Weigerende sirenes in Friesland en Groningen

In het noorden van Friesland hebben woensdag de alarmsirenes tijdens de jaarlijkse controle niet gewerkt. Door een computerstoring werden de sirenes niet goed aangestuurd.
Tijdens een recente stille controle deden de burgeralarms het nog wel. De meldkamer van de Brandweer Friesland zoekt naar de oorzaak van de storing.

Friesland is in drie 'sirene-regio's' verdeeld. In een ervan, die het noorden van de provincie en een gedeelte van Leeuwarden bestrijkt, werkten de sirenes niet. ,,Het vreemde is dat een gedeelte in de bewuste regio het wel deed. Dat maakt het zoeken naar de reden van de hapering extra gecompliceerd'', aldus J. Kamstra van de meldkamer van de brandweer.

De sirenes in Friesland zullen niet op een ander tijdstip loeien. Bij de volgende controle wordt gekeken of alles weer normaal werkt.

Verontruste burgers

In andere delen van het land zorgde het alarm bij de politie voor enkele tientallen telefoontjes van verontruste burgers. In Enschede werd van tevoren gevreesd dat mensen na de vuurwerkramp van 13 mei vorig jaar in paniek zouden raken van het alarm. Volgens de politie was dat niet het geval. ,,Er hebben veertien mensen gebeld die licht verontrust waren, maar van paniek was geen sprake.''

In Noord-Holland-Noord belden ongeveer tien mensen op, sommigen van hen via het alarmnummer 112. In Breda was hetzelfde beeld te zien.

De landelijke alarmoefening van 7 juni vorig jaar werd op last van het ministerie van Binnenlandse Zaken geschrapt. De autoriteiten vonden het toen niet kies om zo kort na de vuurwerkramp in Enschede de sirenes te testen.

Update

Ook in Groningen waren er problemen, de alarmsirenes hebben daar dit keer weinig van zich laten horen.

Dit is naar alle waarschijnlijkheid te wijten aan een computerstoring. Hierdoor werden de sirenes in de hele provincie Groningen niet goed aangestuurd.
De hulpdiensten zeggen koortsachtig op zoek te zijn naar de exacte oorzaak van het euvel.

Ook in Tilburg bleef het angstvallig stil.