FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 5 januari 2004

Muziekindustrie aangeklaagd wegens kopieerbeveiliging

De in België gevestigde consumentenwaakhond Test-Aankoop klaagt 's werelds grootste muzieklabels aan omdat zij cd's uitbrengen die niet afgespeeld kunnen worden in de auto of op de computer. In de aanklacht werden de namen genoemd van EMI, Universal Music, Sony Music en BMG. Alleen Warner Music - die samen met voornoemde labels de vijf grootste muziekmaatschappijen vormt - is niet in de aanklacht opgenomen.

Test-Aankoop heeft aangegeven over meer dan 200 klachten van consumenten te beschikken die protesteren tegen de technologie die voorkomt dat een "back-up" gemaakt kan worden van een gekochte cd. Door deze kopieerbeveiliging, die bestaat uit een laag data op de ringen van een compact-disc, wordt de cd alleen nog herkend door de stereotoren en draagbare hi-fi toestellen.

De organisatie hoopt met deze aanklacht een precedent te stellen en de muzieklabels te dwingen deze werkwijze te beëindigen en gebruikers schadeloos te stellen. Naar verwachting zal de zaak deze week door een Belgisch hof worden behandeld.

Korpschef wil foto's verdachten publiceren

Criminelen die herhaaldelijk een misdaad begaan moeten uit de anonimiteit worden gehaald. Dat zou zelfs zover moeten gaan dat er van hen foto's worden gepubliceerd. Dat wil de Utrechtse korpschef P. Vogelzang. Hij zei dit na afloop van de nieuwjaarsreceptie van zijn politiekorps.

Met een nieuw beleid wil Vogelzang de maatschappij weerbaarder maken tegen criminaliteit. Het verspreiden van portretten in wijken waar de veelplegers actief zijn is één van de maatregelen die de korpschef wil nemen. "Alleen zo kun je burgers ondersteunen bij het realiseren van hun eigen veiligheid", aldus Vogelzang. Dat met het publiceren van foto's van verdachten de privacy in het geding komt, is voor hem van een minder groot belang.

Het politiekorps in Utrecht presenteerde vandaag goede cijfers over het afgelopen jaar. Het aantal aangiften in de regio daalde met 11 procent. Daarnaast werden er twaalf procent meer verdachten bij het Openbaar Ministerie werden aangeleverd.

Interview: Stel vragen aan DJ The Darkraver!

In navolging van Ferry Corsten gaan we de komende weken wat bekende (en minder bekende) DJ's aan de tand voelen. Zo kan je onder andere verwachten: DJ Jean, Marco V en The Darkraver. Deze week is de laatstgenoemde aan de beurt:

The Darkraver
De uitvinder van het woord Hakkuh!

The Darkraver (echte naam: Steve Sweet) is geboren op 12 september 1967 in Den Haag. Hij is begonnen als een swingbeat DJ in Scheveningen, en werd daarna een stripper. Toen hij als stripper werkzaam was in de beroemde Rotterdamse club Parkzicht ontdekte hij de house. Dat was in 1991 en snel daarna werd hij een van de populairste hardcore/ oldschool DJ's. Samen met DJ Gizmo vertegenwoordigde hij de Haagse hardcore scene en natuurlijk het Haagse Rave the City . Iedereen kent hem van zijn rare pakken, kapsels, grappen en als Mr. Baco. Hij was een van de oprichters van de Newschool rond 1997, een langzamere vorm van hardcore. Enkele hits die hij in die tijd samen met DJ Vince geproduceerd heeft zijn: Intelligent Hardcore en Thunderground, deze zijn inmiddels uitgegroeid tot echte klassiekers. Tegenwoordig draait hij behalve hardcore en oldschool ook hardstyle en hardhouse (soms onder de naam "DJ Steve Sweet") en zijn populariteit wordt alleen maar groter, dit kan je wel merken door de evenementen waar hij het afgelopen jaar gestaan heeft als Defqon.1 en Sensation Black.Tegenwoordig moet je als professioneel DJ niet alleen strak kunnen mixen, de juiste platenkeuze hanteren, risico's durven nemen.... Boven alles, je moet kunnen entertainen! Wij presenteren aan u: Steve Sweet alias The Darkraver! De enige in zijn soort, "there is no other", om even in termen van de hardcore-scene te spreken. Daar waar het allemaal begon. Bijna 15 jaar geleden kende Steve al succes als full-time DJ en producer. En dat is nu net wat hem onderscheidt van de helden uit zijn tijd; 15 jaar aan de top blijven is een prestatie op zich! Afgelopen jaar was er voor The Darkraver weer 1 met vele hoogtepunten. Zo stond hij als één van de hoofd-acts geprogrammeerd op het uitverkochte Defqon 1 op het Almeerderstrand en op 12 juli testte hij nog even de fundering van de Amsterdam Arena tijdens zijn surprise-act op Sensation Black. Om Steve dan ook op de juiste manier aan u te presenteren hebben we aan 1 schijfje muziek nooit genoeg. Voor deze editie van ID&T Presents is er dan ook bewust gekozen voor een CD + DVD met beelden van deze top-entertainer achter de draaitafels en tevens nooit eerder vertoonde beelden van zijn succesvolle optreden op Sensation Black!! ID&T Presents The Darkraver...

Heb jij een vraag voor The Darkraver, stel hem in het muziekforum of mail deze naar angel@fok.nl De leukste, mafste, origineelste vragen zullen aan The Darkraver worden gesteld.

Man verbrandt per ongeluk veel geld

Een medewerker van de post in Argentinië heeft per ongeluk voor 4.300 euro aan briefgeld verbrand. Hij dacht dat het om oud papier ging. Dat schrijft de krant Terra Noticias Populares.

De man was een postkantoor aan het schoonmaken. Hij stak de inhoud van een kistje aan, omdat hij dacht dat er alleen rommel inzat. In de doos zat echter het bedrag dat door het kantoor die week was verdiend. "Toen ik doorhad dat het om de geldkist ging kon ik niks meer doen. Het was al verbrand," aldus de geschrokken werknemer. Een woordvoerder van het postkantoor heeft al laten weten dat de man het geld zal moeten vergoeden.

Reacties coureurs Williams

De nieuwe Williams FW26 reed vandaag na de presentatie zijn eerste rondjes. De FW26 is radicaal anders als voorgaande jaren, foto's zijn hier te vinden.

Juan Pablo Montoya reed om 2 uur vanmiddag 14 rondjes. Om half 5 begon Ralf Schumacher met zijn rondjes, hij legde er 3 af.

"Mijn eerste indruk van de FW26 is heel goed," zei Montoya. "De wagen voelt niet veel anders aan dan die van vorig jaar, wat een goede start is en ik denk dat we een uitstekend potentieel hebben. Ik voelde me direct comfortabel en ik kon de wagen direct tot de limiet pushen. Dankzij het team hebben we dus een hele veelbelovende wagen gebouwd. Ondanks de beperkingen bij de nieuwe regels, waardoor je minder luchtweerstand hebt en waardoor de wagen moeilijker is bij het remmen, voelde de wagen heel goed aan. Door het stoffige circuit waren de omstandigheden niet 100% ideaal vandaag en konden we maar zes snelle ronden afleggen dus ik wil niet te optimistisch zijn, maar er was geen enkel ding dat niet werkte. Ik ben heel, heel blij en ik denk dat deze wagen een goede toekomst heeft."

Ralf Schumacher verklaarde: "Het is altijd positief als de eerste dag volgens plan verloopt en ik kan zeggen dat de wagen goed aanvoelt; gelijkaardig met de FW25. Ik heb echt hoge verwachtingen over de radicale aanpak bij deze wagen. Natuurlijk vertellen de eerste ronden nog niet zoveel over de echte prestaties van de nieuwe wagen en ik heb maar drie ronden gereden. Het waren algemeen gezien enkel maar installatieronden en systeemcontroles, dus is het te vroeg om serieuze opmerkingen te geven over de FW26."

De nieuwe Williams is waarschijnlijk gebouwd onder het motto wat lelijk is, hoeft niet langzaam te zijn. Want volgens velen is de auto niet de mooiste. Na deze presentatie van Williams wachten we met spanning op de andere auto's.

Deel Weert anderhalf uur zonder stroom

Een groot deel van Weert en Nederweert is vandaag getroffen door een stroomstoring. Ruim tienduizend huishoudens zaten zonder stroom, de laatsten kregen pas na anderhalf uur weer elektriciteit.

De storing begon tegen vijf uur en was om half zeven overal weer opgelost. Een defect aan een trafohuis in Nederweert is waarschijnlijk de oorzaak geweest.

Met dank aan VEMP, giovan, Thijs en CEO BaCa voor de tip!

