FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 21 juni 2001

Meer onveilige sex als Oranje wint

heerlijkheid had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De resultaten van het Nederlands elftal hebben invloed op het vrijgedrag van de Nederlandse man. Een overwinning zet aan tot onveilige seks, zo blijkt uit de extreme stijging van de verstrekking van de morning-afterpil de dag na een Oranjezege.

De Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) trekt deze conclusie na een uitvoerig onderzoek. Uit het onderzoek, dat tijdens EURO2000 werd uitgevoerd, wordt eveneens duidelijk dat mindere resultaten van het Nederlands elftal de seksuele driften negatief beïnvloeden.
Na de uitschakeling in de halve finale door Italië lag het aantal morning-afterpillen 10 procent onder het gemiddelde peil. Na de zeges op Joegoslavië, Tsjechië en Denemarken lag dat percentage ruim veertig procent daarboven.

Voor het WK in 2002 wordt een dergelijk (onveilig) vrijgedrag niet verwacht. Overigens niet omdat Nederland - als het zich al kwalificeert - in Japan en Zuid-Korea tot weinig prestaties komt, maar omdat de wedstrijden in de nachtelijke uren worden afgewerkt.

Jimi Hendrix' gitaar veel geld waard

Op een veiling van spullen van gitaarlegende Jimi Hendrix is donderdag meer dan 60.000 pond (dik 200.000 gulden) geboden voor een gitaar van de man, zo heeft de BBC gemeld. Een versterker van het beroemde merk Marshall was echter de vedette van de verkoop.

Op initiatief van Kathy Etchingham, die drie jaar met Hendrix heeft samengewoond, was de veiling van memorabilia ten voordele van de liefdadigheidsinstelling Drugscope. Dit is de grootste internetbibliotheek voor drugsadvies en -informatie in Groot-Brittannië.

Een gitaar waar de virtuoos volgens zijn gezellin "mee ging slapen" bracht 62.000 pond op. Een shirt was goed voor 18.400 pond, halsdoeken schommelden tussen de 1.207 en 1.667 pond. De grootste ervaring leverde niettemin een superversterker van Marshall op. Een anoniem iemand bood 33.350 pond , terwijl het ding door veilinghuis Bonhams and Brooks slechts op 8.000 tot 12.000 pond was geschat.

Hendrix stierf in 1970 in Londen op 27-jarige leeftijd aan een overdosis barbituraten. Zijn voormalige vriendin hoopt met de veiling te voorkomen dat anderen het leven laten door onwetendheid bij drugsgebruik. Volgens Etchingham had de gitarist totaal geen idee over de kracht van de drugs die hij gebruikte en die uiteindelijk tot zijn dood leidden.

Argentinië koppelt peso aan Euro

De Senaat in Argentinië is donderdag akkoord gegaan met de koppeling van de Argentijnse munteenheid, de peso, aan de euro. De peso was al sinds 1991 gekoppeld aan de dollar en dat blijft zo. De nieuwe maatregel gaat pas in als 1 euro weer gelijk is aan 1 dollar, zo heeft de Argentijnse regering beloofd. Nu kost de Europese munteenheid 85 dollarcent.

De Argentijnse minister van Economische Zaken, Domingo Cavallo, wil met de koppeling aan de euro de eigen economie minder afhankelijk maken van de dollar. Argentinië verkeert mede door de sterke dollar al drie jaar in een recessie.

De plannen van Cavallo hebben echter wel voor veel onrust gezorgd op de financiële markten. Die waren bang dat de aanname van een zwakke euro een snelle devaluatie van de peso zou inhouden. Er werd daardoor getwijfeld of Argentinië zijn schulden in harde dollars nog wel zou terugbetalen. Cavallo trachtte de kritiek te pareren door dollarpariteit van de euro te vereisen.

Zeldzame zeeschildpadden vergiftigd

De voorbije maanden zijn er bij de stad Mersin, aan de Turkse zuidkust, in totaal 29 zeldzame zeeschildpadden dood aangetroffen. Het gaat om de zogenoemde onechte karetschildpad.

Milieubeschermers, de Turkse autoriteiten en de Verenigde Naties vrezen dat de dieren zijn gestorven door vergiftiging. Deskundigen vermoeden dat het afvalwater van een chroomfabriek de dieren fataal is geworden.

De onechte karetschildpad is beschermd. De vrouwtjes leggen hun eieren op de stranden aan de Turkse zuidkust. Het dier komt in Europa verder niet voor, alleen in Honduras, Mexico, Colombia, Israël, de Bahama's, Cuba, Japan, Panama en Florida zijn nog enige exemplaren.

Nieuwe radar ziet Stealth-vliegtuigen

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­Een nieuw soort radar dat technologie van mobiele telefoons gebruikt, is in staat de Amerikaanse stealth-vliegtuigen te zien. Die peperdure stealth-toestellen, letterlijk "stiekemerds", zijn onzichtbaar voor gewone radar.

Het gaat om "passieve radar", met radartorens die gebruikt worden door mobiele telefoonmaatschappijen om signaalpatronen binnen te halen. Die kunnen elke verstoring in de atmosfeer waarnemen.

China, Japan en Rusland zouden al passieve radar in ontwikkeling hebben en ook de Serviërs zouden er een ruwe versie van gebruikt hebben tijdens de Navo-bombardementen.

OM arresteerde Irakees onder publieke druk

Het Openbaar Ministerie in Leeuwarden heeft in de zaak-Vaatstra een asielzoeker als verdachte aangehouden terwijl het vantevoren wist dat die onschuldig was.

Officier van justitie De Graaf zegt dat in een documentaire van Omrop Fryslân over de zaak Vaatstra.
Volgens De Graaf was de druk van de publieke opinie zo groot, dat hij de Irakees Ali Hussein Hassan niet kon laten lopen. Het recherchebijstandsteam joeg acht weken op de Irakees, die kort na de moord op de 16-jarige Marianne Vaatstra in mei 1999 verdween uit het nabijgelegen asielzoekerscentrum in Kollum. Een week voor zijn aanhouding in Turkije werd het justitie en politie uit getuigenverklaringen duidelijk dat de man ten tijde van de moord niet in Friesland was.
,,Maar ik kon er niet onderuit om de man toch aan te houden. De druk was te groot. In een normale zaak had ik hem nooit gearresteerd'', aldus De Graaf.

De leiding van het OM, het college van procureurs-generaal, zegt in een reactie dat deze handelwijze, wat volgens het college overigens niet het geval is geweest, onjuist zou zijn. Volgens het OM bleef hij toch verdacht.

Reacties

Het Openbaar Ministerie (OM) in Leeuwarden is alle perken te buiten gegaan. Het oppakken van iemand van wie je weet dat hij onschuldig is, is volgens M. Moerings van het Willem Pompe Instituut in Utrecht een onrechtmatige daad en is in strijd met de Grondwet.
De opgepakte en weer vrijgelaten man kan justitie aanklagen wegens een onrechtmatige daad. De man zou volgens Moerings een schadevergoeding kunnen eisen.

Volgens advocaat mr. F. van Ardenne kan officier van justitie R. de Graaf worden vervolgd wegens wederrechtelijke vrijheidsberoving. Omdat er geen redelijk vermoeden van schuld was, had de Irakees in de zaak Vaatstra volgens de wet nooit mogen worden opgepakt.

De advocaat meent dat er in deze ,,zeer opmerkelijke zaak'' ook onderzoek kan worden gedaan naar valsheid in geschrifte. De Irakees is in Turkije opgepakt. De Turkse autoriteiten moet hiervoor toestemming zijn gevraagd. Ook daarin zal het OM hebben moeten aangeven dat er sprake was van een verdenking. Dat zou volgens de advocaat valsheid in geschrifte kunnen opleveren.

