Leeuwarden stelt vermommings verbod in

De Leeuwarder raadscommissie bestuur en middelen heeft woensdagavond ingestemd met een vermommings- en samenscholingsverbod in de gemeente. Sinterklaas en zwarte piet worden niet door het verbod getroffen, want een mombakkes is alleen strafbaar als de vermomde kennelijk van plan is de orde te verstoren.

Volgens burgemeester Loekie van Maaren hebben andere grote steden de verbodsbepaling al langer om effectief op te kunnen treden tegen ongure groepjes, die getooid met berenmutsen en zwarte zonnebrillen dreigend op straathoeken rondhangen.
Het samenscholingsverbod is vooral gericht tegen groepjes verslaafden en daklozen en dan vooral ter bestrijding van drugshandel op straat. De burgemeester beloofde de commissie dat de politie terughoudend met het gebruik van de nieuwe verboden zal omspringen.

vrijheid van meningsuiting

PAL/GroenLinks maakt bezwaar tegen de uitbreiding van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), omdat daarmee ook personen of groepen kunnen worden gecriminaliseerd wier ordeverstoring te maken kan hebben met vrijheid van meningsuiting.

CDA'er Durk Feenstra greep het vermommingsverbod aan voor kritiek op Van Maarens presentatie (gistermorgen) van het gegroeide veiligheidsgevoel in Friesland. ,,Ik kan me niet voorstellen dat de mensen nu minder bang zijn op straat dan vroeger. Vorig jaar hebben we via u ook foute gegevens van de politie gekregen'', aldus het raadslid. Van Maaren wees de kritiek van de hand. ,,De politiemonitor is een serieus tweejaarlijks onderzoek.''

Dat er vorig jaar verouderde gegevens over geweld in de binnenstad verschenen, die al na korte tijd bleken te zijn achterhaald door somberder cijfers, noemde Van Maaren eigen aan het feit dat alles voortdurend wordt gemeten en onderzocht.