kwalificatie groep terecht met Portugal, ServiŽ, Finland, BelgiŽ, Kazachstan, ArmeniŽ en Azerbeidzjan, maar feitelijk kwam de formatie van Don Leo geen moment in de problemen. Na een slecht begin met slechts ťťn punt uit de eerste twee wedstrijden tegen Finland en ServiŽ, stoomden de Polen daarna in sneltreinvaart richting kwalificatie voor het EK. De ploeg verloor nog maar ťťn wedstrijd, en dat was uitgerekend tegen het al uitgespeelde ArmeniŽ. Tegen Portugal (vier punten), ServiŽ (twee punten) en BelgiŽ (zes punten) bleef de ploeg van Don Leo makkelijk staande, waardoor het als groepswinnaar EK-deelname veilig stelde.

De ploeg
De meest opvallende speler in de selectie van Leo Beenhakker is een speler met een Nederlandse achtergrond. Euzebiusz Smolarek de in Nederland opgegroeide aanvaller van Racing Santander maakte veel belangrijke doelpunten in de kwalificatiecyclus. Zo scoorde hij in de thuiswedstrijden tegen Portugal, Kazachstan en BelgiŽ. En dat voor een speler die in 2005 door Ruud Gullit te licht werd bevonden voor Feyenoord 1. Naast Smolarek zullen veel ogen zijn gericht op de bij Borussia Dortmund spelende Jakub Blaszczykowski, kortweg Kuba. De 22-jarige aanvallende middenvelder heeft in Dordmund een basisplaats en wordt in Polen ook wel de 'kleine Figo' genoemd vanwege zijn dribbel langs de zijlijn.

EK 2008
Polen speelt op het EK tegen gastland Oostenrijk, Duitsland en KroatiŽ. Beenhakker zal met een enorme truc moeten komen om deze groep te overleven. Duitsland dat op het WK van 2006 in eigen land derde werd en KroatiŽ dat in de kwalificatie Engeland uitschakelde, worden sterker geacht dan de ploeg van Beenhakker. Oostenrijk moet wel te kloppen zijn, maar dat land kan rekenen op de steun van het thuispubliek. Mocht Polen de groepsfase overleven dan heeft Beenhakker zich zelf weer eens overtroffen en kan Polen het zelfs als underdog nog ver schoppen.

[E3 '09] Dante gaat voor het meisje in trailer Dante's Inferno

Het eerste deel van het literaire meesterwerk La Divina Commedia wordt momenteel door EA naar een game vertaalt onder de titel Dante's Inferno. Aangezien wij gamers geen hoogstaande literatuur voorgeschoteld willen krijgen, wordt Dante's Inferno een rasechte actiegame. Dat er toch ruimte is voor enige vorm van emotie is te zien in onderstaande teaser.

Universal Studios in vlammen

Bij de Universal Studios in Hollywood woedt momenteel een zeer grote brand. De vlammen slaan uit de daken van de studio's en de zwarte rookwolk is in de hele omgeving te zien. Voor zover bekend is er niemand gewond geraakt. De brand brak uit tijdens de opnames van een film.

Ongeveer tweehonderd brandweermannen zijn bezig om het vuur te blussen. Twee blushelikopters dragen een steentje bij. De bluswerkzaamheden worden verhinderd door ontploffende gasflessen. Ook zijn er problemen met de waterdruk. Tenminste één gebouw en drie voorzijden van de studio's zijn afgebrand. De voorzijden zijn van een materiaal gemaakt dat gemakkelijk vlam kan vatten.

De studio's zijn, vooral bij toeristen, erg populair. Films als ‘Jurassic Park’ en ‘E.T.’ zijn er opgenomen. Er kan nog niet bevestigd worden of de studio's gesloten zullen worden voor toeristen.

klik hier voor videobeelden

EK: Oefenpot Oranje gewonnen

Nederland heeft zijn laatste wedstrijd in de voorbereiding op het EK gewonnen. Wales werd met 2-0 verslagen.

Van Basten begon het duel tegen Wales met dezelfde elf spelers, die ook tegen Denemarken (1-1) in de basis stonden. Ook Joris Mathijsen kreeg dus weer een basisplaats, waardoor Wilfred Bouma op de bank zat. Verder gaf de bondscoach ook aan dat het mogelijk is dat de basisspelers van zondag ook zullen starten tegen Italië. Bij Wales ontbraken er drie vaste krachten, namelijk Owain Tudur Jones, Carl Fletcher en Brian Stock. Zij waren allen geblesseerd. Het trio Carl Robinson, Boaz Myhill en Sam Ricketts keerde wel weer terug in de selectie.

Na bijna tien minuten spelen begon het Nederlands elftal de druk langzaam maar zeker op te voeren. Kort na aanvang van het duel kreeg Wales nog een mogelijkheid, maar daarna zorgden onder andere Arjen Robben en Joris Mathijsen voor het nodige gevaar. Het duo was echter niet trefzeker. Ook Wesley Sneijder zorgde voor het nodige gevaar, nadat hij een vrije trap had genomen. Ook Giovanni van Bronckhorst probeerde het eens, maar de bal belandde in de handen van Wayne Hennessey.

Na iets meer dan een half uur spelen kreeg Van Nistelrooy een grote kans op de openingstreffer. De aanvaller van Real Madrid bevond zich bij de eerste paal en werd door Robben bediend. De bal ging uiteindelijk enkele centimeters naast. Kort daarna zette Robben het Nederlands elftal op voorsprong. De speler stuurde drie verdedigers het bos in en ronde beheerst af. Nog geen minuut later probeerden Rafael van der Vaart, Orlando Engelaar en Sneijder het eens van afstand, maar in alle drie gevallen ging de bal naast. Van der Sar moest in de eerste helft slechts twee keer in actie komen op schot van onder andere Freddy Eastwood.

De eerste grote kans van de tweede helft was voor Robben, maar hij werkte de bal over het doel. Ook Van Nistelrooy en Kuijt gingen niet veel later voor eigen succes. In de 54e minuut was Sneijder echter wel succesvol. De middenvelder van Real Madrid wist een vrije trap direct in het doel van Wales te schieten. Nederland bleef de betere ploeg en kreeg na 25 minuten in de tweede helft een kans uit een corner, Kuijt kopte net over.

In de slotfase probeerde Nederland te doen alsof het achter stond, Vennegoor of Hesselink viel daarom in voor Mathijsen. Dit leidde tot een aantal kansen. Een schot van Sneijder van net buiten het strafschopgebied ging hierna net over. Vlak daarna kreeg Wales een grote kans via Bellamy, maar zijn schot werd gekeerd door Van der Sar. In de laatste minuten was er een kans voor Afellay, zijn schot vlak voor tijd ging net naast. Een schot van Vennegoor werd gestopt door Hennessey.

 

Karakteristieken:

Nederland - Wales 2-0
 35' Robben 1-0
 54' Sneijder 2-0

Toeschouwers: 48.500
Scheidsrechter: Felix Brych (Dui)
Stadion: De Kuip
 Gele kaart: Gunter (Wales)

Opstellingen

Nederland: v.d.Sar, Ooijer, Heitinga (Melchiot/46), Mathijsen (Vennegoor/80), v.Bronckhorst (De Cler/46), v.d.Vaart (Afellay/67), De Zeeuw (De Jong/46), Sneijder, Engelaar (Kuijt/46), Robben, v.Nistelrooij

Wales: Hennessey, Ricketts (Crofts/78), Williams, Morgan, Nyatanga, Gunter, Robinson (Collison/46), Koumas (Vokes/ 73), Edwards (Evans/57), Eastwood (Bellamy/57), Ledley (Eardley/89)

Voor meer voetbalnieuws kijk je natuurlijk op de FOK!voetbalmanager!

'Ibrahimovic kan twaalf miljoen verdienen'

Zlatan Ibrahimovic kan twaalf miljoen euro per jaar gaan opstrijken bij zijn club Inter Milan. Volgens de Italiaanse sportkrant La Gazzetto dello Sport zal de Italiaanse club een fikse opwaardering van zijn contract doorvoeren. Hiermee wordt de Zweed de bestbetaalde speler ter wereld.

