FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 18 januari 2006

Grote kettingbotsing op A28 bij Assen

Lezzam, Oom_Agent en geldropse_polleke hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon VervoerBij een grote kettingbotsing op de snelweg A28 bij Assen zouden minimaal veertig auto's op elkaar zijn gereden. Het ongeval vond vanavond even voor half tien plaats in zuidelijke richting. In het noordoosten van het land is het momenteel mistig en glad. Het is nog niet bekend of er slachtoffers zijn gevallen.

De site 112drenthe.com meldt dat er zelfs zeventig auto's betrokken zijn bij het ongeval. Verscheidene auto's zouden in brand staan, en er zouden verschillende ontploffingen gehoord zijn. P2000 heeft het over een 'PRIO 1 Grote hulpverlening'. Het SBS-programma 'Hart van Nederland' zegt dat er meerdere gewonden zijn gevallen. De A28 is over een lengte van vier kilometer afgezet.


De ravage is groot


Update 23.05 uur
Volgens NOS Teletekst zijn vijftien personen lichtgewond geraakt. Bij het ongeval zijn minstens 65 auto's en vrachtwagens op elkaar gereden. Zo'n 100 personen zijn in een Van der Valkrestaurant opgevangen. Hulpverleners uit de wijde omtrek verlenen assistentie bij de verkeersramp.

Pong klok vanaf nu te koop

Een tijdje terug hadden we het bericht dat Nederlanders een Pong-klok hebben ontwikkeld, maar toen was er nog geen prijs bekend. Vanaf nu is de klok ook te bestellen op hun website. Je betaalt 200 euro voor de klok, en daarbij krijg je ook de mogelijkheid om Pong te spelen tegen de klok. Dan moet je wel even de klok van de muur halen. Naast de klok zelf kun je ook een screensaver van de klok downloaden op de website. Vanaf februari zal de klok verzonden worden.


Dienstregeling 2007

De NS heeft het weer gedaan. De nieuwe dienstregeling voor 2007 is bekend gemaakt en talloze consumentenorganisaties als Rover, de Consumentenbond en de ANWB hebben er klachten over. Er gaan minder treinen rijden, de treinen gaan niet sneller rijden, ze gaan op andere tijden rijden en het wordt allemaal duurder.

Meer specifiek wordt er geklaagd over een aantal trajecten: op het traject Amsterdam-Schiphol-Rotterdam worden de intercity's geschrapt omdat er een HSL gaat rijden. Om de duurdere HSL te vermijden moet nu de sneltrein via Haarlem worden genomen. De reis duurt dan echter langer dan nu en is even duur. Op het traject Amsterdam-Oost/Noord Nederland moeten reizigers vanaf 2007 overstappen in Amersfoort. Op het traject Utrecht-Haarlem moet worden overgestapt in Amsterdam.

Gelukkig zien de organisaties ook pluspunten. In de Randstad worden tussen grote stations zogenaamde kwartierdiensten ingevoerd, er komen nieuwe stations bij en er komen nieuwe treinverbindingen zoals tussen Den Haag en Amsterdam-Zuid.

Tsja, alle verandering is lastig maar voor zover ik kan overzien is het weer een hoop verwend gezeur. Er worden hier en daar treinen in de late avond/ochtend uren geschrapt. Tamelijk logisch voor een commerciële organisatie. Ook het geplande metroachtige systeem komt niet goed van de grond. De kwartierdiensten zijn kennelijk niet genoeg.

Overstappen in Amersfoort als je van Amsterdam naar het noorden of oosten van Nederland reist moet nu soms ook al. Die overstap is makkelijk, de trein staat aan de overkant van het perron. De overstap in Amsterdam als je van Utrecht naar Haarlem reist is logisch, de NS wil een snelle en regelmatige verbinding tussen Utrecht en Amsterdam. En wat betreft het ritje van Rotterdam naar Amsterdam, treinkaartjes worden nu eenmaal berekend op gereisde kilometers en niet op de tijd dat de trein erover doet.

Timothy Derijck op huurbasis naar NAC

Timothy Derijck maakt het seizoen af in Breda. De jonge Belg wordt door Feyenoord voor de rest van het seizoen verhuurd aan NAC Breda.

Derijck, die zowel op het middenveld als in de verdediging uit de voeten kan, kwam afgelopen zomer na moeizame onderhandelingen over van Anderlecht. Onder Erwin Koeman wist hij echter geen basisplaats te veroveren. Bij NAC hoopt de Belg meer ritme en ervaring op te doen.

Patty Brard gaat liever de gevangenis in

Patty BrardPatty Brard gaat liever een weekje de bak in dan dat ze een boete van driehonderd euro betaalt. De presentatrice werd in december tot het geldbedrag veroordeeld, omdat ze elf vuilniszakken en een berg grofvuil op een verkeerde dag aan de kant van de weg had gezet.

In het televisieprogramma Shownieuws vertelde de 50-jarige Brard dat het voor haar een principekwestie is. "Ik ga net zo lief zes dagen de lik in", stelde La Brard. Indien ze in het cachot belandt, hoopt ze van het gebeuren een mediaspektakel te kunnen maken. "Om te laten zien dat de mensen die me de boete hebben gegeven niet goed bij hun hoofd zijn."

De diva meldde eerder naar aanleiding van de rechtszaak dat haar schoonmaker gewoon een beetje in de war was toen hij het vuil op zaterdag buiten zette, in plaats van op de maandag. "Het is toch te gek voor woorden dat je in Nederland vervolgd wordt omdat je een vuilniszak te vroeg buiten zet! Er gaat zo veel mis in Nederland dat je zou denken dat de overheid wel wat beters te doen heeft. Dit is pas echt geldverspilling, de hele middag dure officieren inzetten om stoute burgers op hun kop te geven", fulmineerde Brard destijds.

Reeks Hurricanes duurt voort

De Carolina Hurricanes hebben gisteravond de Philadelphia Flyers met 4-3 (0-0, 0-1, 3-2, 1-0) verslagen na shootouts.

De wedstrijd was een topper uit de Eastern Conference. De Hurricanes stonden aan het begin van de wedstrijd tweede, de Flyers derde. Voor de Hurricanes was dit de achtste overwinning op rij. Na deze overwinning is het team uit North Carolina met 66 punten het sterkste in de NHL. De laatste nederlaag van de Hurricanes dateert uit 2005. Op 29 december werden ze met 4-3 na verlenging verslagen door de Flyers.

In de eerste periode gebeurde er niet veel, deze periode eindigde dan ook in een 0-0 eindstand. De tweede periode was voor de Flyers. Jeff Carter scoorde na zeven minuten in de tweede periode de 0-1 met de backhand na een goede pass van Chris Therien, die zijn 746e wedstrijd voor de Flyers speelde. Uiteindelijk bracht de derde periode meer doelpunten. De Flyers kwamen op 0-2 door een doelpunt van Kim Johnsson in de derde minuut van deze laatste periode. Philadelphia kon niet lang genieten van het verschil van twee doelpunten, omdat Matt Cullen 21 seconden na de 0-2 al voor de 1-2 zorgde. Dat de Flyers een voorsprong van twee doelpunten niet lang vast konden houden in deze wedstrijd werd voor een tweede keer bewezen. Rookie Freddy Meyer zorgde namens de Flyers voor de 1-3 en nog geen twee minuten later was het Oleg Tverdovsky die de 'Canes terug in de wedstrijd bracht door de 2-3 aan te tekenen. Met nog minder dan vier minuten te spelen scoorde Erik Cole via een breakaway de gelijkmaker waardoor er vijf minuten extra tijd gespeeld moesten worden.

In deze extra tijd kwamen beiden ploegen niet tot scoren, en volgens de nieuwe NHL-regels houdt dit in dat er een shootout gespeeld moet worden. De eerste vier kandidaten voor de shootout scoorden, zo stond het 2-2. Eric Staal miste vervolgens namens de Hurricanes. Simon Gagne had vervolgens de kans om de 2-3 te scoren om zo de wedstrijd te beslissen, maar Hurricanes-goalie Martin Gerber was hem te slim af. Rod Brind'Amour scoorde vervolgens de 3-2 voor de Hurricanes. Carter miste namens de Flyers, door weer een redding van Gerber, wat er voor zorgde dat de Hurricanes de shootout wonnen en op die manier dus ook de wedstrijd. "We winnen steeds meer wedstrijden zoals deze. Soms hebben we helemaal geen aandeel in de wedstrijd, maar we vinden iedere keer wel een manier om de wedstrijd alsnog naar ons toe te trekken", aldus Brind'Amour, die de game winning goal op zijn naam heeft staan.

Uitslagen Eredivisie 18/01/2006

Er werden vanavond twee inhaalwedstrijden gespeeld in de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen.

AZ - ADO Den Haag 3-1
5' Landzaat 1-0
60' Landzaat 2-0 penalty
81' Ikedia 3-0
90' Stroeve 3-1

Scheidsrechter: Bossen.
Toeschouwers: 8.349
Geel: Meerdink (AZ), Saavedra, Bodde (ADO).
Rood:6. Opdam (AZ)

Opstellingen:

AZ: Timmer, Jaliens, J. Mathijsen, Opdam, De Cler, Landzaat, Perez, Molhoek, Meerdink (Ikedia/73), Arveladze (Koevermans/73), Huysegems (De Zeeuw/36).

ADO De Vries, de Graaf, Daavedra, Grujic (Bodde/18), El Akchaoui, Rankovic, v.d Leegte, Stroeve, Verhoek, Mols (Elia/75), Kolkka.
-----------------------------------------
Sparta - NEC 1-3
41' Niedzielan 0-1
47' Niedzielan 0-2
64' Niedzielan 0-3
70' v. Tornhout 1-3

Scheidsrechter: Blom.
Toeschouwers: 7.500
Geel: Gudelj (Sparta), Wielaert, Olsson (NEC).
Rood: Bruma (Sparta/2xgeel)

Opstellingen

Sparta: Ponk, De Fauw, Bruma, Gudelj (Bouaouzan/46), v. Bueren (Rutjes/73), Obodai, v.d Bergh, Polak, Oost, v. Tornhout (Cvetkov/80), Rose.

NEC: Babos, Wielaert, Wisgerhof, Olsson, Leiwakabessy, Barreto, v.d Doelen, Boutahar, Tininho (Jones/65), Denneboom, Niedzielan (Worm/77).

De stand kan je hier vinden.

'Tareq Aziz wil in Kroatië sterven'

Icoon AlgemeenDe voormalige Iraakse minister Tareq Aziz heeft de Kroatische regering gevraagd of hij zijn laatste levensdagen in Kroatië mag doorbrengen. Dat meldt een Kroatische krant. Aziz zou ernstig ziek zijn, en na een beroerte in de afgelopen week nog hooguit een maand te leven hebben.

In een brief vroeg Aziz of hij naar Kroatië, dat neutraal was in de Irakoorlog, mag verhuizen. Daarvoor moet hij nog wel door de Amerikanen vrijgelaten worden. Volgens advocaten van de voormalige handlanger van Saddam Hussein wordt Aziz momenteel nog gevangen gehouden in een ruimte die eigenlijk voor honden is bestemd. Vorig jaar vroeg hij overigens al eens aan Frankrijk, Italië en Zweden of hij daar medische behandeling kon krijgen.

Te dikke patiënten probleem voor ziekenhuizen

CSI_MIAMI had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon MedischOvergewicht is niet alleen een probleem van degenen die te zwaar zijn. Ook anderen kunnen er behoorlijk last van hebben. Een voorbeeld zijn de ziekenhuizen in Nederland. Zo kunnen de huidige operatietafels vaak slechts patiënten met een gewicht van 150 kilo dragen. Gezien de grote hoeveelheid dikke patiënten is dit niet zelden te weinig.

Daarbij zijn er extra verpleegkundigen nodig om dikke mensen te verzorgen en komt het soms voor dat deze personen niet in de scanner passen. Daardoor kan een deel van het noodzakelijke onderzoek niet bij hen worden uitgevoerd.

Volgens de Nederlandse Obesitas Vereniging moeten ziekenhuizen hier rekening mee houden en investeren in de aanschaf van grotere en zwaardere hulpmiddelen.

Doodskisten
Twee ondernemers die hier in zekere zin al rekening mee hebben gehouden zijn Keith en Julane Davis uit de Amerikaanse staat Indiana. Zij maken doodskisten voor lichamen tot 350 kilogram. De kisten hebben de toepasselijke naam Goliath meegekregen, vernoemd naar de Bijbelse reus die door David werd verslagen.