Mariniers in Irak schieten opnieuw

Movinghead had ons via de newssubmit het volgende te melden:

IrakBij twee incidenten in Irak zijn zaterdag door Nederlandse mariniers opnieuw waarschuwingsschoten gelost. Daarbij zijn geen doden of gewonden gevallen, zo heeft het ministerie van Defensie vandaag gezegd.

Bij het eerste incident werd geschoten nadat Iraki's, die een Amerikaanse truck met brandstof plunderden, agressief werden. In de stad As Samawah, vuurden de mariniers nadat een groep woedende mensen een pand binnendrong van waaruit eerder op hen was geschoten.

Bij een incident op 27 december werd een Irakees door een Nederlandse marinier gedood. Hij werd in zijn rug geschoten. De marinier zit inmiddels vast in Nederland en wordt morgen voorgeleid aan de rechter-commissaris in Arnhem.

[update] Koninklijke familie 30 april in Groningen

Sieme had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Koninginnedag 2004 wordt gevierd in de provincie Groningen. De koningin en haar familie komen op 30 april naar de stad Groningen en de plaats Warffum. Dat heeft commissaris van de Koningin Hans Alders maandag bekendgemaakt.

In 1990 was de Koningin voor het laatst in de provincie groningen op de nationale feestdag, in de plaatsen Haren en Loppersum. Burgemeester Jacques Wallage van Groningen is blij met haar komst. Wallage wil Groningen graag profileren als een moderne, sfeervolle stad. "Dat ze naderhand oprecht kan zeggen: het was gezellig in Groningen."

Burgemeester G. Renkema van de gemeente Eemsmond, waar Warffum onder valt, is zeer blij met het nieuws. Het dorpje met 2400 inwoners werd door de Koningin uitgezocht omdat ze graag naar de stad en naar een plattelandsgemeente wilde.

Er is overigens meer goed nieuws voor de stad Groningen; ook de nationale viering van bevrijdingsdag op 5 mei wordt in de stad gehouden.

[update] FOK! Radio van 5 januari

Fok! RadioUpdate 22:45 uur
FOK! Radio had vanavond een volle studio. Danny, Knorretje, Yvonne, Iteejer, Alicia en QyRoZ waren te gast. Veel onthullingen en verduidelijkingen en ook een uniek kijkje in de crewfora! Voor iedereen die het niet gehoord heeft of het nog wil naluisteren is er nu een stream beschikbaar.

Klik hier om te luisteren

Originele bericht

Een nieuw jaar moet je goed beginnen. Zo ook FOK! Radio. Nolius en SunChaser hebben dan ook weer een volle uitzending voor je in petto!

Meteen luisteren?
Dat kan! FOK! Radio is te horen op het internetstation ActionRadio. Daar kun je nu al op inschakelen. Je hoort non-stop muziek met verzoekjes van luisteraars die je via de site van het station kunt aanvragen.

Hieronder vind je de directe luisterlinks:
Winamp
Windows Media Player
Real Player

Hoog bezoek vandaag in de studio. Admins Danny en Knorretje komen langs. Zij vertellen alles over wat ze nou eigenlijk doen en hoe ze FOK! zo groot hebben gekregen. Maar ook hoor je meer over hun leven buiten FOK! en natuurlijk bespreken we ook de gebeurtenissen van vorige week. Allerlei verhalen over crewleden die topics uit interne fora zouden hebben laten lezen aan users gingen rond. Het gevolg was zelfs dat moderator QyRoZ uit de crew werd gezet. Hoe het nou precies zit hoor je van QyRoZ zelf, want ook hij is in de studio. Inmiddels is hij weer terug in de crew, maar de vraag blijft wat er precies gebeurd is.

Uiteraard gaat Yvonne ook weer met ons roddelen. Maar niet via Skype, maar live in de studio. Want ook zij is er bij in Utrecht aan zee. Zij neemt haar man en moderator Iteejer natuurlijk ook mee. Meer over het forum hoor je uiteraard weer van Knut. Hij neemt de afgelopen week op het forum op geheel eigen manier met je door. Natuurlijk hoor je ook weer de column 'SunChaser gaat offtopic' die, zoals de titel al doet vermoeden, door SunChaser zal worden voorgedragen. Hij geeft zijn visie op de week die geweest is.

Nolius is vanavond ook te horen bij BNN United op Radio 1. Daar gaat hij meer vertellen over FOK! Radio en ActionRadio. Maar daarvoor kun je gewoon naar FOK! Radio blijven luisteren, want we prikken Radio 1 tijdens dat gesprek even door.

En we draaien veel muziek. En wel de muziek die door jullie zelf is uitgezocht via dit topic op het forum. Maar ook via de mail, radio@fok.nl, kun je plaatjes aanvragen. De aangevraagde plaatjes waarbij een leuke motivatie gegeven is, hebben voorrang.

Hoe kan ik luisteren?
FOK! Radio is te horen op ActionRadio. Om te luisteren moet je Winamp, Real Player of Windows Media Player hebben. Het beste kun je luisteren via Winamp. Dit kun je gratis downloaden. Heb je al Winamp? Download dan ook de plug-in 'mp3 pro'. Met deze plugin hoor je de uitzendingen in top kwaliteit!

Hieronder vind je de directe luisterlinks:
Winamp
Windows Media Player
Real Player

Lukt het luisteren met Winamp niet meteen? Klik dan op een van deze servers:
Stream 1 (96 kbps, hoge kwaliteit)
Stream 2 (24 kbps, lage kwaliteit)
Stream 3 (96 kbps, hoge kwaliteit)
Met dank aan netMastering.nl
Kom je niet op een van deze servers? Dan zitten deze helaas vol. Toch kun je de uitzending nog horen want deze komt achteraf op de Frontpage te staan.

Reageren?
Wil je reageren op de uitzending? Dan kan dat via een speciaal topic op het forum. Je kunt ook radio@fok.nl toevoegen aan je MSN of naar hetzelfde adres een mail sturen. Oude uitzendingen terug luisteren kan via deze pagina! Daarnaast hebben we ook een irc kanaal: #fokradio!

Veel luisterplezier!

FOK! Radio heeft overigens ook een eigen pagina! Deze kun je hier vinden!

NS maakt kaartjes aan loket duurder

SHERMAN had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Wie aan het loket een kaartje wil kopen, moet daarvoor per 1 maart 50 eurocent meer betalen dan wanneer hij het uit een automaat haalt. De Nederlandse Spoorwegen willen daarmee het gebruik van de automaten laten stijgen, zodat er meer personeel komt dat informatie kan geven in de stations en op perrons.

De tariefsverhoging geldt voor een enkeltje of een retourtje, voor andere kaartsoorten blijft hetzelfde tarief gelden. Wanneer men meer kaartjes tegelijk koopt, wordt de totale toeslag maximaal één euro. Wanneer op een station alle automaten stuk zijn, geldt de verhoging niet.

"Dode" begint weer te ademen

Een begrafenisondernemer in New Mexico keek woensdag vreemd op toen de dode man die hij zou gaan klaarmaken voor de begrafenis opeens begon te ademen. De 94-jarige Felipe Padilla was even daarvoor opgehaald uit een ziekenhuis.

Medewerkers van Muffley Funeral Home kregen vanuit het ziekenhuis een melding van een overleden persoon. "We stuurden onze chauffeur erheen. Hij haalde de persoon op en toen we hem naar een speciale kamer brachten, begon hij te ademen," aldus de eigenaar van het bedrijf.

De medewerkers stonden allemaal versteld. Ze hoefden niet eens te reanimeren, want de man haalde zelf adem. Padilla werd naar het ziekenhuis teruggebracht, waar hij helaas alsnog overleed.

Kees van Wonderen stopt

Kees van Wonderen stopt na dit seizoen met voetballen.
De Feijenoorder vind het na 13 seizoenen betaald voetbal wel genoeg geweest.

De 35 jarige van Wonderen brak pas op latere leeftijd door. Op 22-jarige leeftijd speelde hij zijn eerste wedstrijd in het betaald voetbal voor NEC.
Na NEC vertrok hij naar NAC Breda waar hij 2 seizoenen speelde.

De middenvelder speelde tot nu toe in 351 competitiewedstrijden waarin hij 35 maal scoorde.
Hij speelde 5 interlands, en werd met Feyenoord in het seizoen 1998/1999 kampioen.
Maar zijn grootste succes was het winnen van de UEFA cup in 2002.

Downloaden muziek met 52 procent gedaald

TheShadow had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De internetgebruiker haalt steeds minder illegaal muziek van het internet. Het populaire programma Kazaa is in één jaar tijd 15 procent minder gebruikt, andere p2p-programma's doen het wat dat betreft nog veel slechter. Dat blijkt uit onderzoeken van het Amerikaanse ComScore en Pew Internet & American Life Project.

