'Zwarte Cobra' voor 20 jaar de bak in

calvobbes had ons via de nieuws-submit te melden:

Henk Orlando RommyDe Nederlandse drugscrimineel Henk Orlando Rommy is in New York tot twintig jaar cel veroordeeld. De 54-jarige Rommy, wellicht nog bekender onder zijn bijnaam 'Zwarte Cobra', heeft daarnaast een boete van één miljoen dollar opgelegd gekregen. De jury achtte de Utrechter schuldig aan het voorbereiden van de smokkel van xtc naar de Verenigde Staten.

Volgens advocaat Mark Teurlings, die Rommy verdedigde, had de rechter tijdens de uitspraak gemeld dat hij de Nederlander het liefst levenslang had gegeven. Voor de strafbare feiten stond echter een maximumstraf van twintig jaar. De veroordeling is omstreden. De crimineel zou in Nederland door een informant en een agent van de Amerikaanse opsporingsdienst DEA zijn aangezet tot de smokkel. Onder valse voorwendselen werd hij naar Spanje gelokt, waar hij werd gearresteerd en later uitgeleverd. De DEA had geen toestemming in Nederland te opereren.

Tevens zouden getuigen van de verdediging door de Amerikaanse aanklagers zijn geïntimideerd, zo stelt Teurlings. Deze durfden hierdoor niet voor het proces naar New York te komen, om hun verhaal te doen. Overigens staat buiten kijf dat de Zwarte Cobra zich al enkele tientallen jaren met drugshandel bezighoudt. Hij zat verschillende keren straffen uit in een Nederlandse gevangenis, en belandde in 1986 zelfs in een Marokkaanse dodencel. In Marokko kreeg hij echter gratie naar aanleiding van de verjaardag van de koning.