Transfer Dudek naar Arsenal van de baan

De transfer van Jurek Dudek naar Arsenal is definitief van de baan. De Londense club, die met de Poolse doelman zelf akkoord is over een verbintenis, kan het met Dudeks club Feyenoord niet eens worden over de transfersom en heeft de aandacht verlegd naar Ipswich Town-doelman Richard Wright. Ipswich heeft een bod van 17,5 miljoen gulden ontvangen voor Wright en heeft de Engelse international toestemming gegeven met de Gunners te onderhandelen.

Volgens Arsenal heeft de starre houding van Feyenoord heeft uiteindelijk de doorslag gegeven in de zaak. Voor Feyenoord-voorzitter Van den Herik was de de interesse van Arsenal voor Wright geen verrassing: "Maar ik heb nog niet officieel vernomen dat Arsenal zijn interesse in Dudek heeft gestaakt."

Feyenoord beweert nooit officieel iets van Arsenal gehoord te hebben. Van den Herik zegt zelfs dat hij uit gesprekken met voorzitter Dein van Arsenal begreep dat Dudek slechts één van de kandidaten was. Maar Jurek Dudek zelf bereikte na afloop van de competitie in Nederland een vijfjarig contract met de 'Gunners'.

Dudeks zaakwaarnemer Jan de Zeeuw vindt het nog te vroeg om te reageren op de ontwikkelingen: "Wat Feyenoord nu allemaal zegt is in ieder geval niet waar, maar eerst wil ik alles op een rijtje zetten."

Duitse voetballers tegen spuugverbod

Duitse voetballers zijn het niet eens met het spuug- en snuitverbod dat Willi Lemke (oud coach van Werder Bremen en momenteel wethouder in Bremen) probeert in te voeren. Naast Lemke klagen er ook regelmatig fans bij de Duitse voetbalbond over het openlijk legen van neuzen en het spugen op de grond.

De voetballers reageren furieus op het voorstel. “Voor het snuiten van mijn neus heb ik tijdens de wedstrijd echt geen tijd”, zegt een gepikeerde Mario Basler. “Als we moeten stoppen met spugen, kunnen we net zo goed helemaal stoppen.“ Salihamidzic van Bayern noemt de suggestie belachelijk en Werner Lorant, coach van München, 1860 vindt het totale nonsens.

Volker Roth, voorzitter van de Duitse scheidsrechtercommissie, vindt de gewoonte afschuwelijk maar acht een verbod niet uitvoerbaar. Ook Wolfgang Niersbach van de Duitse voetbalbond acht een invoering van zakdoekcontrole niet haalbaar.
In Nederland zijn nog geen geluiden gehoord als in Duitsland. “Het is hier niet aan de orde”, aldus een woordvoerster.

Lerares (62) krijgt zoon van broer

Een 62-jarige Française heeft opgebiecht dat haar gehandicapte broer de vader is van haar zoontje dat in mei ter wereld kwam. De gepensioneerde onderwijzeres woont samen met haar broer en haar moeder in het Zuid-Franse Draguignan.

Jeanine – haar achternaam is vooralsnog onbekend – verklaarde tegenover het dagblad Le Parisien dat ze er al lange tijd van droomde het genetisch erfgoed van haar familie over te dragen. Aangezien in Frankrijk kunstmatige bevruchting verboden is voor vrouwen in de menopauze moest zij hiervoor uitwijken naar de Verenigde Staten.

Een Amerikaanse vrouw heeft zich beschikbaar gesteld als donor van een eicel voor de opmerkelijk jong ogende Jeanine. In een kliniek in Californië is het betreffend eitje bevrucht met het zaad van broer Robert. Vervolgens werd Jeanine de draagmoeder.

Medisch gesproken is er overigens geen sprake van incest. De donorvrouw en Robert zijn immers geen familie.

Muggen vallen op blond

Muggen blijken dol te zijn op blonde mensen. Het gevleugelde insect vliegt eerder naar blondjes en mensen met rood haar dan naar donkerharige types. De reden voor de populariteit van blondines onder muggen is dezelfde als de reden die veel mannen hanteren: blondines zijn blikvangers.

“Muggen vinden contrasten aantrekkelijk”, onthult professor Spielman, een van ’s werelds meest vooraanstaande experts met betrekking tot muggen en de ziektes die zij verspreiden. “Als je een blondine met fleurige kleding naast een brunette zet, kan je er vanuit gaan dat de mug automatisch afstevent op het blondje.”

Professor Spielman benadrukt overigens dat het niet handig is om wild met de armen te gaan zwaaien om de zeurende zespoters weg te jagen. Dit trekt de muskieten juist aan. De vliegende plaaggeesten kunnen gele koorts, malaria en het dodelijke West Nijl Virus bij zich dragen. Het boek ‘Mosquito’ durft zelfs te beweren dat de mormels verantwoordelijk zijn voor de dood van Alexander de Grote, oliver Cromwell en verschillende wereldleiders.

Afgehakte hoofden gevonden op Fillipijnen

Op het Filipijnse eiland Basilan zijn donderdag drie afgehakte hoofden gevonden. Volgens een woordvoerder van het Filipijnse leger gaat het om hoofden van Filipijnen. Het hoofd van de gegijzelde Amerikaanse toerist Sobero zou er niet bij zijn.

De rebellenbeweging Abu Sayyaf liet 12 juni weten de 40-jarige Sobero te hebben vermoord. De Filipijnse strijdkrachten stuitten eerder op twee onthoofde lijken, maar die zouden ook niet van Sobero zijn. Een zus van de Amerikaan, vader van vier kinderen, had eerder de rebellen via de plaatselijke radio gesmeekt bekend te maken waar haar broer zich bevond.

Abu Sayyaf nam eind mei een ongeveer twintig mensen in gijzeling, onder wie drie Amerikanen. De rebellen brachten de groep vanuit een badplaats bij het eiland Palawan naar Basilan. Zij zeggen verscheidene Filipijnse gijzelaars al te hebben vermoord. Enkele van hen slaagden erin te ontsnappen. Het Filipijnse leger achtervolgt de rebellengroep en heeft gezworen de opstandelingen, die volgens de regering alleen uit zijn op geld, te vernietigen.

Marseille hoeft toch niet te degraderen

Olympique Marseille heeft met succes de gedwongen degradatie uit de hoogste klasse van het Franse voetbal aangevochten. De beroepscommisie van de Franse voetbalbond heeft het besluit teruggedraaid, zo meldde de website van de club donderdag.

De roemruchte club uit de Zuid-Franse havenstad beëindigde het seizoen op de vijftiende plaats maar werd vervolgens door de voetbalbond alsnog teruggezet naar de tweede divisie wegens een schuldenlast van zo'n 90 miljoen gulden. Clubvoorzitter Dreyfus heeft voor de beroepscommissie verklaard de financiële problemen nog voor 30 juni op te lossen.

Man slaat Koekiemonster

Het plan van een man om zijn jonge dochter het Koekiemonster te laten ontmoeten viel in duigen toen hij werd gearresteerd voor het mishandelen van het beroemde Sesamstraat-karakter. Politie vertelde dat Lee P. McPhatter zo kwaad werd omdat de medewerker niet met zijn dochter wilde poseren dat hij de man in het pak begon te schoppen en te slaan. McPhatter ontkent dat hij schuldig is.