In november en december heeft veertien procent van de internetgebruikers nog wel eens eens een liedje van het internet gehaald. In mei 2003 was dat nog 29 procent, zo heeft een telefonische enquête van Pew Internet uitgewezen. De daling zou vooral te verklaren zijn door de dreigementen van de Recording Industry Association of America (RIAA), die het downloaden hard wil aanpakken.

Utrechtse advocaat aangevallen na rechtzaak

In Utrecht is na afloop van een rechtzaak een advocaat mishandeld bij het kantongerecht aan het Janskerkhof. Het gaat om de Utrechtse advocaat Tomlow. Hij verdedigde een verhuurder in een proces over huisuitzetting. Familieleden van de man die van de verhuurder zijn huis uit moet vielen de advocaat en een medewerker aan.

Vier mensen, twee mannen en twee vrouwen, schopten de advocaat. Toen één van hen Tomlow wilde steken met een ijspriem kon hij die afweren. Hij werd alleen in zijn arm geraakt. De politie heeft de vrouwen inmiddels aangehouden, naar de mannen wordt nog gezocht.

Met dank aan Jintram voor de tip!

Sauber wil onafhankelijkheid

Sauber had een aanbod van Mercedes om met driemaal goedkopere motoren te gaan rijden dan nu met de Ferrari-motoren het geval is.

Voor 10 miljoen dollar per jaar had Mercedes een aanbod bij Sauber neergelegd. Hoewel een mooi aanbod vond Peter Sauber dat er teveel onzekerheden aan vast zaten. Er was nog niet bekend wat er precies voor dat bedrag zou worden geleverd en Peter Sauber was bang onafhankelijkheid te verliezen: "Bij Ferrari ben ik klant en wordt ik ook zo behandeld. Als ik een gesubsidieerde motor neem, ben ik afhankelijk van wat de leverancier voor me over heeft, en ben ik dus niet langer onafhankelijk."

Chloorlek op industrieterrein Delfzijl

Reya had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Delfzijl is maandagmiddag chloor vrijgekomen bij het bedrijf DEB op het plaatselijke chemiepark. Het lek ontstond tijdens onderhoudswerkzaamheden en kon na een half uur worden gedicht. Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.

Het bedrijf DEB produceert chloor voor chemieconcern Akzo, dat op hetzelfde terrein is gevestigd. Rond het park hangt nog de geur van chloor, maar inwoners van Delfzijl hoeven de ramen en deuren niet dicht te houden. De brandweer is bezig de chloordamp met behulp van waterkanonnen te doen laten neerslaan. De chloorgeur zal snel vervliegen.

Er zijn vier brandweerkorpsen ter plaatse, om te assisteren bij eventuele complicaties. Chloor is niet brandbaar maar kan exploderen als het met stoffen als waterstof, ammoniak en acetyleen in contact komt.

McLaren wilde Montoya voor 2004

Het team van McLaren heeft geprobeerd Juan Pablo Montoya al in 2004 in hun auto te kunnen laten rijden.

Ron Dennis bood Williams David Coulthard en een geldsom aan als ze al in 2004 over Juan Pablo Montoya zouden kunnen beschikken. Frank Williams wilde echter Juan Pablo Montoya niet laten gaan: "Juan is een winnaar, dus waarom zouden wij hem eerder laten gaan. Geld is in dit geval niet belangrijk. Winnen wel."

"Britse koningin onrechtmatig op de troon"

GhostArmor had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Hij zou kunnen schrijven dat koningin Elizabeth II van Groot-Brittannië binnen drie weken moet vertrekken en hem nog 500 jaar uitkering schuldig is, maar een Australische vorkheftruckbestuurder heeft al gezegd dat niet te zullen doen. Toch zit de koningin onrechtmatig op de troon en had eigenlijk Michael Hastings er moeten zitten. Dat heeft een historicus hem verteld.

Edward IV zou de troon ver voor Elizabeth II onwettig hebben ingepikt van diens broer George, hertog van Clarence. Diens afstammelingen zouden dus recht hebben op de troon. Hastings is een rechtstreekse afstammeling. Hij was al langer bekend met zijn adelijke achtergronden, hij is erfgenaam van de 14de graaf van Loudoun. Toen hij verliefd werd op een meisje uit Australië, is hij echter naar dat land verhuisd.

Onbekende groep claimt aanslag Egyptisch vliegtuig

Wuhnstein had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Islamitische groepering heeft maandag de verantwoordelijkheid voor het verongelukken van een Egyptisch vliegtuig zaterdag geclaimd. In een telefoontje naar het Franse persbureau AFP zei een man dat de onbekende groep Ansar el-Haq (Apostelen van de Waarheid) uit Jemen een aanslag op het toestel zou hebben gepleegd.

Bij het ongeluk kwamen alle 148 passagiers, meerendeels Franse toeristen, om het leven. Het toestel stortte kort na het opstijgen in de Rode Zee. Zowel Egypte als Frankrijk gaat uit van een ongeval. Volgens ooggetuigen raakte het toestel intact de zee, dus heeft zich in de lucht geen explosie voorgedaan.

Agenten doorzien pech-trucje

Yosh had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een man die aan een alcoholcontrole van de politie wilde ontkomen door net te doen alsof hij met zijn auto pech had is van een koude kermis thuisgekomen. De agenten hadden zijn trucje door.

De 34-jarige Amsterdammer vroeg zondagmorgen in Zaandam of agenten de wegenwacht wilden bellen. Zij geloofden de man niet en gaven hem het nummer van de ANWB, waarna ze iets verderop gingen kijken wat er zou gaan gebeuren. De man wachtte een paar minuten, waarna hij de auto startte en in de richting van de agenten reed.

Uit onderzoek bleek dat het rijbewijs van de man al een tijdje terug was ingetrokken. Ook gaf hij een valse naam op. Hij had gedronken, maar binnen de wettige limiet. De man werd met een proces verbaal voor rijden zonder rijbewijs en het opgeven van een valse naam naar huis gestuurd.

Rivaldo tekent bij Cruzeiro

Er is een einde gekomen aan alle onduidelijkheid over de toekomst van Rivaldo, nu hij een 1- jarig contract heeft getekend bij de Braziliaanse club Cruzeiro.

De Braziliaan was sinds zijn vertrek afgelopen maand bij AC Milan op zoek naar een nieuwe club.Hij kon ook voor veel geld naar voetbalclub Al-Ittihad uit Saudi-Arabië maar koos er toch voor om in zijn vaderland te voetballen.

Rivaldo zei tegen de Spaanse sportkrant Marca dat hij erg blij is dat hij weer naar zijn vaderland kan terugkeren . Hij hoopt, samen met Cruzeiro, de Copa Libertadores te winnen zodat hij zich in de kijker kan spelen, om te worden geselecteerd voor het WK voetbal 2006 in Duitsland.

Recordaantal luisteraars voor de Top 2000

De Top 2000 die op Radio 2 werd uitgezonden van tweede kerstdag tot het nieuwe jaar, heeft 5,2 miljoen luisteraars getrokken. Dat heeft de afdeling Kijk- en Luisteronderzoek van Publieke Omroep bekendgemaakt. Vorig jaar luisterden er vijf miljoen mensen.

Op internet werd een record dik verbroken. De website van de Top 2000 kreeg 5,8 miljoen pageviews te verwerken met 450.000 unieke bezoekers. In 2002 behaalde de site 3,2 miljoen pagviews met 380.000 unieke bezoekers. 31 december was met bijna 73.000 bezoekers de dag waarop de site met meest bezocht werd.

Man. City zoekt nieuwe keeper

Manchester City is op zoek naar een nieuwe keeper.
De club uit de Premier League draait op het moment niet goed, en volgens trainer Kevin Keegan heeft dat mede te maken door het slechte keeperswerk van David Seamen.

In een interview met the Sun zegt Keegan dat hij Seamen een kans gegeven heeft toen hij hem overnam van Arsenal, maar dat de 40-jarige keeper ook de jongste niet meer is.

Er is nog geen opvolger bekend , maar er zou wel concrete interesse zijn voor Dennis Gentenaar(NEC) en Edwin van der Sar (Fulham).

FOK! FP Nieuws Jaaroverzicht 2003

FOK! Jaaroverzicht 2003
Ook 2003 was weer een jaar waarin veel gebeurde: Een hittegolf laat Nederland zweten, net als Martin Verkerk op Roland Garros. De supermarkten houden een heuse prijzenoorlog, de Verenigde Staten beginnen een oorlog en Saddam Hussein wordt opgepakt. Máxima krijgt een dochtertje, Nederland bevindt zich officieel in een recessie, Mabel en Margarita houden de gemoederen flink bezig, de rechtszaak tegen de Volendamse cafébaas Jan Veerman gaat van start, eigenlijk is het te veel om op te noemen.

