FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 22 juni 2001

Man steelt lijkwagen

heerlijkheid had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een man uit Londen dacht een mooie witte auto te hebben gestolen, tot hij werd aangehouden door de Britse politie. De auto bleek een lijkwagen te zijn en meneer speelde ook nog voor taxichauffeur. De passagier zat alleen niet naast hem, maar lag in een dichte kist. De man zei niet te weten dat hij een lijkwagen had gestolen, de familie was in tranen.

Film: Pearl Harbor op weg naar grote flop

Pearl Harbor, de superproductie van de Disney Studios, gaat - zoals de studiobonzen voor de première op 25 mei hadden voorspeld - de Titanic achterna. Helaas bevindt de prent zich niet in het kielzog van de recordfilm van James Cameron waarop regisseur Michael Bay zich had geïnspireerd, maar van het onzinkbare superschip dat geveld werd door een ijsberg.

Tijdens zijn openingsweekend in de VS en Canada haalde de prent nog 75,2 miljoen dollar binnen, maar daarna ging het bergaf: de helft minder tijdens het tweede weekend, een totale ineenstorting de derde. Vorig weekend moest Pearl Harbor het stellen met amper 9,5 miljoen dollar, mijlen achter Lara Croft: Tomb Raider.

Disney Studios moet nu hopen dat de film in de rest van de wereld minstens 300 miljoen dollar opbrengt om uit de kosten te komen. Disney investeerde 140 miljoen dollar in wat het trots "de grootste actiefilm ooit" noemde. De mondiale reclamecampagne kostte nog eens zoveel. Het ironische is dat Pearl Harbor, over de aanval van de Jappen op de VS-basis op Hawaii, enkel nog kan gered worden door de op een na grootste filmmarkt ter wereld. En dat is... Japan.

Jongeren moeten koffie en cola mijden

Jongeren zouden drie glazen melk per dag moeten drinken en dranken mijden die cafeïne en sodium bevatten. Zo verkleinen ze de kans osteoporose op te lopen in hun latere leven.

Osteoporose is een ziekte die de beenderen poreus maakt, waardoor ze makkelijker breken. Dat zei Roberto Civitelli, professor in de geneeskunde tijdens een lezing aan de universiteit van Navarro in Spaanse stad Pamplona. Jongeren moeten volgens de professor ook meer sporten om hun beenderen te verstevigen.

Turkije: Islamitische oppositiepartij verboden

Het Turkse Constitutionele Hof heeft vrijdag de islamitische Partij van de Deugd verboden. Dat deelde de president van het hof, Mustafa Bumin, mee in Ankara. De Partij van de Deugd is de voornaamste oppositiepartij in het land.

De partij bezet 102 zetels in het 550 leden tellende parlement. Het hof besliste verder dat twee parlementariërs van de Partij van de Deugd hun mandaat verliezen. Ook mogen zij, evenals drie andere partijleden, vijf jaar lang geen politiek meer bedrijven.

strikte scheiding tussen staat en religie

De partij wordt door het Turkse Openbaar Ministerie vervolgd omdat zij de wereldlijke macht in het land omver zou willen werpen en de islamitische wetgeving zou willen invoeren. De eigendommen van de partij worden geconfisqeerd door de Turkse autoriteiten.
De Turkse premier Ecevit zei het verbod te betreuren. Hij beloofde dat zijn regering alles in het werk zou stellen om ervoor te zorgen dat het in de toekomst moeilijker wordt om partijen te verbieden.

De voorganger van de Partij van de Deugd, de Welzijnspartij, werd eerder al verboden. Haar leider Erbakan moest het premierschap opgeven op aandrang van de militaire top. Turkije hanteert een strikte scheiding tussen staat en religie.

Enorme afgang OM in clickfondszaak

Het Openbaar Ministerie is geweldig onderuit gegaan in de clickfondszaak. De rechter liet geen spaan heel van de aanklacht van de Officier van Justitie, alleen gerommel met loonbelasting werd bewezen geacht. Normaal gesproken had dit niet eens voor de rechter gekomen, maar was afgehandeld in een civiele zaak.

Tijdens de uitspraak leek het bankje van de Officier van Justitie bijna verworden tot beklaagdenbank. ''Een van de grootste afgangen van justite van de afgelopen 60 jaar'', zo oordeelden juristen.