Slang sluit vriendschap met zijn eten

Invictus_ had ons via de nieuws-submit te melden:

In Tokyo's Mutsugoro Okoku Zoo is een opmerkelijke vriendschap ontstaan tussen een slang en zijn eten. Het 1.20 meter lange mannetje Aochan kreeg in oktober vorig jaar een dwerghamster voorgeschoteld, nadat hij weigerde bevroren muizen te eten. Maar ook dit levende hapje liet de slang links liggen.

De negen centimeter lange, vrouwelijke hamster Gohan -wat Japans is voor maaltijd- en de slang leven nu al geruime tijd samen in een kartonnen doos. "Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt. Gohan klimt soms zelfs op de rug van Aochan", vertelt verzorger Kazuya Yamamoto.

De hamster, die bij wijze van grap 'maaltijd' is genoemd, doet haar naam weinig eer aan. Yamamoto: "Ik geloof niet dat er gevaar dreigt. Aochan lijkt te genieten van Gohans gezelschap."

vrienden voor het leven
Vrienden voor het leven?

Profvoetballer raakt linkerarm kwijt

Belthazor had ons via de nieuws-submit te melden:

Julio GonzálezBij de Paraguayaanse profvoetballer Julio González is de linkerarm geamputeerd. De 24-jarige aanvaller van het Italiaanse Vicenza raakte vorige maand ernstig gewond bij een auto-ongeluk, en verbleef sindsdien in een ziekenhuis. Diverse operaties konden niet voorkomen dat besloten moest worden de arm af te zetten.

González raakte gewond toen hij op 22 december ploeggenoot Gerardo Grighini naar het vliegveld in Venetië bracht. De Paraguayaan was bezig aan een goed seizoen bij de Serie B-club, en was met acht treffers topscorer van Vicenza. Hij hoopte zich nog in de kijker te kunnen spelen van de nationale ploeg van zijn land, zodat hij er op het WK bij zou zijn.

'Aanmoedigen Wiegel is een stomme actie'

Hans WiegelEen initiatief van VVD-afdelingen om de vroegere partijleider Hans Wiegel aan te moedigen om weer lijsttrekker te worden is 'een buitengewoon stomme actie'. Dat stelt partijvoorzitter Jan van Zanen. De actie zou de indruk wekken dat de liberalen geen vertrouwen hebben in 'aanvoerder' en fractievoorzitter Jozias van Aartsen.

Het VVD-raadslid Robert Blom uit Alphen aan de Rijn nam het voortouw tot de actie. Hij benaderde een kleine vijfhonderd afdelingen van de partij, en kreeg 204 reacties terug. "Daarvan reageerde 89,7 procent positief en slechts 10,3 procent wenst de oproep niet te steunen", zegt Blom. De lokale politicus hoopt dat snelle duidelijkheid de VVD nog voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen in een stroomversnelling kan brengen. Met Van Aartsen is een politieke opleving niet mogelijk, zo denkt Blom.

De heiden van het jaar liet zelf weten zich door de actie niet onder druk te willen zetten. Wiegel wil 'een passend moment' kiezen om een eventuele beslissing kenbaar te maken. De laatste liberale lijsttrekker Gerrit Zalm wees erop dat het eerst aan Wiegel is om zich kandidaat te stellen, en dat vervolgens pas de partijleden zich mogen uitspreken over de beste kandidaat. De minister van Financiën wilde geen voorkeur uitspreken voor een nieuwe lijsttrekker.

Mogelijk einde seizoen Uytdehaage

Jochem Uytdehaage zal dit seizoen niet of nauwelijks meer in actie komen. Naar aanleiding van de vreemde botsing met collega-schaatser Carl Verheijen heeft de olympisch kampioen gisteren een MRI-scan laten maken. De uitslag: een gedeeltelijke inscheuring in de binnenste knieband.

Mogelijke andere beschadigingen aan de knie zorgen ervoor dat de schaatser minstens drie weken uit de roulatie is. Dit zou betekenen dat hij het Nederlands allroundkampioenschap mist en daarmee ook de kans op kwalificatie voor het WK allround in Calgary.

Door de niet al te indrukwekkende races van Uytdehaage dit seizoen, zal hij door zijn afwezigheid bij het NK een plaats in het olympisch team kunnen vergeten. Enkel de WB-finale in Heerenveen blijft dan nog over.

Uytdehaage zelf blijft er vrij rustig onder. "Dit overkomt je gewoon. Dat ongeluk paste precies in dat bizarre weekeinde", sprak de 29-jarige Blaricummer vandaag op Schiphol. Over het NK zei hij: "Dat was één van de meetmomenten. Tot nu toe heb ik nog niet indrukwekkend gereden. Dus kwalificatie voor de ploegachtervolging wordt heel lastig."

[Upd] Testdag 18-01-2006

Ook vandaag vonden op drie verschillende circuits testritten plaats. Terwijl op Jerez Honda de snelste van de dag bleek, reed op een doornat Silverstone Max Biaggi negen rondjes in de Midland-wagen. BMW Sauber vervolgde haar testritten op Valencia.

Testtijden Jerez 18-01-2006:

poscoureurteamtijdrondenmotor
1Jenson Button Honda 1:18.398 96V8
2Jarno Trulli Toyota 1:18.657 43V8
3Anthony Davidson Honda 1:18.674 133V8
4Pedro de la Rosa McLaren 1:19.235 99V10
5Gary Paffett McLaren 1:19.300 90V10
6Alexander Wurz Williams 1:20.306 59V8
7Ralf Schumacher Toyota 1:20.587 39V8
8Nico Rosberg Williams 1:20.841 41V8

Update:
Inmiddels zijn er ook tijden bekend van de testsessie op Valencia. Er reden slechts twee coureurs. Nick Heidfeld zette de snelste tijd neer, Jacques Villeneuve de tweede.

poscoureurteamtijdronden
1N. HeidfeldBMW Sauber1:12.44068
2J. VilleneuveBMW Sauber1:13.42292

De tijden van Silverstone, waar Midland testte, zijn nog niet beschikbaar.

Arrestant gewond na vluchtactie

Maravilla herschreef en submitte het volgende bericht:

Icoon PolitieEen 36-jarige arrestant is woensdagmiddag ernstig gewond geraakt tijdens een poging om weer op vrije voeten te raken. De man was aangehouden op verdenking van brandstichting en werd naar een verhoorkamer op de tweede verdieping van een politiebureau in Vlaardingen gebracht. De man wist echter een andere kamer in te rennen en daar het raam uit te springen.

Door de val liep de arrestant ernstige verwondingen op. Een team van een traumahelikopter heeft ter plekke eerste hulp verleend. Daarna werd de verdachte naar een ziekenhuis gevlogen.

Oranje blijft derde op FIFA-ranglijst

Het Nederlands Elftal heeft zich weten te handhaven op de derde plaats van de FIFA-wereldranglijst. Brazilië en Tsjechie, respectievelijk nummer één en twee, zijn de enige landen die meer punten hebben.

De achterstand op de Tsjechen bedraagt zes punten. De Brazilianen staan nog steeds stevig aan kop met 839 punten. Het vierde land is Argentinië met 18 punten verschil ten opzichte van Oranje. Op het WK in Duitsland zullen deze twee landen tegen elkaar uitkomen. Tijdens de loting in Leipzig zijn beide landen samen in een groep terecht gekomen. De posities van de overige landen uit de top tien zijn ten opzichte van december niet veranderd.

Stand FIFA-ranglijst in januari

PositieLandAantal punten
1Brazilië839
2Tsjechië796
3Nederland790
4Argentinië772
5Spanje768
5Frankrijk768
7Mexico767
7Verenigde Staten767
9Engeland757
10Portugal753

PlayStation 3 feitjes

In dit bericht een aantal kleine PS3 feitjes die te klein waren voor een eigen bericht, maar wel het vermelden waard zijn:

EA vertelt in de nieuwste Edge dat ze meer games voor de PS3 in ontwikkeling hebben dan voor de Xbox 360.

Pioneer (één van de Blu-Ray supporters) verwacht dat Sony zo'n 4 tot 7 miljoen PS3's kan uitleveren dit jaar.

Tecmo heeft bekend gemaakt dat er geen plannen zijn om Dead or Alive 4 te porten naar de PS3. De game zal dus 360 only blijven.

De eerste toepassing van de Cell in een niet PS3 apparaat is een feit. De Powerblock 200 zal de chip gaan gebruiken. De Powerblock 200 zal gebruikt worden voor militaire doeleinden.

Östlund moet weg uit de Kuip

Feyenoord ziet geen toekomst meer in Alexander Östlund. De Zweed is momenteel nog maar bezig aan zijn eerste seizoen in Rotterdam.

Feyenoord nam Östlund in de winterstop van het vorige seizoen over van Hammarby IF. De stoere verdediger speelde 33 wedstrijden in het shirt van Feyenoord, maar door de komst van Ron Vlaar naar Rotterdam is Östlund tot de bank veroordeeld. De club heeft de optie in het éénjarige contract van Östlund dan ook niet gelicht, zodat de Zweed aan het einde van het seizoen kan vertrekken. Mocht een club Östlund in de winterstop overnemen zal Feyenoord alle medewerking verlenen.

Iwata vertelt ons meer over de Revolution

De president van Nintendo, Satoru Iwata, heeft een aantal nieuwtjes over de Nintendo Revolution verteld. Ten eerste liet hij zich uit over de releasedatum van deze nieuwe console. De planning is om hem eind 2006 in Japan en de VS te releasen, Europa is dus naar alle waarschijnlijkheid pas in 2007 aan de beurt (hier liet hij zich nog niet over uit). Ten tweede liet hij zich uit over de prijs; deze gaat volgens hem zó voordelig zijn dat iedereen het apparaat zonder te twijfelen aan zal schaffen. Tot slot vertelde hij dat de Revolution tijdens de aankomende E3 zo goed als af is, zodat alle aanwezigen op deze beurs er fijn mee kunnen stoeien.

Armstrong: 'Ullrich wint de Tour'

Tijdens een bliksembezoek aan Zuid-Afrika heeft Lance Armstrong gezegd dat Jan Ullrich dit jaar de Tour de France gaat winnen. In Zuid-Afrika werft de zevenvoudig Tourwinnaar sponsors voor een medisch project.

"Ik denk dat 2006 het jaar van Ullrich is." Zo reageerde de de Texaan toen hem om een prognose over een van de grootste wielerrondes van Europa werd gevraagd. "Hij is altijd een gevreesde concurrent geweest. Al onze strategieën hadden ten doel hem uit te schakelen. Maar we hebben wel respect voor elkaar. Dat bleek wel toen hij vorig jaar bij mijn afscheidsfeest in Parijs opdook. Ik denk dat hij dit jaar de Tour wint."

Gevangene ontsnapt na intensief dieet

Icoon OpmerkelijkEen gevangene in het Australische Sydney is in de afgelopen nacht ontsnapt, nadat hij zichzelf de afgelopen maanden op een streng dieet had gezet. De 36-jarige Robert Cole woog nadat hij veertien kilo was afgevallen nog maar 56 kilo, waardoor hij mager genoeg was om zijn lichaam tussen de tralies en een muur door te krijgen.

Cole, die vastzat wegens gewapende overvallen en verkrachting, had ervoor gezorgd dat hij werd opgenomen in het ziekenhuishospitaal wegens psychische problemen. Gedurende de nacht had hij het raam verwijderd en enkele bakstenen half weggehakt, zodat het gat groot genoeg was om doorheen te kruipen. Met de wetenschap dat de wachttorens in de Long Bay gevangenis al enkele jaren 's nachts niet meer bemand worden, was het een koud kunstje om over het terrein van de gevangenis te rennen, over een hek te klimmen en via een muur richting de vrijheid te ontsnappen.

Het gat was groot genoeg voor Cole om te ontsnappen
Het gat waardoor Cole ontsnapte

Basto terug naar Feyenoord

Bruno Basto heeft geen contract weten af te dwingen bij Hearts of Midlothian. De Portugees raakte tijdens zijn stage geblesseerd en keert nu terug naar Feyenoord.

Basto komt bij de Rotterdammers niet meer in aanmerking voor de eerste selectie en dacht een contract te kunnen krijgen bij het Schotse Hearts. Een blessure stond een goede stageperiode echter in de weg, waardoor de 28-jarige Basto weer terug moest keren naar Feyenoord.

'Heerenveen al eeuwen een sportstad'

Icoon OpmerkelijkIn Heerenveen is men trots, nu uit een archeologische opgraving zou blijken dat er al honderden jaren geleden sport werd beoefend in de Friese plaats. Heerenveen was eeuwen geleden al een sportstad, zo heet het momenteel. Bij het graven van de nieuwe parkeergarage zijn namelijk twee houten balletjes gevonden.