De FP-Crew heeft de belangrijkste en opvallendste gebeurtenissen van dit jaar voor je op een rijtje gezet. Wij presenteren jullie het enige echte onovertroffen FOK! FP Nieuws Jaaroverzicht 2003!

Hitzfeld bevestigd interesse Engelsen

Ottmar Hitzfeld, coach van Bayern Munchen, heeft bevestigd dat hij is benaderd om Sven Goran Eriksson op te volgens als bondscoach van het Engels elftal.

Afgelopen week sprak hij nog tegen dat hij benaderd was.
Volgens Hitzfeld is het nog te vroeg om iets zinnigs te zeggen, omdat het, volgens hem, nog een lang traject is .
Eerder werd zijn naam al in verband gebracht als mogelijke nieuwe trainer van Chelsea.

Het contract van de Duitser met Bayern Munchen loopt nog tot 2005.

[update] Bombrieven in het Europarlement

Vanochtend is in Brussel bij het Europees Parlement een bombrief ontploft. De explosie vond plaats toen een medewerkster van fractieleider Poettering, van de christen-democratische EVP-fractie, een brief opende.

Bij de explosie raakte niemand gewond. De brief lijkt van dezelfde makelij als de bombrieven die vorige week werden gestuurd naar andere Europese instellingen.

Update 14:20
Er zijn nog twee of drie bombrieven in het Europarlement ontdekt. Die werden echter tijdig onschadelijk gemaakt.

Alle brieven waren op 22 december in Bologna gepost. Mogelijk zijn de brieven het werk van antiglobalisten.

Schumacher: winnen of stoppen

Michael Schumacher stopt aan het eind van dit jaar als het hem niet lukt het kampioenschap te winnen. Hij wil niet nog een zware periode meemaken, zoals hij die had toen hij bij Ferrari begon.

"Het was toen ik begon bij Ferrari heel zwaar voor ons allen, en dat wil ik niet meer meemaken. Ik verkies te winnen, maar dat kunnen we natuurlijk niet garanderen. Het was heel zwaar om het kampioenschap afgelopen seizoen te winnen, en komend seizoen zal dat nog harder worden."

"Het wordt een groot gevecht en het zal weer spannen tussen de titelkandidaten, maar ik ben optimistisch over onze nieuwe wagen die een nieuwe stap voorwaarts zal zijn. Ons doel blijft onveranderlijk, en het team gaat hard werken om de titel te veroveren zodat we vertrouwen kunnen hebben voor het nieuwe seizoen", aldus Schumacher wiens contract afloopt in 2006.

Wallage gaat debat aan met Hirsi Ali

De Groningse burgemeester Jacques Wallage (PvdA) gaat na een eerdere weigering toch het debat aan met VVD-parlementariër Ayaan Hirsi Ali. Het debat, dat zal gaan over de integratie in Nederland, vindt begin februari plaats. De Groningse VVD-fractievoorzitter Remco Kouwenhoven heeft een en ander georganiseerd. Hij legde de contacten. Kouwenhoven hoopt dat een groot aantal politici acte de présence zal geven. Agnes Kant, Tweede Kamerlid van de SP, heeft al toegezegd te zullen komen.

Wallage, oud fractievoorzitter van de PvdA, sloeg eerder een verzoek af om in het televisieprogramma Buitenhof de discussie met Hirsi Ali aan te gaan. Dat verzoek kwam nadat Wallage een brief had geschreven naar de VVD waarin hij zich beklaagde over het optreden van Hirsi Ali. Zij zou door haar aanvallen op de islam geweld uitlokken. Hij legde zelfs een parallel met de vervolging van de joden in de Tweede Wereldoorlog.

Een woordvoerder van Wallage zegt dat de burgervader normaal gesproken geen discussies wil aangaan met Kamerleden. ''Een burgemeester hoort niet in debat te gaan met parlementariërs. Maar gezien de situatie kan hij zich hieraan niet onttrekken".

VVD-fractieleider Van Aartsen nam eerder al afstand van de klachten van Wallage. Volgens hem verzet Hirsi Ali zich alleen tegen onverdraagzaamheid en agressie. Hij vroeg zich af of Wallage zijn ogen wel open had. Ook PvdA-leider Wouter Bos kon zich niet vinden in de brief van Wallage.

Vreemde ijscirkel gevonden in Michigan

Naast de bekende graancirkels is er in het Mud Lake bij Horton, Michigan (VS) een dergelijk fenomeen aangetroffen in het ijs. De mysterieuze cirkel werd op 28 december ontdekt. Inwoners staan voor een raadsel.

De ijscirkel is ongeveer 3,5 meter in diameter, bestaat uit drie verschillende ringen van verschillende donkertes. Onderzoekers dachten in de eerste instantie aan een meteoriet die in het ijs ingeslagen was, en waar het ijs later weer dichtgevroren was, maar er zijn geen sporen van opgespat materiaal op het omliggende ijs gevonden.

De ringen werden pas ontdekt, nadat het sneeuw wat op het ijs lag gesmolten was. De cirkel kan dus eerder ontstaan zijn. Een nabijgelegen inwoner zegt dat er misschien een verband is tussen de cirkel en een waarneming die hij 18 december deed boven het meer.

Vaughn Hope stond om ongeveer 01:30 klaar om naar bed te gaan en om de lichten uit te doen. Terwijl hij door de eetkamer liep en door het achterraam keek, kon hij 'een ongelooflijke helder licht' zien, waaruit een helder licht naar beneden straalde.

"Mijn eerste gedachte was, dat iemand buiten op een heuvel stond. Mijn tweede gedachte was. 'Wie zou er op die heuvel staan in een nacht zoals vannacht?' Het vroor namelijk 9 graden celcius, en er stond een gure wind. Maar het was zo'n helder wit licht! Het was innemend. Maar het verlichtte slechts een klein gebied, ongeveer 5 cm wijd op armlengte. Maar het was genoeg om 8 tot 10 bomen te zien oplichten tussen mij en het object in."

In de 20 minuten, dat Vaughn het object waarnam bewoog het geen enkel moment. Hij kon ook niet de vorm onderscheiden. Hij besloot naar bed te gaan; "Ik overtuigde mezelf dat het de maan was die op de heuvel scheen, want het was ongeveer die grootte". Volgens de man was de lichtstraal erg nauw, en kwam uit een witte bol. Toen de man over de ijscirkel hoorde, heeft hij zijn waarneming gemeld.

Mufon heeft onderzoek gedaan bij de lokatie, en heeft berekeningen gemaakt hoe breed de lichtstraal moest zijn, en hoe groot de UFO waar deze uitkwam. De cirkel lijkt opgebouwd te zijn uit drie verschillende cirkels. Bij gebrek aan bewijs kan er nog geen conclusie getrokken worden of het werkelijk een UFO was die het fenomeen heeft veroorzaakt.

Onderzoekers bij de vreemde ijscirkel (Foto: T.Robertson)

Boze man neemt jongen in auto mee

De ouders van een 13-jarige jongen kwamen afgelopen vrijdagmiddag boos en overstuur naar het politiebureau in Velsen. Ze hadden van vriendjes van hun 13-jarige zoon gehoord dat een boze automobilist hem had meegenomen na het gooien van ijsballen. Ze wisten niet waarheen de man was gereden.

De knul stond samen met zijn vriendjes ijsballen te smijten naar passerende auto's vanaf het viaduct over de A208 bij Velserbroek. Daarbij raakte de voorruit van de boze automobilist beschadigd.

Toen de ouders op het politiebureau in Velsen zaten werd bekend dat de man met hun zoon naar de politie in Haarlem-Noord was gereden. De politie regelde daarop een gesprek met alle betrokkenen. De ouders van de jongen hebben verklaard de schade aan de voorruit te zullen vergoeden.

Festivalnieuws: Pinkpop

Pinkpop
Jan Smeets, de organisator van Pinkpop, heeft vandaag de eerste namen bekend gemaakt voor Pinkpop 2004. Het gaat om: Muse, The Rasmus, The Thrills, Moloko, Less Than Jake, Ojos de Brujos en T.Raumschmiere.

Bij het boeken van de bands is rekening gehouden met de uitslag van de 'Gouden Tip'. The Rasmus en Muse kregen daarin de meeste stemmen in respectievelijk de categorieën 'Nieuwkomers' en 'Bands of artiesten op herhaling'.

