Minister VS wijst onderhandelingen met Al-Qaida af

De Amerikaanse minister voor binnenlandse veiligheid Michael Chertoff ziet er geen heil in om te proberen te onderhandelen met Al-Qaida. De ideologie van deze extremistische islamitische groepering is er een van totale vijandigheid tegenover andere godsdiensten en democratie, zei hij in een zondag uitgezonden interview met de Britse zender Sky News.

"Hun belang is de vernietiging van het Westen en tenzij je bereid bent te praten over hoe je vernietigd wil worden, lijkt het mij een volstrekt speculatieve en onrealistische oefening", zei hij.

Chertoff reageerde op de suggestie van de Britse politiechef in Noord-Ierland, Hugh Orde, om met Al-Qaida te gaan praten. Orde beriep zich op zijn ervaringen met het Ierse Republikeinse Leger, waarmee geheime onderhandelingen werden gevoerd voordat er vrede werd gesloten in Noord-Ierland.

Chertoff zei dat Al-Qaida het afgelopen jaar in Pakistan en Afghanistan sterker is geworden, maar verzwakt is in Irak. Ook zei hij dat Europa nog steeds een doelwit lijkt te zijn en dat mensen in de zomermaanden voorzichtig moeten blijven.