De balletjes stammen uit de postmiddeleeuwse tijd, een dikke vierhonderd jaar geleden. In de stad van Thialf en het Abe Lenstrastadion werd bij de opgraving nog meer eeuwenoud speelgoed gevonden. Het gaat dan om zogenaamde bikkels; met lood verzwaarde kootjes van schapenpoten die werden gebruikt voor het bikkelspel.

Houten balletjes
De balletjes die het sportverleden
van Heerenveen aantonen


Blessure kost Palffy carrière

Pittsburgh Penguins right wing Zigmund Palffy heeft per direct zijn NHL-carrière moeten beëindigen vanwege een schouderblessure. De Penguins hebben dit bericht zojuist bevestigd nadat een Slowaakse sportkrant al eerder met het nieuws naar buiten kwam.

De 33-jarige Palffy kwam eerder in zijn NHL-carrière uit voor de New York Islanders en de Los Angeles Kings. Ziggy moest het meerendeel van het 2003-2004 NHL-seizoen verstek laten gaan wegens een blessure die hij als Kings-speler opliep tegen de Mighty Ducks of Anaheim op 7 januari 2004. Op dat moment begon de ellende bij Palffy.

"Ik heb een overeenstemming bereikt met de organisatie van de Penguins over de beëindiging van mijn carrière. Het is onnodig nog langer op deze manier door te gaan", zei Palffy eerder tegen de Slowaakse sportkrant. De right wing van de Penguins heeft al eerder twee operaties aan de schouder moeten ondergaan, maar de kwetsuur werd er niet minder op. "Ik heb met de dokter gesproken en hij raadde me een derde operatie af", aldus Palffy. Eerder dit jaar beëindigde Palffy zijn internationale carrière, wat wil zeggen dat hij niet zal uitkomen voor het Slowaakse nationale team op de Olympische Winterspelen.

Palffy werd door de Islanders in de tweede ronde van de draft in 1991 gekozen. De Slowaak kwam op 8 augustus 2005 naar de Penguins als vrij te contracteren speler. Palffy was dit seizoen goed voor elf doelpunten en 31 punten uit 42 wedstrijden voor de Penguins. In zijn gehele carrière scoorde hij 329 doelpunten en 384 assists. Ook zat hij 322 minuten op de strafbank.

De Nooijer stopt per direct

Gerard de Nooijer en FC Dordrecht gaan per direct uit elkaar. Er is volgens beide partijen sprake van een onwerkbare situatie.

Vorige week werd De Nooijer voor de tweede keer uit de selectie van FC Dordrecht gezet na een aanvaring met trainer Jurrie Koolhof. Vandaag had de Zeeuwse verdediger een gesprek met de clubleiding, waaruit bleek dat het voor beide partijen beter zou zijn om uit elkaar te gaan. Er wordt nog onderhandeld over de voorwaarden van het ontbinden van het contract.

De Nooijer kondigde al eerder aan te stoppen met het spelen van betaald voetbal. Nu is dus gebleken dat het duel tussen FC Dordrecht en De Graafschap op 23 december (0-2) de laatste wedstrijd is geweest van De Nooijer in het betaalde voetbal. De Zeeuw kwam in zijn carriere uit voor Sparta, SC Heerenveen, Feyenoord en FC Dordrecht. De Nooijer gaat zich nu richten op zijn trainerscarrière en gaat op amateurbasis voetballen voor zijn jeugdclub RCS uit Oost-Souburg.

K1

K1 is een geweldige sport om naar te kijken. Tijdens zo'n K1 toernooi zie je verschillende beroemde K1-spelers voorbij komen. Spelers zoals Semmy Schilt, Remy Bonjasky, Ernesto Hoost, Jerome Le Banner, Bob Sap en noem ze maar op.
Afgelopen K1 toernooi werd door Semmy Schilt gewonnen, dat is dus de 10de keer dat een Nederlander de Toernooi op zijn naam schrijft. Hierna is nog een toernooi gehouden en hier hebben we een filmpje van. We kunnen o.a. kijken naar Semmy Schilt tegen Ernesto Hoost.

Met dank aan NZ voor de submit

Drie clubs in rij voor Anastasiou

Willem II, Roda JC en NEC hebben belangstelling getoond voor Yannis Anastasiou. De Griek is bij Ajax door de komst van Klaas-Jan Huntelaar overbodig geworden en mag vertrekken.

Anastasiou is momenteel vierde in de lijn van de spitsen bij de Amsterdammers. De aanvaller heeft nog een contract tot het einde van dit seizoen bij Ajax. Anastasiou kwam in de winterstop van het seizoen 2003/2004 naar Amsterdam en scoorde zeven keer in 32 wedstrijden voor Ajax. Zijn hoogtepunt beleefde Anastasiou dit seizoen in het Champions League duel met FC Thun, waarin de spits twee keer scoorde.

Songs van Boney M in Londense musical

Boney MDe disco-klassiekers van de popgroep Boney M gaan in een nieuwe musical gebruikt worden. Producent Frank Farian, het brein achter de groep die succesvol was in de jaren '70, zegt op het idee gebracht te zijn door de ABBA-musical Mamma Mia. Het verhaal gaat overigens niet over de popgroep, maar over een Londense straatbende.

'Daddy Cool' zal op 26 april in de Londense theaterwijk Westend in première gaan. Boney M, een van oorsprong Duitse band had in Nederland drie nummer-één-hits: 'Ma Baker', 'Rivers of Babylon' en 'Hooray hooray it's a holi holiday'. 'Daddy Cool' bereikte een derde plek. Het mannelijke gezicht Bobby Farrell is verreweg het bekendste lid van de band. Het is echter een publiek geheim dat de meeste vocalen door producent Farian werden ingezongen.

Legaal gokken in de Kuip mogelijk

In het buitenland was het al eerder mogelijk, nu kan het ook in Nederland: legaal gokken op voetbaluitslagen, in het stadion zelf. Feyenoord gaat in de Kuip vier plekken gereedmaken waar fans een gokje kunnen wagen. Dit alles in samenwerking met de Lotto.

Lotto en Feyenoord spelen al sinds de zomer van 2004 met het idee, maar het plan wordt nu eindelijk uitgevoerd. Komende zondag, in de thuiswedstrijd tegen Roda JC, krijgen de supporters voor het eerst de mogelijkheid hun weddenschappen af te sluiten.

Feyenoord-directeur Chris Woerts laat zich enthousiast uit over het nieuwe concept. "We zijn erg blij met deze eerste stap en hopelijk kunnen we de samenwerking de komende periode uitbouwen", zo zegt Woerts.

Toyota beschuldigd van diefstal

Drie voormalige topmedewerkers van Toyota F1 zijn door de Duitse autoriteiten beschuldigd van het stelen van technologie van Ferrari. Het zou gaan om gegevensanalysesoftware dat bij het debuut van Toyota in de Formule 1 zou zijn gebruikt om de aerodynamica van de bolides te verbeteren.

Volgens een woordvoerdster van Toyota zou het gaan om toenmalig teambaas Ove Andersson, hoofdontwerper Gustav Brunner en chef aerodynamica Rene Hilhorst, die alle drie tegenwoordig niet meer bij het team werkzaam zijn. De drie zouden volgens de Duitse wet aan competitievervalsing hebben gedaan door willens en wetens een programma te gebruiken dat een oud-ingenieur van Ferrari zonder toestemming zou hebben meegenomen naar zijn nieuwe werkgever.

Ook naar de man die verantwoordelijk was voor het inbrengen van de software wordt op dit moment onderzoek verricht door Italiaanse en Duitse autoriteiten. Het is nog niet duidelijk welke straffen er kunnen worden opgelegd, mochten de verdachten schuldig worden bevonden. Een mogelijkheid is dat Toyota een schadevergoeding zal moeten betalen aan Ferrari.

AIVD waarschuwt voor 'Lonsdale-gabbers'

Lonsdale Leo uit VenrayDe Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) waarschuwt in een nieuw rapport voor rechtse gabbers, oftewel de zogenaamde Lonsdale-jongeren. Deze vormen volgens de AIVD een steeds grotere bedreiging voor de openbare orde en op den duur zelfs mogelijk voor de democratie.

De meeste Lonsdale-gabbers zijn volgens de AIVD echter niet rechts-extremistisch. Onder hen leven er breedgedragen wel gevoelens van nationalisme, frustratie over de multiculturele samenleving en vreemdelingenhaat. Een kleine harde kern is wel daadwerkelijk rechts-extremistisch en heeft contact met extreem-rechtse en/of rechts-extremistische groeperingen of partijen. Van een landelijke organisatie van de Lonsdale-gabbers blijkt weinig tot niets.

De AIVD is met name bezorgd over de provocerende houding die de gabberende Lonsdalers innemen tegenover allochtone jongeren. Ze provoceren de allochtonen met symbolen, hun uiterlijk en taal. Dit leidt al geregeld tot botsingen tussen beide groepen. Op den duur kan daardoor de democratische rechtsorde mogelijk in gevaar komen, zo waarschuwt de inlichtingendienst, omdat deze confrontaties op termijn de samenhang in de Nederlandse samenleving kunnen aantasten. Nu is dat gevaar er overigens nog niet, zo stelt het rapport.


De meeste niet extreem-rechts, maar wel afkerig van de 'multicultuur'

Pienaar in zomer naar Dortmund

Steven Pienaar verruilt Ajax aankomende zomer voor Borussia Dortmund. De Zuid-Afrikaan tekent een contract voor drie jaar bij de club van trainer Bert van Marwijk.

Vorige maand werd er al volop gespeculeerd over de overgang van Pienaar naar de Duitse club. De middenvelder wil bij Ajax vertrekken omdat hij toe is aan een nieuwe uitdaging. De 23-jarige Pienaar speelt sinds 2001 voor Ajax nadat hij zijn opleiding had genoten bij Ajax Cape Town in Zuid-Afrika.

Rocker Johnny Hallyday is geen verkrachter

Johnny HallydayDe Franse rocker Johnny Hallyday is niet schuldig aan verkrachting. Een rechter oordeelde dat er onvoldoende bewijs is dat de zanger in 2001 een gastvrouw op een jacht verkracht zou hebben. Hallyday, die het seksueel misbruik altijd ontkend heeft, werd in 2004 aangeklaagd door Marie-Christine Vo.

Inmiddels is echter een onderzoek ingesteld naar de vrouw, die heeft toegegeven twee artsen te hebben verzocht gegevens aan te passen in medische dossiers. De 63-jarige Hallyday is mateloos populair in Frankrijk. Hij verkocht in zijn ruim veertigjarige carrière zo'n tachtig miljoen albums en scoorde 33 nummer-1 hits in Frankrijk. In 2000 gaf hij een concert voor een miljoen toeschouwers bij de Eiffeltoren in Parijs.

Man ernstig gewond na sprong uit trein

R_Style had ons via de nieuws-submit te melden:

Gistermiddag is in Den Haag een 23-jarige treinpassagier ernstig gewond geraakt, toen hij uit het raam van een rijdende intercity was gesprongen. Hij kwam deels onder de intercity Venlo-Den Haag terecht.

De man is door de sprong zijn beide benen kwijtgeraakt. Die moesten in het ziekenhuis worden geamputeerd.

Volgens het slachtoffer, afkomstig uit Roermond, werd hij in de trein door vier mannen bedreigd. Daarom sprong hij rond 16.10 uur vlak voor station Hollands Spoor uit de langzaam rijdende trein. De spoorwegpolitie zoekt getuigen van het incident.

Verbazing over oud-KPN'er in college OPTA

KPNIn de telecomwereld is geschokt gereageerd op de benoeming van dr. Mark de Jong als nieuw lid van toezichthouder OPTA. De 'Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit' is belast met het toezicht op de telecomsector. Opmerkelijk is dat De Jong tussen 1993 en 2005 werkzaam was bij KPN als chef voor Corporate Development bij KPN Mobile. Hij volgt jhr.mr. H.A. van Karnebeek op. Het college telt drie leden, Chris Fonteijn is in 2005 tot voorzitter benoemd.

"Dit is op z'n minst opvallend. Je zou niet verwachten dat een onafhankelijk toezichthouder iemand in haar college opneemt met zulke sterke antecedenten bij de grootste speler in de markt", zegt Feio Sickinghe, secretaris bij de 'Associatie van Competitieve Telecomoperators' (ACT). Bij deze club zijn onder meer KPN-concurrenten BBned, Tiscali, Wanadoo en Versatel aangesloten.

