GroenLinks royeert Pormes

PormesHet in opspraak geraakte Eerste Kamerlid Pormes, is door het bestuur van GroenLinks geroyeerd. Het vertrouwen in het Kamerlid werd vorige week al opgezegd, maar de senator wou zijn plek niet opgeven. Pormes is het er niet mee eens dat hij zijn functie moet neerleggen en zal zich wenden tot een geschillencommissie.

Een onderzoekscommissie, die het verleden van Pormes nagegaan is, kwam tot de conclusie dat er voldoende feiten zijn om aannemelijk te maken dat hij niet altijd de waarheid heeft gesproken. Het gaat hierbij onder andere om contacten met de Molukse treinkapers in 1977, zijn betrokkenheid bij een schietpartij met de politie in 1982 en om een geval van ten onrechte ontvangen WW. Het partijbestuur nam maandagavond de conclusie van de commissie over, omdat Pormes met zijn handelswijze het partijbelang heeft geschaad. Volgens GroenLinks is de partij te goed van vertrouwen geweest en had het eerder onderzoek moeten doen naar het verleden van het Kamerlid.

Pormes vindt dat het onderzoeksrapport op een aantal punten niet deugt. Hij trok de geloofwaardigheid van enkele getuigen in twijfel en verwijt de commissie dat er gebruik is gemaakt van anonieme getuigen. Ook blijft hij ontkennen dat hij een guerrillatraining in Jemen heeft gehad.