GroenLinks moet rectificeren in zaak Pormes

PormesGroenLinks heeft een tik op de vingers gekregen van de rechtbank in Utrecht. In een rechtszaak die was aangespannen door Eerste Kamerlid Sam Pormes, oordeelde de rechter dat GroenLinks-voorzitter Herman Meijer zijn uitspraken over de door zijn partij geroyeerde Pormes moet terugnemen.

Meijer had in november vorig jaar gezegd dat Pormes onder meer betrokken was geweest bij een aanslag op een politiewagen in Assen in 1982. Pormes blijkt daar inderdaad door de rechtbank in Assen voor veroordeeld te zijn, maar werd later in hoger beroep door het Gerechtshof in Leeuwarden vrijgesproken. Volgens de rechter had Meijer Pormes dus niet van die aanslag mogen beschuldigen.

GroenLinks moet binnen 24 uur een rectificatie plaatsen. Ook moet de partij een rectificatie sturen naar de redactie van Nova. In dat programma deed Meijer zijn uitlatingen.

Pormes werd overigens niet geroyeerd vanwege zijn vermeende betrokkenheid bij die aanslag. De reden was dat hij zaken uit zijn verleden zou hebben verzwegen. Volgens een onderzoekscommissie zou hij onder meer niet de waarheid hebben verteld over een guerrillatraining in Jemen.