FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 6 juni 2001

Lerarentekort : Allochtonen voor de klas

Voor de bestrijding van het groeiende lerarentekort in het basis- en voortgezet onderwijs wordt een nieuwe groep aangesproken: hoger opgeleide allochtonen, al dan niet in het bezit van een onderwijsbevoegdheid.

De uit Arbeidsvoorziening voortgekomen organisatie Kliq, gespecialiseerd in scholingsprojecten en loopbaanbegeleiding, werft actief onder allochtonen. Mensen die in hun land van herkomst een onderwijsbevoegdheid hebben behaald, kunnen na een opfriscursus in het voortgezet onderwijs voor de klas.

Bovendien worden verkorte opleidingen op poten gezet waaraan werkloze allochtonen kunnen deelnemen die in hun geboorteland een universitaire of hbo-achtige studie hebben genoten. De verkorte opleidingen duren maximaal zestien maanden. Voor de deelnemers is extra hulp beschikbaar, taallessen en eventueel onderricht in de Nederlandse cultuur. Genoemde opleidingen zijn niet uitsluitend bedoeld voor allochtonen, benadrukt J. Blaazer, teamleider onderwijs van Kliq in Zuidoost-Nederland. Landelijk wil Kliq via deze weg vijfhonderd leraren laten scholen. De verwachting is dat enkele tientallen kandidaten van buitenlandse afkomst zullen zijn.

Voor het verminderen van de lerarentekorten worden alle registers opengetrokken. Uit onderzoek blijkt dat die tekorten in het basis- en voortgezet onderwijs de komende jaren verder oplopen tot in totaal tienduizenden leraren.

Fokprogramma van hamsters mislukt

De pogingen van de vereniging Das en Boom om het verdwijnen van de hamster uit Nederland te voorkomen door hamsters te fokken, lijken te mislukken. De veertig hamsters die gefokt zijn, vertonen tekenen van zware inteelt. Daarmee lijkt het doek voor de hamster in Nederland gevallen. Dat zei voorzitter Jaap Dirkmaat van Das en Boom vrijdag.

De vereniging heeft vrijdag een boze brief aan staatssecretaris Faber geschreven, waarin Das en Boom het Rijk verantwoordelijk stelt voor het verdwijnen van de hamsters uit Nederland. Ook heeft Das en Boom zich vrijdag teruggetrokken uit het Hamster Overleg Limburg (HOL) en de Begeleidingsgroep Fok- en Uitzetprogramma Hamster.
"Het heeft geen zin om tijd te verspillen aan zinloze overleggen die alleen maar hoofdpijn opleveren', staat in de brief.
Das en Boom heeft de brief opgesteld naar aanleiding van het omploegen van een akker bij Heer, waar nog wilde hamsters voorkwamen. Das en Boom wil niet dat de boer hiervan de schuld krijgt en stelt in de brief uitdrukkelijk de overheid aansprakelijk: "De verantwoordelijke autoriteiten hadden de betreffende agrariër meer geld moeten bieden om het voor hamsters onontbeerlijke beheer te kunnen voortzetten', schrijft de vereniging aan Faber.
Dirkmaat vreest dat de veertig in Rotterdam en Ubbergen gefokte hamsters als gevolg van inteelt en incest niet in staat zijn om in de natuur te overleven. "We hebben de beestjes vrijdag onderzocht en geconstateerd dat het nagenoeg klonen van elkaar zijn.'

Genève: Kind sterft na arrestatie moeder

Een kind van 16 maanden waarvan de moeder begin mei werd gearresteerd door de politie, is in Genève van honger en dorst gestorven in het appartement van de moeder. Dat is uit gerechtelijke bron vernomen.

Het lichaam van het kind werd vrijdag ontdekt, één maand na de arrestatie van de moeder. Het voorval wekt grote beroering in de Zwitserse stad.
De politie zit behoorlijk in zijn maag met de zaak. In eerste instantie probeerden ze het stilzwijgen van de drugverslaafde moeder over het bestaan van het kind in te roepen. Diverse diensten schuiven de verantwoordelijkheid over de oorsprong van het drama af.

De alleenstaande vrouw -zonder beroep- werd opgepakt als gevolg van twee veroordelingen voor winkeldiefstallen. "De vrouw verzweeg dat ze moeder was. Het was pas dagen later dat de dienst jeugdbescherming zich zorgen maakte over de verblijfplaats van het kind", stelde de politie in een persbericht. Onderzoeksrechter Stéphane Esposito stelde dinsdag op een persconferentie dat de politie wel degelijk op de hoogte was van het bestaan van het kind.

