Mummie naar ziekenhuis

Het was bepaald geen alledaagse patiënt die dinsdagavond in de Isala klinieken een CT-scan onderging. De 'Zwolse mummie', eigendom van het Stedelijk Museum Zwolle, werd aan een nadere inspectie onderworpen.

Het onderzoek naar de mummie, al minstens 150 jaar in het bezit van het Stedelijk en haar voorgangers, maakt onderdeel uit van een onderzoek naar alle in Nederland aanwezige mummies en overblijfselen van mummies dat het Rijksmuseum van Oudheden uit Leiden heeft opgezet.
Op initiatief van de Groninger amateur-egyptoloog Bert Korendijk werd ook de Zwolse mummie nauwkeurig geïnspecteerd. Welke informatie de scan oplevert is nog even afwachten. Een gedegen analyse van de gegevens duurt naar verwachting zeker enkele maanden.

Duidelijk werd dinsdagavond al wel dat de mummie geenszins compleet is. Behalve een grotendeels verdwenen gezicht ontbreken bijvoorbeeld ook de nek- en rugwervels. Uit de scan wordt niet duidelijk of de Zwolse mummie een authentieke duizenden jaren oude mummie is of een slechts twee eeuwen oude toeristenmummie. Om de leeftijd met enige nauwkeurigheid te kunnen meten moet een radio koolstof-datering gedaan worden. Het is nog onduidelijk of de 'Zwolse mummie' daadwerkelijk aan een radiokoolstofdatering onderworpen wordt. De kosten zijn immers hoog en het kost egyptoloog Korendijk veel moeite om sponsoren te vinden voor dergelijke projecten.

De CT Scan maakt het mogelijk om zeer gedetailleerde 'plakjes' te maken van het gescande object. Het geeft derhalve ook veel informatie over de mummie. Belangrijkste doel van het onderzoek is simpelweg het vergaren van meer wetenschappelijke kennis over mummies. De gegevens die dinsdagavond via de scan vergaard zijn worden komende maanden nader bestudeerd.

Hoe dan ook keken de reguliere patiënten van de Isala klinieken locatie Sophia even raar op toen een mummie dinsdagavond per brancard richting radiologie-afdeling getransporteerd werd. Het gebeurt immers niet alle dagen dat een minimaal 150 jaar oude 'patiënt' onder de drukgebruikte CT-scan gaat.