Muse zal op maandag tweede pinksterdag de afsluitende act op het hoofdpodium zijn. De Britse band stond in 2000 en 2002 ook al op het Pinkpoppodium.

Arrestatie na vuurwerk in jaszak kind

In Amsterdam-Oost heeft de politie een 14-jarige knul opgepakt die afgelopen zaterdagmiddag in de jaszak van een 11-jarig kind een brandend stuk vuurwerk had gestopt. Het team van de wijkrecherche in Oost had na het incident de zaak in onderzoek genomen. Toen bekend was wie de mogelijke dader was gelastte de Officier van Justitie de arrestatie. De knaap werd daarop van zijn bed gelicht.

De verdachte stond met wat vrienden vuurwerk af te steken, toen hij zonder reden een stuk vuurwerk in de jas van het toevallig passerende kind stopte. Door de ontploffing raakte de 11-jarige lichtgewond; de jas werd geheel vernield.

'Abramovich wil Jordan kopen'

nightfall wist ons vandaag het volgende te melden:
In de Engelse pers zijn berichten verschenen dat de steenrijke Russische oliemagnaat Roman Abramovich Jordan zou willen kopen.

Abramovich is in Engeland bekend geworden doordat hij voetbalclub Chelsea kocht en daar in de afgelopen maanden zeer veel geld in heeft gepompt. Volgens de geruchten ziet hij er ook wel wat in om Jordan te kopen en het team naar de top van de F1 te brengen. Hij zou al verschillende gesprekken met eigenaar Eddie Jordan hebben gehad. Eddie Jordan heeft een aantal keer verklaard bereid te zijn het team te verkopen als dat beter is voor het team.

Jordan heeft erg snel op de geruchten gereageerd en ontkent het. Ontmoetingen tussen Eddie Jordan zou slechts hebben plaatsgevonden tijdens een voetbalwedstrijd en een grand prix en die ontmoetingen hadden geen zakelijk doel.

Opvallende auto voor Williams

Williams presenteerd vandaag haar nieuwe bolide met een wel erg bijzondere neus.

Het team van Frank Williams verraste vriend en vijand met de meest bijzondere bolide van de laatste jaren. Op Valencia werd de FW26 gepresenteerd waarmee Juan Pablo Montoya en Ralf Schumacher een gooi zullen doen naar het wereldkampioenschap.

Later vandaag zullen ook de eerste rondjes in de nieuwe wagen gereden worden.

Plaatjes zijn eigendom van F1Racing.nl

Brandweer Rotterdam-Rijnmond vergeet test sirenes

CpKurk had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De brandweer in Rotterdam-Rijnmond is vergeten om de sirenes om twaalf uur uit te testen. Een kwartier te laat begonnen ze alsnog te loeien, waarop de politie werd overstelpt met telefoontjes van verontruste mensen.

De hulpdiensten hebben aangegeven dat er niets aan de hand is en zullen de sirenes volgende maand wel op tijd laten schallen.

Vingers afgesneden om liefde te bewijzen

Een Chinese ober heeft drie van zijn vingers afgesneden om zijn ex-vriendin terug te winnen. Hij deed dat buiten haar huis. De stunt slaagde evenwel niet, de vrouw wilde geen relatie meer.

De 21-jarige man sneed de vingers af voor het gezicht van een politieman, om zijn liefde voor Xiao Qian te bewijzen. Zij had de politie even daarvoor gebeld om de man uit haar huis te laten verwijderen.

Winnaars Powerball!

Allereerst natuurlijk een heel goed 2004 gewenst en veel geluk toegewenst voor de prijsvragen van aankomend jaar.

Het was even wachten, maar voor enkelen van jullie vast het wachten waard. Meer dan 1700 goede inzendingen kregen we binnen op onze Powerball prijsvraag! De goede antwoorden moesten zijn:

1. schrijverskramp
2. als het startkoordje zich om de rotor-as wikkelt
3. als je de gyro met één beweging van de duim kan starten


Een Powerball Techno gaat naar:
Crazy Harry
Fragma
Apfel
Rody
LazySod
Fugie
Korakal
AcIdSyL
roobje
Tasha


Een Powerball Blue Light gaat naar:
Razor9063
ShadoW17
Gonny
mjpl
Rafi1988
liteyear
Psyduckie
Shiva_BS
G0009
ijdel


Een Powerball Regular gaat naar:
Jan_Joker
ufx
Languh
Quackje
dryke
Scheermesje
menesis
Mouser83
folfas
snixx


Gefeliciteerd! De Powerballs komen zo snel mogelijk naar jullie toe. Niet gewonnen, maar wil je toch een Powerball hebben? Deze kan je bestellen op de website van Mill Products

Serie aanslagen in Thailand

In Thailand zijn bij een serie bomaanslagen drie agenten om het leven gekomen. De agenten probeerden bommen op een motorfiets en in een afvalbak te demonteren. De demontage van bommen in een benzinestation en een telefooncel lukte wel zonder slachtoffers. Alle bommen waren in het zuiden van het land geplaatst.

Achter het geweld zitten vermoedelijk moslimseparatisten. In de vier zuidelijkste provincies wonen overwegend moslims. Een eerdere gewapende opstand daar bloedde in de jaren tachtig dood.

De Thaise regering kondigde in het gebied gisteren de staat van beleg af. Ze deed dit na een overval op een wapendepot van het leger en nadat 21 scholen in brand waren gestoken. Bij de overval op het depot kwamen vier militairen om het leven.

KNVB wil afkoopsom Gullit

De KNVB wil Ruud Gullit niet zomaar laten gaan en verlangt een afkoopsom.

Ruud Gullit kan bij Feyenoord volgend seizoen de nieuwe trainer worden, maar moet daarvoor wel eerst van de KNVB krijgen. De KNVB wil het contract dat tot juli 2005 doorloopt echter niet zomaar per juli 2004 ontbinden. Ruud Gullit en Feyenoord zijn daar wel van uitgegaan.

Een woordvoerder van de KNVB heeft verklaard: "We zijn in onderhandeling met de zaakwaarnemer van Gullit over een afkoopsom. Met Feyenoord hebben we daarover nog geen contact gehad. Ik verwacht niet dat er op korte termijn een akkoord komt." Dit is een flinke tegenvaller, maar Gullit en Feyenoord hebben nog veel tijd om te onderhandelen.

Ruud Gullit was door de KNVB aangetrokken om Oranje onder-19 te trainen en te begeleiden tot en met het WK in 2005 dat in Nederland plaats heeft. Voor de KNVB is het belangrijk om tijdens dit toernooi goede resultaten neer te zetten, aangezien het toernooi waarschijnlijk veel publiciteit genereert. Daarnaast zou Gullit bondscoach Advocaat assisteren tijdens het EK in Portugal.

Filmpje op website laat Bush in Hitler veranderen

Meki had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Onder Republikeinen in de Verenigde Staten is ophef ontstaan over de website MoveOn.org. In een filmpje op de website was namelijk te zien hoe de Amerikaanse president Bush langzaam in Adolf Hitler verandert. Het was één van de 1.500 inzendingen van een wedstrijd van MoveOn, waarin werd gevraagd om in dertig seconden de waarheid over het beleid van Bush te laten zien.

In het filmpje is Bush eerst te zien met daaronder de woorden "God gaf me het bevel om Al-Qaeda te bestrijden." Het gezicht op de foto verandert vervolgens naar dat van Hitler met daaronder de woorden "En toen droeg hij me op om Saddam aan te vallen." Het spotje eindigt met de woorden: "Klinkt vertrouwd?"

Ed Gillespie, de voorzitter van de Republikeinse partij vindt het spotje de ergste en laagste vorm van kwaadsprekerij en wil dat ook de Democratische presidentskandidaten het filmpje veroordelen.

De wedstrijd van MoveOn.org duurde tot half december, waarna bezoekers twee weken op hun favoriete spotje konden stemmen. Volgens een medewerker van de website had men geprobeerd om 'foute' spotjes te verwijderen. Maandag worden de finalisten bekend gemaakt, waarna een jury van beroemde mensen zal bepalen welke de beste is. Het gewraakte spotje zit niet bij de finalisten.

Weinig begrip voor arrestatie Irak-militair

De Nederlandse militairen die in Irak gelegerd zijn hebben weinig begrip voor de arrestatie van een collega-marinier die vorige week een plunderaar doodde. ,,De stemming is terneergeslagen'', zegt een woordvoeder op het ministerie van Defensie. Voorzitter Wim van den Burg van de militaire vakbond AFMP: ,,Dit wordt niet begrepen''.

De 43-jarige marinier die inmiddels in Arnhem in de militaire-gevangenis zit, wordt door het OM beschuldigd van moord, doodslag of dood door schuld. Volgens de officier van justitie, die is belast met militaire strafzaken, is de gedode Irakees van grote afstand in de rug getroffen.