Abortusboot naar Ierland

Twee Nederlandse artsen varen volgende week voor het eerst met een speciale boot naar de haven van Dublin om bij Ierse vrouwen een abortus uit te voeren. De 'abortusboot', zoals het project Women on Waves officieus genoemd wordt, blijft zeker tien dagen in Ierland.

De initiatiefnemers, onder wie voormalig Greenpeace-arts Rebecca Gomperts, hebben Ierland gekozen omdat de situatie daar 'heel beroerd' is. "Abortus is een enorm taboe. Zelfs voorlichting over abortus is verboden. Er wordt niet eens over gepraat, terwijl er toch veel vrouwen naar Groot-Brittannië reizen om zich daar te aborteren", zei woordvoerster J. van Kampen woensdag.

Hoeveel vrouwen zich inmiddels hebben opgegeven voor een operatie is nog niet helemaal duidelijk. De Ierse afdeling van Women on Waves heeft in cafés kaartjes verspreid met een telefoonnummer dat zwangere vrouwen kunnen bellen. Maar Van Kampen vermoedt dat niet iedereen die zich heeft opgegeven ook een operatie wil. De varende abortuskliniek geeft ook voorlichting.

De abortusboot zal later ook naar Afrikaanse havens afreizen.

Nabestaanden bloedbad eisen 13 Miljard

SpankSpankeronie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Nabestaanden van de slachtoffers van het bloedbad op de Columbine High School in Littleton (VS) beginnen een rechtszaak tegen 25 spelletjesmakers.

De familieleden van 12 scholieren en een docent eisen zo'n 13 miljard gulden. De twee leerlingen, van 17 en 18 jaar, die om zich heen schoten, zouden door de video- en computerspelletjes beinvloed zijn geweest. Zonder die geweldsspellen zouden de twee niet tot de moordpartij zijn gekomen, stellen de familieleden. De daders pleegden na de schietpartij zelfmoord.
Onder de gedaagden zijn Sega, Sony en Eidos, de Britse fabrikant van de virtuele heldin Lara Croft.

Weigerende sirenes in Friesland en Groningen

In het noorden van Friesland hebben woensdag de alarmsirenes tijdens de jaarlijkse controle niet gewerkt. Door een computerstoring werden de sirenes niet goed aangestuurd.
Tijdens een recente stille controle deden de burgeralarms het nog wel. De meldkamer van de Brandweer Friesland zoekt naar de oorzaak van de storing.

Friesland is in drie 'sirene-regio's' verdeeld. In een ervan, die het noorden van de provincie en een gedeelte van Leeuwarden bestrijkt, werkten de sirenes niet. ,,Het vreemde is dat een gedeelte in de bewuste regio het wel deed. Dat maakt het zoeken naar de reden van de hapering extra gecompliceerd'', aldus J. Kamstra van de meldkamer van de brandweer.

De sirenes in Friesland zullen niet op een ander tijdstip loeien. Bij de volgende controle wordt gekeken of alles weer normaal werkt.

Verontruste burgers

In andere delen van het land zorgde het alarm bij de politie voor enkele tientallen telefoontjes van verontruste burgers. In Enschede werd van tevoren gevreesd dat mensen na de vuurwerkramp van 13 mei vorig jaar in paniek zouden raken van het alarm. Volgens de politie was dat niet het geval. ,,Er hebben veertien mensen gebeld die licht verontrust waren, maar van paniek was geen sprake.''

In Noord-Holland-Noord belden ongeveer tien mensen op, sommigen van hen via het alarmnummer 112. In Breda was hetzelfde beeld te zien.

De landelijke alarmoefening van 7 juni vorig jaar werd op last van het ministerie van Binnenlandse Zaken geschrapt. De autoriteiten vonden het toen niet kies om zo kort na de vuurwerkramp in Enschede de sirenes te testen.

Update

Ook in Groningen waren er problemen, de alarmsirenes hebben daar dit keer weinig van zich laten horen.

Dit is naar alle waarschijnlijkheid te wijten aan een computerstoring. Hierdoor werden de sirenes in de hele provincie Groningen niet goed aangestuurd.
De hulpdiensten zeggen koortsachtig op zoek te zijn naar de exacte oorzaak van het euvel.

Ook in Tilburg bleef het angstvallig stil.

