FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 7 januari 2004

Telfort klanten massaal SMS gespamd

a.plus had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Sinds begin januari worden met name klanten van Telfort massaal met spam SMS berichten op hun mobieltje bestookt. De berichten bevatten teksten waarbij het de bedoeling is dat de ontvanger een 0900 nummer belt of een bepaalde website bezoekt.

Met teksten als "Iemand die je kent probeert in contact te komen via onze dating service." of "Je kunt 500 euro winnen" worden ontvangers van SMS-berichten overgehaald tot het bellen van een duur telefoonnummer waarbij het er slechts om draait telefoonnummers van bekenden los te krijgen die dan ook weer gespamd kunnen worden. Zodoende kan iemand die zelf niet van die domme dingen uithaalt ook het slachtoffer worden door iemand die erin getrapt is.

In de berichten word ook verwezen naar bepaalde websites. Deze websites, o.a. smsstop.net, NoSMS.com en GSPUK.org pretenderen de mogelijkheid te bieden door het mobiele nummer in te voeren beschermd te worden tegen ongewenste SMS reclame berichten.

Echter in werkelijkheid zijn deze sites het eigendom van het bedrijf Towercell, een berucht spammer, die op deze manier gegevens verzamelt. Wie zijn telefoonnummer aldus opgeeft, wordt juist bekend als doelwit voor volgende acties.

Het forum van de legitieme nederlandse service smsafzeggen.nl staat vol met berichten van verontwaardigde Telfort klanten die hun gal spuien over deze inbreuk op hun privacy.

Gebruikers blijken zich niet te kunnen verweren tegen deze dienst die hen ongevraagd wordt opgedrongen. Omdat het geen betaalde service is waarvoor men zich heeft aangemeld, kan men zich ook niet afmelden. Het wordt dus aangeraden niet op deze sms'jes te reageren, en vooral niet naar dure 0900-nummers te bellen en ongevraagd andermans telefoonnummers in te voeren.

Akkoord over verkoop Trabelsi

Volgens verschillende websites hebben Ajax en Chelsea een akkoord bereikt over de verkoop van Trabelsi.

De zaakwaarnemer van Trabelsi gaf afgelopen week al aan dat Trabelsi graag naar een club in Engeland zou verhuizen. Trabelsi heeft nog een contract tot het einde van dit seizoen bij Ajax, waarin nog wel een betwiste clausule stond over verlenging van het contract. Trabelsi zal in de komende dagen waarschijnlijk met Chelsea gaan praten. Verwacht wordt dat eind deze week of begin volgende week meer nieuws kan worden verwacht. Trabelsi stond ook in de belangstelling van verschillende andere Engelse clubs.

Hatem Trabelsi komt sinds 2001 uit voor Ajax en wordt nog deze maand 27 jaar. Tot nu toe speelde hij 53 competitiewedstrijden voor Ajax waarin hij twee keer tot scoren kwam.

Wamberto naar Belgie

Wamberto verruilt per direct Ajax voor de Belgische Eerster Klasser Bergen.

De Braziliaanse aanvaller kon onder trainer Ronald Koeman niet echt meer imponeren op het veld. Hij speelde sinds het seizoen 2002/2003 nog maar 10 wedstrijden voor de club uit de ArenA.

Eerder gaf Wamberto de Sousa Campos, zoals hij voluit heet, aan dat hij het liefst in Amsterdam wou blijven, maar op deze opmerking is hij dus teruggekomen.
Wamberto speelde al eerder in de Belgische competitie, voor FC Seraing en Standard Luik.

Vandaag kwam ook al het nieuws dat Koeman A-junior Daniel de Ridder aan de selectie heeft toegevoegd.

Onderzoek parallelimport online verkopers cd's

In Groot-BrittanniŽ is de British Phonographic Industry drie onderzoeken gestart naar mogelijke parallelimport door cd-aanbieders via internet.

Bij parallelimport koopt een onderneming goederen in een bepaald land - veelal tegen een aanzienlijk lagere prijs - om deze vervolgens te verkopen in een ander land. Het is mogelijk dat hierbij copyrights worden geschonden, omdat aan verkopers door het copyright het recht wordt gegeven om de goederen slechts in een bepaald land of werelddeel te verkopen.

Vandaag werd bekend dat de BPI een onderzoek start naar de verkoop van muziek-cd's door Amazon.com, 's-werelds grootste internetwarenhuis. Amazon.com zou copyrights schenden bij de verkoop van cd's aan Britse klanten. Zij kopen niet bij het Engelse Amazon.co.uk, maar bij Amazon.com vanwege de vaak lagere prijzen. Een woordvoerder van Amazon verklaart dat zij de copyrights respecteren in elk land waarin zij actief zijn.

Volgende maand dient voor het Engelse hooggerechtshof de zaak tegen CD Wow, een internetwarenhuis dat statutair in Hong Kong is gevestigd. Dat bedrijf wordt ervan beschuldigd goederen van buiten de zogenoemde Europese Economische Ruimte tegen lagere prijzen dan de normale winkelprijzen aan Engelse klanten te verkopen. Volgens CD Wow heeft zij toestemming van de platenmaatschappijen voor de huidige manier van cd-import. Daarnaast zou de overdracht van eigendom buiten het Verenigd Koninkrijk plaatsvinden.

Tegen een andere online-aanbieder van onder andere muziek-cd's, het in Jersey gevestigde Play.com, loopt een soortgelijke zaak. Play.com zegt dat zij inmiddels een overeenkomst met de BPI heeft gesloten, maar de BPI ontkent dit.

NPS zendt twee interviews met Rob Out uit

De NPS zendt de komende week twee interviews met de onlangs overleden oud-Veronica directeur Rob Out uit. Eťn op de radio en ťťn op televisie.

Het eerste interview wordt vrijdag uitgezonden om 20:04 uur op Nederland 3. Kort voor zijn dood gaf Out een laatste tv-interview in het programma 'Single Luck'. Dit programma gaat over muzikale eendagsvliegen. Hierin spreekt hij uitgebreid over het lied 'Kom uit de bedstee, m'n Liefste'. Daarmee stond Out onder het pseudoniem Egbert Douwe in 1968 nummer 1 in de hitparade. Verder blikt Out in dit exclusieve gesprek terug op zijn periode als discjockey en programmaleider van wat officieel de VOO (Veronica Omroep Organisatie) heette.

Het tweede interview is zondag te horen om 21:00 uur op Radio 1. FrŤnk van der Linden had in januari 1997 een gesprek met Out in het programma 'Uit het Nieuws'. Het interview ging onder andere over het einde van Radio Veronica, Outs contact met Willem van Kooten (Joost den Draaijer), de aanslag op Radio Noordzee, zijn katholieke opvoeding en verblijf in een JezuÔtenklooster, de indruk die het beeld van de heilige Veronica op hem maakte, de invloed van de CPN, zijn militaire diensttijd, het begin van zijn carriŤre en vertrek bij Veronica, de positie van (vertrekkend) voorzitter Bordewijk en (toenmalig) voorzitter Joop van der Reijden, het boek dat hij schreef over Veronica en vooral de tegenwerking die hij ondervond, en de programma's van Veronica in die periode op de radio en de televisie.

Drie maal is scheepsrecht ?

Na al eerder tevergeefs geprobeerd te hebben een contract te krijgen bij AZ en SC Heerenveen, probeert Raio Piiroja nu om een contract af te dwingen bij Roda JC.

De 24 jarige Est kan bij zijn huidige club Flora Tallinn, waar Nederlander Arno Pijpers coach is, transfervrij vertrekken.

De 42-voudige international mag zich bewijzen in de oefenwedstrijd op 10 januari tegen de Duitse koploper Werder Bremen. Daarna zal worden gekeken of de club de centrale verdediger een contract aan zal bieden.

Ferrari in de problemen

Ferrari krijgt rake klappen vanuit de financiŽle hoek.