Het is nog nooit eerder voorgekomen dat een zo nauw aan een bedrijf verbonden geweest persoon bij de toezichthouder op een beslissende post komt. Vandaag zal de ACT dan ook nog een definitief standpunt bepalen. "Binnenkort gaat ook het derde lid van het college van de Opta weg. Wellicht kunnen wij voor die post een kandidaat naar voren schuiven", voegt Sickinghe er grappend aan toe.

Mark de Jong, momenteel algemeen directeur van het Telematica Instituut in Enschede, is mede benoemd vanwege zijn wetenschappelijke achtergrond.

Bobson terug in selectie Willem II

Kevin Bobson is weer terug in de selctie van Willem II. De aanvaller werd rond de kerstperiode uit de selectie gezet omdat hij volgens de technische staf fysiek en mentaal te kort zou komen.

Na een gesprek tussen Bobson, de technische staf en de zaakwaarnemer van Bobson werd besloten dat de ex-Ajacied weer op zou worden genomen in de eerste selectie. Bobson zou zich in de afgelopen periode door een individueel trainingsprogramma weer op het goede niveau hebben teruggeknokt.

Hoog bezoek bij Rotterdamse wietkwekerij

Wietkijker DonnerEen hennepkwekerij in de Rotterdamse Tarwewijk werd vandaag vereerd met hoog bezoek. Justitie-minister Piet Hein Donner kwam hoogst persoonlijk een kijkje nemen bij het oprollen van de illegale wietplantage. Hij werd vergezeld door burgemeester Ivo Opstelten, hoofdofficier van Justitie Van Brummen en korpschef Meijboom.

De havenstad heeft sinds enige tijd een speciaal hennepteam. Dat is een samenwerkingsverband van de politie, energieleverancier Eneco, het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst. Ook woningbouwcoöperaties werken waar nodig mee. De kosten van het ontmantelen en afvoeren van de plantages worden verhaald op de bewoner van het pand. Donner vindt dat dit beleid landelijke navolging zou moeten krijgen.

Overigens kwam het hoge bezoek vandaag niet oog in oog te staan met een hennepteler. Het pand bleek niet te worden bewoond maar alleen te worden gebruikt als kweekruimte. De nu opgerolde kwekerij was al de 35e die in dit nieuwe jaar in Rotterdam ontmanteld werd. Schattingen van het aantal kwekerijen dat in de regio Rotterdam actief is, lopen uiteen van 3.000 tot 10.000 stuks.

Saïdi drie weken aan de kant

Feyenoord moet het naar verwachting de komende drie weken stellen zonder Karim Saïdi. De Tunesische verdediger liep in de voorbereiding op de Afrika Cup een hamstringblessure op.

De verdediger zal herstellen van zijn kwetsuur in Rotterdam. Zijn Egyptische ploeggenoot Hossam Ghaly heeft er voor gekozen om in zijn vaderland te herstellen van een liesblessure. Ghaly staat minimaal zes weken buitenspel.

Maker succesvolle website afgeperst

Casema had ons via de nieuws-submit te melden:

Million Dollar HomepageDe maker van de Million Dollar Homepage is onlangs afgeperst door computercriminelen. De 21-jarige Britse student Alex Tew, die met zijn site een miljoen dollar verdiende door reclameruimte per pixel te verkopen, ontving een mail waarin onbekenden 50.000 dollar van hem eisten.

Tew werd verteld dat er een ddos-aanval werd uitgevoerd op de site, die enkel gestopt kon worden door met het geld over de brug te komen. "Hello u website is under us atack to stop the ddos send us 50000$. If u pay we do not ddos u site even again! if u do not pay: u site NEVER came online; again this ddos is not potect; and u have BIG problem with u sponsors. U must answer TODAY, if u pay u site came online imidiatli", luidde de in 'matig' Engels opgestelde boodschap. Vorige week kreeg de internetpagina inderdaad plotseling te maken met nog meer verkeer dan normaal, waardoor het voor bezoekers moeilijker werd de site te bereiken.

Tew is naar eigen zeggen niet ingegaan op de eis. Inmiddels heeft de provider het veiligheidssysteem geupgrade, waardoor het moeilijker is de site met een aanval offline te krijgen. De FBI en de Britse digitale recherche zijn op de hoogte gebracht, en onderzoeken de poging tot afpersing. Vermoed wordt dat Russische criminelen verantwoordelijk zijn voor de bedreiging.

Bewijslast seksuele intimidatie omgedraaid

pberends had ons via de nieuws-submit te melden:

PolitiekDe bewijslast bij seksuele intimidatie op de werkvloer wordt omgedraaid. De Tweede Kamer ging vandaag akkoord met een wetsvoorstel van minister Aart Jan de Geus van Sociale Zaken, waarin de bewijslast bij seksuele intimidatie verschuift van klager naar de beschuldigde partij.

Nu nog moeten werknemers met een klacht zelf hun beschuldiging bewijzen. De nieuwe regel staat een rechter toe dat om te draaien wanneer hij dat nodig acht. In dat geval moet de beschuldigde partij bewijzen dat er niet seksueel is geïntimideerd. Een rechter zal de bewijslast omdraaien wanneer hij genoeg vermoedens heeft van de intimidatie.

De Geus noemde vandaag in de Kamer de richtlijn onder andere noodzakelijk door de ''verwarrende cultuuruitingen'' in Nederland. ''De manier waarop mannen en vrouwen met elkaar omgaan in reclames zorgt vooral onder jongeren voor verwarring'', aldus de CDA-bewindsman. De aanpassing van de Wet gelijke behandeling van mannen en vrouwen, vloeit overigens voort uit een Europese richtlijn over discriminatie op grond van geslacht.

Verdachte verkrachting Oudwoude krijgt DNA-test

Icoon MisdaadDe 25-jarige man die maandag werd aangehouden in verband met het verkrachten van een 13-jarig meisje uit Oudwoude (Friesland), zal worden onderworpen aan een DNA-test. De recherche wil zo onderzoeken of de verdachte, ene Ramjish uit het plaatsje Westergeest, de moordenaar is van Marianne Vaatstra.

De verkrachting van het 13-jarige meisje vond plaats op amper twee kilometer afstand van de plek waar Vaatstra in 1999 werd verkracht en vermoord. Het slachtoffertje uit Oudwoude werd door de verdachte van haar paard getrokken. Haar handen zouden door Ramjish zijn vastgebonden met de handen op de rug en een touw om haar nek. Deze vastbindpraktijk komt overeen met de Vaatstra-zaak.

Volgens De Telegraaf heeft de verdachte een zedenverleden. Enkele maanden geleden verhuisde hij van Gorredijk naar Westergeest, waar hij samenwoont met zijn vriendin en haar zoontje. De goed Nederlands sprekende man heeft een getinte huid en een wenkbrauwpiercing, wat overeenkomt met de beschrijving die het 13-jarige slachtoffertje van de verkrachter gaf.

Buurtbewoners betwijfelen overigens of deze man (een adoptiekind) wel de moordenaar van Vaatstra kan zijn. Hij moet toen (in 1999) 18 jaar zijn geweest, terwijl men uitgaat van een veel oudere dader. Bovendien zou hij ten tijde van de moord helemaal niet in die omgeving hebben gewoond. Wel melden buren dat de op het oog vriendelijke man in huis zijn vrouw geregeld alle hoeken laat zien.

Update 15:28 uur
De verdachte ontkent iets met de verkrachting van de 13-jarige te maken te hebben. Volgens advocaat J. de Vries zegt zijn cliënt dat hij zondag, ten tijde van de verkrachting, bij zijn vriendin en haar zoontje was. Hij heeft vrijwillig DNA afgestaan, zodat dit vergeleken kan worden met erfelijk materiaal van de dader dat op het slachtoffer is aangetroffen.

De verdachte blijft in ieder geval tot vrijdag vastzitten. Dan zal de rechter-commissaris bekijken of de voorlopige hechtenis moet worden verlengd.

Dubbele interesse in Lazovic

SC Heerenveen is in de markt om Danko Lazovic over te nemen van Bayer Leverkusen. Ook ADO Den Haag heeft nog steeds interesse in de Servische aanvaller.

Doordat Bayer Leverkusen de spits huurt van Feyenoord, moeten de clubs met de Duitsers onderhandelen over een eventuele uitleenperiode. Lazovic keerde begin dit jaar terug bij Feyenoord nadat zijn eerste seizoenshelft in de Bundesliga was mislukt. De spits kwam negen duels in actie voor Leverkusen, waarin hij niet tot scoren wist te komen.

"Oorzaak breuk ligt bij Lok"

De oorzaak van de breuk tussen NAC Breda en Pierre van Hooijdonk ligt bij de nieuwe trainer van NAC Breda, Cees Lok. De spits zou te horen hebben gekregen van de trainer dat hij niet meer hoefde te rekenen op een basisplaats.

Als reden zou Lok niet de sportieve prestaties van Van Hooijdonk hebben opgevoerd. "Mijn aanwezigheid zou verlammend werken op sommige andere spelers", aldus Van Hooijdonk. Dat deze reden aan de grondslag ligt voor de verbanning naar de bank, was voor de 36-jarige spits aanleiding aan te sturen op een vertrek. "Ik word niet afgerekend op mijn prestaties, dus kun je ook niet tegen die reserverol vechten. Ik wil niet op de bank terecht komen. In ieder geval niet bij NAC".

Gisteren werd bekend dat Van Hooijdonk NAC Breda transfervrij mag verlaten bij een aanbieding van Ajax, Feyenoord, AZ, PSV, SC Heerenveen of een buitenlandse club. Overige clubs zullen moeten betalen voor de diensten van de spits.

Geen WK voor Biseswar met T&T

Diego Biseswar zal niet met het Trinidad en Tobago van Leo Beenhakker naar het WK in Duitsland gaan. De speler van Feyenoord zegt helemaal geen binding met het land te hebben.

Afgelopen zondag zat Beenhakker op de tribune bij Vitesse - Feyenoord op de jonge buitenspeler te bekijken. Volgens Don Leo zou Biseswar roots hebben op Trinidad en Tobago, maar de speler zelf ontkent dat. "Ik heb vanuit mijn familie echt helemaal geen link met Trinidad. Ik was ook verrast dat meneer Beenhakker mij tegen Vitesse bekeek", aldus Biseswar.

Het talent heeft zijn achtergrond liggen in Suriname. Biseswar kwam al voor verschillende vertegenwoordigende Nederlandse teams uit, waaronder op het WK voor spelers onder de 17 jaar in Peru.

Vreven definitief uit selectie

Stijn Vreven is opnieuw uit de selectie van Vitesse gezet. Deze keer is de verwijdering definitief en zal de Belgische verdediger uit moeten gaan kijken naar een nieuwe club.

Stijn Vreven werd onlangs na kritiek op het beleid van Vitesse uit de selectie gezet. De flamboyante speler werd weer in genade genomen, maar de relatie tussen beide partijen is volgens technisch directeur Jan Streuer onherstelbaar beschadigd. "'Deze beslissing moesten we nemen, het klikte absoluut niet meer tussen beide partijen. Het is heel vervelend omdat het weer voor onrust zorgt. We moeten gaan meedenken over een transfer. Zo'n speler kun je niet in het tweede elftal laten spelen", aldus Streuer.

Vreven zelf wilde niet veel kwijt over de situatie. "Ik ben boos en diep teleurgesteld. Ik weet niet meer hoe het verder moet", zo reageerde de Belg. Aan zijn tijd bij Vitesse lijkt in ieder geval een einde te zijn gekomen.

GroenLinks wil flitskast bij iedere school

Icoon PolitiekAls het aan GroenLinks ligt komt er voor iedere school een flitspaal te staan. Uit onderzoek van verkeersveiligheids-organisatie 3VO blijkt dat de leeftijd waarop kinderen nog naar school worden gebracht de afgelopen 25 jaar gestegen is van zes naar 8,5 jaar. Jaarlijks overlijden dan ook meer dan twintig kinderen op weg naar school. Dit komt volgens GroenLinks vooral door te hard rijden en druk autoverkeer.

De partij wil ook een eigen 'kus en groet-zone' voor iedere school. Minister Peijs zou daarom volgens GroenLinks de wet moeten aanpassen, zodat in heel Nederland speciale verkeersregels gelden rond scholen. "Er zouden in heel Nederland schoolzones moeten worden ingesteld, waarbinnen aparte verkeersregels gelden. Bijvoorbeeld een verlaging van de maximumsnelheid in de directe omgeving van scholen naar 30 km/u, een verbod op grote en zware voertuigen en de instelling van speciale 'kus en groet zones' op veilige afstand van de school", aldus een woordvoerder van de partij.