Han Vermeulen, de hoofdverdachte in de Clickfondszaak, is veroordeeld tot een boete van f.25.000. De straf geldt uitsluitend voor het ontduiken van de loonbelasting. In de Clickfondszaak zelf is het OM, overeenkomstig de eis van de advocaten, niet-ontvankelijk verklaard. Ook de andere drie verdachten kwamen ervan af met lichte boetes. De rechtbank neemt het het OM vooral kwalijk dat in het rechtshulpverzoek aan Zwitserland misleidende informatie is verstrekt.

"Een ernstige misslag", zegt de rechter. Het OM had 2,5 jaar en een boete van f.500.000 tegen Han Vermeulen geeist voor het leiden van een criminele organisatie.
De hoofdverdachte overweegt schadevergoeding te eisen.

Vijf vrouwen betrapt bij hennepoogst

Vijf vrouwen werden van de week in het Limburgse Stein onaangenaam verrast door politiebezoek, toen ze rustig hennep aan het oogsten waren. Dat deden ze in de kelder van een woning aan de Ondergenhousweg. Ze hadden al twee dozen met henneptoppen gevuld, toen de agenten hen op heterdaad betrapten.

De politie viel het pand binnen, omdat ze al het vermoeden had dat daar een hennepkwekerij gevestigd was. Dat vermoeden werd al bij nadering van het gebouw bevestigd: de geoefende politieneuzen roken een hennepgeur.
Behalve de vijf werknemers, trof de politie in de kelder 74 hennepplanten, duizend bloempotten, veertig assimilatielampen, een koolstoffilter, twee afzuiginstallaties, twee ventilatoren en een elektrische verwarming aan.

De politie heeft de kwekerij ontmanteld en de vijf vrouwen – tussen de 32 en 59 jaar – aangehouden. Ook de 37-jarige huurder van het pand is gearresteerd. De man zal volgens de politie in ieder geval een ‘gepeperde’ rekening ontvangen, omdat hij de voor de kwekerij benodigde stroom illegaal van Essent had afgetapt.

Parkpop: Barry Hay treedt niet op met Anouk

Ineens gonsde het van de geruchten door de stad Den Haag: Barry Hay zal zondag op Parkpop één of meer nummers meezingen tijdens het concert van Anouk. Als een soort groet aan Den Haag, omdat de zanger/gitarist van de Golden Earring volgende maand vanuit de residentie naar Amsterdam verhuist.

"Welnee, man. Absoluut niet waar", reageerde Hay gisteravond op het gerucht. "Ik zou ook niet weten wat ik met Anouk zou moeten doen". Wel verzorgt hij in juli een optreden op het Zeeheldenfestival, in de buurt waar hij sinds vele jaren woont. "Ik vind het te gek om daar te staan. Ik voel me verbonden met deze wijk en zie het als een soort afscheidsdingetje".

Hay verwacht dat hij ook niet als toeschouwer Parkpop bezoekt, omdat hij het razenddruk heeft en zondag zo’n beetje zijn enige vrije dag is. "Ik ga daarom denk ik maar lekker genieten van mijn tuintje". Toch is hij benieuwd naar George Thorogood. Die begint echter rond zes uur. "En dan gaan we eten. Nee, ik heb echt even zo’n gevoel van: pfff, leave me alone. Bovendien vind ik het lullig om snel even te kijken en dan meteen weer weg te gaan".

Sowieso vindt hij de ophef rond zijn verhuizing erg overdreven. "Ik vind het onwijs in Amsterdam, maar mijn hart ligt heus nog wel in Den Haag: eens een Hagenaar, altijd een Hagenaar".

Leeuwarden stelt vermommings verbod in

De Leeuwarder raadscommissie bestuur en middelen heeft woensdagavond ingestemd met een vermommings- en samenscholingsverbod in de gemeente. Sinterklaas en zwarte piet worden niet door het verbod getroffen, want een mombakkes is alleen strafbaar als de vermomde kennelijk van plan is de orde te verstoren.