Ibrahimovic kan hiermee collega-stervoetballers ver achter zich laten. De grootste verdiener tot nu toe, Kaka, verdient op dit moment negen miljoen euro per jaar. Op gepaste afstand volgen Ronaldinho, die acht miljoen verdient, en Cristiano Ronaldo, die genoegen moet nemen met zeveneneenhalf miljoen.

Ibrahimovic heeft nog een doorlopend contract tot medio 2013 bij de Italiaanse landskampioen. De oud-speler van Ajax trof vorig sezoen zeventien keer het doel voor zijn club.

Van der Sar speelt jubileuminterland tegen Wales

Edwin van der Sar heeft vanmiddag zijn 125e interland gespeeld voor het Nederlands elftal. De doelman van Oranje is al lange tijd recordinternational voor Nederland.

Van der Sar, die vooraf het duel tegen Wales gehuldigd werd door Hans van Breukelen, debuteerde in 1995 onder leiding van bondscoach Guus Hiddink in de uitwedstrijd tegen Wit-Rusland. Deze wedstrijd ging uiteindelijk verloren.

Frank de Boer staat met 112 duels op de tweede plek, gevolgd door Philip Cocu met 101 duels. Clarence Seedorf is de eerstvolgende nog actieve speler met 87 interlands. Seedorf bedankte voor het EK, maar is daarna weer beschikbaar voor Oranje.

De meeste interlands wereldwijd werden gespeeld door Mohamed Al-Deayea. Hij kwam 181 keer uit voor zijn land Saudie-ArabiŽ. Van der Sar staat wereldwijd nog net binnen de top veertig. Na het EK stopt de doelman met interlands spelen.

Hollandia ruim langs Achilles '29

Hollandia heeft vanmiddag goede zaken gedaan in de kampioenscompetitie bij de zondagamateurs. De ploeg uit Hoorn klopte op eigen veld de kampioen van de hoofdklasse C, Achilles '29, met 3-0.

Het zag er voor rust niet naar uit dat Hollandia zo ruim zou winnen. Achilles '29 had het betere van het spel, maar maakte de kansen niet af. Patrick van Dijk schoot Hollandia dan ook tegen de verhouding in op 1-0. Een minuut later kreeg Achilles '29 een strafschop, maar Thijs Hendriks zag zijn inzet gekeerd worden door Hollandia-goalie Ron Sijm.

Na de pauze moesten de bezoekers alle remmen los gooien en kon Hollandia rustig speculeren op de counter. De kampioen van de hoofdklasse A liep dankzij goals van Eddy Torto en wederom Patrick van Dijk uit naar 3-0.

De Noord-Hollanders gaan aanstaande donderdag op bezoek bij sv Deurne. Een zege betekent dan het kampioenschap, een gelijkspel betekent dat Deurne nog langszij kan komen. Achilles '29 moet hopen dat Deurne wint, om zo zelf in de laatste wedstrijd nog toe te kunnen slaan.

Frei verbreekt doelpuntenrecord Zwitserland

Alexander Frei scoorde in het vriendschappelijke duel tegen Liechtenstein twee doelpunten en heeft daardoor het doelpuntenrecord van Zwitserland verbroken. Door zijn twee goals kwam Frei op 35 interlandgoals. Daarmee verbrak hij het oude record van Kubilay Turkyilmaz.

Zwitserland, dat de wedstrijd tegen Liechtenstein speelde in voorbereiding op het EK in eigen land, won het vriendschappelijke duel uiteindelijk met 3-0. Oud-PSV'er Johan Vonlanthen scoorde de derde treffer voor de Zwitsers.

Uitslag Nederland - Wales

Nederland heeft zijn laatste wedstrijd in de voorbereiding op het EK gewonnen. Wales werd met 2-0 verslagen.

Van Basten begon het duel tegen Wales met dezelfde elf spelers, die ook tegen Denemarken (1-1) in de basis stonden. Ook Joris Mathijsen kreeg dus weer een basisplaats, waardoor Wilfred Bouma op de bank zat. Verder gaf de bondscoach ook aan dat het mogelijk is dat de basisspelers van zondag ook zullen starten tegen ItaliŽ. Bij Wales ontbraken er drie vaste krachten, namelijk Owain Tudur Jones, Carl Fletcher en Brian Stock. Zij waren allen geblesseerd. Het trio Carl Robinson, Boaz Myhill en Sam Ricketts keerde wel weer terug in de selectie.

Na bijna tien minuten spelen begon het Nederlands elftal de druk langzaam maar zeker op te voeren. Kort na aanvang van het duel kreeg Wales nog een mogelijkheid, maar daarna zorgden onder andere Arjen Robben en Joris Mathijsen voor het nodige gevaar. Het duo was echter niet trefzeker. Ook Wesley Sneijder zorgde voor het nodige gevaar, nadat hij een vrije trap had genomen. Ook Giovanni van Bronckhorst probeerde het eens, maar de bal belandde in de handen van Wayne Hennessey.

Na iets meer dan een half uur spelen kreeg Van Nistelrooy een grote kans op de openingstreffer. De aanvaller van Real Madrid bevond zich bij de eerste paal en werd door Robben bediend. De bal ging uiteindelijk enkele centimeters naast. Kort daarna zette Robben het Nederlands Elftal op voorsprong. De speler stuurde drie verdedigers het bos in en ronde beheerst af. Nog geen minuut later probeerden Rafael van der Vaart, Orlando Engelaar en Sneijder het eens van afstand, maar in alle drie de gevallen ging de bal naast. Van der Sar moest in de eerste helft slechts twee keer in actie komen op schot van onder andere Freddy Eastwood.

De eerste grote kans van de tweede helft was voor Robben, maar hij werkte de bal over het doel. Ook Van Nistelrooy en Kuijt gingen niet veel later voor eigen succes. In de 54e minuut was Sneijder echter wel succesvol. De middenvelder van Real Madrid wist een vrije trap direct in het doel van Wales te schieten. Nederland bleef de betere ploeg en kreeg na 25 minuten in de tweede helft een kans uit een corner, Kuijt kopte net over.

In de slotfase probeerde Nederland te doen alsof het achter stond, Vennegoor of Hesselink viel daarom in voor Mathijsen. Dit leidde tot een aantal kansen. Een schot van Sneijder van net buiten het strafschopgebied ging hierna net over. Vlak daarna kreeg Wales een grote kans via Bellamy, maar zijn schot werd gekeerd door Van der Sar. In de laatste minuten was er een kans voor Afellay, zijn schot vlak voor tijd ging net naast. Een schot van Vennegoor werd gestopt door Hennessey.

Karakteristieken:

Nederland - Wales 2-0
35' Robben 1-0
54' Sneijder 2-0

Toeschouwers: 48.500
Scheidsrechter: Felix Brych (Dui)
Stadion: De Kuip
Gele kaart: Gunter (Wales)

Opstellingen

Nederland: v.d.Sar, Ooijer, Heitinga (Melchiot/46), Mathijsen (Vennegoor/80), v.Bronckhorst (De Cler/46), v.d.Vaart (Afellay/67), De Zeeuw (De Jong/46), Sneijder, Engelaar (Kuijt/46), Robben, v.Nistelrooij

Wales: Hennessey, Ricketts (Crofts/78), Williams, Morgan, Nyatanga, Gunter, Robinson (Collison/46), Koumas (Vokes/ 73), Edwards (Evans/57), Eastwood (Bellamy/57), Ledley (Eardley/89)

Devolder wint Ronde van BelgiŽ

Stijn Devolder heeft de Ronde van BelgiŽ gewonnen. In de slotrit, een rit van 180 kilometer van Buggenhout naar Putte, kwam de leidende positie van de Belg niet meer in gevaar. In het klassement bleef hij zijn landgenoot Greg van Avermaet ťťn minuut en elf seconden voor.

Beste Nederlander in het eindklassement was Bram Tankink. Onze landgenoot eindigde op de vijfde plaats. De slotrit werd gewonnen door Tom Boonen. In de massasprint bleef hij zijn landgenoot Jurgen Roelandts en de Nederlanders Stefan van Dijk en Kenny van Hummel voor.