Leden van de marechaussee, die het eerste onderzoek deden naar het schietincident, zijn zeer verbaasd over de snelle conclusie én de woordkeuze van het OM: moord en doodslag. Ook onder leden van de Tweede-Kamer bestaat irritatie over de snelle beschuldiging aan het adres van de militair. Verschillende fracties willen dat VVD-minister Kamp van Defensie opheldering geeft over de gang van zaken.

D66-woordvoerder Bakker wil bijvoorbeeld weten hoe het OM zo snel 'meent te weten' dat er sprake kan zijn van moord of doodslag. ''Mogelijk wil Nederland z'n gezicht redden tegenover de Irakezen en laten zien dat we onze eigen mensen aanpakken. Maar zo'n politieke overweging mag het openbaar ministerie dan niet maken'', meent de parlementariër.

Vakbondsvoorzitter Van den Burg waarschuwt dat de Nederlandse troepen in Irak niet meer weten waar ze aan toe zijn: ''De Amerikaanse en Britse bezettingsmachten kunnen ver gaan. De Nederlandse mariniers worden nu geconfronteerd met Nederlands recht, waarbij vanuit Nederland wordt geoordeeld. Alsof het daar een normale situatie is''.

KNVB wil afkoopsom bij vertrek Gullit

Ruud Gullit mag van de KNVB komend seizoen als trainer aan de slag bij Feyenoord, maar daarvoor moet wel een afkoopsom door de Rotterdamse club worden betaald. Dat heeft een woordvoerder van de voetbalbond laten weten. Gullit is bij de bond trainer-coach van Jong Oranje.

De KNVB is met de zaakwaarnemer van Gullit in onderhandeling. Volgens de zegsman zijn de partijen het nog niet over de hoogte van het bedrag eens. Met Feyenoord zelf is nog geen contact geweest. De voetbalbond verwacht geen snelle overeenstemming.

De KNVB heeft al eerder een afkoopsom gevraagd bij het vertrekken van een medewerker. Zo moest Barcelona in 1998 betalen nadat de club Ronald Koeman als assistent-trainer had aangetrokken. Die was destijds assistent-bondscoach bij Oranje.

Meer voetbalnieuws vind je op de FOK!voetbalmanager

Dennis de Nooijer naar Sparta

Dennis de Nooijer keert hoogstwaarschijnlijk terug naar zijn oude liefde Sparta.

Sparta was al enkele weken op zoek naar nieuwe ervaren spits. Eerder werd hierover onderhandeld met Henk Vos van NAC Breda, maar dit ketste af. Met de definitieve komst van Niedzielan naar NEC dreigt De Nooijer overbodig te worden. Daarom rekenen hij en Sparta erop NEC-voorzitter Hans van Delft hem toestaat transfervrij te vertrekken.

De Nooijer speelde eerder van 1987 tot 1998 bij Sparta. Daarna vertrok hij naar SC Heerenveen. Nu zou hij bij Sparta een belangrijke rol moeten gaan spelen in de strijd om promotie.

China bevestigt nieuw geval van SARS

China heeft vanmorgen bevestigd dat er een geval van de dodelijke longziekte SARS is aangetroffen. Het gaat om 32-jarige man uit de zuidelijke provincie Guangdong. Het is de eerste keer sinds juli vorig jaar dat de ziekte is geconstateerd. Toen werd de ziekte, na een uitbraak in februari, door de Wereldgezondheidsorganisatie als overwonnen beschouwd.

Eerder vandaag had China al laten weten dat er duizenden civetkatten en gerelateerde diersoorten zullen worden afgemaakt. Een gen van een virus dat zij bij zich dragen is ook in de patiënt aangetroffen.

Ook in de Filippijnen is een mogelijk geval van SARS ontdekt. Daar is een echtpaar geïsoleerd, nadat beiden koorts kregen toen ze vanuit Hong Kong naar huis waren gevlogen. Het voedt de angst in Azië dat er een nieuwe uitbraak van de ziekte op handen is. De ziekte heeft in 2003 meer dan 8.000 mensen geïnfecteerd en wereldwijd 774 levens gekost.

Fokker 70 maakt noodlanding in München

Nico had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Fokker 70 (OE-LFO) van Austria airlines heeft vanochtend vroeg rond 08:20 uur ongeveer twee kilometer van de internationale luchthaven van de Duitse stad München een geslaagde noodlanding gemaakt. Drie mensen raakten bij de landing in een met sneeuw bedekt veld, licht gewond.

De Fokker 70 met 35 mensen aan boord kwam vanuit de Oostenrijkse hoofdstad Wenen en was onderweg naar München. Het toestel maakte de noodlanding nadat er motorproblemen optraden.

Utah wil vuurpeleton afschaffen

De Amerikaanse staat Utah wil het vuurpeleton afschaffen als een manier waarop de doodstraf wordt voltrokken. De volksvertegenwoordiging zal binnenkort een voorstel daartoe bespreken. De staat is de enige in de Verenigde Staten waar de kogel nog als executiemiddel wordt gebruikt.

Volgens een speciale commissie zijn de 'firing squads' te vaak een publiekstrekker geweest, waarmee van de moordenaar een held zou worden gemaakt. Ze wil daarom liever overstappen op de dodelijke injectie. De laatste keer dat het vuurpeloton in actie kwam was in 1996. Toen kwamen er ongeveer 150 cameraploegen op de gebeurtenis af.

Proef met gratis busvervoer van start

In Den Haag is vanmorgen een proef met gratis openbaar vervoer van start gegaan. Een jaar lang kan er zonder een kaartje worden gereisd op buslijn 88 van en naar Oegstgeest en lijn 95 van en naar Noordwijk en Katwijk. De proef, die één miljoen euro kost, wordt volledig betaald door de provincie Zuid-Holland.

De proef is bedoeld om het autoverkeer in deze regio verminderen en de bereikbaarheid van Den Haag vergroten en is volgens de provincie geslaagd als vijf procent van de automobilisten voortaan de bus neemt. Zij zouden daarmee files kunnen vermijden. De proef werd vorig jaar april afgesproken. De provincie volgt hiermee het voorbeeld van de Belgische stad Hasselt, daar is het openbaar vervoer al jaren gratis.

Maaskant kiest voor Willem II

Robert Maaskant, op het moment trainer bij RBC Roosendaal, zal bij Willem II een contract tekenen voor drie jaar.

Maaskant had ook een aanbieding van zijn huidige club, maar blijkt toch voor Willem II te hebben gekozen. Met de recente ontwikkelingen rond het onmiddellijke vertrek van Wotte naar Feyenoord is het nog onbekend of Maaskant al zo snel mogelijk overkomt of pas na dit seizoen zal beginnen.

Maaskant is momenteel nog maar 34 jaar en zijn meest opmerkelijke succes is het tweemaal afdwingen van promotie met RBC Roosendaal, in 2000 en 2002. Eerder was hij ook trainer bij Go Ahead Eagles.

Mars Express dichter bij planeet Mars

jbmeijer herschreef voor ons het volgende bericht, waarvoor dank!

De Mars Express, het ruimtevaartuig van de European Space Agency, heeft vandaag een succesvolle manoeuvre uitgevoerd om de afstand tot Mars verder terug te brengen. Een vijf minuten durende ontbranding van de hoofdmotor bracht de ellipsvormige baan met als grootste afstand 190.000 kilometer terug naar een baan met 40.000 kilometer als grootste en 250 kilometer als kleinste afstand tot de planeet.

Hierdoor kan op 7 januari de waarschijnlijke landingsplaats van de Beagle 2 tot op 315 kilometer worden genaderd. Tot dusver mislukten pogingen om een levensteken van de lander op te vangen, maar die kansen stijgen met de nadering van het moederschip. Met de haarscherpe camera's van de Mars Express zou het zelfs niet onmogelijk zijn de neergekomen sonde te zien.

VS pakt camcorderpiraten in bioscopen aan

Bioscoopbezoekers die een film op een camcorder opnemen kunnen in de Amerikaanse staten Californië en Ohio harder worden aangepakt. De overtreders kunnen door andere bezoekers worden aangehouden, een zogenaamd "citizen's arrest". De verdachten kunnen vervolgens hoge boetes of een gevangenisstraf tegemoet zien.

De verliezen door piraterij lopen volgens de Motion Picture Association of Amerika (MPAA) op tot zo'n 3,5 miljard euro per jaar. De MPAA meldt dat er dit jaar nog twaalf staten volgen met soortgelijke wetten.