Dit zou te maken hebben met de waarde van de Amerikaanse dollar t.o.v. de euro. De Amerikaanse markt is een grote afzetmarkt voor de auto's uit Maranello. De Ferrari's worden momenteel met dalende prijzen verkocht en vaak zelfs met verlies. De lage dollar heeft niet alleen zijn invloed op de verkoopafdeling, maar ook op het Ferrari F1 team. De sponsoren betalen namelijk uit in dollars.

Ferrari baas Luca di Montezemolo beraadslaagd zich er op hoe deze crisis aan te pakken. Op dit moment is het alleen nog even afwachten of er verbetering komt in de situatie. Het gekke is juist dat Ferrari vorig jaar 13% meer had verkocht op de Amerikaanse markt dan in 2002. Daar bovenop kon di Montezemolo nog eens 1000 Maserati's verkopen aan de Amerikanen.

Dit is slecht nieuws. Net nu de importeur zijn 50e importeurschap viert op de salon in Detroit. Speciaal voor dit jubileum krijgen alle Ferrari's een uniek en klassiek Ferrari logo in het interieur.

Sex voor spelers Hertha

De nieuwe trainer van Hertha BSC, Hans Mayer, heeft in de Duitse krant Bild verklaard dat meer sex voor betere resultaten kan zorgen.

Sex tussen de trainingen zou het moraal van de spelers opvijzelen en zodoende tot betere resultaten moeten leiden. De trainer, die ook werkzaam is geweest bij FC Twente, verklaarde dat spelers tijdens lunch twee keuzes hebben: een gezamenlijke lunch met de gehele selectie of anders de tijd tussen de trainingen aangenaam doorbrengen met de partner. De spelers zouden bij het tweede volgens de trainer hun huwelijkse plichten dan misschien beter vervullen.

Schumacher en Montoya blij

Williams coureur Ralf Schumacher is heel blij met het verbod op electronische rijdershulpmiddelen zoals launchcontrol.

Volgens de Duitser zouden de coureurs weer een belangrijkere rol gaan spelen.
"Wanneer je de voorbije jaren een slechte start had dan kon je heel makkelijk zeggen dat het de fout van het team was. Nu gaat dat niet meer. Nu hebben wij de controle terug. De kijkers zullen nu veel minder consistente starts zien en meer fouten. Waarschijnlijk zal er zo ook meer worden ingehaald en zal alles weer spannender worden", zegt Ralf.

Ook teamgenoot Juan Pablo Montoya is er zeer over te spreken.
"Toen ik voor het eerst terug zelf moest schakelen was het even wennen, maar na 20 rondjes had ik het alweer helemaal onder de knie hoor", zegt Montoya.

Hulpmiddelen zoals launchcontrol hadden eigenlijk al op de helft van vorig seizoen verboden moeten worden, maar een veto van bepaalde teams stak daar een stokje voor. Traction Control blijft wel nog bestaan in de Formule 1.

Atkinson speelt mee in Harry Potter film

potterbean Na vijf weken in het ziekenhuis te hebben gelegen wegens een depressie, heeft Rowan Atkinson alweer de volgende filmrol in zijn zak. Atkinson zal in de vierde Harry Potter film in de huid van de schurk 'Lord Voldemort' kruipen.

Atkinson is hiermee een totaal nieuwe weg ingeslagen. "Het is een grote verandering voor Rowan. Hij wilde zijn horizon al verbreden met andere rollen. Hij wil niet altijd de nice guy of de clown spelen", zo vertelt een bron.

Atkinsons laatste film, Johnny English, werd ondanks de redelijke bezoekersaantallen niet goed ontvangen door filmcritici. Lord Voldemort zal in juni al als geest in de derde Potter-film te zien zijn. Deel vier, 'Harry Potter and the Goblet of Fire', komt eind 2005 in de bioscopen.

Update 20:10

De BBC meldt inmiddels dat Atkinson de rol van Voldemort, in tegenstelling tot eerdere speculaties in de pers, niet zal spelen. Atkinsons agent Janette Linden zei: "There's no truth whatsoever that Rowan will be in the next Harry Potter movie."

Balkenende brengt verrassingsbezoek aan Irak

Irakees, Justin (AsschenSukar), Liberation, BeeBeeBas, Starfish, Asskicker14 en rayden24 hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Irak Vandaag heeft premier Balkenende de Nederlandse troepen op de militaire basis As Samawah in Irak met een bliksembezoek verrast. Hij sprak de steun van de regering uit voor het werk dat de ruim 1100 Nederlandse militairen in "moeilijke en onzekere tijden" verrichten. Daarmee verwees Balkenende direct naar de aanhouding en vrijlating van de 43-jarige sergeant-majoor Erik O.

Balkenende werd vergezeld door staatssecretaris Van der Knaap. Om veiligheidsredenen is het bezoek niet van tevoren aangekondigd. Balkenende zou al langer van plan zijn om naar Irak te gaan. In de eetzaal van het marinierskampement, waar hij om kwart over drie per helikopter was aangekomen, sprak de premier zo'n 350 manschappen toe.

Erik O.

Over het besluit om de marinier Erik O. aan te houden op verdenking van moord, doodslag dan wel dood door schuld, zei Balkenende: "Ik ben me zeer bewust van de pijn die u heeft over de nasleep van het schietincident. Dit was geen besluit van Defensie of van de politiek." De premier wees meerdere malen op de onzekerheid onder de mariniers van de dagen na de arrestatie, en op de onduidelijkheid over de precieze toedracht van het schietincident. Volgens Balkenende is er geen sprake van onzekerheid over de vraag wanneer door een marinier geweld gebruikt mag worden.

Verder wees Balkenende erop dat de commotie in Nederland een bewijs is van het meeleven van de Nederlandse bevolking. "Dat zegt iets over de waardering voor uw werk. U doet zeer belangrijk werk voor de toekomst van Irak en daarvoor wil ik met dit bezoek respect tonen," aldus de minister-president.

Planning

Enkele weken geleden zijn in het diepste geheim de voorbereidingen getroffen voor dit bezoek van Balkenende. Eerder deze week werd definitief de beslissing genomen om het bezoek te brengen. Staatssecretaris Van der Knaap is al een dag in Irak, Balkenende vertrekt echter vroeg in de avond weer om te overnachten in Koeweit.

Aan het eind van zijn toespraak maakte de premier duidelijk dat het schietincident en de vrijlating van Erik O. geen invloed heeft gehad op de uiteindelijke planning van zijn bezoek. De premier gaf aan dat hij begrip heeft voor het in Nederland heersende gevoel van onrecht over de handelswijze van het OM. "Maar militairen en het Openbaar Ministerie hebben gescheiden verantwoordelijkheden. Zo werkt de rechtsstaat," aldus Balkenende.

In Irak maakte Balkenende kennis met de Britse generaal-majoor Stewart, de commandant van de multinationale divisie waar ook de Nederlandse militairen onder vallen. Opmerkelijk genoeg gaf Stewart toe zeer verbaasd te zijn geweest over het optreden van het Nederlandse OM. "Wij Britten weten uit eigen ervaring, onder meer vanuit Noord-Ierland, dat je een onderzoek eerst goed moet afronden voor dat je een verdenking publiekelijk maakt. Dit was zeker niet de beste methode."

CD Review: Bounzz - The Megamix

Het nieuwe jaar is weer begonnen en dus schieten de compilaties harder dan ooit uit de grond. Megamix hier, hits van 2004 daar, het kan niet op. Ook de succesvolle compilatieserie Bounzz, een idee van Mental Theo, is uitgebreid met een Megamix.

De buitenkant belooft heel wat. Een megamix, gecompileerd door Mental Theo zelf, en een DVD! Eens luisteren of Bounzz - The Megamix je euro's waard is.


Hoge boetes voor hardrijders in BelgiŽ

Hard rijden in BelgiŽ wordt in de toekomst zwaar bestraft. Het land dat enkele jaren geleden nog bekend stond als het paradijs voor hardrijders, gaat vanaf 1 maart hoge boetes uitdelen aan snelheidsduivels.