Laudrup verkast naar Panathinaikos

Michael Laudrup maakt de overstap naar de Griekse competitie. De Deen, die ontslag nam bij Getafe, wordt de nieuwe trainer van Panathinaikos. Laudrup zal tweeŽneenhalf miljoen euro per jaar verdienen.

Laudrup stond sinds zijn vertrek bij Getafe ook in de belangstelling van Benfica, FC Barcelona, Galatasaray en CSKA Moskou. Met twee laatstgenoemde club zou de oud-speler van Ajax ook contact hebben gehad, maar hij koos uiteindelijk voor Panathinaikos. De Griekse club komt volgend seizoen uit in de Champions League.

Landmachtdagen breken bezoekersrecords

De Landmachtdagen in Oirschot braken dit weekeinde alle bezoekersrecords. Zaterdag en zondag bezochten in totaal 120.000 mensen het kazerneterrein in Oirschot, zei een woordvoerder van Defensie zondag.

Het ministerie verwachtte 100.000 bezoekers. Aan de hand van demonstraties kregen bezoekers een beeld van het huidige optreden van de landmacht. Ook kon het publiek kijken naar materieel zoals de Bushmaster, de Fennek, de Boxer en de CV-90. Ook was er aandacht voor de inzet in Afghanistan.

De dagen verliepen in een uitstekende sfeer, aldus de woordvoerder. Alleen zaterdag brak een bezoekster tijdens een sprong met een parachute haar been, toen ze verkeerd op de grond terecht kwam.

AustraliŽ gaat nog steeds voor WK 2018

Afgelopen week maakte Sepp Blatter, voorzitter van de FIFA, bekend dat het WK van 2018 waarschijnlijk wordt georganiseerd in Europa. AustraliŽ is echter niet van plan om zich terug te trekken voor de organisatie van dat WK.

Volgens Blatter moeten de landen buiten Europa heroverwegen om kandidaat te zijn. De Australische Minister van FinanciŽn is het er niet mee eens. “Blatter neemt de beslissing niet alleen”. De voorzitter van de Australische bond geeft ook nog zijn mening. “Het WK is een uitgelezen mogelijkheid om het voetbal in deze regio te promoten en meer aanzien te geven.”

De landen uit Europa die zich kandidaat hebben gesteld voor het WK van 2018 zijn onder meer Nederland en BelgiŽ, Engeland, Spanje en Rusland. Buiten de EU hebben China, Japan, Qatar, de Verenigde Staten en Mexico interesse.

[Gerucht] Deze E3 nog twee Xbox 360 aankondigingen?

Kort geleden kwam Microsoft Game Studios met haar line-up voor het najaar van 2008. Gears of War 2, Viva PiŮata: Trouble in Paradise, Fable 2 en Banjo 3 zorgden voor een hele nette line-up, maar er is waarschijnlijk meer...


Geruchten doen de ronde dat Microsoft nog twee 'big-budget' titels zal aankondigen en deze zal tonen op de persconferentie tijdens de E3. Volgens de bronnen is het nog onbekend om welke twee games het gaan, maar misschien is er ťťn game die gebruik zal gaan maken van de nieuwe Xbox 360 Motion Controller. Andere geruchten beweren dat Alan Wake en Halo Wars aan de line-up worden gevoegd. We zijn benieuwd!

[RG] Jankovic ondanks nek door

Ondanks een nekspier die behandeling nodig had, wist Jelena Jankovic de Poolse Agnieszka Radwanska te verslaan. De Servische had er wel een tiebreak voor nodig: 6-3, 7-6 (3).

Jankovic was de eerste helft van de wedstrijd veel beter dan Radwanska. Maar bij een stand van 2-1 in de tweede set moest de speelster zich aan een onwillige nekspier laten behandelen. Daarna was het overwicht op de Poolse een beetje weg, maar daar wist Radwanska niet van te profiteren, en het werd 5-1.

Die hopeloze achterstand werd toch knap weggewerkt en ze won vervolgens vijf games op rij, waarbij ze drie matchpoints overleefde. Toch wist ze deze wederopstanding niet waar te maken in de tiebreak. Het werd 7-6 in het voordeel van Jankovic, die hierna de Spaanse Carla SuŠrez Navarro tegenover zich krijgt. Zij schakelde eerder de Franse hoop Amťlie Mauresmo uit.

Valve: momenteel geen PC-gaming crisis aan de gang

Als het aan Gabe Newell (de man achter Valve) ligt, is er geen PC-gaming crisis aan de gang. Het probleem komt volgens hem erg overdreven over. Zo krijgen we maandelijks een volle lading aan artikelen die beweren dat PC-gaming dood bloedt, volgens de cijfers.

"Is there a crisis in PC gaming? No. But there is a perception problem."

Volgens de officiŽle cijfers daalt de omzet van PC-games elk jaar. Maar, de cijfers zijn gebaseerd op verkochte PC-games uit de winkel. Daarmee bedoelen we de boxed-versies. De verkochte games op internet worden niet bijgerekend. Tevens worden de abonnementen van World of Warcraft en Age of Conan niet bijgerekend. Conclusie: mensen baseren hun mening op de officiŽle cijfers, en dat is juist de fout.

De FIOD lacht om Peter-Vincent Schuld

"Zo meneer Schuld, wat kunnen wij voor u betekenen?"
"Nou, kijk.  Ik behartig de belangen van een fotograaf die voor het laatst succes boekte in 1978, en een van zijn foto's heb ik op drie verschillende plekken op internet zien staan."
"uhhuh..."
"en dat levert een forse economische schade op"
"hmm hmm..."
"en dus moeten jullie voortaan elke overtreding strafrechtelijk vervolgen..."

Nou, ik weet niet hoor, maar ik zie een scene voor me uit Porky's, waar de streng gelovige sportlerares aan het schoolhoofd uitlegt dat ze een van de studenten kan herkennen aan de moedervlek op z'n pielemuis, waarop schoolhoofd en aanwezige verdachte leerlingen letterlijk onder tafel zakken van het lachen.  Miss Ballbricker is dan Peter-Vincent Schuld en de aanwezigen zijn dan Ballin en wat mensen van het OM en FIOD.

Weer meer paddo-incidenten

Het aantal incidenten met geestverruimde paddestoelen is afgelopen jaar in Amsterdam wederom toegenomen. Ziekenauto’s moesten 149 keer uitrukken nadat iemand onwel was geworden door de consumptie van paddo's.  Dat is 19% meer dan de 125 ritten in 2006.

Tachtig slachtoffers van de hallucinerende paddestoelen moesten vorig jaar daadwerkelijk naar een  ziekenhuis worden vervoerd. Negen werden er opgenomen.

Het zal de meeste FOK!kers niet raar in de oren klinken dat de meeste slachtoffers buitenlandse toeristen waren (maar liefst 92%).  De helft was 24 jaar of jonger en een meerderheid (79%) van het mannelijk geslacht.

Het kabinet is voornemens de verkoop van alle paddo’s (zowel vers als gedroogd) te verbieden. De gedroogde variant was overigens al illegaal. Dat noemt de wet namelijk een bewerking van het product. 

Aanleiding voor het aankomende verbod dat CDA-minister Ab Klink aan het voorbereiden is, was onder meer de dood van een 17-jarig Frans meisje, dat na het eten van de drugs van een brug in Amsterdam sprong. Producenten en handelaars van de paddenstoelen willen een schadeclaim indienen tegen de overheid als het verbod er doorkomt.

Grote politieactie openstaande boetes

De politiekorpsen in Groningen, Friesland en Drenthe hebben gisteren tijdens een gezamenlijke actie tegen openstaande boetes en straffen ruim 470 adressen bezocht. Er werden 57 mensen opgepakt en voor 38.682 euro aan openstaande boetes geïnd.

Enkele personen deden er van alles aan om hun straf te ontkomen. Op een adres in Drenthe probeerde een man aan zijn straf te ontkomen door in een kleine kast te kruipen. Zijn echtgenote hield de politie voor dat haar man niet thuis was. De agenten bemerkten echter dat het gehele bed van het stel nog warm was. De man werd al gauw gesnapt en kon kiezen tussen het betalen van een boete van 34.929 euro of 343 dagen zitten. Hij koos voor het laatste.