"De mensen begonnen naar me te schreeuwen dat ik mezelf moest schamen voor het schoppen van het Koekiemonster, maar ik schopte hem helemaal niet. De politie wilde mijn kant van het verhaal niet horen en sloeg me gewoon in de boeien", zei McPhatter, die tegelijkertijd verteld dat het karakter verreweg favoriet is bij zijn dochter. Hij vertelde verder dat anderen in de menigte flink aan het duwen waren terwijl ze aan het wachter waren. Toen hij na twee keer vragen zag dat de vrouwelijke Koekiemonster op 'aggresieve' wijze een grote blauwe poot op zijn dochters hoofd legde gaf hij haar een duw.

Het Koekiemonster moest behandeld worden voor gekneusde ribben.

Neusfilter voor hooikoortslijders

Een Brits gerechtsarts brengt over enkele weken een neusfilter op de markt die vele miljoenen hooikoortslijders voortaan een zorgeloze zomer moet bezorgen.

De Hooikoors-wachter, zoals het filter heet, werd bedacht door Adrian Soper, een voormalig forensisch geneesheer. Eerst ontwierp hij een masker dat de hele neus bedekte, maar daaruit groeide het apparaatje dat nu op de markt gaat komen: twee kleine luchtfilters die in elk van de neusgaten worden ingebracht en met elkaar zijn verbonden door een clip. Proeven bij hooikoorts-patiënten leverden volgens Soper spectaculaire resultaten op: in alle gevallen werden de symptomen drastisch verminderd, of verdwenen ze helemaal.

In het Verenigd Koninkrijk moet de Hooikoorts-wachter over enkele weken verkrijgbaar zijn, dus nog net op tijd voor de laatste pollen-periode.

Verstappen meesterlijk in het inhalen

In een tijd waarin het passeren van andere F1-coureurs steeds minder voorkomt, is het indrukwekkend te noemen als er teruggekeken wordt naar de pogingen die Jos Verstappen in het seizoen 2001 heeft ondernomen. In de eerste acht races van het seizoen heeft Jos in totaal 59 afzonderlijke en succesvolle passeerbewegingen gemaakt, dat hem dus op het indrukwekkende totaal van 7 keer per race brengt.

In zowel Sepang als Oostenrijk wist Jos met zijn 'master blaster' starts in de eerste ronden respectievelijk 12 en 9 plaatsen naar voren te schuiven. Zelfs op het bochtige circuit van Monaco waren het nog vijf plaatsen die hij naar voren schoof.

Duitse taal niet populair bij student

Uitgerekend in het Europees Jaar voor de Talen loopt de belangstelling voor Duits steeds verder terug. Nog geen tachtig aankomend studenten hebben zich tot nu toe gemeld voor een studie Duits aan een van de universiteiten of hogescholen, volgend collegejaar. Dat zijn een kleine veertig aanmeldingen minder dan vorig jaar rond dezelfde datum.

"Talen hebben geen flitsend imago. Dat is schrijnend in het Europees Jaar voor de Talen", constateert José Tinnevelt, voorzitter van de sectie Duits van de vereniging Levende Talen en lerares aan het Stedelijk Gymnasium in Leiden.
Toen zij in 1980 Duits ging studeren aan de universiteit in Nijmegen (KUN) liepen daar zestig eerstejaars rond. Tegenwoordig trekt de opleiding aan de KUN ongeveer vijftien studenten per jaar. De teller voor de nieuwe aanwas staat momenteel op acht, maar hoogleraar en hoofd van de opleiding G. van Gemert hoopt boven de tien aanmeldingen uit te komen.

Vijftien eerstejaars per jaar lijkt miniem, maar Duitse taal- en letterkunde in Nijmegen staat met Groningen in de landelijke universitaire top. Dat komt onder andere door de nabijheid van de oostgrens, denkt Van Gemert. De geringe populariteit van de studie wijt hij niet aan een imagoprobleem. "Dat is nog niet zo slecht. De meeste Nederlanders spreken toch een aardig woordje Duits. Ze denken: ik kan me verstaanbaar maken, dus waarom zou ik die taal gaan studeren."

niet slim

Niet slim, vindt de hoogleraar. "Als je let op de finesses van de taal, is het moeilijk om het goed te doen. Dankzij de matige kennis van het Duits loopt het zakenleven jaarlijks miljoenen mis, stelde het ministerie van Economische Zaken al eens."
Een stoethaspelende zakenman vergeet bijvoorbeeld zijn Duitse collega met zijn academische titel aan te spreken, waardoor onderhandelingen stroef verlopen.
"De vormelijkheid van Duitsers is geworteld in een traditie, die teruggrijpt naar de vele kleine adellijke hofjes waaruit Duitsland ooit bestond. Met een taal leer je ook een cultuur kennen, hoe je je moet gedragen en uitdrukken", aldus Van Gemert.

Een ander gevaar dreigt: bij dalende studentenaantallen wordt de leraar Duits wellicht een zeldzaamheid. De komende vijf jaar gaan duizend tot twaalfhonderd Duitse leraren met pensioen, terwijl er nog geen vierhonderd leraren voor terugkomen.

Vader gooit eindexamenwerk in kledingbak

De vader van aankomend modeontwerper Victor de Bie heeft per ongeluk een aantal kostbare eindexamenwerken van zijn zoon voor het goede doel weggegeven. Een opruimende De Bie senior vroeg zijn zoon, die in alle rust bij pa thuis aan zijn afstudeerstukken voor de Gerrit Rietveld Academie zat te werken, of „deze zakken weg konden".

Daarin zat een aantal examenstukken en niet de rommel waar vader De Bie het voor hield. Zoon Victor, dit jaar genomineerd voor de Frans Molenaar-prijs, was geconcentreerd aan het werk en mompelde wat. Zodoende belandde een tweetal outfits plus handgemaakte couturerok, met een waarde van minimaal tienduizend gulden, in de Humana-bak. Deze liefdadigheidsorganisatie verkoopt ze doorgaans voor vijf gulden of een tientje.

kledinginzamelaar

De student ontdekte het couture-drama pas een paar dagen later. De student toog wanhopig snel naar de bewuste kledingcontainer en stak met gevaar voor zijn kostbare ontwerperhanden een fototoestel door de kleppen om het binnenste te fotograferen. „Je kunt er van buiten niet inkijken en ik wilde weten of de zakken er nog lagen. Ik bracht het rolletje naar de 1-uur service, maar helaas."

Speurwerk bij de kledinginzamelaar bracht deze week slechts enkele vermiste objecten boven water. Dus moet De Bie deze week stug doorwerken om volgende week dinsdag alsnog zijn werk aan de eindexamencommissie voor te kunnen leggen

Rapport cafébrand Volendam openbaar

Niet alleen de gemeente Edam-Volendam, ook de gemeenteraad, de provincie Noord-Holland, de rijksoverheid en de Tweede Kamer hebben gefaald om de cafébrand in Volendam te voorkomen. Die conclusie kunnen politici en ambtenaren na lezing van het eindrapport van de commissie-Alders, die de cafébrand onderzocht, in de zak steken. De brand in café 't Hemeltje kostte in de nieuwjaarsnacht dertien jonge Volendammers het leven. Er raakten 250 jongeren gewond. Velen verminkt. Volendam blijft de cafébrand en de dramatische gevolgen voor altijd meedragen. Nederland moet hier lering uit trekken.

Maar de rampzalige brand in Volendam had overal kunnen gebeuren, relativeert Alders. En een overheid die op gebied van brandveiligheid alles dichttimmert, kan niet dag en nacht paraat zijn om iedere nooduitgang te controleren. De commissie-Alders concludeert dat de cafébrand vooral heeft laten zien hoe sterk de brandveiligheid van een gebouw wordt bepaald door het gebruik er van. Bovenal ligt het brandveilig gebruik in eerste instantie in handen van de exploitant in samenspel met de klant. Een kroegbaas is primair verantwoordelijk en moet daar meer op worden gewezen, vindt Alders.

