Toyota beschuldigd van diefstal

Drie voormalige topmedewerkers van Toyota F1 zijn door de Duitse autoriteiten beschuldigd van het stelen van technologie van Ferrari. Het zou gaan om gegevensanalysesoftware dat bij het debuut van Toyota in de Formule 1 zou zijn gebruikt om de aerodynamica van de bolides te verbeteren.

Volgens een woordvoerdster van Toyota zou het gaan om toenmalig teambaas Ove Andersson, hoofdontwerper Gustav Brunner en chef aerodynamica Rene Hilhorst, die alle drie tegenwoordig niet meer bij het team werkzaam zijn. De drie zouden volgens de Duitse wet aan competitievervalsing hebben gedaan door willens en wetens een programma te gebruiken dat een oud-ingenieur van Ferrari zonder toestemming zou hebben meegenomen naar zijn nieuwe werkgever.

Ook naar de man die verantwoordelijk was voor het inbrengen van de software wordt op dit moment onderzoek verricht door Italiaanse en Duitse autoriteiten. Het is nog niet duidelijk welke straffen er kunnen worden opgelegd, mochten de verdachten schuldig worden bevonden. Een mogelijkheid is dat Toyota een schadevergoeding zal moeten betalen aan Ferrari.