In Friesland trachtte iemand aan een half jaar gevangenisstraf te ontkomen door in een gracht te springen. Dankzij een getuige kon de politie de man snel oppakken.

We zitten nog steeds in andere werelden in de Dutch Charts

Het ziet er naar uit dat Nederlanders nog even in andere werelden blijven hangen. De meest populaire vakantiebestemming is nog steeds Liberty City met Grand Theft Auto IV op de eerste en tweede plek. Mensen met een PC daarentegen gaan liever naar Hyboria met de nieuwe MMORPG Age of Conan op plek drie.

De rest van de lijst wordt gedomineerd door Nintendo. Mario Kart op de Wii staat op een mooie vierde plek, en de versie voor op de DS staat op plek acht. De Olympische spelen zijn nog steeds hot want Mario & Sonic at the Olympic games voor de Wii en DS staan nog steeds in de lijst. Nieuwe binnenkomer op plek negen is Haze voor de Playstation 3.

quote
1 GRAND THEFT AUTO 4 (X-BOX 360)
2 GRAND THEFT AUTO 4 (PS3)
3 AGE OF CONAN HYBORIAN ADVENTURES (PC)
4 MARIO KART (Wii)
5 BRAIN TRAINING (Nintendo DS)
6 MARIO & SONIC AT THE OLYMPIC GAMES (Wii)
7 SUPER MARIO GALAXY (Wii)
8 MARIO KART (DS)
9 HAZE (PS3)
10 MARIO & SONIC AT THE OLYMPIC GAMES (DS)

Nintendo Wii- 3
Nintendo DS-3
Playstation 3 - 2
PC - 1
Xbox 360 - 1

Man (22) doodgeslagen in Steenwijk

In Steenwijk is vannacht een 22-jarige jongeman dusdanig mishandeld, dat hij aan zijn verwondingen is overleden. Dat gebeurde even voor 05.00 uur in de Stationstraat nabij de Oosterpoort.

Het slachtoffer kwam terug van een avondje stappen met vrienden. Volgens getuigen wilde hij in de Stationsstraat een ruzie sussen. De politie heeft vooralsnog een persoon uit Steenwijkerland aangehouden en meegenomen naar het bureau voor verhoor. De overleden persoon komt zelf uit Steenwijk.

Dagblad de Stentor heeft vernomen dat het slachtoffer geheel willekeurig zou zijn mishandeld door een ongeveer 34-jarige man. Die zou vlak voor de mishandeling geroepen hebben: "De eerste de beste die ik tegenkom, ga ik klappen geven." De door de politie aangehouden persoon zou dan ook deze man betreffen.

Ter doodveroordeelde godslasteraar naar ziekenhuis

Een rechtbank in Kabul heeft een journalist die ter dood veroordeeld is naar een ziekenhuis gestuurd voor medisch onderzoek. Perwiz Kambakhsh (23) zegt te zijn gemarteld door de geheime politie en dat zijn neus hierdoor gebroken is, aldus zijn advocaat vandaag.

De journalist is in de stad Mazar-i-Sharif ter dood veroordeeld wegens godslastering, omdat hij een kritisch artikel van internet heeft gehaald over de rol van de vrouw in de islam. Dat artikel verspreidde hij onder andere studenten.

De kwestie deed internationaal veel stof opwaaien en verschillende landen hebben bij de Afghaanse regering aangedrongen op gratie. In Nederland reageerde begin dit jaar de Tweede Kamer boos op de doostraf. De Nederlandse regering heeft de Afghaanse president Hamid Karzai gevraagd de executie te verhinderen.

'Rookvrije horeca zet rokers aan tot stoppen'

Naar schatting 340 duizend rokers wagen de komende weken een poging hun peuk voor eens en altijd uit te drukken. Vooral de steeds hogere prijs van sigaretten en de rookvrije horeca per 1 juli zijn voor deze rokers aanleiding om te stoppen.

Dat melden KWF Kankerbestrijding, de Nederlandse Hartstichting, het Astma Fonds en antirookstichting Stivoro zondag op basis van onderzoek van TNS-Nipo onder 1200 rokers en ex-rokers. De organisaties starten maandag de campagne 'In iedere roker zit een stopper'.

Een op de tien ex-rokers haalde wel eens sigaretten uit de asbak en bijna een derde reed tijdens een stoppoging 's avonds wel eens naar een tankstation om sigaretten te halen, blijkt uit de enquête. Twaalf procent gaf toe wel eens stiekem op het toilet te hebben gerookt voordat de stoppoging slaagde.

Het kabinet streeft er naar om het aantal rokers in 2010 terug te dringen tot minder dan twintig procent van de bevolking. Volgens Stivoro blijft dat cijfer hangen op 26 à 27 procent, omdat de overheid niet genoeg geld steekt in publiekscampagnes en de accijnzen niet verder verhoogt.

SP: Is Bussemaker wel geschikt?

SP-leider Jan Marijnissen vraagt zich af op PvdA-staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) wel de juiste vrouw op de juiste plek is.

Hij zei dat vanmiddag in het tv-programma Buitenhof in reactie op de brief over embryoselectie die Bussemaker afgelopen week moest intrekken onder druk van coalitiepartner ChristenUnie. In de brief had ze aangekondigd dat er bij reageerbuisbevruchting op meer ernstige ziektes gescreend kan worden. Nu mag alleen bekeken worden of embryo's een gen bevatten dat zeker tot een ziekte leidt. De ChristenUnie is fel tegen selectie van embryo's op ernstige aandoeningen.

Bussemaker had haar brief niet afgestemd met haar coalitiepartners omdat het volgens haar om een technische wijziging zou gaan.

Marijnissen zei vanmiddag dat iemand die ''zo weinig affiniteit'' met het onderwerp heeft en ''zo weinig politiek gevoel'' wellicht niet de juiste persoon is. Inhoudelijk is de SP het wel eens met Bussemaker.

Wereldrecord Bolt op 100 meter

Usain Bolt heeft bij atletiekwedstrijden in New York het wereldrecord op de 100 meter verbeterd. De Jamaicaan kwam tot een tijd van 9,72.

Bolt liep de tijd met een rugwind van 1,7 meter per seconde en verbeterde het oude wereldrecord met tweehonderste. Dat stond sinds september vorig jaar op naam van Asafa Powell. In New York eindigde Bolt voor de Amerikanen Tyson Gay en Darvis Patton.

"Dit wereldrecord betekent pas iets voor me als ik een gouden medaille behaal op de Olympische Spelen of het WK", aldus Bolt, die tot dit seizoen vooral indruk maakte op de 200 meter. Op die afstand won hij op het WK vorig jaar zilver en is hij wereldrecordhouder bij de junioren.

Dit seizoen brak Bolt ook door op de 100 meter, hij kwam eerder dit jaar al tot 9,76, zijn coach Glenn Mills voorspelde toen al dat hij het wereldrecord zou gaan verbeteren. "Ik heb altijd gezegd dat de 200 meter mijn favoriete afstand is", benadrukte Bolt zaterdag nog maar eens. "Dat verandert niet na dit wereldrecord. Wel ga ik op de Spelen zeker ook de 100 meter lopen."

Dronken man valt uit invalidenwagen

Een invalide man was gisteren zo dronken dat hij uit zijn invalidenwagen viel. De Utrechter van 36 jaar oud werd op de Sint Jacobsstraat in zijn woonplaats gevonden door agenten. Die hielden hem aan.

De man was na de val uit de wagen met zijn hoofd op de stoep terecht gekomen. Op het bureau bleek bleek de man ruim zeven keer meer te hebben gedronken dan het maximum waarmee je de weg op mag.

Een arts werd naar het bureau gehaald om de man te laten verzorgen aan zijn hoofdwond.

Wat is het toch met de vrouwen?

In de submit vonden wij de volgende bijdrage:

Wat is het toch tegenwoordig met de vrouwen…… Als je een serieus gesprek met ze wil houden, krijg je geen aandacht. Praat je wat dom uit je nek, krijg je aandacht. En dan komt het volgende, krijg je een relatie met een vrouw die je heb leren kennen met een serieus gesprek (daar zijn volgens mij nog weinig vrouwen van die dat willen). Krijg je via, via te horen, hij is altijd zo serieus.