Te hard rijden kost een bestuurder per 1 maart maximaal 2750 euro. Kleine overtredingen zoals tot twintig kilometer te hard rijden of parkeren op een oversteekplaats, worden beboet met 150 euro. Wie 50 rijdt in een 30-kilometer zone kan door de rechter zelfs veroordeeld worden tot een boete van 300 tot 2750 euro plus een rijverbod tot vijf jaar.

BelgiŽ telde tot voor kort maar weinig flitspalen. De palen die er stonden, deden het vaak niet. Het aantal verkeersdoden was dan ook aanzienlijk hoger.

[update] Winkeldieven opsluiten in een kooi

Troel had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Utrecht heeft de winkeliersvereniging van 'Hoog Catharijne' het plan opgevat om notoire veelplegers in kooien op te sluiten. De eerste kooien worden al binnen een paar maanden in een aantal winkels geplaatst. De winkeliers zien geen andere mogelijkheid omdat ze winkeldieven weliswaar mogen opsluiten in een ruimte tot de politie ze komt halen, maar veel winkels geen plek hebben om ze vast te houden.

De winkels hebben vaak ook geen mankracht genoeg om de dieven in bedwang te houden. Een manshoge kooi met spijlen ziet de winkeliersvereniging dan ook als praktische en goedkope oplossing. De dief kan weinig schade aanrichten en je kan hem goed in de gaten houden.

In Oldenzaal plaatste een meubelzaak vorig jaar al een kooi om winkeldieven op te sluiten. Volgens een woordvoerster is de cel nog niet gebruikt omdat er sinds de plaatsing nog geen enkele winkeldief is opgepakt.

Update 16:35

Het Openbaar Ministerie vindt het opsluiten van verdachten in een kooi niet toelaatbaar. Het gaat volgens justitie ''te ver. Er zijn geen harde regels voor, maar verdachten dien je fatsoenlijk te behandelen. Een slager mag ook geen dief in een koelcel stallen."

Ook de politie laat weten tegen het opsluiten van winkeldieven in een kooi te zijn.

Wettelijk mag een ondernemer een betrapte dief wťl in een kantoor of speciale ruimte vasthouden.

Nog 2 weken geduld voor Jos

rutshark wist ons vandaag het volgende te melden, bedankt:
Jos Verstappen verwacht binnen twee weken te horen of hij in in het nieuwe seizoen in de Jordan kan plaatsnemen.

Afgelopen vrijdag zijn de onderhandelingen tussen de sponsoren van Verstappen (Trust en Muermans) en het team van Jordan weer begonnen. Eigenlijk zouden deze pas deze week weer worden voortgezet, maar de sponsoren van Verstappen dringen aan op snelle duidelijkheid.

Jordan zet er zelf ook vaart achter, want ze willen voor de tests van 20 januari op het circuit van Barcelona de rijders bekend hebben. Harrie Muermans kan de situatie moeilijk inschatten: "We hebben Jordan een aanbod gedaan en wachten nu op zijn antwoord, maar er zijn aspecten in Eddie's besluitvorming waarop wij geen invloed hebben."

Concurrenten voor Jos Verstappen zijn Nick Heidfeld en Alan McNish. Heidfeld heeft al een voorlopig contract, maar om een definitief contract te krijgen moet hij een bepaald bedrag binnenbrengen bij Jordan. McNish heeft de steun van Benson & Hedges en Ford, die in ieder geval 1 Britse coureur in het team willen hebben.

VS: Geen rij meer voor vliegtuigtoiletten

Habla had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In verband met de verscherpte Amerikaanse veiligheidsregels voor de luchtvaart, mogen passagiers die met de Australische vliegtuigmaatschappij Qantas vliegen, geen rij meer voor de toiletten vormen. De nieuwe maatregelen verbieden passagiers namelijk "zich aan boord van het vliegtuig, vooral in de nabijheid van de toiletten, in groepen te verzamelen."

De maatschappij wordt getroffen door de maatregel omdat zij vluchten van AustraliŽ naar de westkust van de Verenigde Staten aanbiedt. De passagiers worden nu voor de vlucht over de nieuwe maatregel geÔnformeerd en de stewards en stewardessen zien er op toe dat het verbod, dat alleen binnen Amerikaans luchtruim geldt, niet overtreden wordt.

De Australische minister van Verkeer vraagt zich verwonderd af hoe deze maatregel tot uitvoer moet worden gebracht: "Ik wil niet overtrokken reageren, maar het klinkt allemaal een beetje moeilijk te handhaven."

Perugia wil van doelman af

Zeljo Kalac, doelman van Perugia en voormalig sluitpost van Roda JC, is uit de gratie bij zijn werkgever.

Volgens de Italiaanse krant Gazetta dello Sport heeft de 31 jarige keeper belachelijke hoge salariseisen en heeft hij een slechte verhouding met de voorzitter, Luciano Gaucci.
De komende tegenstander van PSV in de UEFA cup is inmiddels ook al op zoek naar een opvolger voor Kalac.

De Australier is al eerder in zijn carriere in opspraak geweest. Toen hij bij Roda JC voetbalde ( 1998-2000), werd hij samen met Regillio Vrede uit de selectie verwijderd omdat ze de "rotte appels" in de slectie waren.

Inbreker steelt huissleutels uit jaszak

Een 61-jarige man uit Laren is voor honderdduizend euro bestolen toen hij in een Blaricums restaurant zat te dineren.

Een slimme dief wist de sleutelbos uit zijn jas te vissen, die in de garderobe hing. Vervolgens stapte de dief in de blauwe Mercedes die voor het restaurant geparkeerd stond en reed daarmee naar het huis van de man. Daar nam hij twee schilderijen, een televisie, een videorecorder en een kostbare postzegelverzameling mee. Ook de tweede auto (een VW Polo) heeft hij meegenomen.

Bier ter ere van Schwarzenegger

De Californische gouverneur en acteur Arnold Schwarzenegger kan voortaan bier met zijn eigen naam drinken. Een brouwerijtje uit de Amerikaanse staat Oregon zag wel wat in een biermerk ter ere van de gouverneur van buurstaat CaliforniŽ.

Het bedrijf gaf het bier de naam 'Governator Ale', wat slaat op Schwarzeneggers vroegere acteerprestaties in de Terminator-films en zijn huidige functie als gouverneur. Het etiket wordt opgefleurd door de gespierde rug van een bodybuilder.

Het bier is al sinds kerstdag te vinden in de Californische winkelrekken. Het bier heeft een extra bittere smaak en bevat het iets meer alcohol dan gewoonlijk is bij Amerikaans bier. Een fles van het gerstenat kost zo'n 3 dollar. Het bier is verkrijgbaar tot het einde van het voorjaar.

Dagblad Trouw in een nieuw jasje

Dagblad Trouw gaat vanaf aanstaande zaterdag veranderen. De krant wordt "luchtiger en levendiger". Zo wordt de vormgeving aangepast. De koppen en de tekst krijgen hetzelfde lettertype.

Ook komt er een nieuw onderdeel: de Gids. Dit moet naast 'Nieuws' en 'de Verdieping' "een derde dimensie" geven. De Gids komt achter in de krant te staan. Op zaterdag zal het als aparte bijlage verschijnen. Hierin komt informatie te staan "waar de lezer persoonlijk wat mee kan (doen): kunst, media, reizen, natuur, zorg, werk, relaties, wandelen, fietsen, puzzels, strips, films, nieuwe producten, wonen, koken, kinderen, enzovoorts", aldus de krantenmakers. Met de drie dimensies en de nieuwe vormgeving denkt Trouw "haar compacte en complete formule" te versterken.

Overvaller neemt taxi als vluchtauto

Een overvaller heeft in de Verenigde Staten een taxi gehuurd als vluchtauto. Hij werd opgepakt nadat hij de chauffeur na zijn vlucht vijf keer het normale tarief overhandigde.