Volgens burgemeester Loekie van Maaren hebben andere grote steden de verbodsbepaling al langer om effectief op te kunnen treden tegen ongure groepjes, die getooid met berenmutsen en zwarte zonnebrillen dreigend op straathoeken rondhangen.
Het samenscholingsverbod is vooral gericht tegen groepjes verslaafden en daklozen en dan vooral ter bestrijding van drugshandel op straat. De burgemeester beloofde de commissie dat de politie terughoudend met het gebruik van de nieuwe verboden zal omspringen.

vrijheid van meningsuiting

PAL/GroenLinks maakt bezwaar tegen de uitbreiding van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), omdat daarmee ook personen of groepen kunnen worden gecriminaliseerd wier ordeverstoring te maken kan hebben met vrijheid van meningsuiting.

CDA'er Durk Feenstra greep het vermommingsverbod aan voor kritiek op Van Maarens presentatie (gistermorgen) van het gegroeide veiligheidsgevoel in Friesland. ,,Ik kan me niet voorstellen dat de mensen nu minder bang zijn op straat dan vroeger. Vorig jaar hebben we via u ook foute gegevens van de politie gekregen'', aldus het raadslid. Van Maaren wees de kritiek van de hand. ,,De politiemonitor is een serieus tweejaarlijks onderzoek.''

Dat er vorig jaar verouderde gegevens over geweld in de binnenstad verschenen, die al na korte tijd bleken te zijn achterhaald door somberder cijfers, noemde Van Maaren eigen aan het feit dat alles voortdurend wordt gemeten en onderzocht.

Hondje van jongen (8) gestolen

Michael Lagerweij (8) uit Vleuten is de wanhoop nabij. Zijn amper drie maanden oude hondje Snuf, dat hij voor zijn verjaardag had gekregen, is op een parkeerplaats gestolen.

Vader en zoon zijn ontroostbaar

Terwijl Michael op school zat, nam pa de kleine labrador mee in zijn auto. "Dat deed ik elke dag. Mijn vrouw is pas gestorven en ik wilde hem niet alleen thuislaten", zegt Kees. Op een parkeerplaats van een wegrestaurant bij Tiel sloeg het noodlot toe. "Terwijl ik met een kennis een praatje maakte, glipte Snuf naar buiten. Voordat ik er erg in had, grepen twee vrouwen hem beet en reden hard weg in een auto."

Het beestje betekende alles voor de intens verdrietige Michael. "Snuf en ik waren de beste kameraadjes. Ik mis hem heel erg", zegt hij.

OM waarschuwt slachtoffers zedendelicten

Het Openbaar Ministerie waarschuwt slachtoffers van ernstige zedendelicten voortaan wanneer de dader wordt vrijgelaten. De bedoeling van deze experimentele maatregel is slachtoffers voor te bereiden op een mogelijke confrontatie met hun aanvaller.

Als slachtoffers van seksueel misbruik niet weten dat `hun' dader weer op vrije voeten is en hem onverhoeds tegen het lijf lopen, komen vaak hevige emoties los, aldus de Landelijk Officier Slachtofferzorg Y. van der Meer. Alleen seksuele daders die veroordeeld zijn tot meer dan twee jaar gevangenisstraf komen voor het experiment in aanmerking. Minderjarigen en tbs'ers zijn uitgesloten. Uiteindelijk gaat het om 256 deliquenten. Die zullen, verspreid over de komende tweeënhalf jaar, vrijkomen. Als aan het einde van die periode een positieve evaluatie van het experiment volgt, breidt justitie de proef uit naar alle zedendelinquenten.

Slachtoffers zijn vrij om te kiezen of zij informatie willen over het vrijkomen van de dader. Het Openbaar Ministerie benadrukt dat de informatie vertrouwelijk is. Het is niet de bedoeling zedendaders bij terugkomst in de maatschappij aan de schandpaal te nagelen.

Voor eigen rechter spelen, zal justitie dan ook niet toestaan. ,,Ook daders hebben recht op een resocialisatie.

Stille tocht voor geruimde MKZ dieren

Voor alle dieren die zijn gedood wegens MKZ, wordt zaterdag 7 juli een stille tocht gehouden in het Gelderse Heerde.

De tocht voert 's middags vanaf vier uur van Heerde naar de geruimde schaapskooi op een open plek op de hei.