Babel mogelijk naar Spelen

Ryan Babel speelt mogelijk toch een groot eindtoernooi. Foppe de Haan ziet Babel, indien fit, namelijk als een versterking voor zijn ploeg.

"Een fitte Babel kan met zijn specifieke kwaliteiten heel erg belangrijk voor ons zijn," aldus Foppe de Haan. De 21-jarige aanvaller is dan geen dispensatiespeler omdat hij nog niet de maximum leeftijd heeft bereikt. De Haan start zijn voorbereiding op 21 juli. Babel heeft naar verluidt vijf tot zeven weken nog om te herstellen. Het is dus mogelijk dat hij op 21 juli aansluit bij de Olympische ploeg.

Compromis over Florida en Michigan

De Amerikaanse staten Florida en Michigan mogen hun gedelegeerden naar de nationale partijconventie van de Democraten van eind augustus sturen, waar formeel de presidentskandidaat van de partij moet worden aangewezen. Maar de gedelegeerden krijgen slechts half stemrecht.

Dat heeft een partijcommissie in Washington gisteravond besloten. Het besluit is een compromisvoorstel in de tweestrijd tussen de Democratische presidentskandidaten Barack Obama en Hillary Clinton. Zij won de voorverkiezingen in Florida en Michigan, maar de uitslag telde niet. Beide staten waren gestraft omdat ze de datum van de voorverkiezingen hadden verschoven. Dat was tegen de partijregels. Voorstellen om de gedelegeerden van beide staten vol stemrecht te geven werden gisteren afgewezen.

Ook als alle gedelegeerden waren meegeteld, dan had Clinton Obama niet alsnog kunnen inhalen in het totaal aantal gedelegeerden. Maar met een kleinere achterstand zou zij mogelijk gedelegeerden kunnen overhalen om alsnog voor haar te stemmen.

Buiten het hotel in Washington stonden zaterdag honderden demonstranten voor Clinton uit beide staten die eisten dat hun stem geteld zou worden. Ook het Obama-kamp liet zich niet onberoerd. In de zaal waar werd vergaderd was het eveneens zeer rumoerig.

Het lijkt erop dat Clinton zich weinig zal aantrekken van de uitspraak van de commissie. Ze gaf afgelopen dagen hints dat ze doorgaat tot het bittere einde. Dat zal het beeld van een diep verdeelde partij versterken.


Hillary Clinton meent nog altijd kans te maken op de nominatie

AC Milan dwarsboomt Chelsea

Volgens AC Milan heeft Chelsea interesse in de diensten van Milan-trainer Carlo Ancelotti. De Milanese club geeft Chelsea echter geen toestemming om met de oefenmeester te praten.

"Hij en nog een andere Italiaanse trainer staan bovenaan het lijstje van Chelsea," vertelde Adriano Galliani, vice-voorzitter van AC Milan. "Maar Ancelotti heeft niet gesproken met Chelsea. Daar hebben we geen toestemming voor gegeven. Dat onze coach gewild is, doet me goed, maar hij blijft bij Milan." Volgens de Italiaanse media staat ook Roberto Mancini, oud-trainer van Internazionale, op het lijstje van Chelsea.

Sex And The City-film groot succes

Carrie en haar vriendinnen zijn terug. Na zes seizoenen op tv is er nu de Sex And The City-film en die is een groot succes. In één dag heeft de film, die volgt op de roemruchte televisieserie over vier Newyorkse vrouwen, 26,9 miljoen dollar opgebracht. Het is volgens het Amerikaanse entertainmentblad Variety zelfs het beste startresultaat voor een romantische komedie ooit.

Sex And The City bracht dit weekend in Amerika zelfs meer geld op dan de nieuwe Indiana Jones-film in de tweede week. De meer dan 3000 Amerikaanse zalen waar Sex And The City is te zien, zaten de afgelopen dagen vooral afgeladen met vrouwelijke fans. Ook in Nederland is de film al bij voorbaat een succes. Bijna alle voorvertoningen zijn twee weken voor de officiële première al uitverkocht. In de SATC-film zien we hoe het de vier vriendinnen vergaan is sinds Carrie zich in de armen had gestort van knipperlichtvriendje Big.  De film is vanaf 12 juni in de Nederlandse bioscopen te zien.SATC Trailer
|

Zambrotta vertrekt naar AC Milan

Gianluca Zambrotta keert terug naar ItaliŽ. De verdediger voetbalt vanaf volgend seizoen bij AC Milan. Zambrotta speelde de laatste twee jaar voor FC Barcelona.

Zambrotta vertrok in 2006 bij Juventus nadat de club terug was gezet naar de Serie B. De Italiaan vertrok naar Barcelona, maar mag daar, ondanks een contract tot medio 2010, vertrekken. Hoeveel AC Milan heeft moeten betalen en voor hoelang Zambrotta getekend heeft, heeft de Milanese club niet bekend gemaakt.

Mensen onwel in Eindhoven

Drie mensen zijn gisterenmiddag plots onwel geworden op twee plaatsen in het centrum van Eindhoven. Even werd gedacht de ze vervuilde drugs hadden gebruikt. Ze zijn in kritieke toestand in het ziekenhuis opgenomen.

Na onderzoek door de politie bleken de drie bij elkaar te horen en bleek ook dat ze te veel alcohol hadden gedronken en ghb hadden gebruikt. Die combinatie is zeer gevaarlijk.

Twee personen werden onwel aan de Boschdijk, een derde aan de Mecklenburgstraat. Pas na enkele uren in het ziekenhuis waren de drie bij kennis en aanspreekbaar.

[NHL] Red Wings op weg naar titel

De Detroit Red Wings hebben een grote stap gemaakt naar het winnen van de Stanley Cup. In de vierde wedstrijd van de best-of-sevenseries werden de Pittsburgh Penguins in hun eigen stadion met 1-2 verslagen. De stand in de series is nu 3-1 in het voordeel van de Wings.
De spanning in de strijd om de titel was duidelijk aanwezig. De Penguins waren eerder deze week al teruggekomen tot 1-2 en hadden nu de kans om de zaak in eigen huis gelijk te trekken. De toeschouwers in de volgepakte Mellon Arena konden al na amper drie minuten op de banken. De goal werd gescoord door Marian Hossa, op aangeven van Sergei Gonchar. Amper vijf minuten later was het echter Niklas Lidstrom die de stand alweer op 1-1 bracht, nog geen twee seconden nadat de Pens een powerplaysituatie hadden overleefd. In de tweede periode vielen er geen goals te noteren, waarna alle energie in het laatste bedrijf tot uiting kwam.

Jiri Hudler opende het bal door de Wings op een 1-2 voorsprong te zetten. Zijn puck, haast van achter het net geschoten, caramboleerde via de paal en de rug van goalie Marc-Andre Fleury in het doel. Het belangrijkste moment in de wedstrijd was echter de 5-on-3-powerplay van de Penguins, tien minuten voor tijd. Met de Wings voor bijna anderhalve minuut gereduceerd tot drie veldspelers kregen de Penguins een scala aan kansen om de stand gelijk te trekken. De grootste was voor Sidney Crosby, die de puck al in het net waande voordat nota bene Detroit-aanvaller Henrik Zetterberg met zijn schaats het blok zette. Op enkele doelpogingen van grote afstand na kwamen de Pens deze mislukte powerplay niet meer te boven.

De stand in de best-of-sevenseries is nu 3-1 in het voordeel van de Red Wings, die maandag in eigen huis de Stanley Cup kunnen gaan pakken. Mochten de Penguins in Detroit de winst pakken, dan volgt er woensdag een zesde wedstrijd in Pittsburgh.

Volleyballers naar EK

Volledig volgens de verwachting heeft het Nederlands volleybalteam zich geplaatst voor het EK. Nederland versloeg Letland met 3-0 (25-23, 25-23, 25-19).

Door de overwinning op Letland doet de laatste wedstrijd tegen Azerbeidjan er niet meer toe. Bondscoach Blangť liet een aantal jonge spelers opdraven tegen Azerbeidjan. Binnenkort begint de ploeg met de voorbereidingen op de European League. Een aantal oudere spelers zullen dan rust krijgen.

