Kopstuk A'damse Joego-maffia geliquideerd

Icoon MisdaadIn het Montenegrijnse Podgorica is afgelopen week een vermeend kopstuk van de in Amsterdam actieve 'Joego-maffia' neergeschoten en overleden. De 41-jarige Srdan Miranovic was voor zijn huis in zijn auto aan het bellen met zijn zoon, toen de wagen met kogels werd doorzeefd.

Miranovic zou banden hebben gehad met de beruchte crimineel Jotsa Jocić, die sinds 2002 in Nederland gevangen zit. Ook de in de afgelopen jaren geliquideerde Alex Bulatovic, Gijs van Dam jr en Martin Hoogland zouden tot de 'kennissenkring' van Miranovic hebben behoord. Miranovic werd door de Amsterdamse justitie als topman van de Joegoslavische maffia gezien, die in Nederland een belangrijke rol speelt.

Of de moord in verband staat met de recente liquidaties in het Amsterdamse criminele milieu is niet duidelijk. Vermoed wordt dat de moorden hun oorsprong vinden in een vete tussen verschillende bendes, die al decennia duurt. De aanleiding was ooit een gestolen partij drugs, maar inmiddels zou het meer om de heerschappij in de georganiseerde misdaad in Nederland gaan.