Cola erg geliefd bij Nederlanders

Nederlanders hebben vorig jaar bijna anderhalf miljard liter frisdrank gedronken. Dat komt neer op bijna negentig liter frisdrank per Nederlander. Dit blijkt uit cijfers van de Vereniging Nederlandse Frisdranken Industrie.

Cola is nog steeds veruit de meest gedronken frisdrank in ons land. De helft van alle gedronken frisdranken heeft een colasmaak. Op de tweede plaats staat sinas met een aandeel van iets minder dan een kwart. Net als vorig jaar steeg de behoefte naar vruchtenlimonades. Een op de zeven genuttigde frisdranken in 2000 was een vruchtenlimonade.

Meer nog dan vruchtenlimonades hadden Nederlanders vorig jaar trek in een 'light' frisdrank. Bijna 18 procent van alle gedronken fris bevatte geen suikers. Dit was een procentje meer dan de behoefte aan mineraalwater. Daar is vorig ruim 270 miljoen liter van opgedronken. Voor het eerst bevatte meer dan de helft daarvan geen bubbels.

Wat export betreft heeft Nederland een flinke veer moeten laten. In 2000 verkocht Nederland 208 miljoen liter frisdrank aan het buitenland. Dat was maar liefst 97 miljoen liter minder dan in 1999.