Eat like Snake

Dat Japanners rare reclames maken, wisten we al. Toch weten ze me elke keer weer te verbazen! In deze reclame laat iemand z'n Triple Whopper even op tafel liggen om een blikje drinken uit de automaat te gaan trekken. Een andere gast ziet de onbeheerde burger en gaat er op af, kruipend als een slang.


Met dank aan nipeng voor de submit

1800 euro voor patatzak burgemeester

Tijdens een veiling voor een goed doel, heeft een tekening van een patatzak maar liefst 1800 euro opgeleverd. De tekening was namelijk gemaakt door de burgemeester van Antwerpen, Patrick Janssens.

Er waren nog meer bekende Belgen die iets weggaven voor de veiling. Zo had de welbekende Rocco Granata een gedicht van de onlangs overleden Hugo Claus op muziek gezet. Er werd voor dit werk van de schepper van de klassieker 'Marina' niet meer geboden dan 1700 euro. Dit vond de veilingmeester echter te weinig. "Dat veilen we een volgende keer", vertelde hij.

De totale opbrengst van de veiling bedroeg 62.000 euro. Het geld komt ten goede aan stichting 'Het Huis', die neutrale bezoekruimten maakt voor kinderen van gescheiden ouders.

Buurvrouw ramt woning met auto

Een vrouw uit het Drentse Peize heeft gistermiddag per abuis het huis van haar overburen geramd. De vrouw wilde haar auto van het erf afrijden, maar was vergeten dat de auto nog in z'n achteruit stond. Vol gas reed de vrouw achteruit door de heg van de overburen om vervolgens tegen hun woning tot stilstand te komen.

Wonderwel raakte er niemand gewond. Wel moest de brandweer eraan te pas komen om de woning te stutten wegens instortingsgevaar. Ook de auto is zwaar gehavend.

Vrouwen voelen zich ellendig zonder mobiel

De vrouw ontwikkelt zich sterk in de mobiele communicatie. Sms'en doen zij vaak en meestal blind. Gemiddeld versturen ze 109 sms'jes per maand. Dat constateert een groep experts in samenwerking met onderzoeksbureau PanelWizard in een onderzoek onder ruim vijfhonderd jongvolwassenen naar hun sms- en mobiele telefoongebruik in opdracht van Hi.

Daaruit blijkt verder dat 46 procent van de vrouwen zich "compleet verloren" voelt als het telefoonboek per ongeluk uit de mobiel wordt gewist. Voor 37 procent van de mannen is dit ook een ramp. Zonder mobieltje voelt bijna een kwart van de vrouwen zich "ellendig en eenzaam", constateerden de onderzoekers, terwijl het ontbreken van een mobieltje slechts bij 11 procent van de mannen effect heeft op hun gemoedstoestand.

'Britse koningin wil dat Middleton baan heeft'

De Britse koningin Elizabeth II wil dat de vriendin van prins William, Kate Middleton, een volledige baan heeft voordat het stel in het huwelijksbootje stapt. Dat heeft de krant The Mail on Sunday vandaag bericht.

Algemeen is de verwachting dat het stel binnenkort aankondigt zich te verloven. Volgens het blad vindt de koningin het nog veel te vroeg voor een verloving. De 82-jarige koningin geldt ondanks haar leeftijd als een van de leden van het koninklijk huis dat het hardst werkt. De koningin zou tegen vertrouwelingen hebben gezegd dat het imago van prins William mogelijk schade oploopt als Kate zich niet als een zelfstandig werkende vrouw presenteert.

Familiedrama in Engeland

In Engeland heeft gisteren een afschuwelijk familiedrama plaatsgevonden. Een 5-jarig jongetje en zijn 4-jarige zusje zijn door hun ouders doodgestoken. De 6 maanden oude baby ligt in het ziekenhuis met ernstige steekwonden.

De vader van de kinderen, Navarajah Navaneethan (39) is aangehouden en ondervraagd op het politiebureau nabij het oud in Surrey. De moeder, Sasikala (35) is naar het ziekenhuis gebracht om behandeld te worden voor verwondingen. Zij moet nog verhoord worden.

Wat er precies in het huis is gebeurd is nog onbekend. Buren zagen ambulancemedewerkers een kind naar buiten brengen en een half uur later nog een ander kind. Een vrouw met bloed op haar jurk kwam even later naar buiten. “Zij werd naar de ambulance gebracht, niet een politiewagen”, aldus een buurman.

Een andere buurtbewoner, Sen Gupta, vertelt dat het echtpaar uit Sri Lanka afkomstig is. Vrienden of familie van het paar zijn volgens hem gekomen nadat de politie gearriveerd was. “Ze zeiden dat ze in het huis hadden gewoond met het paar, maar dat ze verhuisd zijn wegens problemen”, aldus de buurtbewoner. Er wordt gezegd dat de kinderen zijn vermoord omdat ze gilden en huilden.

 

Gevaarlijke medicijnen gestolen

Uit de auto van een dierenarts in Roden zijn medicijnen gestolen. De medicijnen kunnen voor mensen dodelijk zijn. De diefstal vond in de nacht van vrijdag op zaterdag plaats.

Uit de auto is onder meer een doorzichtige fles met rubberen dop gestolen. Deze fles bevat 250 cc euthesol. Deze blauwe vloeistof is een inslaapmiddel voor koeien. Wanneer een mens 10 cc van deze vloeistof inneemt kan hij hieraan overlijden.

Naast deze fles werd ook een koffer met witte glazen flesjes gestolen. Op het etiket van deze flesjes staat 'Alfacaïne 2%'. In de flesjes zit een verdovingsmiddel, lidocaïne, dat bij mensen hartritmestoornissen kan veroorzaken. Daarnaast worden flesjes met een middel tegen blauwtong vermist. In deze flesjes zit 50 cc roze vloeistof.

'Geen AOW meer voor gevangene'

Ouderen die langer dan een maand de gevangenis in moeten, krijgen straks geen AOW-uitkering meer. Studenten die worden veroordeeld kunnen hun uitwonendenbeurs op hun buik schrijven. Dat is de kern van een wetsvoorstel dat staatssecretaris van Sociale Zaken Ahmed Aboutaleb (PvdA) binnenkort in de ministerraad wil bespreken, schrijft De Telegraaf zondag.

De uitkering en de beurs zijn bedoeld voor levensonderhoud. In de ogen van de Aboutaleb zijn die niet nodig voor bajesklanten omdat in hun onderhoud sowieso al wordt voorzien, schrijft de krant.

Aboutaleb wil volgens de krant nog dit jaar een streep zetten door de uitkering van de zo'n 120 ouderen die in de gevangenis een AOW-uitkering krijgen. Daarmee moet voor volgend jaar ongeveer 1,25 miljoen euro worden bespaard. In 2013 moet dit voordeel zijn opgelopen tot anderhalf miljoen euro. Sinds 2001 krijgen gevangen al geen WW en WAO meer.

Golfen is supergezond

Uit onderzoek onder 300.000 golfers door het Karolinska Institute in Stockholm is gebleken dat golfen supergezond is. Door te golfen wordt het leven met vijf jaar verlengd.

De beste spelers zijn het meest gezond van allemaal, zo blijkt uit het onderzoek. Het vele bewegen, de gezonde buitenlucht en de sociale contacten die de sport met zich meebrengt zijn belangrijk voor de hogere levensverwachting.

Uit de studie blijkt ook dat een rondje van 18 holes ongeveer vier tot vijf uur buitenlucht betekent. Dat staat gelijk aan een wandeling van zes of zeven kilometer. "Zoals bekend, zeer goed voor de gezondheid", aldus de onderzoekers.

Eerder onderzoek had al uitgewezen dat een goed huwelijk bijdraagt aan hogere scores op de golfbaan. Door hun geliefden kunnen de spelers dan beter relaxen en zij verlenen tevens praktische assistentie.

Indonesische zakenman strooit met geld

Een Indonesische zakenman heeft vandaag boven de Javaanse stad Serang duizenden bankbiljetten uit een vliegtuigje gegooid. De stunt, waarbij hij in totaal 100 miljoen roepias (6300 eur) uitstrooide, was bedoeld om de uitgave van zijn boek over motivatie voor zakenlieden te promoten.

