Melkert wordt tweede man bij VN-organisatie

pberends en kamikaze hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Ad Melkert wordt de tweede man bij de UNDP, het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (VN). De oud-PvdA-politicus zal de titel ondersecretaris-generaal krijgen. Melkert was vorig jaar nog in de race om de nieuwe directeur van de UNDP te worden, de keus viel toen echter op de Turk Kemal Dervis.

Deze Dervis stelt nu in een verklaring "zeer verheugd" te zijn dat Melkert alsnog toetreedt tot de leiding van de organisatie. VN-baas Kofi Annan heeft volgens de Turk "een voortreffelijke keuze gemaakt, gezien Ads ervaring en verdiensten op een breed scala aan ontwikkelingsvraagstukken, waaronder democratisch bestuur en versterking van de positie van vrouwen".

Melkert zelf was zeer blij met zijn benoeming. "De UNDP staat iedere dag, over de gehele wereld, in de voorste linies om diegenen te helpen die dat het meeste nodig hebben", zo zei hij in een reactie. De UNDP, de grootste tak van de VN, werkt in 166 landen aan onder meer armoedebestrijding, democratisering en de bestrijding van hiv/aids.

Ad Melkert verliet in 2002 de Nederlandse politiek na de voor de PvdA desastreus verlopen verkiezingen van dat jaar. Hij zat vanaf 1986 in de Tweede Kamer voor de PvdA en werd in 1994 minister van Sociale Zaken. Tijdens het tweede kabinet Paars werd Melkert fractieleider. Hij leek een goede kans te maken om Wim Kok op te volgen als premier, de opkomst van Pim Fortuyn werd hem echter fataal.

Melkert begon vervolgens aan een nieuw avontuur en werd bewindvoerder bij de Wereldbank in Washington. In deze functie maakte hij zich onder meer sterk voor het belang van rechtvaardiger ontwikkelingsbeleid, goed bestuur en democratie. Dit laatste vond Dervis een belangrijke reden om hem nu binnen te halen voor de functie bij de UNDP.