Leerlingen aan het werk tegen lerarentekort

Als eerste middelbare school in Nederland gaat het Revius Lyceum in Doorn oudere leerlingen voor de klas zetten om het lerarentekort te lijf te gaan. Tien leerlingen uit de hoogste klassen zijn gecontracteerd als assistent-docent. Deze 'aanstormend docenten' helpen, tegen betaling van het minimumjeugdloon, jongere leerlingen met hun huiswerk, of met het nakijken van toetsen. Als een docent uitvalt wegens ziekte, kunnen zij zelfs onder begeleiding als invalkracht fungeren.

Het Revius Lyceum is onderdeel van de CVO-groep Zuidoost-Utrecht, een groep van vier christelijke scholen. J. van der Mijl, hoofd personeelszaken van de CVO-groep, denkt dat leerlingen uit havo 5, vwo 5 of vwo 6 kunnen helpen om het lerarentekort terug te dringen. Ze verminderen de werkdruk voor de huidige docenten en raken wellicht enthousiast voor het vak. "Wij hebben de leerlingen samen met de lerarenopleiding geselecteerd. Diezelfde opleiding geeft hen ook een korte training. Indien deze leerlingen na hun eindexamen voor een lerarenopleiding kiezen, krijgen zij vrijstelling voor een aantal vakken," aldus Van der Mijl.

"Op korte termijn helpt dit niet"

Van der Mijl heeft in oktober voor leerlingen en ouders een informatieavond georganiseerd. Ouders en leerlingen reageerden enthousiast en na afloop meldden zich zo'n vijftig leerlingen aan. Na een sollicitatieprocedure bleven er tien over, zeven meisjes en drie jongens. Alle 'aankomend docenten' staan onder begeleiding van een oudere docent, die als coach kan blijven optreden als de leerling besluit de lerarenopleiding te gaan volgen. Het Christelijk Lyceum in Zeist begint in augustus ook met dergelijke contracten.

Dit is voor zover bekend het eerste geval waarin een school oudere leerlingen formeel als assistent-docent aanstelt. De Algemene Onderwijsbond (AOb) laat weten dat het wel vaker voorkomt dat oudere leerlingen jongere leerlingen helpen, maar dat daar nooit eerder een lerarenopleiding bij betrokken was. "Op lange termijn zou deze aanpak het lerarentekort kunnen terugdringen. Op korte termijn niet. Ik denk niet dat het Revius lyceum nu minder docenten nodig heeft," aldus M. Matthies van de AOb.