Julien Escudé naar Sevilla

Ajax heeft met Sevilla een akkoord bereikt over de overgang van Julien Escudé naar Spanje. Eerder was de verdediger zelf al akkoord.

Escudé tekent bij Sevilla een contract voor 3,5 jaar. Ajax strijkt met de verkoop van de verdediger naar verluidt een bedrag van anderhalf miljoen euro op. Escudé kwam dit seizoen slechts twee keer in actie voor de Amsterdammers, deels door een slepende rugblessure. Trainer Danny Blind ziet het niet zitten in de Fransman, die zodoende uit mocht kijken naar een andere club.

Julien Escudé kwam in de zomer van 2003 naar Ajax als vervanger van de naar AS Roma vertrokken Christian Chivu. Vorig jaar was Escudé nog aanvoerder van Ajax. In totaal speelde de verdediger 61 wedstrijden voor Ajax waarin hij zes keer tot scoren wist te komen.

Uitslagen Dag 3 Australian Open

Op de derde dag van de Australian Open werden de eerste partijen gespeeld in de tweede ronde. Er waren een paar verrassingen, maar de meeste toppers wisten de derde ronde zonder al te veel kleerscheuren te bereiken.

Bij de heren plaatste de als tweede geplaatste Andy Roddick zich voor de derde ronde. In drie sets was de Amerikaan te sterk voor de Zuid-Afrikaan Wesley Moodie, 7-5, 6-3 en 6-2. Ook de als zevende geplaatste Kroaat Ivan Ljubicic schaarde zich bij de laatste 32. In zijn partij tegen de Duitser Kohlschreiber had hij alleen moeite in de eerste set, 7-5, 6-2 en 6-1.

De als zeventiende geplaatste Radek Stepanek ging in vijf sets onderuit tegen de 20-jarige Cyprioot Marcos Baghdatis met de setstanden 4-6, 3-6, 6-3, 6-0 en 5-7. De wedstrijd duurde drie uur en tien minuten en werd gekenmerkt door veel boeiende rally's. De als dertiende geplaatste Amerikaan Robby Ginepri strandde in de tweede ronde. De Duitser Denis Gremelmayer was met 2-6, 5-7, 6-4, 6-3 en 6-3 te sterk.

Bij de vrouwen wist de als eerste geplaatste Lindsay Davenport zich voor de derde ronde te kwalificeren. De Amerikaanse versloeg de Kroatische Karolina Sprem in twee sets met de setstanden 7-6 en 6-3. De Belgische Justine Henin-Hardenne drong moeizaam door naar de volgende ronde. Henin speelde niet goed, maar ze won toch met 7-6 en 6-1 van de Tsjechische Sromova.

De Amerikaanse Serena Williams drong overtuigend door tot de derde ronde. Williams, die als dertiende is geplaatst, was veel te sterk voor de Francaise Camille Pin met de setstanden 6-3 en 6-1. Williams, die het toernooi in 2003 en 2005 op haar naam bracht, treft in de volgende ronde de als zeventiende geplaatste Daniela Hantuchova. De Slowaakse versloeg Akgul Amanmuradova uit Oezbekistan met 6-4 en 6-1. De als 23e geplaatste Servische Jelena Jankovic verloor in de tweede ronde met 6-3, 6-4 van de Oekraïense Olga Savchuk.

De Russische Maria Sharapova behaalde moeizaam de derde ronde door de Amerikaanse Harkleroad met 6-1 en 7-5 te verslaan. De eerste set ging het nog vrij eenvoudig voor de als vierde geplaatste Russische, maar in de tweede set kreeg ze meer tegenstand.

Rogier Wassen bereikte de tweede ronde van het herendubbel. De Nederlander, die zaterdag in Auckland zijn eerste ATP-titel pakte, versloeg samen met Jeff Coetzee de Australiers Chris Guccione en Nathan Nealey: 3-6, 6-4, 6-4. Michaella Krajicek wist met dubbelpartner Agnes Szavay de tweede ronde van het damesdubbel te halen. Het Nederlands/Hongaarse duo won in drie sets van het als vijftiende geplaatste duo Eleni Daniilidou en Anabel Medina Garrigues, setstanden waren 7-5, 4-6, 6-4.

Uitslagen tweede ronde

Mannen

I. Ljubicic (Kro) - P.Kohlschreiber (Dui) 7-5 6-2 6-1
W. Moodie (RSA) - A. Roddick (USA/2) 5-7 3-6 2-6
M. Ancic (Kro/18) - J. Hernych (Tsj) 6-1 6-4 6-4
R. Ginnepri (USA/13) - D. Gremelmayr (Dui) 6-2 7-5 4-6 3-6 3-6
M. Baghdatis (Cyp) - R. Stepanek (Tsj/17) 6-4 6-3 3-6 0-6 7-5
G. Gaudio (Arg/8) - L. Burgsmuller (Dui) 6-3 6-2 6-3
D. Bracciali (Ita) - D. Ferrer (Spa/11) 4-6 4-6 7-6 2-6
J. Nieminen (Fin/26) - Y-T. Wang (Tpe) 6-2 7-6 6-2
G. Garcia-Lopez (Spa) - J. Benneteau (Fra) 4-6 6-7 1-6
F. Santoro (Fra) - A. Pavel (Roe) 6-4 6-1 6-4
J.-C. Faurel (Fra) - J. Blake (USA/20) 6-2 1-6 4-6 3-6
T. Berdych (Tsj/19) - G. Simon (Fra) 3-6 2-6 6-4 2-6
G. Muller (Lux) - F. Lopez (Spa/31) 2-6 4-6 7-6 4-6
T. Robredo (Spa/16) - D. Tursunov (Rus) 7-6 3-6 7-6 6-3
S. Wawrinka (Zwi) - D. Nalbandian (Arg/4) 4-6 6-3 2-6
X. Malisse (Bel) - T. Johansson (Zwe/10) 3-6 6-3 5-7 6-4 3-6

Vrouwen

H. Sromova (Tsj) - J. Henin-Hardenne (Bel/8) 6-7 1-6
L. Davenport (USA/1) - K. Sprem (Kro) 7-6 6-3
C. Pin (Fra) - S. Williams (USA/13) 3-6 1-6
D. Hantuchova (Svk/17) - A. Amanmuradova (Oez) 6-4 6-1
M. Muller (Dui) - N. Petrova (Rus/6) 4-6 1-6
A. Parra Santonja (Spa) - S. Kuznetsova (Rus/14) 2-6 7-6 2-6
O. Savchuk (Oek) - J. Jankovic (Ser/23) 6-3 6-4
T. Pironkova (Bul) - L. Granville (USA) 7-5 6-2
J. Kostanic (Kro) - Z. Ondraskova (Tsj) 6-2 6-1
J. Schruff (Dui) - E. Vesnina (Rus) 0-6 5-7
E. Bychkova (Rus) - M.E. Camerin (Ita) 6-4 6-7 2-6
G. Voskoboeva (Rus) - M. Kirilenko (Rus/25) 6-7 4-6
M. Santangelo (Ita) - K. Srebotnik (Slo) 7-6 5-7 6-3
C. Martinez Granados (Spa) - V. Razzano (Fra) 6-7 3-6
V. Ruano Pascual (Spa) - E. Likhovtseva (Rus/18) 6-4 6-4
M. Sharapova (Rus) - A. Harkleroad (USA) 6-1 7-5

FC Utrecht haalt Caluwé, Ramzi

FC Utrecht heeft zich op één dag versterkt met twee spelers. De club van trainer Foeke Booy neemt per direct Tom Caluwé van Willem II en Adil Ramzi van AZ over.

Caluwé is bij Utrecht de beoogde vervanger van Stefaan Tanghe, die in de winterstop naar Heracles Almelo verhuisde. De Belgische middenvelder tekent een contract dat hem voor 3,5 jaar aan FC Utrecht verbindt. Caluwé was bezig aan zijn zevende seizoen bij Willem II.

Adil Ramzi wordt door FC Utrecht tot het einde van het seizoen gehuurd van AZ. De aanvaller kwam onder Louis van Gaal weinig aan spelen toe in Alkmaar, waardoor de clubleiding het verstandig vond Ramzi te verhuren. De Marokkaanse speler heeft bij AZ nog een contract tot 2008.

Jets vinden nieuwe hoofdcoach

De New York Jets zijn erin geslaagd om een opvolger te vinden voor de naar Kansas City vertrokken Herman Edwards. Van de New England Patriots werd verdedigingscoördinator Eric Mangini losgeweekt. Een opvallende keus, van beide partijen.

Mangini was pas een jaar verdedigingscoördinator bij de Patriots, maar vervulde daarvoor al tien jaar lang lagere functies in het management van de Cleveland Browns en de staf van de Jets en de Patriots. De laatste tien jaar werkte hij vrijwel onafgebroken onder Pats-coach Bill Belichick, die hem meer dan eens wist te overtuigen om niet naar een ander team over te stappen. Bij de Patriots groeide Belichick uit tot een van de grootste coaches in de geschiedenis van de NFL door drie keer in de afgelopen vier jaar de Superbowl te winnen. Bill Parcells is een andere legendarische coach waar Mangini me gewerkt heeft. "Vergeleken worden met Bill Belichick is een van de grootste complimenten die je kan krijgen, maar ik ben geen Bill Belichick, geen Bill Parcells, ik ben Eric Mangini. Ik ga het op mijn manier benaderen. Ik ga de ervaringen en lessen die ik van die twee heb geleerd gebruiken en ik ga ze toepassen op mijn team," was wat Mangini over zijn leermeesters te vertellen had.

De Jets nemen opnieuw een risico door een hoofdcoach aan te stellen die nog geen ervaring op die post heeft. Dat is ook het enige wat Mangini en Edwards gemeen hebben. Mangini is de rust zelve, heeft een babyface en speelde nooit zelf in de NFL. Edwards stak zijn passie nooit onder stoelen of banken, heeft een getaand gezicht en was tien jaar lang cornerback bij de Philadelphia Eagles. De meningen van Belichick en Parcells zijn echter eenduidig: de slechts 35-jaige Mangini heeft oog voor het spel.

De aanstelling van Mangini zou wel eens de aanleiding kunnen zijn voor zijn eerste belangrijke handeling bij de Jets; assistenten Donnie Henderson, Mike Heimerdinger en Mike Westhoff werden ook op gesprek gevraagd, en zowel Henderson als Heimerdinger stappen nu waarschijnlijk op. Van Westhoff is een vertrek minder waarschijnlijk. Daarna zal een vernieuwingsproces moeten worden gestart, voornamelijk met het oog op een aanvalseenheid die dit seizoen geen potten kon breken, de kwetsbare schouder van quarterback Chad Pennington en de mogelijkheid om running back Curtis Martin te kunnen behouden. "Ik ben nu elf jaar coach, ik heb deel uitgemaakt van drie Superbowl-winnende teams, ik heb gewerkt met twee van de briljantste geesten in de geschiedenis van de NFL. Ik heb dus een uitgebreide basis om de Jets tot een team van Superbowl-kaliber te smeden," aldus de kersverse hoofdcoach van de Jets.

Station Deventer ruikt nu lekker

grindtegel.nl had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon VervoerValt het je binnenkort op dat het opvallend lekker ruikt op het NS station van Deventer? Dan kan dat kloppen. De spoorwegen experimenteren daar met zuilen die verschillende geuren verspreiden. Het spoorbedrijf hoopt dat daarmee de sfeer op het station verbetert. Uit de zuilen komt onder andere vanille- en een frisse voorjaarslucht.

Station Deventer is als proeftuin gekozen omdat daar geuren langer blijven hangen. Eerder was ook het plan om de proef in Arnhem te doen, maar het station aldaar was niet geschikt. De geuren verwaaiden namelijk te snel. Uit de beoordeling van onder anderen de reizigers bepaalt de NS of de geurproef een succes is. Het experiment loopt nog door tot in de zomer.

Arnhemse CD koopt steun van daklozen

calvobbes had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon VerkiezingenDe extreem-rechtse politieke partij Centrum Democraten (CD) koopt in Arnhem steunverklaringen van daklozen. De partij heeft een minimaal aantal handtekeningen nodig om mee te kunnen doen aan de gemeenteraadsverkiezingen in de Gelderse stad. Volgens een woordvoerder van de gemeente zou de partij tien euro betalen voor een op het gemeentehuis ondertekende verklaring.

