Criminele illegalen steeds vaker vrij

De vreemdelingenpolitie moet criminele illegalen sinds de invoering van de nieuwe Vreemdelingenwet steeds vaker laten lopen. De politie slaagt er niet in tijdig een dossier aan te leggen, waarmee de illegaal binnen tien dagen voor de rechter kan worden gebracht.
Voor de invoering van de nieuwe Vreemdelingenwet kwam de rechter pas na 28 dagen in beeld. Nu moet de zaak binnen tien dagen grotendeels rond zijn. Door allerlei organisatorische aspecten blijft er voor de politie in veel gevallen nog maar enkele dagen over om de illegalen te verhoren.

Sinds de invoering van de Vreemdelingenwet op 1 apirl blijft het aantal criminele illegalen dat de Amsterdamse politie voor de rechter brengt steken op ruim vijftig per maand. Tot voor kort waren dit maandelijks meer dan honderd, aldus de woordvoerster.

Logistieke problemen

Van de tien dagen tijd die er is om de zaak voor de rechter komt, gaat veel verloren door logistieke problemen. De opgepakte illegalen moeten vervoerd worden naar de vreemdelingengevangenissen in Ter Apel of Tilburg. Waar de rechtszaak plaatsvindt, is dan nog de vraag. De rechtbank in Haarlem bepaalt per week in welke stad de vreemdelingenzittingen plaatsvinden.

,,Zo kan het voorkomen dat een illegaal die vastzit in Ter Apel moet voorkomen in Middelburg'', noemt de politiewoordvoerster als voorbeeld. ,,De illegalen moeten dan een dag voorafgaand aan de zitting al vervoerd worden, waarmee weer een dag verloren gaat.'' De regie van de Haarlemse rechtbank is ingesteld om de werkdruk bij de rechtbanken te spreiden. De IND erkent dat een en ander nog niet vlekkeloos verloopt. De dienst wijt dit met name aan de logistiek.

"Aanvaardbaar risico"

Staatssecretaris Kalsbeek (Justitie) stelde eind maart dat met de invoering van de nieuwe Vreemdelingenwet per 1 april een aanvaardbaar risico werd genoemen. ,,Hoewel alle betrokken organisaties goed zijn voorbereid, kan achteraf altijd worden geconstateerd dat dingen anders hadden gemoeten'', aldus Kalsbeek.

De Tweede Kamer heeft eind vorig jaar besloten de invoering van de wet nauwgezet te volgen via een zogenoemd 'groot project'. Het kabinet moet de vorderingen daarbij geregeld melden aan het parlement. Ook R. Lubbers, de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR) zei vorige maand de uitwerking van de nieuwe Vreemdelingenwet in Nederland kritisch te volgen.