Behandeling kersttakken had niets uitgehaald

Het behandelen van de kerstversiering in 't Hemeltje met een brandvertragend middel had weinig uitgehaald. Dat is een van de opvallende conclusies van de commissie-Alders. Na de brand is eigenaar Jan Veerman regelmatig het verwijt gemaakt dat hij zo'n behandeling achterwege heeft gelaten. Een brandvertragende behandeling had aanzienlijk gescheeld in het aantal slachtoffers en de zwaarte van hun verwondingen, zo was de veronderstelling. Alleen als de versiering absoluut onbrandbaar was geweest zou de brand voorkomen hebben kunnen worden, aldus het eindoordeel van de commissie-Alders.

Maar de commissie oordeelt geheel anders op basis van een onderzoek dat is uitgevoerd bij TNO. Bepalend is het volgens dat onderzoek geweest dat de sparrentakken gortdroog waren. Ze hingen er namelijk al een maand. De takken lagen op een web van gespannen nylondraden als een vijf tot tien centimeter dikke deken zo'n halve meter boven de feestgangers.
TNO heeft de effecten van een brandvertragend middel op deze takken op twee manieren getest. Eerst zijn takken door leken behandeld volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Dat bleek niets uit te halen. De takken brandden even hard zonder als met een brandvertragende behandeling.

De tweede test werd gedaan, nadat deskundigen van de leverancier van het brandvertragende middel de takken hadden geïmpregneerd. Dat scheelde wel iets, maar volgens de conclusies van TNO, die de commissie overneemt, was het bij lange na niet voldoende.

normale' inspectiefunctie

Nieuwe regels zijn volgens de commissie niet echt nodig, al zou één amendement van de Tweede Kamer ongedaan moeten worden gemaakt. In 1995 wilde de minister van binnenlandse zaken de inspectie brandweerzorg en rampenbestrijding de bevoegdheid geven om brand en rampenbestrijding door gemeenten vooraf te toetsen. De Tweede Kamer voelde daar niks voor en wijzigde het voorstel van de minister zo dat alleen achteraf mag worden getoetst. De commissie beveelt aan dit ongedaan te maken zodat de inspectie brandweerzorg en Rampenbestrijding een 'normale' inspectiefunctie krijgt.
Maar ook als er wel wordt geïnspecteerd, gaat het niet altijd goed. Zo bleek het ministerie van Vrom al bij een steekproefonderzoek in 2000 in Edam-Volendam dat het hier schort aan handhaving van bouwregelgeving.

Het complete rapport kun je hier vinden. (Noord Hollands Dagblad)

13 jarige meisje vast voor zware mishandeling

Een 16-jarig meisje uit Den Bosch is eerder deze week opgenomen in een ziekenhuis met een verbrijzelde neus, een gebroken kaak, een scheur in het jukbeen en diverse zwellingen. Die kwetsuren liep ze op toen een 13-jarig plaatsgenootje haar zwaar mishandelde. De verdachte is aangehouden en ingesloten. Een woordvoerder van de politie heeft dat donderdag meegedeeld.

Het slachtoffer was zo zwaar toegetakeld, dat de politie haar pas daags na de mishandeling kon horen. Het meisje wordt donderdag geopereerd. Een 17-jarige vriendin die haar probeerde te helpen, raakte licht gewond.

Uitgescholden

De verdachte en het slachtoffer kwamen elkaar op straat tegen. De 13-jarige beweerde dat de ander een bekende van haar zou hebben uitgescholden. Het slachtoffer zegt zich echter nergens van bewust te zijn. Ze negeerde de verdachte.

Die greep haar daarop vast, trok haar hoofd naar beneden en gaf haar vervolgens met kracht een groot aantal knietjes in het gezicht. Toen het slachtoffer op de grond viel, schopte de verdachte haar nog verschillende keren in het gezicht.

Russische popster de ruimte in

Michail Sjvydkoi, de Russische minister van Cultuur, wil dat een lid van de Russische popgroep Na Na de ruimte in wordt gestuurd. Hij heeft dat voorgesteld aan de directeur van het Russische ruimtevaartprogramma, zo meldt het Britse showbizzpersbureau Wenn donderdag.

De jongensband zou al in training zijn voor de ruimtereis. De reden van de ruimtereis zou simpelweg het promoten van de Russische ruimtevaart zijn. In een brief aan de directeur schrijft Sjvydkoi dat "het noodzakelijk is de ruimtevaart te populariseren, opdat jonge Russen geïnteresseerd blijven in het kosmonautenvak" .

Extra politie bij omschakeling naar euro

Politie en marechaussee zullen voor de omschakeling van de gulden op de euro ruim vierduizend mensen extra inzetten. Van december tot midden februari zullen er veel meer munten en bankbiljetten worden vervoerd en in omloop zijn dan normaal.

Voor de beveiliging hebben politie en marechaussee een speciaal samenwerkingsproject opgezet. In bijvoorbeeld winkels en banken zullen extra politiemensen staan. Verder is een apart team gevormd om witwassen van zwart geld tegen te gaan, worden politiemensen bijgeschoold in het herkennen van vals geld, en wordt voorlichting gegeven aan het publiek. Zo komt er dit najaar een brochure met veiligheidsadviezen.

De politievakbond NPB is er niet van overtuigd dat een grote operatie rond de komst van de euro nodig is. Een andere bond, de ACP, vraagt onder meer aandacht voor de veiligheid van het politiepersoneel.

PCM-nieuwssite gaat EN.nl heten

Zoals we gisteren meldden gaat volgende week de nieuwssite van PCM Interactive Media (PIM) van start. De naam wisten we je echter nog niet te melden, daar die nog niet bekend was.

Vanmorgen heeft directeur Peter van Dijk van PIM op het congres van de uitgeversbond NUV in Rotterdam medegedeeld dat de site zal gaan opereren onder de naam en op de URL EN.nl.

De site is nu nog niet bereikbaar. Planning is dat EN.nl aanstaande dinsdag van start gaat.

Acht jaar cel voor doodrijden schoonmoeder

De rechtbank in Den Bosch heeft een 28-jarige Eindhovenaar veroordeeld tot acht jaar celstraf en TBS voor de moord op zijn schoonmoeder. De man reed tijdens carnaval opzettelijk in op zijn schoonouders. De vrouw overleed, de man raakte zwaar gewond.
Tegen de man was twaalf jaar en TBS met dwangverpleging geëist. Het huwelijk van de man was al na een half jaar op de klippen gelopen en de schoonvader probeerde volgens Van de B. de pogingen van het stel om weer bij elkaar te komen te dwarsbomen.

Op carnavalsmaandag stonden er berichten op de mobiele telefoon van de dochter waarin Van de B. zei dat de vader zou sterven als hij het herstel van hun relatie nog langer in de weg zou staan.

De dader wachtte zijn schoonouders 's avonds op bij de bushalte waar zij uitstapten, gaf vol gas en reed hen aan. Beiden belandden op de motorkap en vervolgens op het wegdek. Van de B. zei op de zitting dat hij hen wilde aanrijden maar niet wilde doden.

Veronica wil frequentie Sky Radio

De Vereniging Veronica wil de landelijke FM-frequentie van Sky Radio hebben. Dit zal alleen mogelijk zijn als het kabinet morgen besluit een veiling van de FM-frequenties te houden.

Volgens Jan Hoogesteyn, directeur van Kink FM, is een etherfrequentie hoogst noodzakelijk voor Veronica, omdat anders het merk Veronica langzaam zal verdwijnen. "We willen de beste frequentie in huis halen en die van Sky Radio is de eerste die daarvoor in aanmerking komt."
het ergste wat er kan gebeuren is dat er geen veiling komt. In dat geval moet Veronica nog zeker twee jaar wachten op een nieuwe kans.

