FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 6 januari 2004

Darts: Uitslag Van Barneveld - Hogan

DjStefan had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Raymond van BarneveldNederlands bekendste darter, Raymond van Barneveld oftewel 'Barney', heeft zich dinsdagavond geplaatst voor de kwartfinale van het Lakeside Professional Championship. De Haagse darter won het duel met 3-1 van Paul Hogan en wist zich zo te plaatsen.

In het begin van de tweede ronde had Van Barneveld zijn handen vol aan de relaxt spelende Engelsman Hogan, maar al snel had hij de 1-0 achterstand omgebogen in een 2-1 voorsprong.

Barney, de nummer één van de wereld, zal het donderdagavond om 20.00 uur op moeten nemen tegen de nummer acht, de Engelsman John Walton.

-
Discussieer hier mee over de wedstrijd.
Zie de bron voor een uitgebreide samenvatting van de wedstrijd.

Agent krijgt radardetector naar zijn hoofd

roaddevil had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een agent van de verkeerspolitie heeft tijdens een controle op de A9 tussen Alkmaar en Haarlem een radardetector naar zijn hoofd geslingerd gekregen. Deze verklikkers zijn sinds 1 januari verboden. De 51-jarige automobilist uit Ilpendam wilde de detector eerst niet afgeven. Na aandringen van de agent, gooide de man het apparaat naar de agent toe.

Deze man werd niet als enige boos. Ook een 42-jarige man uit Velserbroek was het niet eens met de politie. Hij vernielde met een schroevendraaier de verklikker voor hij hem afgaf. Om, zoals hij verklaarde, te voorkomen dat de politie hem zelf zou gebruiken.

In totaal hadden vier bestuurders tijdens deze controle een detector. Allen zijn ze bekeurd.

Nieuwe trainer RBC in februari

RBC Roosendaal denkt begin februari de nieuwe trainer te presenteren. De club moet op zoek naar een vervanger nu Robert Maaskant de club aan het eind van het seizoen zal verlaten voor Willem II.

Een profiel voor de nieuwe trainer is ook al bekend : Een ambitieuze oud-prof die jonger is dan 45 jaar.
Voorzitter Jan Pollemans zei dat de club al een lijstje heeft met 5 kandidaten. Namen die circuleren zijn Danny Blind en Wim Dusseldorp.

Eerst racen, dan onderhandelen

Ralf Schumacher heeft een tijdje terug zijn contractbesprekingen al stopgezet omdat hij zich op het racen wil concentreren.

Daarna zal Ralf Schumacher pas een beslissing nemen of hij verder wil gaan met het Williams team of dat hij opzoek gaat naar een ander team.

"Ik heb besloten om de onderhandelingen stop te zetten omdat het te lang aansleepte en ik me op mijn races wil concentreren. Ik denk nog steeds dat ik bij Williams zal blijven, maar als aan het eind van de rit blijkt dat we er samen niet uit komen, dan zal ik naar een ander team beginnen uitkijken," zegt Ralf.

Ralf zal waarschijnlijk de besprekingen niet hebben stopgezet om zich te kunnen concentreren op het racen. Een belangrijk onderdeel waar beide niet uitkomen is het loon van de Duitser. Williams wil het loon van Schumacher omlaag halen, terwijl Ralf zelf vindt dat hij recht heeft op een stijging.

Ralf Schumacher werd eerder al in verband gebracht met het team van Toyota.

Gent bestraft door FIFA

AA Gent is bestraft door de FIFA omdat het nog een opleidingsvergoeding moet betalen aan de Egyptische club Zamalek. Gent is het nu verboden om internationale transfers te doen.

De vergoeding moet het betalen omdat Mido in het seizoen 2000/2001 bij Gent speelde en daarna naar Ajax is verhuisd. In de regelementen van de FIFA staat dat bij de verkoop van een speler een deel van de transfersom overgemaakt moet worden naar de club waar de speler opgeleid is.

In 2001 verhuisde Mido naar Ajax maar de Belgen hebben dus nog steeds geen vergoeding overgemaakt naar de eerste club van de speler : Zamalek. De Egyptenaren hebben dit aanhangig gemaakt bij het sporttribunaal TAS welke de club in het gelijk stelde. Hoe hoog het bedrag is dat betaald dient te worden is niet bekend gemaakt.

Galatasaray ruimt op

Trainer Fatih Terim is bezig met een grote schoonmaak door zijn selectie, en een van de slachtoffers daarvan is Frank de Boer.

De 33-jarige de Boer mag uitkijken naar een andere club. Zelf ziet hij dat niet zitten. Op de website van Galatasaray meldt de international, dat als ze hem echt weg willen hebben , dat daar dan een forse vergoeding tegenover moet staan.

Behalve de Boer zijn ook Hakan Ünsal, Arif Erdem, Hakan Sükür, Bülent Korkmaz en de Bosniër Elvir Baljic op een zijspoor gezet. Galatasaray staat na de eerste helft van het seizoen op de vijfde plaats met veertien punten achterstand op koploper Besiktas.

Gené wil stoel Montoya

Marc Gené was net zoals, Juan Pablo Montoya en Ralf Schumacher aanwezig bij het voorstellen van de nieuwe FW26.

De testrijder van het BMW Williams team zei dat hij graag na het komend seizoen het stoeltje van Montoya wil overnemen.

"Mijn doel is om Montoya in 2005 te vervangen. Ik weet dat de competitie voor dit stoeltje zwaar zal zijn, maar ik denk dat mijn prestatie in Monza vorig jaar een voordeel zal zijn", zei de Spaanse coureur.

Naast Gené doen ook nog de namen van Mark Webber, Rubens Barrichello en Jenson Button de ronde. De laatst genoemde zou echter niet van BAR weg mogen gaan, terwijl Barrichello een contractverlenging tot 2006 zou krijgen. Alle mogelijkheden dus nog voor Marc Gené.

Abramovich heeft geen interesse

Eerder deze week deden geruchten de ronde dat een steenrijke Rus het Jordan team wilde opkopen.

Abramovich, die al vele miljoenen in voetbalclub Chelsea pompte, werd al genoemd als redder van het team van Eddie Jordan. Er gingen al bedragen rond van zo'n 270 miljoen dollar, maar dit gerucht wordt al naar de prullenbak verwezen.

"Er is allemaal niets van waar. Op dit moment wordt Roman in verband gebracht met het kopen van allerlei dingen - van een winkelcentrum tot nog een voetbalteam", zegt John Mann, woordvoerder van Abramovich."Als er ook maar iets te koop staat wordt zijn naam er mee verbonden, en dat wordt na een tijdje erg vervelend", zegt Mann.

Eddie Jordan zelf bevestigde eerder dat een aantal nieuwe investeerders interesse heeft getoond om zijn team verder te helpen, maar de naam Roman Abramovich is hier nooit bij gevallen. De twee zouden wel met elkaar gesproken hebben bij een aantal gelegenheden, maar nooit over een overname van het Jordan team.

"Het is wel waar dat Roman veel plezier aan de F1 beleeft en Eddie Jordan een paar keer ontmoet heeft, maar dat is ook alles", zegt Mann. "Roman heeft ook kennis gemaakt met Bernie Ecclestone, maar dat betekent toch ook niet dat hij zijn huis gaat kopen? We willen gewoon dat al deze geruchten tot rust komen".

Marslander "Spirit" stuurt kleurenfoto's

Whizzkith en Tim Kraayvanger tipten ons via de newssubmit op het volgende:

Zojuist heeft NASA/Jet Propulsion Laboratory de eerste kleurenfoto's van de Marsrover "Spirit" gereleased. Het zijn hogeresolutiefoto's van het oppervlak van de Gusev-krater, een gebied waar vroeger mogelijk een meer heeft gelegen.

Het Amerikaanse onderzoeksvoertuig landde afgelopen zondag succesvol op de planeet Mars.

Kort voor de persconferentie waar de foto's bekend gemaakt werden, ontving JPL een telefoontje van George Bush die hen feliciteerde met hun prestatie.

De foto is gemaakt met de Panoramic Camera aan boord van Spirit. Het heeft een stereografisch beeld opgenomen in 12 miljoen pixels. Klik hier voor de hoge-resolutiefoto. In de loop van de week worden er nog meer foto's uitgebracht.Het oppervlak van de Gusev-krater

Steniging dreigt voor Nigeriaan na seks met stiefdochter

Meki had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Nigeria is een 45-jarige boer veroordeeld tot de doodstraf door steniging. Hij kreeg de straf omdat hij gemeenschap heeft gehad met zijn 15-jarige stiefdochter. De islamitische rechtbank in de deelstaat Bauchi oordeelde dat de man schuldig is aan overspel.

Het 15-jarige meisje, dat al zes maanden zwanger is, moet na haar bevalling 100 stokslagen ondergaan. Zij werd schuldig bevonden aan buitenechtelijke gemeenschap.