De 32-jarige verdachte liet zich met de taxi van huis in de plaats Albany halen en naar een bank brengen. Hij vroeg de chauffeur buiten te wachten. Binnen dreigde hij met een bom en vroeg geld. Na de overval stapte de man met de buit de taxi weer in.

Toen hij de chauffeur echter een veel te hoog bedrag gaf rook deze onraad. Nadat hij de man had afgezet zag hij ook de politiewagens, waarop hij ťťn van de agenten inseinde. Die spoedde zich naar de plaats waar de man uit de taxi was gestapt en kon hem 37 minuten na de overval alweer oppakken.

Celstraf voor bedreiger Femke Halsema

De Amsterdamse politierechter heeft woensdag de 31-jarige R. G. uit Eindhoven bij verstek tot vier weken cel veroordeeld, waarvan twee voorwaardelijk. De man stuurde GroenLinks-politica Femke Halsema een bedreigende mail. Het incident vond kort na de moord op Pim Fortuyn plaats, een tijd waarin veel politici zich bedreigd voelden. De verdachte was zelf niet bij de zitting aanwezig, hij is al enige tijd spoorloos.

Vanuit een bibliotheek stuurde R. G. op 11 mei 2002 een mail aan Halsema met de woorden "Femke, jij met je brutale grote smoel. Jij bent een linkse kafferhoer. Femke, jij gaat eraan meissie! Nooit meer links, nooit meer Femke."

Politierechter L. Kalff vond de bedreiging zeer ernstig, "zeker in het tijdsbestek waar het heeft plaatsgevonden". De verdachte bekende na zijn aanhouding de e-mail te hebben verstuurd, hij gaf echter geen reden voor zijn daad. De veroordeling komt overeen met de eis van de Officier van Justitie.

Langste slang blijkt helft korter

Flapske_kort had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De langste slang ter wereld komt toch niet uit IndonesiŽ. Vorige week werd gemeld dat er in de Javaanse stad Kendal een slang van vijftien meter was gevangen. Maar een fotograaf van het Britse persbureau Reuters meldt nu dat het beest maar 6,5 meter lang is. Hij toog met meetlint naar de dierentuin waar het beest zit.

"Ik heb geen idee waarom de slang is gekrompen", gaf een bewaker als commentaar. Het beest zal dan ook niet in het Guinness Book of World Records komen. De langste slang ooit gemeten blijft een python van tien meter. Die werd in 1912 doodgeschoten op het Indonesische eiland Sulawesi.

Non haalt zwarte band in karate

Zuster Rhonda Rice uit Groot BrittanniŽ heeft onlangs de zwarte band in karate gehaald. Ze was de vechtsport drie jaar terug begonnen te beoefenen in de kelder van het klooster, maar had later toestemming gekregen om de sport professioneel te gaan leren.

De mensen op de karateclub keken vreemd op toen ze de 44-jarige Rice zagen omkleden. Een vrouw in habijt op de sportschool zie je natuurlijk niet elke dag. Men zag het eerst aan voor een verkleedpartijtje, maar dat veranderde al snel toen Rice vertelde dat ze in een klooster zat.

Rice was eerder begonnen met een bokszak, maar wilde toch graag bij een club. Toen ze op een gegeven moment voldoende moed had verzameld ging ze naar moeder overste, die meteen "ja" zei.

Duitsland wil geen coffeeshops

Het voorstel dat burgemeester Jos Som van Kerkrade aan zijn oosterburen heeft gedaan, om in de Duitse deelstaat Noordrijnland-Westfalen ook coffeeshops toe te staan, is daar radicaal van tafel geveegd. De deelstaat piekert er niet over. Som betoogde dat met Duitse coffeshops er een einde kon komen aan de stroom Duitsers die naar Nederland komt om softdrugs in te slaan.

De Duitse minister Fritz Behrens van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Noordrijn- Westfalen, maakte gisteren korte metten met dit plan: ''Zelfs als ik het zou willen, dan zou Berlijn dit nooit goedvinden. Het is in strijd met het Duitse recht''.

Som kwam tot zijn voorstel omdat de Duitsers steeds meer problemen hebben met het grote grensverkeer van (soft)drugstoeristen. Men vreest dat ook de cocaÔne-invoer zo toeneemt, vanwege de makkelijke verkrijgbaarheid in Nederland.

Het is overigens een 'stil geheim' dat de Nederlandse minister Donner van Justitie en zijn Duitse collega Otto Schily elkaar niet kunnen luchten of zien vanwege het soepele Nederlandse drugsbeleid. Schily zei onlangs nog dat Nederland een aanzuigende werking heeft en dat er jaarlijks 20.000 kilo harddrugs via Nederland Duitsland binnenkomen.

Man overvalt winkel in kippenkostuum

Een man in de Amerikaanse staat Ohio heeft een wel heel bijzondere manier gekozen om een kruidenierswinkel te overvallen. De man deed dat verkleed als kip.

De overvaller droeg het kippenpak, compleet met masker en heldere oranje voeten tijdens de overval in het stadje Columbus. Hij legde een pistool op de tafel en eiste geld van de medewerkers. De aparte vermomming werd vastgelegd op de beveiligingscamera van de winkel.

"Het is behoorlijk apart," aldus een politieman. "We hebben nog nooit zoiets gezien. We hebben zo nu en dan mensen met valse snorren, maar nog nooit zoiets als dit."


Met dank aan Moosie voor de tip!

Foto's van criminelen worden al verspreid

Het plan van de Utrechtse hoofdcommissaris Peter Vogelzang, om foto's van veelplegers openbaar te maken, lijkt grote steun te hebben onder de Nederlandse bevolking. Maar het plan lijkt al achterhaald, omdat onder winkeliers op dit moment reeds honderden foto's circuleren van winkeldieven, vrijgegeven door de politie. Dat is nog maar het begin. Plannen voor een landelijk 'smoelenboek van criminelen, worden dit jaar gerealiseerd.

Het Platform Detailhandel.nl is volgens manager-winkelcriminaliteit Sjoerd Veenstra, in samenwerking met het MKB, in gesprek met het openbaar ministerie over een winkelverbod voor dieven. Dat kan de officier van justitie eisen wanneer iemand drie winkeldiefstallen achter zijn naam heeft staan. ''Een dergelijk verbod kun je alleen maar handhaven met een smoelenboek. Herkent een winkelier zo'n klant, dan kan hij hem direct buiten de deur zetten. Dat gebeurt al. En juridisch gezien is er geen beletsel. We zijn afgelopen november bij minister Donner van Justitie langs gegaan en die zei dat de winkeliers niet zo aarzelend hoefden te zijn, want de weg is juridisch vrij''.

Bovendien heeft de Amsterdamse politie onlangs al afbeeldingen op internet geplaatst van voetbal-hooligans. Alle twaalf relschoppers die via de eigen politiewebsite en via de tv-programma's Opsporing Verzocht en Ter Plaatse aan de schandpaal werden genageld, zijn opgepakt.

Het NCRV-radioprogramma Stand.nl liet haar luisteraars gisteren stemmen over de stelling: ''Foto's van veelplegers moeten openbaar worden gemaakt''. Resultaat aan het eind van het programma: 80% was voor, en slechts 20% was tegen.

Het OM liet begin deze week weten niet achter het plan van Vogelzang te staan. Ook de PvdA en het CDA in de Kamer reageerden niet enthousiast. Kamerlid Wolfsen (PvdA) vond het plan lijken op het rondrijden van een veroordeelde op de mestkar, net als in de Middeleeuwen.

-
Ook de FOK!-poll gaat nu over dit onderwerp.

