OM waarschuwt slachtoffers zedendelicten

Het Openbaar Ministerie waarschuwt slachtoffers van ernstige zedendelicten voortaan wanneer de dader wordt vrijgelaten. De bedoeling van deze experimentele maatregel is slachtoffers voor te bereiden op een mogelijke confrontatie met hun aanvaller.

Als slachtoffers van seksueel misbruik niet weten dat `hun' dader weer op vrije voeten is en hem onverhoeds tegen het lijf lopen, komen vaak hevige emoties los, aldus de Landelijk Officier Slachtofferzorg Y. van der Meer. Alleen seksuele daders die veroordeeld zijn tot meer dan twee jaar gevangenisstraf komen voor het experiment in aanmerking. Minderjarigen en tbs'ers zijn uitgesloten. Uiteindelijk gaat het om 256 deliquenten. Die zullen, verspreid over de komende tweeënhalf jaar, vrijkomen. Als aan het einde van die periode een positieve evaluatie van het experiment volgt, breidt justitie de proef uit naar alle zedendelinquenten.

Slachtoffers zijn vrij om te kiezen of zij informatie willen over het vrijkomen van de dader. Het Openbaar Ministerie benadrukt dat de informatie vertrouwelijk is. Het is niet de bedoeling zedendaders bij terugkomst in de maatschappij aan de schandpaal te nagelen.

Voor eigen rechter spelen, zal justitie dan ook niet toestaan. ,,Ook daders hebben recht op een resocialisatie.