CO2 in zee opslaan is mogelijk

Noorse geleerden zeggen een manier te hebben gevonden om koolstofdioxide (CO2) in de Noorse Zee op te slaan.

De CO2 van de zware industrie en boorplatforms, goed voor een derde van de totale uitstoot van Noorwegen, zou opgevangen worden en via pijpen op 800 meter diepte losgelaten worden in zee.
Het water op die diepte is zo dicht dat het het gas opvangt, neutraliseert en honderden jaren lang vasthoudt. Volgens de geleerden zou het water in de buurt van de pijpen wel zuur worden maar door de stromingen zou het snel verdund worden. Omdat het leven op die grote diepte schaars is, zou er niet veel schade aangericht worden.

Bossen en gewassen VS nemen minder CO2 op
­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­
Nieuwe schattingen van de koolstofdioxide-uitstoot van de Verenigde Staten wijzen uit dat de groei van bossen en gewassen en de rivieren een kwart tot de helft van de CO2 absorberen.

Dat is minder dan tot nu werd aangenomen en verder zal de hoeveelheid verminderen naarmate de pas aangeplante bossen ouder worden en minder CO2 opnemen. Bovendien gaat de uitstoot nog vermeerderen zodat het probleem alleen maar erger zal worden. De CO2-sinks, natuurlijke opslagplaatsen voor het broeikasgas CO2, zorgde voor onenigheid bij het overleg over Kyoto. De VS stelden toen dat de sinks zeer veel CO2 opnamen