De nieuwe wetten zijn enigszins omstreden doordat een recent onderzoek van A&T Labs onthulde dat 75% van de illegale kopieën afstamden van studiomedewerkers en bioscooppersoneel. Apart is dan ook de reactie van de MPAA, zij blijven namelijk volhouden dat het filmen in bioscoopzalen de grootste bron van illegale kopieën is. De MPAA heeft wel aangekondigd dat de jury van de Academy Awards geen DVD's meer krijgt, dat zijn de bij P2P-gebruikers bekende 'screeners'.

Saakashvili nieuwe president Georgië

De Georgische oppositieleider Mikhail Saakashvili heeft volgens de peilingen de presidentsverkiezingen gewonnen. De officiële uitslag wordt pas in de loop van maandag verwacht, maar de zogenaamde exit polls wijzen uit dat Saakashvili 85.8% van de stemmen heeft binnengehaald.

Door de winst van Saakashvili heeft Nederland er een presidentsvrouw bijgekregen. Saakashvili is namelijk getrouwd met de uit Terneuzen afkomstige Sandra Roelofs. Zij noemde deze overwinning 'een mooi slotakkoord' van de afgelopen maanden.

De nieuwe president en zijn vrouw staan niet voor een lichte taak. Georgië kampt met een staatsschuld van bijna twee miljard euro en Rusland wil Georgië onder Rusische invloed houden, terwijl de nieuwe president meer naar het westen neigt. Hoofddoel van Saakashvili is echter het bestrijden van de armoede in eigen land.

"Massavernietigingswapens Irak in Syrië"

Irak De massavernietigingswapens van Irak zijn verborgen in Syrië. Dat meldt De Telegraaf op basis van een Syrische legerofficier, die de gegevens aan een Syrische journalist in ballingschap heeft doorgespeeld. Die journalist, Nizar Najoef heeft de krant zaterdag over de bergplaatsen ingelicht.

In een café in de Franse hoofdstad Parijs gaf Najoef De Telegraaf de locatie van drie bergplaatsen waar de chemische wapens zouden liggen. Het gaat om plaatsen in het westelijk deel van Centraal-Syrië.

Volgens de journalist zijn de Verenigde Staten allang van de bergplaatsen op de hoogte, maar zou de informatie zijn verzwegen omdat de Amerikanen nog niet van het bewind in Syrië afwillen.

China laat duizenden civetkatten afmaken

In de strijd tegen de dodelijke longziekte SARS laat China in de provincie Guangdong duizenden civetkatten afmaken. De dieren dragen een gen bij zich dat het virus kan veroorzaken, zo is uit onderzoek gebleken.

Het gen van het coronavirus dat de dieren bij zich dragen komt overeen met een gen dat bij iemand die van SARS wordt verdacht is geconstateerd. In China geldt het vlees van de civetkat, net als dat van andere wilde dieren, als een delicatesse. China wil nu die consumptie en de verkoop van de marterachtigen verbieden.

De longziekte SARS brak februari vorig jaar uit. Meer dan achthonderd mensen bezweken eraan. Pas in juli was de ziekte volgens de Wereldgezondheidsorganisatie onder controle.

Ongerustheid over mannelijke vruchtbaarheid

De man wordt mogelijk steeds minder vruchtbaar. Dat blijkt uit een onderzoek van doktoren onder 7.500 mannen die de vruchtbaarheidskliniek van het Britse Aberdeen hebben bezocht. De cijfers laten zien dat het gemiddeld aantal spermacellen in veertien jaar met 29 procent is gedaald. Hoewel de bevindingen mogelijk komen doordat steeds meer mannen zich melden voor een medische behandeling, zijn de doktoren ongerust.

In één van de grootste studies in zijn soort hebben de onderzoekers bijna 16.000 porties zaad onderzocht, die tussen 1989 en 2002 in de kliniek van mannen zijn afgenomen. In 1989 was het gemiddeld aantal spermacellen van mannen met een "normaal" aantal spermacellen 87 miljoen per milliliter. In 2002 was dit nog maar 62 miljoen.

De onderzoekers gaan nu in vervolgstudies kijken of er ook een gelijke verslechtering is geweest in de kwaliteit van het sperma. Een slechte kwaliteit van sperma kan de kansen van een man op een natuurlijke verwekking van een kind namelijk behoorlijk verlagen. Tot die onderzoeken zijn voltooid willen doktoren nog niet spreken van een vermindering in mannelijke vruchtbaarheid.

"Er is een stijging in het aantal mensen dat medische behandeling zoekt voor mannelijke onvruchtbaarheid, maar of dit nu komt door een verslechtering van de spermakwaliteit of doordat mannen meer weten over de nieuwe technieken die hen kunnen helpen kunnen we niet zeggen. De daling in het aantal spermacellen veroorzaakt echter verontrusting en moet worden uitgelegd," aldus dokter Siladitya Bhattacharya, de leider van het onderzoek.

De Hoop Scheffer begint bij de NAVO

Jaap de Hoop Scheffer, voormalig minister van Buitenlandse Zaken, begint vandaag officieel als secretaris-generaal van de NAVO. De negentien NAVO lidstaten hadden hem 22 september tot hoogste baas van de organisatie gekozen.

De Hoop Scheffer staat voor een aantal moeilijke opgaven. Zo moet hij de lidstaten interesseren voor een grotere bijdrage aan de vredesmacht in Irak. Ook in Afghanistan wil de NAVO een grotere inspanning leveren. Buiten de steden Kabul en Kunduz zouden ook troepen moeten komen, een uitbreiding die duizenden extra militairen vereist.

Spanjaarden zien vuurballen in de lucht

Het alarmnummer in Spanje stond zondagmiddag roodgloeiend nadat er vuurballen aan de hemel te zien waren geweest. Duizenden Spanjaarden belden ongerust op, omdat ze bijvoorbeeld dachten dat er een brandend vliegtuig overkwam. Volgens een astronoom gaat het echter naar alle waarschijnlijkheid om een meteoriet die in de atmosfeer verbrandde.

De meldingen kwamen eerst binnen uit Santiago de Compostela in het noordwesten van Spanje en werden gevolgd door meldingen uit Madrid in het midden en Valencia in het oosten van het land. Volgens de directeur van het sterrenkundig observatorium in Santiago, die de vuurballen zelf ook zag overvliegen, was het een meteoriet en had deze mogelijk een gewicht tot honderd ton.

In de provincie Palecia ging de politie op onderzoek uit na een luide knal. Daarbij werden echter geen sporen van een meteoriet aangetroffen.

Flash Airlines ontkent onveilig handelen

Vliegmaatschappij Flash Airlines, van wie een vliegtuig zaterdag neerstortte in de Rode Zee, ontkent dat het bedrijf wegens veiligheidsmaatregelen niet meer over Zwitserland mag vliegen. Volgens het bedrijf zijn financiën de oorzaak van het vliegverbod.

De Boeing 737 verongelukte kort nadat hij was opgestegen van het vliegveld van de badplaats Sharm el-Sheikh. Alle 148 inzittenden, de meeste van hen Franse toeristen, kwamen daarbij om het leven.

Een hoge medewerker van de Zwitserse luchtvaartdienst had eerder gemeld dat het verbod, dat oktober 2002 is ingegaan, was ingesteld uit veiligheidsoverwegingen. Volgens het hoofd van Flash Airlines is dit echter niet waar. Hij gaf wel toe dat de luchtvaartdienst in oktober 2002 bij een controle van een vliegtuig bepaalde zaken miste, maar voegde toe dat het vliegtuig toen wel gewoon verder mocht vliegen. Toen de dienst het vliegtuig een week later weer inspecteerde zou alles in orde zijn geweest.

Die bewuste vlucht was echter de laatste in een contract dat Flash Airlines met een Zwitsers bedrijf had. Omdat er geen andere contracten kwamen heeft het bedrijf daarom sinds die tijd niet meer gevlogen.

Volgens Flash Airlines houdt het bedrijf zich aan de internationale standaarden rond vliegen. Het bedrijf beroept zich op bestemmingen als Frankrijk, Italië, Spanje en Griekenland. Als het bedrijf niet veilig zou handelen zou men nooit naar deze landen hebben mogen vliegen, zo stelt men.

Darts: uitslag finale World Darts Championship

Onno11 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Brit Phil Taylor heeft zondagavond voor de negende keer het World Darts Championship in Purfleet gewonnen. In een zeer spannende finale won hij na een sudden death met 7-6 van zijn landgenoot Kevin Painter.

In het begin van het duel was Painter de betere darter. Hij kwam voor tot 4-1 in sets. In de vijfde set was hij slechts één pijl verwijderd van de setwinst, maar toch ging Taylor daarmee vandoor. En hij liet het er niet bij, hij kwam voor tot 6-5 in sets. De volgende set ging echter weer naar Painter, waardoor een sudden death de uitkomst moest brengen.