Bauchi is één van twaalf deelstaten in Nigeria waar vier jaar geleden de sharia-rechtspraak is ingevoerd. Sindsdien zijn acht doodvonnissen door middel van steniging uitgesproken, maar géén van die vonnissen is tot dusver uitgevoerd.

De boer en zijn stiefdochter kunnen beiden nog beroep aantekenen tegen het vonnis.

Helderste ster in melkweg ontdekt

Tim Kraayvanger en jbmeijer hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Wetenschappers hebben een enorme ster ontdekt, die niet met de huidige theorie hoe sterren ontstaan verklaard kan worden. De ster was al eerder ontdekt in 1990, maar werd toen gecategoriseerd als een kortlevende blauwe ster en dat het ongeveer een miljoen keer de massa van de zon was. Door nieuwe observaties met geavanceerdere apparatuur van het Palomar Observatorium in Californië en de Cerro Tololo Inter-American Observatory in Chili, blijkt dit toch anders te zijn. Dit hebben astronomen maandag gemeld.

De ster, LBV 1806-20 is vijf tot veertig miljoen keer helderder dan de zon, heeft minstens 150 keer meer massa, en is minstens 200 keer groter in diameter. De ster bevindt zich 45.000 lichtjaar van de Aarde aan de andere kant van de melkweg, en ondanks stofwolken haalt 10 procent van haar infrarode licht de aarde.

De nieuwe hoge-resolutiefoto's sluiten een eerdere theorie uit: dat de ster misschien een cluster van kleinere sterren was. Het kan misschien wel een dubbelster of trippelster zijn, aldus Dr. Eikenberry. Als het wel een enkele ster is kan het niet volgens de gebruikelijke manier ontstaan zijn: Een wolk waterstof dat onder invloed van zwaartekracht instort, opwarmt, en een kernfusie van waterstof in helium op gang brengt: De ster.

Mogelijk is de ster ontstaan door supernova's die nabijgelegen gaswolken deden instorten. "We hebben nog nooit zoiets als dit gezien", zegt Dr. Eikenberry.


De zon in vergelijking met LBV 1806-20

Euro opnieuw op recordhoogte

De euro heeft wederom een record gebroken. Na een slot van 1,28 wist de euro op een dag met flinke fluctuaties te stijgen tot de recordkoers van 1,2810 dollar rond 15.00 uur vanmiddag. Daarna zakte de koers weer iets in.

Toch is dit niet het laagste punt van de dollar ooit. In het voorjaar van 1995 was de Amerikaanse munt 1,51 gulden (0,69 euro) waard. De recordkoers van de euro van vandaag komt overeen met een virtuele dollarkoers van 1,72 gulden.

Begin 1985 was de dollar op zijn sterkst. Toen was de munt bijna vier gulden (1,82 euro) waard. Tijdens het eurotijdperk, dat startte in 1999, stond de dollar het hoogst in okotober 2000 toen de euro 0,8230 dollar waard was.

Knieoperatie keeper RKC

De doelman van RKC Waalwijk, Wilco de Vogt, heeft afgelopen dinsdag een knieoperatie ondergaan.

De Vogt scheurde op 9 November vorig jaar zijn kruisbanden in de wedstrijd tegen FC Utrecht.
Dit seizoen zal de 28-jarige keeper niet meer in actie komen.

RKC Waalwijk heeft ook al een vervanger aangetrokken in de persoon van Raimond van der Gouw.
De 38-jarige doelman zat zonder club nadat zijn contract met het Engelse West Ham United niet werd verlengd.

Biografie over Frans Bauer

Ghostwriter Louis Bovée gaat een biografie schrijven over Frans Bauer. Dit najaar moet het boek uitkomen, tegelijk met de start van Bauers theatertournee. De volkszanger koos Bovée om zijn biografie te schrijven omdat die hem al anderhalf jaar volgt. De schrijver werkt bij het weekblad Aktueel.

In het boek is onder andere te lezen hoe de West-Brabantse zanger furore maakte het zingen van 'Met de vlam in de pijp' toen hij nog op school zat. Ook heeft Bovée kunnen achterhalen waarom Frans Bauer een keer is blijven zitten.

Het boek, waarvan de titel nog geheim is, is geformeerd rond twaalf grote thema's die Bauer zelf heeft aangedragen.

Darts: 'regelwijziging na nederlaag van Hofstra'

De organisatie van het WK Professional Darts in Frimley Green heeft een regelwijziging aangekondigd nadat de Nederlander Rick Hofstra gister op wel heel schlemielige wijze verloor van Mervyn King.

Exit Rick HofstraDe als derde geplaatste Engelsman kwam eerst 1-0 achter in sets. De Fries Hofstra begon de wedstrijd redelijk sterk, King had echter geen controle over 'de dubbels'. Nadat de tweede set op het nippertje door King gewonnen was en de stand 1-1 gelijk werd, vroeg de Engelsman bij de scheidsrechter om het meten van de afstand tot het bord. Hij was van mening dat die niet klopte. De regels luidden dat in zo'n geval de tegenstander een dergelijk verzoek niet hoeft te accepteren. Debutant Hofstra wist echter amper wat er aan de hand was en de wedstrijd werd 10 minuten stilgelegd om te meten.

De afstand van de balk tot de roos bleek desalniettemin nog steeds te kloppen en de partij kon verder gaan. De volgende twee sets gingen vervolgens met lichte tegenstand van Hofstra naar de nummer drie van de plaatsingslijst (1-3). Het publiek in de Lakeside Country Club joelde hem echter uit, wat zeer ongebruikelijk is als een Engelsman speelt.

Na de wedstrijd zei King dat hij voelde dat er iets niet klopte. Hij was zelfs van mening dat dat nog steeds zo was. Co-commentator Bobby George vertelde dat het mogelijk kan liggen aan de lampen in de grote zaal. Op de oefenborden staat slechts één licht gericht, in de zaal zijn dat er vele, waardoor 'het aanzicht' anders is. Het vergt enige aanpassing om dan scherp te kunnen gooien, niet elke speler gaat dat makkelijk af.

Als gevolg van alle commotie is de organisatie nu van zins om de controle-regel te schrappen en de spelers extra oefendarts te gunnen, om te kunnen wennen aan het bord.

Raymond van Barneveld, die vanavond om 20 uur zijn tweede ronde partij zal spelen tegen qualifier Paul Hogan, heeft naar aanleiding van de partij van gister Mervyn King per direct uit zijn darts-team gezet.

[update] Staking buschauffeurs in Zaandam

spectrumanalyser had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Zaandam zijn ongeveer dertig buschauffeurs van Connexxion in staking gegaan nadat één van hun collega's eerder vanavond werd neergestoken. Wat de eisen zijn van de stakende buschauffeurs, is nog niet bekend.

Een passagier stak rond 20:00 uur een 53-jarige busschauffeur neer die een collega wilde helpen. De man wilde gratis mee reizen. Dit werd door de chauffeur geweigerd. Hierop werd de 63-jarige man lastig. Hij stak de chauffeur die te hulp schoot twee maal. Een uur hierna gingen de andere chauffeurs in staking. Hierdoor rijden er geen streekbussen en vallen de regionale lijnen waarvan de ritten in Zaandam aanvangen ook uit.

Het slachtoffer werd overgebracht naar het VU in Amsterdam. Hij is inmiddels geopereerd en buiten levensgevaar, aldus de politie. De dader is aangehouden. Hij heeft bekend de steken te hebben toegebracht.

Update 12:05
In de loop van de ochtend zijn zestig busschauffeurs officieel in staking gegaan. Daardoor rijden vanuit Zaandam geen bussen.

Vakbond FNV Bondgenoten steunt de actie en heeft de staking overgenomen. Vervoersbedrijf Connexxion schat dat zeker 10.000 reizigers vanochtend werden getroffen door de staking. Het betrof vooral forensen die naar Amsterdam wilden.

Update 16:50
De staking is voorbij. De vakbonden, de werkgever en het personeel hebben een akkoord bereikt over de veiligheid in de bussen. Alle bussen krijgen camerabeveiliging, het kaartjesloket in Zaandam blijft open, er komen zes extra voltijdbanen voor veiligheid en controle en de reclame op de achterzijde van de bus verdwijnt.

Vrouw drukt strijkijzer tegen dienstmeisje

Moreno had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een vrouw in Hongkong moet negen maanden de cel in vanwege de mishandeling van haar dienstmeisje. Ze had een strijkijzer tegen de rug van de 19-jarige vrouw gedrukt, omdat deze de kleren verkeerd zou hebben gestreken. Het dienstmeisje liep tweedegraads brandwonden op.

In Hongkong werken zo'n 210.000 immigranten als hulp in het huishouden. Ze komen voornamelijk uit armere landen als de Filipijnen, Indonesië, Thailand en Nepal.

