[update] Staking buschauffeurs in Zaandam

spectrumanalyser had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Zaandam zijn ongeveer dertig buschauffeurs van Connexxion in staking gegaan nadat één van hun collega's eerder vanavond werd neergestoken. Wat de eisen zijn van de stakende buschauffeurs, is nog niet bekend.

Een passagier stak rond 20:00 uur een 53-jarige busschauffeur neer die een collega wilde helpen. De man wilde gratis mee reizen. Dit werd door de chauffeur geweigerd. Hierop werd de 63-jarige man lastig. Hij stak de chauffeur die te hulp schoot twee maal. Een uur hierna gingen de andere chauffeurs in staking. Hierdoor rijden er geen streekbussen en vallen de regionale lijnen waarvan de ritten in Zaandam aanvangen ook uit.

Het slachtoffer werd overgebracht naar het VU in Amsterdam. Hij is inmiddels geopereerd en buiten levensgevaar, aldus de politie. De dader is aangehouden. Hij heeft bekend de steken te hebben toegebracht.

Update 12:05
In de loop van de ochtend zijn zestig busschauffeurs officieel in staking gegaan. Daardoor rijden vanuit Zaandam geen bussen.

Vakbond FNV Bondgenoten steunt de actie en heeft de staking overgenomen. Vervoersbedrijf Connexxion schat dat zeker 10.000 reizigers vanochtend werden getroffen door de staking. Het betrof vooral forensen die naar Amsterdam wilden.

Update 16:50
De staking is voorbij. De vakbonden, de werkgever en het personeel hebben een akkoord bereikt over de veiligheid in de bussen. Alle bussen krijgen camerabeveiliging, het kaartjesloket in Zaandam blijft open, er komen zes extra voltijdbanen voor veiligheid en controle en de reclame op de achterzijde van de bus verdwijnt.