De zakenman vloog vier keer over een voetbalstadion waarboven hij de biljetten uitstrooide. Hier had zich sinds gisteren een grote menigte verzameld, omdat er al geruchten circuleerden over het de actie. De helft van de biljetten belandde echter naast het stadion, waardoor er een chaotische situatie ontstond. De zakenman zei liever het geld dat anders naar een promotiecampagne zou gaan, te willen delen met mensen die het echt nodig hebben.

Vier mensen naar ziekenhuis na barbecue in huis

Een barbecue in een woning in Zoetermeer heeft er zaterdagavond voor gezorgd dat vier mensen naar het ziekenhuis moesten. Drie mensen in de woning en een buurman hadden verschijnselen van koolmonoxidevergiftiging. De kolenbarbecue leidde niet tot brand, liet de brandweer zondag weten.

Een van de mensen die bij de indoor-barbecue aan de Nesciohoeve aanwezig was raakte onwel, waarna de anderen een ambulance belden. Toen die er was, bleek dat meer mensen last hadden van het giftige gas dat vrijkomt bij verbranding. De brandweer werd ingeschakeld omdat het ambulancepersoneel zag dat er een barbecue in het huis stond. De brandweer deed een meting en ventileerde het huis, waarna het gevaar was geweken.

De brandweer wijst op de gevaren van het in huis stoken van een kolenbarbeque. Niet alleen de rook kan dodelijk zijn, ook is het volgens de brandweer riskant met het oog op brand.

Grote brand door blikseminslag in Hilversum

Een blikseminslag heeft zaterdagnacht voor een grote brand gezorgd in een flatgebouw in Hilversum. Alle bewoners van het gebouw van vijf verdiepingen kwamen in de regen op straat te staan, maar niemand raakte gewond. Een onbekend aantal bewoners is opgevangen in een sporthal, maar kon na enkele uren terug naar huis, zegt een woordvoerder van de politie.

De brand ontstond even na middernacht aan de buitenkant van de bovenste verdieping van het gebouw en was binnen drie kwartier onder controle. Zo'n vijf woningen liepen in min of meerdere mate schade op, maar niet een woning raakte onherstelbaar beschadigd. Een onderzoek moet de exacte oorzaak van de brand vaststellen.

Veiligheidsraad wil actie tegen piraterij SomaliŽ

De VN-Veiligheidsraad wil consequent optreden tegen de toenemende piraterij voor de kust van Somalië. De vijftien landen in de raad willen maandag een resolutie aannemen die lidstaten oproept om actief op te treden tegen zeerovers binnen de Somalische wateren, aldus een woordvoerster gisteren.

Landen zouden volgens de ontwerptekst schepen en vliegtuigen moeten inzetten om, in samenwerking met de Somalische overheid, op piraten te jagen en zeeroverij te voorkomen. Somalische piraten kaapten onlangs een Nederlands schip, de Amiya Scan. Zij hebben het vaartuig nog steeds in bezit. Deze week namen piraten nog twee schepen over, een Maltese en een Duitse vrachtvaarder.

Frankrijk wint niet van Paraguay

In een oefenwedstrijd ter voorbereiding op Euro 2008 wist vice-wereldkampioen Frankrijk zaterdag niet te winnen van Paraguay. Na negentig minuten stond de stand 0-0 op het scorebord.

In Toulouse begon Frankrijk voorin met het drietal Benzema, Henry en Malouda. In de eerste helft misten Ribery en Karim Benzema enkele kansen. Invaller Sidney Govou kreeg zes minuten voor tijd nog de beste kans, maar de paal behoede Paraguay voor een 1-0 achterstand. "We konden niet scoren, maar ik zag enkele positieve punten," aldus bondscoach Raymond Domenech. "Maar we moeten wel efficiŽnter worden."

Het is nog onzeker of Patrick Viera de openingswedstrijd tegen RoemeniŽ kan spelen op het EK. De Inter-middenvelder sukkelt al enige tijd met zijn linkerbil. Frankrijk is overigens ťťn van de tegenstanders van Oranje in de groepsfase van komende EK.

Dronken Londenaren 'feesten' op alcoholverbod

Duizenden aangeschoten en dronken mensen hebben gisteravond het metroverkeer in Londen ontregeld, vlak voordat om middernacht een alcoholverbod in het openbaar vervoer van kracht werd. De belangrijke Circle Line werd enige tijd stilgelegd, meldde de BBC.

Onder meer op internet was opgeroepen tot drankfeesten op perrons. De grootste feestende massa was op het altijd drukke metrostation Liverpool Street. De politie sloot het station enige tijd af. Zes mensen werden opgepakt wegens openbare dronkenschap. Ook op andere stations was het vol met zuipende feestgangers en moest de politie ingrijpen.

De nieuwe burgemeester Boris Johnson heeft het alcoholverbod ingevoerd. De drooglegging moet asociaal gedrag in bussen, trams, stations en metro helpen voorkomen, aldus de conservatief.

Obama breekt met zijn kerk

De Democratische presidentskandidaat Barack Obama heeft gebroken met de kerk in Chicago waar hij twintig jaar lid van was. De Trinity United Church of Christ kwam negatief in het nieuws na een aantal omstreden uitspraken van predikanten. De senator gaf gisteren tijdens een persconferentie een toelichting op zijn besluit.

Vorige week stak een gastpredikant, dominee Michael Pfleger, de draak met Obama's rivale Hillary Clinton. Pfleger zei dat Clinton meent recht te hebben op de Democratische nominatie voor de presidentsverkiezingen omdat zij blank is. Dat de zwarte Obama de show steelt, is onverdraaglijk voor haar, aldus Pfleger. Obama zat op dat moment niet in de kerk, maar reageerde furieus. De blanke Pfleger bood later zijn excuses aan.

Obama nam eerder dit jaar al afstand van Jeremiah Wright, jarenlang zijn vaste dominee. Wright kwam negatief in het nieuws toen beelden van zijn felle preken op onder meer op de internetsite YouTube verschenen. Wright heeft gezegd dat de aanslagen van 11 september 2001 Amerika's verdiende loon waren en dat de regering opzettelijk hiv onder de zwarte bevolking heeft verspreid.

Lekker korte column

Gefeliciteerd met je overwinning op Peter-Vincent Schuld. Heeft je vast veel energie gekost maar dan heb je ook wat. Heb je het nog gevierd of heb je eindelijk weer eens lekker geslapen? Of allebei? Lijkt me lastig, die gelukszoekers. Dan kun je beter die gelukszoekers hebben die meededen aan Holland’s Got Talent. Vond het weer wat anders, aangenaam ook. Weer wat anders dan die huppelkutjes die denkend at ze de nieuwe Madonna zijn.

Theo Maassen gooit camera stuk

Altijd lachen met Theo Maassen. De grappenmaker trad gisteravond op tijdens het Comedy Festival alwaar hij een peperdure camera stukgooide van een professionele fotografe. Ze maakte foto's tijdens een optreden van Maassen en dat vond mijnheer niet zo leuk.

Hij sommeerde de regie dan ook om de zaallichten aan te doen en beval haar het podium op te komen. Hij pakte vervolgens het toestel af en gaf het publiek de keus: "Wanneer iedereen hard applaudisseert, gooi ik hem kapot, wanneer het stil blijft, krijgt mevrouw het terug". Uiteraard volgde applaus waarna het toestel op de vloer werd stukgegooid. Fotografe huilen, publiek joelen waarop Maassen zei: als het je niet bevalt donder je maar op, wat tientallen mensen dus deden. Waarop Maassen schreeuwde: "Donder maar gewoon op, voor jullie tien anderen."

Fotografe Ilvy Njiokiktjien heeft inmiddels aangifte gedaan van vernieling en Maassen is verhoord door de politie. Leuk detail: Njiokiktjien werd begin dit jaar door de jury van de Zilveren Camera uitgeroepen tot talent van het jaar waarmee ze een camera won ter waarde van 15.000 euro. Precies, de camera die nu in duizend stukken ligt. Overigens was Maassen vanavond ook op tv te zien als TBS'er.Pas op je camera.