Zwarte doos vliegtuig gevonden

Robbie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Franse onderzoekers hebben mogelijk een signaal opgepikt van de vluchtrecorders van het Egyptische vliegtuig dat zaterdag is neergestort in de Rode Zee. De zwarte dozen, die technische informatie en de opname van gesprekken tussen de piloten in de cockpit bevatten, moeten helpen bij het onderzoek naar de oorzaak van de crash. Bij het ongeluk kwamen alle 148 inzittenden om het leven.

Een team van de Franse marine heeft een signaal dat past bij de recorders opgepikt. De apparaten zouden op een diepte van 1.150 meter liggen, te laag voor een speciale Franse duikrobot. Die kan maar tot vierhonderd meter diepte. De Amerikaanse marine heeft in 1996 een vluchtrecorder vanaf een diepte van 2.195 meter gehaald. Professionele duikers kunnen slechts tot 250 meter diepte.

Nederlandse marinier weer vrij

Thrawn had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De marinier die ervan wordt verdacht een Irakees te hebben doodgeschoten is weer vrij. De rechter-commissaris in Arnhem heeft besloten zijn voorarrest niet de verlengen, omdat er niet voldoende bewijs is dat de man dit met opzet heeft gedaan. Het Openbaar Ministerie had om een verlenging gevraagd.

De 43-jarige marinier was op 27 december aanwezig bij een plundering door Iraki's. Zijn eenheid joeg de menigte met geweervuur uiteen. Daarbij kwam een man om het leven door een schot in de rug. Volgens de advocaat van de marinier zijn er echter verklaringen van zowel collega's als Irakezen die de hem vrijpleiten.

Soldaat laat bruid 24 jaar wachten

Na 24 jaren verloving is een Marokkaanse soldaat dan toch eindelijk met zijn grote liefde getrouwd. Een lange tijd, maar hij had een excuus: hij zat al die tijd vast in een cel, diep in de Sahara-woestijn.

"Ik was ervan overtuigd dat ze op me zou wachten. Ik had een blind vertrouwen in haar," vertelde Abderrahim op de staatstelevisie. Hij werd in 1979 door guerillastrijders gevangengenomen, tijdens een oorlog over de zeggenschap in het westelijke deel van de Sahara, en werd in november tezamen met 300 van de 900 overgebleven gevangenen door zijn bewakers vrijgelaten.

Abderrahim spoedde zich meteen naar huis om met zijn vriendin te trouwen. Ze wist dat hij gevangen zat, maar had al zes jaar geen levensteken meer van hem vernomen. Toch had ze al die tijd op hem zitten wachten. En zij leefden, naar wij hopen, nog lang en gelukkig...

Lucky Luke eind dit jaar op het witte doek

Stripcowboy Lucky Luke is aan het einde van dit jaar ook in de bioscoop te zien. De stripheld van de Belgische tekenaar Morris wordt door Duitsers en Spanjaarden verfilmd. De opnames beginnen op 26 januari in de Duitse stad Keulen.

De film heeft een budget van 30 miljoen euro. De Duitse acteur Til Schweiger zal Lucky Luke vertolken. Ook het slimme paard Jolly Jumper zal niet ontbreken.

Lucky Luke bestaat al sinds 1946. Naast Morris werkte ook de Fransman Goscinny, bekend van Asterix en Obelix, mee aan de stripalbums. In 1991 werd de reeks al eens verfilmd, toen speelde de Italiaanse acteur Terence Hill de hoofdrol.

Duitse kannibaal had PC vol gewelddadige porno

Armin MeiwesKannibaal Armin Meiwes had meer dan 3800 zeer gewelddadige en pornografische afbeeldingen op zijn computer staan. Dat werd gisteren tijdens de rechtszaak tegen Meiwes gemeld. De afbeeldingen werden gevonden tijdens het onderzoek van de Duitse politie.

De aanklagers gaan akkoord met de verklaring van Meiwes dat hij toestemming had van zijn slachtoffer, maar willen hem wel ten laste leggen dat hij moordde voor zijn seksuele voldoening. De advocaten van Meiwes melden dat hij hoogstens schuldig is aan moorden op aanvraag. De strafmaat voor een dergelijke moord is levenslang. De advocaten sturen nu aan op een zogenaamde 'genademoord', die een maximale straf van vijf jaar kent.

Rechercheur Volker Hessen vertelde gisteren in de rechtbank dat de afbeeldingen geen aanwijzingen bevatten, dat Meiwes nog meer slachtoffers heeft gemaakt. Een andere rechercheur gaf wel aan dat er wel aanwijzingen zijn gevonden dat Meiwes niet alleen werkte. Dat zou blijken uit de e-mailbestanden van Meiwes.

De 42-jarige Armin Meiwes werd in december 2002 gearresteerd, nadat de politie was geattendeerd op een advertentie van Meiwes op het internet. In die advertentie stond dat Meiwes op zoek was naar een man die zich wilde laten vermoorden, waarna de man zou worden opgegeten. Op drie december vorig jaar begon de rechtszaak met een volledige bekentenis van Meiwes. Daarin verklaarde Meiwes dat hij Bernd-Juergen Brandes had vermoord en opgegeten. De uitspraak van de rechtszaak wordt verwacht in februari.

Skispringen: Uitslag Vierschansentoernee

Bron: Skispringen.comDe skispringer Sigurd Pettersen heeft de vierde en laatste wedstrijd van de vierschansentoernee gewonnen. Met deze overwinning in het Oostenrijkse Bischofshofen behoudt de 24-jarige Noor zijn leidende positie in het toerneeklassement en die in het wereldbekerklassement. Eerder won Pettersen al de wedstrijden in het Duitse Oberstdorf en Garmisch-Partenkirchen.

De Sloveen Peter Zonta, de winnaar van de wedstrijd in Innsbruck, en de Fin Janne Ahonen, de algemene winnaar van vorig jaar, werden vandaag respectievelijk tweede en derde. De tweede en derde plaats in het toerneeklassement worden ingenomen door respectievelijk de Oostenrijker Martin Hoellwarth en wederom Peter Zonta. Ahonen staat in het wereldbekerklassement op plaats twee, gevolgd door de Noor Roar Ljoekelsoey.

Wegens hevige sneeuwval werd de kwalificatiewedstrijd die gisteren gepland stond, verplaatst naar vandaag. Dit had tot gevolg dat er niet volgens het, binnen de vierschansentoernee gebruikelijke, knock-outsysteem werd gesprongen.

De Telegraaf ziet oplage flink stijgen

De oplage van dagblad De Telegraaf is in het derde kwartaal van 2003 gestegen met 6,1 procent waardoor de krant nu in ruim 800.000 exemplaren verschijnt. Dat heeft Het Oplage Instituut (HOI) vandaag bekend gemaakt.

Ook het Algemeen Dagblad zag de oplage stijgen. Met een stijging van 0,9 procent worden er nu dagelijks ruim 300.000 exemplaren gedrukt.

Dagblad Trouw is de grote verliezer. De oplage daalde met 7,2 procent. De Volkskrant en NRC Handelsblad leverden 2,9 procent in. De meeste regionale dagbladen zagen hun oplagen flink zakken. Ook de gratis bladen Sp!ts en Metro verloren fors terrein. De Amsterdamse krant Het Parool hield het verlies beperkt tot 0,4 procent.

Zeker tien doden bij aanslag in Afghanistan

Bij een bomaanslag in de stad Kandahar in het zuiden van Afghanistan zijn dinsdag tenminste tien mensen om het leven gekomen, de meeste van hen kinderen. De bom was bevestigd aan een fiets. Er is inmiddels een verdachte aangehouden, het zou mogelijk gaan om iemand van de Taliban.

Kandahar was voor de val van de Taliban het bolwerk van het bewind. Momenteel is er een legerbasis van de Amerikanen gevestigd, maar er is nog steeds geweld. In het zuiden en oosten van Afghanistan zijn er momenteel veel moorden, ontvoeringen en bomaanslagen. De meeste worden geclaimd door de Taliban.

Onder de doden waren acht kinderen die net uit school kwamen. Ook waren er veel gewonde kinderen. Volgens een verslaggever lag de omgeving bezaaid met bloed van de slachtoffers, glas en fietsen. Op wie de aanslag was gericht is niet bekend.

Vrouw verliest lottoformulier: 162 miljoen dollar weg

Een vrouw uit de Amerikaanse staat Ohio is een lottolot kwijtgeraakt waar 162 miljoen dollar op is gevallen. Ze verloor het lot op een parkeerterrein, waar mensen vervolgens 's nachts met zaklantaarns gingen zoeken om het geld zelf binnen te halen.

