Verkrachting vergroot kans op zwangerschap

Vrouwen die zijn verkracht, lopen ruim twee keer vaker de kans zwanger te raken dan vrouwen die vrijwillige seks hebben.

Dat blijkt uit Amerikaans wetenschappelijk onderzoek. Volgens onderzoeker Jon Gottschall van de St. Lawrence Universiteit raakte bijna acht procent van de 405 verkrachte vrouwen tussen 12 en 45 jaar oud die bij het onderzoek waren betrokken zwanger, tegenover 3,1 procent van de vrouwen die vrijwillig onbeschermde seks hadden.

De wetenschapper geeft als meest voor de hand liggende verklaring dat verkrachters op zoek zijn naar aantrekkelijke en gezonde vrouwen, karakteristieken die op vruchtbaarheid wijzen.

Een andere mogelijkheid is volgens Gottschall dat vrouwen zich rond de ovulatie aantrekkelijker voelen en daarmee onbewust signalen afgeven die door verkrachters worden opgepikt. Het verschil kan volgens hem niet worden verklaard door het feit dat vrouwen die regelmatig seks hebben, gemiddeld meer gebruik maken van voorbehoedmiddelen dan slachtoffers van verkrachting.

Psychologe Bernardine Ensink van het Nederlands Instituut voor Sociologische en Seksuologisch Onderzoek en mede-auteur van een onderzoek naar zwangerschap na verkrachting, stelt dat de cijfers bij zwangerschap na verkrachting overeenkomen met bestaand onderzoek. "Maar het cijfer voor vrouwen die zwanger raken na onbeschermde seks, ligt erg laag. Dat varieert van tussen 5 en 30 procent."