Interview: Stel vragen aan Humberto Tan

De afgelopen weken zijn er al een aantal presentatoren de revu gepasseerd, waaraaan jullie als lezers vragen konden stellen. Zo hadden we Frits Wester en Jack Spijkerman. Deze week is het de beurt aan:


Humberto Tan


Humberto Tan is, na een afgeronde rechtenstudie aan de Universiteit van Amsterdam, in 1991 in dienst getreden bij de AVRO. Hij begon als redactielid en werd later presentator van het televisieprogramma 'Forza'. Om zijn ambities in de advocatuur te onderstrepen, werkte Humberto een jaar als juridisch medewerker bij een advocatenkantoor met een commerciŽle praktijk in Amsterdam. Maar de mediawereld bleef trekken. Hij kwam als freelancer bij de NOS en werd presentator en bureauredacteur van 'Studio Sport' en het 'NOS-Journaal'. De laatste functie heeft hij vervuld tot 1 januari 2000. Vandaag de dag kennen we Humberto Tan als ťťn van de belangrijkste gezichten van 'Studio Sport'. Ook als auteur heeft Humberto zich gemanifesteerd. Begin 2000 heeft hij zijn eerste (voetbal)boek uitgebracht onder de naam 'Het Surinaamse Legioen'. Tan is een aantal malen per jaar te zien op informatieve bijeenkomsten in het land waar hij fungeert als presentator, interviewer, gastspreker of discussieleider. Humberto Tan is als dagvoorzitter enerzijds deskundig en inhoudelijk en anderzijds los en humoristisch.

Heb je een vraag voor Humberto Tan, stel deze in het forum of mail deze naar angel@fok.nl De leukste vragen zullen wij aan Humberto stellen.

"Kabinet praat economie de put in"

Door steeds negatieve mededelingen te doen over de Nederlandse economie, hebben premier Balkenende en vice-premier Zalm de economie beschadigd. Het kabinet heeft om politieke redenen bewust een te negatief beeld geschetst, vinden economen.

De economie in Nederland kromp het afgelopen jaar met 0,75 procent. Dit werd vooral veroorzaakt door tegenvallende consumptie. Een deel van de verklaring hiervoor is volgens de economen het effect van de aanhoudende somberheid van bewindsleden. "Het kabinet heeft de economie extra de put in gepraat," aldus de Amsterdamse econoom Bas Jacobs. "Het kabinet had de bezuinigingen met een visie moeten onderbouwen in plaats van dreigen met onheil," vindt de Utrechtse econoom Harry Garretsen.

De economen vermoeden dat het kabinet de sombere mededelingen deed om politieke redenen. Bezuinigingen zouden zonder economische noodzaak immers moeilijk uit te leggen zijn.

Minister Zalm heeft de afgelopen jaren geleerd om "nooit te laten doorschemeren dat het 'lente' wordt, omdat dan de neiging om door te pakken onmiddellijk verdwijnt," aldus een woordvoerder. Nout Wellink, de president van de Nederlandsche Bank, zegt echter wel een "prille lente" te zien voor de Nederlandse economie.

Vos mag weg bij NAC

Henk Vos mag NAC Breda alweer verlaten. De 35 jarige Vos kwam afgelopen zomer over van RBC Roosendaal, maar mag nu transfervrij vertrekken bij de ploeg uit het MyCom-stadion.

De aanvaller had bij NAC Breda geen basisplaats, hij speelde in 13 duels, waarvan 11 als invaller.
Volgens het blad BN/DeStem heeft ADO Den Haag belangstelling om Vos in te lijven.

Vos speelde eerder onder andere bij PSV, Standard Luik, Feyenoord en het Franse FC Sochaux en speelde in totaal 437 wedstrijden waarin hij 128 doelpunten scoorde.

Jongen in ziekenhuis na klus aan brommer

In Kerkrade is een 17-jarige jongen gisteren ernstig gewond geraakt toen tijdens het klussen aan zijn bromfiets het voertuig in brand vloog. Het schuurtje aan de Platanenstraat, waarin de brommer stond, vatte ook vlam.

De jongen kon op eigen kracht uit de schuur komen waarna buurtbewoners de jongen onder de douche zetten. Hij is met ernstige brandwonden opgenomen in een ziekenhuis.

"Blair wil in 2007 de euro invoeren"

De Britse krant The Independent meldde vandaag zonder bronnen te noemen dat premier Blair ernaar streeft om in 2007 de euro in Groot-BrittanniŽ in te voeren. Blair zou willen dat zijn regering zich in het openbaar tot de invoering verplicht.

De krant meldt verder dat Blair kort na een zege van zijn Labourpartij bij de volgende verkiezingen een referendum wil uitschrijven over de euro. Die verkiezingen worden waarschijnlijk gehouden in mei of juni volgend jaar. Bij het ministerie van FinanciŽn zou een plan liggen om het referendum vier maanden na de verkiezingen te houden.

Als de Britten daadwerkelijk zouden kiezen voor invoering van de euro, zou het nog zo'n 24 tot 30 maanden duren voor de munt wettig betaalmiddel zou worden in Groot-BrittanniŽ. Dat zou dus in 2007 kunnen gebeuren. Nadat de euro in de praktijk ingevoerd is, zou er nog een overgangsperiode van zes maanden gelden waarin de Britten ook het pond sterling kunnen gebruiken.

45 procent van Kazaa-downloads bevat virus

WaynO- had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Uit onderzoek van TruSecure, een Amerikaans IT-beveiligingsbedrijf, blijkt dat zo'n 45 procent van de files die met Kazaa gedownload worden een virus bevat. Volgens onderzoeker Bruce Hughes gaat het vooral om opzettelijk verspreide virussen, Trojan Horses of het van binnenuit openzetten van poorten.

Bedrijven wordt geadviseerd hun personeel te waarschuwen voor peer-to-peeractiviteiten. Hughes denkt dat het delen van bestanden een groot gevaar vormt voor zakelijk en privť internetgebruik. Verder zitten er te veel gaten in de huidige software om besmetting door een virus te voorkomen.

Hughes vreest dan ook voor een nieuwe grote besmetting zoals het Bugbear-virus. "We verwachten een nieuwe grote gebeurtenis in 2004 die minstens enkele miljarden dollars schade aan gaat brengen. Bedrijven die niet op tijd adequate maatregelen nemen, zullen hard geraakt worden," aldus de onderzoeker.

De Vries en Storms werken aan talkshow

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries en presentator Pieter Storms werken aan een gezamenlijke talkshow. Dat heeft een woordvoerder van televisiezender SBS6 laten weten. Er zijn al proefuitzendingen gemaakt onder de werktitel 'Peter en Pieter'.

Wat de precieze inhoud van het programma gaat worden is nog niet bekend. SBS6 zal aan de hand van de proefuitzendingen beslissen of het programma door gaat of niet.

Kamerleden krijgen luxe rookplek

Door de nieuwe rookregeling moeten veel rokende werknemers noodgedwongen buiten een sigaretje opsteken. Kamerleden hoeven hier niet bang voor te zijn, ze krijgen een riante rookruimte. De helft van het restaurant op de eerste verdieping van het Kamercomplex wordt namelijk omgebouwd voor rokende politici, hun medewerkers en Kamerpersoneel.

Hoeveel de verbouwing van het restaurant gaat kosten is niet bekend, wel is bekend dat het verbouwing betaald wordt uit het onderhoudspotje van de Kamer. Het omgebouwde gedeelte moet plaats bieden aan tientallen rokers. Zij zijn voortaan als enige verzekerd van een plek bij het raam, met uitzicht over het Plein.

De ruimte wordt zo aangepast dat je met een gerust hart de deur kan openen. Door een kunstmatig opgewekt drukverschil wordt voorkomen dat de rook ontsnapt naar het rookvrije gedeelte. De reeds aanwezige afzuiginstallatie voorkomt dat de rooklucht blijft hangen. "Het moet geen pafkamer worden waar een enorme walm hangt", aldus de woordvoerder.

Politici die een sigaret opsteken op een verboden plaats, lopen de kans een boete van maximaal 2400 euro te krijgen. De boete moet worden betaald aan de Tweede Kamer.

Verdachte steekpartij bus was schrik van de buurt

De 63-jarige man die afgelopen maandag in Zaandam buschauffeur Heiko Stel neerstak staat in de Zaanse wijk Poelenburg bekend als de schrik van de buurt. Veel buurtbewoners zijn doodsbang voor de man, Renť H., die de bijnaam 'de Thai' heeft.