Elecia Battle vertelde agenten dat ze haar beurs had laten vallen net nadat ze het lot voor de Mega Millions loterij had gekocht. "Ik voel me verschrikkelijk," aldus de huilende vrouw. De nummers waarmee ze speelde - 12, 18, 21, 32, 46 en Mega Ball 49 - waren verjaardagen en leeftijden van familieleden. Medewerkers van de lotto hebben bevestigd dat het inderdaad niet ging om een automatisch bepaald lot.

Battle heeft een beloning uitgeloofd voor diegene die haar lot terugbrengt. Diverse mensen hebben echter met zaklantaarns de parkeerplaats afgezocht en zeiden het geld zelf te houden als ze het lot zouden vinden.

Tafeltennisteam mag niet verliefd worden

Het Chinese nationale tafeltennisteam krijgt het zwaar. En niet zozeer qua wedstrijden, nee de liefde wordt de grootste tegenstander. Het hoofd van de ploeg heeft de sporters namelijk verboden verliefd te worden voor het begin van de Olympische Spelen.

De aankondiging komt nadat coach Cai Zhenhua enkele spelers, drie vrouwen en een man, uit het team had gegooid, omdat romances volgens hem van invloed waren op hun prestaties en de training. Volgens Cai moeten zijn spelers in dit Olympische jaar elk offer maken dat goed is voor het team. De coach gaf hen een nieuwe kans om hun gedrag te verbeteren.

Zanger van the Kinks neergeschoten

In de Verenigde Staten is Ray Davies tijdens een vakantie in New Orleans neergeschoten. De 59-jarige zanger van de Britse popgroep The Kinks werd in zijn been geraakt toen hij twee tasjesrovers achtervolgde. Volgens zijn manager is Davies in een ziekenhuis opgenomen, maar vallen zijn verwondingen mee. Hij zou over een paar dagen weer op de been kunnen zijn.

De Kinks scoorden vooral in de jaren 60 grote hits zoals 'Waterloo Sunset', 'Mr. Pleasant', 'You really got me' en 'Sunny Afternoon'. Begin jaren 70 stonden ze op één in de Top 40 met het nummer 'Lola'. Dat kunstje herhaalden ze 1980 met de live uitvoering van het nummer.

Lola Live

Onbekend virus doodt Vietnamese kippen

Het gevaarlijke H5N1-virus.Op pluimveebedrijven rond de zuid-Vietnamese steden Tien Giang en Long An zijn de afgelopen week zeker 400.000 kippen besmet met een onbekend virus. 40.000 kippen zouden volgens de autoriteiten al aan de ziekte zijn doodgegaan. De kans bestaat dat het gaat om de vogelgriep van het type H5N1, dat ook voor mensen dodelijk is. De overheid heeft inmiddels strenge maatregelen getroffen om de infectiehaard te isoleren, maar vreest dat boeren de kippen toch gaan verkopen in andere delen van het land.

Het H5N1-virus brak vorige maand nog uit in Zuid-Korea. Daarbij gingen ruim 20.000 kippen dood. In 1997 en 1998 eiste het virus nog zes mensenlevens in Hongkong. Binnenkort worden diverse monsters van het virus naar buitenlandse laboratoria gebracht om het type virus te bepalen.

Kutfotograaf in het Leidsch Dagblad

Het Leidsch Dagblad leek het een leuk idee om aan alle fotografen te vragen hun mooiste regiofoto van het afgelopen jaar in te sturen, voorzien van een bijschrift. Die zouden dan geplaatst worden in de oudejaarsbijlage. Ook fotograaf Taco van der Eb kreeg dat verzoek, en stuurde braaf een foto in. Alleen leverde hij er geen bijschrift bij.

Omdat een krant toch opgemaakt moet worden, verzon een eindredacteur alvast een bijschriftje, zodat men wist hoe het er met de opmaak uit moest zien. Helaas leverde de fotograaf geen onderschrift in, en vergat de opmaker de voorbeeldtekst van de eindredacteur weg te halen.

Hierdoor kregen de lezers van het Leidsch Dagblad onder meer de volgende tekst onder de foto van Van Der Eb voorgeschoteld: ''Hier komt een onderschrift bij ... ik hoop dat dit in vijf zinnen kan ... Maar ja je weet het maar nooit met die kutfotografen. Voor hetzelfde geld krijg je een lang lulverhaal''.

-
Foto met onderschrift. Met dank aan weblog Geenstijl.

DVD Review: Good Charlotte Video Collection

Punkrockers Good Charlotte hebben nog altijd veel succes met hun album 'The Young And The Hopeless', onlangs traden ze op in een uitverkocht 013 in Tilburg. Eerder besprak ik hun album en interviewde ik bassist Paul en gitarist Benji.

Sinds kort is er ook een Good Charlotte DVD verkrijgbaar, Good Charlotte Video Collection. Alleen een paar clips op DVD of is er meer dan je op het eerste gezicht zou denken?


Saddam moet zelf cel schoonmaken

Habla had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Amerikanen willen de voormalig Iraakse president Saddam Hoessein geen enkel moment laten denken dat hij nog president is; voor de reiniging van zijn cel moet de dictator zelf zorgen. Dat meldt de Arabische krant "Al-Sharq Al-Awsat".

Volgens de krant wordt Saddam elke dag twaalf uren verhoord. De dictator zou nu in de Al-Radwanija-gevangenis buiten Bagdad zitten. Daar werden tijdens zijn heerschappij krijgsgevangenen gevangen gehouden en gefolterd.

Opstand in jeugdgevangenis Veenhuizen

jbmeijer had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Naar nu pas bekend is geworden zijn er tijdens de viering van oud en nieuw in de jeugdgevangenis Veenpoort in Veenhuizen, ernstige rellen geweest. Kort na middernacht sloeg de vlam in de pan en sloegen zeven gevangenen alles in de recreatiezaal kort en klein, nadat ze hadden geweigerd om terug te gaan naar hun cel.

Er ontstond een knokpartij met de bewakers, die pas na de komst van personeel van de inrichting in Norgerhaven kon worden gestopt. Een aantal medewerkers liep verwondingen op, één persoon moest zich zelfs in het ziekenhuis laten behandelen. Een traumapsycholoog begeleidt inmiddels de medewerkers die bij het voorval aanwezig waren.

Er zal een onderzoek worden ingesteld naar de vechtpartij en waarom die kon uitbreken na een gezellig oud en nieuw. Er is aangifte gedaan bij de politie en minister Donner van Justitie is over de opstand ingelicht. De zeven onruststokers zijn overgeplaatst en komen voorlopig niet terug in de Veenpoort.

Vitesse contracteert Rink

Paulo Roberto Rink staat met onmiddellijke ingang onder contract bij Vitesse.

De 30-jarige aanvaller is afkomstig van Olympiakos Nicosia en speelde eerder voor Bayer Leverkusen, 1. FC Nürnberg en Santos FC. De Braziliaan, die over een Duits paspoort beschikt, kwam bovendien 15 maal uit voor de Duitse Mannschaft.

Vitesse had een koopje: omdat Olympiakos Nicosia Rink nog enkele maanden salaris schuldig is besloot de FIFA dat de Arnhemmers geen transfersom hoeven te betalen. Rink tekende een verbintenis tot de zomer van 2006.

Jongen met hond muurvast in lift

In Zaandam is gistermorgen een jongen samen met zijn 7-jarige hond uit een lift gehaald door de brandweer. Daartoe moest het complete dak van de lift gesloopt worden.

De 14-jarige Justin Leedekerken en zijn hond Pebbles zaten anderhalf uur vast in de lift van appartementencomplex 'Maison d'Essence' toen de brandweer hen er via het gesloopte dak uit kon halen. Zowel de liftmonteur als de brandweer konden geen millimeter beweging in de lift krijgen. Normaal gesproken kan een lift handmatig nog wel omhoog getakeld worden, maar ook dat lukte hier niet.

Niet alleen met het liftmechanisme was wat mis, ook in de lift klopte er weinig. De noodknop in de lift deed het niet en er hing een verkeerd storingsnummer. Zo kreeg men een installatiebedrijf aan de lijn, dat niets te maken had met het onderhoud.

Bewoners van het luxueuze appartementencomplex vertrouwen de lift al langer niet: ''Hij doet het vaak maar half. Ben je boven, gaan de deuren niet open. Of de deuren gaan wel open en dicht, maar vervolgens beweegt de lift niet. Net zoals in die film van Dick Maas'', zegt een bewoner. Het nieuwe complex had overigens al met meer problemen te kampen zoals lekkages, schimmelende ruimtes en slechte ventilatie.

Lek in ruimtestation ISS

ViMh had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Astronaut Michael Foale en kosmonaut Alexander Kaleri.Afgelopen week werd ontdekt dat de luchtdruk in het ruimtestation ISS langzaam aan het zakken is. In vijf dagen tijd is het kwik van de luchtdrukmeter ongeveer tien millimeter gezakt. De Amerikaanse en Russische vluchtleiders zijn een diepgaand onderzoek begonnen naar de mogelijke oorzaken van het lek. Tot op heden is er nog niets gevonden.