De inschrijving voor de raadsverkiezingen sluit aanstaande maandag. De gemeente Arnhem is van plan om aangifte te doen tegen de CD op het moment dat de verzamelde handtekeningen daadwerkelijk worden ingeleverd. Lijsttrekker Henny Selhorst van de CD werd in 1998 al eens veroordeeld tot vijf maanden celstraf, toen hij namens zijn partij drugs verstrekte aan verslaafden om verklaringen te ronselen. Selhorst was van 1994 tot 1998 raadslid in Arnhem, maar was destijds vaak afwezig.

Sinds de oprichter en vroegere voorman Hans Janmaat in 2002 overleed, is weinig meer gehoord van de Centrum Democraten. Voor zover bekend is de partij echter nooit formeel opgeheven. Speciaal voor de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart is in Arnhem de lokale afdeling heropgericht.

Dronken Rijden

Als je naar de kroeg gaat en je wilt lekker zuipen, zorg er dan voor dat je een BOB hebt of dat je met de bus/fiets/taxi gaat.
Je hebt absoluut geen verantwoording als je gaat zuipen en dan nog gaat rijden. Maar er zijn natuurlijk mensen die daar helemaal niks om geven.

In het volgend filmpje zien we een man die aan de kant wordt gezet wegens slingerig rijgedrag. Hij moet een aantal tests doen en de resultaten daarvan kun je hier bekijken.

Krijsende kinderen voorkomen overval

FdBeer had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon PolitieTwee gillende zusjes van 8 en 10 jaar oud in Hellevoetsluis hebben waarschijnlijk voorkomen dat drie onbekende mannen hun woning overvielen. Dinsdagavond werd om half tien aangebeld door de mannen, die de 38-jarige moeder van de meisjes vertelden dat ze een pizza kwamen bezorgen. De vrouw, die geen pizza had besteld, vertrouwde dit niet en probeerde de deur te sluiten.

Eén van de mannen wist haar echter met geweld tegen de grond te werken. De anderen renden naar binnen en vervolgens de trap op, waar ze oog in oog kwamen te staan met de kinderen. Deze begonnen te krijsen toen ze de vreemde mannen zagen. Voor de 'pizzabezorgers' was dat waarschijnlijk te veel van het goede; ze gingen er zonder buit vandoor. De politie in de Zuid-Hollandse gemeente onderzoekt de zaak.

Geen enkele druk

We kunnen allemaal weer rustig gaan slapen. Wanneer Nederland toch nee zegt tegen de Afghanistan-missie, zal Amerika ons daarvoor niet straffen. De Amerikaanse topdiplomaat Kurt Volker bezwoer gisteren dat Washington "geen enkele druk" uitoefent.

Kurt heeft zich waarschijnlijk even in de politieke besluitvorming binnen Nederland verdiept en vastgesteld dat deze loze toezegging met een gerust hart kan worden gedaan, al blijft even de vraag wat het woord van Kurt waard is. Het klinkt toch een beetje als de voorzitter van Ajax die verklaart dat de positie van Danny Blind niet ter discussie staat.

Overigens zijn we natuurlijk door president Hamid Karzai van Afghanistan wel gewaarschuwd voor aanslagen in Nederland, wanneer we niet deelnemen aan de missie. Die uitspraak leek in eerste instantie net zo waardevol als die van Kurt Volker, maar inmiddels is duidelijk dat Al-Qaeda zelfs al bij De Kwantum is geïnfiltreerd. Doe voor de zekerheid het licht maar niet aan vanavond...

Max Biaggi test voor Midland F1

Na Valentino Rossi zal ook motorracer Max Biaggi een Formule 1-wagen gaan testen. Vandaag rijdt Biaggi zijn eerste rondjes in Christijan Albers' bolide van Midland F1 op het circuit van Silverstone.

Het uitstapje van de Italiaan naar vier wielen lijkt vooralsnog een eenmalig plezierritje te worden. De "Roman Emperor" is namelijk in gesprek met Suzuki voor een aanstelling in het Superbike-kampioenschap voor 2006. Biaggi testte overigens al eerder een Formule 1-wagen: eind jaren '90 zat hij al eens achter het stuur van een Ferrari.

Ghostbusters

Er wordt beweerd dat spoken niet bestaan. Maar zou je toch ooit eens een lastig spook of lastige geest tegen komen, dan kun je de Ghostbusters bellen en die komen je dan redden.

De film van de Ghostbusters blijft altijd leuk om te zien, ook al is het voor de 28e keer. Maar om nu toch een nieuwe Ghostbuster-ervaring te krijgen, zijn er mensen geweest die de film in een plaatje gezet hebben. Een geanimeerd plaatje.

'Captain Kirk' krijgt $25.000 voor niersteen

William ShatnerDe Canadese acteur William Shatner heeft 25.000 dollar gekregen voor een niersteen die hij liet veilen. Shatner, die de rol van Captain Kirk vertolkte in Star Trek, schonk de opbrengst aan een liefdadigheidsinstelling die huizen bouwt voor de armen. "Dit wordt het eerste huis dat gebouwd wordt van steen", grapte een woordvoerder van 'Habitat for Humanity'.

De steen werd aangekocht door casino GoldenPalace.com. Deze heeft de afgelopen jaren meer bizarre items aangeschaft, zoals een aangevreten tosti waarin de maagd Maria zichtbaar zou zijn. Directeur Richard Rowe van GoldenPalace.com is tevreden met de koop van de rariteit. "Dit is een prachtig nieuw stuk in onze verzameling", stelde Rowe. Volgens Shatner zou de niersteen in de toekomst nog wel eens fors in waarde kunnen stijgen. "Als je het ding blootstelt aan extreme hitte, zou het nog wel eens kunnen veranderen in een diamant. Je zou hem haast om je vinger willen dragen, zo groot is hij", grapte de 74-jarige acteur.

Film: Match Point

Gaat Match Point over een rijke familie of over de twee outsiders die bij de Britse upperclass willen horen? Hoe dan ook probeert Woody Allen verschillende thema's in zijn nieuwe film te mixen, hierbij kritiek te leveren op die Britse upperclass, het vreemdgaan en feit dat ieder personage in Match Point tot op het bot verrot is. Met een laagje nep en veel, heel veel opera lijkt Match Point een film van a tot z maar tevens een film die onder je huid gaat zitten. Gelukkig levert de nieuwe Woody Allen sinds lange tijd en een hele rij flops weer eens stof tot discussie op.


'Buurman die blowers neerstak vaker boos'

Icoon MisdaadDe 61-jarige inwoner van Spijkenisse die gisteren op de Saarhof in de wijk Schenkel twee jongens van 18 en 19 jaar neerstak, is volgens buurtbewoners een heethoofd. ''Hij gaat al door het lint als een hondje of kinderen voor zijn huis lopen'', aldus een buurvrouw. Zij ontkent dan ook dat de neergestoken tieners, Martijn de Boer en Alex van Lint, overlast veroorzaakten.

Volgens de verdachte stonden de twee samen met de 17-jarige Nick Vos hinderlijk voor zijn woning te praten en te blowen. Na een ruzie daarover stormde hij naar binnen en haalde een kartelmes uit de keuken. Daarmee stak hij als een dolle op het drietal in. Martijn werd geraakt in zijn borst en raakte zwaargewond. Alex werd aan een hand verwond. Nick wist te ontkomen. De ernstig gewonde Martijn moest een spoedoperatie ondergaan. Zijn situatie is nog steeds kritiek.

Volgens Nick Vos stonden ze alleen maar wat te blowen, toen de man in woede ontstak. Dat gebeurde op een voetpad tussen een buurtje patiowoningen in de Spijkenisser wijk Schenkel, waar de verdachte woont.

Arriva test met mobiele treinstations

Icoon VervoerVervoerbedrijf Arriva gaat vanaf 2008 proeven doen met mobiele treinstations. Dat zijn overdekte en verlichte constructies van metaal en glas die in korte tijd gebouwd kunnen worden. Het bedrijf gaat onder andere kijken hoe lang het duurt voordat zo'n station staat. Daarna wordt besloten of er verder mee zal worden gegaan.

De stations kunnen worden ingezet bij wijze van test, om te zien of er behoefte is aan een station op een bepaalde plek. Daarnaast kan een station bij een evenement worden neergezet. Waarschijnlijk zal het eerste mobiele station in Hoogkerk bij Groningen komen.

GroenLinks moet rectificeren in zaak Pormes

PormesGroenLinks heeft een tik op de vingers gekregen van de rechtbank in Utrecht. In een rechtszaak die was aangespannen door Eerste Kamerlid Sam Pormes, oordeelde de rechter dat GroenLinks-voorzitter Herman Meijer zijn uitspraken over de door zijn partij geroyeerde Pormes moet terugnemen.

Meijer had in november vorig jaar gezegd dat Pormes onder meer betrokken was geweest bij een aanslag op een politiewagen in Assen in 1982. Pormes blijkt daar inderdaad door de rechtbank in Assen voor veroordeeld te zijn, maar werd later in hoger beroep door het Gerechtshof in Leeuwarden vrijgesproken. Volgens de rechter had Meijer Pormes dus niet van die aanslag mogen beschuldigen.

GroenLinks moet binnen 24 uur een rectificatie plaatsen. Ook moet de partij een rectificatie sturen naar de redactie van Nova. In dat programma deed Meijer zijn uitlatingen.

Pormes werd overigens niet geroyeerd vanwege zijn vermeende betrokkenheid bij die aanslag. De reden was dat hij zaken uit zijn verleden zou hebben verzwegen. Volgens een onderzoekscommissie zou hij onder meer niet de waarheid hebben verteld over een guerrillatraining in Jemen.

Reparateurs riool overgoten met bloed

haatendenijt had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon OpmerkelijkDrie medewerkers van de technische dienst van een ziekenhuis in het Gelderse Zutphen werden afgelopen week tijdens een reparatieklus overgoten met bloed. De drie waren bezig met het herstel van een losgeschoten rioolbuis onder de operatiekamer. Er was afgesproken dat er tijdens de klus niet op het riool geloosd zou worden.

Een operatie-assistent had de boodschap waarschijnlijk niet goed meegekregen, en goot zes liter spoelvloeistof afkomstig van een kniebandenoperatie in de afvoer. De TD-medewerkers kregen de met bloed vermengde vloeistof vol over zich heen. "Door de rode kleur leek het of er heel veel bloed bij zat, maar dat viel eigenlijk wel mee. Het was bijna allemaal spoelvloeistof. De mannen droegen asbestpakken en gezichtsbeschermers, maar die raakten wel doorweekt", verklaarde woordvoerder Herman Markink van het ziekenhuis.

De betreffende medewerkers zullen een bloedtest ondergaan. Ook de geopereerde patiënt heeft toegestemd in een verzoek tot medewerking aan een bloedonderzoek. "Het risico op besmetting is weliswaar heel klein, maar door de aanwezige bloeddeeltjes bestaat er in theorie wel de kans op besmetting met hiv of hepatitis B en C", aldus de woordvoerder.

Gehandicapte dochter 30 jaar opgesloten

Icoon ShockingEen vrouw uit het Italiaanse Pescara schaamde zich zo voor haar geestelijk gehandicapte dochter, dat ze haar kind dertig jaar lang in de badkamer opgesloten hield. Zo bleef haar dochter weg van de buitenwereld.

De dochter werd vanaf haar 22e opgesloten. De nu 52-jarige vrouw moest in de piepkleine ruimte op een stretcher slapen, kreeg haar eten in een hondenbak en werd eenmaal in de maand met koud water uit de tuinslang afgespoeld bij wijze van douche.

"We konden onze ogen niet geloven", zegt een woordvoerder van de plaatselijke politie. Volgens lokale media wisten buren en familie ervan, maar zwegen zij. Uiteindelijk heeft er één de politie getipt. Die heeft de moeder gearresteerd wegens zware mishandeling.

Maria Sharapova moeizaam door

Maria Sharapova heeft moeizaam de derde ronde van de Australian Open bereikt. De als vierde geplaatste Russische won met 6-1 7-5 van de Amerikaanse Harkleroad.

In de eerste set liep Sharapova makkelijk weg bij haar Amerikaanse tegenstandster Harkleroad. Deze set ging dan ook naar de als vierde geplaatste Russische met 6-1. Na deze set moest zij zich laten behandelen aan haar voet.