De kleine gespierde H. werd al meerdere keren opgepakt, nadat hij autobanden had doorgeprikt, uitwerpselen door de brievenbus van buren had gegooid en ruiten van woningen had ingegooid. H. zou op voet van oorlog leven met buurtbewoners en plaatselijke drugsdealers, die zijn vriendin verslaafd hebben gemaakt.

In de buurt is over de achtergrond van de man met een Nederlandse achternaam en een Thais uiterlijk weinig bekend. Hij heeft wel eens verteld dat hij gevochten heeft in de oorlog in Vietnam en daar zijn vrouw en kinderen heeft verloren. Hij is ook opgenomen geweest in psychiatrisch ziekenhuis Duin en Bosch in Castricum, maar daar weggestuurd omdat hij onbehandelbaar is. De man zou medicijnen slikken tegen psychoses.

Afgelopen week heeft de politie nog een inval gedaan bij H. omdat hij zijn vriendin met een mes bedreigd zou hebben. Een politiehond zou H. daarbij behoorlijk in zijn buik hebben gebeten. Aan buurtbewoners liet hij na het voorval lelijke beetwonden in zijn buik zien. Toen de politie dinsdagochtend na zijn arrestatie wegens de steekpartij zijn huis binnenging, bleek het te zijn 'gebarricadeerd' met rotjes en elektrische draden.

Bij de neergestoken busschauffeur Stel is in het ziekenhuis 30 centimeter dunne darm weggehaald. Het is voor hem kantje boord geweest want hij had veel bloed verloren. Inmiddels gaat het weer redelijk met hem.

Na de staking die uitbrak heeft vervoersmaatschappij Connexxion toegezegd dat alle bussen in Zaandam camera's krijgen en dat binnenkort extra beveiligingspersoneel op de bussen komt.

Hristov 6 maanden uit de roulatie

Gorgi Hristov wordt volgende week geopereerd aan zijn knie, en komt daardoor de rest van het seizoen niet meer in actie voor zijn club FC Zwolle.

De 27 jarige MacedoniŽr koos voor een operatie nadat zijn linkerknie door 2 artsen was bekeken.
Volgens de zaakwaarnemer van de linkerspts, Henk van Ginkel, was de operatie onvermijdelijk, omdat Hristov al jaren zonder kruisband speelt en ook de meniscus kapot was.

FC Zwolle gaat nu op zoek naar een vervanger. Er zijn nog geen eventuele namen bekend.

Hristov tekende afgelopen zomer een contract bij de club uit het Oosterenkstadion voor een jaar.
Hij was eerder actief in Nederland voor NEC.

Politieman lost schot op auto

Judge had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Woensdagochtend heeft een politieman aan de Sportlaan in Diemen een schot gelost op een auto die op hem inreed. Door opzij te springen voorkwam de agent dat hij werd overreden. Door het schot raakte niemand gewond.

De politieagent had net voor het incident gezien hoe drie mannen bij een bestelbus op een verlaten parkeerterrein stonden. Het drietal rende weg toen ze de agent zagen. Twee mannen sprongen in het water, de derde stapte in een personenauto en reed met hoge snelheid op de politieman af. Die twijfelde geen moment en trok zijn pistool en loste een schot.

Na een achtervolging lukte het de politie de man in te rekenen. Van de mannen die in het water sprongen ontbreekt ieder spoor. In de achtergelaten bestelbus stonden drie motoren. De herkomst daarvan is onbekend.

Verdachte moord Anna Lindh bekent

Hanz0 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De verdachte van de moord op de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Anna Lindh heeft bekend. De advocaat van de verdachte zei: "Mijailo Mijailovic heeft toegegeven Lindh te hebben gedood."

De 25-jarige man van Servische afkomst bekende tijdens een verhoor. De Zweedse justitie liet in december al weten dat zijn DNA overeenkwam met de DNA-sporen die waren gevonden op het moordwapen en een broek die was weggegooid nabij de plaats van het misdrijf.

De 46-jarige minister van Buitenlandse Zaken Anna Lindh werd neergestoken toen ze zonder lijfwacht winkelde in een warenhuis in Stockholm. Verwacht wordt dat het proces rond 20 januari begint.

Arsenal geeft Kanu niet vrij

Arsenal weigert Kanu vrij te geven voor de voorbereiding van het nationale elftal van Nigeria voor de Africa Cup.

De Nigeriaanse bond heeft Kanu per 11 januari opgeroepen om zich aan te sluiten bij het nationale elftal. Arsenal wil Kanu echter pas 7 dagen later laten vertrekken na het duel tegen Aston Villa. Door blessures van Bergkamp en Wiltord die zeker nog 10 dagen duren zou Arsenal anders teveel spitsen kwijt zijn. Wenger becommentarieerde: "Wij willen dat Kanu hier zolang blijt als mogelijk is. We hebben zijn kwaliteiten nodig. Hij is volledig fit, dus heeft zo'n voorbereidingskamp niet nodig."

De Africa Cup begint op 24 januari. De Nigeriaanse voetbalbond had met verschillende clubs een akkoord dat deze spelers vrij zou geven per 11 januari. Arsenal komt nu terug op dit akkoord.

SP-delegatie komt Gazastrook niet in

Meki had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Twee van de vier leden van de SP-delegatie die momenteel de Gazastrook bezoeken, is de toegang tot het gebied geweigerd. Zonder opgaaf van reden werd hun de doorgang geweigerd door de IsraŽlische grenswacht.

De delegatie had alle benodigde papieren bij zich, compleet met dienststempel van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Toch kwamen oud Eerste-Kamerlid Driek van Vugt en fractiemedewerker Guido van Leemput de Gazastrook niet in.

De SP-delegatie die wordt geleid door kamerlid Harry van Bommel en Eerste-Kamerlid Anja Meulenbelt, wil onderzoeken of de Routekaart naar Vrede levensvatbaar is. De delegatie wil daarom onder meer enkele leden van het IsraŽlische parlement en de Palestijnse leider Arafat bezoeken.

Nieuwe technisch directeur Renault

Per 1 januari heeft Renault een nieuwe technisch directeur voor de motorafdeling.

De 38-jarige Robert White is afkomstig van Cosworth, waar hij werkte aan de ontwikkeling van de motor die onder meer in de Jaguar ligt. Zijn werk zal voornamelijk in de fabriek in Viry-Ch‚tillon plaatsvinden. Renault hoopt hiermee een extra stap te hebben gezet die ze dichter bij de absolute top kan brengen.

Grote stroomstoring in Eindhoven

petra76, PvP, BramT en prinke hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Woensdagmorgen rond half tien is het centrum van Eindhoven getroffen door een stroomstoring. Ongeveer eenderde van de stad zit zonder stroom. Het gaat om zo'n 30.000 huishoudens en bedrijven. Ook op de Technische Universiteit Eindhoven viel de stroom uit en moesten de noodaggregaten hun werk doen.

Het Nutsbedrijf Regio Eindhoven (NRE) heeft nog geen idee hoe de storing is ontstaan. Er wordt hard gewerkt aan een oplossing.

-Update-
Omstreeks 10:30 was het probleem opgelost, de oorzaak is nog niet bekend.

BAR lanceert auto 1 februari

Het team van BAR heeft bekend gemaakt dat ze hun auto voor het nieuwe Formule 1 seizoen 1 februari zullen onthullen.

De nieuwe auto, de BAR006, is in zijn geheel nog niet in de tests verschenen. Wel is de achterkant van de auto getest in de afgelopen weken op de zwarte 'concept auto'. De lancering zal plaatsvinden op het circuit van Barcelona, het Circuit de Catalunya.

Launchdate andere teams:
Sauber Petronas C23, 12 januari Salzburg Airport
Toyota TF104, 17 januari KŲln
Jaguar Cosworth R5, 18 januari Circuit de Catalunya
Renault R24, 29 januari SiciliŽ
Jordan Ford EJ14, 4 februari

18 dagen, 4x Arsenal-Middlesbrough

Van zaterdag 10 januari tot en met woensdag 28 januari zullen de splers van Arsenal en Middlesbrough elkaar 4 keer op het veld tegenkomen.