Het ISS wordt op dit moment bemand door de astronaut Michael Foale en kosmonaut Alexander Kaleri. Foale en Kaleri zijn afgelopen maandag op de hoogte gesteld van de lekkage. Daarop hebben de ruimtevaarders alle kleppen en de koppeling naar de Russische bevoorradingsmodule nagekeken, zonder resultaat.

Foale heeft in 1997 ook al een lekkend ruimtestation meegemaakt, toen met een iets duidelijkere oorzaak. Een bevoorradingsschip ramde toen een laboratoriummodule van het Russische ruimtestation MIR, die daarop meteen hermetisch werd afgesloten.

Ook Tim Kraayvanger wist ons dit te melden.

[update] "Onderzoek naar dood Diana uitgesteld"

In Groot Brittannië start vandaag een nieuw onderzoek naar de dood van de Britse prinses Diana en haar vriend Dodi Al Fayed. Het is de eerste keer dat de Britse autoriteiten de omstandigheden rond de dood van het koppel onder de loep gaat nemen.

Een Frans onderzoek wees uit dat de chauffeur van het stel dronken was en te snel reed op het moment dat hun auto in een tunnel verongelukte. De vader van Dodi, eigenaar van winkelketen Harrods, houdt het op een samenzwering en wil een groot publiek onderzoek.

Er zullen de eerste dag nog geen getuigen worden gehoord. Wel wordt de manier van onderzoek uitgelegd en wordt duidelijk gemaakt welk soort bewijzen aangedragen kunnen worden. Men zal zich richten op de verongelukte personen, tijdstip en plaats van het ongeval en de oorzaak ervan.

Een voormalige chef van Diana heeft echter gezegd dat ook de complottheorieën onderzocht moeten worden. Zo wordt er beweerd dat het gaat om moord en dat de prinses zwanger was ten tijde van het ongeluk. Mohamed Al Fayed houdt vol dat het koppel door de Britse veiligheidsdienst is vermoord.

Update 12.38

Het onderzoek is door de hoofdonderzoeker met 12 maanden is verdaagd. De politie is gevraagd te onderzoeken of de crash in de tunnel meer dan een normaal ongeluk, en dus mogelijk moord, is geweest.

Nachtegaal van Bam ook omgekomen

Tijdens de aardbeving in Iran, is ook 'De Nachtegaal van Bam' om het leven gekomen. De 44-jarige Iraj Bastami was een wereldwijd bekende zanger van het traditioneel Perzisch repertoire. Bastami was geboren en opgegroeid in de stad Bam, die tijdens de beving totaal is verwoest.

Bastami zou dit jaar in Nederland optreden. De concerten in Den Haag, Utrecht, Rotterdam en in het Tropenmuseum te Amsterdam zijn uiteraard afgelast.

Via deze site zijn wat voorbeelden van zijn werk te beluisteren.

Leerlingen aan het werk tegen lerarentekort

Als eerste middelbare school in Nederland gaat het Revius Lyceum in Doorn oudere leerlingen voor de klas zetten om het lerarentekort te lijf te gaan. Tien leerlingen uit de hoogste klassen zijn gecontracteerd als assistent-docent. Deze 'aanstormend docenten' helpen, tegen betaling van het minimumjeugdloon, jongere leerlingen met hun huiswerk, of met het nakijken van toetsen. Als een docent uitvalt wegens ziekte, kunnen zij zelfs onder begeleiding als invalkracht fungeren.

Het Revius Lyceum is onderdeel van de CVO-groep Zuidoost-Utrecht, een groep van vier christelijke scholen. J. van der Mijl, hoofd personeelszaken van de CVO-groep, denkt dat leerlingen uit havo 5, vwo 5 of vwo 6 kunnen helpen om het lerarentekort terug te dringen. Ze verminderen de werkdruk voor de huidige docenten en raken wellicht enthousiast voor het vak. "Wij hebben de leerlingen samen met de lerarenopleiding geselecteerd. Diezelfde opleiding geeft hen ook een korte training. Indien deze leerlingen na hun eindexamen voor een lerarenopleiding kiezen, krijgen zij vrijstelling voor een aantal vakken," aldus Van der Mijl.

"Op korte termijn helpt dit niet"

Van der Mijl heeft in oktober voor leerlingen en ouders een informatieavond georganiseerd. Ouders en leerlingen reageerden enthousiast en na afloop meldden zich zo'n vijftig leerlingen aan. Na een sollicitatieprocedure bleven er tien over, zeven meisjes en drie jongens. Alle 'aankomend docenten' staan onder begeleiding van een oudere docent, die als coach kan blijven optreden als de leerling besluit de lerarenopleiding te gaan volgen. Het Christelijk Lyceum in Zeist begint in augustus ook met dergelijke contracten.

Dit is voor zover bekend het eerste geval waarin een school oudere leerlingen formeel als assistent-docent aanstelt. De Algemene Onderwijsbond (AOb) laat weten dat het wel vaker voorkomt dat oudere leerlingen jongere leerlingen helpen, maar dat daar nooit eerder een lerarenopleiding bij betrokken was. "Op lange termijn zou deze aanpak het lerarentekort kunnen terugdringen. Op korte termijn niet. Ik denk niet dat het Revius lyceum nu minder docenten nodig heeft," aldus M. Matthies van de AOb.

Iran wijzigt straatnaam voor Egypte

Het stadsbestuur van de Iraanse hoofdstad Teheran heeft de Khaled Islamboulistraat omgedoopt tot de Intifadastraat. Op zich niet zo opvallend, maar in dit geval wel. Khaled Islambouli was namelijk een van de mannen die in 1981 de Egyptische president Anwar Sadat neerschoten. Met de naamswijziging hoopt Iran een begin te maken met het herstel van de diplomatieke banden met Egypte.

Anwar Sadat had vrede gesloten met Israël, tot ongenoegen van de moslimgroepering waartoe Islambouli behoorde. Na deze verzoening en het onderdak bieden aan de verbannen sjah verbrak Iran de banden met Egypte.

Behandeling riagg minder effect bij mannen

Vrouwen die voor psychische problemen worden behandeld bij de riagg, knappen meer op van de behandeling dan mannelijke patiënten, zo blijkt uit een onderzoek dat morgen gepubliceerd zal worden in het Maandblad Geestelijke Volksgezondheid. Verder is in het onderzoek geprobeerd om antwoord te geven of mensen na een behandeling minder psychische klachten hebben dan ervoor. Hiernaar is weinig onderzoek gedaan want de effecten van een behandeling zijn moeilijk te meten, onder andere doordat mensen na een behandeling minder zin hebben om vragenlijsten in te vullen dan ervoor.

Riagg IJsselland neemt sinds 2000 met al haar cliënten vragenlijsten door. Onder andere wordt gevraagd wat voor psychische of psychosociale problemen er zijn, wat voor behandeling de cliënt zou willen en hoe tevreden de cliënt na afloop is over de ontvangen hulp.

Aan dit onderzoek deden meer dan 1300 mensen mee, die zo'n veertien verschillende behandelingen volgden. Doordat er minder respons kwam op de vragenlijst ná behandeling, kon uiteindelijk van 90% van de ondervraagden de ernst van de klachten voor en na behandeling worden vergeleken. Voor harde conclusies is dat te weinig, maar uit de resultaten komt wel een duidelijke trend naar voren: mannen blijken na hun behandeling minder opgeknapt te zijn dan vrouwen. Wel zijn ze even tevreden over de hulp die ze ontvingen, gemiddeld gaf men de riagg een dikke zeven.

"Mannen hebben minder baat bij gesprekstherapie"

De onderzochte mensen knappen zeker op van een behandeling bij de riagg, maar hebben ook na behandeling nog meer psychische problemen dan de gemiddelde Nederlander. Klachten als depressie, slaapproblemen, achterdocht en angststoornissen nemen echter bij vrouwen duidelijk sterker af dan bij mannen.

"Opmerkelijk," zegt psycholoog en onderzoeker R. Gerrits. "Maar hulpverlenen is een verbale activiteit. Vrouwen zijn doorgaans verbaal sterker; wellicht hebben mannen daarom minder baat bij gespreks therapie. Misschien moeten we gaan hardlopen met de mannen. Mannen praten tijdens activiteiten makkelijker dan bij een praatsessie en van rennen gaan ze zich nog beter voelen ook."

Daarnaast constateert Gerrits dat vrouwen vaak met ernstigere klachten aan de therapie beginnen. Daardoor lijkt de vooruitgang die zij opgeven al snel groter. "Mannen zijn vaak terughoudender in het spreken over hun problemen, zeker aan het begin van een therapie. Doordat zij zich eerst wat flinker voordoen, lijken ze achteraf misschien minder baat bij de therapie te hebben gehad." Gerrits vindt dat de oorzaken voor het verschil in effect beter uitgezocht moeten worden en dat nagegaan moet worden met welk soort therapieën mannen beter geholpen kunnen worden.

