'Rage' laat Pinkpop net zo dreunen als in 1994

De band Rage Against The Machine heeft zondagavond de festivalweide van Pinkpop net zo laten dreunen als tijdens hun Pinkpopshow in 1994. Toen werden, bij wijze van ludieke actie, door het KNMI de trillingen in de grond gemeten. Sindsdien was dat niet meer gebeurd.

Omdat de band afgelopen Pinkpopweekeinde terugkeerde in Landgraaf hebben de seismologen van het KNMI echter nog een keer goed naar de statistieken bij het Limburgse Landgraaf gekeken. Dat vertelde seismoloog Bernard Dost van het KNMI maandag.

Omdat het gewicht van de deinende massa niet vergelijkbaar is met een aardbeving, wil Dost de geconstateerde beweging in de grond liever niet kwalificeren. "In 1994 hebben we gezegd dat het een beving was van 1 op de schaal van Richter, maar eigenlijk kun je dat niet zo zeggen. De gemeten trillingen zijn echter vergelijkbaar met het optreden van Rage Against The Machine in 1994. Wij kunnen ook duidelijk zien dat er meer beweging was toen die band optrad dan tijdens de andere optredens zondag. Dat komt waarschijnlijk door het ritme van nummers van Rage Against The Machine", aldus Dost.

De tv-uitzending van Pinkpop zondagavond op Nederland 3, waarin live optredens werden uitgezonden en eerdere optredens uit het festivalweekeinde voorbij kwamen, is gemiddeld door 317.000 mensen bekeken. Dat bleek maandag uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek.

Rage against the machine - Killing in the name of