Turkije: Islamitische oppositiepartij verboden

Het Turkse Constitutionele Hof heeft vrijdag de islamitische Partij van de Deugd verboden. Dat deelde de president van het hof, Mustafa Bumin, mee in Ankara. De Partij van de Deugd is de voornaamste oppositiepartij in het land.

De partij bezet 102 zetels in het 550 leden tellende parlement. Het hof besliste verder dat twee parlementariërs van de Partij van de Deugd hun mandaat verliezen. Ook mogen zij, evenals drie andere partijleden, vijf jaar lang geen politiek meer bedrijven.

strikte scheiding tussen staat en religie

De partij wordt door het Turkse Openbaar Ministerie vervolgd omdat zij de wereldlijke macht in het land omver zou willen werpen en de islamitische wetgeving zou willen invoeren. De eigendommen van de partij worden geconfisqeerd door de Turkse autoriteiten.
De Turkse premier Ecevit zei het verbod te betreuren. Hij beloofde dat zijn regering alles in het werk zou stellen om ervoor te zorgen dat het in de toekomst moeilijker wordt om partijen te verbieden.

De voorganger van de Partij van de Deugd, de Welzijnspartij, werd eerder al verboden. Haar leider Erbakan moest het premierschap opgeven op aandrang van de militaire top. Turkije hanteert een strikte scheiding tussen staat en religie.