Streekbussen blijven zondag in remise

De vakbondsacties in het streekvervoer krijgen vandaag een steviger karakter. Op een paar regio's na blijven de bussen in het hele land in de remise, voor onbepaalde tijd. Met de staking protesteren de chauffeurs tegen de opstelling van de werkgevers in de cao-onderhandelingen.

De werkgevers en vakbonden leveren al sinds begin april een verbeten strijd en zicht op een uitweg in het cao-conflict is er vooralsnog niet. ANWB verkeersinformatie verwacht dat de stakingen in het streekvervoer niet zullen leiden tot veel extra drukte op de wegen. "De afgelopen weken zijn mensen gewend geraakt aan de acties'', aldus een woordvoerder van de informatiedienst. De bussen in de vier grote steden, rond de 'Drechtsteden', in de achterhoek (Syntus) en in het westen van Friesland blijven wel rijden, deze vallen onder een andere CAO.

Charlie Sheen trouwt voor derde keer

De Amerikaanse acteur Charlie Sheen is voor de derde keer getrouwd. De gelukkige echtgenote is deze keer Brooke Mueller, een belegger in onroerend goed.

Circa zestig goede vrienden en naaste familieleden woonden de bescheiden plechtigheid in Los Angeles vrijdag bij, berichtten Amerikaanse media gisteren. "Ze passen goed bij elkaar en zijn erg gelukkig'', aldus een vriend van het nieuwe echtpaar. De 42-jarige Sheen verloofde zich in september met de 30-jarige Mueller.

Sheen scheidde in 2006 van actrice Denise Richards, met wie hij twee dochters heeft. Actrice Donna Pele was de vrouw waarmee hij voor het eerst in het huwelijksbootje stapte. Dat huwelijk hield zes maanden stand. De acteur is onder meer bekend van het Vietnam-oorlogsdrama Platoon (1986) en de komedie Hot Shots! (1991).

Spaceshuttle Discovery op weg naar ISS

De spaceshuttle Discovery is vanavond succesvol gelanceerd vanaf het Kennedy Space Center in Florida. Het ruimteveer is met zeven bemanningsleden onderweg voor een veertiendaagse trip naar het internationale ruimtestation ISS. Aan boord hebben ze het belangrijkste deel van Kibo, een groot Japans onderzoekslaboratorium.

Kibo, wat 'hoop' betekent, bestaat uit drie delen. Het eerste deel werd in maart al naar het ISS verscheept en het derde deel volgt volgend jaar. Er staan drie ruimtewandelingen gepland, van elk ongeveer 6,5 uur. Het grootste deel van die tijd zal besteed worden aan het monteren van Kibo.

Ook heeft de bemanning een pomp bij om het toilet in het ISS te repareren, dat het afgelopen week na zeven jaar begaf. Het spoelen van het kapotte toilet moest nu tijdelijk handmatig gebeuren, wat twee personen elke keer tien minuten kost om te doen.

De Discovery heeft dit keer een compleet nieuwe brandstoftank gekregen. Deze tank is ontworpen om zo min mogelijk isolatiemateriaal los te laten bij de lancering. Spaceshuttle Columbia verongelukte in 2003 toen een stuk isolatieschuim een vleugel beschadigde. Bij de vorige spaceshuttlemissies werden de verbeteringen, die vereist waren na het ongeluk, op de bestaande brandstoftanks toegepast.

Overigens heeft de spaceshuttle eigenlijk nog een achtste astronaut aan boord: de bekende ruimtereiziger Buzz Lightyear. Het poppetje uit de Toy Story-films gaat mee als onderdeel van een onderwijsprogramma dat kinderen moet stimuleren later een wetenschappelijke studie te gaan volgen.

Spaceshuttle Discovery
Three, two, one...

360-versie van GRID heeft last van vastlopers

Deze week is Race Driver GRID uitgekomen, de nieuwste race-game van Codemasters. Bij ons is de game aangekomen en dus kun je binnenkort een review van ons verwachten. Voor de ontwikkelaar is de release erg spannend. De verkoopcijfers kunnen tegenvallen, maar er kunnen er ook problemen voordoen bij een bepaalde versie. Dat is nou net het geval bij Race Driver GRID; de Xbox 360 versie heeft namelijk last van vastlopers.

Menig gamer klaagt over hun Xbox 360 die vastlopen wanneer ze Race Driver GRID spelen. Een fout van Codemasters? Volgens executive producer Gavin Raeburn niet: "the issue is due to specific drive hardware, possibly with bad blocks/sectors." Codemasters geeft het advies om je game profile up te loaden naar je memory card of je harddrive los te koppelen.

Binnenkort zal Codemasters met een patch komen. De PC- en PS3-versie hebben geen last van vastlopers.

Codemasters brengt F1 naar de Wii

In een interview met Codemasters is bekend geworden dat de nieuwe F1 2009 ook naar de Nintendo Wii komt. Begin vorige maand werd bekend gemaakt dat Codemasters de F1-licentie van Sony heeft overgenomen. Het gevolg daarvan is dat de komende Formula One games niet alleen op de PlayStation 3 uitkomt, maar ook op de Xbox 360 en PC. Vanaf vandaag kunnen we een nieuw platform aan het rijtje voegen: de Nintendo Wii. Zie hieronder een paar interessante quotes uit het interview.

"Then there’s the issue of which format when - clearly we’ll be targeting formats where there’s been no Formula One experience for a number of years, and the Nintendo Wii, the fastest-selling hardware console in the world today, where the plan is to use the controller like a steering wheel. We’ll go through a parallel development process on that, the Xbox 360 and the PlayStation 3.

But if you want to take the game to an even wider audience, particularly the United States (for us the largest gaming market in the world), then you have to appeal to a mass audience and so we blend the simulation with an awful lot of arcade elements too. We want to be able to offer both things within the game - simulation for the hardcore gamers, but also an arcade experience that you can truly pick up and play. I believe we’ve balanced that in GRID™ and I believe we’re going to balance it in Formula One."

Om het gehele interview te lezen, moet je even op deze link klikken.

[Gerucht] Sadness uitgesteld wegens psychologische redenen

Herinner je de game Sadness nog? Een zeer mysterieuze game van Nibris, maar sinds begin 2007 hebben we niets meer van het spel vernomen. Sadness is een aparte game, tijdens het spelen heeft het beeld geen kleur. Deze duistere Wii-game, die erg spannend moet worden zonder enige bloed en gore, schijnt weer in leven te zijn. Eerder wisten we al te melden dat Sadness op het goede spoor zit, maar waarom is de game zo vaak uitgesteld?

Nou, dan volgt dit gerucht; de game is wegens psychologische redenen uitgesteld. Volgens de blog The Light is an Illusion is de game uitgesteld omdat de testers tijdens het spelen van het spel paniekaanvallen kregen. Tevens kregen deze testers andere mysterieuze psychologische verschijnselen. Of we dit moeten geloven? Dat is jouw keuze.

Om je beetje op te fleuren, hebben we twee nieuwe screenshots van deze spannende game.


Kamehameha in het dagelijks leven

Komende week ligt officieel de eerste Dragon Ball Z-game voor de Xbox 360 en PlayStation 3 in de winkels. De meest bekende figuur uit deze serie is ongetwijfeld Goku (al zou je Vegeta nog kunnen zeggen) en zijn meest bekende move is de Kamehameha. Onderstaand filmpje laat zien dat deze kreet ook in het dagelijks leven erg nuttige effecten kan hebben.


Met Burst Limit verschijnt Dragon Ball Z voor het eerst op de Xbox 360 en PlayStation 3. Door dit nieuwe deel wil Namco Bandai de grens tussen serie en game nog verder doen vervagen. Je zult alle grote gevechten van de Saiyan Saga t/m de Cell Games Saga kunnen naspelen. Uiteraard zit de game ook propvol met karakters uit deze saga's. Dit maal zal de game ook online te spelen zijn

Laatste reviews en specials
review
The Alliance Alive HD Remastered
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
preview
The Outer Worlds
special
20 jaar FOK! - wat cijfers op een rijtje
©FOK.nl e.a.