Harkleroad kon in de tweede set meer verweer bieden. Ze werkte in haar eerste opslaggame drie breakkansen weg en hield de game. Tot 3-3 ging het gelijkop, maar toen kon Sharapova toch een break forceren. Deze voorsprong was niet voor lange duur, want de Amerikaanse maakte meteen een re-break. Harkleroad hield vervolgens haar eigen service en had drie setpunten op de opslag van haar Russische opponente. Deze kon Harkleroad niet verzilveren: 5-5. De volgende servicegame van de Amerikaanse was niet zo sterk, waardoor Sharapova meteen kon breken. Ze hield vervolgens makkelijk haar eigen service, dat betekende de 7-5 en een plaats in de derde ronde.

Standen NHL per 17 januari

Montréal ontsloeg coach Julien en wist met general manager Bob Gainey tegen Dallas te winnen. Wayne Gretzky verloor zijn grootmoeder, drie weken na het overlijden van zijn moeder.

Eastern Conference
Atlantic DivisionGPWL OTPTSGFGAHOMEAWAYL10
Philadelphia462810 86416514313-5-515-5-35-2-3
N.Y. Rangers462514 75714412014-5-411-9-34-3-3
New Jersey462318 55113713814-7-39-11-28-2-0
N.Y. Islanders452023 24213416210-11-110-12-13-7-0
Pittsburgh461126 9311281856-12-55-14-42-7-1
Northeast DivisionGPWL OTPTSGFGAHOMEAWAYL10
Ottawa443110 36518510517-4-014-6-36-4-0
Buffalo452913 36115012815-7-214-6-16-2-2
Toronto452418 35114614315-8-19-10-26-4-0
Montréal432116 64812813714-6-27-10-44-6-0
Boston451721 7411281489-9-38-12-45-4-1
Southeast DivisionGPWL OTPTSGFGAHOMEAWAYL10
Carolina453110 46616714020-4-111-6-38-1-1
Atlanta462218 65016415913-7-49-11-27-2-1
Tampa Bay462320 34913614112-9-111-11-25-5-0
Florida471822 74312214813-6-35-16-45-2-3
Washington441524 5351251699-11-46-13-13-5-2
Western Conference
Central DivisionGPWL OTPTSGFGAHOMEAWAYL10
Detroit453012 36316812016-7-114-5-27-3-0
Nashville452812 56114413118-5-010-7-54-4-2
Chicago461525 6361191618-11-37-14-32-6-2
Columbus461628 23410916210-11-06-17-26-3-1
St. Louis441029 5251101705-14-35-15-21-8-1
Northwest DivisionGPWL OTPTSGFGAHOMEAWAYL10
Calgary452614 55712011416-4-210-10-36-3-1
Vancouver462615 55715414116-3-310-12-26-4-0
Colorado472717 35717614915-6-312-11-08-2-0
Edmonton462417 55315114411-9-213-8-33-6-1
Minnesota452021 44412411712-10-18-11-35-5-0
Pacific DivisionGPWL OTPTSGFGAHOMEAWAYL10
Dallas453013 26214911614-8-116-5-17-2-1
Los Angeles482818 25816314615-7-013-11-25-4-1
San Jose432117 54713613213-4-38-13-26-3-1
Anaheim441916 94712712514-6-45-10-54-3-3
Phoenix462222 24612814311-10-111-12-14-6-0

Moordcijfer Nederland het laagst in 15 jaar

PIM4EVER had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon MisdaadMet 201 moorden is Nederland in het jaar 2005 minder moordlustig dan in de vijftien jaar ervoor. Voor het afgelopen jaar blijft de teller daarmee iets lager stilstaan dan een jaar eerder, toen er 204 moorden werden gepleegd. Dat blijkt uit de jaarlijkse Moordlijst van het weekblad Elsevier, die deze week wordt gepubliceerd.

Voor de samenstelling van de macabere lijst maakt Elsevier gebruik van informatie van de politie, het Openbaar Ministerie, rechtbanken en advocatuur. De moordlijst geldt al jaren als betrouwbaar. In de jaren negentig van de vorige eeuw werden er gemiddeld 250 moorden per jaar gepleegd, met een uitschieter naar 283 in 1997. Tussen 2001 en 2003 waren er respectievelijk 255, 205 en 232 slachtoffers van moord te betreuren in Nederland.

De nationale moordstad is hoofdstad Amsterdam, met 32 gepleegde moorden. Rotterdam en Den Haag volgen op gepaste afstand, met 26 en 15 slachtoffers. Opvallend is de lage score van Utrecht, de vierde stad van Nederland, waar in 2005 slechts twee moorden plaatsvonden. Op provinciaal niveau springt Zuid-Holland er uit, met 68 moorden. In de provincie Drenthe werd in het afgelopen jaar én in 2004 geen enkele moord gepleegd.

'Zwarte Cobra' voor 20 jaar de bak in

calvobbes had ons via de nieuws-submit te melden:

Henk Orlando RommyDe Nederlandse drugscrimineel Henk Orlando Rommy is in New York tot twintig jaar cel veroordeeld. De 54-jarige Rommy, wellicht nog bekender onder zijn bijnaam 'Zwarte Cobra', heeft daarnaast een boete van één miljoen dollar opgelegd gekregen. De jury achtte de Utrechter schuldig aan het voorbereiden van de smokkel van xtc naar de Verenigde Staten.

Volgens advocaat Mark Teurlings, die Rommy verdedigde, had de rechter tijdens de uitspraak gemeld dat hij de Nederlander het liefst levenslang had gegeven. Voor de strafbare feiten stond echter een maximumstraf van twintig jaar. De veroordeling is omstreden. De crimineel zou in Nederland door een informant en een agent van de Amerikaanse opsporingsdienst DEA zijn aangezet tot de smokkel. Onder valse voorwendselen werd hij naar Spanje gelokt, waar hij werd gearresteerd en later uitgeleverd. De DEA had geen toestemming in Nederland te opereren.

Tevens zouden getuigen van de verdediging door de Amerikaanse aanklagers zijn geïntimideerd, zo stelt Teurlings. Deze durfden hierdoor niet voor het proces naar New York te komen, om hun verhaal te doen. Overigens staat buiten kijf dat de Zwarte Cobra zich al enkele tientallen jaren met drugshandel bezighoudt. Hij zat verschillende keren straffen uit in een Nederlandse gevangenis, en belandde in 1986 zelfs in een Marokkaanse dodencel. In Marokko kreeg hij echter gratie naar aanleiding van de verjaardag van de koning.

F-16's onderscheppen passagiersvliegtuig

Icoon VervoerVanaf het vliegveld in Leeuwarden zijn vanmorgen twee F16's opgestegen omdat een verdachte Boeing 737 het Nederlands luchtruim naderde. Het passagiersvliegtuig uit Berlijn reageerde niet op radiocontact. Bij de actie vlogen de straaljagers in het gebied tussen Heerenveen en Zwolle door de geluidsbarrière.

Vlak voordat de Boeing het Nederlandse luchtruim in vloog, werd het radiocontact hersteld en bleek er niets aan de hand. Het passagiersvliegtuig bleek gewoon op weg te zijn naar Amsterdam.

Gescheiden vaders wilden zoon Blair ontvoeren

Tony BlairEen groepje gescheiden vaders in Engeland zou van plan zijn geweest de jongste zoon van premier Tony Blair te ontvoeren. Met de gijzeling wilden de mannen aandacht vragen voor het lot van vaders die hun kinderen niet meer mogen zien. De Britse politie zou het plan verijdeld hebben, zo meldt tabloid The Sun.

Bronnen bij de politie hebben de geruchten over een op handen zijnde ontvoering bevestigd. De dreiging zou echter maar weinig om het lijf hebben gehad, omdat de verdachten niet in staat zouden zijn om de 5-jarige Leo daadwerkelijk te ontvoeren. Volgens The Sun stuitten een aantal rechercheurs die zich bezig houden met terrorismebestrijding kort voor kerst op het plan, terwijl zij 'extremistische aanhangers' van de groep Fathers 4 Justice in de gaten hielden. Volgens de oprichter van Fathers 4 Justice heeft zijn club echter niets te maken met de actie. Officiële woordvoerders van Blair en de Londense politie wilden geen commentaar geven.

Lifestyle: Candy Grabber

Iedereen kent wel de bekende grijparmmachines van de kermis. Leuk, maar vooral frustrerend, want negen van de tien keer krijg ik er niks mee te pakken. Het idee om zelf zo'n machine, maar dan gevuld met snoepjes, thuis te hebben staan, roept dan ook gemengde gevoelens bij me op. Je zal maar net enorm veel zin hebben in een chocolaatje, en hem niet te pakken krijgen. Maar goed, aan de andere kant, het is misschien wel goed voor de lijn?

Van Diemen breekt kaak

RKC Waalwijk heeft dinsdag bekend gemaakt dat aanvoerder Patrick van Diemen zijn kaak gebroken heeft en hierdoor zal hij lang uit de roulatie zijn. Van Diemen liep de blessure afgelopen zaterdag op tijdens een botsing in de competitiewedstrijd tegen RBC Roosendaal.

De speler zal door de kaakbreuk de komende weken niet kunnen voetballen, hij mag niet rennen en koppen. Volgende week vrijdag zal de kaak van Van Diemen in het ziekenhuis worden onderzocht.

Roddick, Ljubicic door

De Amerikaan Andy Roddick heeft op indrukwekkende wijze de derde ronde bereikt van de Australian Open. De als tweede geplaatste Roddick was in drie sets te sterk voor de Zuid-Afrikaan Wesley Moodie, setstanden 7-5 6-3 en 6-2.

Moodie kon aanvankelijk goed mee komen tegen Roddick, voornamelijk door sterk te serveren. De Amerikaan pakte echter toch de winst in de eerste set doordat hij op 6-5 zijn eerste breekkans benutte.

Zowel in de tweede als in de derde set speelde Roddick vrijwel foutloos. De Amerikaan kwam op eigen service nooit in de problemen en hij strafte bijna elke fout van de Zuid-Afrikaan genadeloos af.

Ook de als zevende geplaatste Ivan Ljubicic wist de volgende ronde te bereiken. Tegen de Duitse Kohlschreiber had de Kroaat het alleen in de eerste set moeilijk, 7-5 6-2 en 6-1.

Wilde staking in busvervoer Breda

Icoon VervoerIn Breda en omgeving rijden op dit moment geen bussen. De chauffeurs van vervoersbedrijf BBA zijn in 'werkoverleg' gegaan om de directie te dwingen een nieuwe CAO af te sluiten. De chauffeurs eisen over vorig jaar en dit jaar 3,25 procent meer loon. Ze vinden ook dat de huidige voorstellen een verslechtering van de werkomstandigheden betekenen.

De ongeveer veertig chauffeurs vinden ook dat het materiaal waarmee ze rijden niet deugt. Zo valt soms de verwarming in de bussen tijdens de rit uit. Dit is voor zowel de chauffeurs als de passagiers niet prettig, zo stellen de stakers.

Hoe lang de staking gaat duren is nog onbekend. Volgens FNV Bondgenoten, die de actie overigens niet overneemt, kan het de hele dag duren als de directie niet thuis geeft.

Davenport moeizaam naar derde ronde

De Amerikaanse Lindsay Davenport heeft zich voor de derde ronde van de Australian Open weten te plaatsen. Davenport was met 7-6 en 6-3 te sterk voor de Kroatische Karolina Sprem.

Tegen Sprem verkeerde de nummer 1 van de wereld niet in topvorm en de Kroatische wist daar bijna van te profiteren. Davenport kwam al snel een break voor maar Sprem maakte dat gelijk ongedaan. In de tiebreak nam Sprem een voorsprong maar Davenport wist uiteindelijk toch de set naar zich toe te trekken.

In de tweede set werkte Sprem in haar eerste drie serviceganes naar liefst zes breakpoints weg, Maar de Amerikaanse sloeg op 3-2 op haar zevende breakpunt echter wel toe, waarna het verzet van de Kroatische gebroken was.

Meer treinvertragingen door Arbo-regels

Icoon VervoerDe aangescherpte Arbo-regels voor werkzaamheden aan het spoor leiden tot extra vertragingen voor treinpassagiers. Netbeheerder ProRail heeft aangegeven dat bovenstaande er samen met het inhalen van achterstallig onderhoud toe heeft geleid dat er de afgelopen maanden meer storingen zijn geweest in de provincie Noord-Holland.

Tot voor kort was het gebruikelijk dat mensen in gele en oranje hesjes waarschuwden voor naderende treinen, waarna de trein stapvoets voorbij reed. "Dat mag niet meer. We moeten in verband met de veiligheid het baanvak afsluiten en voor de reizigers bussen inzetten", aldus woordvoerder Erik Drent van ProRail. Daarnaast is ProRail bezig met een inhaalslag op het gebied van achterstallig onderhoud.