Het voortbestaan van het merk Veronica liep recentelijk een flinke deuk op, toen de onderhandelingen met SBS over televisiezender V8 stukliepen. Met alleen een aantal internetsites, een handjevol tijdschiften en radiozender Kink FM (die eveneens geen etherfrequentie heeft) zal het merk Veronica waarschijnlijk snel uit de herinnering van luisteraars zijn verdwenen.

Greenpeace beklimt kerncentrale

De politie heeft donderdagochtend omstreeks half vijf vier actievoerders van Greenpeace aangehouden bij het beklimmen van de kerncentrale in Borssele. Twee actievoerders hebben de koepel weten te bereiken.

Ze hebben daar de tekst 'Stop op: 31-12-2003' aangebracht. De klimmers hangen nog tegen de wand van de koepel. De twee worden aangehouden zodra ze van de koepel afkomen, aldus een politiewoordvoerder.

Greenpeace protesteert met de actie tegen het voornemen van eigenaar EPZ om de kerncentrale na eind 2003 open te houden. Een kamermeerderheid besloot acht jaar geleden dat de centrale in Borssele voor 2004 zijn deuren moet sluiten. EPZ is het daar niet mee eens.

Het personeel van de kerncentrale, verenigd in de Stichting 2004+, vocht het voornemen tot sluiting aan bij de Raad van State. Die besliste in 1999 dat er geen aanleiding is de vergunning van EPZ voor de kerncentrale in te trekken. De Nederlandse Staat eist in een rechtszaak vrij! dag in Den Bosch dat de kerncentrale op de afgesproken datum sluit.

Filmster Babe dreigt te worden geruimd

Het varkentje dat de hoofdrol speelde in de film Babe, is het middelpunt van een rechtszaak in Groot-Brittannië. Zijn baas is naar de High Court gestapt om via de rechter de dreigende preventieve ruiming in verband met de mond- en klauwzeercrisis te voorkomen.

Volgens de advocaat van eigenaresse Rosemary Upton heeft het varken een betere zaak dan het kalf Phoenix dat dit voorjaar door een golf van publiciteit van preventieve ruiming werd gered. Het kalfje Phoenix overleefde een ruiming op een boerderij en stond vijf dagen naast zijn dode moeder voordat het werd ontdekt.

De zaak kreeg zoveel publiciteit dat het dier optimaal van de versoepelde regels kon profiteren die eind april van kracht werden rond de preventieve ruimingen. De Britse regering besloot uiteindelijk dat Phoenix mocht blijven leven.

Volgen de advocaat van het varken Grunty heeft de inspecteur die 14 juni besloot dat de boerderij waar de ster leeft, moet worden geruimd! , zijn beslissing op verkeerde gronden genomen. De eigenaresse had een besmette boerderij in de omgeving bezocht maar wel voldoende veiligheidsmaatregelen genomen. Ze had de dieren niet aangeraakt en had haar laarzen gedesinfecteerd voordat ze vertrok, aldus de raadsman.

Koers UPC gedaald na verpanden Chello

De beurskoers van UPC daalde gisteren fors nadat aan het licht kwam dat de kabelaar zijn internetdochter Chello in onderpand heeft gegeven voor de recent overeengekomen converteerbare lening van Euro 1 miljard. Dit krediet heeft het met torenhoge schulden kampende bedrijf afgesloten bij zijn Amerikaanse partner Liberty Media. Ook de kabelnetten in Israël (445.000 aansluitingen) en Malta (84.000) zijn als garantie voor de lening gegeven.

UPC sloot gistermiddag op de Amsterdamse effectenbeurs 16,2% lager op Euro 2,69. Sinds de aankondiging van de converteerbare lening op 29 mei is er maar liefst 58,5% van de koers afgegaan.

Volgens analist Dennis Siemelink (Delta Lloyd) wijst alles er op dat de vrije val van het aandeel UPC te maken heeft met het in onderpand geven van Chello. Hij kan zich namelijk voorstellen dat beleggers het als "een uitholling" opvatten dat UPC zijn internetdochter in een aparte vennootschap heeft ondergebracht, en het vervolgens als onderpand gebruikt.

De transactie valt op te maken uit een recente melding die UPC heeft gedaan bij de Amerikaanse 'beurswaakhond' SEC. Siemelink verbaast zich overigens over de twintig pagina's met definities waarmee het juridische document van de kabelaar begint. "Zoiets heb ik nog nooit gezien. Zelfs over de euro wordt precies uitgelegd wat het is. Het geeft echter wel aan dat UPC en Liberty Media zich goed hebben ingedekt."

Uit het document blijkt dat Liberty Media, dat indirect meerderheidsaandeelhouder is van UPC, bij de kabelaar alle touwtjes in handen krijgt. "UPC mag weinig meer doen zonder toestemming van Liberty", stelt de analist.

Eerder gaf UPC al kabelnetwerken buiten Duitsland, Polen, Israël en Malta in onderpand voor de banklening van Euro 4 miljard die het vorig jaar kreeg.

Tot de activiteiten die op dit moment niet als onderpand zijn gesteld, behoren de zakelijke telefoniedochter Priority Telecom en het kabelnetwerk in Duitsland. Voor Priority zoekt UPC overigens nog altijd een externe financier, terwijl de Duitse activiteiten momenteel worden samengevoegd met het beursgenoteerde Primacom.

Homo's nodigen imam uit op feestje

De omstreden imam El Moumni is 'van harte welkom' op een Rotterdamse feestavond voor homoseksuele moslims, waar mannelijke buikdansers optreden en islamitische homo-erotische poëzie wordt voorgedragen.

Organisator A. Kasbergen van het Rotterdamse Wereldmuseum daagt de imam die homo's "minder dan varkens, honden en apen" noemde uit om de bijeenkomst op vrijdagavond 29 juni vooral bij te wonen.

"Het is een uitgelezen moment om kennis te maken met de culturele rijkdom die uit de islamitische homogroepering is voortgekomen. Als meneer El Moumni wil komen, zullen wij hem graag toelaten!"

Minder welkom is de Marokkaanse gebedsvoorganger op een discussie over hetzelfde thema, morgen in het Rotterdamse stadhuis. "Wij nodigen El Moumni beslist niet uit", zegt een woordvoerster. "Al is het maar omdat hij toch geen woord Nederlands spreekt. Bovendien willen we geen conflicten, maar een dialoog."

De imam heeft gisteren een boze brief geschreven aan minister Van Boxtel, in reactie op een schrijven dat de bewindsman hem vorige week stuurde. Van Boxtel is woest over de vermeende leugens van El Moumni. Vertalingen van zijn preken zouden onomstotelijk hebben aangetoond dat El Moumi zich wel degelijk discriminerend over zijn homoseksuele medemens heeft uitgelaten.

Vooraanstaande Marokkanen in Rotterdam zijn het daarmee eens. "El Moumni heeft een week na alle commotie een en ander herhaald in zijn vrijdagpreek. Hij heeft bovendien gezegd aan zijn ideeën vast te houden, zelfs als daar in Nederland de doodstraf op zou staan."

"Nederland doet er goed aan zich te realiseren dat El Moumni slechts een gebedsvoorganger is: een man die de koran uit zijn hoofd citeert. Hij heeft geen theologie gestudeerd en in Marokko hooguit de basisschool gevolgd. Zelfs het bestuur van zijn moskee staat niet meer achter hem, maar kan momenteel niet ingrijpen omdat El Moumni dan voor velen een soort martelaar wordt."