Doel van de tocht is om de MKZ-crisis fatsoenlijk af te sluiten, aldus het Actiecomité Gebundelde Krachten woensdag. Tegelijk wil men krachtig bepleiten dat alle dieren worden ingeënt tegen mond- en klauwzeer.

Politie vergeet kilo hasj

De nieuwe huurder van een pand aan de Philipsweg in Assen trof deze week in een keukenkastje een vreemd pakje aan. Zelf kon hij van de zwarte kleefachtige plakken niets maken. Daarom waarschuwde hij de politie. Na een korte bestudering van het 1 kilo zware pakje kwam de politie tot de conclusie dat het vermoedelijk gaat om een paar plakken hasj.

Nader onderzoek leerde dat de politie enige weken geleden een inval deed in het pand aan de Philipsweg in verband met de vermoedelijke aanwezigheid van drugs. Het nu gevonden pakketje is toen kennelijk over het hoofd gezien.

Ziekenhuis verwijdert erotisch schilderij

Het Academisch Ziekenhuis Groningen heeft na twee dagen een erotisch getint schilderij verwijderd.

Zowel personeel en patiënten namen aanstoot aan het schilderij.
Op het doek van kunstenaar Heukers grijpt een blote negerin de engel Gabriel bij zijn edele delen. Heukers begrijpt niets van de commotie.

Hij wilde een eigentijdse visie op het Laatste Avondmaal maken en hij ziet niet in wat dat daar aanstootgevend aan is. Volgens het AZG heeft de kunstschilder zich niet aan de afspraak gehouden. Beide partijen waren overeengekomen dat er geen erotisch getinte afbeeldingen zouden komen.

Cocaïne in koninklijke loge


Koningin Elizabeth II wordt in de koninklijke loge op de Britse racebaan van het wereldberoemde Ascot omringd door drugsgebruikers. Er zijn volop cocaïnesporen aangetroffen op zowel de heren- als de damestoiletten van de loge, waar alleen ambassadeurs, captains of industry en bijzondere genodigden uit de society kunnen komen.

De politie startte gisteren Ladies Day onmiddellijk een groot onderzoek en voerde de veiligheidsmaatregelen voor de komende twee racedagen scherp op.

De ontdekking van cocaïnesporen kwam als een volslagen verrassing. De Ascot-organisatie had de controles juist verhoogd nadat enkele weken geleden bij de Newmarket-races harddrugs bij bezoekers waren aangetroffen. Meer dan 1000 agenten waren ingezet om problemen in Ascot te voorkomen. De races werden gisteren bezocht door 250.000 mensen waaronder de koningin, de koningin-moeder, prins Charles en Zara Phillips.

De sporen werden ontdekt door journalisten van de Londense krant Evening Standard. Een laboratorium in Derby bevestigde dat de aangetroffen witte poeder inderdaad de A-klasse harddrug cocaïne was. Vorig jaar werden zeven mensen vanwege harddrugs opgepakt.

Koreaan amputeert been vrouw na ruzie

heerlijkheid en JU hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Korea is een man gearresteerd die na een ruzie met zijn vrouw naar nogal drastische middelen greep. Hij had het vermoeden dat zijn vrouw vreemdging en tijdens een fikse ruzie zette hij toen maar de kettingzaag in haar been.
Volgens de Koreaanse krant The Korea Herald bond de man het been van zijn echtgenote vast met een ketting en zaagde het vervolgens vlak onder de knie af.

De politie kwam een kijkje nemen en een agent kwam het geamputeerde stuk been op het spoor in een veldje bij het huis. De vrouw is overgebracht naar een ziekenhuis.

Onderzoek naar aanhouding Irakees

Het college van procureurs-generaal, het hoogste orgaan van het Openbaar Ministerie (OM), licht minister Korthals maandag al in over de feitelijke gang van zaken rond de aanhouding van een Irakese asielzoeker voor de moord op Marianne Vaatstra.