Reizigersorganisatie Rover noemt de verklaringen van ProRail voor de storingen 'ingewikkeld'. "We hebben wel eens de indruk dat de problemen pas beginnen als ProRail ergens onderhoud heeft verricht. Het is ook moeilijk te accepteren. Men dient er gewoon voor te zorgen dat er voldoende treinen rijden. En op tijd", zegt woordvoerder Rikus Pithorst.

Spoorboekje drastisch op de schop

Icoon VervoerDe Nederlandse Spoorwegen gaan het spoorboekje in december drastischer omgooien dan normaal. Dit allemaal om het serviceniveau omhoog te brengen. Zo komen er nieuwe vertrektijden en aansluitingen en komen er minstens vijf stations bij. De NS zal de plannen vanmiddag bekend maken.

In de nieuwe dienstregeling zijn ook de hogesnelheidslijn en de Betuwelijn opgenomen. Daarnaast komt er een viersporig baanvak bij tussen Amsterdam CS en Utrecht CS. "De rek van het huidige spoorboekje is er helemaal uit", zegt een woordvoerder van NS. Het bedrijf is dan ook al twee jaar bezig met het maken van de nieuwe dienstregeling.

Reizigersorganisatie Rover is nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van de dienstregeling. De bedoeling is dat 2007 en 2008 als overgangsjaren van de nieuwe dienstregeling zullen gelden. In 2009 moet alles definitief gaan lopen.

Amerika zal Nederland niet straffen

Icoon TerrorismeDe houding van de Verenigde Staten ten opzichte van Nederland inzake de Afghanistan-kwestie lijkt minder hard dan eerder werd aangenomen. Dat bleek gisteravond tijdens een procedurevergadering van de Kamercommissies Buitenlandse Zaken en Defensie. De Amerikaanse topdiplomaat Kurt Volker bezwoor daar dat Washington "geen enkele druk" uitoefent en dat Nederland niet gestraft zal worden voor een eventueel 'nee'. Als Nederland niet meedoet aan de missie in Afghanistan moet de NAVO maar op zoek naar een andere partner die de taak wel wil uitvoeren, zei Volker.

Eerder suggereerde onder anderen Paul Bremer III, de Amerikaanse ex-bewindvoerder in Irak, dat Nederlandse belangen in de VS geschaad zouden kunnen worden, als er geen militairen worden gestuurd. Volker zegt daarover dat Bremer niet meer spreekt namens de Amerikaanse regering.

De leden van de Tweede Kamer houden over twee weken een debat over de missie naar Zuid-Afghanistan. Mogelijk gaan ze zelf nog in het gebied kijken.

Spookrijder zet A13 op stelten

Icoon VervoerDe A13 en de A20 bij Rotterdam zijn vannacht enige tijd afgesloten geweest vanwege een spookrijder. De man kwam uit de richting Rotterdam, schampte tijdens de spookrit een tegenligger en zette uiteindelijk zijn auto stil op de A13 ter hoogte van Delft.

Op de A13 stapte de spookrijder uit z'n auto, liep een stukje en sprong vervolgens van het Kruithuisviaduct. Hij is er na zijn sprong slecht aan toe. Omdat de politie de spookrijder enige tijd 'kwijt' was, werd uit voorzorg ook de A20 afgezet, maar daar heeft hij niet gereden.

Melkert wordt tweede man bij VN-organisatie

pberends en kamikaze hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Ad Melkert wordt de tweede man bij de UNDP, het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (VN). De oud-PvdA-politicus zal de titel ondersecretaris-generaal krijgen. Melkert was vorig jaar nog in de race om de nieuwe directeur van de UNDP te worden, de keus viel toen echter op de Turk Kemal Dervis.

Deze Dervis stelt nu in een verklaring "zeer verheugd" te zijn dat Melkert alsnog toetreedt tot de leiding van de organisatie. VN-baas Kofi Annan heeft volgens de Turk "een voortreffelijke keuze gemaakt, gezien Ads ervaring en verdiensten op een breed scala aan ontwikkelingsvraagstukken, waaronder democratisch bestuur en versterking van de positie van vrouwen".

Melkert zelf was zeer blij met zijn benoeming. "De UNDP staat iedere dag, over de gehele wereld, in de voorste linies om diegenen te helpen die dat het meeste nodig hebben", zo zei hij in een reactie. De UNDP, de grootste tak van de VN, werkt in 166 landen aan onder meer armoedebestrijding, democratisering en de bestrijding van hiv/aids.

Ad Melkert verliet in 2002 de Nederlandse politiek na de voor de PvdA desastreus verlopen verkiezingen van dat jaar. Hij zat vanaf 1986 in de Tweede Kamer voor de PvdA en werd in 1994 minister van Sociale Zaken. Tijdens het tweede kabinet Paars werd Melkert fractieleider. Hij leek een goede kans te maken om Wim Kok op te volgen als premier, de opkomst van Pim Fortuyn werd hem echter fataal.

Melkert begon vervolgens aan een nieuw avontuur en werd bewindvoerder bij de Wereldbank in Washington. In deze functie maakte hij zich onder meer sterk voor het belang van rechtvaardiger ontwikkelingsbeleid, goed bestuur en democratie. Dit laatste vond Dervis een belangrijke reden om hem nu binnen te halen voor de functie bij de UNDP.

Kopstuk A'damse Joego-maffia geliquideerd

Icoon MisdaadIn het Montenegrijnse Podgorica is afgelopen week een vermeend kopstuk van de in Amsterdam actieve 'Joego-maffia' neergeschoten en overleden. De 41-jarige Srdan Miranovic was voor zijn huis in zijn auto aan het bellen met zijn zoon, toen de wagen met kogels werd doorzeefd.

Miranovic zou banden hebben gehad met de beruchte crimineel Jotsa Jocić, die sinds 2002 in Nederland gevangen zit. Ook de in de afgelopen jaren geliquideerde Alex Bulatovic, Gijs van Dam jr en Martin Hoogland zouden tot de 'kennissenkring' van Miranovic hebben behoord. Miranovic werd door de Amsterdamse justitie als topman van de Joegoslavische maffia gezien, die in Nederland een belangrijke rol speelt.

Of de moord in verband staat met de recente liquidaties in het Amsterdamse criminele milieu is niet duidelijk. Vermoed wordt dat de moorden hun oorsprong vinden in een vete tussen verschillende bendes, die al decennia duurt. De aanleiding was ooit een gestolen partij drugs, maar inmiddels zou het meer om de heerschappij in de georganiseerde misdaad in Nederland gaan.

Extra geld grote steden voor Marokkaanse jeugd

Icoon AlgemeenAmsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht krijgen er de komende jaren flink wat geld bij om maatregelen te nemen tegen crimineel gedrag van Marokkaanse jongeren. De vier grote steden mogen voor dit doel de komende twee jaar vijf miljoen euro extra verdelen. De jaren daarna krijgen ze structureel zes miljoen euro.

Minister van Justitie Piet Hein Donner (CDA) heeft dit onlangs in een brief laten weten aan de burgemeesters van de vier steden. Zijn ministerie heeft dit dinsdag naar buiten gebracht.

Donner schrijft in zijn brief dat relatief veel Marokkaanse jongeren het verkeerde pad op gaan. De minister noemt dit een "hardnekkig en persistent probleem, dat wordt beïnvloed door enerzijds sociaal-economische factoren van een deel van de populatie en anderzijds door culturele factoren". De reden voor het feit dat de grote steden extra geld krijgen, is dat de problematiek rond criminaliteit onder jongeren volgens Donner daar het grootst is.

Donner wil uiterlijk 1 juni nadere prestatieafspraken over de besteding van het geld hebben gemaakt met de burgemeesters. De minister wil dat de steden een bestuurlijke en strafrechtelijke aanpak in gang zetten. De Marokkaanse gemeenschap en buurten moeten nadrukkelijk bij de plannen worden betrokken, aldus Donner.

Het geld zal onder de steden verdeeld door te kijken naar het aantal Marokkaanse inwoners van 12 tot 25 jaar. Amsterdam kent de meeste Marokkanen en krijgt dus ook het grootste gedeelte: bijna twee miljoen euro. Rotterdam krijgt ruim een miljoen, Den Haag 750.000 en Utrecht 690.000 euro.

Overleg Amsterdam
Burgemeester van Amsterdam Job Cohen heeft dinsdag overlegd met alle veertien stadsdeelvoorzitters over de door - veelal Marokkaanse - probleemjongeren veroorzaakte onrust in de hoofdstad. Na afloop van dit overleg zei hij zich zorgen te maken. "Er is onrust in de stad. Er is een onderhuids gevoel waarbij kleine dingen nodig zijn om het tot een uitbarsting te laten komen."

Volgens Cohen zorgt een groep van ongeveer honderd gedragsgestoorde probleemjongeren "voor veel gedoe". "We zijn nu bezig met justitie daar een oplossing voor te vinden." De burgemeester zei dat alle stadsbestuurders er bovenop zitten om de onrust in de kiem te smoren. "Het is een taaie problematiek. We doen onze uiterste best er wat aan te doen."

Cohen ziet de achtergebleven sociaal-economische situatie van veel jongeren als een grote reden voor de incidenten die de afgelopen weken plaatsvonden in onder meer de Diamantbuurt en Slotervaart. Ook de rellen in Parijs zouden volgens hem van invloed zijn op de situatie in Amsterdam. Cohen meldde dat de afgelopen tijd veel meer incidenten in Amsterdam hebben plaatsgevonden, maar dat "die de pers niet hebben gehaald". Hierbij zouden ook groepen autochtone relschoppers betrokken zijn geweest.

De PvdA-politicus meldde verder dat de politie zich bewust is van de rol die het speelt in de problematiek. "Maar we wijken niet en de politie gaat gewoon door met het bestrijden van de overlast." Optreden van de politie moet volgens Cohen gecombineerd worden met een "zachte kant", de inschakeling van scholen, ouders en mensen uit de eigen cultuur en de eigen groep.

Jonge acteur uit 'Beethoven' vermist

Joe PichlerDe 18-jarige Amerikaanse acteur Joe Pichler wordt sinds anderhalve week vermist. Autoriteiten vermoeden dat hij zelfmoord heeft gepleegd. Pichler is vooral bekend van rollen in de films 'Beethoven's 3rd' en 'Beethoven's 4th'. In 2002 was hij voor het laatst als acteur te bewonderen, in de film 'Children On Their Birthdays'.

Het laatste levensteken van Pichler dateert van 5 januari, toen hij 's nachts een vriendin opbelde. Zijn verlaten auto werd vier dagen later bij een water aangetroffen. In de wagen werden verschillende notities aangetroffen, waaronder zwartgallige gedichten en een briefje waarin hij schrijft dat hij een beter voorbeeld voor zijn jongere broer A.J. zou willen zijn. Tevens gaf hij aan dat zijn bezittingen naar zijn broertje moeten gaan.

De familie van Pichler houdt desondanks hoop dat de acteur levend teruggevonden wordt. "Er was geen definitief afscheid in de briefjes. Joe kan in iemands kelder zitten of gewond op straat rondzwerven", zegt moeder Kathy, die van mening is dat rechercheurs onvoldoende moeite doen om haar zoon te vinden. Zo zouden de auto en het appartement van de jongen nauwelijks doorzocht zijn. Een groep van 150 familieleden en vrienden van het voormalige kindsterretje hebben de wijde omgeving waar de auto gevonden werd doorzocht, echter tevergeefs.

De wachtende doelgroep

"Kom hier! Hier! Zit! Ga zit!". Verwonderd kijk ik op en zie een jongen van zo'n tien jaar oud naar zijn Nintendo DS schreeuwen. Ik ben niet de enige die kijkt, want het blijft een raar gezicht om iemand tegen een draagbare spelcomputer te zien praten. Zijn Nintendog werkt blijkbaar niet echt mee, want het gesprek tussen DS en jongeman gaat nog een paar minuutjes door totdat een oudere man voor hem klaar is met pinnen. "We gaan Jochem!", klinkt het zuchtend. Jochem klapt zijn DS dicht en rent pappa achterna, terug de auto in.

Laatste reviews en specials
special
Westerborkpad - In het spoor van de Jodenvervolging
review
Hunters: de jacht op nazi's in de jaren 70
review
Bayonetta and Vanquish 10th Anniversary Bundle
review
Patapon 2 Remastered
review
Star Wars Battlefront II
review
Birds of Prey (and the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn)
©FOK.nl e.a.