Feyenoord wil KNVB niet betalen

Feyenoord is niet van plan geld op tafel te leggen voor de overgang van Ruud Gullit naar de club. Diens huidige werkgever, de KNVB, liet gisteren weten een afkoopsom te willen. Gullit is bij de bond trainer-coach van Jong Oranje en heeft een contract tot medio 2005.

Manager Jan Swart van de Rotterdamse club verwacht niet dat de club geld zal betalen. "Enerzijds omdat Feyenoord altijd netjes spelers afstaat aan het Nederlands elftal. Anderzijds omdat Gullit als voormalig international heel veel voor Oranje heeft betekend," zo liet hij gisteren weten.

Voor de bond is Gullit echter van grote waarde en is het dan ook, met het oog op de schadeloosstelling, voorbarig dat Feyenoord Gullit al als nieuwe coach naar voren schuift. De bond en de club hebben overigens nog niet formeel onderhandeld.

VARA teleurgesteld over overstap Kopspijkers-duo

De VARA is hevig teleurgesteld over de overstap van de cabaretiers Paul Groot en Owen Schumacher naar de AVRO. Voorheen waren beide te zien bij het programma Kopspijkers. Afgelopen zaterdag maakte AVRO-directeur Ad 's-Gravesande bekend dat Groot en Schumacher een vierjarig contract hadden afgesloten bij de omroep voor een eigen satirisch televisieprogramma op vrijdag- of zaterdagavond.

Het duo was ook in onderhandeling met de VARA. Volgens een woordvoerder van de omroep waren de gesprekken nog in volle gang. "Wij hadden het gevoel dat we nog volop alle mogelijkheden aan het bespreken waren." Volgens het management van de cabaretiers zat er geen schot in de onderhandelingen bij de VARA, omdat daar een volledig uitgewerkt programmavoorstel werd verlangd.

De VARA is nu niet blij met de overstap. Het kreeg één dag voor de bekendmaking te horen dat de AVRO een contract met het duo had gesloten. "Wij waren nog aan het praten. Daar heeft de AVRO handig gebruik van gemaakt om het succes van Kopspijkers te verzilveren." Nu overheerst teleurstelling. "Het is ontzettend jammer. We hadden het duo graag voor VARA-programma's behouden." De AVRO zegt echter dat de onderhandelingen al weken, "zo niet maanden", aan de gang zijn. Het programma zal geen tweede Kopspijkers worden. "Het is nog helemaal in ontwikkeling. Ik heb bij god geen idee wat er over een half jaar uit zal komen."

Waarschijnlijk heeft ook Jack Spijkerman vrijdag pas te horen gekregen over de overstap. Hij was echter in het buitenland.

"Prins Charles wilde Diana vermoorden"

Prins CharlesThe Engelse krant The Daily Mirror heeft vandaag een unieke koninklijke rel ontketend door prins Charles te noemen als de persoon waarvan prinses Diana dacht dat hij haar wilde vermoorden. Voormalig butler van de prinses, Paul Burrell, is woedend na de onthulling en wil dat de hoofdredacteur van de krant, Piers Morgan, wordt ontslagen. Ook zal hij mogelijk een advocaat inschakelen. De koninklijke familie weigert vooralsnog ieder commentaar op de beschuldiging.

Paul BurrellBurrell, een goede vriend van de prinses die meer dan één miljoen euro voor zijn verhaal heeft gekregen, zegt dat de krant niet het recht had de naam te publiceren. Het was nooit zijn intentie om de naam vrij te geven.

In haar brief, geschreven op postpapier van Kensington Palace, schreef Diana: "Deze fase in mijn leven is de meest gevaarlijke - [naam van de man] bereidt 'een ongeluk' in mijn auto voor. In eerdere publicaties was de naam van de persoon altijd weggewerkt. De krant publiceerde de brief nu ook zo, maar onthulde de naam op de voorpagina, ondersteund door vijf pagina's extra berichtgeving.

Prinses DianaMorgan heeft zelf de brief niet gezien, maar zegt dat diverse verslaggevers wel de echte naam hebben zien staan. "Je overhaast deze dingen niet," zei hij, eraan toevoegend dat de krant de naam in oktober bij een eerdere publikatie niet noemde. Volgens hem zijn de zaken in de afgelopen 24 uur zo hard gelopen dat publicatie geen probleem meer was. De brief zou door Burrell aan de leider van het onderzoek naar de dood van de prinses zijn gegeven en de naam zou daardoor toch bekend zijn geworden.

De bewuste brief is door Diana in oktober 1996 aan haar butler gegeven, tien maanden voor haar dood. Ze kwam om bij een auto-ongeluk in een tunnel in Parijs.

Martel mag weg bij Vitesse

RTV Gelderland meldt dat de Fransman Didier Martel per direct mag vertrekken bij Vitesse. Het contract van de 32-jarige aanvaller loopt nog tot het eind van dit zeizoen, maar zijn salaris drukt te zwaar op de begroting van de club uit het Gelredome.

Het Griekse PAOK Saloniki en het Duitse MSV Duisburg hebben zich al inmiddels al gemeld met interesse.

Martel speelde in het verleden onder andere bij FC Utrecht en Paris Saint Germain en speelde sinds 2000 bij Vitesse.

''Nijmegen doet aan vriendjespolitiek''

De Nijmeegse burgemeester Guusje ter Horst heeft in haar nieuwjaarstoespraak gewaarschuwd dat bestuurders en ambtenaren van de gemeente te veel aan vriendjespolitiek doen. Ze wil daar het komende jaar scherp op gaan letten, om zo die praktijken uit te kunnen bannen.

Volgens Ter Horst staan ambtenaren aan kennissen en familie te vaak uitzonderingen op de handhavingsregels toe. ''Het algemeen belang van de stad wordt te weinig behartigd ten gunste van de belangen van particuliere clubjes die een goede relatie hebben met ambtenaren of bestuurders'', aldus de burgemeester.

Primitieve worm onthult geheimen kankergroei

een nematode wormWetenschappers van het Research Institute in Londen hebben in een zeer primitieve worm een gen gevonden dat aanwijzingen kan geven over de groei van kanker. Het gen in de nematode worm heeft grote gelijkenis met het menselijke gen BRCA1. De aardworm deelt eenzelfde voorvader met de mens, daardoor is deze worm voor veertig procent genetisch identiek aan de mens. De worm is ongeveer één millimeter lang en heeft, net als de mens, een darmstelsel, zenuwen, spieren en een huid. Men had al langer het vermoeden dat BRCA1 van invloed was op de groei van kanker, omdat het gen DNA kan repareren.

Doordat de worm in feite een eenvoudig genetisch model van de mens is, kan men de werking van BRCA1 gemakkelijk aantonen. De worm wordt met een uitgeschakeld BRCA1-gen aan kankerverwekkende straling blootgesteld. Daaruit is gebleken dat de ontstane kanker zich veel sneller verspreidt dan bij een bestraling met het BRCA1-gen ingeschakeld. Uit de proeven bleek dat BRCA1 samenwerkte met het gen BARD1, ook dit gen komt in de mens voor. Men vermoedt dat defecten in deze twee genen de oorzaak zijn van borstkanker. De wetenschappers verwachten dat deze ontdekking zal bijdragen aan het voorkomen en genezen van borstkanker.

Kritiek op plan verspreiden foto's veelplegers

Het plan van de Utrechtse korpschef P. Vogelzang, om veelplegers middels foto's bekend te maken aan het grote publiek, valt niet in goede aarde bij het Openbaar Ministerie. Veelplegers moeten door politie en justitie worden aangepakt en niet door burgers, zo meent het OM.

Het publiceren van foto's van veelplegers herbergt het risico van eigenrichting en is ook in strijd met de privacyregels, aldus een verklaring van het OM. Justitie zegt meer te zien in een gerichte aanpak dan in de inschakeling van burgers. Sommige regio's hebben een toptien van veelplegers, de criminelen die daarop voorkomen worden stelselmatig in de gaten gehouden en opgepakt.

Ook in de Tweede Kamer is negatief gereageerd. Kamerlid Wolfsen (PvdA) vindt het plan lijken ''op het rondrijden van een veroordeelde op de mestkar, net als in de Middeleeuwen''. CDA-woordvoerder Van Haersma Buma vindt niet dat iemand met een crimineel verleden per definitie publiekelijk aan de schandpaal mag worden genageld.

Piquet jr. krijgt tweede test

Voor de start van het nieuwe F1-seizoen zal Nelson Piquet jr. nog een test mogen rijden in een BMW Williams F1 auto.