Amerikaanse vrouw dood vijf kinderen

In de Verenigde Staten heeft een vrouw haar vijf kleine kinderen gedood. De kinderen, die in de leeftijd varieerden van zes maanden tot zeven jaar, werden dood aangetroffen in hun huis in Houston. Volgens een woordvoerder van de politie zijn de kinderen, een meisje en vier jongens, door verdrinking om het leven gebracht.

Waarschijnlijk heeft de vrouw zelf de politie op de hoogte gesteld, want toen de agenten bij de woning aankwamen, gaf ze meteen toe ze te hebben vermoord. Wat de reden van haar daad is, is niet bekend.

Specialisten betaald voor sjoemelen

Een omvangrijk aantal medisch-specialisten in ons land laat zich ongegeneerd omkopen om wetenschappelijk onderzoek te manipuleren. Doel van deze fraude is slechte geneesmiddelen als zogenaamd 'zeer effectief' aan de man te brengen. Farmaceutische bedrijven betalen voor deze opzettelijke verdraaiing van feiten heel veel geld.

Dat verklaren enkele vooraanstaande artsen van de universiteitsziekenhuizen van Amsterdam (AMC), Utrecht (UMC) en Rotterdam (AZR). "Patiënten krijgen hierdoor vaak verkeerde geneesmiddelen voorgeschreven. Schandalig!", motiveren de medici hun kruistocht tegen de groeiende corruptie onder hun vakgenoten.

In het vanavond uit te zenden tv-programma Zembla (VARA/NPS) zegt neuroloog prof.dr. J. van Gijn van het UMC: "De industrie werkt met tweederangs-collega's die als stromannen van de industrie onderzoek uitvoeren dat door diezelfde industrie wordt gedicteerd en wetenschappelijk beneden de maat is."

Van Gijn doet zijn uitspraken in de documentaire 'Gouden Pillen' tevens als hoofdredacteur van het gezaghebbende Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Zijn naaste collega dr. W.A. van Gool stelt: "Het algemene publiek moet niet zonder meer allerlei dokters vertrouwen die iets zeggen over geneesmiddelen. Men moet zich goed vergewissen: wie zegt wat, waarom en wat zijn de banden met de industrie?" En desgevraagd tegenover deze krant: "Het zijn artsen die consulent zijn voor een geneesmiddelenbedrijf. Hun honorering varieert van pure omkoping tot, wat ik noem, 'massageolie'. Maar het is in ieder geval bedenkelijk vloeibaar."

Prof. Vermeulen wijst keihard zijn VU-collega neuroloog prof.dr. C.H. Polman aan als voorbeeld van een arts die niet onafhankelijk is, omdat hij té nauwe banden met de industrie onderhoudt: "In Nederland wordt voor f70 miljoen Interferon voorgeschreven aan patiënten met multipele sclerose (MS). Dat is weggegooid geld, want uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat dit middel bij MS nauwelijks effect heeft. Polman doet ook onderzoek en schrijft dat Interferon wél succes heeft. Hij heeft nauwe financiële banden met bedrijven die Interferon maken. Hij is een schande voor zijn vak."

Polman reageert desgevraagd dat hij vooralsnog niets tegen zijn collega Vermeulen zal ondernemen: "Het is niet prettig zo te worden neergezet, maar ik laat het maar zo..."

Zwaar beveiligde BMW voor Kok

Premier Kok heeft een nieuwe zwaarbeveiligde en verlengde dienstauto uit de BMW 7-serie gekregen als onderdeel van een serie extra maatregelen om zijn veiligheid te garanderen. De donkerblauwe gepantserde limousine BMW 740iLA Protection met een consumentenprijs van 310.500 gulden is sinds enkele dagen te bewonderen op het Binnenhof als de premier aan het werk is in zijn torentje. Daarmee heeft Kok veruit de duurste dienstwagen van het paarse kabinet.

Veiligheidsadviseurs van het ministerie van Algemene Zaken hebben de minister-president geadviseerd zwaardere veiligheidsmaatregelen te treffen gezien de toenemende dreiging die de afgelopen tijd is uitgegaan van woedende Molukkers en Irakezen, alsmede uit de hand gelopen demonstraties op het Binnenhof. Ook de toenemende agressie rond Eurotops speelt een rol.

Ook de op zich vriendelijke actie van Greenpeace waarbij vorig jaar ongevraagd zonnepanelen op het torentje van de premier werden aangebracht, heeft de adviseurs doen inzien dat de minister-president te makkelijk een prooi kan zijn voor kwaadwillenden.

De 740iLA Protection is niet alleen een zeer luxe en comfortabele auto, maar wordt door BMW standaard afgeleverd met een groot pakket veiligheidsvoorzieningen zoals die gebruikelijk zijn voor staatshoofden, regeringsleiders, captains of industry en de rijken der aarde.

Een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) erkent dat deze BMW niet valt binnen de norm voor dienstauto's. Sinds de discussie over de dienstauto van oud-minister Peper is de maximumprijs van 102.000 gulden voor een dienstauto geschrapt en geldt als criterium een prijs van 95 cent per kilometer.

De limousine van de premier voldoet ook zeker niet aan de milieunormen die minister Pronk het kabinet had willen opleggen voor dienstauto's. Onder druk van zijn collega's, die te weinig keuze zouden hebben, is de eis van een schoon en zuinig A- of B-label voor dienstauto's uiteindelijk vervallen. Voor Kok een uitkomst: de BMW 740iLA Protection valt met een gemiddeld verbruik van 1 op 7,4 in de meest vervuilende klasse en heeft een donkerrood G-label.

De BMW Protection heeft standaard slagwerende beglazing. Deuren, bodemplaat en bumpers zijn voorzien van een 'keflar' beplating. Keflar is een lichte, maar oersterke stof die ook wordt gebruikt voor het maken van kogelwerende vesten. Verder is de Protection-uitvoering voorzien van zogeheten 'inlegvelgen', die voorkomen dat een lekke band van de velg loopt, waardoor de chauffeur met een acceptabele snelheid van ongeveer 80 km per uur redelijk veilig kan blijven doorrijden.

De premier liet zich tot voor kort vrijwel dagelijks vervoeren in zijn 'oude', maar vanwege de grote beenruimte achterin zeer gewaardeerde, Ford Scorpio. Hoewel de wagen al bijna anderhalf jaar geleden vervangen had moeten worden kon de premier lange tijd geen geschikt alternatief vinden nu de Scorpio niet meer wordt gemaakt.

Uit veiligheidsoverwegingen kreeg premier Kok voor zijn dienstreizen naar Brussel de laatste tijd wel regelmatig een gepantserde BMW of andere merken te leen. Enthousiast geworden over de BMW-limousines liet Kok weten zijn keus te hebben gemaakt. Op advies van zijn veiligheidsadviseurs werd vervolgens gekozen voor de beveiligde serie van het Beierse merk.

Nederland achterblijver met DSL

appelsientje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Europa gaat langzamer aan de hogensnelheidslijn voor internet dan verwacht. bij de (trage) groei van breedband zal DSL op het hele continent de overhand voeren, behalve in Nederland waar de tv-kabel domineert. Dat staat in een rapport van McKinsey.

Tegen 2005 zal zullen ongeveer 28 miljoen huishoudens een snelle lijn hebben, dat is ongeveer 25 procent van het totaal aan aansluitingen.

Deze cijfers gelden voor Frankrijk, Duitsland, Italie, Nederlands Zweden en Engeland. Ze zijn minder optimistisch dan andere onderzoekers

In vijf van de zes genoemde landen zal DSL als webaansluiting domineren. In Nederland, als enige, overtreffen kabelaansluitingen de DSL-vraag met 86 procent in 2010. Alleen meer prijsverlagingen van DSL zouden dat kunnen veranderen.

