Jets vinden nieuwe hoofdcoach

De New York Jets zijn erin geslaagd om een opvolger te vinden voor de naar Kansas City vertrokken Herman Edwards. Van de New England Patriots werd verdedigingscoördinator Eric Mangini losgeweekt. Een opvallende keus, van beide partijen.

Mangini was pas een jaar verdedigingscoördinator bij de Patriots, maar vervulde daarvoor al tien jaar lang lagere functies in het management van de Cleveland Browns en de staf van de Jets en de Patriots. De laatste tien jaar werkte hij vrijwel onafgebroken onder Pats-coach Bill Belichick, die hem meer dan eens wist te overtuigen om niet naar een ander team over te stappen. Bij de Patriots groeide Belichick uit tot een van de grootste coaches in de geschiedenis van de NFL door drie keer in de afgelopen vier jaar de Superbowl te winnen. Bill Parcells is een andere legendarische coach waar Mangini me gewerkt heeft. "Vergeleken worden met Bill Belichick is een van de grootste complimenten die je kan krijgen, maar ik ben geen Bill Belichick, geen Bill Parcells, ik ben Eric Mangini. Ik ga het op mijn manier benaderen. Ik ga de ervaringen en lessen die ik van die twee heb geleerd gebruiken en ik ga ze toepassen op mijn team," was wat Mangini over zijn leermeesters te vertellen had.

De Jets nemen opnieuw een risico door een hoofdcoach aan te stellen die nog geen ervaring op die post heeft. Dat is ook het enige wat Mangini en Edwards gemeen hebben. Mangini is de rust zelve, heeft een babyface en speelde nooit zelf in de NFL. Edwards stak zijn passie nooit onder stoelen of banken, heeft een getaand gezicht en was tien jaar lang cornerback bij de Philadelphia Eagles. De meningen van Belichick en Parcells zijn echter eenduidig: de slechts 35-jaige Mangini heeft oog voor het spel.

De aanstelling van Mangini zou wel eens de aanleiding kunnen zijn voor zijn eerste belangrijke handeling bij de Jets; assistenten Donnie Henderson, Mike Heimerdinger en Mike Westhoff werden ook op gesprek gevraagd, en zowel Henderson als Heimerdinger stappen nu waarschijnlijk op. Van Westhoff is een vertrek minder waarschijnlijk. Daarna zal een vernieuwingsproces moeten worden gestart, voornamelijk met het oog op een aanvalseenheid die dit seizoen geen potten kon breken, de kwetsbare schouder van quarterback Chad Pennington en de mogelijkheid om running back Curtis Martin te kunnen behouden. "Ik ben nu elf jaar coach, ik heb deel uitgemaakt van drie Superbowl-winnende teams, ik heb gewerkt met twee van de briljantste geesten in de geschiedenis van de NFL. Ik heb dus een uitgebreide basis om de Jets tot een team van Superbowl-kaliber te smeden," aldus de kersverse hoofdcoach van de Jets.