Vorig jaar winter mocht hij ook al een test rijden, maar achteraf is dat volgens betrokkenen te vroeg geweest. Nu krijgt hij een nieuwe kans om te bewijzen dat hij in zijn vaders voetsporen kan treden.

Williams is nog op zoek naar een vaste testrijder naast Marc Gené. Antonio Pizzonia zou een goede kans hebben om die plek te gaan bekleden. Marc Gené gaat in dit seizoen testen proberen te bewijzen dat hij volgend jaar het plekje van Montoya bij het team moet krijgen.

Column: Haatzaaiers

Als er in Nederland een incident plaats vindt, komt dit vaak in de krant, hetzij landelijk hetzij regionaal. Dit is uiteraard vanzelfsprekend, want nieuws is nu eenmaal nieuws. Echter is er bij zo'n incident een allochtoon betrokken, dan wordt dit gegeven er altijd even bij vermeld. De afkomst van de allochtoon wordt tegenwoordig alleen weer genoemd als deze Marokkaans of Antilliaans blijkt te zijn. Terwijl je nooit leest dat een blanke autochtoon iets heeft gedaan, in die gevallen wordt de persoon niet gespecificeerd. Waarom deze specificatie? Wat draagt het bij aan het nieuws? Naar mijn mening niets, het dient alleen maar de stigmatisering van bepaalde groepen.

Belg 8 jaar cel in na incest

In België is een 58-jarige man tot acht jaar effectieve celstraf veroordeeld wegens verkrachting van zijn eigen kinderen. De man wordt tevens voor tien jaar ontzet uit de rechten en tien jaar terbeschikking gesteld van de regering.

De veroordeelde, Hugo S., verkrachtte in de periode van 1998 tot 1999 meerdere keren twee van zijn dochters. De meisjes waren toen jonger dan tien jaar. S. werd ook veroordeeld voor het toebrengen van slagen en verwondingen aan één van zijn zonen.

Na zijn veroordeling riep S., die zichzelf verdedigde, dat de rechtbank onbekwaam is. Hij overweegt hoger beroep.

'Neergestort vliegtuig had technische mankementen'

Bolk had ons via de newssubmit het volgende herschreven bericht te melden:

Het vliegtuig van Flash Airlines, dat vorige week in de Rode Zee bij Egypte neerstortte, kende wel degelijk mankementen op verschillende fronten, zo meldden de Zwitserse autoriteiten. De Zwitserse luchtvaartorganisatie BAZL inspecteerde in 2002 twee toestellen van Flash Airlines.

De inspecteurs constateerden onder andere gebreken aan het landingsgestel, aanduidingen van nooduitgangen, navigatiesystemen, motoren en de besturing van de toestellen. De BAZL meldde de problemen aan Flash Airlines. Nadat Flash geen maatregelen had getroffen, werd de toegang tot het Zwitserse luchtruim ontzegd.

In 2002 landde bij hoge uitzondering een toestel van Flash Airlines in Genève dat vanwege de slechte weersomstandigheden niet op de bestemming Parijs kon landen.

Gisteren verklaarde de onbekende groep Ansar el-Haq (Apostelen van de Waarheid) uit Jemen een aanslag op het toestel te hebben gepleegd. Het is onduidelijkheid of een aanslag daadwerkelijk de oorzaak van het verongelukken van het toestel is geweest.

34 Filippijnen krijgen huisarrest vanwege SARS

In de strijd tegen SARS mogen 34 mensen op de Filippijnen hun huis niet meer uit. Ze zijn in aanraking geweest met een 42-jarige vrouw die verdacht wordt de dodelijke longziekte te hebben opgelopen tijdens haar vakantie in Hong Kong.

Pas woensdag zal mogelijk bekend worden of de vrouw daadwerkelijk SARS heeft. Tot die tijd wordt ze samen met haar man geïsoleerd. De ziekte heeft in 2003 meer dan 8.000 mensen geïnfecteerd en wereldwijd 774 levens gekost. Gisteren bevestigde China een geval van SARS in de zuidelijke provincie Guangdong. De kans op een nieuwe uitbraak is aanwezig.

Booy ook technisch directeur

Foeke Booy zal binnen FC Utrecht de verantwoordelijke man worden voor alle technische zaken.

Na de bekendmaking van het vertrek van Han Berger was FC Utrecht al een tijd op zoek naar een nieuwe technisch directeur. Op de nieuwjaarsreceptie van FC Utrecht bleek dat ze voor een nieuwe optie hebben gekozen. Foeke Booy wordt technisch directeur, maar blijft ook hoofdtrainer. John van Loen zal als assistent-trainer meer taken tijdens trainingen op zich neemen om Booy te ontlasten. Daarnaast zal oud-coach Nol de Ruiter een aantal scoutingstaken van Booy overnemen. Dit alles naar Engels voorbeeld en zoals Van Gaal midden jaren negentig ook bij Ajax werkte.

Luchtbewakers in het geheim opgeleid

Afgelopen zomer zijn er in het geheim tien medewerkers van de Koninklijke Marechaussee opgeleid tot zogeheten sky marshalls, gewapende bewakers die als burger meegaan in vliegtuigen. De opleiding werd in Duitsland en Israël in opdracht gedaan.

Het was de bedoeling dat de marechaussee ook daadwerkelijk mee zou gaan vliegen, maar de KLM heeft plotseling zijn twijfels over die inzet. Die houding heeft bij Ministerie van Justitie en de Koninklijke Marechaussee geleid tot ergenis. Het bedrijf had namelijk zelf om de sky marshalls gevraagd.

Vooral het gevaar voor rondvliegende kogels wanneer een marshall ingrijpt zit de KLM dwars. Zij zouden namelijk worden bewapend met een vuurwapen. Volgens voorzitter Henk de Vries van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV), zelf KLM-gezagvoerder op een Boeing 737, zijn er echter ook andere manieren van bewapening die effectief zijn.

Syrië: "recht op massavernietigingswapens"

Syrië heeft het recht om chemische en biologische wapens aan te schaffen. Dat zegt premier Bashar Assad in een interview met de Daily Telegraph. Assad weigert dan ook consessies te doen aan de Amerikanen en Britten.

In zijn eerste grote verklaring sinds de beslissing van Libië om zijn nucleaire en chemische programma's te staken, vorige maand, komt Assad dichter dan ooit bij het toegeven van het bezit van massavernietigingswapens door zijn land. "Het is gewoon voor ons dat we kijken naar manieren om ons te verdedigen," zo liet hij weten. "Het is niet moeilijk om de meeste van deze wapens te krijgen waar dan ook ter wereld en ze zijn op elk moment verkrijgbaar." Het land zal deze wapens alleen vernietigen als ook Israël afstand neemt van zijn nucleaire arsenaal.

Syrië staat hoog op de lijst van mogelijke andere doelwitten van de VS. Het Witte Huis en Downing Street willen dat Assad leiders in andere Arabische landen volgt om tragedie voor veel mensen te vermijden.

Gisteren meldde de Telegraaf dat Syrië de massavernietigingswapens van Irak heeft opgeslagen. De krant deed dat op basis van een Syrische legerofficier.

Vermiste skiër na vier dagen levend gevonden

In de Verenigde Staten is een vermiste skiër na vier dagen in de kou levend teruggevonden. De 25-jarige man werd door reddingswerkens gevonden aan de hand van verse sneeuwsporen en werd in kritieke toestand opgenomen in een ziekenhuis.

Dan Witkowski raakte woensdag tijdens het skiën in het Cascade-gebergte in het noordwesten van de Verenigde Staten verdwaald. Hij bleef maar skiën en rustte zo nu en dan even uit. Donderdag begonnen er grote zoekacties in het gebied, waar de temperatuur in de nachten momenteel tot -12 kan zakken.

Toen de reddingswerkers hem vonden reageerde Witkowski nog helder, ondanks het feit dat hij die vier dagen vrijwel geen slaap had gehad en geen water of voedsel bij zich had.

Feyenoord wil KNVB niet betalen voor Gullit

Feyenoord is niet van plan geld op tafel te leggen voor de overgang van Ruud Gullit naar de club. Diens huidige werkgever, de KNVB, liet gisteren weten een afkoopsom te willen. Gullit is bij de bond trainer-coach van Jong Oranje en heeft een contract tot medio 2005.

Manager Jan Swart van de Rotterdamse club verwacht niet dat de club geld zal betalen. "Enerzijds omdat Feyenoord altijd netjes spelers afstaat aan het Nederlands elftal. Anderzijds omdat Gullit als voormalig international heel veel voor Oranje heeft betekend," zo liet hij gisteren weten.

Voor de bond is Gullit echter van grote waarde en is het dan ook, met het oog op de schadeloosstelling, voorbarig dat Feyenoord Gullit al als nieuwe coach naar voren schuift. De bond en de club hebben overigens nog niet formeel onderhandeld.

