Enorme afgang OM in clickfondszaak

Het Openbaar Ministerie is geweldig onderuit gegaan in de clickfondszaak. De rechter liet geen spaan heel van de aanklacht van de Officier van Justitie, alleen gerommel met loonbelasting werd bewezen geacht. Normaal gesproken had dit niet eens voor de rechter gekomen, maar was afgehandeld in een civiele zaak.

Tijdens de uitspraak leek het bankje van de Officier van Justitie bijna verworden tot beklaagdenbank. ''Een van de grootste afgangen van justite van de afgelopen 60 jaar'', zo oordeelden juristen.

Han Vermeulen, de hoofdverdachte in de Clickfondszaak, is veroordeeld tot een boete van f.25.000. De straf geldt uitsluitend voor het ontduiken van de loonbelasting. In de Clickfondszaak zelf is het OM, overeenkomstig de eis van de advocaten, niet-ontvankelijk verklaard. Ook de andere drie verdachten kwamen ervan af met lichte boetes. De rechtbank neemt het het OM vooral kwalijk dat in het rechtshulpverzoek aan Zwitserland misleidende informatie is verstrekt.

"Een ernstige misslag", zegt de rechter. Het OM had 2,5 jaar en een boete van f.500.000 tegen Han Vermeulen geeist voor het leiden van een criminele organisatie.
De hoofdverdachte overweegt schadevergoeding te eisen.