Volgens het college zijn maatregelen tegen officier van justitie R. de Graaf nog niet aan de orde. De Graaf gaf donderdag toe dat de onschuldige Irakees alleen maar is aangehouden onder druk van de publieke opinie. ,,We gaan eerst alle feiten op een rij zetten'', aldus een woordvoerder. Het eigen onderzoek van het OM is maandag gereed, verwacht het college.
De Tweede Kamer drong donderdag bij de minister aan op duidelijkheid. De Kamer is verontrust over de ontboezeming van de officier dat voor de arrestatie van de Irakees al duidelijk was dat hij op het moment van de moord niet in Friesland was, maar dat door de maatschappelijke commotie toch werd besloten hem aan te houden.

VluchtelingenWerk Nederland is verbijsterd over de arrestatie. ,,Het kan en mag niet zo zijn dat de druk van de publieke opinie bepalend is voor het handelen van het OM. De arrestatie heeft ook een negatieve uitstraling op alle asielzoekers. Hiermee wordt het draagvlak voor de opvang van asielzoekers volstrekt onnodig aangetast'', stelt Vluchtelingenwerk vrijdag in een reactie.

Rol media

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) vindt niet dat door de media de publieke druk in de zaak-Vaatstra is aangewakkerd. Juist om die druk te verlichten heeft het Openbaar Ministerie (OM) een asielzoeker aangehouden, terwijl het OM wist dat hij de moord op de 16-jarige Marianne Vaatstra niet gepleegd kon hebben.
De zaaksofficier heeft dat donderdag naar buiten gebracht. Hem was duidelijk dat de asielzoeker ten tijde van de moord niet in Friesland was. ,,Maar ik kon er niet onderuit om de man toch aan te houden. De druk was te groot. In een normale zaak had ik hem nooit gearresteerd.''

NVJ-voorzitter R. Abram vindt dat ongehoord. ,,Dat is wegkruipen voor de druk en dat kan niet. Ik ben ook niet erg onder de indruk van dit verwijt van de officier. De media hebben wat mij betreft geen rol gespeeld in het aanwakkeren van de publieke druk. Media registreren alleen maar, en soms registreren ze publieke druk. En als je meningen van omwonenden weergeeft of van betrokkenen ben je nog niet per se verkeerd bezig als medium.''

De uitspraken van de officier scheppen volgens Abram wel een enorm precedent. ,,Ik vrees dat het OM wel vaker mensen vastzet om een dergelijke reden. Het zou wel grappig zijn als er nu een golf van bekentenissen op dat vlak uit het OM komt.''

Duitse treincrash kost drie levens

Zeker drie mensen zijn vrijdag om het leven gekomen door een botsing tussen een Duitse trein en een Amerikaanse legervrachtwagen. Het ongeval deed zich voor bij het Duitse Vilseck-Gressenwöhr in Beieren. Er zijn vijf zwaargewonden en ongeveer twintig lichter gewonden.

De vrachtwagen kwam op een onbewaakte spoorwegovergang in een bosgebied in botsing met een personentrein van de Duitse spoorwegen. Door de klap werd de truck tweehonderd meter meegesleurd. De trein vloog meteen in brand. Een reiziger die zich uit de wrakstukken wist te bevrijden, heeft met zijn mobiele telefoon de hulpdiensten gealarmeerd.

Het vuur is inmiddels onder controle, deelde een woordvoerder van de politie mee. De hulpdiensten sluiten niet uit dat het aantal slachtoffers hoger uitvalt.

EN.nl al gekraakt

De nog te openen nieuwssite van PCM, EN.nl, is enige tijd al open geweest voor (ongewenst) publiek. De redactie van Planet Multimedia kwam erachter dat de site, die tot disdag alleen voor "Authorised Users" toegankelijk is, een achterdeurtje had.

Via enkele subdomeintjes wisten de Planet-reacteurs de site binnen te komen en konden al vrolijk rondsnuffelen. Zo kwamen ze erachter dat ze site een doorzoekbaar archief, een UBB forum, een e-mail nieuwsbrief en SMS-diensten biedt.

Meer info en een screenshotje vind je op de site van Planet.

De laatste gulden is geslagen

De gulden maakt plaats voor de euro, en dus moest er eens een eind komen aan het slaan van nieuwe guldens. Gisteren was dat eind er: de Koninklijke munt in Utrecht heeft de eerste van 16 miljoen 'allerlaatste guldens' geslagen. Als eerbetoon krijgt de munt een speciaal ontwerp op zowel de voor- als achterzijde. 'Chef guldens', Minister Zalm, nam ze kritisch onder de loep.