Meer voetbalnieuws vind je op de FOK!Voetbalmanager!

Twee verdachten moord Braderic voor de rechter

De hoofdverdachten van de moord op Maja Braderic moeten zich op 20 februari voor de rechter verantwoorden. Het 16-jarige meisje werd 18 november door de 18-jarige jongens Goran M. en Ferdi O. gewurgd en daarna in brand gestoken. Beiden worden momenteel in het Pieter Baan Centrum onderzocht.

Het is nog niet bekend hoe lang de onderzoeken in het PBC gaan duren. Het is daarom ook nog niet duidelijk of de rechter de zaak op 20 februari al inhoudelijk kan behandelen.

De twee minderjarige verdachten, de 16-jarige Goran P. en de 15-jarige Nina K., zullen voor een kinderrechter moeten verschijnen. Beiden hebben niet meegeholpen bij de moord, maar P., het ex-vriendje van Maja was er wel bij aanwezig en K. wist van de plannen om het meisje te doden. De datum van deze rechtszaak is nog onbekend.

VS begonnen met extra controles

De Verenigde Staten zijn gisteren begonnen met de extra controles aan de grens op 115 vliegvelden en veertien zeehavens. Wie het land in wil moet twee vingerafdrukken afstaan en wordt gefotografeerd. De gegevens worden vergeleken met een database vol misdadigers.

De maatregelen gelden niet voor Nederlandse toeristen die korter dan drie maanden in de VS verblijven, evenals voor mensen uit 26 andere meest Europese landen. Mensen ouder dan 79 en jonger dan 14 hoeven ook niet mee te werken. De veiligheidsmaatregel is vooralsnog nog niet ingevoerd bij grensovergangen. Dat moet in de loop van dit jaar gebeuren.

Volgens minister Ridge van Binnenlandse Veiligheid blijft de VS met de maatregels gesloten voor terroristen, maar open voor bezoekers. Critici zeggen echter dat terroristen ook nu nog het land binnen kunnen komen, als zij bijvoorbeeld in het bezit zijn van een paspoort uit één van de landen met vrijstelling. Ook uit het buitenland klinkt kritiek. Brazilië heeft uit wraak al een soortgelijke maatregel ingesteld voor bezoekers uit de VS.

Grote uitbraak uit gevangenis Mexico

Gewapende mannen gekleed in militaire kleding zijn maandag een gevangenis in Mexico binnengevallen en hebben daar 22 gevangenen bevrijd, waaronder enkelen die tot de meest gewelddadige drugskartels behoren. Dat heeft de politie gezegd.

Rond 3.30 in de morgen drongen veertig tot vijftig zwaar bewapende mensen de Apatzingán-gevangenis binnen. Ze bonden bewakers vast en lieten de 22 vrij. Eén gevangene werd bij zijn ontsnappingspoging gedood, mogelijk door een bewaker. Vier gevangenen zitten inmiddels weer vast.

De uitbraak is mogelijk georganiseerd door het machtige drugskartel Gulf, geleid door Osiel Cárdenas die in maart is gearresteerd. Onder de voortvluchtingen waren vier verdachten die tot het kartel behoorden. Zij waren in november opgepakt op verdenking van moord en ontvoering.

Sterke drank voor beren in India

Een dierentuin in India serveert haar beren sterke drank om hen deze winter warm te houden. De drank wordt gefinancierd door de plaatselijke autoriteiten, nu het in de regio momenteel stervenskoud is.

In de dierentuin zijn inmiddels een leeuwin en een welpje aan de kou overleden. De dierenarts oordeelde daarop dat er sterke drank moest komen om de lichaamstemperatuur van de dieren op temperatuur te houden. Een zwarte beer was de eerste klant. "Hij vond het geweldig, maar viel al snel in slaap," aldus een medewerker.

LVT: "Thuiszorg niet meer te betalen"

PCGerrit had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Veel mensen in Nederland kunnen de thuiszorg niet meer betalen nadat de eigen bijdrage per 1 januari flink is verhoogd. 2000 tot 4000 mensen hebben de zorg inmiddels opgezegd, aldus de Landelijke Vereninging voor Thuiszorg (LVT) maandag.

Voor mensen met de laagste inkomens is de eigen bijdrage verdubbeld. Mensen in de hoogste inkomensgroepen moeten 150 procent meer betalen. Zo is de eigen bijdrage per uur verhoogd van 4,60 euro naar 11,80 euro. Eerder werd gezegd dat de maatregel de ouderen nooit meer dan 96 euro per jaar zou gaan kosten, maar dat blijkt niet te kloppen.

De LVT wil dat de stijging zo snel mogelijk wordt teruggedraaid. Gebeurt dat niet, dan zou het zelfs banen in de thuiszorg kunnen kosten, omdat te veel mensen hun zorg opzeggen.

"Geluidsband Bin Laden waarschijnlijk echt"

De nieuwe geluidsband van Bin Laden, die zondag op de onafhankelijke Arabische nieuwszender Al-Jazeera werd vertoond, is waarschijnlijk authentiek. Dat heeft een woordvoerder van de CIA bekendgemaakt. De dienst heeft de band met opnamen van Bin Laden vergeleken waarvan zeker is dat ze echt zijn.

Op de band omschreef de spreker de bezetting van Irak door de Verenigde Staten als het begin van een bezetting van de staten in de Persische golf voor hun olie. Hij verwees daarbij naar enkele gebeurtenissen in de afgelopen maanden, waaronder de arrestatie van de Iraakse president Saddam Hoessein.

Naast die gebeurtenis noemde de spreker ook de bomaanslag in Riyad in Saudi Arabië op 8 november en het onofficiële vredesplan tussen Israël en de Palestijnen van 1 december. Hij riep moslims op om de regimes in het Midden Oosten die met de VS samenwerken omver te werpen.

Recordbedrag Bush voor herverkiezing

De Amerikaanse president George Bush heeft voor zijn herverkiezingscampagne al 120 miljoen dollar binnengehaald. Dat is twintig miljoen meer dan in 2000, toen hij al een recordbedrag te besteden had.

Het team rond de president hoopt uiteindelijk 170 miljoen dollar in kas te hebben. Dat zou veel meer zijn dan de negen democraten die het dit jaar tegen de president gaan opnemen. Bush heeft geen Republikeinse tegenstanders.

In de staat Iowa openden de Democratische kandidaten gisteren in de eerste van drie debatten die week de aanval op eerste kandidaat Howard Dean. Met behulp van deze debatten moet het veld van kandidaten steeds kleiner worden. Dean wordt in de nationale polls gezien als de populairste kandidaat van de Democraten.

Daklozen trakteren scholieren op oliebollen

Flat_erik had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Leerlingen van de christelijke scholengemeenschap Comenius in Leeuwarden konden maandagmorgen hun buik vol eten aan oliebollen. De vette lekkernijen kwamen van daklozenopvang De Terp en werden met gejuich ontvangen.

De opvang wilde de kinderen met de traktatie bedanken voor de actie die de school in 2003 hield. Met een sponsorloop en een rommelmarkt werd 3.000 euro voor De Terp binnengehaald. Het geld is gebruikt voor de aanschaf van beeld- en geluidsapparatuur voor de recreatiezaal van het opvangtehuis.


Foto LC/Niels Westra

OM weerlegt kritiek arrestatie 'Irakmilitair'

De voorzitter van het college van procureurs-generaal, mr. Joan de Wijkerslooth, zegt dat de Nederlandse mariniers in Irak een duidelijke geweldsinstructie hebben. Hij begrijpt daarom ook niet waarom sommige militaire-vakbonden zich erover beklaagd hebben dat deze onduidelijk zouden zijn.

De kritiek kwam nadat het openbaar ministerie (OM) een 43-jarige Nederlandse marinier in Irak aanhield die een Irakees had gedood.

Volgens de Wijkerslooth betwijfelt het OM of de betrokken militair zich aan de geldende geweldsinstructie heeft gehouden. De Wijkerslooth, die de baas is van het Nederlandse OM, zei vanavond in het actualiteitenprogramma NOVA dat de verdachte marinier twee keer zou hebben geschoten. Het lichaam van de gedode Irakees is niet onderzocht, maar toch meent de Wijkerslooth dat er voldoende informatie voor handen is voor de verdenking van moord, doodslag of dood door schuld. Hij gaf in NOVA aan dat er getuigenverklaringen over het fatale incident zijn.

De van moord verdachte marinier wordt vanmiddag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Arnhem. Het OM zal verzoeken om hem langer vast te mogen zetten.
Laatste reviews en specials
review
Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville
review
Aeternoblade 2
preview
Battlegrounds en draken centraal in Hearthstone
review
Doctor Sleep
review
Mario & Sonic at the Olympic Games Tokyo 2020
review
Call of Duty: Modern Warfare
©FOK.nl e.a.