Naast dat het een erg druk programma oplevert, levert de drukke competitie met daarnaast nog meerdere bekertoernooien vier keer dezelfde wedstrijd op. Aanstaande zaterdag spelen de ploegen op Highbury voor de competitie. Tien dagen later spelen ze de halve finale voor de League Cup wederom op Highbury. Op zaterdag 24 of zondag 25 januari staat de wedstrijd voor de vierde ronde van de FA Cup, wederom op Highbury, op het programma. Tenslotte mag Middlesbrough woensdag 28 januari Arsenal thuis ontvangen voor de terugwedstrijd van de halve finale van de Leaugue Cup. Nederlanders Bergkamp, Zenden en Boateng zullen gezellig kunnen bijkletsen.

Goededoelenloterijen halen meer geld op

Goed nieuws voor de goede doelen in Nederland. De drie goededoelenloterijen, een belangrijke bron van inkomsten voor de organisaties, hebben afgelopen jaar zeven procent meer geld binnengehaald dan in 2002. In totaal gaat het om 511 miljoen euro.

Zestig procent van de inkomsten van de loterijen gaat naar de goede doelen. De loterijen doneren ieder aan eigen doelen. Zo ondersteunt de Nationale Postcode Loterij vooral projecten voor mens en natuur, verdeeld over 44 organisaties als het Rode Kruis en het Wereld Natuur Fonds.

De Sponsor Loterij geeft het geld aan organisaties op het gebied van sport, cultuur en welzijn. Vorig jaar kregen 29 organisaties een bijdrage, waaronder het Fonds Slachtofferhulp en Jantje Beton. De BankGiroloterij steunt achttien organisaties op het gebied van volksgezondheid, welzijn en cultuur, waaronder de kankerbestrijding.

Duitsers duizenden euro's armer door oplichters

Vier Duitsers kunnen zich wel voor hun hoofd slaan omdat ze hebben gereageerd op een aanbieding voor goedkope mobiele telefoons. Ze werden opgelicht en raakten in totaal 9300 euro kwijt.

Eťn man had op de aanbieding gereageerd en een plaats in Rotterdam afgesproken voor de overhandiging van de telefoons. Hij gaf 4500 euro aan twee onbekende mannen, die daarop verdwenen zonder dat de man zijn telefoons zag. Hij heeft nog even gewacht, maar kreeg toen wel door dat hij was beroofd. De man was echter niet de enige, drie anderen gaven maandag 4800 euro om vervolgens nooit iets terug te zien.

Met dank aan Meki voor de tip.

Orale seks in Singapore mogelijk legaal

Een wet die orale seks tussen mensen in Singapore verbiedt wordt mogelijk afgeschaft. Dat hebben de autoriteiten gezegd na de woedende reactie van burgers op de arrestatie van een politieman. Hij had 'de misdaad' met een tiener begaan.

Een minister heeft gezegd dat er naar de wet, een overblijfsel uit de tijd dat het land nog door Groot-BrittanniŽ werden bestuurd, zal worden gekeken. Bij het onderzoek zal er naar de huidige sociale normen worden gekeken en zullen de straffen worden aangepast en een aantal handelingen mogelijk legaal worden. Binnen twee tot drie maanden worden de resultaten bekendgemaakt.

Volgens de minister van Binnenlandse Zaken is ťťn van de opties orale seks tussen een man en een vrouw, zolang dat in overeenstemming gebeurt en beiden ouder dan zestien zijn, legaal te maken. In de huidige wet staat omtrent orale seks dat "iedereen die vrijwillig geslachtsgemeenschap heeft buiten de natuurlijke manier om, met een man, een vrouw of een dier, tien jaar celstraf en een boete kan krijgen."

Gelaatsherkenning bij ADO Den Haag

Stevie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Voetbalclub Ado Den Haag start na de winterstop met een proef met gelaatsherkenning. De proef zou de rijen voor de toegangspoortjes korter moeten laten worden. Nu moet iedere supporter zich nog legitimeren, waarna op een lijst wordt gekeken of het om een hooligan gaat. Met gezichtsherkenning zou dat sneller kunnen gaan.

De test wordt uitgevoerd in samenwerking met onderzoeksinstituut TNO. Er komt een aparte ingang voor mensen die aan de proef meedoen. Het gaat om 150 supporters met verschillende leeftijden.

Al in 2001 was er bij de KNVB interesse voor het systeem. De van oorsprong Amerikaanse uitvinding legde destijds ongeveer 128 gezichtskenmerken in het computersysteem vast. Inmiddels is dat opgelopen tot 800 ŗ 1600, waarmee de kans dat het ook daadwerkelijk werkt is vergroot. Zelfs wanneer een verdachte zich probeert te vermommen met behulp van een zonnebril of een baard wordt hij er door de scan genadeloos tussenuit gehaald.

Meer voetbalnieuws vind je op de FOK!Voetbalmanager

Mariniers opgelucht na vrijlating collega

De Nederlandse mariniers in Irak hebben opgelucht gereageerd op het nieuws over de vrijlating van een 43-jarige collega. Dat bleek dinsdag bij een bezoek van staatssecretaris Van der Knaap van Defensie aan de Nederlandse basis in Shaiba in het zuiden van Irak. De sergeant-majoor zat vast op verdenking van moord op een Irakees.

Het gaat niet om directe collega's van de man, die zelf op de basis in As Samawah is gelegerd, maar ook voor deze mariniers kwam het nieuws over de aanhouding vorige week hard aan. Volgens kolonel Van Gijtenbeek waren de afgelopen dagen erg moeilijk voor de militairen.

Bij het bezoek heeft Van der Knaap nog eens benadrukt dat de geweldsinstructies voor de militairen duidelijk zijn. "Dat hebben de mariniers bewezen door goed optreden bij twee andere incidenten afgelopen zaterdag, waarbij ze precies wisten wat ze moesten en konden doen", aldus de staatssecretaris.

Onrust na elektrische bedrading in jas

Een vrouw met elektrische bedrading in haar jas heeft dinsdag voor flinke opschudding gezocht toen ze meevloog in een vlucht van Parijs naar Cincinnati in de Verenigde Staten. Een straaljager heeft het vliegtuig begeleid naar de uiteindelijke bestemming. De draden bleken echter onderdeel van een elektrisch verwarmde jas.

De 22-jarige vrouw met een Jordaans paspoort, van beroep elektriciŽn, was vanwege de draden verboden om met vlucht 43 van Delta Airlines mee te vliegen. Een vlucht later mocht ze echter wel gaan, nadat er door de Franse politie niets verdachts was gevonden. De Verenigde Staten zetten echter extra bewaking in, omdat de vlucht al naar het land op weg was voordat de autoriteiten in werden gelicht.

De inzittenden van het vliegtuig kregen een uur en twintig minuten na de start te horen dat er een veiligheidsprobleem was en dat ze hun stoel niet afmochten. Mensen die naar het toilet wilden kregen begeleiding. Het vliegtuig landde om 15.30, waarna de passagiers werden onderzocht. Er werd niets verdachts aangetroffen.

Laatste poging om Beagle 2 te vinden

Het European Space Agency zal vandaag zijn laatste poging doen om de vermiste ruimtesonde Beagle 2 te vinden. Het moederschip, de Mars Express, zal om 13:13 Nederlandse tijd over de vermoedelijke landingsplaats vliegen.

Verschillende pogingen contact te maken met behulp van de Amerikaanse satelliet Mars Odyssey en radiotelescopen zijn tot dusver mislukt. Als ook de Mars Express de sonde vandaag niet vindt, zal de missie als mislukt worden beschouwd.