Criminele illegalen steeds vaker vrij

De vreemdelingenpolitie moet criminele illegalen sinds de invoering van de nieuwe Vreemdelingenwet steeds vaker laten lopen. De politie slaagt er niet in tijdig een dossier aan te leggen, waarmee de illegaal binnen tien dagen voor de rechter kan worden gebracht.
Voor de invoering van de nieuwe Vreemdelingenwet kwam de rechter pas na 28 dagen in beeld. Nu moet de zaak binnen tien dagen grotendeels rond zijn. Door allerlei organisatorische aspecten blijft er voor de politie in veel gevallen nog maar enkele dagen over om de illegalen te verhoren.

Sinds de invoering van de Vreemdelingenwet op 1 apirl blijft het aantal criminele illegalen dat de Amsterdamse politie voor de rechter brengt steken op ruim vijftig per maand. Tot voor kort waren dit maandelijks meer dan honderd, aldus de woordvoerster.

Logistieke problemen

Van de tien dagen tijd die er is om de zaak voor de rechter komt, gaat veel verloren door logistieke problemen. De opgepakte illegalen moeten vervoerd worden naar de vreemdelingengevangenissen in Ter Apel of Tilburg. Waar de rechtszaak plaatsvindt, is dan nog de vraag. De rechtbank in Haarlem bepaalt per week in welke stad de vreemdelingenzittingen plaatsvinden.

,,Zo kan het voorkomen dat een illegaal die vastzit in Ter Apel moet voorkomen in Middelburg'', noemt de politiewoordvoerster als voorbeeld. ,,De illegalen moeten dan een dag voorafgaand aan de zitting al vervoerd worden, waarmee weer een dag verloren gaat.'' De regie van de Haarlemse rechtbank is ingesteld om de werkdruk bij de rechtbanken te spreiden. De IND erkent dat een en ander nog niet vlekkeloos verloopt. De dienst wijt dit met name aan de logistiek.

"Aanvaardbaar risico"

Staatssecretaris Kalsbeek (Justitie) stelde eind maart dat met de invoering van de nieuwe Vreemdelingenwet per 1 april een aanvaardbaar risico werd genoemen. ,,Hoewel alle betrokken organisaties goed zijn voorbereid, kan achteraf altijd worden geconstateerd dat dingen anders hadden gemoeten'', aldus Kalsbeek.

De Tweede Kamer heeft eind vorig jaar besloten de invoering van de wet nauwgezet te volgen via een zogenoemd 'groot project'. Het kabinet moet de vorderingen daarbij geregeld melden aan het parlement. Ook R. Lubbers, de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR) zei vorige maand de uitwerking van de nieuwe Vreemdelingenwet in Nederland kritisch te volgen.

Mummie naar ziekenhuis

Het was bepaald geen alledaagse patiënt die dinsdagavond in de Isala klinieken een CT-scan onderging. De 'Zwolse mummie', eigendom van het Stedelijk Museum Zwolle, werd aan een nadere inspectie onderworpen.

Het onderzoek naar de mummie, al minstens 150 jaar in het bezit van het Stedelijk en haar voorgangers, maakt onderdeel uit van een onderzoek naar alle in Nederland aanwezige mummies en overblijfselen van mummies dat het Rijksmuseum van Oudheden uit Leiden heeft opgezet.
Op initiatief van de Groninger amateur-egyptoloog Bert Korendijk werd ook de Zwolse mummie nauwkeurig geïnspecteerd. Welke informatie de scan oplevert is nog even afwachten. Een gedegen analyse van de gegevens duurt naar verwachting zeker enkele maanden.

Duidelijk werd dinsdagavond al wel dat de mummie geenszins compleet is. Behalve een grotendeels verdwenen gezicht ontbreken bijvoorbeeld ook de nek- en rugwervels. Uit de scan wordt niet duidelijk of de Zwolse mummie een authentieke duizenden jaren oude mummie is of een slechts twee eeuwen oude toeristenmummie. Om de leeftijd met enige nauwkeurigheid te kunnen meten moet een radio koolstof-datering gedaan worden. Het is nog onduidelijk of de 'Zwolse mummie' daadwerkelijk aan een radiokoolstofdatering onderworpen wordt. De kosten zijn immers hoog en het kost egyptoloog Korendijk veel moeite om sponsoren te vinden voor dergelijke projecten.