De set begon met het bepalen van diegene die als eerste mocht gaan gooien. Taylor trok dat naar zich toe en kon al snel uitgooien.

Politieauto balanceert op rand van kade

Tatjana had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Twee agenten hebben vrijdagavond in Volendam een paar benauwde ogenblikken doorgemaakt, toen hun politieauto bij het achteruitrijden bijna in het water belandde. Eén van hen kon door op de motorkap te gaan hangen een natte auto en een nat pak voor zijn collega voorkomen.

De agenten waren op weg naar een melding. Eén van hen stapte uit om te kijken wat het probleem was, terwijl zijn collega de auto achteruit reed. Plotseling hoorde de diender een schurend geluid. Toen hij achterom keek zag hij de auto op de rand van de kade balanceren.

Terwijl de agent op de motorkap ging hangen, bleef zijn collega doodstil achter het stuur zitten. De twee werden geholpen door enkele omwonenden, waardoor de ene agent kon uitstappen. Een takelbedrijf zette vervolgens het voertuig bijna onbeschadigd weer op de weg.

Vandalen leggen bouwhek op treinrails

Het treinverkeer rond Maarsen is zondagavond ontregeld geweest, nadat de intercity naar Amsterdam bij het station een bouwhek had geramd. Het hek was door vandalen op het spoor gelegd. De inzittenden konden pas na twee uur de trein verlaten, omdat ze niet veilig langs het spoor konden lopen.

Door de klap waarmee de trein het bouwhek ramde werd het hek gelanceerd richting het station. Op dat moment stonden er gelukkig geen mensen op het perron, anders waren er volgens de railverkeersleiding zeker doden gevallen. De luchtleiding van het geraakte treinstel raakte door het ongeval kapot. Een deel van de passagiers kon met het nog werkende deel van de trein naar Utrecht terug worden gebracht, anderen werden per bus vervoerd.

Met dank aan Big-Bart voor de tip!

Huwelijk Britney Spears alweer ontbonden

Big-Bart, Habla, h33r0, jeffrynr1 en Cipri hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Britney SpearsPopster Britney Spears heeft haar huwelijk met jeugdvriend Jason Allen Alexander al na enkele uren weer laten ontbinden. Dat heeft een bron dichtbij de zangeres tegen persbureau The Associated Press gezegd. Het zou gaan om een uit de hand gelopen grap.

De 22-jarige Britney trad rond 5.30 in de ochtend in het huwelijk, in een trouwkapel in Las Vegas. De zangeres droeg als trouwkleding jeans en een baseball cap en liet zich door een hotelmedewerker naar het altaar brengen. De twee regelden echter in de namiddag al een annulering, die door beiden en door een advocaat werd ondertekend.

Voetbal: Gullit en Wotte naar Feyenoord

Kopspijkers had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ruud Gullit en Mark Wotte zullen samen een duo gaan vormen bij Feyenoord. Gullit zal volgend seizoen Bert van Marwijk opvolgen als trainer van de Rotterdammers.Vorige maand kondigde Van Marwijk aan dat hij aan het eind van het seizoen zal vertrekken. Mark Wotte daarentegen zal per direct aan de slag gaan bij de Rotterdammers. Wotte volgt Rob Baan, die vorige maand in onderling overleg direct opstapte, per direct op als technisch manager.

Overigens moet Ruud Gullit nog wel officieel toestemming krijgen van de KNVB, maar zowel de oud-Feyenoorder en Feyenoord zelf gaan ervan uit dat hij zijn doorlopende contract met de bond per 1 juli 2004 kan beëindigen.

"In onze profielschets zijn we uitgegaan van dynamische vakmensen in de leeftijd van plus veertig. Het bestuur heeft zich bij de keuze laten adviseren door technische mensen van binnen en buiten de club. Het feit dat Gullit en Wotte in hun jonge jaren bij Feyenoord hebben gevoetbald en beiden de cultuur van de club kennen heeft natuurlijk ook een rol gespeeld", aldus voorzitter Jorien van den Herik, die na zijn terugkeer uit Amerika zelf de onderhandelingen heeft gevoerd.

Met ingang van de zomer van 2004 zal de verbintenis van Gullit ingaan. Er is een contract voor twee jaar overeengekomen. Van den Herik verwacht geen problemen met de KNVB. "Ruud heeft in het weekend een persoonlijk en goed gesprek met Henk Kesler gevoerd en we kennen de verdienste van Gullit voor het Nederlands voetbal, dus zal hem deze positieverbetering ongetwijfeld worden gegund."

Mark Wotte, die de eerder deze maand vertrokken Rob Baan opvolgt, wordt technisch manager en geen directeur. Van den Herik verklaarde het volgende: "De posities van directeuren worden pas ingevuld als de NV-structuur is doorgevoerd. We hebben bij Feyenoord nu een managementstructuur, waarbinnen een team met een grote mate van zelfstandigheid verantwoordelijk is voor de dagelijkse disciplines, ieder op zijn eigen vakgebied. Vandaar ook dat we met Mark Wotte als technisch manager een contract hebben afgesloten van twee seizoenen. Daarna evalueren we."

Meer voetbalnieuws lees je op de FOK!voetbalmanager!

Gullit en Wotte naar Feyenoord

Ruud Gullit en Mark Wotte zullen volgend jaar op technisch gebied de scepter zwaaien bij Feyenoord.

Gullit zal per 1 juli de taken van Bert van Marwijk overnemen, mits hij officieel toestemming van de KNVB krijgt. Gullit is momenteel trainer van Oranje onder negentien, maar men gaat er vanuit dat de KNVB zijn contract per 1 juli 2004 zal willen ontbinden.
"Ruud heeft in het weekend een persoonlijk en goed gesprek met Henk Kesler gevoerd en we kennen de verdienste van Gullit voor het Nederlands voetbal, dus zal hem deze positieverbetering ongetwijfeld worden gegund", zo vertelde Jorien van den Herik.

Ook Gullit is positief gestemd: "Ik heb altijd graag bij Feyenoord als trainer willen werken. Die club heeft altijd een bijzondere plaats bij me ingenomen. Dat weet men in Zeist en ik weet bijna zeker dat de KNVB mij die unieke kans niet zal ontnemen. Er is een half jaar de tijd om voor mij een geschikte opvolger te vinden bij Jong Oranje".

Mark Wotte zal per direct in dienst treden bij Feyenoord en verlaat dus Willem II, waar hij trainer was, maar niet op contract verlening kon rekenen. Wotte volgt Rob Baan op, die eind vorig jaar vertrok. Wotte zal voorlopig de titel Technisch Manager dragen en niet het Technisch directeur. "De posities van directeuren worden pas ingevuld als de NV-structuur is doorgevoerd. We hebben bij Feyenoord nu een managementstructuur, waarbinnen een team met een grote mate van zelfstandigheid verantwoordelijk is voor de dagelijkse disciplines, ieder op zijn eigen vakgebied. Vandaar ook dat we met Mark Wotte als technisch manager een contract hebben afgesloten van twee seizoenen. Daarna evalueren we", aldus voorzitter Jorien van den Herik.

"Ik was in de gelukkige positie om de laatste weken uit enkele aanbiedingen te kunnen kiezen. Toen Feyenoord kwam, heb ik daar natuurlijk niet lang over hoeven nadenken. Ik vind het een voorrecht om mij voor mijn oude club te kunnen inzetten, en ik realiseer me ook dat dit voornamelijk strategisch en organisatorisch op de achtergrond zal zijn. Het is een omvattende taak, maar ik heb er veel zin in en ik ben blij dat Willem II zo soepel heeft meegewerkt", zo reageerde Wotte op zijn nieuwe aanstelling.

Boek Review: Twee broers en een broodjeszaak

Weet je hoe die hond heet? Wist ik niet. 'Ober.' 'Goeie naam voor een hond,' zei ik, al voorzag ik ook onmiddellijk de problemen waarin Bob verzeild kon raken als hij met zijn hond de horeca in ging en iets wilde bestellen. Om nog maar te zwijgen van wat er allemaal kon gebeuren als Bob zijn huisdier in een rumoerige kroeg tot de orde moest roepen. Maar het was ook duidelijk dat hierin nu juist de aantrekkingskracht school voor Bob.

109 pagina's, 34 columns en 2 broers. Leuk?Titel: Twee broers en een broodjeszaak
Auteur: Martin Bril
Uitgeverij 521
Verschenen: april 2003
Fysiek: Gebonden, 109 pagina's
ISBN: 9076927499
Laatste reviews en specials
review
Frozen II
review
Halo: the Master Chief Collection (pc)
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
©FOK.nl e.a.