Professionele ontwerpers hebben de zijde met koningin Beatrix een ander uiterlijk gegeven. De voorzijde, een vlaggende leeuw, is een ontwerp van de 12-jarige Tim van Melis. De Gemertse scholier kwam als winnaar uit een ontwerpwedstrijd waaraan ruim 50.000 leerlingen uit de hoogste klassen van de basisschool deelnamen.

De 'laatste' gulden komt zoals gezegd in een oplage van 16 miljoen stuks in omloop. Er kan normaal mee worden betaald.

Blueslegende John Lee Hooker overleden

De Amerikaanse blueslegende John Lee Hooker is donderdag in het Amerikaanse San Francisco gestorven. Hij overleed vredig in zijn slaap, zo maakte het agentschap dat de belangen van de gitarist behartigd, bekend.

De legende die tientallen jaren lang na de Tweede Wereldoorlog een diepe stempel drukte op de blues had ondanks zijn hoge leeftijd volgens manager Rick Bates nog altijd een zeer volle agenda. "Dit was totaal onverwacht. Hij kreeg het publiek elke zaterdag drie of vier keer op de benen", aldus Bates.

Hooker die ook wel bekend stond onder de naam 'The Hook' en 'The Boogie Man' wordt gezien als een van de allergrootste blueskoningen uit de delta van de Mississippi-rivier. Hij leerde zijn vak op het platteland in de zuidelijke staten van de Verenigde Staten voordat hij naar Chicago ging om carrière te maken.

John Lee Hooker werd 83 jaar oud.

Telefooncentrales 2e Kamer overbelast

De telefooncentrales van de Tweede Kamer zijn sinds gisteravond het slachtoffer van belacties. De belacties zijn ontstaan door oproepen van de commerciële radiozenders politici in de Kamer te bestoken met protesttelefoontjes. De leiding van de Tweede Kamer heeft donderdagavond extra telefonisten ingezet.

Volgens een woordvoerder van de Kamer is de telefonische bereikbaarheid van de Kamer "behoorlijk gehinderd" door de acties.

De zenders, te weten Noordzee FM, Radio 538, Sky Radio, Business News Radio, Radio 10 FM en Classic FM, demonstreren tegen de plannen van het kabinet de etherfrequenties te veilen. Op Stop De Veiling.nl valt meer over de actie te lezen.

Vandaag wordt in de Tweede Kamer opnieuw besproken wat er met de frequenties gaat gebeuren.

Alternatieve Elfstedentocht voor Twarres

De Friese popgroep Twarres gaat deze zomer een alternatieve elfstedentocht houden door heel Nederland. Reden voor de reeks concerten is de release van Stream, het debuutalbum van Twarres.

Deze cd bevat de hits Wer Bisto en She Couldn't Laugh en ligt vanaf maandag in de platenwinkels. De band, die in Nederland en Vlaanderen vele weken de hitparades aanvoerde met Wer Bisto, speelt tijdens de tournee twee keer in Friesland. Dat heeft platenmaatschappij EMI donderdag bekendgemaakt.

De eerste stempelplaats van de alternatieve elfstedentocht is maandag het VOC-schip bij het scheepvaartmuseum in Amsterdam. Daarna volgen optredens in achtereenvolgens Eindhoven, Zwolle, Warga (de woonplaats van Mirjam Timmer en Johan van der Veen, de leden van Twarres), Breda, Utrecht, Alkmaar, Leeuwarden, Groningen, Leidschendam en Nijmegen. Op 5 augustus wordt de tocht afgesloten in Venlo.

Frasier bestbetaalde tv-acteur

Acteur Kelsey Grammer is, door zijn contract bij de comedyserie Frasier te verlengen, de bestbetaalde tv-acteur in de geschiedenis geworden. In de serie speelt Grammer de psychiater Frasier Crane. Per aflevering krijgt Grammer 3,5 miljoen.

De 46-jarige Grammer blijft voorlopig nog twee jaar bij de succesvolle serie. De contractverlenging levert hem daarmee zo ongeveer 180 miljoen gulden op, zo meldde vrijdag het Amerikaanse showbizzblad Daily Variety. De serie gaat zijn negende seizoen in.