Simpson kreet opgenomen in woordenboek

Fun LOvin Crimin@L had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Tekenfilmster Homer Simpson heeft de Engelse woordenschat een woordje rijker gemaakt! De Homer-kreet ‘d’oh’ is immers zopas opgenomen in de online versie van het vermaarde woordenboek 'Oxford English Dictionary' Wie het woordje opzoekt, verneemt dat het gebruikt wordt om je frustraties uit te drukken als iets niet uitdraait zoals je hoopte... d’oh!

Nederland koopt anti tank wapens in Israel

Het is vrijwel zeker dat Nederland een antitankwapen van Israëlische makelij aanschaft. Minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken heeft zijn aarzelingen over de transactie van bijna 600 miljoen gulden overwonnen, na een gesprek met zijn Israëlische collega Peres.

Van Aartsen wilde garanties dat er geen Nederlandse militaire technologie via compensatieorders naar het Midden-Oosten gaat. Volgens diplomatieke bronnen heeft Israël die garantie te elfder ure gegeven. Daardoor is de weg vrij voor de bestelling van circa 300 afvuursystemen en 2400 raketten van het type Gill bij wapenfabrikant Rafael. De wapens zijn bestemd voor de infanterie, de luchtmobiele brigade en het korps mariniers.
Staatssecretaris Van Hoof van Defensie had al een voorkeur voor de Gill, boven de Javelin van het Amerikaanse bedrijf Lockheed-Martin. De Gill is 100 miljoen gulden goedkoper dan de Amerikaanse concurrent. De compensatieorders ontlopen elkaar weinig.

Smartengeld na ongeluk

Ouders, echtgenoten en kinderen van omgekomen verkeersslachtoffers kunnen 22.000 gulden smartengeld eisen ter compensatie van hun verdriet. Ook bij ernstig, blijvend letsel kunnen naaste verwanten dat bedrag krijgen.

Het recht op vergoeding voor deze 'affectieschade' wil minister Korthals (Justitie) wettelijk regelen, schrijft hij aan de Tweede Kamer. Nu hebben alleen mensen die ernstig psychisch letsel oplopen als een kind of partner een ongeluk krijgt, recht op vergoeding van de zogenoemde shockschade. Wie alleen verdrietig is als zijn kind sterft, kan niets claimen. De minister schrijft dat het smartengeld van 10.000 euro niet is bedoeld om het leed weg te nemen, maar meer als erkenning daarvan.

De minister wil de groep rond het slachtoffer die recht krijgt op schadeloosstelling, beperken. Broers en zusters, grootouders en meerderjarige kinderen krijgen geen recht op vergoeding. Hij streeft ernaar de regeling zo duidelijk te formuleren dat de rechter er doorgaans niet aan te pas hoeft te komen. De regeling kan ook worden toegepast bij andere dan verkeersongelukken waarbij letsel is veroorzaakt.

Korthals wijst op de huidige discrepantie bij het toekennen van smartengeld. "Wie door een medische fout ongewenst een kind krijgt en daardoor geestelijk letsel oploopt, heeft wel recht op smartengeld, maar niet degene die door een fout van een ander een kind verliest."

In sommige andere Europese landen kan al langer schadevergoeding worden geclaimd voor verdriet. Engelsen kunnen alleen geld eisen als een naaste overlijdt. In Frankrijk en België is de hoogte van de schadevergoeding afhankelijk van de aard van het letsel en de relatie tussen slachtoffer en degene die de claim legt.

Uit berekeningen van het Verbond van Verzekeraars blijkt dat de premies voor wettelijke aansprakelijkehidsverzekering door het recht op schadevergoedingen met 2 procent zullen stijgen. Justitie schat dat per jaar verwanten van zo'n 700 verkeersslachtoffers een claim zullen indienen.

Directeur ATF aangehouden

Directeur W.K. van afvalverwerkingsbedrijf ATF in Drachten is aangehouden. Hij wordt verdacht van brandstichting en het naar buiten laten komen van schadelijke stoffen. Ook zou ATF zonder milieuvergunning hebben gewerkt. Dit heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Leeuwarden woensdag bekendgemaakt. De directeur, die zondag al is aangehouden, wordt woensdag aan de rechter-commissaris voorgeleid. Eerder werden twee medewerkers van ATF aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het ontstaan van de brand in mei vorig jaar. Daarbij ging 480 ton aan chemische stoffen de lucht in.

Pronk laat splinternieuwe villa's slopen

Twee splinternieuwe villa's in Valkenswaard moeten van minister Pronk (VROM) worden gesloopt. Ze zijn in strijd met het bestemmingsplan gebouwd, in het landelijk gebied buiten de bebouwde kom.

Pronk liet woensdag in de Tweede Kamer weten dat de sloopprocedure voor een villa al vergevorderd is. Ook de andere moet tegen de vlakte.
Het is voor het eerst dat in Nederland woningen ten prooi vallen aan de slopershamer omdat zij niet gebouwd hadden mogen worden. Wat Pronk betreft volgen er meer. ,,Er moet eindelijk een einde aan komen dat gemeenten illegale bebouwing gedogen. Dat is onacceptabel'', aldus Pronk. Hij noemde de bouw van kassen in Zaltbommel ,,geheel in strijd met de geest van het bestemmingsplan''.

Handjeklap

Gemeenten werken volgens Pronk willens en wetens mee aan overtredingen van het bestemmingsplan. Als bewoners van illegale woningen weten dat hun huis eigenlijk niet gebouwd had mogen worden, is er maar één sanctie mogelijk: sloop. ,,In Valkenswaard was sprake van handjeklap'', zei Pronk.
Pronk heeft schoon genoeg van zulke praktijken. Hij heeft alle gemeenten deze week een brief gestuurd dat zij zich aan hun eigen voorschriften moeten houden, en overtredingen moeten aanpakken.

Zijn optreden oogstte lof bij de meerderheid van de Tweede Kamer. Uit een rapportage van de inspectie ruimtelijke ordening over 2000 blijkt dat de uitvoering en handhaving van de ruimtelijke regelgeving nog steeds te wensen overlaat.
Pronk heeft al meer inspecteurs aangesteld en wil de controles verder opvoeren. Intensiever onderzoek van de inspectie heeft veel onregelmatigheden aan het daglicht gebracht. Pronk: ,,Elke gemeente komt aan de beurt.'' Een aantal gemeenten, zoals Venray, zijn onder streng toezicht van het Rijk geplaatst.

In de nieuwe wet op de ruimtelijke ordening, waar Pronk aan werkt, wil hij gemeenten verplichten om elke wijziging van het bestemmingsplan te melden aan de inspectie. Ook moet de gemeente haar plannen op tijd en duidelijk openbaar maken. Dus niet in de zomervakantie in een streekkrantje, zoals Pronk het noemde.

KPN krijgt telefoongids.nl niet

Multimediabedrijf Denda hoeft de domeinnaam telefoongids.nl voorlopig niet over te dragen aan KPN. Dat heeft de kortgedingrechter in Almelo bepaald.

Denda, dat zich bezighoudt met interactieve telefoongidsen, kreeg de domeinnaam in handen door een succesvolle procedure tegen de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). Die had de naam geblokkeerd omdat het een te algemene naam betrof. Ook KPN ondernam dergelijke 'deblokkeringspogingen', maar ging daar minder voortvarend mee te werk dan Denda, zo valt in het vonnis te lezen.

Door het kort geding wilde KPN de domeinnaam alsnog in handen krijgen. KPN vindt dat het er het meeste recht op heeft omdat het al sinds mensenheugenis de telefoongids in Nederland uitgeeft. De rechter heeft dit beroep op merkrecht afgewezen. Volgens hem kan KPN ,,geen betere rechten dan Denda doen gelden op alleen het woord 'telefoongids'.''