Wetenschappers richten zich momenteel op de drie mogelijke redenen voor de stilte van de Beagle. Het zou een fout in de software kunnen zijn, een probleem met de radio-ontvanger of zender, of de groeiende mogelijkheid dat de sonde kapot is gegaan bij de landing.

De Britse experts achter het project weigeren vooralsnog echter de hoop op te geven en zullen ook na vandaag nog pogingen doen om de sonde te vinden. Ze vestigen hun hoop op het moederschip, de enige methode waarmee de communicatie met de Beagle is getest. De satelliet en de telescopen zouden mogelijk niet met de sonde kunnen communiceren.

Amerikaanse jackpot dubbel geclaimd

De jackpot in de Amerikaanse Mega Millions loterij is dinsdag geclaimd door een vrouw. Daarmee zijn er nu twee vrouwen die het bedrag opeisen. De ene met een lot, de ander zegt dat lot te zijn verloren. Het gaat na aftrek van belastingen om een bedrag van 62,7 miljoen dollar.

Elecia Battle ging maandag naar de politie met een ontroerend verhaal over het verlies van het lot op een parkeerterrein. Groepen mensen gingen daarop in de nacht met zaklantaarns op zoek naar het stuk papier, om dat wanneer ze het zouden vinden voor zichzelf te houden.

Toen Rebecca Jemison echter dinsdagmorgen de bewering van Battle zag besloot ze het ophalen van de prijs, van de trekking die op 30 december had plaatsgevonden, niet langer uit te stellen. "Ik was eerst kwaad, maar nergens bang voor. Ik wist wat ik bezat," zo liet ze weten.

De vrouw liet haar lot controleren bij het hoofdkantoor van de loterij, waar men bevestigde dat het om het winnende lot gaat. De directeur van de loterij gelooft dat Jemison het ticket daadwerkelijk heeft gekocht in plaats van gevonden. De vrouw toonde een lot dat ze gelijktijdig met het winnende lot had gekocht en een oud lot waarop ze met dezelfde cijfers meespeelde.

De politie gaat nu onderzoeken of de 40-jarige Battle heeft gelogen. Dat zou haar dertig dagen tot zes maanden gevangenisstraf op kunnen leveren. Battle zelf heeft inmiddels de rechter gevraagd de uitbetaling van de winnaar uit te stellen.

Grote granieten olifant gestolen in Beverwijk

mikkey72 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bij een bedrijf op het industrieterrein Wijkermeer in Beverwijk is tussen maandagavond 18.00 uur en dinsdagochtend 08.00 uur een grote granieten olifant gestolen. Het dier stond er als herkenningsteken voor het bedrijf in natuursteen.

De olifant meet twee bij anderhalve meter en is gemaakt van Chinees graniet. Het twee ton wegende gevaarte is 5000 tot 6000 euro waard en is waarschijnlijk met behulp van een vrachtwagen vervoerd.

Gezichtsherkenning bij ADO Den Haag

Ado Den Haag start na de winterstop met een proef met gelaatsherkenning. De proef zou de rijen voor de toegangspoortjes korter moeten laten worden. Nu moet iedere supporter zich nog legitimeren, waarna op een lijst wordt gekeken of het om een hooligan gaat. Met gezichtsherkenning zou dat sneller kunnen gaan.

De test wordt uitgevoerd in samenwerking met onderzoeksinstituut TNO. Er komt een aparte ingang voor mensen die aan de proef meedoen. Het gaat om 150 supporters met verschillende leeftijden.

Al in 2001 was er bij de KNVB interesse voor het systeem. De van oorsprong Amerikaanse uitvinding legde destijds ongeveer 128 gezichtskenmerken in het computersysteem vast. Inmiddels is dat opgelopen tot 800 ŗ 1600, waarmee de kans dat het ook daadwerkelijk werkt is vergroot. Zelfs wanneer een verdachte zich probeert te vermommen met behulp van een zonnebril of een baard wordt hij er door de scan genadeloos tussenuit gehaald.

Stivoro wil Geenstijl.nl aanklagen

PIM4EVER had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Directeur Trudi Prins van de Anti-rookstichting Stivoro overweegt aangifte te doen wegens bedreiging door de weblog Geenstijl.nl. Volgens Prins wordt ze nu al een week bedreigd en seksueel bejegend op de weblog. Afgelopen weekend onthulde Geenstijl.nl dat Stivoro cijfers over het aantal mensen dat op 1 januari met roken is gestopt zou hebben aangedikt.

Het mobiele nummer van Prins werd vorige week op de weblog geplaatst. Sindsdien wordt ze bedreigd. "Ik wil mijn kinderen gewoon veilig van school kunnen halen. De dingen die op de weblog over mij en mijn gezin worden gezegd, gaan mij echt te ver", zegt Prins. Daarnaast werd ze op de weblog onder meer voor 'hoer' uitgemaakt. Ook zou ze met de dood zijn bedreigd.

Wetenschappers treffen raadsel aan op Mars

De binnengekomen foto van de Marsrover Spirit bevat volgens wetenschappers een raadselachtig fenomeen. De scene toont een rijke diversiteit van kleuren en vormen van rotsen, een veelbelovend vooruitzicht voor de excursies van de rover. Maar het grootste mysterie is een gebied met grond dat zo te zien ontstaan is doordat de airbags ingetrokken werden.

De manier waarop het oppervlak reageerde is "bizar", zegt teamleider Steven Squyres, wetenschapper bij mission control in NASA's Jet Propulsion Laboratory. "Ik begrijp het niet, en ik ken niemand in mijn team die er iets van snapt".

Het oppervlakte lijkt een plakkerige laag op de bovenkant te hebben, dat los gebroken is en mogelijk omgevouwen is op de plekken waar de grond verplaatst is (grote foto). Het lijkt enigszins op grondlagen in sommige Viking lander foto's genaamd 'durakorst', maar de manier waarop hier de grond gescheurd en gevouwen is, is uniek. De Spirit gaat binnenkort alles onderzoeken.

De nieuwe Mars-foto is het eerste segment van een geplande 360 graden en 3D panoramische foto van de omgeving waar de rover geland is. De overgebleven secties worden nu gefotografeerd, en in delen naar de Aarde gestuurd. Wetenschappers vermoeden op grond van luchtfoto's waarop mogelijk drooggevallen rivieren te zien zijn, dat het gebied in de Gusav-krater eens een groot meer vormde.


Wetenschappers staan voor een raadsel wat dit is (Foto: JPL/NASA)

Canadese scholen verbieden sneeuwballen

leor had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Leerlingen in de Canadese stad Toronto moeten maar iets vreedzamers gaan doen dan sneeuwballen gooien. Dat vinden de scholen. Als het sneeuwt moeten de leerlingen maar sneeuwforten gaan bouwen of sleetje rijden. "Wij moedigen mensen niet aan dingen naar anderen te gooien of dat nu stenen, stokken of sneeuwballen zijn", zegt een woordvoerder van de Canadese onderwijsinspectie. De inspectie is van plan leerlingen te schorsen die anderen verwonden met sneeuwballen.

Niet alleen de sneeuwballen kunnen overigens leed veroorzaken. In december moest een scholier gereanimeerd worden nadat hij in een enorme sneeuwbal was gekomen die andere leerlingen aan het rollen waren.

FC Twente wil stadion uitbreiden

FC Twente wil de toeschouwerscapaciteit van het Arke Stadion binnen enkele jaren verdubbelen.

Tijdens de nieuwjaarsreceptie maakte voorzitter Munsterman dit bekend. Het uit 1998 stammende stadion voldoet qua capaciteit niet aan de eisen die een stabiele subtopper zich moet stellen. Door de geldproblemen die FC Twente had, kwam het er niet van om plannen voor een verdere uitbreiding te behandelen.

Nu de saneringsoperatie succesvol verloopt kan FC Twente andere subtoppers zoals SC Heerenveen en FC Utrecht achterna. In 2006 zou men willen beginnen met de uitbreiding waardoor er 12.000 plaatsen bij zouden moeten komen.

Laatste reviews en specials
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
©FOK.nl e.a.