Acteurs als Jerry Seinfeld (Seinfeld), Tim Allen (Home Improvement) en Paul Reiser en Helen Hunt (Mad About You) verdienden 'niet meer' dan 2,5 miljoen gulden per aflevering. De zes acteurs uit Friends krijgen elk ongeveer twee miljoen gulden. Al hield Jerry Seinfeld er uiteindelijk wel meer aan over dan psychiater Crane, omdat hij zijn show mede had bedacht.

Het personage Frasier Crane was voor het eerst te zien in de comedy Cheers, die er in 1993 na elf seizoenen mee ophield. Kelsey Grammer weigert overigens over zijn nieuwe arbeidsvoorwaarden te praten.

'Babe' hoeft niet te worden geruimd

Het varken uit de film Babe is donderdag aan een vroegtijdige dood ontsnapt. De rechter oordeelde dat het varken van een bijzonder ras is en daarom niet valt onder het regeringsbesluit dat alle dieren in mond- en klauwzeergebieden moeten worden geruimd.

Babe, die eigenlijk Grunty heet, behoort tot het soort Maori Kune Kune waar er minder dan 2000 van rondlopen.

Eerder had het Britse ministerie van Landbouw besloten dat de boerderij waar de filmster leeft, in het zuidwesten van Engeland, moest worden geruimd. Daarop stapte eigenaresse Rosemary Upton naar de rechter omdat die beslissing volgens haar op verkeerde gronden was genomen.

Gates nog steeds rijkste man ter wereld

Microsoft-oprichter Bill Gates is nog steeds de rijkste man ter wereld. Dit blijkt uit de nieuwste lijst van rijkste rijkaards die is gepubliceerd door het Amerikaanse tijdschrift Forbes.

Gates bezit volgens Forbes 58,7 miljard dollar (ruim 150 miljard gulden). Onder de toptien van rijkste mensen staan naast Gates nog zeven andere Amerikanen.

De eigenaren van de ook in Nederland actieve Duitse supermarktketen Aldi staan op plaats vijf van de lijst. Theo en Karl Albrecht bezitten volgens Forbes 25 miljard dollar. De rijkste Nederlander is volgens Forbes biermagnaat Freddy Heineken met een vermogen van 4 miljard dollar. Hij komt daarmee op een 98e plaats in de rangschikking. Vorig jaar bekleedde de in Noordwijk woonachtige Heineken nog een 76e plaats.

De familie Brenninkmeijer (van C&A) is goed voor een totaal vermogen van 3,7 miljard maar teveel mensen moeten dat vermogen delen om in aanmerking te komen voor een plaats op de lijst van Forbes.

Rijkste vrouw ter wereld is volgens Forbes Magazine Liliane Bettencourt, de enige erfgename van cosmetica gigant L'oreal, met 15 miljard.

Archie Bunker is niet meer

De Amerikaanse acteur Carroll O'Connor is donderdag overleden. Hij vertolkte onder meer de rol van de ongelikte beer Archie Bunker in de populaire serie All in the Family vertolkte. De ster stierf in Los Angeles aan een hartaanval, aldus de omroep CNN.

De in de Bronx geboren O'Connor kreeg vier Emmy's voor zijn rol als de uit het arbeidersmilieu afkomstige Archie Bunker die geen goed woord over had voor joden, zwarten, homofielen, hippies en Polen en vooral zijn schoonzoon. De televisieserie was baanbrekend in de jaren '70. Daarnaast won O'Connor in 1989 een Emmy voor zijn rol als sheriff in de serie In the Heat of the Night.

Naast zijn rollen in televisieseries was O'Connor ook in tientallen films te zien.

Carroll O'Connor is 76 jaar geworden.

Verkrachting vergroot kans op zwangerschap

Vrouwen die zijn verkracht, lopen ruim twee keer vaker de kans zwanger te raken dan vrouwen die vrijwillige seks hebben.

Dat blijkt uit Amerikaans wetenschappelijk onderzoek. Volgens onderzoeker Jon Gottschall van de St. Lawrence Universiteit raakte bijna acht procent van de 405 verkrachte vrouwen tussen 12 en 45 jaar oud die bij het onderzoek waren betrokken zwanger, tegenover 3,1 procent van de vrouwen die vrijwillig onbeschermde seks hadden.