Bosbranden teisteren Costa Brava

Qorne had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Costa Brava en de regio rond Barcelona zijn gisteren geteisterd door hevige bosbranden. Honderden bewoners en toeristen moesten door de brandweer worden geëvacueerd.

De grootste brand woedde ten noorden van de populaire badplaats Rosas, waar 1800 hectare in vlammen opging. Het dorpje Cadaques was een etmaal afgesloten van de buitenwereld. De brandweer kon ternauwernood voorkomen dat het voormalige huis van de schilder Salvador Dali (1940-1989) in Port Lligat ten prooi viel aan de vlammenzee. Vierhonderd inwoners van het plaatsje moesten hun huis in allerijl verlaten. De brandweer ontzette met een boot een groep studenten die door het vuur waren ingesloten. In hetzelfde gebied woedde afgelopen zomer ook al een hevige bosbrand waarbij toen 6000 hectare verloren ging.

Even ten zuiden van Rosas, bij L'Escala, gingen ook enkele bossen in vlammen op. Hier moest de brandweer 360 mensen evacueren, onder wie enkele tientallen toeristen op de lokale camping. De Tramontana, de keiharde noordenwind, bemoeilijkte net als bij Cadques de bluswerkzaamheden.
Rond Barcelona moest de brandweer eveneens met groot materieel uitrukken. Een brand op de berg Montjuic, waar het Miró-museum en het Olympisch Stadion gelegen zijn, hulde Barcelona in een donkere nevel van rook. Aan de noordkant van de stad bij Badalona gingen eveneens enkele tientallen hectaren bos in vlammen op.

De politie onderzoekt of er in al deze gevallen sprake is van brandstichting. Het Amerikaans ruimtevaartbureau had eerder al gewaarschuwd voor bosbranden op grote schaal in Spanje deze zomer als gevolg van de aanhoudende droogte.

ADL zet lijst met extremisten online

Jeromeo had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ordehandhavers in de Verenigde Staten die meer informatie willen over extremistische groeperingen en -personen in de VS kunnen sinds kort terecht bij een gegevensbestand op internet. Een groepering heeft hiervoor een afdeling van haar website gepresenteerd.

De groepering ADL strijd tegen antisemitisme, racisme en alle vormen van fanatisme en geeft samen met de FBI trainingen aan handhavers van de openbare orde. Het nieuwe inititiatief is te vinden op www.adl.org. Dit wie-is-wie-overzicht van de zogeheten haatwereld is toegankelijk voor de gewone internetter.

Op de site is onder meer informatie te vinden over geplande extremistische bijeenkomsten. Verder is een chronologie beschikbaar van criminele feiten gepleegd door extremisten. Op een interactieve kaart van de VS is te zien in welke staat 'haat'misdaden zijn gepleegd. De ADL houdt de informatie op de webpagina's continu actueel.

database

Ook de online database van racistische symbolen die ADL in oktober 2000 al openbaarmaakte op haar website is bereikbaar via het nieuwe website-onderdeel. In dit bestand kunnen ouders bijvoorbeeld zoeken of kinderen die hun schoolboeken bekladden met cijfercombinaties als 311 of 88 alleen maar aan het kliederen zijn, of zich mogelijk verdiepen in rechtsextremistische ideeën.

De organisatie is zich bewust dat de website ook toegankelijk is voor mensen die wèl interesse hebben voor deze kwalijke zaken. ,,Natuurlijk is er een risico, maar wij geloven dat het belangrijk is om deze partijen tegen het licht te houden'', verklaarde een woordvoerster van ADL. ,,Als we dat niet zouden doen zouden ze sowieso niet verdwijnen. Wij vertellen wie de extremisten zijn en wat ze doen zodat mensen zich hiervan meer bewust worden.''

Franz Beckenbauer: De Film

Het leven van Franz Beckenbauer wordt verfilmd. Beckenbauer is de beste, kleurrijkste en succesvolste speler uit de Duitse voetbalhistorie. Hij speelde 103 interlands, was twee keer Europees voetballer van het jaar en won twee WK's (als speler en als coach).

Vorig jaar kwam de huidige voorzitter van Bayern München met zijn privéleven in het nieuws. Hij bleek bij de secretaresse van de club een kind te heben verwekt. Regisseur Tomy Wigand weet nog niet of dat pikante verhaal in de film wordt opgenomen.

Drugs arrestaties in R'dam en Eindhoven

De politie in Rotterdam heeft met de aanhouding van vijf mannen een heroïnelijn opgerold die vanuit Rotterdam de drugs onder meer afleverden in Frankrijk en Duitsland. Ook in Eindhoven denkt de politie een drugslijn te hebben opgerold.

In Rotterdam werden dinsdag vier Turken en een man uit Kaapverdië aangehouden, zo maakte de Rotterdamse politie woensdagavond bekend. Bij huiszoekingen werden in totaal negentien kilo heroïne, enkele tienduizenden guldens en heroïnepersen inbeslaggenomen. De verdachten worden vrijdag voorgeleid aan de officier van justitie.

Het onderzoek naar de verdachten begon in mei. Ook de Franse politie was erbij betrokken. Zij hield vorig maand net boven Parijs zes mannen aan die in totaal 42 kilo heroïne bij zich hadden.

Met de aanhouding van drie verdachten denkt ook de Eindhovense politie een drugslijn te hebben opgerold. Het zou hierbij gaan om transporten van heroïne en cocaïne tussen Curaçao en Eindhoven. Het afgelopen jaar zijn er vermoedelijk meerdere uitgevoerd door zogenoemde bolletjeskoeriers. Die smokkelen verpakte drugs door ze in te slikken.

Dat gebeurde in dit geval veelal op een levensgevaarlijke manier, aldus een politiewoordvoerder woensdag. Een van de hoofdverdachten, een 26-jarige man uit Eersel, belandde na terugkomst op Schiphol zelfs op de intensive care van het ziekenhuis. Zes van de 54 bolletjes die hij had ingeslikt waren zo slecht verpakt dat de inhoud in zijn maag terecht was gekomen.

De politie denkt dat de transporten zijn georganiseerd door een 48-jarige Eindhovenaar en zijn 39-jarige vriendin. Het tweetal verhandelde de drugs vanuit hun woning. Vanwege de overlast die dat veroorzaakte, stelde de politie een onderzoek in.

Het duo zette vooral drugs- en gokverslaafden in als koerier. Ook ronselden ze mensen met een schuld. Volgens de zegsman van de politie zijn verschillende koeriers aan de dood ontsnapt omdat de bolletjes slecht waren verpakt. De politie heeft de afgelopen dagen ook vijftien klanten van het Eindhovense duo opgepakt.

Schoonmoeder weg editten op trouwfoto's ?

Een op de tien getrouwde mannen zou, indien mogelijk, met behulp van digitale technologie zijn schoonmoeder van alle trouwfoto’s verwijderen. Vrouwen zouden vooral hun figuur verbeteren en zichzelf een mooiere gelaatskleur geven. Dat blijkt uit een opiniepeiling door Dixons.

Ruim een kwart van de pasgetrouwde stellen blijkt ontevreden over alle officiële trouwfoto’s. De meeste mensen kiezen ervoor om informele kiekjes, genomen door familie of vrienden, in te lijsten.

Het merendeel van de gefotografeerde bruiden vindt zichzelf te dik. Slecht weer, chagrijnig kijkende gasten en lelijke achtergronden zijn andere redenen voor ontevredenheid. Van de 10 miljoen trouwfoto’s komen er naar schatting slechts 100 terecht in fotoalbums, zo blijkt uit het Britse onderzoek.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.