[IndyCar] Uitslag Milwaukee

Wouter (ziggyziggyziggy)
Ryan Briscoe heeft zijn eerste IndyCarrace gewonnen. Op de Milwaukee Mile won hij een rechtstreeks gevecht met Scott Dixon, die vorige week nog de Indy 500 won.

Marco Andretti startte vanaf zijn eerste poleposition ooit, hij was tevens de jongste polesitter in de IndyCar ooit. Bij de start verloor Oriol Servia zijn voorvleugel in een pile-up in bocht 1 en er werd direct een gele vlag gegeven. Servia verloor een ronde door zijn pitstop en pakte bij de herstart direct zijn ronde terug op leider Andretti. Rahal verloor zijn tweede plaats aan Dixon en Kanaan, die op zoek gingen naar de koppositie.

Dertig ronden later had Dixon aansluiting gevonden bij Andretti en nam de leiding over. Rahal en Kanaan raakten elkaar in het gevecht om de derde plaats en terwijl Kanaan, die deze race in 2006 en 2007 won, terugviel, pakte Rahal de tweede plaats van Andretti, die wegliggingsproblemen ontwikkelde en al snel uit de top tien viel.

Na 55 ronden onder groen, werd de wedstrijd geneutraliseerd vanwege brokstukken op de baan en het hele veld maakte hun eerste pitstop. Vanwege de fusie met de Champ Car World Series reed er een recordaantal wagens op de baan, wat betekende dat de pitboxen verkleind waren om iedereen ruimte te geven. In het gedrang verloor Rahal zijn tweede plaats aan Castroneves en Rice won zelfs zeven posities.

Rahal reed sterk en wist tijdens de volgende lange periode zonder gele vlaggen de tweede plaats vast te houden. Met minder dan honderd ronden te gaan, verslikte hij zich echter in achterblijver Darren Manning en vernielde zijn wagen in de muur. De neutralisatie kwam als geroepen voor de rest van de coureurs, omdat zij zich al hadden opgemaakt voor een pitstop onder groen.

Ryan Briscoe, vorige week nog betrokken in een controversiële crash met Danica Patrick, was op de elfde plaats gestart maar wist zich naar de tweede plaats te werken, ten koste van onder andere zijn Penske-teamgenoot Helio Castroneves. Hij wist met veertig ronden voor de boeg zelfs de leiding te pakken van Scott Dixon. Tien ronden later maakte Briscoe zijn laatste pitstop, zonder gele vlag. Dat gaf hem een ronde achterstand op Dixon en bijna werd zijn race verpest door Viso, die zijn wagen nog maar net uit de muur wist te houden. Als er een neutralisatie was gegeven, had Briscoe met een ronde achterstand moeten toekijken hoe de andere coureurs een veilige stop konden maken en hem voor konden blijven. De baanstatus bleef echter groen en Briscoe kreeg zijn leiding terug toen de rest van het veld hun stops maakten.

Met nog twintig ronden op klok liep de wedstrijd uit in een shoot-out tussen Briscoe en Dixon. Dixon was sneller, maar Briscoe wist handig gebruik te maken van de achterblijvers en Dixon op afstand te houden. Met drie ronden te gaan reden Ed Carpenter en Marco Andretti op elkaar en de gele vlag die volgde, stelde Briscoe's eerste overwinning veilig. De crash kreeg nog een spectaculair staartje, omdat Vitor Meira de wagen van Andretti niet meer kon ontwijken en gelanceerd werd.