ASUS RoG - OutshineTheCompetition

3. Vergelijking, Toekomst en Conclusie

Vergelijking
Asus RoG gaat voor ‘outshine the competition’ en dat smeekt natuurlijk om een vergelijking met de andere initiatieven. De computerwinkel Informatique begon in 2013 met een jaarlijks evenement, maar liet vorig jaar verstek gaan. Dit jaar, waarschijnlijk begin november, zijn ze er weer met de Informatique Gaming Days. MSI heeft net haar tweede Fandag gehad en had vorig jaar twee keer een Blogger Gathering. Toevallig ben ik overal geweest, dus een mooi moment om de boel met elkaar te vergelijken.

Je kan alleen niet een simpele één op één vergelijking doen, omdat de doelstellingen bij alle evenementen anders zijn. Informatique heeft het wiel uitgevonden en de rest kon van dit model kopiëren. Ook hebben zij als winkel de minste ruimte ter beschikking. MSI houdt juist van kleinschaligheid en heeft daarom beperkte plekken. Daarnaast verdeelt MSI de activiteiten over twee evenementen. Asus gaat voor groot. Informatique hield het in een magazijn, MSI op hun kantoor en in een oude fabriek. Asus neemt een complete schouwburg. Een opmerkelijk feitje: in iedere goodiebag zat het blad Power Unlimited.

Een overzicht:
(Het evenement dat volgens mij iets het beste heeft gedaan, heeft de informatie in hoofdletters.)

 

IGD

MSI FD

MSI BG

Asus

Locatie

Magazijn

Fabriek

Kantoor

Schouwburg

Bereikbaarheid

Meh

Meh

Meh

Goed

Gratis parkeren

Ja

Ja

Ja

Nee

Nieuwe games

Soms

JA

Nee

Ja

Wedstrijden

Meerdere

MEESTE

Eén

Loterij

Case mods

Enkele

Ja

Ja

JA

Nieuwste techniek

Soms

JA

Ja

Ja

Goodiehunt

Ja

JA

Nee

Ja

Goodiebag (*)

Ja

Ja

Ja

Ja (2)

Workshops

Soms

Nee

Ja

JA

Overklokkers

Ja

Ja

Nee

Ja

Prof eSporters

JA

Ja

Nee

Ja

Virtual Reality

Ja

Ja

Ja

JA

Cosplay

Ja

Nee

Nee

JA

Catering

Basis

Goed

BEST

Beter

         

De beste:

1

4

1

4

(*) Asus had twee verschillende goodiebags. Dit was dus moeilijk te vergelijken. Vooral omdat de premium bag een dure gamingmuis had. Maar de goodiebag van Informatique had de meeste items en de bèta-codes van MSI Fandag waren ook leuk.  

Asus Event 2017 - Slogan

Is het Asus gelukt om de concurrentie de loef af te steken? Moeilijk te zeggen. Asus heeft workshops en presentaties toegevoegd aan het repertoire dat MSI reeds had. Anderzijds had MSI ook lasergamen en zoiets actiefs was er op de andere evenementen niet. Asus had daarnaast als enige een act als Tricks & Beats die de show stal. De tech die MSI toonde was betaalbaarder dan de flitsende creaties van Asus. Asus had dan weer spullen die rechtstreeks van Computex kwamen en dus bleeding edge waren. Nergens waren er lange wachttijden zoals bij First Look. Alle drie waren erg leerzaam, maar Asus had de meeste variatie. Overal was voldoende gelegenheid om zelf te gamen, maar bij Informatique was het soms wel dringen. MSI had de meeste nieuwe games en dit lag aan de timing van het evenement en de samenwerking met Bethesda. Asus RoG had laatst ook een event in de winkel van Alternate. Deze was erg bescheiden in opzet met overklokkers, YouTubers en Counter-Strike: Global Offensive. Het is oneerlijk om dit in het overzicht mee te nemen.

Het heeft met je eigen voorkeur te maken wie je die echte winnaar vindt, maar het is nu echt niet te zeggen. Ook de verschillende categorieën zijn erg arbitrair bepaald. Alle events hebben dus raakvlakken, maar zijn toch echt anders opgezet. Er is voldoende verschil om niet een duidelijke winnaar aan te kunnen wijzen. De vraag is natuurlijk wat Informatique over een paar maanden gaat doen, in welke richting Asus zich gaat ontwikkelen en hoe MSI hier weer op reageert. Asus lijkt van plan te zijn om twee keer per jaar een event te geven. Daarnaast kunnen andere fabrikanten zoals Razer ook mee gaan doen in deze opkomende trend. Volgend jaar wordt het een stuk beter vergelijken, want dan zijn de kleine kinderziektes wel uit de evenementen.

 Asus Event 2017 - Aura Synch

De toekomst
Voor gamers is het alleen maar goed dat er steeds meer events zijn, omdat zij zo de nieuwste games en technieken eerder te zien krijgen en vaak ook kunnen uitproberen. Voor de producenten is het grote voordeel om meteen feedback te krijgen van de consumenten, waarbij de hoop heerst dat ze hier ook daadwerkelijk iets mee doen. Volgens mij is het ook goed dat cosplay nadrukkelijker aanwezig is. Het gamingwereldje heeft veel raakvlakken met andere leuke dingen, zoals LARP, manga, anime, bordspellen, tabletopspellen, series en films. De vraag is en blijft of de evenementen-trend slechts een hype blijkt en zo niet, welke koers er wordt gekozen. Een evenement met games en voornamelijk workshops, of juist de laatste technieken, of misschien creatieve startups.. er is genoeg te verzinnen.

Conclusie
Het was een beetje onwennig voor Asus om zo’n event te organiseren, maar het is echt geslaagd. Het inhuren van acts, de samenwerking met hun partners en de bijzondere locatie waren daarbij doorslaggevend. Nu gaat het erom hoe er een vervolg aan dit initiatief wordt gegeven. Stippelt Asus de eigen koers uit of wacht het af wat de concurrentie gaat doen?

Asus Event 2017 - Poster