De wetenschapper geeft als meest voor de hand liggende verklaring dat verkrachters op zoek zijn naar aantrekkelijke en gezonde vrouwen, karakteristieken die op vruchtbaarheid wijzen.

Een andere mogelijkheid is volgens Gottschall dat vrouwen zich rond de ovulatie aantrekkelijker voelen en daarmee onbewust signalen afgeven die door verkrachters worden opgepikt. Het verschil kan volgens hem niet worden verklaard door het feit dat vrouwen die regelmatig seks hebben, gemiddeld meer gebruik maken van voorbehoedmiddelen dan slachtoffers van verkrachting.

Psychologe Bernardine Ensink van het Nederlands Instituut voor Sociologische en Seksuologisch Onderzoek en mede-auteur van een onderzoek naar zwangerschap na verkrachting, stelt dat de cijfers bij zwangerschap na verkrachting overeenkomen met bestaand onderzoek. "Maar het cijfer voor vrouwen die zwanger raken na onbeschermde seks, ligt erg laag. Dat varieert van tussen 5 en 30 procent."

Cola erg geliefd bij Nederlanders

Nederlanders hebben vorig jaar bijna anderhalf miljard liter frisdrank gedronken. Dat komt neer op bijna negentig liter frisdrank per Nederlander. Dit blijkt uit cijfers van de Vereniging Nederlandse Frisdranken Industrie.

Cola is nog steeds veruit de meest gedronken frisdrank in ons land. De helft van alle gedronken frisdranken heeft een colasmaak. Op de tweede plaats staat sinas met een aandeel van iets minder dan een kwart. Net als vorig jaar steeg de behoefte naar vruchtenlimonades. Een op de zeven genuttigde frisdranken in 2000 was een vruchtenlimonade.

Meer nog dan vruchtenlimonades hadden Nederlanders vorig jaar trek in een 'light' frisdrank. Bijna 18 procent van alle gedronken fris bevatte geen suikers. Dit was een procentje meer dan de behoefte aan mineraalwater. Daar is vorig ruim 270 miljoen liter van opgedronken. Voor het eerst bevatte meer dan de helft daarvan geen bubbels.

Wat export betreft heeft Nederland een flinke veer moeten laten. In 2000 verkocht Nederland 208 miljoen liter frisdrank aan het buitenland. Dat was maar liefst 97 miljoen liter minder dan in 1999.

Chaos door draaiorgel

Het Friese draaiorgel Grote Dorus is gisterochtend in duizenden stukjes uiteengespat na een ongeluk op de snelweg A32, ter hoogte van het Friese Oldeholtwolde. De schade bedraagt volgens de politie enkele honderdduizenden gulden.

De ravage is waarschijnlijk te wijten aan de orgeleigenaar zelf, een 66-jarige man uit Wolvega. Het orgel stond op een speciaal gemaakte aanhangwagen, die ging slingeren achter de wagen.

Daardoor sloeg het orgel over de kop en belandde op de auto. Auto, aanhanger en orgel werden volledig vernield. Ook het wegdek raakte beschadigd, maar dat werd direct gerepareerd door Rijkswaterstaat. Eén rijbaan en de vluchtstrook waren urenlang afgesloten.

Oude man net zo sterk als jonge vrouw

Gezonde mannen van 75 jaar bezitten nog bijna zeventig procent van hun oorspronkelijke spierkracht en zijn daarmee ongeveer even sterk als jonge vrouwen.

Dat stelt dr.ir. Liek Voorbij van de TU Delft in een tijdschrift voor praktisch onderzoek naar ergonomie. Volgens de onderzoekster zijn mannen gemiddeld anderhalf keer zo sterk als vrouwen van dezelfde leeftijd, of ze nu twintig of tachtig zijn. Bij mannen en vrouwen neemt de kracht bij het ouder worden met hetzelfde percentage af. Een vrouw van 80 met een gemiddelde spierkracht heeft slechts veertig procent van de spierkracht van een man van 25.

Het onderzoek maakt deel uit van een groter onderzoek naar de capaciteiten van ouderen en moet het gebruik van alledaagse producten door ouderen vergemakkelijken.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.