De CT Scan maakt het mogelijk om zeer gedetailleerde 'plakjes' te maken van het gescande object. Het geeft derhalve ook veel informatie over de mummie. Belangrijkste doel van het onderzoek is simpelweg het vergaren van meer wetenschappelijke kennis over mummies. De gegevens die dinsdagavond via de scan vergaard zijn worden komende maanden nader bestudeerd.

Hoe dan ook keken de reguliere patiënten van de Isala klinieken locatie Sophia even raar op toen een mummie dinsdagavond per brancard richting radiologie-afdeling getransporteerd werd. Het gebeurt immers niet alle dagen dat een minimaal 150 jaar oude 'patiënt' onder de drukgebruikte CT-scan gaat.

Leiden in actie tegen hennepkwekerijen

De politie heeft in Leiden de afgelopen twee weken tien hennepkwekerijen ontmanteld.

Het gaat om kwekerijen aan de Javastraat, Ambonstraat, Borneostraat, Dopheide (twee maal), de Langebrug, de Clarensteeg, Willem de Zwijgerlaan en de Herensingel. In totaal nam de politie 2700 planten in beslag en een flinke hoeveelheid professionele apparatuur. In de huizen werden Leidenaars aangehouden van twintig tot 76 jaar oud. Die zijn inmiddels weer op vrije voeten. Volgens een woordvoerder van de politie was er bij een aantal van de kwekerijen sprake van een professionele organisatie. Op de grootste kwekerij groeiden liefst 730 cannabisplantjes

Nederlanders driftig aan het oppotten

Nederlanders vallen massaal terug op de Oudhollandse gewoonte geld te sparen. De eerste vier maanden van dit jaar is rond f 17,5 miljard opgepot.

Dat is tweemaal zo veel als in heel 2000, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Onzekerheid over de ontwikkeling van aandelenkoersen is een van de redenen dat mensen hun geld liever veilig op een spaarrekening zetten.

Eind april bedroegen de tegoeden op spaarrekeningen bijna f 315 miljard gulden. In januari groeiden de spaargelden het hardst (f 7,4 miljard) doordat spaarders vanwege het nieuwe belastingstelsel hun beleggingsrekeningen omzetten in spaarrekeningen.

Klacht over snelle naturalisatie Máxima

Universitair hoofddocent klassieke geschiedenis A. van Hooff heeft woensdag een klacht ingediend bij de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) over de snelle naturalisatie van Máxima Zorreguieta.

Hij wil dat zijn verloofde uit Letland net zo snel als Maxima de Nederlandse nationaliteit krijgt. Van Hooff is verbonden aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. De toekomstige vrouw van kroonprins Willem-Alexander hoefde niet de procedures te doorlopen die wel voor andere mensen gelden, die de Nederlandse nationaliteit willen krijgen. Volgens Van Hooff gaat deze voorkeursbehandeling voor de toekomstige echtgenote van Willem-Alexander tegen het karakter van de Grondwet in. ,,Haar is het Nederlanderschap ruim voor haar huwelijk verleend'', schrijft hij in zijn klacht.

Over de noodzaak tot naturalisatie van de huwelijkspartner van het beoogde staatshoofd wordt in de Grondwet echter met geen woord gerept, meent Van Hooff. ,,Daarom is er sprake van discriminatie.'' Hij wil dat de CGB uitspreekt dat de 'voorkeurbehandeling van Máxima' een wettelijk niet te rechtvaardigen vorm van discriminatie is.

Artikel 1 van de Grondwet zegt dat iedereen die zich in Nederland bevindt, gelijk moet worden behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan. Uit deze passage blijkt onomstoten, meent Van Hooff, dat de versnelde naturalisatie van Maxima onrechtmatig is geweest.

De verloofde van Van Hooff is momenteel in afwachting van een beschikking en mag daarom Nederland niet binnenkomen. ,,Als de procedure vlot verloopt, neemt die procedure nog drie tot vier maanden in beslag'', vertelt de hoofddocent. ,,Als wij getrouwd zijn dit najaar, kan ze pas na drie jaar in aanmerking komen voor het Nederlanderschap. Mevrouw Máxima Zorreguieta is vrijgesteld van deze wachtperiode. Haar is het Nederlanderschap ruim voor haar huwelijk verleend.''

Rekeningrijden heeft 200 miljoen gekost

Het omstreden rekeningrijden heeft 90,8 miljoen euro (200 miljoen gulden) gekost, ondanks dat het plan onlangs is afgeblazen. Dat schrijft minister Netelenbos van Verkeer aan de Tweede Kamer.

