Verdachte verkrachting Oudwoude krijgt DNA-test

Rob (R@b)
Icoon MisdaadDe 25-jarige man die maandag werd aangehouden in verband met het verkrachten van een 13-jarig meisje uit Oudwoude (Friesland), zal worden onderworpen aan een DNA-test. De recherche wil zo onderzoeken of de verdachte, ene Ramjish uit het plaatsje Westergeest, de moordenaar is van Marianne Vaatstra.

De verkrachting van het 13-jarige meisje vond plaats op amper twee kilometer afstand van de plek waar Vaatstra in 1999 werd verkracht en vermoord. Het slachtoffertje uit Oudwoude werd door de verdachte van haar paard getrokken. Haar handen zouden door Ramjish zijn vastgebonden met de handen op de rug en een touw om haar nek. Deze vastbindpraktijk komt overeen met de Vaatstra-zaak.

Volgens De Telegraaf heeft de verdachte een zedenverleden. Enkele maanden geleden verhuisde hij van Gorredijk naar Westergeest, waar hij samenwoont met zijn vriendin en haar zoontje. De goed Nederlands sprekende man heeft een getinte huid en een wenkbrauwpiercing, wat overeenkomt met de beschrijving die het 13-jarige slachtoffertje van de verkrachter gaf.

Buurtbewoners betwijfelen overigens of deze man (een adoptiekind) wel de moordenaar van Vaatstra kan zijn. Hij moet toen (in 1999) 18 jaar zijn geweest, terwijl men uitgaat van een veel oudere dader. Bovendien zou hij ten tijde van de moord helemaal niet in die omgeving hebben gewoond. Wel melden buren dat de op het oog vriendelijke man in huis zijn vrouw geregeld alle hoeken laat zien.

Update 15:28 uur
De verdachte ontkent iets met de verkrachting van de 13-jarige te maken te hebben. Volgens advocaat J. de Vries zegt zijn cliënt dat hij zondag, ten tijde van de verkrachting, bij zijn vriendin en haar zoontje was. Hij heeft vrijwillig DNA afgestaan, zodat dit vergeleken kan worden met erfelijk materiaal van de dader dat op het slachtoffer is aangetroffen.

De verdachte blijft in ieder geval tot vrijdag vastzitten. Dan zal de rechter-commissaris bekijken of de voorlopige hechtenis moet worden verlengd.