'Aanmoedigen Wiegel is een stomme actie'

Hans WiegelEen initiatief van VVD-afdelingen om de vroegere partijleider Hans Wiegel aan te moedigen om weer lijsttrekker te worden is 'een buitengewoon stomme actie'. Dat stelt partijvoorzitter Jan van Zanen. De actie zou de indruk wekken dat de liberalen geen vertrouwen hebben in 'aanvoerder' en fractievoorzitter Jozias van Aartsen.

Het VVD-raadslid Robert Blom uit Alphen aan de Rijn nam het voortouw tot de actie. Hij benaderde een kleine vijfhonderd afdelingen van de partij, en kreeg 204 reacties terug. "Daarvan reageerde 89,7 procent positief en slechts 10,3 procent wenst de oproep niet te steunen", zegt Blom. De lokale politicus hoopt dat snelle duidelijkheid de VVD nog voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen in een stroomversnelling kan brengen. Met Van Aartsen is een politieke opleving niet mogelijk, zo denkt Blom.

De heiden van het jaar liet zelf weten zich door de actie niet onder druk te willen zetten. Wiegel wil 'een passend moment' kiezen om een eventuele beslissing kenbaar te maken. De laatste liberale lijsttrekker Gerrit Zalm wees erop dat het eerst aan Wiegel is om zich kandidaat te stellen, en dat vervolgens pas de partijleden zich mogen uitspreken over de beste kandidaat. De minister van Financiën wilde geen voorkeur uitspreken voor een nieuwe lijsttrekker.