De grootste kosten zijn gemaakt door de Belastingdienst. Die stak twee jaar geleden ruim 22,7 miljoen euro (50 miljoen gulden) in de voorbereiding van het project. In 2000 stak de dienst er nog eens 12,3 miljoen euro (27 miljoen gulden) in.

Daarnaast kostten de werkzaamheden van de Belastingdienst ruim 31,8 miljoen euro (70 miljoen gulden). Een bedrag waarover VVD-Kamerlid Hofstra verbaasd is. "Die ambtenaren schrijven toch geen uren", vraagt hij zich af. De liberaal zal minister Netelenbos donderdag om opheldering vragen.

Drie jaar cel voor doodslag baby

Wegens het doden van de pasgeboren baby van haar vriendin heeft de rechtbank in Arnhem woensdag de 22-jarige Y.S. uit Arnhem veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar en tbs met verpleging.

De vrouw doodde in de nacht van 28 op 29 december het dochtertje van haar vriendin, omdat het kindje haar luxe leventje verstoorde. Het meisje was nog geen vier weken oud. Tegen S. was vier jaar cel en tbs met verpleging geëist.

S., een vrouw die zich man voelt, leidde tot de komst van de baby een luxe leven. Zij trad op als pooier, onder anderen voor haar vriendin. De vrouwen droegen hun inkomsten af aan S., die daarvan haar luxe leven bekostigde.

Daaraan kwam een einde toen de vriendin van S. op 5 december beviel van een meisje. De komst van de baby haalde haar leven overhoop. S. woonde met de vriendin samen en moest op de baby passen. De moeder werd een week na de bevalling weer aan het werk gezet.

Op 28 december paste S. op de baby terwijl de vriendin werkte. Toen de baby 's avonds laat huilde, raakte S. geïrriteerd. Buren hadden al eerder geklaagd over geluidsoverlast. Zij pakte de beentjes van het kind en drukte die tweemaal hard kruislings tegen de borst. Toen de baby levenloos op de bank lag, probeerde S. het meisje te reanimeren. Later belde de verdachte een ambulance.

Sectie wees uit dat de baby een scheur in het hartje en een gebroken beentje had. Psychiaters adviseerden de rechters S. te laten behandelen. Zij achten de kans op herhaling aanwezig.

Jongeren slaags met Britse politie

De Britse oproerpolitie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag slag geleverd met bendes jongeren die in de armoedige buitenwijk Harehills van Leeds huis hielden.

Volgens de politie ging het om zo'n driehonderd Bengaalse jongeren die brandende barricades opwierpen en ten minste 25 gekaapte auto's in brand staken. Ook ging een winkel in vlammen op.

Volgens de politie wierpen de raddraaiers brandbommen en andere voorwerpen naar agenten. Ten minste twee politiemensen raakten licht gewond. Ook twee journalisten en een omstander liepen verwondingen op. Een relschopper werd aangehouden. Na zeven uur van strijd keerde de rust in de wijk terug.

Waarom de jongeren de straat zijn opgegaan is niet zeker, maar volgens sommige berichten ging het om een protest tegen de behandeling van een Aziatische inwoner uit de buurt. De politie zou hardhandig zijn opgetreden tegen de man die was aangehouden voor een kleine verkeersovertreding. Een vooraanstaand lid van de Bengaalse gemeenschap zei dat de man was geslagen en besproeid met CS-gas, dat normaal alleen wordt gebruikt om zeer gewelddadige figuren onder controle te krijgen.

Om 12:00 loeien de sirenes

FeanFan had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De brandweer test woensdag (vandaag) alle alarmsirenes in Nederland. Om 12.00 uur zullen de sirenes drie keer te horen zijn.
Er staan in Nederland 3800 alarminstallaties. Ze moeten burgers waarschuwen als zich een ramp voordoet.

De jaarlijkse test is bedoeld iedereen te leren hoe de sirenes klinken. Burgers moeten, wanneer de sirenes klinken, naar binnen, en ramen en deuren sluiten. De regering test de alarmsirenes sinds drie jaar een keer per jaar op de eerste woensdag van juni. Daarbij worden de sirene-installaties elke maand met stil alarm gecontroleerd. Daarvoor testte de brandweer de alarmen elke eerste maandag van de maand.
Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
review
Charlie's Angels
©FOK.nl e.a.