[update] "Onderzoek naar dood Diana uitgesteld"

In Groot Brittannië start vandaag een nieuw onderzoek naar de dood van de Britse prinses Diana en haar vriend Dodi Al Fayed. Het is de eerste keer dat de Britse autoriteiten de omstandigheden rond de dood van het koppel onder de loep gaat nemen.

Een Frans onderzoek wees uit dat de chauffeur van het stel dronken was en te snel reed op het moment dat hun auto in een tunnel verongelukte. De vader van Dodi, eigenaar van winkelketen Harrods, houdt het op een samenzwering en wil een groot publiek onderzoek.

Er zullen de eerste dag nog geen getuigen worden gehoord. Wel wordt de manier van onderzoek uitgelegd en wordt duidelijk gemaakt welk soort bewijzen aangedragen kunnen worden. Men zal zich richten op de verongelukte personen, tijdstip en plaats van het ongeval en de oorzaak ervan.

Een voormalige chef van Diana heeft echter gezegd dat ook de complottheorieën onderzocht moeten worden. Zo wordt er beweerd dat het gaat om moord en dat de prinses zwanger was ten tijde van het ongeluk. Mohamed Al Fayed houdt vol dat het koppel door de Britse veiligheidsdienst is vermoord.

Update 12.38

Het onderzoek is door de hoofdonderzoeker met 12 maanden is verdaagd. De politie is gevraagd te onderzoeken of de crash in de tunnel meer dan een normaal ongeluk, en dus mogelijk moord, is geweest.